Απόψεις (6)

Οι ομογενείς δικαιούνται να ψηφίζουν. Οι πολιτικοί υποχρεούνται να σκέφτονται.


 

Η πρώτη μου επαφή με ομογενείς του εξωτερικού ήταν περίπου πριν πέντε χρόνια στο Düsseldorf της Γερμανίας στο πλαίσιο ενός επαγγελματικού ταξιδιού στη Βόρεια Ρηνανία. Η Ελληνική κοινότητα στην περιοχή εκτός από  πολυάριθμη, αποτελεί σημαντικό πνευματικό και αναπτυξιακό παράγοντα. Στον ελεύθερο χρόνο μου επισκέφθηκα την ενορία του Αγίου Ανδρέα που είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον Πανοσιολογιότατο Θεοφάνη Λάππα αλλά και μέλη της Ελληνικής κοινότητας. Μία μέρα αργότερα η επαφή μου με μαθητές του δίγλωσσου σχολείου της πόλης με βοήθησαν να καταλήξω  στο συμπέρασμα που από καιρό έτεινα να καταλήξω. Ότι δηλαδή οι ομογενείς του εξωτερικού δεν είναι οι ‘βολεμένοι πατριώτες’ που ετράπησαν σε φυγή μακριά από την δύσκολη καθημερινότητα της πατρίδας μας. Αντ’ αυτού, αποτελούν συμπατριώτες μας με εντολή πατριωτική συνείδηση, που επιλέγουν να μιλούν την Ελληνική γλώσσα πλην του εργασιακού τους ωραρίου, τηρούν με ευλάβεια τα ήθη και έθιμα της χώρας μας, παρακολουθούν  καθημερινά ειδήσεις Ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών, ενημερώνονται από Ελληνικές ιστοσελίδες για τις εγχώριες εξελίξεις και για να μην μακρηγορώ, η καθημερινότητα τους δεν διαφέρει σχεδόν σε τίποτα από  την δική μας που μένουμε στην Ελλάδα. Η γνώση τους για τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα είναι βαθιά και οι προτάσεις τους για την άσκηση πολιτικής είναι σύγχρονες και ριζοσπαστικές. Στο ερώτημα μου εάν θα επέστρεφαν στην πατρίδα, αφοπλιστικά απαντούν ότι θα το έκαναν με πρώτιστη προϋπόθεση μία αξιοπρεπή εργασία και δευτερευόντως την εφαρμογή σειράς μεταρρυθμίσεων που και εμείς οι ίδιοι θέλουμε με σκοπό την βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Προσέξτε, δεν μου αναφέρθηκαν σε μισθούς και οικονομικά μεγέθη διαβίωσης. Γιατί μη ξεχνάμε ότι οι μισθοί που λαμβάνουν στην αλλοδαπή είναι μεν διπλάσιοι και τριπλάσιοι, αλλά και το κόστος διαβίωσης είναι εξίσου πολλαπλάσιο.

Οι ομογενείς και όσοι μετανάστευσαν καταμεσής της κρίσης είναι Έλληνες γιατί αισθάνονται Έλληνες. Η αγάπη τους για την μητέρα πατρίδα είναι κάτι παραπάνω από συγκινητική. Προσωπικά δεν θυμάμαι το εαυτό μου ποτέ να δακρύζει  μιλώντας για την πατρίδα μου. Αυτό είναι αρκετό εύχομαι για όλους αυτούς που κρίνουν την επιλογή της μετανάστευσης σαν αντιπατριωτική κίνηση.  

