Μικρές Αγγελίες - Kleinanzeigen                Επαγγελματικός Οδηγός - Branchenbuch

  

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ (4)

Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973 ήταν η κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση και ουσιαστικά προανήγγειλε την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών, η οποία από τις 21 Απριλίου 1967 είχε επιβάλλει καθεστώς στυγνής δικτατορίας στη χώρα.


Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε στις 14 Φεβρουαρίου 1973, όταν ξεσηκώθηκαν οι φοιτητές της Αθήνας και συγκεντρώθηκαν στο Πολυτεχνείο. Ζητούσαν την κατάργηση του Ν.1347, ο οποίος προέβλεπε την υποχρεωτική στράτευση όσων ανέπτυσσαν συνδικαλιστική δράση κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Η αστυνομία, παραβιάζοντας το πανεπιστημιακό άσυλο, εισήλθε στο χώρο του ιδρύματος, συνέλαβε 11 φοιτητές και τους παρέπεμψε σε δίκη με την κατηγορία της «περιύβρισης αρχής». Οι 8 καταδικάστηκαν σε διάφορες ποινές, ενώ περίπου 100 άλλοι αναγκάστηκαν να διακόψουν τις σπουδές τους και να ντυθούν στο χακί.

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 21 Φεβρουαρίου οι φοιτητές κατέλαβαν το κτίριο της Νομικής σχολής στην Αθήνα, προβάλλοντας τα συνθήματα «Δημοκρατία», «Κάτω η Χούντα» και «Ζήτω η Ελευθερία». Αν και η συγκέντρωση ήταν πιο μαχητική καθώς ακολούθησε την προηγούμενη στο Πολυτεχνείο, τελικά έληξε και πάλι με την παρέμβαση της αστυνομίας.

Η εξέγερση που ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου του 1973 επρόκειτο να αποτελέσει την κορύφωση των αντιδικτατορικών εκδηλώσεων. Το πρωί εκείνης της ημέρας οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του Πολυτεχνείου και αποφάσισαν την κήρυξη αποχής από τα μαθήματα, με αίτημα να γίνουν εκλογές για τους φοιτητικούς συλλόγους τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Οι συνελεύσεις σε Ιατρική και Νομική λειτούργησαν καταλυτικά καθώς εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους και οι φοιτητές κατευθύνθηκαν προς το Πολυτεχνείο όπου ενώθηκαν με τους συναδέλφους τους. Το απόγευμα πάρθηκε η απόφαση για κατάληψη του Πολυτεχνείου. Οι πόρτες έκλεισαν και από τότε άρχισε η οργάνωση της εξέγερσης.

Το πρώτο βήμα ήταν η εκλογή Συντονιστικής Επιτροπής, στην οποία μετείχαν 22 φοιτητές και 2 εργάτες, με σκοπό να καθοδηγήσει τον αγώνα. Επιπλέον, δημιουργήθηκαν επιτροπές σε όλες τις σχολές για να οργανώσουν την κατάληψη και την επικοινωνία με την ελληνική κοινωνία.

Το πρωί της 15ης Νοεμβρίου βρήκε την Αθήνα πολύ διαφορετική. Το Πολυτεχνείο είχε μετατραπεί στο κέντρο της πόλης. Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώνονταν στο οδόστρωμα της Πατησίων εκδηλώνοντας την αλληλεγγύη τους προς τους εξεγερμένους φοιτητές και παράλληλα λειτουργώντας ανασταλτικά για την περίπτωση βίαιης επέμβασης από τις αστυνομικές δυνάμεις. Παράλληλα, στους γύρω δρόμους σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και πολιτών.

Την ίδια μέρα ξεκίνησε να λειτουργεί και ο θρυλικός ραδιοφωνικός σταθμός των φοιτητών, μέσω του οποίου ζητούσαν την έμπρακτη στήριξη του λαού αρχικά στο κτίριο του Χημικού και αργότερα στο κτίριο των Μηχανολόγων, με εκφωνητές τη Μαρία Δαμανάκη και τον Δημήτρη Παπαχρήστου.

Στις 16 Νοεμβρίου, η στήριξη αποκτά διαστάσεις λαϊκής εξέγερσης. Υπολογίζεται να είναι σε κινητοποίηση γύρω στις 150.000. Παράλληλα, μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις επιτίθενται εναντίον του πλήθους που ήταν συγκεντρωμένο έξω από το Πολυτεχνείο, με γκλομπς, δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες.

