Μικρές Αγγελίες - Kleinanzeigen                Επαγγελματικός Οδηγός - Branchenbuch

  

Europolitis TV

 Γυναίκα-σύμβολο για την Ελλάδα η Βούλα Πατουλίδου. Η αλησμόνητη και ιστορική νίκη της στους Ολυμπιακούς του 1992 δε θα ξεχαστεί στο πέρασμα των αιώνων. Η προσφορά της στη χώρα όμως, δεν σταμάτησε εκεί και πλέον ως υπεύθυνη της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης βοηθά από άλλο μετερίζι τον τόπο.
Βρέθηκε στο Βούπερταλ για τον εορτασμό των 25 χρόνων του Συλλόγου Ποντίων "ΑΚΡΙΤΑΣ" και μίλησε στον Europolitis.


- Είστε υπεύθυνη στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης. Μιλήστε μας για τις αρμοδιότητες σας.
«Η Μητροπολιτική Ενότητα έχει υπό την εποπτεία της 14 δήμους και ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς περνά από τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης.

- Πως θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία του δικού σας τομέα με την ομογένεια;
«Θεωρώ ότι η αρχή πρέπει να γίνει με το δικαίωμα όλων να ψηφίζουν. Πέρα από τους 17άρδηες πρέπει να τιμηθούν και οι απόδημοι Ελληνες, όχι μόνο αυτοί που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης. Αλλά και όποιος θα μπορούσε να μπει σε μια αίθουσα όπως αυτή που μας φιλοξένησε με πάνω από 700 ανθρώπους. Όταν κρατάνε την παράδοση, όταν ακούνε ένα ελληνικό τραγούδι και η καρδιά τους ραγίζει, επιβάλλεται να ψηφίζουν. Μιας και είμαστε 10 εκατομμύρια εντός συνόρων, κι άλλοι 10 εκτός χρειάζεται ένα υπουργείο απόδημου ελληνισμού και όχι απλά μια γραμματεία. Δεν μπορείς να λες σε έναν Ελληνα που έρχεται κι επενδύσει 15 εκατομμύρια σε μια χώρα που δεν μπορεί να πάρει δάνειο γιατί είναι κάτοικος εξωτερικού, και δεν μπορεί να πάρει δάνειο από τη χώρα όπου διαμένει, να του λες πως δεν έχει δικαίωμα να ψηφίζει».

- Ακούσαμε, στην εκδήλωση, για την ψυχή των Ποντίων. Πως το εισπράττετε;
«Την εισπράττω, τη βιώνω και την υπηρετώ καθημερινά από την πρώτη στιγμή που δεν ήξερα τι είναι Πόντιος. Όταν είχες μια γιαγιά που είχε υποστεί την προσφυγιά, που σαν μικρότερα παιδιά μας έλεγαν τουρκοσποράκια και ντρεπόμασταν και στο πέρασμα των ετών βρέθηκαν επιφανείς Πόντιοι που μας έβγαλαν από τα υπόγεια και πλέον νιώθεις μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια για την καταγωγή αυτή. Βλέπεις πλέον πεντάχρονια παιδάκια ακόμη και στην ξενιτιά να μπορεί να κουβαλά το ποντιακό κύτταρο. Αν αυτό εδώ δεν είναι ψυχή, τι είναι;».

- Βλέπουμε σκληρές εικόνες με πρόσφυγες που έρχονται στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Είσαστε στην τοπική αυτοδιοίκηση, σε μια περιφέρεια με δυσκολίες, τι θα πρέπει να κάνουμε;
«Χρειάζονται κανόνες. Κι εμείς είμασταν πρόσφυγες και επιστρέψαμε στην πατρίδα κι ακολουθήσαμε τους κανόνες που υπήρχαν. Αυτή τη στιγμή εκείνο με που με ζορίζει είναι πως ενώ οι Ελληνες λόγω της ιδιαιτερότητας της χώρας έχει καλοδεχτεί τους πάντες σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παρόλα αυτά οι όποιοι πρόσφυγες ή μετανάστες να θέλουν σε μια άλλη χώρα να επιβάλλουν τα δικά τους εκεί ζορίζει το πράγμα. Κανόνες παντού. Αυτοί οι άνθρωποι έφυγαν από τις χώρες τους για να σωθούν. Με ένα πράγμα σταματά αυτό, να σταματήσει ο πόλεμος που ξέρουμε ποιοι τον έχουν δημιουργήσει και για ποιον λόγο. Πάνω από 50.000 έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, που δεν είναι μικρός αριθμός αν συνυπολογιστεί πόσοι ήρθαν κι έφυγαν. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπάρχον οι περισσότεροι πρόσφυγες, έχουν ξεφυτρώσει τα περισσότερα Κέντρα Φιλοξενίας, ενώ έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα με τα σχολεία».