Η πρόταση νόμου της ΝΔ για το θέμα της ψήφου των ομογενών αλλά και αυτών που έφυγαν καταμεσής της κρίσης για χώρα του εξωτερικού, αρκεί να είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια της χώρας μας,  είναι ξεκάθαρη. Τόσο ξεκάθαρη που ο σημερινός πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ως υπουργός της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή τότε, προσπάθησε να ψηφιστεί σαν νόμος του κράτους. Δεν τα κατάφερε γιατί δεν επετεύχθη η απαραίτητη συναίνεση της τότε αντιπολίτευσης. Σήμερα, δεκαοκτώ ολόκληρους μήνες παραμένει στο συρτάρι του προέδρου της βουλής το νομοθετικό πλαίσιο για την ψήφο των ομογενών μετά από σχετική πρόταση που κατέθεσε εκ νέου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με πρόεδρο αυτή την φορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά,  «Σήμερα περισσότερο από ποτέ, επιβάλλεται να δώσουμε αυτό το δικαίωμα, όχι μόνο στους ομογενείς οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα εδώ και δεκαετίες αλλά και στους νέους ανθρώπους οι οποίοι κατά εκατοντάδες χιλιάδες, έφυγαν από τη χώρα μας τα χρόνια της κρίσης. Το αυτονόητο αυτό δικαίωμα πρέπει επιτέλους να κατοχυρωθεί νομοθετικά, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία γιατί η πρόταση νόμου δεν έρχεται προς συζήτηση στη Βουλή. Και ελπίζω μετά το πρόσφατο ταξίδι του κ. Τσίπρα στις Ηνωμένες Πολιτείες θα έχει και ο ίδιος αντιληφθεί πόσο σημαντικό θα είναι να χορηγήσουμε αυτό το δικαίωμα σε όλους τους Έλληνες οι οποίοι κατοικούν εκτός Ελλάδος».

Ας ευχηθούμε αυτή την φορά να επικρατήσει η λογική και το σύνολο του πολιτικού κόσμου να σταθεί το ύψος των περιστάσεων. Το δίκαιο αίτημα 500.000 μεταναστών κατά την τελευταία εξαετία, που συνοδεύει το από πολλά χρόνια πίσω ίδιο αίτημα των πολλών ομογενών, δεν μπορεί να περνάει σύριζα από τα αυτιά μερίδας πολιτικών. Τον ίδιων πολιτικών που κατά σύμπτωση αναγνωρίζουν το δικαίωμα σε δεκαπέντε χρονών παιδιά να αυτοπροσδιορίζουν την ταυτότητα φύλλου και προτίθενται να δώσουν δικαίωμα ψήφου σε δεκαεπτά χρονών εφήβους.

  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γράφει ο

Κωνσταντίνος Εμ. Χαλιορής

Οικονομολόγος, M.Sc - Επιχειρηματίας

Πολιτευτής Νέας Δημοκρατίας Νομού Φωκίδας

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Ταξίδι στο χρόνο και την κοινωνία

Η ιδέα:  Ο Αντρέας  Παπανδρέου πάλι στον κόσμο των ζωντανών  για να μας πει πως βλέπει ο ίδιος τα πράγματα με την Ελλάδα που ο ίδιος και η γενιά του  έχτισε.  Θα τον συνοδεύει, ένας Έλληνας της Γερμανίας που θα του αντιπαρατίθεται συνεχώς, θα του κάνει καυστικές ερωτήσεις, ώστε στο τέλος ...

 

Μου είχε στείλει ένα μήνυμα ότι τα κατάφερε τελικά να τους πείσει να τον αφήσουν έναν ολόκληρο χρόνο εδώ πάνω. Δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Σήμερα θα τον συναντούσα σε ένα πάρκο στη Ριζούπολη κοντά στο σταθμό των Άνω Πατησίων. Δεν ήξερα πως θα μου εμφανιστεί για αυτό όταν έφτασα κοντοστάθηκα λίγο και παρατηρούσα τους ανθρώπους που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή επί τόπου. Τον αναγνώρισα αμέσως. Κάθονταν σε ένα παγκάκι χλωμός, αλλά καλοδιάθετος και περίμενε. Η κόμη των μαλλιών, το κολλαρισμένο πουκάμισο και τα καλογυαλισμένα παπούτσια φανέρωναν φινέτσα ανθρώπου του περασμένου αιώνα. Στα χείλη του κρέμονταν ένα τσιγαρίλο, που στο κάθε του ρούφηγμα σηκώνονταν ένα σύννεφο καπνού που του κάλυπτε όλο το πρόσωπο. Οι άνθρωποι δεν του έριχναν ούτε μία ματιά, τον προσπερνούσαν βιαστικοί και φαίνονταν από το πρόσωπό του πως αυτό τον σύγχυζε λίγο. Ίσως να έφταιγε η χλωμάδα που δεν τον αναγνώριζε κανείς, έρχονταν βλέπεις από μακρινό ταξίδι. Ήταν όμως και το νεαρό της ηλικία. Κανένας δεν περίμενε ότι θα γυρίσει πάλι πίσω σαρανταπεντάχρονος.