Ο δικτάτορας Παπαδόπουλος, όταν διαπίστωσε ότι η αστυνομία αδυνατούσε να εισέλθει στο Πολυτεχνείο, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το στρατό. Κοντά στο σταθμό Λαρίσης συγκεντρώθηκαν τρεις μοίρες ΛΟΚ και μία μοίρα αλεξιπτωτιστών από τη Θεσσαλονίκη. Τρία άρματα μάχης κατέβηκαν από του Γουδή προς το Πολυτεχνείο. Τα δύο στάθμευσαν στις οδούς Τοσίτσα και Στουρνάρα, αποκλείοντας τις πλαϊνές πύλες του ιδρύματος και το άλλο έλαβε θέση απέναντι από την κεντρική πύλη. Η Συντονιστική Επιτροπή των φοιτητών ζήτησε διαπραγματεύσεις, αλλά το αίτημά τους απορρίφθηκε.

Στις 3 τα ξημερώματα της 17ης Νοέμβρη το άρμα λαμβάνει την εντολή να εισβάλλει στον χώρο. Αστυνομικοί, ασφαλίτες, ΕΣΑτζήδες και ΛΟΚατζήδες, εισβάλλουν στον χώρο του Πολυτεχνείου κυνηγώντας τους φοιτητές.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας, στις 17 Νοεμβρίου συνελήφθησαν 840 άτομα. Όμως, μετά τη Μεταπολίτευση, αξιωματικοί της Αστυνομίας, ανακρινόμενοι, ανέφεραν ότι οι συλληφθέντες ξεπέρασαν τα 2400 άτομα. Οι νεκροί επισήμως ανήλθαν σε 34 άτομα.

Η δικτατορία κατέρρευσε στις 23 Ιουλίου του 1974, αφού είχε ήδη προηγηθεί η τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Ο Γκιζίκης και ο αντιστράτηγος Ντάβος, διοικητής του Γ' Σώματος Στρατού, κάλεσαν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να επιστρέψει στην Ελλάδα για να επαναφέρει τη δημοκρατική διακυβέρνηση.

Η Μπαρτσελόνα ή Μπάρτσα είναι πασίγνωστη για το ποδοσφαιρικό της τμήμα και δευτερευόντως για την ομάδα του μπάσκετ. Διατηρεί, επίσης, τμήματα στίβου, ράγκμπι, μπέιζμπολ, χόκεϊ σάλας, χόκεϊ επί πάγου και επί χόρτου, χάντμπολ, παγοδρομιών, ποδηλασίας, βόλεϊμπολ και ποδοσφαίρου σάλας (φούτσαλ).

Είναι ο δεύτερος πλουσιότερος σύλλογος του κόσμου, με έσοδα που αγγίζουν τα 420 εκατομμύρια ευρώ (2006). Στη φανέλα της δεν διαφημίζει εμπορική φίρμα, αλλά την Unicef, την οποία ενισχύει με 1,2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Διαθέτει 156.366 εγγεγραμμένα μέλη, που εκλέγουν τον πρόεδρο του συλλόγου και 1.782 λέσχες φίλων της σε όλο τον κόσμο (2006).

Η Μπαρτσελόνα δεν είναι απλώς μια ποδοσφαιρική ομάδα, αλλά μια ιδέα, ένα σύμβολο. Σύμβολο υπερηφάνειας των Καταλανών και του πόθου τους για αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία από τη Μαδρίτη, σύμβολο κοινωνικών και αντιδικτατορικών αγώνων. Και φυσικά, η αιώνια αντίπαλός της Ρεάλ (Ελ Κλάσικο), που εκπροσωπεί την κεντρική εξουσία της Μαδρίτης και το Στέμμα, αλλά και της συμπολίτισσάς της Εσπανιόλ, που αντιπροσωπεύει τους βασιλόφρονες και τους κεντριστές της Καταλωνίας.

Η Μπαρτελόνα ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του ελβετού επιχειρηματία Χανς Γκάμπερ. Στις 22 Οκτωβρίου 1899, ο Γκάμπερ δημοσίευσε μια αγγελία στις εφημερίδες της περιοχής, αναζητώντας ποδοσφαιριστές για τη δημιουργία ποδοσφαιρικής ομάδας. Στις 29 Νοεμβρίου 1899 οι ενδιαφερόμενοι συγκεντρώθηκαν στο Γυμνάσιο Σόλε και ίδρυσαν την ομάδα που πήρε το όνομα της πόλης. Στη συνάντηση εκείνη επελέγησαν και τα χρώματα της Μπαρτσελόνα, το μπλε και το γκρενά, που ήταν τα χρώματα της ελβετικής Βασιλείας (FC Basel), της ομάδας που υποστήριζε ο Γκάμπερ. Εξ ου και το προσωνύμιο μπλαουγκράνα, με το οποίο είναι γνωστή η Μπαρτσελόνα.