- Η Κεντρική Μακεδονία είναι ένας τόπος πλούσιος που έχει αδικήσει τον εαυτό της, επενδύοντας περισσότερα σε τομείς όπως ο τουρισμός. Τι θα μπορούσε να γίνει;
«Πρέπει να μαζέψουμε την γραφειοκρατία. Αυτή μπορεί να είναι η άκρη του νήματος. Όταν εμείς ως Δημόσια Διοίκηση τους τελευταίους 20 μήνες για να κάνω το αυτονόητο, όπως το να κλείσουν οι τρύπες στο δρόμο, χρειάζονται τουλάχιστον επτά μήνες, πως θα έρθει να επενδύσει κάποιος, όταν για να το πράξει χρειάζεται ένα κατεβατό συγκεκριμένων προϋποθέσεων. Ή σταματάς τη γραφειοκρατία ή συνεχίζει και λες τι ωραία χώρα είμαστε, τι ωραίο ήλιο που έχουμε. Ωραία όλα αυτά, αλλά όπως είχε πει ο Ιούλιος Καίσαρας ως πότε οι αρχαίοι θα μας σώζουν. Οι σύγχρονοι Ελληνες δουλεύουν, σε αντίθεση με ότι λένε ορισμένοι ότι είμαστε τεμπέληδες και μειώνουν ένα λαό που θέλουν να τον υποδουλώσουν. Μας βομβαρδίζουν ότι μας δίνουν λεφτά, αλλά πόσα από αυτά τα λεφτά μένουν στη χώρα και πόσα επιστρέφουν πίσω σε αυτόν που τα δανείζει»

- Μπορεί να δεχθεί ο Ελληνας ότι υπάρχουν κανόνες και πρέπει να τους ακολουθήσει;
«Αν κρίνω από έναν 18άρη που έφυγε από το σπίτι, ενώ θα μπορούσε να βοηθηθεί από το όνομα που μπορεί να έχει η μητέρα του, και αναφέρομαι στο γιο μου, κι έχει πάει στις ΗΠΑ και μου λέει πως έκανε λάθος σε μια ημερομηνία κι έμεινε εκτός ομάδας για ενάμιση μήνα εκτός, δεν μπορείς να κάνεις κάτι. Είναι το ίδιο για όλους. Είναι κανόνας απαράβατος που ισχύει για όλους. Αν αυτό δε διορθωθεί τίποτα δε διορθώνεται. Κανένας λαός δεν είναι καλύτερος από εμάς, αλλά οι άλλοι έχουν το φόβο της τιμωρίας που εμείς το έχουμε κάνει λάστιχο. Λόγω θέσης με πήραν τηλέφωνο να σβήσω μια κλήση και να δοθούν πίσω οι πινακίδες γιατί είχε κλείσει διάβαση αναπήρων, του λέω δεν μπορώ να κάνω κάτι, μη με ψηφίζεις ποτέ. Αν αυτός ο κανόνας συνεχίζει να είναι λάστιχο δεν υπάρχει μέλλον. Χρειάζεται συνεννόηση και να ισχύουν τα ίδια για όλους».

Βασίλης Βούλγαρης

«Κάποια στιγμή βρέθηκαν επιφανείς Πόντιοι που μας έβγαλαν από τα υπόγεια, πλέον το λες με πολύ μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια να λες ότι είσαι Πόντιος γιατί η κληρονομιά...»

«(Μεταναστευτικό)Θα πρέπει να βάλουμε κανόνες...(Επενδύσεις)κατάργηση της γραφειοκρατίας...»

 

 