Θα τον έπαιρνα μαζί μου στη Γερμανία για ένα χρόνο, έτσι είχαμε συμφωνήσει. Θα σχολίαζε τα επίκαιρα γεγονότα, θα μου διηγούνταν για τα παλιά, θα μου έδινε συνεντεύξεις. Ως αντάλλαγμα θα του πληρώνονταν τα έξοδα διαμονής και εγώ θα του έκανα παρέα. Ο δεύτερος ήταν για αυτόν και ο κυριότερος λόγος όπως μου εκμυστηρεύτηκε χθες γιατί δέχθηκε να κάνει ένα τόσο μακρινό και ριψοκίνδυνο ταξίδι. Η συντροφιά ζωντανών του έλειπε. Προσωπικά δεν ήμουν ενθουσιασμένος με τη συμφωνία μια και ανθρώπους της εξουσίας σαν κι αυτόν τους απεχθανόμουν. Ακόμα δεν ξέρω τους λόγους που με έκαναν να δεχθώ αυτήν την πρόταση. Ίσως να πίστευα ότι μπορούσα να τον πιέσω να απολογηθεί για όλα όσα έπραξε, μπορεί να ήταν όμως απλώς η περιέργεια να μάθω περισσότερα για αυτόν, για τον τρόπο σκέψης του, για το πως λειτουργεί η πολιτική.


Μόλις με είδε, με χαιρέτισε και μου έδωσε εγκάρδια το χέρι.


„Να σας βοηθήσω;“ τον ρώτησα.


Μου χαμογέλασε και κούνησε αποφατικά το κεφάλι.


„Ας αφήσουμε τους τύπους. Ανδρέα να με λες, όλοι έτσι με φώναζαν“, είπε και έπιασε το τηλεσκοπικό χερούλι και τα ροδάκια 360 μοιρών μπήκαν σε κίνηση.


Θα πηγαίναμε με το αυτοκίνητο στο Χαλάνδρι, σε ένα εστιατόριο με πολίτικη κουζίνα. Ήταν δική του επιλογή. Καθίσαμε στον εξώστη, απέναντι από μια φωτισμένη εκκλησία. Παραγγείλαμε φαγητά και ο Ανδρέας ψιθύρισε κάτι στο αυτί του γκαρσόν. Έπειτα από λίγο μας έφερε ο νεαρός ένα κόκκινο κρασί Chateau Carras 1996. Του το έβαλε στο ποτήρι, το μύρισε, το δοκίμασε και του έγνεψε θετικά με το κεφάλι. Το αφεντικό του μαγαζιού λίγο έκπληκτο από την παραγγελία μας παρατηρούσε για ώρα από μακριά ώσπου πήρε το θάρρος και μας πλησίασε.
- Καλησπέρα, είπε ευγενικά. Συγνώμη που είμαι αδιάκριτος, αλλά εσείς δεν είστε ο…
- Μου το λένε πολύ, είπε ο Ανδρέας ευδιάθετος. Αλλά αυτόν που εννοείται τώρα ούτε τα ραδίκια τον κλαίνε. Γελάσαμε. Παρατηρούσα με το πέρασμα της ώρας και με κάθε γουλιά που έπινε, πως το πρόσωπό του γίνονταν ολοένα και πιο ζωντανό και οι κινήσεις του αποκτούσαν την παλιά γνώριμη ένταση. Ο Ανδρέας ήταν πάλι μαζί μας.