Γρήγορα, η νέα ομάδα, υπό την καθοδήγηση του Γκάμπερ, ξεπέρασε τα σύνορα της Καταλωνίας κι έγινε μία από τις μεγάλες δυνάμεις του ισπανικού ποδοσφαίρου. Το 1902 αγωνίστηκε στον πρώτο μεγάλο τελικό της ιστορίας της, στο Κύπελλο του Βασιλιά (Copa del Rey), όπως ονομάζεται ο θεσμός του Κυπέλλου στην Ισπανία, αλλά έχασε από τη Βισκάγια με 2-1. Στις 14 Μαρτίου 1909 η Μπαρτσελόνα απέκτησε το πρώτο της γήπεδο χωρητικότητας 6.000 θέσεων, αλλά μέχρι το τέλος του χρόνου οι ανάγκες της είχαν μεγαλώσει, καθώς τα μέλη της είχαν ξεπεράσει τα 10.000.

Έτσι, μετακόμισε στο Λες Κορτς, χωρητικότητας 20.000 θέσεων, που με την πάροδο του χρόνου έφθασε τις 60.000 και τη φιλοξένησε ως τις αρχές της δεκαετίας του '50. Την εποχή αυτή στην ομάδα αγωνίστηκε ο Παουλίνο Αλκάνταρα, που με 356 γκολ στο ενεργητικό του παραμένει ο πρώτος σκόρερ της Μπαρτσελόνα. Ως το 1925 που ο Γκάμπερ παρέμεινε στην προεδρία της ομάδα, η Μπαρτσελόνα κατέκτησε 5 Κύπελλα Ισπανίας και άλλα μικρότερα έπαθλα, καθώς το πρωτάθλημα, η γνωστή μας Σέριε, άρχισε το 1928. Στην ομάδα αγωνίστηκαν σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, όπως οι Σαχίρμπαμπα, Σαμιτιέρ, Ζαμόρα, Πλάτκο και Σεσούμαγκα.

Από τα μέσα της δεκαετίας του '20 η Μπαρτσελόνα οπισθοχωρεί και χάνει την αίγλη της για πολιτικούς λόγους. Στις 14 Ιουνίου 1925 οι οπαδοί της σε μια έκρηξη καταλανικού εθνικισμού γιουχάρουν τον ισπανικό εθνικό ύμνο και ο δικτάτορας Πρίμο Ντε Ριβέρα επιβάλλει εξάμηνη διακοπή των λειτουργιών της και την αποβολή του Γκάμπερ από την προεδρία της. Η ομάδα αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα και από τη μείωση των μελών της.

Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου (1936 - 1939), η Μπαρτσελόνα, όπως και όλη η Καταλωνία, τάσσεται με το πλευρό των Δημοκρατικών. Ο πρόεδρός της Ζόζεπ Σουνιόλ εκτελείται από τους εθνικιστές του στρατηγού Φράνκο. Η ομάδα περιοδεύει στις ΗΠΑ και το Μεξικό, προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για τον αγώνα. Συχνά, τα γραφεία των συνδέσμων της γίνονται στόχος βομβιστικών επιθέσεων από τους Φαλαγγίτες του Φράνκο.

Με την επικράτηση του Φράνκο το 1939 αρχίζουν τα μαύρα χρόνια για την Μπαρτσελόνα, καθώς ο δικτάτορας πριμοδοτούσε σκανδαλωδώς την αγαπημένη του Ρεάλ Μαδρίτης, που αποτελούσε το σύμβολο της ενωμένης Ισπανίας, σε αντίθεση με την Μπαρτσελόνα, που αντιπροσώπευε τις αποσχιστικές τάσεις της Καταλωνίας. Η Μπαρτσελόνα τότε εξαναγκάστηκε να αφαιρέσει την καταλανική σημαία από το σήμα της και να ισπανοποιήσει το όνομά της. Όμως, το γήπεδό της παρέμεινε ένα από τα λίγα μέρη, που μπορούσε ο κόσμος να μιλήσει ελεύθερα τα καταλανικά.

Χαρακτηριστικό είναι και το επεισόδιο του 1943. Στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου Ισπανίας η Μπαρτσελόνα νίκησε 3-0 τη Ρεάλ. Στον επαναληπτικό της Μαδρίτης οι παίκτες της δέχθηκαν στα αποδυτήρια την επίσκεψη ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου του Φράνκο, ο οποίος τους υπενθύμισε ότι «παίζουν ποδόσφαιρο χάρις στη μεγαλοψυχία του καθεστώτος». Οι ποδοσφαιριστές της Μπάρτσα πανικοβλήθηκαν και έχασαν με κατεβασμένα τα χέρια 11-1.

Παρά τη δύσκολη πολιτική κατάσταση, η ομάδα σήκωσε κεφάλι και πέτυχε αξιόλογες διακρίσεις τη δεκαετία του '40 και του '50. Τη φανέλα της φόρεσαν σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, όπως οι Σέζαρ, Ράμαλετς, Βελάσκο, Τσίμπορ, Κότσιτς και Κουμπάλα, που από πολλούς θεωρείται ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής που φόρεσε την κυανέρυθρη φανέλα. Το 1954 η ομάδα μετακόμισε στο αχανές Καμπ Νου και το 1958 είχε και την πρώτη της ευρωπαϊκή διάκριση με την κατάκτηση του Κυπέλλου Εκθέσεων (νυν Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ).