Αρτηριακή Υπέρταση

Το θέμα του Θωμά Βαλάνη. Ιδανική πίεση 120 με 80 - ανώτατα φυσιολογικά 130-140 με 85-90, από εκεί και πέρα πρέπει να αντιμετωπίζετε . Η πιο συχνή μορφή είναι η πρωτοπαθής αρτηριακή υπέρταση. Αίτια γονίδια, στρες, κάπνισμα ή αλκοόλ, αυξημένη ποσότητα αλατιού, μπορεί είναι έλλειψη καλίου ή ασβεστίου στο αίμα. Αρτηριακή πίεση είναι η αυξημένη πίεση της ροής του αίματος στα αιμοφόρα αγγεία. Με την αυξημένη πίεση δημιουργούνται επασβεστώσεις στα αγγεία, με αποτέλεσμα να στενεύουν ή να κλείνουν καθώς επίσης με την αυξημένη πίεση να σπάνε. Αποτέλεσμα, έμφραγμα, εγκεφαλικό, εγκεφαλική αιμορραγία. Αποδεδειγμένα το προσδόκιμο της ζωής μειώνεται έως 40% εάν δεν θεραπευτεί. Είναι μια πολύ διαδεδομένη αρρώστια. Το 2011 οι μισοί κάτοικοί της Γερμανίας είχαν πίεση και οι μισοί από αυτούς δεν το ήξεραν. Μπορούμε να πούμε ότι έχουμε αρτηριακή πίεση εάν μετρήσουμε τρεις φορές σε 2 διαφορετικές μέρες και δούμε ότι η πίεση μας είναι πάνω από 140 με 90.Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για την 24ωρη μέτρηση με μηχάνημα το οποίο εκτός την πίεση της ημέρας μετράει και την πίεση της νύχτας. Εάν δεν πέφτει την νύχτα ή και ανεβαίνει υπάρχει άλλη παθολογική αιτία. Η πιο συχνή είναι το σύνδρομο υπνικής άπνοιας.

Θεραπεία

Η θεραπεία της αρτηριακής πίεσης είναι από βελτίωση τρόπου  ζωής έως ισόβια λήψη φαρμάκων. Το όριο που πίεσης που πρέπει να διατηρείται είναι 140 με 90, πρέπει να είναι λιγότερο εάν κάποιος πάσχει από διαβήτη. Τέλος υπάρχουν 5 δραστικές ουσίες για την ρύθμιση της μεμονωμένες ή συνδυασμός αυτών...

"Εύχομαι τα Χριστούγεννα να τα ζήσουμε όχι μόνον ως Ορθοδοξία, αλλά ως Ορθοπραξία"

«Ο κόσμος σήμερα δεν ξέρει που βαδίζει, υπάρχει όμως μια ελπίδα που αρχίζει τα Χριστούγεννα με την γέννηση και τελειώνει το Πάσχα με την Ανάσταση του Κυρίου»


«Η Ορθόδοξη πίστη μας δίνει δύναμη, μας κάνει λιοντάρια για να μπορούμε να ξεπερνάμε τις δυσκολίες και τους Σταυρούς  του κόσμου αυτού.»

«Εύχομαι τα Χριστούγεννα να τα ζήσουμε όχι μόνον ως Ορθοδοξία θεωρητικά, αλλά ως Ορθοπραξία, δηλαδή η ζωή μας να είναι η ζωή του Χριστού.

Αυτό θα μεταμορφώσει την ζωή μας, την ύπαρξή μας και την ζωή της οικογένειάς μας.»

 

Το μήνυμα του  Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου στην Ελληνική γλώσσα

 

Το μήνυμα του  Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου στην Γερμανική γλώσσα

Την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016 έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ι.Ν. Αγ. Ανδρέα στο  Ντίσελντορφ,  η Χριστουγεννιάτική γιορτή του τμήματος Ελληνικής Γλώσσας που εδρεύει στο Wersten του Ντίσελντορφ


 

Συνέντευξη της κας Κυριακής Σταυρίδου, εκπαιδευτικού στο τμήμα ελληνικής Γλώσσας του Ντίσελντορφ - "Το επίπεδο της Ελληνικής γλώσσας στα παιδιά φθίνει"


 

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Πατέρας Παναγιώτης Τσουμπακλής, με πίστη και  επιμονή  δημιούργησε Ορθόδοξους ναούς στις πόλεις Mönchengladbach,Duisburg και Neuss όπως και ελληνικό ορθόδοξο κοιμητήριο στη πόλη του Neuss.  Σήμερα είναι ο Ιερατικός Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου Neuss.


Μητροπολίτης Γερμανίας και Κεντρώας Ευρώπης κ. Αυγουστίνος « Η Ελληνική γλώσσα είναι μια ιστορική γλώσσα...στη γλώσσα αυτή υπάρχει μια λέξη που είναι μαγική λέξη, η λέξη ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ...ήρθε η ώρα να πούμε σε έναν ήρωα ιερέα την λέξη αυτή... Το όνομα σου λιπών θα μείνει γραμμένο στην ιστορία της Γερμανίας και του Ορθοδόξου ελληνισμού...»

«...αφήνουμε την ψυχή μας να πεινάει να διψάει, δεν υπάρχει πνευματική τροφή, ακριβός αυτό είναι το λάθος μας... Πέρασε ο 2ος Παγκόσμιος πόλεμος και πιστέψαμε ότι πέρασαν αυτά όλα και όμως σήμερα κανείς δεν ξέρει που μας πάνε οι λεγόμενοι μεγάλοι...»


