Μικρές Αγγελίες - Kleinanzeigen                Επαγγελματικός Οδηγός - Branchenbuch

  

Κοινή Δήλωση Προθέσεων για Συνεργασία στην Επαγγελματική Εκπαίδευση & Κατάρτιση υπέγραψαν την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017 στο Βερολίνο ο υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων Δημήτρης Μπαξεβανάκης με τον Κοινοβουλευτικό υφυπουργό του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας & Έρευνας Thomas Rachel.

Στη συνάντηση παρίστατο και ο Γενικός Γραμματέας Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς Παυσανίας Παπαγεωργίου.

Η Κοινή Δήλωση υπεγράφη στο πλαίσιο συνέχισης της επιτυχούς συνεργασίας από το 2012 μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης (ΕΕΚ) επισημαίνοντας την πρόθεση σχεδιασμού και υλοποίησης κοινών δράσεων για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης των νέων.

Η συμφωνία αποβλέπει στην ανταλλαγή γνώσεων, τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών για την αύξηση της ελκυστικότητας της ΕΕΚ. Μεταξύ των προβλεπόμενων δράσεων συμπεριλαμβάνονται η ανταλλαγή τεχνογνωσίας για την καλύτερη απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων για θέματα ΕΕΚ καθώς και η ανταλλαγή γνώσης σε επίπεδο εφαρμογής προγραμμάτων σπουδών και εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας. Επιπλέον, περιλαμβάνονται δράσεις για την αναβάθμιση του οργανωτικού πλαισίου της ΕΕΚ, την πρόσβαση αποφοίτων στην ανώτατη εκπαίδευση, τη διασύνδεση της ΕΕΚ τόσο με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων όσο και το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων, την επιμόρφωση των εκπαιδευτών στο πρόγραμμα Εκπαίδευσης στο χώρο Εργασίας και την προαγωγή ευρωπαϊκών προγραμμάτων ανταλλαγής για την ΕΕΚ. 

«Αποφάσεις»: Με τον τίτλο αυτό παίζεται επί τριετία στο ονομαστό Θέατρο των ανακτόρων Μονάχου ένα θεατρικό έργο με θέμα τις δολοφονίες των δύο θυμάτων της νεοναζιστικής οργάνωσης (NSU) στο Μόναχο.

Πρόκειται για την ιστορία του συμπατριώτη μας Θεοδώρου Βουλγαρίδη, που δολοφονήθηκε στις 15 Ιουνίου 2005 και του τούρκου Χαμπίλ Κίλιτς, που δολοφονήθηκε στις 29 Αυγούστου 2001.
 
Το θεατρικό έργο δείχνει τις αστοχίες, παραλείψεις, εχθρικές ανακριτικές διαδικασίες και απάνθρωπες συμπεριφορές των αστυνομικών και ανακριτικών αρχών απέναντι στις δύο οικογένειες των θυμάτων. Οι αστυνομία και οι εφημερίδες απέδωσαν τους φόνους σε τούρκικη μαφία και στον υπόκοσμο, αναφέρει ανακοίνωση του Αρχιερατικού Επιτρόπου π.Απόστολου Μαλαμούση.

Με τις μεθόδους αυτές των αρμοδίων αρχών κινδύνευσαν οι άμεσοι συγγενείς των θυμάτων, σύζυγοι, γονείς, παιδιά και αδέλφια να θεωρηθούν ως δράστες ή συμμέτοχοι των δολοφονιών. Η κοινωνική τους απομόνωση ήταν αβάσταχτη και ο στιγματισμός βαρύς. Οικογενειακοί φίλοι και γείτονες τους γύρισαν τα νώτα και η κόρη του τούρκου έπρεπε με απόφαση της διευθύντριας του σχολείου να αλλάξει σχολικό περιβάλλον, από φόβο δήθεν μήπως η μαφία βάλλει στο στόχαστρο και το σχολείο της.

Ο Γαβριήλ Βουλγαρίδης, αδελφὀς του μακαρίτη Θεοδώρου, αναγκάστηκε δια νυκτός να εγκαταλείψει το Μόναχο και την υπέροχη εργασία του και να φύγει με τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά του στην Ελλάδα. Αλλά και εκεί βρήκε, δυστυχώς, εχθρικό κλίμα και ζούσε στην ανεργία. Η οικογένεια του τούρκου έμεινε στο Μόναχο περιφρονημένη από όλους.

Όταν το 2011 αποκαλύφθηκε ότι οι δράστες ήταν γερμανοί νεοναζιστές, τότε ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης συνάντησε τον Γαβριήλ στη Θεσσαλονίκη, τον έπεισε να επιστρέψει στο Μόναχο και του συμπαραστάθηκε στην εξεύρεση κατοικίας και εργασίας, με παρεμβάσεις του στις επίσημες βαυαρικές και γερμανικές Αρχές. Η συμπαράσταση του στην οικογένεια Γαβριήλ είναι μέχρι σήμερα αδιάλειπτη, ώστε να θεωρείται μέλος της οικογενείας.

Επίσης ο π. Απόστολος στήριξε και στηρίζει συνεχώς παντοιοτρόπως και την οικογένεια του τούρκου θύματος Κίλιτς, αποκτώντας έτσι μια θαυμάσια οικογενειακή σχέση εμπιστοσύνης και να θεωρείται από την θυγατέρα του τούρκου θύματος ως „πατέρας“ της.

Η συγγραφέας κ. Χριστίνα Ούμπφενμπαχ μελέτησε την όλη υπόθεση των δύο θυμάτων με συνεντεύξεις με τις οικογένειες των θυμάτων με τις δικαστικές διεργασίες, τις ανακριτικές μεθόδους και τα δημοσιεύματα στον τύπο και στις εφημερίδες. Ως καρπός της έρευνάς της έγραψε το θεατρικό έργο με τον τίτλο „ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ“ (URTEILE), που προγραμματίστηκε να παίζεται όσο διαρκεί στο Μόναχο η δίκη για τους νεοναζιστές δολοφόνους.

Στις 16 Φεβρουαρίου παίχθηκε για προτελευταία φορά το θεατρικό έργο παρουσία του Γαβριήλ Βουλγαρίδη και της συζύγου του, της χήρας και της μητέρας του τούκου Κίλιτς και του πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Μαλαμούση. Η οικογένεια Βουλγαρίδη και ο π. Απόστολος είχαν δει την παράσταση ακόμη δύο φορές, ενώ η οικογένεια Κίλιτς για πρώτη φορά. Η οικογένεια Κίλιτς είχε συναισθηματική και κοινωνική δυσκολία να δεί το έργο, όμως πείστηκε από τον π. Απόστολο να παραστεί στη θεατρική παράσταση, συνοδευόμενη απ’αυτόν.
 
Στο θεατρικό έργο τρεις ηθοποιοί, δύο γερμανοί ο κ. Paul-Wolff Plottegg και ο κ. Gunther Eckes και η εξαιρετική τουρκάλα ηθοποιός, κ. Demet Gül, ενσαρκώνουν και παρουσιάζουν σε δύο μέρη τα πρόσωπα που μετέχουν στο όλο δράμα. Από τη μια μεριά ενσαρκώνουν τον Γαβριήλ Βουλγαρίδη, και την οικογένεια Κίλιτς (τη σύζυγο-χήρα του τούρκου, τη μητέρα του και τη θυγατέρα του), καθώς επίσης τον πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση, ένα συνάδελφο και μια γερμανίδα φίλη του Κίλιτς, να καταθέτουν τη μαρτυρία τους για την προσωπική ζωή των θυμάτων και τους συγγενείς να υποφέρουν από τις πολύωρες ταπεινωτικές συνεχείς υποψίες και ανακριτικές μεθόδους των αρχών. Από την άλλη μεριά υποκρίνονται τον ανακριτή, τον αστυνομικό, τη διευθύντρια του σχολείου και τους δημοσιογράφους, να παρουσιάζουν την υπόθεση, όπως τους βόλευε.

Μεγάλη η συγκίνηση και πολλά τα δάκρυα για τους συγγενείς, αφού για μια ακόμη φορά έζησαν τις δραματικές στιγμές και ώρες που πέρασαν.

Το θεατρικό έργο είναι μια στεντόρεια φωνή διαμαρτυρίας ενάντια στο νεοναζισμό και στην αδυναμία των αρχών, ηθελημένη ή μη, να πράξουν στο ακέραιο το έργο τους.

Μετά το πέρας της παράστασης οι συγγενείς των θυμάτων ευχαρίστησαν τους ηθοποιούς, τη συγγραφέα του θεατρικού έργου, τη σκηνοθέτη και όλους όσοι συνέπραξαν στο έργο και φωτογραφήθηκαν μαζί τους.

Η συγγραφέας Χριστίνα Ούμπφενμπαχ ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση για τη συμβολή και συμβουλή του στις δύο οικογένειες των θυμάτων και ιδιαίτερα στο γεγονός ότι έπεισε και συνόδευσε την οικογένεια Κίλιτς στη θεατρική παράσταση, γράφοντας σε μέιλ στις 17.2.2017 τα εξής

Αγαπητέ π. Απόστολε,
Πολλές ευχαριστίες για το ότι έφερες στο θέατρο την οικογένεια Κίλιτς. Ήταν για μένα πολύ σπουδαίο να δουν το έργο.
Είσαι ένας άνθρωπος που μετατρέπεις τον κόσμο σ΄ένα καλύτερο τόπο, είσαι ένας γεφυροποιός, που κατορθώνεις διασυνδέσεις και συνάφειες, που δεν είναι νοητές (αυτονόητες).
Είναι θαυμάσιο τό ότι σ΄ έχω γνωρίσει.
Χριστίνα Ούμπφενμπαχ

Στη μεγάλη οικογένεια της Ελληνικής Κοινότητας Χάαρ ανήκουν από την Κυριακή οι βουλευτές Β' Θεσσαλονίκης, κ.Γεώργιος Λαζαρίδης (ΑΝΕΛ) και κ.Σάββας Αναστασιάδης(ΝΔ).

