Μικρές Αγγελίες - Kleinanzeigen                Επαγγελματικός Οδηγός - Branchenbuch

  

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 08 Νοεμβρίου 2017

Με φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό απειλείται ένας στους πέντε ανθρώπους στην Γερμανία, με το αντίστοιχο μέγεθος για το προηγούμενο έτος να βρίσκεται στο 19,7%. Η χώρα βρίσκεται ωστόσο κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι το 23,5%.


Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας και με στοιχεία της επίσημης έρευνας που διενεργήθηκε σε ολόκληρη την ΕΕ (Eu-Silc), από το φάσμα της φτώχειας απειλείται το 16,5% των ανθρώπων που ζουν στην Γερμανία, ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί σε 13,4 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ το 3,7% του πληθυσμού αντιμετωπίζει σημαντική υστέρηση σε υλικά αγαθά.

Αυτό μεταξύ άλλων σημαίνει ότι δεν μπορεί να καλυφθεί το ενοίκιο ή να ζεσταθεί επαρκώς η κατοικία ή ότι το άτομο δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει μια εβδομάδα διακοπών. Σε ό,τι αφορά τη φτώχεια, στην έρευνα ορίζεται στο 60% του μέσου εισοδήματος του συνολικού πληθυσμού.

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κατηγορία ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η λίστα με τις πιο φιλόξενες πόλεις του κόσμου αναρτήθηκε από την ιστοσελίδα Travelbird. Το TravelBird επικεντρώθηκε στους 500 κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στον πλανήτη, σύμφωνα με τον αρμόδιο Παγκόσμιο Οργανισμό.


Οι παράγοντες που έπαιξαν ρόλο για την τελική κατάταξη είχαν να κάνουν από το πόσο φιλόξενες είναι οι πύλες εισόδου (λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηροδρομικοί σταθμοί) μιας πόλης, πόσο ευτυχισμένοι είναι οι κάτοικοι μέχρι το πόσο καλά γνωρίζουν την αγγλική γλώσσα και πόσος συνωστισμός υπάρχει σε τουριστικά θέρετρα.

Η Αθήνα κατέλαβε μόλις την 64η θέση, καθώς παρά την καλή «βαθμολογία» από τους ειδικούς (8.10), είχε κακές επιδόσεις στην ασφάλεια (3.71), την ευτυχία των κατοίκων (2.31), τη γνώση αγγλικών (3.71) και την υπερβολική παρουσία τουριστών (3.45).

 

Οι δέκα πιο φιλόξενες πόλεις του κόσμου:

1. Σιγκαπούρη, Σιγκαπούρη - 8.22

2. Στοκχόλμη, Σουηδία - 8.02

3. Ελσίνκι, Φινλανδία - 8.01

4. Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ - 8.0

5. Ρότερνταμ, Ολλανδία- 7.98

6. Λισαβόνα, Πορτογαλία - 7.9

7. Τόκιο, Ιαπωνία - 7.89

8. Όσλο, Νορβηγία - 7,88

9. Ζυρίχη, Ελβετία - 7.84

10. Ορλάντο, ΗΠΑ - 7.81

Κατηγορία ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ύψος και το βάρος των προγόνων του ανθρώπου εξελίχθηκαν με διαφορετικές ταχύτητες και η εξέλιξη αυτή δεν ήταν ομαλή, αλλά περιλάμβανε άλματα, στάσεις, ακόμη και πισωγυρίσματα.


Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης εκατοντάδων απολιθωμάτων που καλύπτουν μια περίοδο περίπου 4,4 εκατομμυρίων ετών, από τον πρώτο πρόγονό μας που περπάτησε σε όρθια στάση έως τον σημερινό «έμφρονα» άνθρωπο . Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαχρονική και συγκριτική μελέτη που έχει γίνει πάνω στα σώματα των προγόνων μας , με βάση 311 διαφορετικά απολιθώματα. Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρα Μάνιουελ Γουίλ του Τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Open Science" της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας, χαρακτήρισαν την εξέλιξη του οικογενειακού δέντρου μας «ένα μακρύ δρόμο γεμάτες στροφές, πολλά κλαδιά και πολλά αδιέξοδα».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ύψος και το βάρος εξελίσσονταν σχεδόν παράλληλα έως πριν από περίπου ενάμισι εκατομμύριο χρόνια, οπότε πλέον αποσυνδέθηκαν από την κοινή τους εξέλιξη. Κάπου τότε, οι πρόγονοί μας ψήλωσαν κατά περίπου δέκα εκατοστά, αλλά το βάρος τους έμεινε στάσιμο και δεν αυξήθηκε για άλλο ένα εκατομμύριο χρόνια, ώσπου αυξήθηκε κατά περίπου δέκα έως 15 κιλά πριν από 500.000 χρόνια. Το γεγονός ότι οι πρόγονοί μας έτειναν από ένα σημείο και μετά να ψηλώνουν αλλά όχι να βαραίνουν, οδήγησε στο να γίνουν τα σώματά τους πιο λεπτά, με πιο μακριά πόδια και πιο στενούς γοφούς και ώμους. Αυτό τους βοήθησε να αφήσουν τα δάση και να κυνηγήσουν στις αφρικανικές σαβάνες. Όταν αργότερα έβαλαν περισσότερα κιλά στο ήδη ψηλότερο σώμα τους, ήσαν πια σε καλύτερη θέση να ξεκινήσουν μεταναστεύσεις προς τα βόρεια και την Ευρώπη, όπου το πιο κρύο κλίμα ευνοούσε ένα πιο ογκώδες και ανθεκτικό σώμα.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, ο μέσος πρόγονός μας πριν από τέσσερα εκατομμύρια χρόνια ζύγιζε μόνο 25 κιλά και είχε ύψος 1,25 έως 1,30 εκατοστά. Όταν εμφανίσθηκε το γένος Homo πριν από 2,2 έως 1,9 εκατομμύρια χρόνια, υπήρξε μια παράλληλη αύξηση του ύψους κατά περίπου 20 εκατοστά και του βάρους κατά 15 έως 20 κιλά. Πριν από 1,6 έως 1,4 εκατομμύρια χρόνια, λίγο μετά την εμφάνιση του «όρθιου» ανθρώπου (Homo erectus), το ύψος αυξήθηκε κατά άλλα δέκα εκατοστά, ενώ το βάρος παρέμεινε στάσιμο. Πριν από 500.000 έως 400.000 χρόνια το βάρος εμφάνισε αύξηση δέκα έως 15 κιλών. Από εκεί και πέρα, έως την εποχή μας, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το μέσο ύψος και το μέσο βάρος έμειναν λίγο-πολύ τα ίδια. Σε όλη την πορεία υπήρξαν δύο αξιοσημείωτες εξαιρέσεις που σηματοδότησαν ένα πισωγύρισμα σε μικρότερο σωματικό μέγεθος: ο ηλικίας 300.000 ετών Homo naledi στη Νότια Αφρική και ο ηλικίας 60.000 έως 100.000 ετών γνωστός και ως «χόμπιτ» στη νήσο Φλόρενς της Ινδονησίας.

Τα δύο αυτά είδη του ευρύτερου γένους Homo πήγαν αντίθετα στο εξελικτικό ρεύμα και σμίκρυναν. Σύμφωνα με τους ερευνητές, με εξαίρεση τα δύο παραπάνω είδη, όλοι οι πρόγονοί μας που εμφανίσθηκαν πριν από 1,4 εκατομμύρια χρόνια και μετέπειτα, είχαν ύψος άνω του 1,40 και βάρος άνω των 40 κιλών. Οι επιστήμονες τόνισαν ότι ο σεξουαλικός διμορφισμός  ήταν πολύ πιο έντονος στους πρώτους προγόνους μας, αλλά στην πορεία της εξέλιξης οι διαφορές μειώθηκαν και σήμερα το ανδρικό και το γυναικείο σώμα δεν έχουν πια μεγάλη απόκλιση μεγέθους. Όσον αφορά το μέλλον, οι ερευνητές προβλέπουν ότι, εφόσον συνεχίζει να βελτιώνεται η διατροφή και υγεία, το μέσο ανθρώπινο σώμα θα συνεχίσει να ψηλώνει. 

