Μικρές Αγγελίες - Kleinanzeigen                Επαγγελματικός Οδηγός - Branchenbuch

  

ΕΠΕΤΕΙΑΚΑ (10)

 Αρωμα, Γεύση και Ρυθμός Ελλάδας

Το τετραήμερο 30 Μαρτίου έως 02 Απριλίου, η  καρδιά του  Ελληνισμού χτύπησε στο κέντρο του Ντίσελντορφ μπροστά στο δημαρχείο στο κέντρο της παλιάς πόλης. 

 

            Ο καλός καιρός, καιρός Ελλάδας ήταν μόνο ένα στοιχείο της επιτυχίας. Το μεράκι των ανθρώπων που συμμετείχαν, το ελληνικό κέφι δικαίωσε τον Γενικό  Πρόξενο κ Δελαβέκουρα ιθύνων νου του φεστιβάλ. Εμπνευσμένος από το Γαλλικό και Ιαπωνικό φεστιβάλ προσπαθώντας να βρει « αυτά που μας  ενώνουν» και να δείξει τη δύναμη του ελληνισμού της πόλης καθώς και την ομορφιά και τα προϊόντα της χώρας μας, επέμενε και κατάφερε να δημιουργήσει κάτι ανεπανάληπτο. Στο φεστιβάλ συνδυάστηκε το τοπικό ελληνικό με το ελληνικό της Ελλάδας. Όλοι μαζί επαγγελματίες, εργάτες, καλλιτέχνες, επιστήμονες, σύλλογοι, σχολεία έδωσαν ένα δυναμικό παρόν. Τα περίπτερα απαρτιζόταν από επαγγελματίες  που δρουν στην περιοχή και από  τέσσερις συμμετέχουσες περιφέρειες, της Πελοποννήσου, της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Στερεάς Ελλάδας. Ελληνικά προϊόντα ελαιόλαδο, ελιές, μέλι, κρασί, αλλά και στρώματα με φύκια , το ποδήλατο από δέντρο ελιάς, ταξιδιωτικοί προορισμοί ,το παραδοσιακό σουβλάκι, η μπουγάτσα και η μουσική μετέφεραν τους επισκέπτες σε διακοπές χωρίς να χρειαστεί να ταξιδέψουν.

 

            Το πολυποίκιλο πρόγραμμα που ξεκίνησε με δοξολογία από τον Μητροπολίτη  Γερμανίας κ. Αυγουστίνο και δεξίωση στο δημαρχείο. Από την Πέμπτη 30 Μαρτίου καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες όπως η Φωτεινή Δάρρα, Rebetology, Baildsa, Λουκία Βαλάση Gagjo Dilo, πρόσφεραν ένα πολύ πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα αγγίζοντας όλα τα γούστα που ολοκληρώθηκε την Κυριακή με τα χορευτικά των τοπικών συλλόγων να κλείνουν την αυλαία. Παράλληλες δράσεις οι περιφέρειες να παρουσιάζουν προϊόντα τόσο τουριστικούς προορισμούς όσο τρόφιμα και ποτά, τόμπολα, διάλογος μεταξύ πολιτικών και κοινού για το το παρελθόν και μέλλον της Ευρώπης. Μαθήματα χορού σεμινάριο κρητικής διατροφής και  μαθητές του σχολείου να δείχνουν στους Γερμανούς πώς να γράψουν το όνομα τους με ελληνική γραφή. Κλειστό πάνελ που αφορούσε τις ελληνικές εξαγωγές και εταιρίες ελληνικών προϊόντων που έχουν διεισδύσει στη Γερμανική αγορά, μερικά από τα στοιχεία του τετραημέρου.

 

 Χορός, πολύ κέφι, ελληνικές γεύσεις αισιοδοξία απογαλακτισμός από τη μιζέρια της κρίσης που έχει γίνει συνώνυμο της χώρας μας. Άλλωστε όπως λέει ο ο Πολ Ευμορφίδης, ο ιδρυτής της πετυχημένης  εταιρείας Coco-mat, με 104 υποκαταστήματα σε ολόκληρο τον κόσμο, « δεν υπάρχει κρίση στην Ελλάδα»

 

«Η φιλοσοφία μας είναι να εξάγουμε χαρά.»

 

« Ο Έλληνας μουρμουράει από την αρχαία Ελλάδα. Περνάμε μια χαρά στην Ελλάδα. Παράγουμε ντομάτες αγγούρια, παράγουμε τα πάντα. Άμα βάλεις ένα τσαμπί φυτέψεις μια κληματαριά θα σου βγάζει 50 χρόνια σταφύλι.

Ότι μας δίνει η ελληνική φύση πρέπει να το παίρνουμε απλώς πρέπει να το κοιτάμε… Έχουμε τον Διόνυσο τον θεό του χορού, του γλεντιού. Ο ξένος έχει ανάγκη από τον ήλιο μας και από το γλέντι μας, την φιλοξενία μας, κανένας δεν έχει ανάγκη από λεφτά. Όταν πας Ελλάδα θες να γλεντήσεις, να περάσεις καλά. Αυτό το πράγμα δεν το έχει κανένας. 300 μέρες το χρόνο έχουμε ήλιο πώς μπορούμε να έχουμε το κεφάλι κάτω.» Για το περίφημο  ξύλινο ποδήλατο  κατασκευασμένο από ανθρώπινα χεριά από ευλογημένο ξύλο ελιάς μας λέει. «Το φτιάχνουν Έλληνες μάστορες και το εξάγουμε σε όλο τον κόσμο.  Όταν το δέντρο γεράσει για να μην εκπέμπει διοξείδιο πρέπει να το ανακυκλώσεις. Είναι ιδιαίτερα γερό» και ολοκληρώνει θυμίζοντας μας ότι ο Οδυσσέας ήταν παππούς μας και ήταν πανούργος.

 

Το τετραήμερο φεστιβάλ είναι το πρώτο ελληνικό φεστιβάλ που διοργανώνεται στο Ντίσελντορφ μετρά από 60 χρόνια παρουσίας του Ελληνισμού στην πόλη. Είναι η βάση για να καταχωρηθεί ως πολιτιστικό δρώμενο της πόλης τα επόμενα χρόνια. Άλλωστε με περίπου 14.000 Έλληνες στην πόλη και 150.000 στο κρατίδιο ο ελληνισμός μπορεί να κάνει πολλά αρκεί να το αντιληφθεί.

 

Ε.Π

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μια υπερπαραγωγή για τα ελληνικά δρώμενα ήταν οι 5τες  ημέρες ελληνικού κινηματογράφου που πραγματοποιήθηκαν στις  23- 27.11.2016 στη  Νυρεμβέργη.


 Η ιδιαιτερότητα: πληθώρα καλεσμένων σκηνοθετών με δυνατότητα συζήτησης μαζί τους, μεταγλωττισμένα από τους διοργανωτές έργα, προβολές νέων ταινιών.
Οι ημέρες του ελληνικού κινηματογράφου πραγματοποιούνται κάθε 2 χρόνια στην πόλη. Είναι καταξιωμένο γεγονός που αγκαλιάζεται από τη γερμανική κοινωνία, φορέας στήριξης -  και πολύ ενεργός μάλιστα -  η ίδια η πόλη της Νυρεμβέργης.

Η γερμανική κοινότητα δίνει δυναμικό παρόν καθώς φιλέλληνες και οπαδοί του ανοικτού πνεύματος και του κινηματογραφικού καλλιτεχνικού χώρου, αφήνονται στη μαγεία της οθόνης ταξιδεύοντας σε κόσμους των φωτισμένων σκηνοθετών, γνωρίζοντας διαφορετικές προσεγγίσεις πολυποίκιλων κοινωνικών θεμάτων. Παρόντα ονόματα «βαριά» που πουθενά σε παρόμοιες ημέρες ελληνικού κινηματογράφου δε συνυπάρχουν σε τέτοια κλίμακα. Τάσσος Μπουλμέτης, με την πρώτη προβολή στη Γερμανία του«Νοτιά» - Μυθοπάθεια, σκηνοθέτης της Πολίτικης Κουζίνας – Zimt und Koriander επίσης προβολής των 5των ημερών.