Οι δύο άνδρες έγιναν δεκτοί από το προεδρείο της Κοινότητας και τα μέλη σε μια όμορφη εκδήλωση στους χώρους της και έπειτα υπέγραψαν το σχετικό έγγραφο.

Παράλληλα, διά του Προέδρου, κ.Απόστολη Κώτση, δόθηκαν στους δύο βουλευτές εγγράφως αιτήματα που αφορούν την ελληνική ομογένεια. Συγκεκριμένα αναφέρεται:

Προς:
κ. Γεώργιο Λαζαρίδη
Βουλευτή ΑΝΕΛ Β' Θεσσαλονίκης
και
κ. Σάββα Αναστασιάδη
Βουλευτή ΝΔ Β' Θεσσαλονίκης

Haar, 12.02.2017

Αξιότιμοι κύριοι,

η Ελληνική Κοινότητα Haar επιθυμεί να γνωστοποιήσει προς τους κ. Βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου που επισκέφτηκαν σήμερα τους χώρους της Κοινότητας μας, δυο θέματα που αφορούν την ομογένεια.

1.) Σχολικό διδακτήριο:
Η ελληνική Πολιτεία οφείλει να βρει τρόπους για να επαναφέρει το θέμα του οικοπέδου στο Berg am Laim προς συζήτηση με τον Δήμο Μονάχου.
Δεν μπορούμε να παραιτηθούμε από την διεκδίκηση ενός σχολικού διδακτηρίου το οποίο θα χρηματοδοτηθεί μάλιστα από τη βαυαρική Κυβέρνηση κατά 70% και θα λύνει το μεγαλύτερο μέρος του θέματος της στέγασης των ελληνικών σχολείων του Μονάχου, αλλά και σε βάθος σύντομου χρόνου θα απαλλάσσει την ελληνική Πολιτεία από την καταβολή μισθώματος.

2.) Δικαίωμα ψήφου του Απόδημου Ελληνισμού:
Το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων στον τόπο κατοικίας τους σε εθνικές εκλογές είναι ένα κορυφαίο θέμα που θα συνδέσει τον απόδημο με το μητροπολιτικό κέντρο, την Πατρίδα μας.
Η Κυβέρνηση θα πρέπει, χωρίς να αιφνιδιάσει, να συζητήσει με όλα τα κόμματα για να βρεθεί επιτέλους η λύση που θα επιτρέψει την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου που προβλέπει το Σύνταγμα. Τα δε κόμματα της αντιπολίτευσης οφείλουν με τη σειρά τους το συγκεκριμένο θέμα να μην το αντιμετωπίσουν με κριτήρια μικροκομματικά.

Με εκτίμηση για το ΔΣ

Ο πρόεδρος Κώτσης Απόστολος
Η γραμματέας Αγγέλη Βαϊτσα

Το Forbes στα πλαίσια της ετήσιας λίστας με τους 400 πλουσιότερους ανθρώπους στην Αμερική, δημοσίευσε τη λίστα με τους 20 πλουσιότερους μετανάστες.

Ανάμεσα τους βρίσκεται και ένας Έλληνας επιχειρηματίας, ο οποίος κατάφερε να δημιουργήσει μια «αυτοκρατορία».

Δεν είναι άλλος από τον Τζον Κατσιματίδη, ο οποίος μετανάστευσε όταν ήταν παιδί με την οικογένεια του στην Αμερική. Η περιουσία του Τζον Κατσιματίδη, που μεγάλωσε σε μία φτωχή συνοικία του Χάρλεμ, είναι 3,3 δις δολάρια, ενώ ο όμιλος επιχειρήσεων που κατέχει περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, την μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ-μάρκετ τροφίμων της Νέας Υόρκης και της Φλόριντα, 400 Βενζινάδικα αλλά και εταιρίες Real Estate.

Δείτε τη λίστα με τους πλουσιότερους μετανάστες στην Αμερική:

1. Sergey Brin (10 της συνολικής κατάταξης)
2. George Soros (19 της συνολικής κατάταξης)
3. Len Blavatnik (22 της συνολικής κατάταξης)
4. Thomas Peterffy (32 της συνολικής κατάταξης)
5. Elon Musk (34 της συνολικής κατάταξης)
6. Rupert Murdoch & family (38 της συνολικής κατάταξης)
7. Patrick Soon-Shiong (47 της συνολικής κατάταξης)
8. Jan Koum (50 της συνολικής κατάταξης)
9. Pierre Omidyar (54 της συνολικής κατάταξης)
10. Micky Arison (61 της συνολικής κατάταξης)
11. Shahid Khan (70 της συνολικής κατάταξης)
12. David Sun (90 της συνολικής κατάταξης)
13. John Tu (90 της συνολικής κατάταξης)
14. Jeffrey Skoll (134 της συνολικής κατάταξης)
15. Igor Olenicoff (156 της συνολικής κατάταξης)
16. Isaac Perlmutter (174 της συνολικής κατάταξης)
17. Dagmar Dolby & family (184 της συνολικής κατάταξης)
18. Steven Udvar-Hazy (184 της συνολικής κατάταξης)
19. Roger Wang (190 της συνολικής κατάταξης)
20. Τζον Κατσιματίδης (194 της συνολικής κατάταξης)

Πηγή: ellines.com

Σημαντικές επισημάνσεις για το Ελληνικό Σχολείο του Μονάχου έδωσε χθες από τη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας, Κώστας Ζουράρις.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Σάββα Αναστασιάδη για το που βρίσκεται η διαδικασία για το σχολείο ο κ.Ζουράρις μεταξύ άλλων ανέφερε: «Και αν ακόμη οι Γερμανοί δεχθούν τη λύση που προτείνει η Ομοσπονδιακή τους Κυβέρνηση, οι Βαυαροί, ενδεχομένως θα υπάρξει εμπλοκή από την τριαρχία την εδρεύουσα στο Υπουργείο Οικονομικών, την τρόικα. Δεν έχουμε, συνάδελφοι, εμείς ως ελληνική Κυβέρνηση την ίδια αυτεξουσιότητα από το 2010 που έχει, παραδείγματος χάρη, η Κυβέρνηση της Ελβετίας. Νομίζω ότι το καταλαβαίνουμε όλοι αυτό».

Σε εκείνο το σημείο παρενέβη ο κ.Νικήτας Κακλαμάνης που είπε: «Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι για να γίνουν επισκευές ή να φτιαχτούν τα σχολεία τα ελληνικά του εξωτερικού πρέπει να εγκρίνει η τρόικα λεφτά. Αυτό είναι το χειρότερο και όχι όλα τα υπόλοιπα», με τον υφυπουργό Παιδείας να απαντά: «Ακριβώς».

Ο Σύλλογος Ποντίων Κολωνίας "Οι Αργοναύτες" σε στενή συνεργασία με τον νεοϊδρυμμένο Σύλλογο AGADEKA - Συμβούλιο των εθνών, θα παρουσιάσει το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017 σε κεντρικό κινηματογράφο στην πόλη της Κολωνίας στη Γερμανία το ιστορικό επιστημονικό ντοκιμαντέρ, «Τα Χνάρια των Αργοναυτών».

Καλεσμένος από Ελλάδα είναι ο Δρ Ιστορίας Θεοδόσης Κυριακίδης και πολλοί αλλοεθνείς συμπολίτες μας από την Γερμανία μεταξύ των οποίων και Αρμένιοι, Αραμαίοι-Ασσύριοι, Τούρκοι, Κούρδοι, Γεζίτες, Ντέρσιμοι, Άραβες, Αλεβίδες.

Μετά το πέρας του ντοκιμαντέρ θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με κύριο ομιλητή τον κ. Κυριακίδη.

Υποσημείωση: AGADEKA-Rat der Völker e.V. είναι ένα νεοιδρυμμένο σωματείο που συνίσταται από επτά έθνη-λαούς. Αρμένιους, Έλληνες (Ποντίους), Αραμαίους-Ασσυρίους, Ντέρσιμς, Εζίτες, Κόσκιρεις και Άραβες Αλεβίδες.

Είναι όλοι λαοί που έχουν γενοκτονηθεί και έχουν τον ίδιο θύτη. Πρωτοφανής συνασπισμός τόσων λαών και με ένα ιδιαίτερο κοινό σκοπό. Να προβληθεί στο κοινό η ιστορία του κάθε λαού και να γνωστοποιηθούν οι ταλαιπωρίες αυτών πέφτοντας θύματα ενός και του ίδιου εξοντωτικού σχεδίου της ομογενοποίησης στο νεοιδρυθέν τουρκικό κράτος αλλά συγχρόνως και να υπερασπιστούν από κοινού όπου καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα βάσει του διεθνούς δικαίου.

Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ

Με οδηγό τον καταξιωμένο Έλληνα ηθοποιό Κώστα Αρζόγλου (ο οποίος κατάγεται απ' την περιοχή) καθώς και με τη βοήθεια διεθνούς φήμης ερευνητών από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, από πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Κύπρου, «Τα χνάρια των Αργοναυτών» αποτελούν την πρώτη επιστημονική προσπάθεια οπτικοακουστικής καταγραφής της ποντιακής μνήμης, παράδοσης και ιστορίας.

Ο Ποντιακός ελληνισμός ξεριζώθηκε και σήμερα μοναδικός μάρτυρας για την μακραίωνη παρουσία του, είναι τα λείψανα του μνημειακού πολιτισμού που δημιούργησε. Ο Θεοδόσης Κυριακίδης, Θεολόγος – Ιστορικός, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κάθε φορά που πηγαίνουμε στον Πόντο είναι σαν να επιστρέφουμε στο χωριό μας, σαν να βρίσκουμε τους δικούς μας ανθρώπους. Μιλάμε την ίδια γλώσσα, χορεύουμε τους ίδιους χορούς, τραγουδάμε τα ίδια τραγούδια, τρώμε τα ίδια φαγητά, είναι πραγματικά σαν να βρίσκουμε ξανά τα χαμένα μας αδέρφια».