 

Γράφει ο
Κύρο Πόντε
(λογ. ψευδώνυμο του Δρ. Κυριάκου Σιδηρόπουλου)
είναι γλωσσολόγος, νευροεπιστήμονας και συγγραφέας.
Περισσότερες πληροφορίες στο www. kyro -ponte.de

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η κυβερνοεπίθεση της περασμένης Παρασκευής που παρέλυσε τα νοσοκομεία στη Βρετανία, ανάγκασε τα ασθενοφόρα να αλλάξουν διαδρομή και καθυστέρησε τις χειρουργικές επεμβάσεις άρχισε, όπως συχνά συμβαίνει, με ένα πρόβλημα σε έναν πρόγραμμα, έναν ιό.


Πρόκειται ίσως για την πρώτη βολή μιας παγκόσμιας κρίσης που σιγοβράζει εδώ και δεκαετίες. Η επίλυσή της είναι δυνατή, αλλά είναι ακριβή και απαιτεί μια ριζική αλλαγή του τρόπου με τον οποίο οι κυβερνήσεις, οι εταιρείες τεχνολογίας και οι θεσμοί λειτουργούν και χειρίζονται τα ηλεκτρονικά προγράμματα. 

Μόλις τον περασμένο Μάρτιο, η Microsoft έδωσε στη δημοσιότητα ένα πρόγραμμα για τη διόρθωση των ατελειών στα λειτουργικά της συστήματα, με βάση τα οποία «τρέχει» το 80% των επιτραπέζιων υπολογιστών σε όλο τον κόσμο. Λίγο αργότερα, μια ομάδα χάκερ που λεγόταν “Shadow Brokers» έδωσε στη δημοσιότητα εργαλεία που εκμεταλλεύονταν ατέλειες αυτών των προγραμμάτων… 

Φαίνεται πως οι Shadow Brokers είχαν αποκτήσει εργαλεία που χρησιμοποιεί η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) για να παραβιάζει υπολογιστές. Όταν συνειδητοποίησε ότι αυτά τα εργαλεία είχαν κλαπεί, η NSA ειδοποίησε εμπλεκόμενες εταιρείες όπως η Microsoft και η Cisco ώστε να διορθώσουν τις αδυναμίες τους. Οι χρήστες που θα χρησιμοποιούσαν τα προγράμματα που θα δίνονταν στη δημοσιότητα ήταν προστατευμένοι. Με μια εξαίρεση: όσα ιδρύματα χρησιμοποιούσαν παλιότερα λειτουργικά συστήματα της Microsoft δεν λάμβαναν το ειδικό πρόγραμμα καταπολέμησης των ιών παρά μόνο αν πλήρωναν ένα αξιόλογο ποσό. 

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας, που εξυπηρετεί πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους και που τα νοσοκομεία του εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ευρύτατα το Windows XP, δεν αγόρασε αυτό το πρόγραμμα της Microsoft καθώς αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. 

Στις 12 Μαϊου, πολλοί από εκείνους που δεν είχαν χρησιμοποιήσει το ειδικό πρόγραμμα ή δεν είχαν πληρώσει τα χρήματα για να το αποκτήσουν δέχθηκαν μαζική κυβερνοεπίθεση. Ανάμεσά τους, νοσοκομεία στη Βρετανία, εταιρείες τηλεπικοινωνίας στην Ισπανία, το ρωσικό Υπουργείο Εσωτερικών, η FedEx στις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα ιδρύματα σε όλο τον κόσμο. Οι υπολογιστές πάγωσαν, η πρόσβαση στα αρχεία τους ήταν αδύνατη και στις οθόνες εμφανίστηκε ένα μήνυμα που ζητούσε «λύτρα» 300 δολαρίων σε “bitcoin”. Ασθενοφόρα που κατευθύνονταν σε παιδιατρικά νοσοκομεία αναγκάστηκαν να αλλάξουν διαδρομή. Οι γιατροί δεν μπορούσαν να δουν τι φάρμακα έπαιρναν οι ασθενείς τους. Εργαστήρια και ιατρικά μηχανήματα τέθηκαν εκτός λειτουργίας. Οι εγχειρήσεις αναβλήθηκαν. Υπήρξαν όμως και ζημιές στην οικονομία. Η Renault αναγκάστηκε να σταματήσει την παραγωγή της. 