Το 1978 ήταν μια σημαδιακή χρονιά για την Μπαρτσελόνα. Στην προεδρία του συλλόγου εξελέγη ο 56χρονος εργολάβος οικοδομών Ζοζέπ Νούνιεζ, που υποσχέθηκε να κάνει την Μπάρτσα παγκόσμια δύναμη και οικονομικά αυτάρκη. Το 2000, όταν παρέδωσε την προεδρία στον Ζοάν Γκασπάρτ, είχε επιτύχει και τους δύο στόχους του. Η Μπαρτσελόνα με 7 πρωταθλήματα, 7 Κύπελλα, 5 σούπερ κύπελλα Ισπανίας, 1 Τσάμπιονς Λιγκ, 3 Κύπελλα Κυπελλούχων και 2 Ευρωπαϊκά Σουπερ - Καπ ήταν η ομάδα που ονειρεύονταν οι οπαδοί της.

Τη φανέλα της την περίοδο Νούνιεζ φόρεσαν σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, όπως οι Σούστερ, Θουμπιθαρέτα, Γκουαρντιόλα, Μπακέρο, Λίνεκερ, Μπεγκιριστάιν, Γκοϊγκοετσέα, Χάτζι, Κούμαν, Λάουντρουπ, Ρομάριο, Στόιτσκοφ, Μαραντόνα, Φίγκο, Κλάιφερτ, Τζιοβάνι (Ολυμπιακός, Εθνικός) και Ριβάλντο (Ολυμπιακός, ΑΕΚ). Πιο επιτυχημένος προπονητής ήταν ο παλιός της παίχτης Γιόχαν Κρόιφ με 11 τίτλους.

Μετά την παρένθεση Γκασπάρτ (2000 - 2003), η Μπαρτσελόνα ξαναβρέθηκε στο δρόμο των επιτυχιών, με πρόεδρο τον Ζοάν Λαπόρτα, προπονητή τον Φρανκ Ράικαρντ και παίκτες, όπως οι Ροναλντίνιο, Ανρί, Μέσι, Ντέκο, Ετό, Ζιουλί, Πουγιόλ Ινιέστα και Τσάβι.

Το 2008 ξεκίνησε η τετραετία των μεγάλων επιτυχιών και του «εξωπραγματικού» ποδοσφαίρου («ποδόσφαιρο playstation» ονομάστηκε) για την Μπαρτσελόνα, με προπονητή τον παλιό της παίχτη Πεπ Γκουαρντιόλα και μεγάλο αστέρι τον αργεντίνο Λιονέλ Μέσι. Έως τις 27 Απριλίου 2012, οπότε ολοκληρώθηκε η εποχή Γκουαρντιόλα στους «μπλαουγκράνα», η Μπαρτσελόνα κατέκτησε 14 από τους 19 τίτλους που διεκδίκησε.

Τίτλοι

Πρωταθλήματα Ισπανίας (23): 1929, 1945, 1948, 1949, 1952, 1953, 1959, 1960, 1974, 1985, 1991, 1992, 1993, 1994, 1998, 1999, 2005, 2006, 2009, 2010, 2011, 2013, 2015.
Κύπελλα Ισπανίας (27): 1910, 1912, 1913, 1920, 1922, 1925, 1926, 1928, 1942, 1951, 1952, 1953, 1957, 1959, 1963, 1968, 1971, 1978, 1981, 1983, 1988, 1990, 1997, 1998, 2009, 2012, 2015.
Σούπερ-Κύπελλα Ισπανίας (11): 1983, 1991, 1992, 1994, 1996, 2005, 2006, 2009, 2010, 2011, 2013.
Λιγκ-Καπ Ισπανίας (2): 1982, 1986.
Τσάμπιονς Λιγκ (5): 1992, 2006, 2009, 2011, 2015.
Κύπελλα Κυπελλούχων (4): 1979, 1982, 1989, 1997.
Κύπελλα ΟΥΕΦΑ (3): 1958, 1960, 1966.
Ευρωπαϊκά Σούπερ-Καπ (4): 1992, 1997, 2009, 2011.
Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων (3): 2009, 2011, 2015.

Οταν στα μέσα της δεκαετίας του 1960 οι πρώτοι Ελληνες μετανάστες εγκαταστάθηκαν στην περιοχή Bietigheim-Bissingen της Βάδης Βυρτεμβέργης βασικό μέλημα ήταν να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη της πατρίδας αλλά και να αναπτύξουν δεσμούς ο ένας με τον άλλον.

Το να ιδρύσουν ένα σύλλογο που θα έπιναν έναν καφέ τα σαββατοκύριακα δεν ήταν αρκετό και το δημοφιλέστερο και μαζικότερο άθλημα, το ποδόσφαιρο, ήταν το όχημα για να πετύχουν το σκοπό τους, που τότε ήταν η ταχεία ενσωμάτωση. Από το 1964 αρχίζει η ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου στην περιοχή, και μέχρι τη δεκαετία του 1990 υπήρχαν ο Πανελλήνιος Bietigheim και η Ολυμπία Bietigheim.