Παρουσίαση, αφήγηση: Κώστας Αρζόγλου
Σκηνοθεσία, Φωτογραφία: Αλέξης Μπαρζός
Έρευνα & Επιστημονική επιμέλεια: Θεοδόσης Κυριακίδης
Σενάριο: Νικόλας Ζηργάνος

 

Πηγή: epontos.blogspot.gr

Συνεχίζοντας τις ενέργειες ώστε να βρίσκεται κοντά στους συμπατριώτες μας που έχουν ανάγκη από στήριξη και βοήθεια, η Ελληνική κοινότητα Haar και περιχώρων διοργανώνει την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017 (ώρα έναρξης 13:00) ένα ενδιαφέρον σεμινάριο.

Αφορά τα εξής θέματα:
• Δωρεάν τραπεζικός λογαριασμός – ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΆΔΑ
• Φτηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα
• Επιπλέον ιατρική βοήθεια μέχρι και δωρεάν - cash back πάγια ασφαλειών
• Δωρεάν σύγκριση ασφαλειών
• Διάφορα επιπλέον προνόμια
Με τις συμβουλές που θα δοθούν μπορεί κάποιος να εξοικονομήσει μέχρι και 500 ευρώ ετησίως.

Και αυτή την Κυριακή, όπως και κάθε Κυριακή, από τις 10:00 έως τις 16:00 θα λειτουργήσει το οικογενειακό καφέ της κοινότητας στο κτίριο τού Vhs και Musik Schule, όπου και βρίσκονται τα γραφεία της Ελληνικής Κοινότητας (Münchener Str 3 85540).

Εκεί για άλλη μια φορά θα φιλοξενηθούν οι καθιερωμένες δραστηριότητές (χορευτικό για μικρούς και μεγάλους, χορωδία, παιδότοπος).

Από 3 μέχρι 4 Φεβρουαρίου 2017 έλαβαν χώρα στη πόλη Αουγκσμπουργκ (Augsburg) της Βαυαρίας οι εργασίες της Ολομέλειας του «Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών της Βαυαρίας».

Σε αυτό μετέχουν 19 Εκκλησίες και εκκλησιαστικοί οργανισμοί της Βαυαρίας. Την Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας εκπροσωπεί από ετών ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία. Μετέχουν επίσης εκπρόσωποι της ρωσικής, σερβικής, ρουμανικής εκκλησίας και εκπρόσωποι της αρμενικής, κοπτικής (Αιγύπτου) και συριακής εκκλησίας

Στα πλαίσια των εργασιών του Συμβουλίου έλαβαν χώρα δύο σημαντικά, για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Βαυαρίας, γεγονότα:

Εκλογή του νέου προεδρείου για το χρονικό διάστημα 2017-2020.

Η διεξαγωγή των εκλογών είχε, με βάση το καταστατικό, την ακόλουθη διαδικασία:

Κάθε ομάδα εκκλησιών πρότεινε, μετά από εσωτερική διαβούλευση, στην ολομέλεια, τον υποψήφιο εκπρόσωπό της για το νέο προεδρείο.
 
Ο αντιπρόσωποι της ομάδας της Ορθόδοξης Εκκλησίας και των αρχαίων ανατολικών Ορθοδόξων Εκκλησιών (αρμενικής, κοπτικής και συριακής) πρότειναν παμψηφεί τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση, ως εκπρόσωπό τους στο προεδρείο. Η Ολομέλεια του «Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών της Βαυαρίας», σε μυστική ψηφοφορία, εξέλεξε παμψηφεί τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση, ως μέλος του τετραμελούς προεδρείου της.

Ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης ευχαρίστησε θερμά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνο για την ευλογία και έγκρισή του για την επανεκλογή του, καθώς επίσης και όλους τους εκπροσώπους των ορθοδόξων και των άλλων βαυαρικών εκκλησιών για την εμπιστοσύνη και εκτίμηση στο πρόσωπό του.

Ο κ. Γεώργιος Βλαντής στη θέση του Διευθυντή του «Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών της  Βαυαρίας»

Για πρώτη φορά από το 1974, έτος ίδρυσης του Συμβουλίου, εξελέγη προ μηνών από όλες τις εκκλησίες της Βαυαρίας, ένας Ορθόδοξος για τη θέση αυτή. Ο κ. Βλαντής ενθουσίασε όλα τα μέλη του Συμβουλίου με την άριστη θεολογική του κατάρτιση, το επικοινωνιακό του ταλέντο, το χάρισμά του να συνθέτει απόψεις και να διευθύνει δημιουργικά συνεδριάσεις επιτροπών και για το λόγο αυτό η εκλογή του και τοποθέτησή του ως Γενικού Διευθυντή υπερψηφίστηκε από όλους.
 
Στη σεμνή τελετή ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης ανέγνωσε  - με ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου -  μια ευχή από το Μεγάλο Ευχολόγιο της Εκκλησίας μας, ενώ ο Βυζαντινός Χορός Ιεροψαλτών Μονάχου, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, κ. Κωνσταντίνου Νικολακοπούλου, έψαλε υπέροχα τρεις ορθοδόξους ύμνους και το απολυτίκιο του Αγίου Γεωργίου. Στη βυζαντινή χορωδία μετείχαν επίσης Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, προϊστάμενος της Ενορίας Αγίων Πάντων Μονάχου, ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος της Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου κ. Αθανάσιος Βλέτσης και οι κ.κ. Νικόλαος Λαμπρινάκος, Θεοδόσιος Παπαγεωργίου και ο σέρβος φοιτητής της θεολογίας κ. Ντέγιαν Ρίστιτς.
 
Ο κ. Γεώργιος Βλαντής είναι επίσης ενεργό μέλος και πολύτιμος συνεργάτης της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος (Βόλος) και συμβάλλει τα μέγιστα στις ελληνοβαυαρικές και διεκκλησιαστικές σχέσεις.

 

Ο κος Κρις (Χρυσόστομου) Δήμου είναι για σειρά ετών ο πρόεδρος του  Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού (ΠΣΗΕ)


Στον όμιλο ROTO Βόρειας Αμερικής, του οποίου ηγείται ο ομογενής Κρις Δήμου απενεμήθη το βραβείο «Global Customer Value Award». Το βραβείο απενεμήθη από τo Διεθνή ΄Ομιλο Roto και από τον πρόεδρο του ομίλου Roto Frank,  τον Ιανουάριο 2017 στο Μόναχο και στη συνεδρίαση των ηγετικών στελεχών του ομίλου.Το βραβείο αυτό απονέμεται μετά από ανάλυση της μακροχρόνιας απόδοσης (2008 – 2016) του ομίλου στην αγορά που έγινε από ανεξάρτητο ινστιτούτο αξιολόγησης.

Όπως τονίζει ο όμιλος σε δελτίο του, ο ΄Ομιλος Roto Βόρειας Αμερικής κατάφερε τα τελευταία επτά χρόνια να έχει διψήφια αύξηση αποτελεσμάτων σε ετήσια βάση. Φέτος έγινε  για τρίτη φορά αποδέκτης τιμητικής διάκρισης την τελευταία πενταετία, καθώς τον Ιανουάριο 2016 έλαβε την "Best Market Performance" και το Φεβρουάριο του 2012 το ειδικό «Βραβείο Turnarund».

Ο Όμιλος Roto είναι πρώτος παγκοσμίως στο χώρο της παραγωγής και διάθεσης μηχανισμών κουφωμάτων, με 4500 εργαζόμενους, 40 θυγατρικές εταιρείες και 18 εργοστάσια ανά τον κόσμο. 

O Κρις Δήμου, είναι ο Γενικός Διευθυντής του Ομίλου στις περιφέρειες Βόρειας – Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, καθώς και πρόεδρος των εταιρειών του ομίλου στην Βόρεια Αμερική. Είναι πτυχιούχος Διοίκησης & Πολιτικών Επιστημών, με Μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών στην Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA), Ευρωπαϊκή Οικονομία (MA) και Επιχειρησιακή Έρευνα (PgD). Κατέχει επίσης Διπλώματα Ηγεσίας από το Harvard, MIT, Wharton, Columbia και Berkeley. 

 

 

 

Στον πάγο φαίνεται πως έχουν μπει οι σχέσεις του Δήμου του Μονάχου με την ελληνική παροικία.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle, αυτό έγινε εμφανές το τελευταίο διάστημα καθώς για πρώτη φορά ο δήμαρχος της πόλης δεν εμφανίστηκε στις εκδηλώσεις της Ημέρας Ελληνοβαυαρικής Φιλίας τον περασμένο Μάρτιο και ούτε αργότερα στα Θεοφάνεια.

Αιτία είναι η κλιμάκωση της διαμάχης μεταξύ του δήμου και του ελληνικού κράτους εξαιτίας της ανέγερσης κτιρίου για το ελληνικό σχολείο στην βαυαρική πρωτεύουσα.

Η επίμαχη υπόθεση ξεκινά το 2001, όταν το ελληνικό δημόσιο αγοράζει από το δήμο για 4,5 εκ. μάρκα οικόπεδο 15.000 τ.μ. για την κατασκευή ελληνικού σχολείου. Η πώληση γίνεται με τον όρο η ανέγερση του κτιρίου να έχει ολοκληρωθεί εντός ενός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, σε διαφορετική περίπτωση το οικόπεδο θα επιστρεφόταν στο δήμο. Λόγω των αντιδράσεων των κατοίκων της συνοικίας η άδεια ανοικοδόμησης εκδίδεται τελικά μόλις το 2008 με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης της οικοδομής το καλοκαίρι του 2012. Παρά τις επανειλημμένες συστάσεις από την πλευρά του δήμου, τα δικαστήρια και τον καθορισμό νέας ημερομηνίας αποπεράτωσης του έργου, το κτίριο παραμένει γιαπί. Λόγω «ανωτέρας βίας», λέει η ελληνική πλευρά και παραπέμπει στην οικονομική κρίση. Τελικά, το Φθινόπωρο του 2016 το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει τη μεταβίβαση του οικοπέδου στο δήμο και ζητά την κατεδάφιση του γιαπιού με έξοδα της Αθήνας.