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κατηγορία ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση και, με αυτό το σκεπτικό, το Facebook δοκιμάζει έναν πρωτότυπο τρόπο για να περιορίσει τη λεγόμενη «εκδικητική πορνογραφία»: ζητά από τους χρήστες του να του στείλουν μόνοι τους γυμνές φωτογραφίες τους, ως προληπτικό μέσο άμυνας έναντι άλλων χρηστών που μπορεί να επιδιώξουν να τους εκθέσουν.


Όσοι έχουν μοιρασθεί γυμνές ή σεξουαλικές φωτογραφίες με συντρόφους και ανησυχούν ότι ο νυν ή πρώην σύντροφός τους μπορεί να τις κυκλοφορήσει ευρύτερα χωρίς τη συναίνεσή τους, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Messenger για να στείλουν οι ίδιοι αυτές τις φωτογραφίες στο Facebook.

Στη συνέχεια, το Facebook θα δημιουργήσει ένα μοναδικό ψηφιακό αποτύπωμα της κάθε εικόνας. Με αυτόν τον τρόπο, οι αλγόριθμοί τεχνητής νοημοσύνης του θα εντοπίζουν και θα μπλοκάρουν έγκαιρα κάθε προσπάθεια άλλου χρήστη να «ανεβάσει» και να μοιραστεί την ίδια επίμαχη φωτογραφία στο Facebook ή στο Instagram.

Η νέα δυνατότητα θα εφαροσθεί σε πρώτη φάση πιλοτικά στην Αυστραλία, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές της χώρας, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν» και το αυστραλιανό δίκτυο ABC. Εκτιμάται ότι περίπου το 4% των χρηστών στις ΗΠΑ  έχει πέσει θύμα εκδικητικής πορνογραφίας, ποσοστό που αυξάνεται στο 10% για τις γυναίκες έως 30 ετών. Σε πρώτη φάση, οι χρήστες που ήδη έχουν πέσει θύμα ή ανησυχούν ότι θα πέσουν θύμα εκδικητικής πορνογραφίας από κάποιον άλλο (ή άλλη), θα συμπληρώνουν μια online φόρμα στην ιστοσελίδα του κυβερνητικού επιτρόπου της Αυστραλίας για θέματα ηλεκτρονικής ασφάλειας, εξηγώντας τις ανησυχίες τους.

Ακολούθως, θα καλούνται να στείλουν τις φωτογραφίες τους μέσω του Messenger και η κυβερνητική υπηρεσία θα αναλαμβάνει να ενημερώσει σχετικά το Facebook. Τελικά, το Facebook θα φροντίζει να βάζει την αναγκαία ψηφιακή επισήμανση σε κάθε εικόνα, ώστε να μπαίνει «μπλόκο» σε κάθε μελλοντικό ‘ανέβασμα' ή στο μοίρασμά της από τρίτους.

Το Facebook θα αποθηκεύει αυτές τις φωτογραφίες για σύντομο χρονικό διάστημα και μετά θα τις διαγράφει. Το κοινωνικό δίκτυο, σύμφωνα με εκπρόσωπό του, ήδη διερευνά την επέκταση του μέτρου και σε άλλες χώρες.

 

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κατηγορία ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

O διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank έκανε τον πιο σαφή υπαινιγμό έως τώρα ότι η τράπεζά του μπορεί να καταργήσει δεκάδες χιλιάδες επιπλέον θέσεις εργασίας, καθώς στρέφεται στην τεχνολογία για να εναρμονίσει το κόστος λειτουργίας με τα πολύ χαμηλότερα έσοδά της.


«Απασχολούμε 97.000 ανθρώπους», δήλωσε ο Τζον Κράιαν στους Financial Times, προσθέτοντας: «Οι περισσότερες μεγάλες τράπεζες έχουν μάλλον τους μισούς». Η γερμανική τράπεζα έχει προχωρήσει στην περικοπή 4.000 από τις 9.000 θέσεις εργασίας, τις οποίες είχε ανακοινώσει με το πενταετές σχέδιο αναδιάρθρωσής της στα τέλη του 2015. Πολλές από τις πρόσθετες περικοπές θα προκύψουν με τη χρήση της τεχνολογίας για την ενίσχυση της αποδοτικότητας των διαδικασιών της τράπεζας, δήλωσε ο Κράιαν. «Εκεί θα έχουμε τα περισσότερα κέρδη.