 

Ο Βασίλης Λουλές, σκηνοθέτης της ταινίας «Φιλιά εις τα Παιδιά» – kisses to children , ο Δημήτρης Αθανίτης «Invisible» – Αόρατος,

ο Κωνσταντίνος Κουτσολιώτας με την ταινία «Χειμώνας» - Winter. Επίσης,  ο Χρήστος Δήμας με την ταινία «Amore Mio»  και ο«γκουρού» του κινηματογράφου Μανούσος Μανουσάκης με το «Ουζερί Τσιτσάνης» - Cloudy Sunday. Ιδιαιτερότητα επίσης τωνημερών 

η προβολή «Besser» - Καλύτερος του Κωνσταντίνου Νικηφορίδη, νέου της Νυρεμβέργης, μια παραγωγή της καλλιτεχνικής λέσχης της Νυρεμβέργης. Για μελλοντικούς σκηνοθέτες και για όσους ήθελαν

να εκβαθύνουν τη γνώση τους γύρω από την κινηματογράφηση υπήρξε ακόμη και συζήτηση με πάνελ κορυφαίους σκηνοθέτες

για το πως γίνεται η μεταφορά από βιβλίο σε έργο.

 

Ιδιαίτερες ημέρες που ανέδειξαν το φωτισμένο ελληνικό πνεύμα.

Για όσους δεν ήταν εκεί, έχασαν την ευκαιρία να τροφοδοτήσουν την ψυχή τους με εικόνες- ήχους και να μεταφερθούν στον κινηματογραφικό κόσμο μέσα από την οπτική γωνία καταξιωμένων σκηνοθετών. Στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Hellas Filmbox Berlin παραβρέθηκε και η υπεύθυνη ταινιών του, η ηθοποιός  κ. Sandra von Ruffin.  

 

Ειρήνη Παππά:

 

«Ξεκινήσαμε με μικρά βήματα, αλλά με μεγάλους στόχους»

Μιλώντας με την ψυχή της διοργάνωσης, υπεύθυνη των ημερών κινηματογράφου Νυρεμβέργης,  κα. Ειρήνη Παππά μας μεταφέρει «Το 2008 λίγα άτομα είχαμε την ιδέα να φέρουμε στις οθόνες τον ελληνικό κινηματογράφο, βλέποντας ότι ούτε στην τηλεόραση ούτε και στο γερμανικό κινηματογράφο κυκλοφορούν ελληνικές ταινίες.» Με κράχτη τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο , γνωστό και αγαπητό στο γερμανικό κοινό,  κατάφεραν οι πρώτες μέρες ελληνικού κινηματογράφου  να εντυπωσιάσουν. Σήμερα η υπεύθυνη ομάδα των πολιτιστικών της πόλης συνεργάζεται σαν μια μεγάλη παρέα. Πέρα από την οικονομική βοήθεια, τη δωρεάν παραχώρηση των χώρων, οι υπάλληλοι επενδύουν τον ελεύθερο χρόνο τους. Συνεχίζει λέγοντας μας τα μυστικά της επιτυχίας. Τεχνικά χαρακτηριστικά ταινιών, ενδιαφέρουσες  υποθέσεις, ποικιλομορφία. Τονίζει χαρακτηριστικά «Θέλουμε να προκαλέσουμε, φέρνουμε άτομα που δεν είναι της ίδιας άποψης» επίσης επισημαίνει ότι βασικό κριτήριο της προβολής είναι και η βατή γλώσσα μια που η υπεύθυνη ομάδα των ελληνικών κινηματογραφικών ημερών ετοιμάζει  τους υπότιτλους.

Τάσσος Μπουλμέτης

Τάσος Μπουλμέτης:

«Κάποιοι Μύθοι ανατρέπονται, θέλαμε να τα αλλάξουμε όλα»

 

Ο Τάσος Μπουλμέτης μιλώντας για τον «Νοτιά» αναφέρει ότι αφορά σε μια εποχή όπου  γράφτηκε το σενάριο της κρίσης 1974-1981 « Ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα υποσχέθηκε στον ελληνικό λαό ευμάρεια. Από το 1981 ξεκίνησαν να εκπληρώνονται αυτές οι υποσχέσεις και καταλήξαμε εδώ που καταλήξαμε. Κάποιοι μύθοι ανατρέπονται, θέλαμε να τα αλλάξουμε όλα και αυτό μετουσιώνεται στην ταινία με κωμικό τρόπο μέσα από ένα παιδί που μόλις κάτι δεν του πάει καλά αλλάζει τα δεδομένα –Μυθοπάθεια. Μέσα από τον λόγο μεταφέρετε η μυθοπάθεια στον περίγυρό του.» Για την Πολίτικη Κουζίνα, τεράστια επιτυχία, την τοποθετεί στο φαινόμενο όταν κάτι τοπικό παίρνει διαστάσεις παγκοσμίου. Είναι μια ταινία που ταξίδεψε σε όλον τον πλανήτη, ενώπολύ λίγοι πριν από αυτήν γνώριζαν την ιστορία του ελληνισμού της πόλης. Το βαθύτερο θέμα της είναι η μετατόπιση στην οποία είτεεκούσια είτε ακούσια ένα μεγάλο κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού είναι θύμα.

 

Βασίλης Λουλές

«Ταινία βασισμένη στην αυταπάρνηση την αγάπη, την αλληλεγγύη »

« Φιλιά εις τα Παιδιά»,  ταινία ντοκιμαντέρ που μιλάει για 5 ηλικιωμένους σήμερα Έλληνες Εβραίους οι οποίοι αφηγούνται τις ιστορίες των παιδικών τους χρόνων, τότε που κρύφτηκαν σε σπίτια Χριστιανών.

Ο Βασίλης Λουλές τονίζει πόσο σημαντικό είναι ότι παίζει στη Νυρεμβέργη στην πόλη οπού ακούστηκαν τα πρώτα αντισημιτικάσυνθήματα. Είναι μια ταινία με άμεσα μηνύματα συναδέλφωσης και αλληλεγγύης. Μας εκμυστηρεύεται τα σχέδια του για το μέλλον,  μια νέα του ταινία, όχι βασισμένη πάνω σε πραγματική ιστορία αλλά πάλι γύρω από την παιδική ηλικία και ενηλικίωση πουδιαδραματίζεται στη δεκαετία του 1970. 

 

Χρήστος Δήμας

«Μια μικρή χαραμάδα χαμόγελου»

Χρήστος Δήμας «Amore Mio»,  « είναι από αυτές τις ταινίες που πραγματικά τις βλέπεις ευχάριστα και περνάς ωραία. Είναι δύσκολο να βρεις σήμερα στην Ελλάδα ταινίες που να μη μιλάνε για την κρίση και να μπορούν να διεκδικήσουν ένα χαμόγελο» Μιλώντας γιατα μελλοντικά του σχέδια,  μας προδιάθεσε για την καινούργιά του ταινία που όμως θα είναι ταινία λύπης.

 

Μανούσος Μανουσάκης- Γιώργος Σκαμπαρδώνης

 

« Κοιτάξτε τι έγινε τότε για να μην ξαναγίνει»

Μανούσος Μανουσάκης με το «Ουζερί Τσιτσάνης» - Cloudy Sunday. Πρόκειται για περιγραφή μιας εποχής. Ένα έργο πουπεριγράφει τους διωγμούς των εβραίων στη Θεσσαλονίκη. Ένα έργο τόσο επίκαιρο στις μέρες που ζούμε. «Σε μια Ευρώπη όπουσήμερα τα νεοναζιστικά μορφώματα και ο νεοναζισμός χτυπάνε αλύπητα την πόρτα της Ευρωπαϊκής ιδεολογίας απειλώντας τα ίδια ταθεμέλια του Ευρωπαϊκού πνεύματος. Ο κόσμος παρασύρεται από τον μύθο, την ταινία, τον έρωτα συμμετέχει, δακρύζει, σκέπτεται καιαναγάγει την ταινία στο σήμερα» Το «Ουζερί Τσιτσάνης» βασίστηκε πάνω στο βιβλίο του συγγραφέα Γιώργου Σκαμπαρδώνη, που όπως το αποκαλεί ο Μανουσάκης είναι «ένα χρυσορυχείο χαρακτήρων, γεγονότων, καταστάσεων. Αναδύει το άρωμα της

Ελλάδας»Ο δε συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης βλέποντας το

έργο του να παίρνει σάρκα και οστά περιγράφει την αποτύπωση του βιβλίου σε ταινία ως τσεκουριά στο μυαλό του ανθρώπου. Η τεράστια δε επιτυχία ανταμοιβή των κόπων.  Το νέο έργο που περιμένουμε από τον Μανούσο Μανουσάκη περιγράφει την μικρότητα των ηγετών, βασισμένο στη τραγωδία του Ευριπίδη, «Εκάβη».