Μια υπερπαραγωγή για τα ελληνικά δρώμενα ήταν οι 5τες  ημέρες ελληνικού κινηματογράφου που πραγματοποιήθηκαν στις  23- 27.11.2016 στη  Νυρεμβέργη.


 Η ιδιαιτερότητα: πληθώρα καλεσμένων σκηνοθετών με δυνατότητα συζήτησης μαζί τους, μεταγλωττισμένα από τους διοργανωτές έργα, προβολές νέων ταινιών.
Οι ημέρες του ελληνικού κινηματογράφου πραγματοποιούνται κάθε 2 χρόνια στην πόλη. Είναι καταξιωμένο γεγονός που αγκαλιάζεται από τη γερμανική κοινωνία, φορέας στήριξης -  και πολύ ενεργός μάλιστα -  η ίδια η πόλη της Νυρεμβέργης.

Η γερμανική κοινότητα δίνει δυναμικό παρόν καθώς φιλέλληνες και οπαδοί του ανοικτού πνεύματος και του κινηματογραφικού καλλιτεχνικού χώρου, αφήνονται στη μαγεία της οθόνης ταξιδεύοντας σε κόσμους των φωτισμένων σκηνοθετών, γνωρίζοντας διαφορετικές προσεγγίσεις πολυποίκιλων κοινωνικών θεμάτων. Παρόντα ονόματα «βαριά» που πουθενά σε παρόμοιες ημέρες ελληνικού κινηματογράφου δε συνυπάρχουν σε τέτοια κλίμακα. Τάσσος Μπουλμέτης, με την πρώτη προβολή στη Γερμανία του«Νοτιά» - Μυθοπάθεια, σκηνοθέτης της Πολίτικης Κουζίνας – Zimt und Koriander επίσης προβολής των 5των ημερών.

 

Ο Βασίλης Λουλές, σκηνοθέτης της ταινίας «Φιλιά εις τα Παιδιά» – kisses to children , ο Δημήτρης Αθανίτης «Invisible» – Αόρατος,

ο Κωνσταντίνος Κουτσολιώτας με την ταινία «Χειμώνας» - Winter. Επίσης,  ο Χρήστος Δήμας με την ταινία «Amore Mio»  και ο«γκουρού» του κινηματογράφου Μανούσος Μανουσάκης με το «Ουζερί Τσιτσάνης» - Cloudy Sunday. Ιδιαιτερότητα επίσης τωνημερών 

η προβολή «Besser» - Καλύτερος του Κωνσταντίνου Νικηφορίδη, νέου της Νυρεμβέργης, μια παραγωγή της καλλιτεχνικής λέσχης της Νυρεμβέργης. Για μελλοντικούς σκηνοθέτες και για όσους ήθελαν

να εκβαθύνουν τη γνώση τους γύρω από την κινηματογράφηση υπήρξε ακόμη και συζήτηση με πάνελ κορυφαίους σκηνοθέτες

για το πως γίνεται η μεταφορά από βιβλίο σε έργο.

 

Ιδιαίτερες ημέρες που ανέδειξαν το φωτισμένο ελληνικό πνεύμα.

Για όσους δεν ήταν εκεί, έχασαν την ευκαιρία να τροφοδοτήσουν την ψυχή τους με εικόνες- ήχους και να μεταφερθούν στον κινηματογραφικό κόσμο μέσα από την οπτική γωνία καταξιωμένων σκηνοθετών. Στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Hellas Filmbox Berlin παραβρέθηκε και η υπεύθυνη ταινιών του, η ηθοποιός  κ. Sandra von Ruffin.  

 

Ειρήνη Παππά:

 

«Ξεκινήσαμε με μικρά βήματα, αλλά με μεγάλους στόχους»

Μιλώντας με την ψυχή της διοργάνωσης, υπεύθυνη των ημερών κινηματογράφου Νυρεμβέργης,  κα. Ειρήνη Παππά μας μεταφέρει «Το 2008 λίγα άτομα είχαμε την ιδέα να φέρουμε στις οθόνες τον ελληνικό κινηματογράφο, βλέποντας ότι ούτε στην τηλεόραση ούτε και στο γερμανικό κινηματογράφο κυκλοφορούν ελληνικές ταινίες.» Με κράχτη τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο , γνωστό και αγαπητό στο γερμανικό κοινό,  κατάφεραν οι πρώτες μέρες ελληνικού κινηματογράφου  να εντυπωσιάσουν. Σήμερα η υπεύθυνη ομάδα των πολιτιστικών της πόλης συνεργάζεται σαν μια μεγάλη παρέα. Πέρα από την οικονομική βοήθεια, τη δωρεάν παραχώρηση των χώρων, οι υπάλληλοι επενδύουν τον ελεύθερο χρόνο τους. Συνεχίζει λέγοντας μας τα μυστικά της επιτυχίας. Τεχνικά χαρακτηριστικά ταινιών, ενδιαφέρουσες  υποθέσεις, ποικιλομορφία. Τονίζει χαρακτηριστικά «Θέλουμε να προκαλέσουμε, φέρνουμε άτομα που δεν είναι της ίδιας άποψης» επίσης επισημαίνει ότι βασικό κριτήριο της προβολής είναι και η βατή γλώσσα μια που η υπεύθυνη ομάδα των ελληνικών κινηματογραφικών ημερών ετοιμάζει  τους υπότιτλους.