Η επίθεση σταμάτησε κατά τύχη, όταν ένας Βρετανός που εργάζεται σε μια εταιρεία ασφάλειας του κυβερνοχώρου κατάφερε να ενεργοποιήσει έναν μηχανισμό. Λίγο αργότερα, η Microsoft αναγκάστηκε να προσφέρει σε όλους το πρόγραμμα καταπολέμησης των ιών για το οποίο ζητούσε ως τώρα ένα σεβαστό ποσό. 

Όμως η κρίση δεν έχει τελειώσει. Και πολλά συστήματα, ιδιαίτερα τα παλιότερα όπως το XP, είναι ευάλωτα σε επιθέσεις. Τρόποι αντιμετώπισής τους υπάρχουν, αλλά είναι ακριβοί. Πολύς κόσμος επίσης διστάζει να εφαρμόσει τις αναβαθμίσεις των συστημάτων. Και υπάρχουν λόγοι γι’αυτό. Το αρκετά ασφαλές Windows 10, για παράδειγμα, έχει προβλήματα που σχετίζονται με την ιδιωτικότητα. Το Ιδρυμα Ηλεκτρονικών Συνόρων έχει εκδώσει προειδοποιήσεις και η Ευρωπαϊκή Ενωση διεξάγει έρευνα.  

Οι αναβαθμίσεις έχουν κι άλλες παράπλευρες   συνέπειες. Όταν αναγκάστηκα να αναβαθμίσω το πρόγραμμα αλληλογραφίας Outlook, χρειάστηκα μήνες για να συνηθίσω τα νέα χρώματα και τις νέες αποστάσεις μεταξύ των γραμμών που κάποιος στο Σιάτλ είχε αποφασίσει ότι θα έκαναν το πρόγραμμα πιο μοντέρνο. Δεν υπήρχε η δυνατότητα να αφήσεις τα πράγματα όπως ήταν. Οι χρήστες μισούν αυτό το πράγμα, με αποτέλεσμα συχνά να μην κάνουν αναβάθμιση, αδιαφορώντας για τα προβλήματα ασφαλείας. 

Το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο για ιδρύματα που χρησιμοποιούν πληθώρα προγραμμάτων, τα οποία παρέχουν διάφοροι προμηθευτές. Η αναβάθμιση του λειτουργικού συστήματος προϋποθέτει έτσι αγορά νέων προγραμμάτων που κοστίζουν εκατομμύρια δολάρια.  

Ο λόγος που παρουσιάζω μια ζοφερή εικόνα είναι πως είναι ζοφερή. Τα προγράμματά μας εξελίσσονται με την τοποθέτηση νέων συστημάτων πάνω στα παλιά, πράγμα που σημαίνει ότι κτίζουμε ολόκληρες πόλεις πάνω σε γειτονιές που καταρρέουν. Και ζούμε πάνω σε ρήγματα όπου οι σεισμοί είναι αναπόφευκτοι. Πρέπει λοιπόν να συνεργαστούν όλοι οι πρωταγωνιστές, και γρήγορα. 

(*) Η Ζεϊνέπ Τουφεκτσί είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα και αρθρογράφος 

(Πηγή: New York Times)  

ΑΠΕ- ΜΠΕ

Λέγεται ότι ένας από τους οργανωτές της προεκλογικής εκστρατείας της Αγγελα Μέρκελ σκέπτεται σοβαρά να εγκαινιάσει στην τελευταία φάση της εκστρατείας ένα σύνθημα. Θα συνοδεύει τη φωτογραφία της καγκελαρίου και θα γράφει: «Εναλλακτική για τη Γερμανία».