 

Κώστας Νικηφορίδης

«θα υπάρξει κάποιος καλύτερος από εσένα»

Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας  BESSER (ο καλύτερος)“, ταινία παραγωγή της καλλιτεχνικής λέσχης ,  Κώστας Νικηφορίδης, νέο παιδί, παιδί της Νυρεμβέργης μας μεταφέρει. « θέλω να δείξω ότι, ότι και να κάνεις στην ζωήσου θα έρθει κάποιος που είναι καλύτερος από εσένα. Θα είναι σε 1-2 μετά από 50 χρόνια πάντως κάποτε θα υπάρξεικάποιος καλύτερος» Μιλώντας για το Φεστιβάλ το θεωρεί μεγάλη ευκαιρία για όλους και ιδιαίτερα για τον ίδιο πηγήέμπνευσης της επόμενης ταινίας του.

 

Τα κινηματογραφικά δρώμενα  συνοδευόταν καθημερινά σε παράλληλες αίθουσες από μουσικά συγκροτήματα καλύπτοντας μεγάλη γκάμα καλλιτεχνικών ακουσμάτων. Συνολικά μια υπερπαραγωγή για τις Ελληνικές πολιτιστικές δράσεις στη Γερμανία

 

Ρεπορτάζ: Βασίλης Βούλγαρης

Επιμέλεια: Έλενα Πτηνοπούλου

Μια όμορφη βραδιά διοργάνωσε η νεολαία της Ποντιακής Εστίας Στουτγκάρδης, με το παραδοσιακό Παρακάθ.


Μια ζεστή βραδιά με την ποντική λίρα να δίνει το ρυθμό και τα νέα παιδιά να μπαίνουν πρώτοι στον χορό κάνοντας υπερήφανους τους μεγαλύτερους που βλέπουν πως θα υπάρχει συνέχεια στην προσπάθεια αυτή. 31 χρόνια μετά την ίδρυσή της, ο Ποντιακή Εστία Στουτγκάρδης είναι ακόμη πιο ισχυρή και προσφέρει τη δυνατότητα στους Ελληνες Ποντιακής καταγωγής της περιοχής την ευκαιρία να αναθερμένουν τη σχέση τους με τις ρίζες τους και την παράδοση.

 

Στον Europolitis μίλησε ο επί 12 χρόνια Πρόεδρος της Ποντιακής Εστίας, Δημήτρης Οξυσίδης, που δε μπόρεσε να κρύψει την ικανοποίησή του.

- Πως νιώθετε για την στήριξη αυτή που έχετε και με την συμπαράσταση αυτής της νεολαίας;
«Για να είμαι στο ΔΣ επί 22 συναπτά έτη μου δίνει δύναμη και κουράγιο αυτή η νεολαία. Το γλέντι αυτό το διοργάνωσε εξολοκλήρου η νεολαία κι εγώ μπορώ να πω πως ήμουν σαν επισκέπτης. Βλέποντας όμως αυτή τη νεολαία με την όρεξη, το πάθος και την αγάπη πιστεύω πως μερίδα φέρουμε κι εμείς οι μεγαλύτεροι πως παραδίδουμε σωστά τα ηνία του φορέα και στο δικό μας τον φορέα βλέπω πως υπάρχουν νέοι που μπορούν να τον κρατήσουν ακόμη και το ΔΣ».

- Βλέπουμε ένα χώρο με μεγάλη συμμετοχή αλλά ίσως προέκυψαν και ατονίες. Πιστεύετε πως χρειάζονται πιο θαρραλέα βήματα;
«Αγάπη κι ενότητα υπάρχει μεταξύ των συλλόγων. Αν όμως αυτό το αίσθημα ήταν πιο έντονο θα μπορούσαμε να έχουμε ιδιόκτητα κτίρια δικά τους, κάτι που το βλέπουμε στην Αυστραλία ή στις ΗΠΑ. Πιστεύω πως θα μπορούσαμε να το κάνουμε κι εδώ στην Γερμανία. Υπάρχει βέβαια μια διαφορά αυτοί έμειναν στο πως ήταν Ελλάδα τη δεκαετία του ’60 όπου στις πόρτες δεν υπήρχε καν κλειδί πάνω στην πόρτα. Δηλαδή, οι Ελληνες έχουν μια άλλη σχέση μεταξύ τους. Αν κι εμείς πηγαίναμε κι εμείς σε αυτό το κανάλι θα υπήρχε κι εδώ αυτή η άνεση των συλλόγων ώστε να έχουν τη δική τους βάση».

- Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε μια μεγάλη κινητικότητα, μέσω και της ΟΣΕΠΕ, στο θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας. Τι πιστεύετε πως πρέπει να γίνει ώστε το ζήτημα αυτό να γίνει περισσότερο γνωστό προς τα έξω;
«Είναι ένα θέμα εθνικό και δεν αφορά μόνο τους Ποντίους. Πρέπει όλοι οι Ελληνες με κάθε τρόπο να διεκδικήσουμε την αναγνώριση. Όταν εδώ στο κρατίδιό μας, με στοιχεία προ δεκαετίας, υπάρχουν 110.000 περίπου Ελληνες και 20.000 μόνο μέσα στην πόλη της Στουτγκάρδης, και η πλειοψηφία είναι Πόντιοι, θα έπρεπε στην πορεία διαμαρτυρίας που γίνεται κάθε χρόνο να είμαστε πάνω από 3.000 κόσμος. Δυστυχώς, δεν υπάρχει η πλήρης ενότητα μεταξύ των συλλόγων, χωρίς να σημαίνει πως υπάρχουν προβλήματα».

Νίκος Ουσταμπασίδης: Οι στόχοι μας για το μέλλον

Το αύριο της ποντιακής παράδοσης είναι οι νέες και οι νέοι που φαίνεται πως έχουν αντιληφθεί την ιστορική πρόκληση και αναλαμβάνουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Ο Νίκος Ουσταμπασίδης, εκπροσωπώντας τη νέα γενιά, αναφέρθηκε στα σχέδια που είναι μεγαλεπήβολα.

- Διοργανώσατε μια πολύ όμορφη εκδήλωση. Πως νιώθεις για την ξεχωριστή αυτή βραδιά;
«Μας χαροποιεί ιδιαίτερα η μαζική παρουσία του κόσμου. Η νεολαία μεταξύ μας καταφέραμε να κρατήσουμε ένα πολύ ωραίο οικογενειακό κλίμα κι αυτό έγινε χάρη στην καλή επικοινωνία μέσω των συλλόγων»

- Υπάρχει μια συνεχή δράση, έχετε δημιουργήσει έναν όμορφο χώρο και κάνετε συνεχώς βήματα. Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας;
«Οι στόχοι μας είναι υψηλοί. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ραδιόφωνο στους χώρους μας. Το κτίριό μας συνεχίζουμε να το μεγαλώνουμε επειδή η προσέλευση του κόσμου συνεχώς μεγαλώνει. Ένα ακόμη θέμα είναι και η Γενοκτονία και θέλουμε τα επόμενα χρόνια να τα πετύχουμε.»

 

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία το Σάββατο 1η Οκτωβρίου, η επετειακή εκδήλωση για τα 35 χρόνια του ΟΣΕΠΕ

Παρακολουθήστε παρακάτω Στιγμιότυπα από την εκδήλωση, χορούς, ομιλίες και αποκλειστικές συνεντεύξεις στον EUROPOLITI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Με μεγάλη συγκίνηση αλλά και χαμόγελα υπερηφάνειας τα μέλη του Ποντιακού Συλλόγου Waiblingen «ΟΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ» γιόρτασαν τη συμπλήρωση 25 ετών συνεχούς προσφοράς και συνεργασίας.


 

"Η παράδοση δεν παραδίδεται σε εμάς,

αλλά εμείς παραδινόμαστε σε αυτήν."

 

Το τριήμερο 29 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου, ο Σύλλογος εόρτασε όπως του άρμοζε αυτή την ξεχωριστή επέτειο και τη γιορτή τίμησαν με την παρουσία τους σημαίνοντα στελέχη τόσο του Συλλόγου όσο και την ελληνικής παροικίας στη Γερμανία.

Κατά την πρώτη μέρα, διοργανώθηκε τιμητική βραδιά όπου βραβεύτηκαν οι ιδρυτές, τέως πρόεδροι και άνθρωποι που στήριξαν και ανέδειξαν το Σύλλογο. Την επόμενη μέρα, Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016, παρουσιάστηκε το δρώμενο «Ταξιδεύοντας με του ρολογιού τους δείκτες». Ένας τίτλος που συνοδεύει σε όλες τις εκδηλώσεις του 2016.