Είμαστε πολύ χειροκίνητοι, κάτι που μπορεί να σε κάνει επιρρεπή σε λάθη και σε καθιστά μη αποδοτικό. Υπάρχει μεγάλο εύρος εκμηχανισμού και εκμάθησης των μηχανών που μπορούμε να κάνουμε», είπε. Ο Κράιαν είπε ότι η αναλογία του προσωπικού της πρώτης γραμμής , το οποίο δημιουργεί έσοδα, προς το διοικητικό προσωπικό  που λειτουργεί τα συστήματα της τράπεζας, δεν είναι σωστή. Η Deutsche ήταν κάποτε η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα του κόσμου, αλλά τα τελευταία χρόνια φθίνει, καθώς το ρυθμιστικό πλαίσιο μετά την κρίση έχει κάνει λιγότερο κερδοφόρα τα έσοδά της από αγοραπωλησίες τίτλων σταθερού εισοδήματος και τα μεγάλα πρόστιμα για κακοδιαχείριση καθώς και το υψηλό κόστος λειτουργίας της έχουν πλήξει την κεφαλαιακή της θέση.

Παρά τη δέσμευση της τράπεζας να μειώσει το κόστος της κατά 3 δισεκ. ευρώ, με βάση τη Στρατηγική 2020, η γερμανική τράπεζα επέστρεψε σε δείκτη μετοχικού κεφαλαίου  4% στο τρίτο τρίμηνο του έτους, πολύ χαμηλότερο από τον μεσοπρόθεσμο στόχο της 10%. Ο Κράιαν, που έχει αντλήσει κεφάλαια ύψους 8 δισ. ευρώ και έχει διευθετήσει πολλά από τα πιο επώδυνα δικαστικά ζητήματα της τράπεζας, υφίσταται πυρά από επενδυτές για τα αδύναμα λειτουργικά αποτελέσματα της τράπεζας. Η μετοχή της τράπεζας έχει μειωθεί κατά σχεδόν 50% στη διάρκεια της θητείας του. Οι επικριτές του αμφισβητούν τα ωμά μηνύματά του, τα οποία, υποστηρίζουν, ότι έχουν αποθαρρύνει το προσωπικό, συμβάλλοντας σε αποχωρήσεις βασικών στελεχών και στη μείωση των εσόδων.

 

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Financial Times 

Κατηγορία ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Χιλιάδες ζωές θα σώζονταν κάθε χρόνο, αν το αναγκαίο φάρμακο μετά από σοβαρή αιμορραγία, λόγω τραυματισμού ή τοκετού, δινόταν μετά από λίγα λεπτά και όχι μετά από μερικές ώρες, όπως συχνά συμβαίνει, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.


Η μελέτη δείχνει ότι το κάθε λεπτό μετρά: η πιθανότητα επιβίωσης μειώνεται κατά 10% για κάθε 15 λεπτά καθυστερημένης φαρμακευτικής θεραπείας με τρανεξαμικό οξύ, ενώ μετά από καθυστέρηση τριών ωρών το φάρμακο δεν έχει κάποιο αισθητό όφελος. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ίαν Ρόμπερτς της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, που ανέλυσαν στοιχεία για 41.100 ασθενείς με αιμορραγία και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", κάλεσαν τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό να χορηγούν πλέον άμεσα το σωτήριο φάρμακο, είτε στο χειρουργείο είτε στον τόπο του τραυματισμού και όχι όταν πια ο ασθενής έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Το αντιαιμορραγικό τρανεξαμικό οξύ (ΤΧΑ) αvαστέλλει την ινωδόλυση και μπορεί να σταθεροποιήσει το θρόμβο του αίματος στην περιοχή της αιμορραγίας, ενώ δεν χρειάζεται ψυγείο, είναι φθηνό και απλό στην χρήση του (ενδοφλέβια). Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι αν η εν λόγω ουσία χορηγηθεί εντός τριών ωρών από την έναρξη της αιμορραγίας, μειώνει κατά το ένα τρίτο τον κίνδυνο θανάτου. Όμως, η νέα μελέτη δείχνει ότι αν το φάρμακο χορηγηθεί μέσα σε λίγα λεπτά, η πιθανότητα επιβίωσης αυξάνεται τουλάχιστον κατά 70% και, όσο καθυστερεί το φάρμακο, τόσο ο κίνδυνος μεγαλώνει για τη ζωή του ασθενούς. Οι ερευνητές δεν βρήκαν ενδείξεις επιπλοκών ή αυξημένου κινδύνου θρόμβωσης που μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα, εγκεφαλικό κ.α., αν το φάρμακο χορηγηθεί άμεσα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, σχεδόν δύο στους τρεις θάνατοι (το 63%) συμβαίνουν μέσα σε 12 ώρες από την έναρξη της αιμορραγίας, ενώ ειδικά στην περίπτωση των εγκύων ο κίνδυνος κορυφώνεται δύο έως τρεις ώρες μετά τη γέννα. Οι αιμορραγίες, λόγω τραύματος από τροχαία, βία κ.α., σκοτώνουν πάνω από δύο εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο κάθε χρόνο, εκ των οποίων περίπου 100.000 είναι γυναίκες που αιμορραγούν υπερβολικά στον τοκετό, κυρίως σε χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος. 