Διανύοντας το 51ο έτος, έχουν αλλάξει πολλά. Οι δύο αυτοί σύλλογοι από τις 18/12/1994 είναι πλέον ένα και η νέα ομάδα που δημιουργήθηκε είναι η SV Hellas 94 Bietigheim. Ο δρόμος ήταν ανηφορικός, τίποτα δε χαρίστηκε, όμως οι συμπατριώτες μας κατάφεραν να αναπτύξουν έναν όμορφο αθλητικό οργανισμό που σήμερα μετέχει στην κορυφαία κατηγορία της περιοχής Bietigheim-Bissingen. Αυτό δεν είναι το καλύτερο που έχουν καταφέρει στην ιστορία του συλλόγου, αφού πριν από μια τριετία έφτασε και στην Verbandsliga της Βάδης Βυρτεμβέργης.

Ομως, η εμπειρία των ανθρώπων αυτών τους καθοδηγεί και φέτος η SV Hellas 94 Bietigheim διεκδικεί με αξιώσεις την άνοδο στην Landesliga. Εχοντας διανύσει παραπάνω από το μισό δρόμο, παίζοντας 16 από τα 30 παιχνίδια της σεζόν για την ακρίβεια, η ελληνική ομάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 36 πόντους, έξι λιγότερους από τον πρωτοπόρο και τρεις περισσότερους από τους διώκτες. Η πρώτη θέση του πρωταθλήματος Bezirksliga Enz / Murr δίνει απευθείας την άνοδο ενώ η δεύτερη οδηγεί στα μπαράζ. Οι άνθρωποι το συλλόγου δεν κρύβουν τις υψηλές βλέψεις που έχουν και γι’αυτό το ρόστερ έχει ποιοτικούς παίκτες, διαφόρων ηλικιών, ενώ εκτός από Ελληνες υπάρχουν και ξένοι. Γερμανός είναι ο προπονητής, ο Benjamin Thimm που ανέλαβε τα ηνία την 1η Νοεμβρίου και με τον οποίον η ομάδα έχει να επιδείξει πολύ καλή πορεία.

«Ακουσα την καρδιά μου και είπα το “ναι”»
Ο Thimm αν και μόλις 31 ετών, έχει ένα πλούσιο βιογραφικό έχοντας προπονήσει αρκετές ομάδες στη Βάδη Βυρτεμβέργη και μιλώντας στον Europolitis δεν έκρυψε πως ήταν ιδιαίτερα εύκολο γι’αυτό να απαντήσει θετικά στην πρόταση που του έγινε. «Ακουσα την καρδιά μου και δέχθηκα», είπε ο φέρελπις προπονητής και προσέθεσε για τις πρώτες του στιγμές στην ομάδα: «Με υποδέχθηκαν όλοι πολύ ζεστά και μ’έκαναν να νιώσω όμορφα. Οι άνθρωποι και ο κόσμος γενικότερα γύρω από το σύλλογο είναι πραγματικά σπουδαίοι».

Ενα από τα χαρακτηριστικά της SV Hellas 94 Bietigheim είναι η ευχέρεια στο σκοράρισμα, αφού οι ποδοσφαιριστές της έχουν βρει 51 φορές τα αντίπαλα δίχτυα, διαθέτοντας την δεύτερη καλύτερη επίθεση στο πρωτάθλημα, αλλά και αμυντικά είναι εξαιρετικοί, έχοντας τη δεύτερη καλύτερη επίδοση με μόλις 19 τέρματα παθητικό. Ο Thimm αναφέρεται στη φιλοσοφία του και τη στρατηγική που προσπαθεί να περάσει στους παίκτες: «Παίζουμε επιθετικό ποδόσφαιρο, όμορφο. Ετσι θέλω να βλέπω την ομάδα μου, να έχουμε την κατοχή της μπάλας και να κάνουμε παιχνίδι. Αυτό σημαίνει πως πρέπει όλοι να δείχνουν μεγάλη θέληση, να τρέχουν, να πρεσάρουν».
Η επανέναρξη του πρωταθλήματος, μετά τη χειμερινή διακοπή, είναι προγραμματισμένη για τις 6 Μαρτίου και πρώτος αντίπαλος θα είναι η πρωτοπόρος του βαθμολογικού πίνακα TV Pflugfelden, ένα ιδιαίτερα κρίσιμο ματς που μπορεί να κρίνει πολλά.