Παυσανίας Παπαγεωργίου: Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου είναι άκυρη
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Μονάχου είναι άκυρη, δηλώνει στη Deutsche Welle o ΓΓ του υπουργείου Παιδείας, Παυσανίας Παπαγεωργίου. Μιλώντας στο Βερολίνο με εκπροσώπους του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών και άλλες αρμόδιες αρχές ανέπτυξε την ελληνική επιχειρηματολογία η οποία στηρίζεται σε τρία βασικά επιχειρήματα. Πρώτον, η οικοδόμησή του κτιρίου βρισκόταν σε εξέλιξη και το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού έργου είχε ολοκληρωθεί. Δεύτερον, οι όροι που είχαν συμφωνηθεί δεν ήταν ρεαλιστικοί, δηλαδή, να είναι έτοιμο το κτίριο μέσα σε ένα χρόνο. Όπως εξηγεί ο κ. Παπαγεωργίου, το 2015, όταν έγινε η διαπραγμάτευση με το Μόναχο για την παράταση της ημερομηνίας ολοκλήρωσης «υπήρξε μια πολύ μεγάλη πίεση από την πλευρά του δήμου που δεν στόχευε στο να βρεθεί λύση για το οικόπεδο, αλλά στο να καθιερωθούν πάρα πολύ στενά όρια που στην πραγματικότητα δεν μπορούσαν να επιτευχθούν.»

Η άποψη αυτή φαίνεται να στηρίζεται από τη σχετική αρθρογραφία στον τοπικό τύπο: οι ανάγκες στο Μόναχο για νέες σχολικές εγκαταστάσεις είναι μεγάλες και πανάκριβες οι τιμές των ακινήτων. Οπότε, η επιστροφή του οικοπέδου του ελληνικού σχολείου, του οποίου η αξία εντωμεταξύ έχει τετραπλασιαστεί, σχεδόν επιβάλλεται από τις καταστάσεις. Το τρίτο βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι ότι επειδή το ακίνητο βρίσκεται στην ιδιοκτησία του ελληνικού κράτους και ο σκοπός του σχετίζεται με τον πολιτισμό και την εκπαίδευση, ισχύει η αρχή της ετεροδικίας κρατών. Και αυτό σημαίνει, πως αν δεν επιτευχθεί συνεννόηση, τότε, στην εσχάτη περίπτωση, θα πρέπει το γερμανικό κράτος να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη για να διεκδικήσει το οικόπεδο.

«Δεν μπορεί για ένα οικόπεδο να μπουν σε δοκιμασία οι ελληνογερμανικές σχέσεις»
Σε μια προσπάθεια να αποφύγει μια νέα ένταση στις ελληνογερμανικές σχέσεις, και μάλιστα για ένα οικόπεδο, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ξεκίνησε εδώ και καιρό σειρά διαμεσολαβήσεων, επαφών και συναντήσεων. Ο μέχρι πρόσφατα υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ είχε στείλει μάλιστα επιστολή στο δημαρχείο Μονάχου με την παράκληση να μην οδηγηθούν για ένα οικόπεδο σε δοκιμασία οι ελληνογερμανικές σχέσεις. Το όλο θέμα συζητήθηκε την περασμένη Πέμπτη στο Βερολίνο σε συνάντηση στην οποία συμμετείχαν εκτός από το ΥΠΕΞ και το γερμανικό υπουργείο Παιδείας, όπως και θεσμικοί παράγοντες οι οποίοι θα μπορούσαν να συμβάλουν στην επίτευξη μιας λύσης. Μια πρόταση που θα μπορούσε να «ξεμπλοκάρει» την κατάσταση είναι η διάθεση ενός οικοπέδου που ανήκει στο ομοσπονδιακό κράτος και το οποίο βρίσκεται στην ίδια περιοχή με το μισοτελειωμένο κτίριο του ελληνικού σχολείου.

Πάντως, οι έως τώρα ενέργειες του υπουργείο Εξωτερικών φαίνεται να έχουν επιφέρει κάποια αλλαγή στη στάση του Μονάχου. Ενώ απέρριπτε κάθε συζήτηση για το θέμα της ετεροδικίας, πριν δύο εβδομάδες το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει νομική γνωμάτευση δικηγορικού γραφείου με ειδικότητα στο διεθνές δίκιο. Πρόκειται για ένα πρώτο βήμα ώστε να βρεθεί μια λύση εκτός δικαστηρίου, εκτιμά ο κ. Παπαγεωργίου. Όπως επισημαίνει, «δεν θέλουμε να προχωρήσουμε δικαστικά γιατί κάθε τέτοιο θα προκαλούσε ένταση στις σχέσεις μας με το Μόναχο. Κανείς δεν έχει να κερδίσει. Όσο θα διαρκούν τα δικαστήρια το Μόναχο δεν θα μπορεί να αξιοποιήσει το οικόπεδο και η Ελλάδα θα κάνει για ένα οικόπεδο που της ανήκει μια σειρά περιττά έξοδα.»

Αυτή η εκ πρώτης όψεως διαλλακτική στάση του ΓΓ του υπουργείου Παιδείας δεν θα πρέπει να παρεξηγηθεί. Κατά την παραμονή του στο Βερολίνο ο κ. Παπαγεωργίου είχε μεν συνάντηση με την αρμόδια αρχή διαχείρισης της περιουσίας του ομοσπονδιακού κράτους για την υπόθεση του εναλλακτικού οικοπέδου. Όμως, η επίσκεψη θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια «χειρονομία αβρότητας». Στην πραγματικότητα η ελληνική πλευρά δεν σκοπεύει να ανταλλάξει το ακίνητό της με κάποιο άλλο. Η δήλωση του ΓΓ του υπουργείου Παιδείας δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας: «Το δικό μας ακίνητο είναι εκτός διαπραγμάτευσης, ασχέτως αν ορισμένες δικαστικές διαδικασίες μας έχουν οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου υπάρχει ένα εργοτάξιο επάνω σε ένα οικόπεδο που έχει μεταγραφεί στο δήμο του Μονάχου. Το οικόπεδο το έχουμε αγοράσει νόμιμα.» Με άλλα λόγια, αποδέκτης της εναλλακτικής πρότασης του υπουργείου Εξωτερικών είναι ο δήμος Μονάχου και όχι η Ελλάδα.

Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017 η Ελληνική Κοινότητα Flensburg σε μια ζεστή εκδήλωση έκοψε την καθιερωμένη Βασιλόπιτα.

Την εκδήλωση λάμπρυνε με την παρουσία του ο Ελληνας Πρόξενος στο Αμβούργος, κ.Γιώργος Ανραούτης, που έκοψε την παραδοσιακή πίτα και ευχήθηκε για μια καλή και όμορφη χρονιά.

Ακολούθησε συζήτηση για πολλά θέματα.

Να σημειωθεί, πως η Ελληνική Κοινότητα Flensburg είναι το βορειότερο σημείο στη Γερμανία όπου υπάρχει οργανωμένο ελληνικό στοιχείο, βρισκόμενο στα σύνορα με τη Δανία.

To Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017 συναντήθηκαν μέλη του συλλόγου και τήρησαν το έθιμο της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας.

Στη συνέχεια ακολούθησε τακτική γενική συνέλευση. Αφού έγινε ο απολογισμός και η οικονομική έκθεση του ταμείου, ακολούθησαν εκλογές. Το νέο Δ.Σ. συγκροτήθηκε σε σώμα και αποτελείται από τους παρακάτω:

Πρόεδρος: Ιντζές, Ιωάννης
Αντιπρόεδρος: Ντίνας, Παναγιώτης
Γραμματέας: Χατζοπούλου, Κατερίνα
Ταμείας: Ανδρεαδάκη, Δέσποινα
Υπ. Δημοσίων Σχέσεων: Ιντζές, Παύλος
Υπ. Φορεσιών: Αριτζή-Παντζαρτζή, Αναστασία
Υπ. Νεολαίας: Γεωργιάδης, Γεώργιος
Μέλος: Αθανασιάδης, Χαράλαμπος
Μέλος: Χαλκίδης, Κωνσταντίνος

Ο Σύλλογος εύχεται καλή χρόνια σε όλο τον κόσμο, σε όλα τα μέλη και σε όλους τους φίλους. Υγεία πάνω από όλα και κάθε επιτυχία!

Στην Πρέβεζα και από 27 μέχρι 29 Ιουλίου θα γίνει το Δ΄ Τακτικό Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού (ΠΣΗΕ), όπως ανακοίνωσε στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου κ. Χρυσόστομος Δήμου.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θ’ αρχίσουν το απόγευμα της Πέμπτης 27 Ιουλίου, και θα κλείσουν το Σάββατο 29.07.2017. (Την Πέμπτη και το Σάββατο θα συνεδριάσουν το απερχόμενο και το νέο Δ.Σ., αντίστοιχα). Το Συνέδριο θα φιλοξενηθεί στο ξενοδοχείο Margarona Royal.

Οι προετοιμασίες για την οργάνωση του συνεδρίου προχωρούν με γοργό ρυθμό. Ηδη το Παγκόσμιο Συμβούλιο ενημέρωσε τις ανά τον κόσμο Ομοσπονδίες Ηπειρωτών για το συνέδριο, με την παράκληση να κάνουν τις δικές τους προετοιμασίες για να μπορούν να λάβουν μέρος σ’ αυτό.