 

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κατηγορία ΥΓΕΙΑ

Το Twitter επιβεβαίωσε ότι προχωρά στο διπλασιασμό του ορίου των χαρακτήρων στα μηνύματά του από 140 σε 280, με στόχο να προσελκύσει περισσότερους χρήστες και να διευκολύνει τους ήδη υπάρχοντες να το χρησιμοποιούν συχνότερα.


Το όριο των 140 χαρακτήρων θα παραμείνει για τους χρήστες που χρησιμοποποιούν ορισμένες ασιατικές γλώσσες (ιαπωνική, κινεζική, κορεατική), επειδή αυτές χρησιμοποιούν λιγότερους χαρακτήρες από ό,τι τα δυτικά και άλλα αλφάβητα, άρα μπορούν να πουν περισσότερα πράγματα με λιγότερα γράμματα. Προηγήθηκε η δοκιμή του νέου ορίου σε έναν αριθμό χρηστών, η οποία έδειξε ότι τα tweets των 280 χαρακτήρων επιτρέπουν σε ορισμένους χρήστες να στέλνουν μηνύματα πιο γρήγορα, αν και οι περισσότεροι συνεχίζουν να παραμένουν «κολλημένοι» στους 140 χαρακτήρες.

Τα τεστ έδειξαν ότι περίπου ένας στους δέκα χρήστες (9%) «ζορίζεται» με τους 140 χαρακτήρες και είτε αφιερώνει αρκετή ώρα εωσότου «στριμώξει» τη φράση του ή απλώς δεν στέλνει καθόλου το μήνυμα. 'Αλλοι πάλι αναγκάζονται να «σπάσουν» το μήνυμα σε επιμέρους «τιτιβίσματα». Πάντως, μόνο το 5% των χρηστών στις δοκιμές των 280 χαρακτήρων, δηλαδή ένας στους 20, χρησιμοποίησαν μηνύματα μεγαλύτερα των 140 χαρακτήρων και μόλις το 2% (ένας στους 50) άνω των 190. Όμως όσοι έστειλαν αυτά τα μεγαλύτερα tweets, είχαν περισσότερους «ακόλουθους» και πέρασαν περισσότερη ώρα στον ιστότοπο του Twitter. «Στη διάρκεια των πρώτων ημερών του τεστ πολλοί άνθρωποι έστειλαν μηνύματα των 280 χαρακτήρων, γιατί αυτό ήταν κάτι καινούριο, αλλά σύντομα η συμπεριφορά τους επανήλθε στη συνηθισμένη.

Όμως όσοι χρειάζονταν να κάνουν tweets άνω των 140 χαρακτήρων, έστελναν μηνύματα πιο εύκολα και πιο συχνά. Αν και -αυτό είναι το σημαντικό- τις περισσότερες φορές οι χρήστες περιορίζονταν στους 140 χαρακτήρες», δήλωσε εκπρόσωπος του Twitter, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερς. Το Twitter δεν έχει ακόμη ανακοινώσει πότε ακριβώς θα αρχίσουν οι χρήστες να «τουιτάρουν» διπλάσιου μεγέθους μηνύματα. Σήμερα το Twitter έχει περίπου 330 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες (που το χρησιμοποιούν έστω μια φορά το μήνα), έναντι 800 εκατομμυρίων του Instagram και σχεδόν 2,1 δισεκατομμυρίων του Facebook. 