Το κείμενο έγραψε ο χοροδιδάσκαλός Θεοχάρης Κριθαρίδης, ένας άνθρωπος, που προσφέρει πολύ σημαντικές υπηρεσίες στο Σύλλογο και το πάθος του εκπορεύεται από την αγάπη για τον Πόντο και τη συνεισφορά στον ελληνισμό. Μιλώντας στον Europolitis, ο κ.Κριθαρίδης είπε συγκεκριμένα: «Ο Σύλλογος είναι η δεύτερη οικογένεια. Το δεύτερο σπίτι μου. Χαίρομαι που γιορτάζει τα 25 του χρόνια. Ο Πόντος είναι η ζωή μου και χαίρομαι που η γυναίκα μου, που δεν είναι Πόντια, με στηρίζει. Μέσω του παππού μου μεγάλωσα κι έμαθα για τον Πόντο».

Το δρώμενο «Ταξιδεύοντας με του ρολογιού τους δείκτες» ήταν για ένα έργο, το οποίο ξεκινάει με τη γέννηση της Κερεκής το 1903 σε ένα χωριό νότια της Τραπεζούντας. Περνώντας από όλες τις εποχές του χρόνου, τελειώνει το 1991 στην πόλη Waiblingen, οπότε και ιδρύεται ο Σύλλογος Ποντίων Waiblingen «ΟΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ». Το δρώμενο παρουσιάστηκε στην Ποντιακή, το κοινό είδε διάφορα έθιμα και απόλαυσε ποντιακούς, παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια και τοπία της αλησμόνητης Πατρίδας.

Την τρίτη και τελευταία ημέρα των επετειακών εκδηλώσεων, το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016 στην αίθουσα Bürgerzentrum το παρών έδωσε και ο δήμαρχος της πόλης Andreas Hesky που χαιρέτησε την εκδήλωση, ενώ ακολούθησε χορός που κράτησε ως το πρωί με τον δήμαρχο να δείχνει οτι έψαχνε και αυτός το δικό του χρυσόμαλλο δέρας μιας και δεν κατέβαινε από τη πίστα .

Το παρών έδωσαν επίσης ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Στουτγκάρδη, Παναγιώτης Πάρτσος, που στο χαιρετισμό του, επισήμανε: «Συγχαρητήρια σε όλους σας γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να συνεχίσει μια προσπάθεια αν δεν την στηρίξει ο καθένας από εμάς. Ο Πόντος έχει μια τεράστια παράδοση και καλά κάνετε και τη συντηρείται. Οταν ο άνθρωπος χάσει την ταυτότητά του είναι απολωλός πρόβατο. Μετά θα ακολουθήσουν κι άλλα. Την παράδοση και τα μάτια σας, την πίστη και τα μάτια σας. Εύχομαι να συνεχίσετε και να αναπτύξετε αυτή τη γνώση του ποιοι είστε. Να είστε περήφανοι και στα παιδιά σας να δώστε αυτή την περηφάνεια».

Ο Ανέστης Οσιπίδης, Πρόεδρος της Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης (ΟΣΕΠΕ), που συνδέεται άρρηκτα με την πόλη και το Σύλλογο, στην ομιλία του, είπε: «Είναι ιδιαίτερη στιγμή και μεγάλη η συγκίνηση που βρίσκομαι εδώ., Δύο χρόνια μετά την ίδρυση του Συλλόγου ξεκίνησα την επαγγελματική μου καριέρα. Μια πόλη που αγάπησα και με τίμησε στην επαγγελματική πορεία. Αυτός είναι ο ελληνισμός του Waiblingen. Ετσι ενωμένοι όπως είστε, γιατί δυστυχώς και ιδιαίτερα ο Ποντιακός Ελληνισμός περνά δύσκολες στιγμές και πρέπει μαζί να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού την ενότητα και τη συνοχή μας. Σίγουρα έχουμε διαφορετικές απόψεις, αλλά δεν πρέπει να είναι η αιτία και η αφορμή για τα άσκοπη τριβή και κόντρες».

Ο πρόεδρος του συλλόγου Ιωάννης Ιντζές ένας εργάτης σαν όλα τα υπόλοιπα μέλη του συλλόγου είπε στο χαιρετισμό του«Πριν 25 χρόνια λοιπόν, συγκεκριμένα στις 10 Μαρτίου 1991, οι ιδρυτές μας, έχτισαν την δικιά τους Αργώ. Με την πάροδο του χρόνου, ήρθε και η δική μας σειρά να πιάσουμε "κουπί", να ανοίξουμε "πανιά" και να οδηγήσουμε την ίδια Αργώ σε άλλα πελάγη... Εμπειρίες για να διατηρούμε, να συντηρούμε και πάνω από όλα να φυλάσσουμε ως κόρην οφθαλμού το δικό μας "χρυσόμαλλο δέρας":

την παράδοση των προπαππούδων μας.» καταλήγοντας  «Σας διαβεβαιώνουμε πως δεν σταματάμε εδώ. Θα συνεχίσουμε ακούραστα με περισσότερες δραστηριότητες εξίσου σημαντικές... Αξίες όπως το ήθος και η πίστη στο σύλλογο, είναι ανεκτίμητες και μετράνε σήμερα ακόμα περισσότερο. Επιβάλλεται να τις έχουμε σαν κορωνίδα και να καταλάβουμε ότι

 

"Η παράδοση δεν παραδίδεται σε εμάς,

αλλά εμείς παραδινόμαστε σε αυτήν."

 

Κι αν την υπηρετήσουμε σωστά, με καρδιά και όλη μας τη ψυχή, τότε η λέξη "ενότητα" θα γίνει κατανοητή και μονόδρομος! »

 

Στον Europolitis μίλησαν τρεις πρώην πρόεδροι του Συλλόγου, που με την παρουσία τους και το πάθος που έδειξαν όλα τα χρόνια βοήθησαν ώστε φέτος να εορταστεί η 25η επέτειος από την ίδρυσή του.

Γεωργία Τσανίδου: «Είμαι πάρα πολύ ευτυχισμένη που κάνουμε αυτή τη γιορτή. Ευχαριστώ το ΔΣ που με τίμησε. Αγαπώ το Σύλλογο σαν δεύτερη οικογένειά μου. Βοηθάω όπως μπορώ και είμαι χαρούμενη για το αποτέλεσμα και το έργο του Συλλόγου».

Θεόδωρος Κωνσταντινίδης: «Είναι απεριόριστη η χαρά μου για την πορεία του Συλλόγου. Από μικρός καταγίνομαι με τα κοινά και θα συνεχίσω να το πράττω. Είχα πει πως όσο και να γερνάω θα συνεχίζω να βοηθάω. Από το 1992 βοηθούσα την ΟΣΕΠΕ και πλέον από φέτος είμαι και μέλος του ΔΣ. Τα κοινά σε συνδυασμό με τα ποντιακά περισσότερο με ξεκουράζουν παρά με κουράζουν».

Δέσποινα Μισαηλίδου: «Είμαι πολύ ευχαριστημένη που βλέπω το Σύλλογο να πηγαίνει μπροστά. Χαίρομαι γι’ αυτό το μικρό που προσέφερα κι εγώ, αλλά και για όλους όσους βοήθησαν ώστε να μεγαλώσει. Το αισθάνομαι ως οικογένεια, τα παιδιά σαν δικά μου παιδιά και μακάρι να συνεχίσει για χρόνια πολλά».

"Ταξιδεύοντας με του ρολογιού τους δείκτες" Σύλλογος Ποντίων WAIBLINGEN  "ΟΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ "  

Εκδήλωση Πέμπτης 29/9/2016, απονομή και τιμητικές πλακέτες σε πρώην προέδρους και αρωγούς φίλους του Συλλόγου

 

 

 

 

 

 

Θεατρικό Δρώμενο Waiblingen, 30 Σεπτεμβρίου 2016 

 

Ομιλίες - Χαιρετισμοί, στο πλαίσιο του Θεατρικού Δρώμενου για τον εορτασμό των 25 ετών Ποντιακού Συλλόγου Waiblingen "ΟΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ",
"Με του ρολογιού τους δείκτες"

 

 

Η παρουσία 700 και πλέον ατόμων στην εκδήλωση για τον εορτασμό των 25 ετών από την ίδρυση του Συλλόγου Ποντίων Wuppertal «Ακρίτας» ήταν η μεγαλύτερη ικανοποίηση για τα πρώην μέλη και νυν μέλη των συμβουλίων που είδαν με μεγάλη χαρά τη νέα γενιά να στηρίζει τις προσπάθειες.