Τάσσος Μπουλμέτης

Τάσος Μπουλμέτης:

«Κάποιοι Μύθοι ανατρέπονται, θέλαμε να τα αλλάξουμε όλα»

 

Ο Τάσος Μπουλμέτης μιλώντας για τον «Νοτιά» αναφέρει ότι αφορά σε μια εποχή όπου  γράφτηκε το σενάριο της κρίσης 1974-1981 « Ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα υποσχέθηκε στον ελληνικό λαό ευμάρεια. Από το 1981 ξεκίνησαν να εκπληρώνονται αυτές οι υποσχέσεις και καταλήξαμε εδώ που καταλήξαμε. Κάποιοι μύθοι ανατρέπονται, θέλαμε να τα αλλάξουμε όλα και αυτό μετουσιώνεται στην ταινία με κωμικό τρόπο μέσα από ένα παιδί που μόλις κάτι δεν του πάει καλά αλλάζει τα δεδομένα –Μυθοπάθεια. Μέσα από τον λόγο μεταφέρετε η μυθοπάθεια στον περίγυρό του.» Για την Πολίτικη Κουζίνα, τεράστια επιτυχία, την τοποθετεί στο φαινόμενο όταν κάτι τοπικό παίρνει διαστάσεις παγκοσμίου. Είναι μια ταινία που ταξίδεψε σε όλον τον πλανήτη, ενώπολύ λίγοι πριν από αυτήν γνώριζαν την ιστορία του ελληνισμού της πόλης. Το βαθύτερο θέμα της είναι η μετατόπιση στην οποία είτεεκούσια είτε ακούσια ένα μεγάλο κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού είναι θύμα.

 

Βασίλης Λουλές

«Ταινία βασισμένη στην αυταπάρνηση την αγάπη, την αλληλεγγύη »

« Φιλιά εις τα Παιδιά»,  ταινία ντοκιμαντέρ που μιλάει για 5 ηλικιωμένους σήμερα Έλληνες Εβραίους οι οποίοι αφηγούνται τις ιστορίες των παιδικών τους χρόνων, τότε που κρύφτηκαν σε σπίτια Χριστιανών.

Ο Βασίλης Λουλές τονίζει πόσο σημαντικό είναι ότι παίζει στη Νυρεμβέργη στην πόλη οπού ακούστηκαν τα πρώτα αντισημιτικάσυνθήματα. Είναι μια ταινία με άμεσα μηνύματα συναδέλφωσης και αλληλεγγύης. Μας εκμυστηρεύεται τα σχέδια του για το μέλλον,  μια νέα του ταινία, όχι βασισμένη πάνω σε πραγματική ιστορία αλλά πάλι γύρω από την παιδική ηλικία και ενηλικίωση πουδιαδραματίζεται στη δεκαετία του 1970. 

 

Χρήστος Δήμας

«Μια μικρή χαραμάδα χαμόγελου»

Χρήστος Δήμας «Amore Mio»,  « είναι από αυτές τις ταινίες που πραγματικά τις βλέπεις ευχάριστα και περνάς ωραία. Είναι δύσκολο να βρεις σήμερα στην Ελλάδα ταινίες που να μη μιλάνε για την κρίση και να μπορούν να διεκδικήσουν ένα χαμόγελο» Μιλώντας γιατα μελλοντικά του σχέδια,  μας προδιάθεσε για την καινούργιά του ταινία που όμως θα είναι ταινία λύπης.