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κατηγορία ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Με μια ανοιχτή επιστολή προς τον επικεφαλής της εταιρίας Apple Τιμ Κουκ, ο Βόλφγκανγκ Κραχ, διευθυντής σύνταξης της Süddeutsche Zeitung, της εφημερίδας που έχει στην κατοχή της τα Paradise Papers, αναφέρεται στην προσπάθεια του αμερικανικού κολοσσού να αποφύγει να πληρώσει φόρους για τα έσοδά του στις χώρες εκτός ΗΠΑ.


Κατηγορεί μάλιστα ευθέως τον κ. Κουκ ότι επιχειρούσε να εξασφαλίσει καθεστώς φορολογικής εξαίρεσης σε χώρες όπου θα μπορούσε να μεταφερθεί η φορολογική έδρα της εταιρίας, ενώ δεν απέκλειε και το ενδεχόμενο πολιτικής παρέμβασης, προκειμένου να βεβαιωθεί ότι σε ενδεχόμενες εκλογές η νέα κυβέρνηση θα συνέχιζε την ίδια πρακτική έναντι της Apple. «Αγαπητέ κ. Κουκ, δεν με γνωρίζετε, αλλά εγώ σας γνωρίζω. Όχι προσωπικά, αλλά από την τηλεόραση, τις ζωντανές μεταδόσεις των εμφανίσεών σας στο Κουπερτίνο όταν παρουσιάζετε το νέο iPhone και βεβαίως από την εφημερίδα μου και τον ιστότοπό της. Είμαι ο διευθυντής σύνταξης της Süddeutsche Zeitung, της κορυφαίας ημερήσιας εφημερίδας της Γερμανίας και του μέσου που πήρε στην κατοχή του τα Panama Papers και αργότερα τα Paradise Papers», γράφει ο γερμανός δημοσιογράφος και αναφέρει ότι ο ίδιος χρησιμοποιεί καθημερινά πολλά από τα προϊόντα της Apple. «Οι συνεργάτες μου κι εγώ παρακολουθούμε εδώ και καιρό την αντιπαράθεση στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη σχετικά με την φορολόγηση της Apple. Εσείς ο ίδιος έχετε τοποθετηθεί επανειλημμένα για το θέμα, όπως και ενώπιον της Γερουσίας το 2013. Είπατε τότε ότι η Apple "δεν βασίζεται σε τεχνάσματα".

Στα Paradise Papers ωστόσο ανακαλύψαμε πληροφορίες που αμαυρώνουν την εικόνα της Apple που προσπαθείτε να προβάλλετε. Ερωτήσεις που τέθηκαν από την SZ και τους συνεργάτες μας είτε έμειναν αναπάντητες είτε, στην καλύτερη περίπτωση, συνάντησαν λιγομίλητες κοινοτοπίες. Γιατί;», διερωτάται ο κ. Κραχ και σημειώνει ότι πολλά από τα υψηλόβαθμα στελέχη της Apple -μηχανικοί, νομικοί κ.λπ.- έχουν φοιτήσει σε πανεπιστήμια τα οποία πληρώνονται από λεφτά των φορολογουμένων σε όλον τον κόσμο. «Κ. Κουκ, πρόσφατα είπατε ότι η Apple έχει την ηθική υποχρέωση όχι μόνο να βοηθήσει την οικονομία των ΗΠΑ να αναπτυχθεί, αλλά και να συνεισφέρει στις άλλες χώρες όπου δραστηριοποιείται επιχειρηματικά», τονίζει ο διευθυντής σύνταξης της SZ και ξεκινά την παράθεση οικονομικών και φορολογικών στοιχείων με την παραδοχή ότι η Apple βρίσκεται μεταξύ των εταιριών που καταβάλλουν τους υψηλότερους φόρους στις ΗΠΑ. Στο εξωτερικό ωστόσο, επισημαίνει, όπου η Apple την περίοδο 2010-2017 κατέγραψε τα δύο τρίτα των κερδών της, φορολογήθηκε με συντελεστές από 1-7%. «Κ. Κουκ, πιστεύετε ότι αυτό συνάδει με την ηθική υποχρέωση που διακηρύξατε;

