Μικρές Αγγελίες - Kleinanzeigen                Επαγγελματικός Οδηγός - Branchenbuch

  

Σύλλογος Ποντίων WAIBLINGEN "ΟΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ" - 25 χρόνια συνεισφοράς στον ελληνισμό της Γερμανίας

Με μεγάλη συγκίνηση αλλά και χαμόγελα υπερηφάνειας τα μέλη του Ποντιακού Συλλόγου Waiblingen «ΟΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ» γιόρτασαν τη συμπλήρωση 25 ετών συνεχούς προσφοράς και συνεργασίας.


 

"Η παράδοση δεν παραδίδεται σε εμάς,

αλλά εμείς παραδινόμαστε σε αυτήν."

 

Το τριήμερο 29 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου, ο Σύλλογος εόρτασε όπως του άρμοζε αυτή την ξεχωριστή επέτειο και τη γιορτή τίμησαν με την παρουσία τους σημαίνοντα στελέχη τόσο του Συλλόγου όσο και την ελληνικής παροικίας στη Γερμανία.

Κατά την πρώτη μέρα, διοργανώθηκε τιμητική βραδιά όπου βραβεύτηκαν οι ιδρυτές, τέως πρόεδροι και άνθρωποι που στήριξαν και ανέδειξαν το Σύλλογο. Την επόμενη μέρα, Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016, παρουσιάστηκε το δρώμενο «Ταξιδεύοντας με του ρολογιού τους δείκτες». Ένας τίτλος που συνοδεύει σε όλες τις εκδηλώσεις του 2016.

Το κείμενο έγραψε ο χοροδιδάσκαλός Θεοχάρης Κριθαρίδης, ένας άνθρωπος, που προσφέρει πολύ σημαντικές υπηρεσίες στο Σύλλογο και το πάθος του εκπορεύεται από την αγάπη για τον Πόντο και τη συνεισφορά στον ελληνισμό. Μιλώντας στον Europolitis, ο κ.Κριθαρίδης είπε συγκεκριμένα: «Ο Σύλλογος είναι η δεύτερη οικογένεια. Το δεύτερο σπίτι μου. Χαίρομαι που γιορτάζει τα 25 του χρόνια. Ο Πόντος είναι η ζωή μου και χαίρομαι που η γυναίκα μου, που δεν είναι Πόντια, με στηρίζει. Μέσω του παππού μου μεγάλωσα κι έμαθα για τον Πόντο».

Το δρώμενο «Ταξιδεύοντας με του ρολογιού τους δείκτες» ήταν για ένα έργο, το οποίο ξεκινάει με τη γέννηση της Κερεκής το 1903 σε ένα χωριό νότια της Τραπεζούντας. Περνώντας από όλες τις εποχές του χρόνου, τελειώνει το 1991 στην πόλη Waiblingen, οπότε και ιδρύεται ο Σύλλογος Ποντίων Waiblingen «ΟΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ». Το δρώμενο παρουσιάστηκε στην Ποντιακή, το κοινό είδε διάφορα έθιμα και απόλαυσε ποντιακούς, παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια και τοπία της αλησμόνητης Πατρίδας.

Την τρίτη και τελευταία ημέρα των επετειακών εκδηλώσεων, το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016 στην αίθουσα Bürgerzentrum το παρών έδωσε και ο δήμαρχος της πόλης Andreas Hesky που χαιρέτησε την εκδήλωση, ενώ ακολούθησε χορός που κράτησε ως το πρωί με τον δήμαρχο να δείχνει οτι έψαχνε και αυτός το δικό του χρυσόμαλλο δέρας μιας και δεν κατέβαινε από τη πίστα .

Το παρών έδωσαν επίσης ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Στουτγκάρδη, Παναγιώτης Πάρτσος, που στο χαιρετισμό του, επισήμανε: «Συγχαρητήρια σε όλους σας γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να συνεχίσει μια προσπάθεια αν δεν την στηρίξει ο καθένας από εμάς. Ο Πόντος έχει μια τεράστια παράδοση και καλά κάνετε και τη συντηρείται. Οταν ο άνθρωπος χάσει την ταυτότητά του είναι απολωλός πρόβατο. Μετά θα ακολουθήσουν κι άλλα. Την παράδοση και τα μάτια σας, την πίστη και τα μάτια σας. Εύχομαι να συνεχίσετε και να αναπτύξετε αυτή τη γνώση του ποιοι είστε. Να είστε περήφανοι και στα παιδιά σας να δώστε αυτή την περηφάνεια».

Ο Ανέστης Οσιπίδης, Πρόεδρος της Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης (ΟΣΕΠΕ), που συνδέεται άρρηκτα με την πόλη και το Σύλλογο, στην ομιλία του, είπε: «Είναι ιδιαίτερη στιγμή και μεγάλη η συγκίνηση που βρίσκομαι εδώ., Δύο χρόνια μετά την ίδρυση του Συλλόγου ξεκίνησα την επαγγελματική μου καριέρα. Μια πόλη που αγάπησα και με τίμησε στην επαγγελματική πορεία. Αυτός είναι ο ελληνισμός του Waiblingen. Ετσι ενωμένοι όπως είστε, γιατί δυστυχώς και ιδιαίτερα ο Ποντιακός Ελληνισμός περνά δύσκολες στιγμές και πρέπει μαζί να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού την ενότητα και τη συνοχή μας. Σίγουρα έχουμε διαφορετικές απόψεις, αλλά δεν πρέπει να είναι η αιτία και η αφορμή για τα άσκοπη τριβή και κόντρες».