 

Μανούσος Μανουσάκης- Γιώργος Σκαμπαρδώνης

 

« Κοιτάξτε τι έγινε τότε για να μην ξαναγίνει»

Μανούσος Μανουσάκης με το «Ουζερί Τσιτσάνης» - Cloudy Sunday. Πρόκειται για περιγραφή μιας εποχής. Ένα έργο πουπεριγράφει τους διωγμούς των εβραίων στη Θεσσαλονίκη. Ένα έργο τόσο επίκαιρο στις μέρες που ζούμε. «Σε μια Ευρώπη όπουσήμερα τα νεοναζιστικά μορφώματα και ο νεοναζισμός χτυπάνε αλύπητα την πόρτα της Ευρωπαϊκής ιδεολογίας απειλώντας τα ίδια ταθεμέλια του Ευρωπαϊκού πνεύματος. Ο κόσμος παρασύρεται από τον μύθο, την ταινία, τον έρωτα συμμετέχει, δακρύζει, σκέπτεται καιαναγάγει την ταινία στο σήμερα» Το «Ουζερί Τσιτσάνης» βασίστηκε πάνω στο βιβλίο του συγγραφέα Γιώργου Σκαμπαρδώνη, που όπως το αποκαλεί ο Μανουσάκης είναι «ένα χρυσορυχείο χαρακτήρων, γεγονότων, καταστάσεων. Αναδύει το άρωμα της

Ελλάδας»Ο δε συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης βλέποντας το

έργο του να παίρνει σάρκα και οστά περιγράφει την αποτύπωση του βιβλίου σε ταινία ως τσεκουριά στο μυαλό του ανθρώπου. Η τεράστια δε επιτυχία ανταμοιβή των κόπων.  Το νέο έργο που περιμένουμε από τον Μανούσο Μανουσάκη περιγράφει την μικρότητα των ηγετών, βασισμένο στη τραγωδία του Ευριπίδη, «Εκάβη».

 

Κώστας Νικηφορίδης

«θα υπάρξει κάποιος καλύτερος από εσένα»

Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας  BESSER (ο καλύτερος)“, ταινία παραγωγή της καλλιτεχνικής λέσχης ,  Κώστας Νικηφορίδης, νέο παιδί, παιδί της Νυρεμβέργης μας μεταφέρει. « θέλω να δείξω ότι, ότι και να κάνεις στην ζωήσου θα έρθει κάποιος που είναι καλύτερος από εσένα. Θα είναι σε 1-2 μετά από 50 χρόνια πάντως κάποτε θα υπάρξεικάποιος καλύτερος» Μιλώντας για το Φεστιβάλ το θεωρεί μεγάλη ευκαιρία για όλους και ιδιαίτερα για τον ίδιο πηγήέμπνευσης της επόμενης ταινίας του.

 

Τα κινηματογραφικά δρώμενα  συνοδευόταν καθημερινά σε παράλληλες αίθουσες από μουσικά συγκροτήματα καλύπτοντας μεγάλη γκάμα καλλιτεχνικών ακουσμάτων. Συνολικά μια υπερπαραγωγή για τις Ελληνικές πολιτιστικές δράσεις στη Γερμανία

 

Ρεπορτάζ: Βασίλης Βούλγαρης

Επιμέλεια: Έλενα Πτηνοπούλου

Μια όμορφη βραδιά διοργάνωσε η νεολαία της Ποντιακής Εστίας Στουτγκάρδης, με το παραδοσιακό Παρακάθ.


Μια ζεστή βραδιά με την ποντική λίρα να δίνει το ρυθμό και τα νέα παιδιά να μπαίνουν πρώτοι στον χορό κάνοντας υπερήφανους τους μεγαλύτερους που βλέπουν πως θα υπάρχει συνέχεια στην προσπάθεια αυτή. 31 χρόνια μετά την ίδρυσή της, ο Ποντιακή Εστία Στουτγκάρδης είναι ακόμη πιο ισχυρή και προσφέρει τη δυνατότητα στους Ελληνες Ποντιακής καταγωγής της περιοχής την ευκαιρία να αναθερμένουν τη σχέση τους με τις ρίζες τους και την παράδοση.

 

Στον Europolitis μίλησε ο επί 12 χρόνια Πρόεδρος της Ποντιακής Εστίας, Δημήτρης Οξυσίδης, που δε μπόρεσε να κρύψει την ικανοποίησή του.

- Πως νιώθετε για την στήριξη αυτή που έχετε και με την συμπαράσταση αυτής της νεολαίας;
«Για να είμαι στο ΔΣ επί 22 συναπτά έτη μου δίνει δύναμη και κουράγιο αυτή η νεολαία. Το γλέντι αυτό το διοργάνωσε εξολοκλήρου η νεολαία κι εγώ μπορώ να πω πως ήμουν σαν επισκέπτης. Βλέποντας όμως αυτή τη νεολαία με την όρεξη, το πάθος και την αγάπη πιστεύω πως μερίδα φέρουμε κι εμείς οι μεγαλύτεροι πως παραδίδουμε σωστά τα ηνία του φορέα και στο δικό μας τον φορέα βλέπω πως υπάρχουν νέοι που μπορούν να τον κρατήσουν ακόμη και το ΔΣ».