Τέτοια φορολογική "βελτιστοποίηση", αν και νόμιμη, καθίσταται εφικτή μόνο και μόνο επειδή εξειδικευμένες νομικές εταιρίες όπως η Appleby επινοούν περίπλοκες εταιρικές δομές απλησίαστες για τις περισσότερες άλλες εταιρίες. Ικανοί υπάλληλοι, ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων και εργαζόμενοι στις περισσότερες χώρες εκτός των ΗΠΑ, πολλοί εκ των οποίων χρησιμοποιούν προϊόντα της Apple, δεν έχουν τα μέσα αποφύγουν τους συνήθεις φόρους», γράφει ο Βόλφγκανγκ Κραχ. Αναφερόμενος στις οικονομικές επιδόσεις της Apple στην Γερμανία, ο διευθυντής της εφημερίδας του Μονάχου κάνει λόγο για δισεκατομμύρια, καθώς ο ακριβής αριθμός δεν δημοσιοποιείται από την εταιρία, για τα οποία ο φόρος που αποδόθηκε έφτασε μόλις τα 25 εκατομμύρια ευρώ για να καταλήξει με την κατηγορία ότι η Apple επιχειρεί να επηρεάσει ακόμη και πολιτικές εξελίξεις σε χώρες στις οποίες σκέφτεται να εγκατασταθεί, προκειμένου να εξασφαλίσει φορολογική απαλλαγή.

Τέλος ο κ. Κραχ, αναφερόμενος στις ερωτήσεις σχετικά με τις προοπτικές της αντιπολίτευσης στην εν λόγω χώρα, η οποία δεν κατονομάζεται. «Κ. Κουκ, η Süddeutsche Zeitung και οι αναγνώστες μας περιμένουν ακόμη απαντήσεις σε μια σειρά ερωτήσεων. Η Apple διαφημίζει τον εαυτό της ως διαφανή εταιρία. Αν αυτό είναι αλήθεια, τότε δεν υπάρχει στ' αλήθεια λόγος να σιωπάτε, υπάρχει;», καταλήγει η επιστολή, η οποία αποτελεί το βασικό θέμα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Süddeutsche Zeitung

Κατηγορία ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η ανώτατη δικαστική αρχή της Γερμανίας ζήτησε σήμερα να θεσμοθετηθεί ένα «τρίτο φύλο» στα πιστοποιητικά γέννησης, κάτι που αναμένεται να κάνει τη χώρα την πρώτη στην Ευρώπη που αναγνωρίζει κάτι τέτοιο επισήμως.


Το Συνταγματικό Δικαστήριο έδωσε διορία στο γερμανικό κοινοβούλιο ως «το τέλος του 2018» να ψηφίσει τη θεσμοθέτηση «του τρίτου φύλου» στα πιστοποιητικά γέννησης, δίπλα στα «άρρεν» και «θήλυ». Από τον Μάιο του 2013 οι γονείς στη Γερμανία μπορούσαν να μην συμπληρώνουν το πεδίο του φύλου στα πιστοποιητικά γέννησης, με τους ενδιαφερόμενους να μπορούν να το συμπληρώσουν αργότερα μόνοι τους, να επιλέγουν μεταξύ αρσενικού και θηλυκού ή να προτιμήσουν την επιλογή του ακαθόριστου φύλου.

Ωστόσο το ομοσπονδιακό δικαστήριο είχε αρνηθεί τον Αύγουστο του 2016 να κάνει ένα βήμα πάρα πέρα και να αναγνωρίσει τη νομική υπόσταση ενός τρίτου φύλου, κρίνοντας ότι αυτό «δεν θα ήταν νόμιμο». Είχε απορρίψει το αίτημα ενός μεσοφυλικού ατόμου, που γεννήθηκε το 1989 και είχε καταγραφεί ως «θήλυ».