Θριάμβευσε στο Κύπελλο
Η SV Hellas 94 Bietigheim θριάμβευσε πέρυσι στο τοπικό Κύπελλο, αφού κέρδισε στον τελικό του Bezirkspokal στα πέναλτι με 5-3 την FV Ingersheim και σκόρπισε τη χαρά στους φίλους της και σε όλους τους συμπατριώτες μας.
Μια μεγάλη επιτυχία για μια ομάδα που με σταθερά βήματα καταξιώνετε στο χώρο και βάζει πλώρη για ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες έχοντας στήριξη και βοήθεια από τους Ελληνες της περιοχής. Ετσι, έφτασε στη μεγάλη αυτή επιτυχία και για πρώτη φορά κατέκτησε το Κύπελλο.
Οπως γίνεται αντιληπτό, ακολούθησε μεγάλο ελληνικό γλέντι, απολύτως δικαιολογημένα για τους μεγάλους θριαμβευτές.

Το μεράκι για το ποδόσφαιρο, η αγάπη για την πατρίδα και η ανάγκη να μπουν σωστές βάσεις στα μικρά ελληνόπουλα του Μονάχου ώθησε μια παρέα Ελλήνων να αναγεννήσουν από τις στάχτες της την ομάδα της FC Hellas München που τα τελευταία χρόνια πορεύεται με σίγουρα βήματα στην επιτυχία.

Στο Μόναχο των χιλιάδων Ελλήνων, το 1991 ιδρύθηκε ο σύλλογος που αρχικά είχε ως στόχο να φέρει πιο κοντά τους συμπατριώτες και μια ομάδα ποδοσφαίρου θα μπορούσε να καλύψει δύο κενά, τον αθλητισμό και βέβαια τη σύσφιξη σχέσεων ανάμεσα στους Ελληνες. Η προσπάθεια αυτή έφερε καρπούς τα πρώτα χρόνια, ωστόσο σταδιακά η φλόγα άρχισε να μειώνεται με αποτέλεσμα να φτάσει η παρακμή και τα πέτρινα χρόνια στα μέσα της δεκαετίας του 2000, όταν έμειναν ελάχιστοι παίκτες να στελεχώνουν τις δύο αντρικές ομάδες.
Το 2006, όταν η ομάδα είχε πέσει στην Β’ Klasse (β’ τοπικό) αρχίζει να ασχολείται με την ομάδα ο Γιώργος Κίτσιος και η σημερινή διοίκηση. Έχοντας σαν όπλο την αγάπη τους για το ποδόσφαιρο και την ανάγκη να αθληθούν και οι ίδιοι, μάζεψαν φίλους και γνωστούς και κατάφεραν να συμπληρώσουν τις δύο ομάδες. Με τον καιρό, με προσωπικές επαφές και με σκληρή δουλειά κατάφεραν να αναστηλώσουν τον σύλλογο και σήμερα υπάρχουν δύο πλήρεις ανδρικές ομάδες καθώς και μία παλαίμαχων.
Ο Γιώργος Κίτσιος, πρόεδρος της ομάδας, μιλώντας στον Europolitis για την προσπάθεια που κάνει η διοίκηση, τονίζει: «Αναλάβαμε το 2006 έναν υπό διάλυση Σύλλογο που δε συμπλήρωνε 11άδα και αφού αποτρέψαμε την τελευταία στιγμή τη διάλυσή του καταφέραμε σήμερα να έχουμε 8 παιδικές ομάδες. Φυσικά και με ενδιαφέρει η πρώτη ομάδα, αυτή άλλωστε είναι η «βιτρίνα» του συλλόγου, αλλά περισσότερο απ’ όλα με ενδιαφέρει να έρχονται μικρά παιδιά και να αθλούνται μαζί μας. Ειλικρινά συγκινούμαι βλέποντας παιδιά του δημοτικού να φιλάνε τη φανέλα της ομάδας με σήμα το εθνόσημο όταν σκοράρουν».
Στο τέλος, αναφέρεται και στο όνειρό του, που είναι πραγματικά ξεχωριστό και δείχνει την αγάπη του για την ομάδα: «Ανυπομονώ να μεγαλώσει ο νεογέννητος γιος μου για να γίνει μέλος αυτής της όμορφης παρέας».

omadiki1
Τα νέα παιδιά
Τη σημερινή διοίκηση όμως, δεν την απασχολεί τόσο το σήμερα, άλλωστε η ανδρική ομάδα έχει βρει το δρόμο της, όσο το αύριο. Και γι’αυτό το αύριο εργάζονται όλοι όσοι ασχολούνται ενεργά και κατόρθωσαν να δημιουργήσουν οκτώ παιδικές ομάδες επενδύοντας στο μέλλον. Ο στόχος είναι σε μερικά χρόνια η ανδρική ομάδα να αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από παίκτες που προέρχονται από τα σπλάχνα της, από παίκτες που μεγάλωσαν μέσα στην ομάδα και πονάνε την ομάδα περισσότερο από κάθε άλλον.