Τέλος, ο κ. Δήμου, ανακοίνωσε την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου η οποία αποτελείται από  το Προεδρείο του Παγκοσμίου Συμβουλίου και απαρτίζεται από τους κ.κ. Χρυσόστομο Δήμου Πρόεδρο, Φώτη Γκαλίτση Αντιπρόεδρο, Ελευθέριο Δημητρίου Γενικό Γραμματέα, Ηλία Γαλανό Ταμία, Σπύρο Κωσταδήμα Υπεύθυνο Τύπου και Επικοινωνίας, Δήμητρα Πέτσα Ειδική Γραμματέα και Εύα Καντλή Ειδική Ταμία καθώς και τον Επίτιμο Πρόεδρο του ΠΣΗΕ Νικόλαο Γκατζογιάννη.


Με μεγαλοπρέπεια γιορτάστηκε και φέτος η μνήμη των Τριών Ιεραρχών, πολιούχων της ομώνυμης ενορίας στο Αννόβερο.

Την παραμονή, Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017 το απόγευμα τελέσθηκε ο Μεγάλος Εσπερινός με την παρουσία πλήθους κόσμου με επικεφαλής τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Αμβούργο κ. Γεώργιο Αρναούτη. Παρόντα ήταν με τις σημαίες τους και τα ελληνικά σχολεία του Αννοβέρου, εκείνα που ανήκουν στο Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας.

Στο τέλος του Εσπερινού απονεμήθηκαν τα βραβεία και τα αριστεία στους μαθητές που διακρίθηκαν από το Ελληνικό Λύκειού Αννοβέρου. Τον πανηγυρικό εκφώνησε η εκπαιδευτικός του Ελληνογερμανικού Παιδικού Σταθμού Αννοβέρου "Μέγας Βασίλειος" κ. Ειρήνη Βασιλείου. Στη συνέχεια στην αίθουσα εκδηλώσεων παρατέθηκε δεξίωση για όλους τους προσκυνητές.

Ανήμερα πρωί τελέσθηκε ο Ορθρος και η Θεία Λειτουργία.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε στις 29 και 30 Ιανουαρίου στο Μόναχο η εορτή των Τριών Ιεραρχών

Υψηλός προσκεκλημένος επισκέπτης και κύριος λειτουργός και ομιλητής, ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας και Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης, κ. Αρσένιος.

Ο Σεβ. κ. Αρσένιος έλαβε μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις για τους Τρεις Ιεράρχες προσκεκλημένος του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου και με την αρμόζουσα εκκλησιαστική άδεια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γερμανίας κ. Αυγουστίνου, όπως γράφει ανακοίνωση του Πρωτοπρ.Απόστολου Μαλαμούση, Αρχιερατικού Επιτετραμμένου για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία.

Ο Σεβ. κ. Αρσένιος τέλεσε την παραμονή της εορτής των Τριών Ιεραρχών την ακολουθία του Εσπερινού στον ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου, περιστοιχούμενος από τους ιερείς των Ενοριών Μονάχου, Αρχιμανδρίτη Πέτρο Κλιτς, Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Σιώμο, Αρχιμανδρίτη Κοσμά (της Σερβικής Εκκλησίας) τους Πρωτοπρεσβυτέρους Γέωργιο Βλέτση και Ιωάννη Μηνά, τον Πρεσβύτερο-Οικονόμο Πλούταρχο Κωσταντινίδη και τους ιεροδιακόνους Νικόλαο Τζώρτζη και π. Στέφανο Τόμα (της Ρουμανικής Εκκλησίας). Ο Σεβ. Μητρ. κ. Αρσένιος αναφέρθηκε στο κήρυγμά του στους Τρείς Ιεράρχες και στη σημασία τους στην εποχή μας.
 
Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν ο πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Τσάμπελιτς (Εκκλησία Ρωσσίας), η Γενική Πρόξενος Μονάχου κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπού­λου, καθηγητές και φοιτητές του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας, ο ομότιμος καθηγητής πανεπιστημίου κ. Βασίλειος Φθενάκης, η πρόεδρος του ιδρύματος ΠΑΛΛΑΔΙΟ κ. Βασιλική Τριάρχη, οι πρόεδροι των συλλόγων Λυκείου Ελληνίδων κ. Ελένη Βούλγαρη, Κρητικών κ. Μανώλης Κουγιουμουτζής, Θρακιωτών κ. Χρήστος Γκουλιαμάνης, της Ελληνικής Κοινότητας Χάαρ κ. Απόστολος Κώτσης, και Κοινότητας Μονάχου κ. Γεώργιος Ξενάκης, του Δορυφόρου κ. Κωνσταντίνος Τάτσης, εκπαιδευτικοί των Ελληνικών Σχολείων του Μονάχου και πολλοί επιστήμονες και άνθρωποι των τεχνών, καθώς επίσης και ορθὀδοξοι πιστοί από τις Ενορίες Μονάχου.
 
Ο Βυζαντινός Χορός Ιεροψαλτών Μονάχου, υπό την διεύθυνση του καθηγητή του Τμήματος της Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, Πρωτοψάλτου κ. Κωνσταντίνου Νικολακοπούλου, απέδωσε θαυμάσια τους ύμνους του εσπερινού και της αρτοκλασίας.
 
Ήδη πριν από τον εσπερινό ο Σεβ. κ. Αρσένιος τίμησε με την παρουσία του την εορταστική εκδήλωση του Συλλόγου Βυζαντινής Μουσικής Μονάχου και ευλόγησε το κόψιμο της Βασιλόπιττας του Συλλόγου.
 
Μετά το πέρας του εσπερινού ο Σεβ. κ. Αρσένιος και όλο το εκκλησίασμα μετέβησαν στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου „ Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος“ για τη δεξίωση που παρέθεσε ο ιερός Ναός για την εορτή των γραμμάτων.
 
Την επόμενη ημέρα ο Σεβ. κ. Αρσένιος τέλεσε τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία στον ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μονάχου, τη γνωστή Σαλβάτορκιρχε, η οποία είναι και ο πανεπιστημιακός ναός του Τμήματος Ορθδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου Μονάχου.
 
Έλαβαν μέρος οι κληρικοί, ο Αρχιμανδρίτης Πέτρος Κλιτς, ο Αρχιμανδρίτης Κοσμάς (της Σερβικής Εκκλησίας), ο Πρεσβύτερος Θωμάς Καραμήτσος και ο διάκονος Στέφανος Τόμα (της Ρουμανικής Εκκλησίας).
 
Στο κήρυγμά του ο Σεβ. κ. Αρσένιος αναφέρθηκε στη σημασία των Τριών Ιεραρχών και την επίδρασή τους στη θεολογική σκέψη.
 
Τους βυζαντινούς ύμνους έψαλε με την πρέπουσα ιεροπρέπεια ο Βυζαντινός Χορός Ιεροψαλτών Μονάχου υπό τη διεύθυνση του καθηγητή κ. Κωνσταντίνου Νικολακοπούλου.
 
Παρευρέθησαν η Γενική Πρόξενος Μονάχου κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου οι καθηγητές Τμήματος Ορθδόξου Θεολογίας κ. Αθανάσιος Βλέτσης, κ. Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος και οι επισκέπτες καθηγητές π. Joan-Vasile Leb (Ρουμάνος),  Bojidar Andonov (Βούλγαρος), π. Mircea Basarab (Ρουμάνος), ο ακαδημαικός επιμελητής Δρ. Δρ. Ανάργυρος Αναπλιώτης, βοηθοί και φοιτητές του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, μαθητές και μαθήτριες από τα Ελληνικά Σχολεία του Μονάχου με τους δασκάλους και καθηγητές τους και πολλοί πιστοί από τις ορθόδοξες Ενορίες Μονάχου.
 
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ κ. Αρσένιος παρεκάθησε στον εσώστη  του ναού σε πρωινό καφέ μαζί με τους φοιτητές διαφόρων εθνικοτήτων του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας.
 
Ακολούθως ο Σεβ. κ. Αρσένιος επισκέφθηκε το Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τους καθηγητές, τους συνεργάτες και τους φοιτητές. Ο Σεβ. ενημερώθηκε για το έργο που επιτελεί το Τμήμα στην  έρευνα και στη διδασκαλία, αλλά και για τη γενικότερη προσφορά του στην Ορθόδοξη Εκκλησία και στον οικουμενικό διάλογο.
 
Μετά την επίσκεψή του στο Γενικό Προξενείο Μονάχου, όπου τον υποδέχθηκε εγκάρδια η Γενική Πρόξενος κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου, ο Σεβασμιώτατος κ. Αρσένιος αναχώρησε οδικώς για τη Βιέννη.
 
Οι φωτογραφίες από τον εσπερινό τον ιερό ναό των Αγίων Πάντων προσφέρθηκαν ευγενικά από τον κ. Βασίλειο Αδημούδη, ενώ οι φωτογραφίες από τη Θεία Λειτουργία στη Σαλβάτορκιρχε από τον κ. Κωνσταντίνο Μάλλατ. Η φωτογραφία στη Θεολογική Σχολή από τους καθηγητές κ. Βλέτση και κ. Νικολακόπουλο.

Η παρουσία της Αννας Κορακάκη στο Μόναχο για το τουρνουά σκοποβολής μαζί με τον πατέρα και προπονητή της, Τάσο, και τον αδελφό της Διονύση, προκάλεσε κινητοποίηση στον ελληνισμό που θέλησε να γνωρίσει από κοντά την χρυσή Ολυμπιονίκη μας.

Με την ευκαιρία αυτή, η Ελληνική Κοινότητα Χάαρ Μονάχου και περιχώρων διοργάνωσε δείπνο προς τιμήν τους. Το παρών έδωσαν η γενική Πρόξενος της Ελλάδος στο Μόναχο κ.Παναγιώτα Κωσταντινοπούλου, ο υπεύθυνος ελληνογερμανικών σχέσεων της Μητρόπολης Γερμανίας Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο αρχιμανδρίτης της Ενοριας των Αγίων Πάντων και υπεύθυνος για την Ενορία των Αγίων δώδεκα Αποστόλων στο Χάαρ π.Γεώργιος Σιώμος και ο Πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας Χάαρ κ.Απόστολος Κώτσης.