Δεν ακούγεται άσχημο. Στη μάχη με τον Μάρτιν Σουλτς όμως, δεν είναι βέβαιο ότι το εύρημα, που δανείζεται το σύνθημα της λαϊκιστικής Δεξιάς για να στείλει το μήνυμα ότι η Μέρκελ είναι η μόνη εναλλακτική λύση στον εαυτό της, θα λειτουργήσει.

Και αυτό που κρύβεται εδώ είναι μια αντικειμενική δυσκολία των Χριστιανοδημοκρατών: τι εκλογικό πρόγραμμα να προτείνουν για να εξασφαλίσουν τη νίκη της Μέρκελ για τέταρτη φορά; Ο σύμβουλος αυτός, πάντως, επεξεργάζεται ήδη μια έκπληξη. Και θα την αποκαλύψει αν στη Γαλλία δεν σημειωθεί καταστροφή, αν δηλαδή την ερχόμενη Κυριακή νικήσει ο Εμανουέλ Μακρόν και όχι η Μαρίν Λεπέν.

Η ιδέα είναι να επανεκκινήσει η Ευρώπη με βάση τον γαλλογερμανικό άξονα. Εχει γίνει μάλιστα κρούση και στην ιταλική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να δοκιμαστεί το σχήμα της «Ευρώπης πολλών ταχυτήτων». Όπως αποκαλύπτουν έγκυρες πηγές του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, τα δύο θέματα στα οποία θα βασιστεί η επανεκκίνηση της Ευρώπης είναι η διεθνής ασφάλεια και η οικονομία. Η Μέρκελ και ο Μακρόν θα θεσπίσουν ένα διαρκές γαλλογερμανικό συμβούλιο όπου θα εκπροσωπούνται οι υπουργοί Εξωτερικών, Αμυνας και Συνεργασίας.

Ο στόχος, εξηγεί μια πηγή, είναι να συντονίσουν οι δύο κυβερνήσεις τις στρατηγικές τους για τη Λιβύη, τη Συρία και τη Μέση Ανατολή εν γένει, τα μεγάλα ζητήματα δηλαδή της εξωτερικής πολιτικής. Στα ζητήματα ασφάλειας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας, η ίδια σύγκλιση θα μπορούσε να επιτευχθεί με τη συνεργασία των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών. Επαφές μεταξύ των δύο πρωτευουσών υπάρχουν βέβαια ήδη, η συγκρότηση αυτού του συμβουλίου όμως θα αποτελέσει ένα ποιοτικό άλμα. Στον τομέα της οικονομίας, η γαλλογερμανική πρωτοβουλία θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός επενδυτικού ταμείου που θα αφορά τα έργα υποδομής και την καινοτομία.

«Το σημαντικό», λέει η πηγή, «είναι να σταλεί το μήνυμα ότι οι δύο χώρες θα συνεργαστούν για να δώσουν νέα ώθηση στην οικονομία». Για να αντιμετωπίσει τους λαϊκισμούς, η καγκελάριος έχει καταλάβει ότι δεν είναι αρκετό να λαμβάνει μέτρα στη χώρα της. Ο πιο επικίνδυνος λαϊκισμός για το μέλλον της Ευρώπης και του ευρώ έχει αναπτυχθεί εδώ και χρόνια στη χώρα με την οποία το Βερολίνο έχει τη στενότερη συνεργασία. Και το Εθνικό Μέτωπο έχει ενισχυθεί σε ένα βαθμό από την έλλειψη πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη και την υπερβολική λιτότητα. Η Μέρκελ είναι ένας από τους βασικούς στόχους της Λεπέν. Και η στρατηγική της τελευταίας απειλεί να τινάξει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα στον αέρα. Η Μέρκελ θα ήθελε με τη γαλλογερμανική πρωτοβουλία να συνταχθεί και η τρίτη οικονομική και πολιτική δύναμη της ηπείρου: η Ιταλία. Ο στόχος είναι άλλωστε και να αντιμετωπιστεί η απογοήτευση που επικρατεί στην Ευρώπη μετά το Brexit. Όμως στη Ρώμη λείπει ένας οδικός άξονας για το μέλλον, ο ιταλός πρωθυπουργός θα παραμείνει άλλωστε στη θέση του το πολύ μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