Για το λόγο αυτό, έχει δοθεί τεράστια σημασία στην επιλογή των προπονητών των ακαδημιών και όλοι είναι απόφοιτοι ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα το ποδόσφαιρο. Επικεφαλής είναι η δόξα του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο πρώην ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ και της Εθνικής ομάδας Άρης Καρασαββίδης ενώ εδώ και 2,5 χρόνια υπάρχει συνεργασία με τις σχολές ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού και κάθε φθινόπωρο οι ακαδημίες «κατεβαίνουν» στην Αθήνα για να πάρουν μέρος σε τουρνουά αντιμετωπίζοντας τις ακαδημίες του Παναθηναϊκού, του Πανιωνίου, της ΑΕΚ, του Ατρόμητου κλπ.

Ο Καρασαββίδης αναφέρθηκε στο κίνητρο που έχει και ο ίδιος ώστε να δώσει τον καλύτερό του εαυτό και να αναδειχθούν νέα ταλέντα: «Εμένα με ενδιαφέρει το μέλλον. Όταν μίλησα με τον Γιώργο (σ.σ. τον πρόεδρο της ομάδας Γ. Κίτσιο) σχετικά με την προοπτική να τεθώ επικεφαλής των Ακαδημιών της FC Hellas κατάλαβα ότι το πρώτο μέλημά τους είναι τα παιδιά. Αν κερδίσουμε τα παιδιά, έχουμε κερδίσει τα πάντα. Μακάρι να καταφέρουμε να βγάλουμε επαγγελματίες ποδοσφαιριστές από αυτήν την ομάδα. Εγώ, με βάση αυτά που βλέπω, είμαι κάτι παραπάνω από αισιόδοξος».
Τα ίδια θετικά συναισθήματα έχει και ο υπεύθυνος των ακαδημιών, Γιάννης Τσουλτσίδης που δηλώνει: «Νιώθω πολύ τυχερός που έχω να κάνω με παιδιά τέτοιας ηλικίας. Είναι παιδιά που διψάνε να παίξουν μπάλα, που διψάνε να μάθουν, που διψάνε για Ελλάδα. Στις ακαδημίες γίνεται απίστευτη δουλειά. Δουλειά που θα φανεί σε λίγα χρόνια.  Ήδη η πρώτη ομάδα έχει κάποιους παίχτες που προέρχονται από τα ίδια της τα σπλάχνα και αυτό θα συνεχιστεί με αυξανόμενο ρυθμό στο μέλλον».

simaiaki

Σταθεροποιήθηκε στην Kreisklasse
Οι υπεύθυνοι της FC Hellas München έχουν ρίξει το βάρος στις ακαδημίες και το αύριο του συλλόγου, αυτό όμως δε σημαίνει πως η μεγάλη ομάδα δεν τα πάει καλά. Παρά τις ατυχίες, φέτος έχει κάνει μια πολύ καλή προσπάθεια και βρίσκεται στο μέσο της βαθμολογίας χωρίς να έχει χαθεί τίποτα. Είναι ενδεικτικό της προσπάθειας που γίνεται τα τελευταία χρόνια πως η πορεία είναι συνεχώς ανοδική. Την περίοδο 2006-07, όταν μετά την «παρ’ ολίγο διάλυση» ανέλαβε η τωρινή διοίκηση η ομάδα έχασε την άνοδο την τελευταία αγωνιστική και κατετάγη 3η. Η άνοδος στην Α’ Klasse ήρθε την επόμενη σεζόν, ενώ το 2012με τρομερή πορεία στο δεύτερο γύρο όταν σημείωσε 11 διαδοχικές νίκες, με 47-6, τέρματα έφτασε στην κορυφή και πανηγύρισε την άνοδο στην Kreisklasse (περιφερειακό πρωτάθλημα), όπου βρίσκεται και σήμερα.

Όπως δηλώνει ο προπονητής, Δημήτρης Κυριαζίδης: «Αυτό που ζητάω από τους παίχτες μου είναι προσπάθεια και επιμονή μέχρι να σφυρίξει για τελευταία φορά ο διαιτητής. Ζητάω να κυνηγάνε το γκολ μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο του αγώνα με την ίδια ένταση. Νομίζω πως το έχω καταφέρει. Πρόσφατα μάλιστα κερδίσαμε ένα παιχνίδι σκοράροντας στο 89’. Για μένα όλοι στην ομάδα είναι ίσοι και όλοι δικαιούνται τις ίδιες ευκαιρίες. Πάνω απ’ όλα όμως, όλοι μα όλοι έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις. Υποχρεώσεις που ξεκινάνε αμέσως μετά τη λήξη ενός αγώνα. Οφείλουν να παίρνουν μέρος στις προπονήσεις και να μοχθούν. Φυσικά καταλαβαίνω ότι πολλοί έχουν τις δουλειές τους και ως ερασιτέχνες δε μπορούν να βρίσκονται πάντα παρόντες, αλλά έχουμε οργανώσει έτσι τις ώρες των προπονήσεων ώστε να βολεύουν όλους».
Άγχος για άνοδο στην πιο πάνω κατηγορία δεν υπάρχει. Έτσι κι αλλιώς, το χρονοδιάγραμμα λέει ότι «τώρα πλάθουμε τη μαγιά για να μπορέσει η ομάδα να ανέβει κατηγορία σε δύο χρόνια».
Αλλωστε, η διοίκηση θέλει να βάλει γερά θεμέλια, αφού η επόμενη κατηγορία είναι πολύ απαιτητική και χρειάζονται περισσότερα χρήματα. Για παράδειγμα, οι αμοιβές των διαιτητών (οι οποίες πληρώνονται από τη γηπεδούχο) είναι πολύ μεγαλύτερες, οι μετακινήσεις για τους εκτός έδρας αγώνες είναι πολύ πιο μακρινές με τεράστιο κόστος κλπ.