Ο εορτασμός στις αρχές του Οκτώβρη ήταν λαμπρός, όπως αρμόζει στο Σύλλογο που άρχισε με δειλά βήματα το 1991 το «ταξίδι» αλλά πλέον έχει γιγαντωθεί και μπορεί να προσδοκά σε ακόμη πιο ένδοξες ημέρες. Επίτιμοι καλεσμένοι ήταν η χρυσή Ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου και ο επίσης Ολυμπιονίκης Γιώργος Ποζίδης, ενώ παρόντες ήταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης (ΟΣΕΠΕ), Ανέστης Οσιπίδης και εκπρόσωποι πολλών Σύλλογων.
Η Πρόεδρος του Συλλόγου Σοφία Καβούκη στο χαιρετισμό που απηύθυνε ανέφερε: «Πρόκειται 25 χρόνια δημιουργίας και χαράς με τη συμμετοχή και των τριών γενεών. Ένα μεγάλο ευχαριστώ αξίζει στη νεολαία που πάντα ήταν στο πλευρό μας και ακολουθούσαν όλες τις εκδηλώσεις. Μας κάνουν υπερήφανους και μας δίνουν δύναμη για τους αγώνες που δε σταματούν ποτέ. Να ευχηθούμε να υπάρχουν συνεχιστές στο έργο των μελών των συμβουλίων».
Ο αντιπρόεδρος, Ζάχος Χατζηχρηστίδης, ευχαρίστησε όσους τίμησαν με την παρουσία τους το Σύλλογο και προσέθεσε: «Κουραστήκαμε πολύ για την προετοιμασία της γιορτής, αλλά αυτό που ζήσαμε μας έδωσε μεγάλη δύναμη και ικανοποίηση. Δίνουμε ερέθισμα για τα παιδιά. Όταν μπήκα στο σύλλογο είχε οκτώ άτομα και πλέον έχει μεγαλώσει πάρα πολύ».

Συγκίνηση για τους πρωτοπόρους
Οι άνθρωποι άνοιξαν το δρόμο για τη δημιουργία του Συλλόγου και έδωσαν την ώθηση ώστε να φτάσει στο σημείο που είναι σήμερα ήταν αυτοί που ήταν οι πιο υπερήφανοι και συγκινημένοι. Ο Δημήτρης «Δήμος» Τριανταφυλλίδης εκ των ιδρυτών του συλλόγου, έλαβε ως ελάχιστη τιμή τον τίτλο του επίτιμου προέδρου και σε δήλωσή του τόνισε: «Προσέφερα και προσπαθώ κάθε μέρα να προσφέρω. Καταλαβαίνω τι τράβηξαν οι πρόγονοί μας όταν ξεριζώθηκαν από τον Πόντο. Ολοι πρέπει να αγαπάμε το Σύλλογο του Βούπερταλ. Όταν ξεκίνησε ήταν σαν το κρυφό σχολείο. Νιώθω συγκινημένος που βλέπω τώρα τα πεντάχρονα και τα οκτάχρονα παιδάκια να χορεύουν ποντιακά και πρέπει η ελληνική πολιτεία να προστατεύσει συλλόγους που είναι μακριά από την πατρίδα. Πρέπει να στηρίξουν το σύλλογο και οι συμπατριώτες μας συνεισφέροντας και οικονομικά».
Ιδιαίτερα χαρούμενος και ο πρώτος πρόεδρος, Γιάννης Γρηγοριάδης που είπε από την πλευρά του: «Νιώθω μεγάλη συγκίνηση για τη γιορτή αυτή. Όταν ίδρυσα το σύλλογο δεν περίμενα πως θα έφτανε στα 25 χρόνια και στην εκδήλωση αυτή είχε πάρα πολύ κόσμο, κάτι το εκπληκτικό. Δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα να ασχολείσαι με τους συλλόγους».
Τέλος, ο Γιώργος Παρίδης, Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Wuppertal, και πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Wuppertal «Ακρίτας», υποστήριξε: «Είναι ιδιαίτερη χαρά να βλέπει ένας πρώην πρόεδρος οι αγώνες που έδωσε μαζί με το συμβούλιό του να δίνει καρπούς. Πάντα έλεγα πως πρώτα είμαστε Πόντιοι και διατηρούμε τα ήθη και τα έθιμά μας».
Τέλος, ο Ανέστης Οσιπίδης πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ, δήλωσε: «Συνεργάστηκε με όλους τους προέδρους από τη χρονιά που ιδρύθηκε ο σύλλογος. Μείνετε ενωμένοι, μείνετε αγαπημένοι γιατί δυστυχώς περνάμε μια μεγάλη κρίση, όχι μόνο οικονομική αλλά και κοινωνική. Η ενότητα είναι το ζητούμενο και μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις το βλέπουμε σε πράξεις. Χάσαμε χρόνο και πρέπει να γίνουν πράγματα που δεν έγιναν στο παρελθόν. Εχουν δρομολογηθεί πολλές ενέργειες, όπως η εκδήλωση για τη γενοκτονία των Ποντίων που θα γίνει στις Βρυξέλλες. Στόχος είναι η ανατροπή στις δράσεις και στις πρωτοβουλίες».
Στην όμορφη γιορτή οι νέοι του Συλλόγου παρουσίασαν σκετς μέσα από τη ζωή των Ποντίων και βέβαια από μια ποντιακή εκδήλωση δε θα μπορούσαν να λείπουν το τραγούδι, ο χορός και η διασκέδαση.

Ο Σύλλογος Ποντίων Wuppertal "ΑΚΡΙΤΑΣ" γιόρτασε με λαμπρότητα τα  25 χρόνια από την ίδρυση του.

Δείτε στιγμιότυπα από τις εκδηλώσεις, τις ομιλίες τους χορούς και το θεατρικό δρώμενο, καθώς και τις αποκλειστικές συνεντεύξεις στον EUROPOLITI.

  

Οι 28ες Πολιτιστικές Εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Θράκης στην καρδιά της Ευρώπης πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Ιουνίου στο Εσσλιγκεν και τη Στουτγκάρδη.

Στην κεντρική εκδήλωση στο Neckar Forum του Εσσλιγκεν σε μια αίθουσα που έσφυζε από ζωή, χαρά και συγκίνηση, οι ακρίτες της Θράκης τίμησαν και κράτησαν ζωντανές τις μνήμες της απελευθέρωσης και ένωσης με την μητέρα Ελλάδα. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κος Αθανάσιος Μουτάφης με πάθος και παλμό στο χαιρετισμό του, κάλεσε να αποδείξουνε όλοι, ότι ο Έλληνας ενωμένος, μπορεί να κάνει πολλά.

Μεταξύ άλλων ανέφερε : «Ολοι μαζί γιορτάζουμε την απελευθέρωση της Θράκης και την ενσωμάτωσή της στον ελληνικό κορμό με αισθήματα χαράς αλλά και λύπης. Χαράς από τη μία γιατί η ελεύθερη Θράκη εξακολουθεί να είναι ένα δυνατό μεν, αλλά ακριτικό και παραμελημένο από το κέντρο γεωγραφικό σημείο,  με ψυχή  καρδιά και υπερηφάνεια ελληνική. Και από την άλλη, με αισθήματα λύπης γιατί το μεγαλύτερο κομμάτι των ιερών χωμάτων που με βία εγκατέλειψαν οι πρόγονοί μας το αντικρίζουμε από την άλλη όχθη του ποταμού Έβρου. Με τα ίδια αισθήματα λύπης και νοσταλγίας αντικρίζουμε τις χαμένες πατρίδες της ανατολικής Ρωμυλίας, από τη βόρεια Θράκη μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα. Όχι άλλοι διχασμοί, μόνο ενότητα, στήριξη, αλληλεγγύη και αγάπη για τη Θράκη. Ολοι μαζί να αγωνιστούμε για να μην ξαναχρειαστούμε ξένους να διαφεντεύουν τον τόπο μας.

Ευχαριστώ ιδιαίτερα τη δήμαρχο του  Ούντελαχαϊμ, την ΕΡΤ 3 που καλύπτει τις εκδηλώσεις και τον χορηγό επικοινωνίας την εφημερίδα Europolitis και τον εκδότη κ.Βασίλη Βούλγαρη».