Τους αγώνες του Σαββάτου παρακολουθησαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής παροικίας και της Εκκλησίας.

Το δείπνο αυτό αποτέλεσε την ευκαιρία για τους απόδημους Ελληνες να πουν ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Αννα Κορακάκη και την οικογένειά της για το σπουδαίο επίτευγμα του περασμένου καλοκαιριού στο Ρίο και συνάμα ευχήθηκαν ανάλογες επιτυχίες και στο μέλλον.

Επειδή η τωρινή επίσκεψη στο Μόναχο της χρυσής Άννας και της οικογένειάς της δεν επέτρεπε την ανάλογη από την παροικία μας υποδοχή, για το λόγο αυτό η Εκκλησία μας, το Προξενείο μας και η Κοινότητα Χάαρ υποσχέθηκαν και δεσμεύτηκαν να τιμήσουν επάξια την χρυσή Ολυμπιονίκη στην επόμενη επίσκεψή της στο Μόναχο, το τρίτο δεκαήμερο του Μαίου.

Φωτογραφίες κ.Απόστολος Κώτσης/π.Απόστολος Μαλαμούσης

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η διάλεξη/συζήτηση που διοργάνωσε στις 26 Ιανουαρίου 00 το Γερμανοελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο – Deutsch–Griechisches Kulturzentrum στο Πορτς της Κoλωνίας (γνωστό ως «Ελληνικό Σπίτι») με θέμα: Auswirkungen des neuen Europäischen Erbrechts für in Deutschland lebende griechische Staatsangehörige / Επιπτώσεις του νέου Ευρωπαϊκού Κληρονομικού Δικαίου για τους  έλληνες υπήκοους που ζουν στη Γερμανία

Ο πρόεδρος του «Σπιτιού» Κοσμάς Λουτσόπουλος άνοιξε την εκδήλωση παρουσιάζοντας στο κοινό με τα πιο θερμά λόγια τον εισηγητή δικηγόρο Holger Grauel, ο οποίος πριν 31 χρόνια βοήθησε σημαντικά στην ίδρυση του «Σπιτιού». Στην εκδήλωση πήραν επίσης μέρος πολυάριθμοι εκπρόσωποι του τοπικού Συλλόγου Solibund, με τον οποίο συνεργάζεται στενά το Σπίτι.

Ο εισηγητής αναφέρθηκε στο θέμα επισημαίνοντας κυρίως τις αλλαγές που έχουν επέλθει στο Ευρωπαϊκό Κληρονομικό Δίκαιο τέλος του 2016.

Ο εισηγητής απάντησε σε ερωτήσεις παρευρισκομένων συνεπικουρούμενος μεταφραστικά από το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων – ΟΕΚ Βασίλη Παβέγκο.

Πρόσκληση σε όλους τους Ελληνες της περιοχής του Ντόρτμουντ κάνει η Ενορία των Αγίων Αποστόλων στην ετήσια εκδήλωση για τους Τρεις Ιεράρχες, σήμερα, Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017 στις 17:00.

Προσκεκλημένος ομιλητής είναι ο Καθηγητής Βιβλικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου Δρ. Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος, με θέμα: Αρχές της συνοδικότητας, σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη, ιδίως το παράδειγμα της Αποστολικής Συνόδου.

Κάθε χρόνο, σε αυτή την μοναδική εκδήλωση, ο Ναός γίνεται ένας πνευματικός φάρος που προσελκύει όλο τον πνευματικό κόσμο της περιοχής: Πολιτικοί, Δημαρχιακοί παράγοντες, Θρησκευτικές Αρχές όλων των χριστιανικών Ομολογιών, Πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι του Επιχειρηματικού, Καλλιτεχνικού και Αθλητικού κόσμου, Ακαδημαϊκοί, Ιατροί και Επιστήμονες κάθε ειδικότητας έρχονται για να απολαύσουν μια ξεχωριστή βραδυά, την οποία πάντα εξαίρει η παρουσία του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Γερμανίας κκ Αυγούστινου, αναφέρει στο κάλεσμά του ο Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Μαρούδας, ιερατικώς προϊστάμενος του Ναού των Αγίων Αποστόλων.

Οι ομιλίες δίδονται από διακεκριμένους Έλληνες ερευνητές, και η κοινωνική επίδραση της εκδηλώσεως είναι ιδιαίτερα αισθητή.

Στη συνέχεια, στην ειδικά διαμορφωμένη για την περίσταση Αίθουσα εκδηλώσεων της Ενορίας, οι παρευρισκόμενοι γίνονται αποδέκτες της ζεστής Ελληνικής φιλοξενίας! Με πολύ προσεγμένα χειροποίητα εδέσματα που με χαρά ετοιμάζουν και προσφέρουν Κυρίες της Ομάδας της Ορθόδοξης Διακονίας, η ατμόσφαιρα παίρνει άλλο χρώμα και οι προσκεκλημένοι δημιουργούν νέες κοινωνικές γνωριμίες, κάνοντας αισθητή την κοινωνική παρέμβαση και δυναμική της Ενορίας! Ολοι είναι καλεσμένοι...

Στη διαμάχη μεταξύ του δήμου του Μονάχου και του ελληνικού κράτους με αφορμή το μισοχτισμένο ελληνικό σχολείο στη συνοικία Μπεργκ αμ Λάιμ της βαυαρικής πρωτεύουσας αναφέρεται αναλυτικό άρθρο στη νέα έκδοση του περιοδικού Der Spiegel.

«Η άσχημη κατασκευή στην ανατολική πλευρά του Μονάχου είναι ένα είδος μνημείου, αφιερωμένου όχι στην απληστία των επενδυτών, αλλά στην παρακμή του ελληνικού κράτους και στις αντοχές των πολιτών του», γράφει χαρακτηριστικά το Spiegel, σημειώνοντας ότι η οικονομική κρίση «έπληξε και τα σχέδια ανέγερσης του ελληνικού σχολείου του Μονάχου, εμποδίζοντας την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου. Γι΄ αυτό και ο δήμος ζητά την επιστροφή του οικοπέδου». Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, ενώ στόχος ήταν το νέο σχολείο να συμβάλει στην αλληλοκατανόηση των δυο λαών, το ζήτημα μπορεί εντέλει «να επιδεινώσει περαιτέρω τις ήδη τεταμένες διμερείς σχέσεις (…).

Για την ιστορία: Το 2001 η κυβέρνηση της Βαυαρίας παραχώρησε έναντι 4,5 εκατομμυρίων γερμανικών μαρκών στο ελληνικό κράτος 15.000 τ.μ. γης, προκειμένου να χτιστεί εκεί ιδιόκτητο ελληνικό σχολείο δίγλωσσης εκπαίδευσης για 750 παιδιά. Βασικός όρος ήταν να τελειώσει το έργο μέσα σε προκαθορισμένο χρόνο καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί ρήτρα που προέβλεπε την επιστροφή του ακινήτου στο δήμο του Μονάχου.

Οι εργασίες ανέγερσης καθυστέρησαν, όπως σημειώνει το Spiegel, και εξαιτίας των αντιδράσεων των κατοίκων της περιοχής όπου επρόκειτο να χτιστεί το σχολείο. Η οικοδομική άδεια δόθηκε εντέλει το 2008, ωστόσο οι εργασίες κατασκευής δεν προχώρησαν. Τον Δεκέμβριο του 2013 και όταν ο δήμος αξίωσε δικαστικά την επιστροφή του ακινήτου, υπήρξε μια καταρχήν κινητικότητα από την ελληνική πλευρά, ωστόσο οι προθεσμίες δεν τηρήθηκαν και πάλι. «Στο ανατολικό Μόναχο δεσπόζει έτσι ένα ερείπιο, το οποίο (…) αντικατοπτρίζει τα προβλήματα της χώρας (της Ελλάδας) και της ανικανότητάς της να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις», σχολιάζει το Spiegel.

Tο καλοκαίρι του 2016 το Δημοτικό Συμβούλιο του Μονάχου -και ελλείψει οικοπέδων για την ανέγερση νέων σχολείων- αποφασίσει ομόφωνα την επιστροφή του οικοπέδου, με την ελληνική πλευρά να καλείται να αναλάβει τα κόστη κατεδάφισης του μισοχτισμένου κτιρίου, αφού δεν ανταποκρίνεται στα γερμανικά στάνταρ. Η ελληνική πλευρά αποδίδει τις καθυστερήσεις σε «ανωτέρα βία» και προειδοποιεί με αγωγή. «Ίσως όμως να υπάρχει και μια εντελώς διαφορετική λύση. Ο υπουργός Εξωτερικών Σταϊνμάγερ θέλει να προτείνει στους Έλληνες μια εναλλακτική λύση προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης. Το νέο οικόπεδο έχει μάλιστα βρεθεί (…). Βρίσκεται επίσης στη συνοικία Μπεργκ αμ Λάιμ».

Πηγή: dw.com

Για 4η χρονιά θα πραγματοποιηθεί το μεγάλο τουρνουά ποδοσφαίρου σάλλας "HELLAS CUP 2017" από τον Ηρακλή/Ελλάς Αννοβέρου.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει Κυριακή στης 10 η ώρα το πρωί και βάση προγράμματος θα γίνει ο τελικός περίπου στις 19:00.
Θα υπάρχουν ποτά φαγητό και πλούσια λαχειοφόρος αγορά με πάνω από 50 δώρα!

Ο ελληνικός σύλλογος καλεί όλους σε μια γιορτή του ποδοσφαίρου αλλά και για να υποστηριχθεί η ομάδα που θα δώσει μάχη απέναντι σε άλλα 9 σωματεία για την κατάκτηση του επάθλου.

Φέτος ο Ηρακλής/Ελλάς Αννοβέρου συμπληρώνει 50 χρόνια ιστορίας και συνεχίζει δυναμικά!!!