Ήδη η ομάδα καλύπτει οριακά τα έξοδά της τα οποία είναι αποκλειστικά οι συνδρομές και οι δωρεές και χορηγίες ιδιωτών και εταιρειών. Εδώ και τρία χρόνια χρηματοδοτεί την ομάδα με ένα σεβαστό ποσό ετησίως η εταιρεία «Άτλας» καθώς και αρκετές άλλες μικρότερες. Προ ημερών προστέθηκε στους χορηγούς και η ναυτιλιακή εταιρεία «ΑΝΕΚ Lines».

Προβολή και μεγαλύτερη απήχηση
Από το Σεπτέμβρη του 2014 η ομάδα έχει έρθει σε συμφωνία με την εταιρεία τηλεοπτικών παραγωγών «Hellas TV / Video Art Munich» (www.hellastv.de) για την τηλεοπτική κάλυψη των εντός έδρας αγώνων της κάνοντας έτσι ένα «δώρο» στους φίλους της ομάδας που λόγω υποχρεώσεων ή απόστασης δε μπορούν να έρθουν στο γήπεδο. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να δουν τα καλύτερα στιγμιότυπα των αγώνων και φυσικά προσφέρουμε μεγαλύτερη προβολή στους χορηγούς μας.
Παράλληλα, στον τομέα της προώθησης έχει προστεθεί μια  πολύ καλαίσθητη ιστοσελίδα (www.fchellas.eu) όπου ενημερώνεται με τα νέα όλων των τμημάτων του συλλόγου. Αλλά πολλή καλή δουλειά γίνεται και στο facebook όπου η συμμετοχή του κόσμου είναι άμεση και μεγάλη.

* Ευχαριστούμε πολύ τον κ.Φώτη Μάραντο για τη σημαντική βοήθεια που μας προσέφερε στο αφιέρωμα με τις πληροφορίες και τις φωτογραφίες από την ομάδα

  Αλέξανδρος ΘεοδοσιάδηςΑλέξανδρος Θεοδοσιάδης

Βαγγέλης ΑρπατζήςΒαγγέλης Αρμπατζής

Βασίλης ΑλεξίουΒασίλης Αλεξίου

Γιώργος ΝτόσταςΓιώργος Ντόστας

Δημήτρης ΣούφηςΔημήτρης Σούφης

Ευτύχιος ΠαπαπαναγιώτουΕυτύχιος Παπαπαναγιώτου

Ηλίας ΚονοσίδηςΗλίας Κονοσίδης

Ηλίας ΚρικέληςΗλίας Κρικέλης

Θανάσης ΕντζικίδηςΘανάσης Εντζικίδης

Κώστας Εμμανουηλίδης

Κώστας Εμμανουηλίδης

Μιχάλης ΖορπίδηςΜιχάλης Ζορπίδης

Στέριος ΣπυρίδηςΣτέργιος Σπυρίδης

Φάνης ΠαπαστεργίουΦάνης Παπαστεργίου

Γιώργος Κίτσιος (πρόεδρος)

Γιώργος Κίτσιος (Πρόεδρος)

Κώστας Απαζίδης (τεχνικός διευθυντής)

Κώστας Απαζίδης (Τεχνικός Διευθυντής)

Xρήστος Φιλέντας (ταμίας)

Χρήστος Φιλέντας (Ταμίας)

Δημήτρης Κυριαζίδης (προπονητής)

Δημήτρης Κυριαζίδης (Προπονητής)

Μπάμπης Εμμανουηλίδης (φροντιστής)

Μπάμπης Εμμανουηλίδης (Φροντιστής)

Η Ελληνική Εφημερίδα στην Ευρώπη-

DIE GRIECHISCHE ZEITUNG IN EUROPA

Am Schomm 40, 41199 Mönchengladbach  
Telefon: +49 2166 64 78 733 
E-Mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Εγγραφή σε Newsletter

Εισάγετε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα του Europolitis.eu
captcha 
×

Το Europolitis.eu χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. OK     Διαβάστε περισσότερα...