Ο πρόεδρος του συλλόγου Ιωάννης Ιντζές ένας εργάτης σαν όλα τα υπόλοιπα μέλη του συλλόγου είπε στο χαιρετισμό του«Πριν 25 χρόνια λοιπόν, συγκεκριμένα στις 10 Μαρτίου 1991, οι ιδρυτές μας, έχτισαν την δικιά τους Αργώ. Με την πάροδο του χρόνου, ήρθε και η δική μας σειρά να πιάσουμε "κουπί", να ανοίξουμε "πανιά" και να οδηγήσουμε την ίδια Αργώ σε άλλα πελάγη... Εμπειρίες για να διατηρούμε, να συντηρούμε και πάνω από όλα να φυλάσσουμε ως κόρην οφθαλμού το δικό μας "χρυσόμαλλο δέρας":

την παράδοση των προπαππούδων μας.» καταλήγοντας  «Σας διαβεβαιώνουμε πως δεν σταματάμε εδώ. Θα συνεχίσουμε ακούραστα με περισσότερες δραστηριότητες εξίσου σημαντικές... Αξίες όπως το ήθος και η πίστη στο σύλλογο, είναι ανεκτίμητες και μετράνε σήμερα ακόμα περισσότερο. Επιβάλλεται να τις έχουμε σαν κορωνίδα και να καταλάβουμε ότι

 

"Η παράδοση δεν παραδίδεται σε εμάς,

αλλά εμείς παραδινόμαστε σε αυτήν."

 

Κι αν την υπηρετήσουμε σωστά, με καρδιά και όλη μας τη ψυχή, τότε η λέξη "ενότητα" θα γίνει κατανοητή και μονόδρομος! »

 

Στον Europolitis μίλησαν τρεις πρώην πρόεδροι του Συλλόγου, που με την παρουσία τους και το πάθος που έδειξαν όλα τα χρόνια βοήθησαν ώστε φέτος να εορταστεί η 25η επέτειος από την ίδρυσή του.

Γεωργία Τσανίδου: «Είμαι πάρα πολύ ευτυχισμένη που κάνουμε αυτή τη γιορτή. Ευχαριστώ το ΔΣ που με τίμησε. Αγαπώ το Σύλλογο σαν δεύτερη οικογένειά μου. Βοηθάω όπως μπορώ και είμαι χαρούμενη για το αποτέλεσμα και το έργο του Συλλόγου».

Θεόδωρος Κωνσταντινίδης: «Είναι απεριόριστη η χαρά μου για την πορεία του Συλλόγου. Από μικρός καταγίνομαι με τα κοινά και θα συνεχίσω να το πράττω. Είχα πει πως όσο και να γερνάω θα συνεχίζω να βοηθάω. Από το 1992 βοηθούσα την ΟΣΕΠΕ και πλέον από φέτος είμαι και μέλος του ΔΣ. Τα κοινά σε συνδυασμό με τα ποντιακά περισσότερο με ξεκουράζουν παρά με κουράζουν».

Δέσποινα Μισαηλίδου: «Είμαι πολύ ευχαριστημένη που βλέπω το Σύλλογο να πηγαίνει μπροστά. Χαίρομαι γι’ αυτό το μικρό που προσέφερα κι εγώ, αλλά και για όλους όσους βοήθησαν ώστε να μεγαλώσει. Το αισθάνομαι ως οικογένεια, τα παιδιά σαν δικά μου παιδιά και μακάρι να συνεχίσει για χρόνια πολλά».

"Ταξιδεύοντας με του ρολογιού τους δείκτες" Σύλλογος Ποντίων WAIBLINGEN  "ΟΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ "  

Εκδήλωση Πέμπτης 29/9/2016, απονομή και τιμητικές πλακέτες σε πρώην προέδρους και αρωγούς φίλους του Συλλόγου

 

 

 

 

 

 

Θεατρικό Δρώμενο Waiblingen, 30 Σεπτεμβρίου 2016 

 

Ομιλίες - Χαιρετισμοί, στο πλαίσιο του Θεατρικού Δρώμενου για τον εορτασμό των 25 ετών Ποντιακού Συλλόγου Waiblingen "ΟΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ",
"Με του ρολογιού τους δείκτες"

 

 

Η Ελληνική Εφημερίδα στην Ευρώπη-

DIE GRIECHISCHE ZEITUNG IN EUROPA

Am Schomm 40, 41199 Mönchengladbach  
Telefon: +49 2166 64 78 733 
E-Mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Εγγραφή σε Newsletter

Εισάγετε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα του Europolitis.eu
captcha 
×

Το Europolitis.eu χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. OK     Διαβάστε περισσότερα...