Την παραδοσιακή Βασιλόπιτα έκοψαν τα μέλη και οι φίλοι του Πολιτιστικού Συλλόγου Esslingen «Μεταξάδες».

Σε μια ζεστή ατμόσφαιρα αντάλλαξαν ευχές για το 2017, γεύτηκαν πεντανόστιμα εδέσματα και διασκέδασαν με ελληνικούς ήχους.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση…

Δίκτυο Ελλήνων Μηχανικών Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας με 200 μέλη λειτουργεί μέσω facebook και έχει ως στόχο να βοηθήσει χωρίς χρήματα στην εύρεση εργασίας, όπως αναμεταδίδει η «Deutsche Welle».

Το ρεπορτάζ συνεχίζει:

«Σάββατο βράδυ σε ένα μπαρ κάπου στο κέντρο του Ντίσελντορφ. Γύρω από ένα μακρόστενο τραπέζι, στη μια άκρη του μαγαζιού, είναι συγκεντρωμένη μια μεγάλη παρέα.

Αυτό που κυρίως την ενώνει είναι ότι πρόκειται για νέους σε ηλικία μηχανικούς, οι οποίοι έχουν έρθει τα τελευταία χρόνια στη Γερμανία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και έχουν στόχο να βρουν δουλειά.

Την πρωτοβουλία των συναντήσεων των Ελλήνων Μηχανικών Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, όπως εν τω μεταξύ ονομάζεται το δίκτυο τους στο facebook, είχε ο 32χρονος πολιτικός μηχανικός Βασίλης Καπόγλου, ο οποίος βρίσκεται εδώ και τέσσερα χρόνια στη Γερμανία.

Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και αφιέρωσε τον πρώτο χρόνο της διαμονής του στο Ντίσελντορφ στην εκμάθηση της γλώσσας. Παράλληλα αφιέρωσε πολύ χρόνο και κατέβαλε μεγάλο κόπο αποστέλλοντας περισσότερα από 250 βιογραφικά ώστε να καταφέρει να βρει δουλειά.

Παρόλο που ο αδελφός του, γιατρός στο επάγγελμα, βρισκόταν ήδη στη Γερμανία και τον στήριξε στις πρώτες δυσκολίες, τα εμπόδια στην εύρεση εργασίας ήταν μεγάλα:

«Η δυσκολία που αντιμετώπισα ήταν ότι δεν ήξερα ακριβώς πως πρέπει να ψάξω τη δουλειά μου, τι πρέπει να ζητήσω. Έχω ασχοληθεί στην Ελλάδα σαν πολιτικός μηχανικός, έχω κάνει επίβλεψη και θεωρούσα ότι μπορώ να κάνω ακριβώς το ίδιο, αλλά επειδή διαφέρουν πολύ τα δύο συστήματα, το ελληνικό με το γερμανικό, δεν μπορούσα να μεταφέρω τις γνώσεις μου ακριβώς και να ξεκινήσω με τον ίδιο ρυθμό».

Να ξέρεις τι ζητάς και να έχεις μέτρο...
Ο Βασίλης Καπόγλου κατάλαβε πως θα έπρεπε να ρίξει τον πήχη των απαιτήσεων κυρίως όσον αφορά τα καθήκοντα που θα μπορούσε να αναλάβει με την μόλις τετράχρονη εμπειρία του στην Ελλάδα. Αποφάσισε να ζητήσει να εργαστεί δοκιμαστικά και πράγματι του δόθηκαν ευκαιρίες. Μετά από μια τρίμηνη δοκιμαστική εργασία του προσφέρθηκε συμβόλαιο αορίστου χρόνου.

Τώρα καταλαβαίνει ότι οι γνώσεις του και η εμπειρία του δεν επαρκούσαν για να αναλάβει τα καθήκοντα που σήμερα έχει. Επιπλέον τα λάθη στο βιογραφικό του ήταν πολλά. Όχι μόνο λάθη στη μετάφραση αλλά και στην έκταση και τον τρόπο παρουσίασης. Παρόμοια ήταν και η εμπειρία της συζύγου του Κατερίνας Παυλίδη, η οποία είναι μηχανικός περιβάλλοντος.
«Το δικό μου λάθος στην αρχή ήταν ότι πίστεψα ότι θα βρω δουλειά στα αγγλικά γιατί δεν ήξερα καθόλου τη γλώσσα. Δεν ήταν σωστή απόφαση και καθυστέρησα περισσότερο να βρω την εργασία».

Και οι δυο συμφωνούν ότι όταν κάποιος παίρνει την απόφαση να έρθει στη Γερμανία φαντάζεται πως όλα θα είναι πιο εύκολα. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική. Οι δυσκολίες πάντως δεν κατέβαλαν τον Βασίλη και την Κατερίνα, αλλά αντίθετα θέλησαν να μεταφέρουν την εμπειρία και τις γνώσεις που είχαν εν τω μεταξύ αποκτήσει και σε άλλους. Είχαν την ιδέα πριν από δυο χρόνια να δημιουργήσουν μέσω facebook το δίκτυο Ελλήνων Μηχανικών στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία με στόχο να ανταλλάσουν πληροφορίες και να αλληλοϋποστηρίζονται. Άτυπα, χωρίς ενώσεις, συνδρομές και μακριά από 'καπελώματα' κομμάτων, φορέων, οργανώσεων. Εδώ και δυο χρόνια έχουν καθιερώσει να βρίσκονται το πρώτο Σάββατο του μήνα.

«Είναι ένας καφές και όποιος έχει απορίες και θέλει να ρωτήσει για τη δουλειά, για το σπίτι του, για τον ΟΑΕΔ ή το ΤΣΜΕΔΕ στην Ελλάδα, τα λύνει εδώ. Νομίζω ότι οι περισσότεροι είναι ευχαριστημένοι με αυτό το δίκτυο».

Σημαντική και η ψυχολογική υποστήριξη της παρέας...
Διακόσια μέλη έχει μέχρι στιγμής το δίκτυο. Το κλίμα των συναντήσεων είναι χαλαρό και ευχάριστο, όπως λέει στην Deutsche Welle και η 32χρονη Κλαίρη Καραβασίλη. Είναι αρχιτέκτων μηχανικός από τη Θεσσαλονίκη και ζει εδώ και δύο χρόνια στην Κολωνία. Προσπάθησε πολύ στην Ελλάδα και εξάντλησε κάθε δυνατότητα που διέθετε μέχρι να πάρει την απόφαση να φύγει. Είχε την τύχη να έχει συγγενείς στη Γερμανία που την στήριξαν, ωστόσο υποχρεώθηκε να αλλάξει ένα σωρό ευκαιριακές δουλειές, τις οποίες αναγκάστηκε να κάνει αφού δεν μιλούσε καλά τη γλώσσα και χρειαζόταν τα χρήματα. Δεν ήταν συνηθισμένη και η νέα πραγματικότητα την πίεσε πολύ ψυχολογικά.

«Εδώ πρέπει να τονίσω το ρόλο της ομάδας. Ουσιαστικά αυτή μου έδωσε την αυτοπεποίθηση ότι δεν είμαι μόνη μου. Συζητώντας με τα παιδιά κατάλαβα ότι λίγο πολύ όλοι περάσαμε παρόμοιες ψυχολογικές φάσεις και δεύτερον είχα την αίσθηση ότι είχα βοήθεια, ότι είχα να ρωτήσω κάπου».

Η επαφή με το δίκτυο αναπτέρωσε το ηθικό της και αποφάσισε να στείλει το βιογραφικό της σε διάφορες εταιρείες. Όχι μόνο πήρε πληροφορίες για το πώς πρέπει να το συντάξει καθώς και τη συνοδευτική επιστολή αλλά έκανε και πρόβες μαζί με άλλες κοπέλες για τη συνέντευξη. Εδώ και έξι μήνες εργάζεται σε ένα αρχιτεκτονικό γραφείο στην Κολωνία.

Προς το παρόν... μένουμε Γερμανία
Παρόμοια είναι και η εμπειρία του 26χρονου Στέργιου Δήμου, ο οποίος βρίσκεται μόλις δεκατέσσερις μήνες στη Γερμανία. Την ομάδα των Ελλήνων Μηχανικών Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας τη γνώρισε μέσω της αδελφής του επίσης μηχανικού που γνώριζε την ομάδα από το 2015.

«Όλα τα παιδιά ήθελαν να βοηθήσουν. Επειδή πέρασαν κι αυτοί κάποιες δυσκολίες μπορούσαμε να μιλάμε ανοιχτά. Το βασικό πρόβλημα είναι η γλώσσα. Ο φόβος να μιλήσεις γερμανικά στην αρχή και δεύτερον ένας σχετικός προβληματισμός είναι πως να ‘στήσεις’ το βιογραφικό σου και μια πιθανή συνέντευξη».

Κάθε αρχή και δύσκολη άλλα εάν κάποιος έχει υποστήριξη όλα μπορούν να γίνουν πιο εύκολα. Αυτό που όλοι τόνισαν είναι ότι θέλουν να διαδοθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η ύπαρξη του δικτύου ώστε να βοηθηθούν περισσότεροι μηχανικοί που ψάχνουν δουλειά. Κανείς δεν παραπονέθηκε για άσχημη συμπεριφερορά από πλευράς των εργοδοτών εξαιτίας της καταγωγής του. Οι δυσκολίες αφορούσαν πάντα τη γλώσσα και τον τρόπο παρουσίασης των υποψηφίων. Κάποιοι θα ήθελαν κάποτε να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Μιλούν με νοσταλγία για φίλους, συγγενείς, τόπους καταγωγής και με απέχθεια για το σύστημα που τους ανάγκασε να φύγουν. Προς το παρόν θα μείνουν στη Γερμανία και ως γνωστόν ουδέν μονιμότερον του προσωρινού...