- Βλέπουμε ένα χώρο με μεγάλη συμμετοχή αλλά ίσως προέκυψαν και ατονίες. Πιστεύετε πως χρειάζονται πιο θαρραλέα βήματα;
«Αγάπη κι ενότητα υπάρχει μεταξύ των συλλόγων. Αν όμως αυτό το αίσθημα ήταν πιο έντονο θα μπορούσαμε να έχουμε ιδιόκτητα κτίρια δικά τους, κάτι που το βλέπουμε στην Αυστραλία ή στις ΗΠΑ. Πιστεύω πως θα μπορούσαμε να το κάνουμε κι εδώ στην Γερμανία. Υπάρχει βέβαια μια διαφορά αυτοί έμειναν στο πως ήταν Ελλάδα τη δεκαετία του ’60 όπου στις πόρτες δεν υπήρχε καν κλειδί πάνω στην πόρτα. Δηλαδή, οι Ελληνες έχουν μια άλλη σχέση μεταξύ τους. Αν κι εμείς πηγαίναμε κι εμείς σε αυτό το κανάλι θα υπήρχε κι εδώ αυτή η άνεση των συλλόγων ώστε να έχουν τη δική τους βάση».

- Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε μια μεγάλη κινητικότητα, μέσω και της ΟΣΕΠΕ, στο θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας. Τι πιστεύετε πως πρέπει να γίνει ώστε το ζήτημα αυτό να γίνει περισσότερο γνωστό προς τα έξω;
«Είναι ένα θέμα εθνικό και δεν αφορά μόνο τους Ποντίους. Πρέπει όλοι οι Ελληνες με κάθε τρόπο να διεκδικήσουμε την αναγνώριση. Όταν εδώ στο κρατίδιό μας, με στοιχεία προ δεκαετίας, υπάρχουν 110.000 περίπου Ελληνες και 20.000 μόνο μέσα στην πόλη της Στουτγκάρδης, και η πλειοψηφία είναι Πόντιοι, θα έπρεπε στην πορεία διαμαρτυρίας που γίνεται κάθε χρόνο να είμαστε πάνω από 3.000 κόσμος. Δυστυχώς, δεν υπάρχει η πλήρης ενότητα μεταξύ των συλλόγων, χωρίς να σημαίνει πως υπάρχουν προβλήματα».

Νίκος Ουσταμπασίδης: Οι στόχοι μας για το μέλλον

Το αύριο της ποντιακής παράδοσης είναι οι νέες και οι νέοι που φαίνεται πως έχουν αντιληφθεί την ιστορική πρόκληση και αναλαμβάνουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Ο Νίκος Ουσταμπασίδης, εκπροσωπώντας τη νέα γενιά, αναφέρθηκε στα σχέδια που είναι μεγαλεπήβολα.

- Διοργανώσατε μια πολύ όμορφη εκδήλωση. Πως νιώθεις για την ξεχωριστή αυτή βραδιά;
«Μας χαροποιεί ιδιαίτερα η μαζική παρουσία του κόσμου. Η νεολαία μεταξύ μας καταφέραμε να κρατήσουμε ένα πολύ ωραίο οικογενειακό κλίμα κι αυτό έγινε χάρη στην καλή επικοινωνία μέσω των συλλόγων»

- Υπάρχει μια συνεχή δράση, έχετε δημιουργήσει έναν όμορφο χώρο και κάνετε συνεχώς βήματα. Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας;
«Οι στόχοι μας είναι υψηλοί. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ραδιόφωνο στους χώρους μας. Το κτίριό μας συνεχίζουμε να το μεγαλώνουμε επειδή η προσέλευση του κόσμου συνεχώς μεγαλώνει. Ένα ακόμη θέμα είναι και η Γενοκτονία και θέλουμε τα επόμενα χρόνια να τα πετύχουμε.»

 

Ο σκηνοθέτης της ταινίας  "Amore Mio", Χρήστος Δήμας, στις εκδηλώσεις της 5ης Διοργάνωσης Ημερών Ελληνικού Κινηματογράφου στην Νυρεμβέργη.

 

Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας  "BESSER (ο καλύτερος)", Κώστας Νικηφορίδης, στις εκδηλώσεις της 5ης Διοργάνωσης Ημερών Ελληνικού Κινηματογράφου στην Νυρεμβέργη.

 

Ο συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης και ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης της ταινίας "Ουζερί Τσιτσάνης", στις εκδηλώσεις της 5ης Διοργάνωσης Ημερών Ελληνικού Κινηματογράφου στην Νυρεμβέργη.