 Τόνισε επίσης ότι «Θα πρέπει κάποιοι να καταλάβουν πως οι απόδημοι Θρακιώτες, οι απόδημοι Ελληνες, δεν έχουν μόνο υποχρεώσεις απέναντι στην ελληνική Πολιτεία, αλλά και δικαιώματα. Θα πρέπει το ελληνικό κράτος να μας στηρίξει, να σταματήσουν οι υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια, θέλουμε πράξεις, θέλουμε έργα, θέλουμε σωστές αποφάσεις με σωστή πολιτική πάνω σε γερές βάσεις για να δοθούν λύσεις για όλους τους Ελληνες. Θέλουμε ανάπτυξη ώστε να είναι κατάλληλες οι συνθήκες για να κρατήσουν τους νέους στη Θράκη. Τα χωριά μας ερημώνουν, τα σχολεία κλείνουν… »

 

Οι 28ες Πολιτιστικές Εκδηλώσεις έδειξαν τον δρόμο σε κάτι διαφορετικό στην ομογένεια. Νέα παιδιά, το Δ.Σ του θρακικού πολιτιστικού συλλόγου Στουτγάρδης , αποτελείτε από νέους σε ηλικία  ανθρώπους, έδειξαν έμπρακτα τι σημαίνει αυτή η γενεολογική ανανέωση. Χωρίς πολλούς χαιρετισμούς με τα χορευτικά των συλλόγων να εναλλάσσονται με το κοινό που ενδιάμεσα χόρευε σε έναν πολύ όμορφο χώρο, κύλισαν επτά ώρες χωρίς κανένας να κουραστεί και να δυσανασχετήσει. Στην αίθουσα με επαγγελματική θα λέγαμε οργάνωση, τα εισιτήρια που ήταν αριθμημένα καθόριζαν και τις θέσεις των θεατών. Το πρόγραμμα πολυποίκιλο και όμορφο με παλμό και μεράκι. Τα δε κέρδη των 28ων πολιτιστικών εκδηλώσεων διατέθηκαν στην ενίσχυση του Συλλόγου Φίλων ΑΜΕΑ Σουφλίου και Περιφέρειας ¨Νήμα Ζωής¨.

 

Την δεύτερη μέρα 12 Ιουνίου στην Sängeerhalle Untertürkheim στην Στουτγάρδη, ακολούθησε θεατρική παράσταση, ένα ταξίδι επιστροφής στον χρόνο και στις ρίζες.

 

Ζητήσαμε από τον πρόεδρος του Θρακικού Συλλόγου Στουτγκάρδης κο Χρήστος Σαραγλής να μας μιλήσει για αυτό που έγινε για αυτό που κάνει.

 

Ε- Ολη αυτή η προσπάθεια πως έχει ξεκινήσει, πως την αγκαλιάσατε όλοι οι νέοι άνθρωποι και οι παλαιότεροι που είναι κοντά σας, πως το βιώσατε, και πως νιώσατε στο κλείσιμο των εκδηλώσεων;

«Ηταν δύο πανέμορφες μέρες, είδαμε εννέα διαφορετικούς συλλόγους τον πλούτο της Θράκης, ένα μεγάλο αντάμωμα. 250 χορευτές την πρώτη μέρα και τη δεύτερη μέρα ένα καταπληκτικό θέατρο από το οποίο ανατριχιάσαμε. Αρχίσαμε με μια ιστορία και παντρέψαμε κιόλας κάποιους, συγκεκριμένα μια κοπέλα από τη Βύσσα, όπως ήταν τότε στα παλιά χρόνια. Συγκινήθηκαν πάρα πολλοί και το είδα και σε όσους ήταν παρόντες και αυτό μας δίνει δυνάμεις να συνεχίσουμε ένα τέτοιο μεγάλο έργο γιατί έχουμε πολλά να προσφέρουμε και έχουμε όρεξη και δύναμη. Ευχαριστώ όλα μέλη του συλλόγου, όλους τους ανθρώπους που έδωσαν το παρών στις εκδηλώσεις, γιατί χωρίς αυτούς δε θα είχαμε την επιτυχία αυτή. Ευχαριστώ το Δ.Σ. του συλλόγου μας για την πραγματοποίηση μιας άψογης εκδήλωσης. Με βοήθησαν όπου μπορούσαν. Ευχαριστώ και την Ομοσπονδία, τον κ.Σάκη Μουτάφη και το Δ.Σ. που μας πίστεψαν από την αρχή ότι μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τη διήμερη εκδήλωση. Ευχαριστώ όλους τους συλλόγους».

 

 

Ε- Τα τελευταία χρόνια ο σύλλογος έχει κάνει μια επανεκκίνηση με πολύ νέο κόσμο, ένα πλούσιο χορευτικό. Πως αισθάνεστε αυτή τη μεγάλη οικογένεια;

«Το νιώθω ακριβώς, έτσι. Ως μια μεγάλη οικογένεια. Το νιώθω γιατί ό,τι κι αν θέλεις τα παιδιά είναι από πίσω και στηρίζουν. Πιστεύω ότι τα νέα παιδιά αρχίσαμε ένα έργο να μάθουν από πού είναι η καταγωγή μας, από που είμαστε, ποιο dna έχουμε, τι μπορούμε να κάνουμε. Πιστεύω πως είμαστε σε ένα σωστό δρόμο για να κάνουμε πολλά μαζί. Και σε συνεργασίες με άλλους συλλόγους, όπως τώρα με τη θεατρική ομάδα. Να ανοίξουμε τα μάτια μας, να κάνουμε συνεργασίες με άλλους φορείς και συλλόγους, για να μεγαλώσεις και να συνεχίσεις να ζεις από εδώ, μακριά από την πατρίδα».

 

Βασίλης Βούλγαρης-Έλενα Πτηνοπούλου

 

 

 

1 MIKRO XOREURIKO 2 2 sullogos stuttgart megaloi 3 metaxades essligen 4 hamburg3 5 monaxo 6 sullogos Hannover 7 sullogos Hamburg2  9 sullogos Reutlingen 10 sullogos samothrakiton 11 tsexiakoritsia lavara orxistra     PROSOPA

Το κορυφαίο γεγονός του Ποντιακού Ελληνισμού της Ευρώπης, το Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας της ομοσπονδίας Ο.Σ.Ε.Π.Ε.  πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιουνίου 2016 στην Schmidt Arena στο Λεβερκούζεν. Δεκάδες μουσικοί, από διάφορα κρατίδια της Γερμανίας, με Λύρες, Αγγεία, Ζουρνάδες, Νταούλια, ταξίδεψαν το κατάμεστο στάδιο της Schmidt Arena, με τους ήχους της αλησμόνητης Πατρίδας του Πόντου. Με συμμετοχή περίπου 40 συλλόγων Ποντίων από διαφορετικές χώρες και πόλεις της Ευρώπης,

Το πάθος, η δύναμη, η ενότητα που συνδέουν τα ποντιόπουλα, ταξίδεψαν τους χιλιάδες θεατές στον αλησμόνητο Πόντο. Πάνω από 1200 χορευτές έκαναν τη συγκλονιστική, όπως πάντα, είσοδο στην  έναρξη του 35ου Φεστιβάλ. Τέσσερεις ανθρώπινες κορδέλες από τις τέσσερεις εισόδους της αίθουσας αγκαλιάστηκαν, ομογενοποιήθηκαν, έγιναν ένα σώμα χρωμάτων, ρυθμού, πάθους, μια λάβα  πολιτιστικής κληρονομιάς, που έφερε ρίγος στο κοινό. Ακόμη και οι μη Πόντιοι αισθάνθηκαν την ποντιακή ψυχή, το ρίγος και τον πόνο για τη χαμένη πατρίδα, αλλά και την περηφάνια και το θαυμασμό για τις τόσες γενεές που αιώνες μετά διατηρούν και μεταλαμπαδεύουν τις παραδόσεις.

Τους θεατές και τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο γενικός γραμματέας Χρήστος Πεχλιβανίδης. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ανέστης Οσιπίδης στον επίσημο χαιρετισμό του, τόνισε πως το μεγαλύτερο μέρος της επιτυχίας του 35ου Φεστιβάλ ήταν η καθοριστική παρουσία των εθελοντών από κάθε Σύλλογο Μέλος της Ομοσπονδίας. Αυτά τα ακούραστα παιδιά, που με ανιδιοτελή αγάπη ως προς το Ποντιακό στοιχείο,  δε σταμάτησαν λεπτό να κατευθύνουν τα ηνία και χωρίς να το καταλάβουν δίδαξαν ήθος, σεβασμό και αγάπη για αυτό που γίνεται.

 Η εκδήλωση που είναι ταυτισμένη και με το κοινωνικό προφίλ της ποντιακής νεολαίας έδειξε και φέτος το δρόμο δράσεων ουσίας και προσφοράς προς τους συνανθρώπους μας. Και πάλι παρούσα για τρίτη χρονιά η DKMS ( γερμανικό ίδρυμα δοτών μυελού των οστών )για την αντιμετώπιση της λευχαιμίας, μάστιγας του αιώνα μας. Για πρώτη φορά ο σύλλογος «Η ΛΑΜΨΗ» από τη Θεσσαλονίκη, που υποστηρίζει παιδιά με νεοπλασματικές ασθένειες.