Το πρόσωπο αυτό, με τη βοήθεια μιας οργάνωσης που στηρίζει το τρίτο φύλο, στράφηκε στο ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας, το Συνταγματικό Δικαστήριο. Παρουσίασε μάλιστα στο δικαστήριο τη χρωμοσωμική ανάλυση των γιατρών που αποδείκνυε ότι δεν ήταν ούτε άνδρας ούτε γυναίκα. Αν οι Γερμανοί βουλευτές ακολουθήσουν την απόφαση του δικαστηρίου, τότε η Γερμανία θα γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα αναγνωρίζει επισήμως τρίτο φύλο. 

 

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κατηγορία ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Οι Πράσινοι εκδήλωσαν την πρόθεση τους για συμβιβασμούς, σε σημαντικά γι’ αυτούς περιβαλλοντικά ζητήματα, προκειμένου να σχηματισθεί ο λεγόμενος κυβερνητικός συνασπισμός «Τζαμάικα».


Το κόμμα δεν επιμένει πλέον στο αίτημά του να δοθεί τέλος στις μηχανές εσωτερικής καύσης για οχήματα ως το έτος 2030. Επίσης, οι Πράσινοι παραιτούνται και από την απαίτησή τους να δοθεί συγκεκριμένη ημερομηνία για την τερματισμό της λειτουργίας μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα. Αντ` αυτού οι Πράσινοι αναμένουν από τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους να δεσμευθούν πως μια κυβέρνηση «Τζαμάικα» θα καταβάλει, σύμφωνα με τον συμπρόεδρο του κόμματος, κάθε «κάθε προσπάθεια», ώστε το όχημα του μέλλοντος να κινείται με μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Πέραν αυτού, οι Πράσινοι ζητούν τώρα από τα άλλα κόμματα, ως αντάλλαγμα, να προβούν και αυτά σε συμβιβασμούς, όπως για παράδειγμα στο προσφυγικό ζήτημα, κυρίως σε ό,τι αφορά την επανένωση οικογενειών και τη δημιουργία νόμιμων οδών εξόδου. Σε μια πρώτη αντίδραση, οι Φιλελεύθεροι χαιρέτισαν τη στάση των Πρασίνων και ανακοίνωσαν διάθεση συμβιβασμού από την πλευρά τους σε θέματα της γεωργίας, αλλά και στο ζήτημα των κινητήρων.

Για παράδειγμα, θα μπορούσαν αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν βενζίνη και ντίζελ να επιβάλλονται με υψηλότερους φόρους. Διφορούμενες είναι οι αντιδράσεις των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών. Σε αντίθεση με τον υπουργό Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν που χαιρέτισε την κίνηση των Πρασίνων, ο επικεφαλής της ομάδας των Χριστιανοκοινωνιστών βουλευτών στην Μπούντεσταγκ Αλεξάντερ Ντόμπριντ διαφώνησε ότι πρόκειται για ένδειξη συμβαβισμού: «Η παραίτηση από βλακώδεις ημερομηνίες δεν συνιστά συμβιβασμό».

Πάντως, αυτά τα ζητήματα, αλλά και όλο το φάσμα των βασικών θεμάτων, θα απασχολήσουν τις επόμενες ημέρες τις διαβουλεύσεις των κομμάτων, οι οποίες βρίσκονται πλέον στην αποφασιστική τους φάση. Ο χρόνος πιέζει. Πρόθεση των Χριστιανοδημοκρατών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων είναι να καταλήξουν ως την Πέμπτη της ερχόμενης εβδομάδας σε μια συμφωνία. Με βάση αυτή τη συμφωνία, τα εκάστοτε κομματικά όργανα θα αποφασίσουν αμέσως μετά κατά πόσο θα ξεκινήσουν τέλος του μηνός οι διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση κυβερνητικού προγράμματος. Πηγή:

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle

Κατηγορία ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σελίδα 1 από 2

Η Ελληνική Εφημερίδα στην Ευρώπη-

DIE GRIECHISCHE ZEITUNG IN EUROPA

Am Schomm 40, 41199 Mönchengladbach  
Telefon: +49 2166 64 78 733 
E-Mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Εγγραφή σε Newsletter

Εισάγετε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα του Europolitis.eu
captcha 
×

Το Europolitis.eu χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. OK     Διαβάστε περισσότερα...