 

Της Τόνια Μαστρομπουόνι
Πηγή: La Repubblica/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

9 Απριλίου 2017. Κυριακή των Βαΐων. Σε μία από τις σημαντικότερες ημέρες του Χριστιανισμού καθώς συμβολίζει την έναρξη της εβδομάδας των παθών, λαμβάνει χώρα μία άνανδρη επίθεση στην Αίγυπτο. Το Ισλαμικό Κράτος πυρπολεί αρχικά μία κοπτική εκκλησία στην πόλη Τάντα της Αιγύπτου αφήνοντας πίσω δεκάδες νεκρούς και λίγο αργότερα σημειώνεται μία άλλη έκρηξη σε χριστιανική εκκλησία της Αλεξάνδρειας. Ο φόρος αίματος αυτή τη φορά επίσης βαρύς. Οι νεκροί ανήλθαν στους 47 και οι τραυματίες στους 150. Η επίθεση αυτή ξυπνάει μνήμες, πρόσφατες μεν, από πολυάριθμες επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους σε άλλες χώρες, ευρωπαϊκές και μη, ταυτόχρονα όμως μεγαλώνει και ο προβληματισμός της κοινωνίας και των κρατών για το πώς μπορεί να αντιμετωπισθεί η απειλή της τρομοκρατίας. Υπό τον φόβο λοιπόν νέου τρομοκρατικού χτυπήματος η μία χώρα μετά την άλλη λαμβάνει αυστηρά μέτρα ασφαλείας σε δημόσιους χώρους, πολυσύχναστα σημεία, για την αποτροπή νέου τρομοκρατικού χτυπήματος. Οι πολίτες εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα έχουν συνηθίσει σε έναν νέο τρόπο ζωής όπου η συχνή αστυνόμευση αλλά και η εγκατάσταση καμερών ασφαλείας σε δρόμους, δημόσια κτήρια κλπ. , αποτελεί τη νέα καθημερινότητα. Παρόλα αυτά δεν είμαι μόνο το θέμα της ασφάλειας που έχει αλλάξει άρδην τον τελευταίο καιρό. Η τρομοκρατία έχει επηρεάσει και ένα άλλο σημαντικότατο κομμάτι της περιόδου που διανύουμε, του μεταναστευτικού. Ένα μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας είναι πλέον αρκετά διστακτικό απέναντι στους χιλιάδες πρόσφυγες αλλά και οικονομικούς μετανάστες που συρρέουν τα τελευταία χρόνια στην Ευρωπαϊκή ήπειρο με σκοπό ένα καλύτερο μέλλον αφήνοντας πίσω τις κακουχίες του πολέμου (βλ. Συρία) αλλά και την οικονομική εξαθλίωση που βιώνουν. Αυτές όμως τις ανησυχίες της κοινωνίας, δυστυχώς, δεν έχουν αφήσει ανεκμετάλλευτες τα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης με στόχο να καρπωθούν όσον το δυνατό μεγαλύτερη επιρροή στο πολιτικό γίγνεσθαι. Πρώτο θέμα σε κάθε τους ομιλία είναι το μείζον ζήτημα του προσφυγικού κατηγορώντας τους πρόσφυγες και μετανάστες εν συνόλω για την κοινωνική αλλοίωση των χωρών που τα κόμματα αυτά εκπροσωπούν. Αυτή η αντιμετώπιση βάζει σε έναν διχαστικό ρόλο την κοινωνία αποπροσανατολίζοντας ταυτόχρονα την κοινή γνώμη για τα πραγματικά αίτια του προβλήματος. Όλα αυτά έχουν οδηγήσει ένα μεγάλο ποσοστό των ευρωπαίων πολιτών να είναι εχθρικό απέναντι στο “΄ξένο” ενώ η συζήτηση που θα έπρεπε να γίνεται από όλους τους πολιτικούς χώρους είναι πως θα καταπολεμηθεί το ζήτημα ριζικά εκ των έσω. Μήπως θα ήταν ορθό να σκεφτόμαστε πως θα σταματήσει ο πόλεμος και η οικονομική εξαθλίωση στις χώρες από όπου αυτοί οι άνθρωποι προέρχονται και όχι να τους κατηγορούμε για κάτι το οποίο και εμείς θα κάναμε (οι περισσότεροι τουλάχιστον) αν ήμασταν στη θέση τους;