  Ιδιαίτερη στιγμή επίσης η τίμηση  του Παρασκευά Ευθυμίου, άτομο με ειδικές δεξιότητες. Οι αετοί (Πυριχχιστές τις Ποντιακής Νεολαίας Ευρώπης) παίρνουν και δίνουν μαθήματα ζωής με ένα δικό τους πληγωμένο αετόπουλο τον Παρασκευά. Του Παρασκευά μπορεί να είναι καθηλωμένο το σώμα σε μια αναπηρική καρέκλα η ψυχή και το μυαλό του όμως πετάει δίνοντας μαθήματα ζωής. Το ΔΣ της Ομοσπονδίας τίμησε την παρουσία του προσφέροντάς του το πρώτο αναμνηστικό του 35ου Φεστιβάλ όπως και ενθύμιο από την αγαπημένη του ομάδα (ΠΑΟΚ).

 Το Φεστιβάλ χαιρέτισαν η πολιτειακή και θρησκευτική κοινότητα καθώς και πρόεδροι ποντιακών ομοσπονδιών. Ανάμεσά τους ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ Γρηγόρης Δελαβέκουρας, ο δήμαρχος του Λεβερκούζεν Bernhard Marewski, ο πανοσιολογιότατος, Θεοφάνης Λάππας.

 Παρών και ο Ιβάν Σαββίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων, συντονιστής του ΣΑΕ περιφέρειας της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

 Παραβρέθηκαν επίσης, δεκαμελής αντιπροσωπεία παλαιμάχων ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ, ο πρώην γενικός γραμματέας των υπουργείων Μακεδονίας – Θράκης και Αθλητισμού Γιώργος Λυσαρίδης, ο καθηγητής νευροχειρουργικής του ΑΠΘ Παναγιώτης Σελβιαρίδης, ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Γεώργιος Ηλονίδης.

 Την παρουσία της εκδήλωσης και τις ιστορικές αναφορές έκαναν ο ακούραστος φίλος της ομοσπονδίας  Αχιλλέας Βασιλειάδης, ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Γιώργος Γεωργιάδης και ο ηθοποιός Τάκης Βαμβακίδης, ο οποίος παρουσίασε και θεατρικό δρώμενο με περιεχόμενο τον ξεριζωμό και τα δεινά του ποντιακού λαού. Η βραδιά έκλεισε με  ένα συναρπαστικό θέαμα από τα αετόπουλα του πόντου, χορεύοντας τον χορό των χορών Σέρρα.

Η εντυπωσιακή είσοδος των χορευτών για την έναρξη του 35ου Φεστιβάλ

 

ΟΤΑΝ ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΟΙ ΑΕΤΟΙ ΠΥΡΙΧΧΙΟΣ (ΣΕΡΡΑ)

Το κλείσιμο του 35ου Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης με ένα συναρπαστικό θέαμα από τα αετόπουλα του πόντου, χορεύοντας τον χορό των χορών Σέρρα, στο θεατρικό δρώμενο ο καταξιωμένος Πόντιος ηθοποιός Τάκης Βαμβακίδης.

Ο Πυρρίχειος χορός λέγεται και Σέρρα, επειδή χορευόταν κυρίως κοντά στον ποταμό Σέρρα της Τραπεζούντας.

Οι γρήγορες κινήσεις του σώματος, η σύσφιξη των χορευτών μεταξύ τους, η βίαια στροφή των ποδιών στο δάπεδο, οι συσπάσεις των μυών του σώματος, ο ενθουσιασμός που καταλαμβάνει τους θεατές όταν βλέπουν τους χορευτές, όλα αυτά προσδίδουν αίγλη και πρωτοτυπία στο χορευτικό αυτό σύμπλεγμα. Μπορεί κάποιος να κατατάξει τον Πυρρίχιο μεταξύ των διασημοτέρων χορών.

πλ.: ΒικιΠαιδεια

  Ελενα Πτηνοπούλου- Βασίλης Βούλγαρης

 

 

 

 

 

Δάκρυα συγκίνησης και χαράς
Οι Ελληνες του Ντόρτμουντ και της γύρω περιοχής με μεγάλη συγκίνηση και χαρά υποδέχθηκαν στα τέλη Μαΐου την Ιερά Εικόνα του Αγίου Γεωργίου του Περιστερεώτα από την Τραπεζούντα.


Το Ιερό Κειμήλιο του Ποντιακού Ελληνισμού, η εφέστια εικόνα του Μοναστηριού του Άη Γιώργη Περιστερεώτα της Τραπεζούντας με την Ιστορία των παρακλητικών Ευχών των Μαρτύρων αδελφών του Πόντου και των Ιστορικών Καημών του Αλύτρωτου Ελληνισμού, βρέθηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία, στην Ενορία του Ντόρτμουντ, και οι φιλόχριστοι Ελληνες είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν και να προσευχηθούν.
Τις εκδηλώσεις λάμπρυνε με την παρουσία του ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ.Ιουστίνος, που ήρθε από την Ελλάδα ως επίσημος καλεσμένος και τέλεσε της Λειτουργίες.
Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με τους ποντιακούς χορούς και το γλέντι που θύμισε σε όλους την πατρική εστία.

Η ιστορία της Μονής

Για τη σπουδαία ιστορία της Ιεράς Μονής στην Τραπεζούντα ο καθηγητής κ.Θεοδόσης Κυριακίδης Θεολόγος-Δρ. Ιστορίας, Επιστημονικός Συνεργάτης Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, αναφέρει:

Η Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα ιδρύθηκε το 752 μ.Χ. στο όρος Πυργί στην περιοχή Γαλλίαινα της Ματσούκας, 30 χλμ. Ν.Α. από την Τραπεζούντα. Ονομάστηκε Περιστερεώτα, γιατί κατά την παράδοση τρία περιστέρια οδήγησαν τους ισάριθμους ιδρυτές μοναχούς από τα δάση των Σουρμένων, απόσταση 50 χλμ. από
την τοποθεσία της Μονής. Στην ίδια περιοχή εξάλλου ήταν χτισμένες και οι άλλες δυο μεγάλες Μονές του Πόντου, η Παναγία Σουμελά (386 μ.Χ.) και ο Άγιος Ιωάννης ο Βαζελών (270 μ.Χ.) και οι οποίες έμελλε στα επόμενα χρόνια να διαδραματήσουν σημαντικότατο ρόλο στην ιστορία των Ελλήνων στην περιοχή. Το 1203, ένα χρόνο πριν από την ίδρυση της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας από τους Δαυίδ και Αλέξιο Μ.Κ., η Μονή ερημώνεται από περσικές επιδρομές. Πολλές μεγάλες προσωπικότητς του Γένους, όπως Πατριάρχες, Μητροπολίτες, καθηγητές και δάσκαλοι είχαν ως πρωταρχική βάση μόρφωσης και εξόρμησης την Μονή του Περιστερεώτα. Χιλιάδες ήταν κατ’έτος οι οικονομικές ενισχύσεις πτωχών και αναξιοπαθούντων οι οποίοι προσέτρεχαν στην Μονή μη έχοντας άλλη ελπίδα για βοήθεια. Η σημαντικότερη όμως προσφορά της Μονής του Περιστερεώτα, όπως και άλλων μεγάλων Μονών του Πόντου, ήταν η διατήρηση της ελληνοχριστιανικής συνείδησης στους Έλληνες. Η Μονή λειτούργησε για έντεκα και πλέον αιώνες διαδραματίζοντας πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση και διατήρηση της ελληνοχριστιανικής συνείδησης και ερημώθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1923 και οι εναπομείναντες μοναχοί, ακολουθώντας τη μοίρα του υπολοίπου ελληνισμού πέρασαν στην Ελλάδα.

Ελλάδα

Το 1965 ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το Σωματείο με την ονομασία “Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα”. Οραματιστής και πρωτεργάτης της ιδέας ήταν ο δικηγόρος Χαράλαμπος Κιαγχίδης, ο οποίος και σημάδεψε με τους αγώνες του το μέλλον του σωματείου. Εξάλλου μέχρι και το 1983 ήταν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου.
Το 1968 ο σύλλογος ανιστόρησε την Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στους πρόποδες του όρους Βερμίου, στο Ροδοχώρι Ναούσης, σε μια ειδυλλιακή καταπράσινη τοποθεσία, εκτάσεως 200 στρεμμάτων, την οποία παρα-χώρησαν οι κάτοικοι του Ροδοχωρίου από την ιδιοκτησία τους.