 

Η υπεύθυνη  της 5ης Διοργάνωσης Ημερών Ελληνικού Κινηματογράφου στην Νυρεμβέργη, κα Ειρήνη Παππά,  μιλά αποκλειστικά στον EUROPOLITI.

 

Ο σκηνοθέτης της ταινίας "Φιλιά εις τα παιδιά", Βασίλης Λουλές, στις εκδηλώσεις της 5ης Διοργάνωσης Ημερών Ελληνικού Κινηματογράφου στην Νυρεμβέργη.

 

Ο σκηνοθέτης Τάσος Μπουλμέτης, στις εκδηλώσεις της 5ης Διοργάνωσης Ημερών Ελληνικού Κινηματογράφου στην Νυρεμβέργη.

 

Η Μελίνα Ασλανίδου μιλά αποκλειστικά


στον Βασίλη Βούλγαρη και τον Ευρωπολίτη λίγο πριν την έναρξη του ταξιδιού «ΟΙ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ» Στο Ντίσελντορφ 19-11-2016.

 

«...με τις Πατρίδες των Ελλήνων και την ορχήστρα Εστουδιαντίνα που επιμελείται ο γνωστός Ανδρέας Κατσιγιάννης και με πολλούς συναδέλφους εξαιρετικούς...θα παρουσιάσουμε τα τραγούδια της Ελλάδας μας, τα τραγούδια των Ελλήνων  ...»

 

Ο Κώστας Μακεδόνας μιλά αποκλειστικά στον Βασίλη Βούλγαρη για τον Ευρωπολίτη λίγο πριν την έναρξη του ταξιδιού «ΟΙ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ» Στο Ντίσελντορφ 19-11-2016.


 

«Μια δουλειά με εξαιρετικά τραγούδια για την Ελλάδα όπου και εάν βρίσκεται... »

«Το σημαντικό είναι να είμαστε αγαπημένοι και ενωμένοι, ο ένας δίπλα στον άλλον. Στα δύσκολα φαίνονται οι αγαπημένοι άνθρωποι και λαοί...»

 

«...Η Εστουδιαντίνα της Νέας Ιωνίας δημιουργήθηκε το 1999, εγώ είμαι ο πρώτος που τραγούδησε


στη 1η συναυλία της Εστουδιαντίνας, είμαι με τον Ανδρέα τον Κατσιγιάννη φίλος και συνεργάτης και καλό είναι να πω ότι σε ένα μήνα κυκλοφορεί ο καινούργιος δίσκος με τραγούδια του Ανδρέα Κατσιγιάννη που είναι ο διευθυντής αυτής της μεγάλης ορχήστρας ... »

 

Ο Χρήστος Χαλκιάς μιλά αποκλειστικά μπροστά στη κάμερα  για τον Ευρωπολίτη λίγο πριν την έναρξη του ταξιδιού «ΟΙ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ» Στο Ντίσελντορφ 19-11-2016.


 

Οι μαθήτριες Άννα και Σοφία, του Ελληνικού σχολείου του Ντίσελντορφ, μιλούν για την σημασία του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου. Κυριακή 30/10/2016

 

Αποκλειστική συνέντευξη με τον κο Γρηγόρη Δελαβέκουρα, Γενικό πρόξενο της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ. Κυριακή 30/10/2016

 

Αποκλειστική συνέντευξη με τον αρχιμανδρίτη Θεοφάνη Λάπα, στο πλαίσιο εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου

 

Εκδηλώσεις και δοξολογία για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, στον Ιερό Ναό Αγ. Ανδρέα στο Ντίσελντορφ. Κυριακή 30/10/2016

 

 

Ομιλίες στο πλαίσιο του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου, στον Ιερό Ναό Αγ. Ανδρέα στο Ντίσελντορφ. Κυριακή 30/10/2016

 Συνέντευξη στο πλαίσιο του εορτασμού των 25 χρόνων του Συλλόγου Ποντίων του Wuppertal "ΑΚΡΙΤΑΣ"

 

 Συνέντευξη στο πλαίσιο του εορτασμού των 25 χρόνων του Συλλόγου Ποντίων του Wuppertal "ΑΚΡΙΤΑΣ"

 

Η Ελληνική Εφημερίδα στην Ευρώπη-

DIE GRIECHISCHE ZEITUNG IN EUROPA

Am Schomm 40, 41199 Mönchengladbach  
Telefon: +49 2166 64 78 733 
E-Mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Εγγραφή σε Newsletter

Εισάγετε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα του Europolitis.eu
captcha 
×

Το Europolitis.eu χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. OK     Διαβάστε περισσότερα...