 

Γράφει ο 

Βασίλης Παπαντωνίου

Ένα ακόμη εμπόδιο στον ατελείωτο, μέχρι στιγμής, δρόμο της δεύτερης αξιολόγησης ξεπεράστηκε μετά τη λήξη της συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης στη Μάλτα την 7η Απριλίου. Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισεμπλουμ επιβεβαίωσε τη συμφωνία μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης στα ακανθώδη ζητήματα του συνταξιοδοτικού και φορολογικού συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε την ευθύνη για την εφαρμογή μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ στο ασφαλιστικό το 2019 και 1% του ΑΕΠ στο φορολογικό το 2020. Επιπροσθέτως, ο Ντάισεμπλουμ τόνισε ότι σε περίπτωση που υπάρξει υπέρβαση των στόχων τότε δημιουργείται ο δημοσιονομικός χώρος για την εφαρμογή των αποκαλούμενων “αντίμετρων” που θα αφορούν είτε τη μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων και του φόρου εισοδήματος είτε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Παρόλα αυτά τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο καθώς η κυβερνώντες πρέπει να περιμένουν το κρίσιμο διήμερο στις 21-22 Απριλίου όπου θα λάβει χώρα η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ. Εξάλλου εκεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εναποθέτει τις ελπίδες του για την πίεση που θα ασκήσουν τα στελέχη του ΔΝΤ στους Ευρωπαίους για την άμεση περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, καθώς αυτά τα μέτρα αποτελούν έναν από τους δύο όρους συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο δεύτερος όρος και λιγότερο αρεστός τόσο στη κυβέρνηση όσο και στην κοινωνία είναι η απαρέγκλιτη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Πίσω όμως από τα νούμερα και της ατελείωτες συνεδριάσεις υπάρχουν εκατομμύρια Ελλήνων πολιτών που φοβούνται, δικαιολογημένα, ότι το εισόδημα τους θα συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο με τις επερχόμενες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό και φορολογικό. Και αυτό σε μια περίοδο που η χώρα και κυρίως οι πολίτες της έχουν κάνει πρωτοφανείς θυσίες ούτως ώστε η οικονομία να αναστηθεί και να ξεκινήσει εκ νέου ο ενάρετος κύκλος της ανάπτυξης. Ωστόσο μέχρι σήμερα το ξακουστό φως στο τούνελ των μνημονίων δεν έχει φανεί, αν και ευχή όλων είναι να γίνουν οι τα σωστά βήματα και να ξεπεράσει η χώρα τον εφιάλτη που ζει τα τελευταία 7 χρόνια.

Γράφει ο

Βασίλειος Παπαντωνίου

Η Ελληνική Εφημερίδα στην Ευρώπη-

DIE GRIECHISCHE ZEITUNG IN EUROPA

Am Schomm 40, 41199 Mönchengladbach  
Telefon: +49 2166 64 78 733 
E-Mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Πρόσφατα Άρθρα

Εγγραφή σε Newsletter

Εισάγετε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα του Europolitis.eu
captcha 
×

Το Europolitis.eu χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. OK     Διαβάστε περισσότερα...