Ακολουθεί ο εκδότης Αναστάσιος Κυριακίδης, ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη ώθηση στο πνευματικό και ερευνητικό κέντρο, ενώ από το Σεπτέμβριο του 2000 μέχρι και σήμερα πρόεδρος είναι ο Αριστείδης Κυριακίδης.
Στο Ροδοχώρι Ναούσης παράλληλα με το Ναό λειτουργεί τριώροφος ξενώνας, στον οποίο υπάρχει χώρος για πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθώς
και το ένα μέρος της βιβλιοθήκης. Στο Ροδοχώρι φυλάσσονται και τα κειμήλια, όπως η εικόνα του Αγίου Γεωργίου, δυο μαρμάρινα περιστύλια από το Ιερό Βήμα της Μονής καθώς και λείψανα πέντε αγίων.

Ο σύλλογος διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις συνολικού εμβαδού πλέον των 500 τ.μ. στην οδό Ολυμπίου Γεωργάκη 4 στην Θεσσαλονίκη όπου στεγάζονται τα γραφεία του, το πνευματικό και ερευνητικό κέντρο, καθώς και η αίθουσα εκδηλώσεων. Οι χώροι διαθέτουν υλικοτεχνική υποδομή κατάλληλη για πραγματοποίηση συνεδρίων, σεμιναρίων, εκθέσεων και για ερευνητικό επιστημονικό έργο. Από το 1995 λειτουργεί το “Κέντρο Ερευνών και Τεκμηρίωσης για τον Ελληνισμό των Βαλκανικών και Παρευξείνιων χωρών”. Το 1998 γιορτάστηκαν με μεγάλη επισημότητα και με πολύ μεγάλη επιτυχία στην Αίθουσα τελετών του ΑΠΘ τα 1200 χρόνια συνεχούς λειτουργίας της Ιεράς Μονής.

Καλαμαριάς Ιουστίνος: Οι Ελληνες της Γερμανίας προσφέρουν στον κοινωνικό ιστό της χώρας

Ο καλεσμένος Ιεράρχης, Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ.Ιουστίνος, μίλησε στον Europolitis για την παρουσία του στη Γερμανία και τους δεσμούς με τους Ελληνες της διασποράς.

«Οποτε έρχομαι στη Γερμανία είμαι πάντοτε χαρούμενος αλλά και συγκινημένος. Χαρούμενος διότι συναντώ ένα υγιές κύτταρο του ελληνισμού ο οποίος ελληνισμός ξεπερνά τα όρια της πατρογονικής εστίας, της πατρίδας και επεκτείνεται σε όλη την υφήλιο», είπε ο κ.Ιουστίνος για τους Ελληνες και συνέχισε: «Συναντώ όλους τους ομογενείς και ομόδοξους αδελφούς μας και βλέπω στα πρόσωπά τους, στον αγώνα τους, τη δύναμη αυτή του ελληνισμού που μπορεί κι επιβιώνει σε όλες τις συνθήκες, που μπορεί και ριζώνει στους τόπους όπου η μοίρα τους έφερε.
Και όχι μόνο να ριζώνει, αλλά και να καρποφορεί και με αυτούς τους καρπούς να μπορεί να προσφέρει τροφή στους λαούς που φιλοξενούνται. Γιατί πιστεύω πως στη Γερμανία έχουμε περάσει σε μια άλλη φάση, όχι στη φάση του λαμβάνειν, τη φάση να παίρνουν οι ομογενείς μας, αλλά είναι στη φάση του να δίνουν. Προσφέρουν πολύ σημαντικά πράγματα στον κοινωνικό ιστό της Γερμανίας».

Αριστείδης Κυριακίδης Πρόεδρος του Σωματείου Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα.


Είναι η πρώτη φορά που βγαίνει η Εικόνα και τα Αγια Λείψανα έξω από την Ελλάδα με τις ενέργειες του σωματείου και του π.Φιλόθεου. Σκοπός του Σωματείου είναι να επανδρώσει τη Μονή όσο το δυνατό συντομότερα και να γίνει μοναστήρι με όλη την
έννοια, με μοναχούς και με τις Λειτουργείες που πρέπει να γίνονται. Είχαμε κάποια προβλήματα κι ευελπιστώ πως σύντομα θα λειτουργήσει η Μονή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα. Στη παραχώρηση που θα γίνει στη Μητρόπολη ώστε μετά να γίνει η Μονή θα αναφέρεται πως θα διατηρηθούν και στο μέλλον όλες οι εκδηλώσεις που γίνονται. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τον Μητροπολίτη και τον Ηγούμενο, αλλά θα πρέπει να εξασφαλίσουμε το μέλλον, μετά από 50, 100, 200 χρόνια, που μπορεί να βρεθεί κάποιος και να πει πως δεν επιτρέπει να γίνονται οι χοροί, το πανηγύρι που θέλουμε. Γι’αυτό πιστεύω πως θα κατοχυρωθεί και θα γίνεται στο διηνεκές.

Γρηγόρης Τσαβδαρίδης Πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Ντόρτμουντ «ΞΕΝΙΤΕΑΣ»

Αισθάνομαι ύψιστη τιμή γιατί τυγχάνει να είμαι και ο πρώτος πρόεδρος που συμβαίνει αυτό με την Εικόνα του Αγίου Γεωργίου του Περιστερεώτα και τα Αγια Λείψανα που βγήκαν για πρώτη φορά εκτός Ελλάδας και προς μεγάλη μας τιμή ήρθαν στο Ντόρτμουντ. Αυτές τις ημέρες υπήρξε πολύ αγάπη και ενθουσιασμός στον κόσμο.
Τα παιδιά αισθάνονται και αυτά μεγάλη τιμή και αισθάνονται υπερηφάνεια που είναι γνήσιοι απόγονοι των Ποντίων που έμειναν δυστυχώς στον Πόντο, νεκροί και θαμμένοι στα βουνά και στα λαγκάδια της Τουρκίας. Την επόμενη χρονιά που συμπληρώνονται 35 χρόνια από την ίδρυση του συλλόγου θα έχουμε όλο το χρόνο πολλές εκδηλώσεις.

ΔΕΙΤΕ VIDEO>>>

Βασίλης Βούλγαρης

Στο βουνό των Κενταύρων στο σπίτι που επέλεξαν οι 12 θεοί του Ολύμπου για θερινή κατοικία, το Πήλιο, ολοκληρώθηκε  το 8ο Παγκόσμιο Αντάμωμα Θεσσαλών. Στην Τσαγκαράδα, στο χώρο του ξενοδοχείου «Aglaida Hotel & Apartments” έλαβαν χώρα όλες οι επίσημες διεργασίες του συνεδρίου. Οι Απόδημοι Θεσσαλοί, την αγάπη για την Πατρίδα αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν από αυτήν ήταν μερικά από τα σημαντικότερα θέματα που συζητήθηκα. Το θέμα της ψήφου των Αποδήμων, την ανάγκη της διατήρησης της ελληνικής γλώσσας, η σύσφιξη των δεσμών Ελλάδος εξωτερικού, αποτέλεσαν τα κεντρικά «θέλω» των εισηγητών. Παρόντες ήταν  οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και άλλων τοπικών φορέων. Ο Europolitis παρακολούθησε όλες τις εκδηλώσεις του Ανταμώματος και κατ' αποκλειστικότητα παραθέτει μέρος των εργασιών σε video καθώς και ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις των συμμετεχόντων.

Πρέπει να τονιστεί, πως για πρώτη φορά, μέσω του Europoliti, έγινε ζωντανή μετάδοση των εκδηλώσεων μέσω της τεχνολογίας live stream και της ιστοσελίδας europolitis.eu    

 

 

  Συνέντευξη του κου  Κρις Σπύρου, προέδρου της Ελληνοαμερικανικής  Ένωσης Συνέντευξη του κου  ο Γιώργου Βόμπρα, προέδρου στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Θεσσαλών Συνέντευξη του κου  Κωνσταντίνου Αγοραστού, Περιφερειάρχη της Θεσσαλίας Συνέντευξη του κου  Γιώργου Ζαφείρη, προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας. Συνέντευξη του κου  Αριστοτέλη Μπασδάνη, προέδρου του Επιμελητηρίου Μαγνησίας.  

Η Ελληνική Εφημερίδα στην Ευρώπη-

DIE GRIECHISCHE ZEITUNG IN EUROPA

Am Schomm 40, 41199 Mönchengladbach  
Telefon: +49 2166 64 78 733 
E-Mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Πρόσφατα Άρθρα

Εγγραφή σε Newsletter

Εισάγετε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα του Europolitis.eu
captcha 
×

Το Europolitis.eu χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. OK     Διαβάστε περισσότερα...