Πηγή: dw.com

Η ανέγερση του Ελληνικού Σχολικού Συγκροτήματος στο Μόναχο ήταν το θέμα που απασχόλησε τη συνάντηση που είχαν στο Δημαρχείο της Αθήνας, ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Καμίνης, με τον Αν. Τομεάρχη Εξωτερικών για θέματα Απόδημου Ελληνισμού,  Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης κ. Σάββα Αναστασιάδη και τον Αν. Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας, Βουλευτή Έβρου κ. Αναστάσιο Δημοσχάκη.

Ως γνωστόν, τα έργα έχουν σταματήσει λόγω της καθυστέρησης από την ελληνική Πολιτεία να περατώσει το έργο.

Στη συνάντηση ο Δήμαρχος Αθηναίων αφού ενημερώθηκε λεπτομερώς από τους κ.κ. Αναστασιάδη και Δημοσχάκη για το θέμα της ανέγερσης του Ελληνικού Σχολείου στο Μόναχο, δεσμεύτηκε να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες από την πλευρά του, έτσι ώστε να ανακαλέσει ο Δήμαρχος Μονάχου την απόφασή του και να συνεχιστεί η κατασκευή του Ελληνικού Σχολικού Συγκροτήματος.

Το σημαντικό ποσό των 2.414 ευρώ μάζεψε και κατέθεσε στο λογαριασμό του «Χαμόγελου του Παιδιού» η Ελληνική Κοινότητα Γκύτερσλο.

Αυτό έκανε γνωστό μετά την προ ημερών συνέλευση όπου έγινε ο απολογισμός του Χριστουγεννιάτικου χορού όπου συγκεντρώθηκαν χρήματα για την οργάνωση με τη σημαντική προσφορά για τα παιδιά.

Η Ελληνική Κοινότητα ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον γιατρό κ.Βεντούρη που προσέφερε το ποσό των 1.000 ευρώ, όλους όσους προσέφεραν χρήματα και τους σπόνσορες.

Η Ελληνική Κοινότητα Χααρ και περιχώρων έκανε γνωστό μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε, πως στελέχωσε το γραφείο της κοινότητας με έμπειρο προσωπικό το οποίο σκοπό έχει την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμπατριωτών μας και όχι μόνο.

Τονίζει μάλιστα: «Σας καλούμε λοιπόν στην πρώτη ενημερωτική εκδήλωση για την έναρξη  και τον τρόπο λειτουργίας  του γραφείου εξυπηρέτησης κοινού της ελληνικής κοινότητας Χααρ και περιχώρων .
Ημερομηνία: Κυριακή 22.01.2017
Αίθουσα: Ελληνική κοινότητα Χααρ. (Münchener Str .3. 85540 Haar
Vhs-Musikschule Gebäude)
Ώρα: 13:00
Ομιλητές: Βασιλική Αουερ
               Αναστασία Μαυριδου-Σραουτεμαγιερ

Θέμα: Από τις 23.01.2017 αρχίζει η λειτουργία του γραφείου εξυπηρέτησης κοινού στους χώρους της ελληνικής κοινότητας Χααρ και περιχώρων.

Στην παρουσίαση θα γίνουν γνωστά  τα πλαίσια της λειτουργίας του γραφείου εξυπηρέτησης κοινού.
Η πρώτη εκδήλωση θα έχει το θέμα : «το κοινωνικό τοπίο της Γερμανίας»

Θα χαρούμε να σας καλωσορίσουμε και να ανταλλάξουμε άποψης, απορίες και θέματα  που αφορούν τα δικαιώματα των Ελλήνων  στην Γερμανία.

Εκ μέρους του ΔΣ
Ο πρόεδρος
Κώτσης Απόστολος»

Η Ελληνική Κοινότητα της πόλης Γκέρετσριντ/Βαυαρίας αποχαιρέτησε τον μέχρι τώρα υπεύθυνο της Ενορίας Αγίου Πέτρου Γκέρετσριντ, Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση και την πρώην Δήμαρχο της πόλης κ. Κορνέλια Ίρμερ

Η συγκινητική τελετή έλαβε χώρα στις 14 Ιανουαρίου 2017, στα πλαίσια της εκδήλωσης της κοπής της Βασιλόπιττας. Παρευρέθησαν ο νέος προϊστάμενος της Ενορίας Γκέρετσριντ, Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, η επί σειρά ετών Δήμαρχος της πόλης κ. Κορνέλια Ίρμερ, ο νυν Δήμαρχος κ. Μιχαήλ Μίλλερ, ο αντιδήμαρχος κ. Χανς Χόπφνερ, ο Έλληνας δημοτικός σύμβουλος κ. Χρήστος Σαρίδης και αρκετοί Βαυαροί δημοτικοί σύμβουλοι, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αρχιερατικής Επιτροπείας Βαυαρίας.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας και πρώην Δημοτικός Σύμβουλος της πόλης κ. Ευάγγελος Καρασακαλίδης επέδωσε στους δύο τιμωμένους προτομές των αρχαίων Ελλήνων Δημοκρίτου και Πυθαγόρα, ως ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης για την προσφορά τους στη ελληνική παροικία και γενικώτερα την πόλη Γκέρετσριντ.

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης διετέλεσε επί σειρά ετών προϊστάμενος της Ενορίας Αγίου Πέτρου της πόλης και καθιέρωσε - με συμμετοχή και των τοπικών βαυαρικών Αρχών - τον αγιασμό των υδάτων τα Θεοφάνεια στη δημοτική πισίνα και την περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή από τον ιερό Ναό στο Δημαρχείο της πόλης. Ο πρόεδρος κ. Καρασακαλίδης τόνισε στον επαινετικό του λόγο τη μεγάλη προσφορά του π. Αποστόλου Μαλαμούση και της Δημάρχου κ. Ίρμερ και τους ευχαρίστησε θερμά για το έργο που επετέλεσαν.

Ο π. Απόστολος ευχαρίστησε την Ελληνική Κοινότητα και ιδιαίτερα τον πρόεδρό της κ. Καρασακαλίδη, για την αρμονική, απρόσκοπτη και δημιουργική συνεργασία της Εκκλησίας και της Κοινότητας. Ευχαρίστησε επίσης τους δύο Δημάρχους και τους παρισταμένους Βαυαρούς δημοτικούς συμβούλους για την συμπαράστασή τους στα θέματα της παροικίας μας και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός, ότι και ο παριστάμενος νέος προϊστάμενος της Ενορίας, Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος καλλιεργεί με τον ίδιο ζήλο τις ελληνοβαυαρικές σχέσεις.

Η κ. Ίρμερ αναφέρθηκε στις πολύτιμες εμπειρίες της στη συνεργασία με την ελληνική παροικία και ευχήθηκε σύντομα να εξέλθει η Ελλάδα από την οικονομική κρίση και να δρομολογήσει ανάπτυξη και πρόοδο για το καλό όλων.

Εν συνεχεία έκοψαν την βασιλόπιτα και το φλουρί βρέθηκε στο κομμάτι που είχε λάβει ο σύζυγος της Δημάρχου, κ. Ίρμερ. Στη κυρία που βρήκε το νόμισμα της Ενορίας επέδωσε ο π. Γεώργιος Σιώμος μια ωραία εικόνα του Αγίου Βασιλείου.

Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στην κοπή της Βασιλόπιτας της ελληνικής κοινότητας στο Wolfsburg .

Τη βραδιά λάμπρυναν ο Ελληνας πρέσβης στο Αμβούργο, κ.Γιώργος Αρναούτης, ο Δήμαρχος Wolfsburg Orstbürgermeister Detmerode κ. Ralf Mühlisch.

Εξαιρετική η οργάνωση από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας κ. Alois Paul, αλλά και τον Πανοσιολογιώτατο π.Παντελεήμων Δημητρόπουλο.

Την εκδήλωση διάνθισε με υπέροχους ήχους το συγκρότημα της νεολαίας της Ελληνικής Κοινότητας Sollingen.

Γραπτή απάντηση έδωσε προ ημερών ο υφυπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Ζουράρις στην ερώτηση βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με θέμα «Μετεγκατάσταση του Λυκείου Μονάχου και του 2ου Γυμνασίου Μονάχου».

Οι τέσσερις βουλευτές ρώτησαν τον υφυπουργό: Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες ανεύρεσης κτιρίου όπου θα μεταστεγασθούν το Λύκειο και το 2ο Γυμνάσιο Μονάχου. Γιατί εδώ και εννέα μήνες δεν έχει υπάρξει ενημέρωση ή ενέργεια που να αφορά τη μεταστέγαση των σχολείων Δεσμεύεστε ότι μέχρι τον Ιούλιο του 2017 θα έχει ολοκληρωθεί η μεταστέγαση των σχολείων σε νέο σχολικό κτίριο Ποιος ο λόγος καθυστέρησης των αποσπάσεων εκπαιδευτικού προσωπικού στα ελληνικά σχολεία του Μονάχου.

Όπως εξηγεί ο κ. Ζουράρις, προκειμένου να μισθωθεί νέο σχολικό κτίριο απαιτείται: Συνεργασία του αρμόδιου συντονιστή Εκπαίδευσης με τις οικείες διπλωματικές Αρχές και τον διευθυντή της σχολικής μονάδας, υποβολή αιτιολογημένου αιτήματος περί της έγκρισης της δαπάνης που θα προκύψει και υπογραφή μισθωτηρίου συμβολαίου.

Επιπλέον, ο υφυπουργός Παιδείας τονίζει ότι ο αρμόδιος συντονιστής Εκ παίδευσης Μονάχου είχε ενημερώσει για τη λήξη της μίσθωσης ήδη από τον περασμένο Ιούνιο. Όσον αφορά την οικονομική ενίσχυση σχολικού φορέα κρατιδίων Βαυαρίας , ο κ. Ζουράρις εξήγησε ότι από πλευράς βαυαρικής κυβέρνησης προβλέπεται ενίσχυση των δημοτικών και των γυμνασίων, όχι όμως και του λυκείου. Ως αντικειμενικός στόχος τίθεται η εξεύρεση κτιρίου που, αφενός, θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες των 330 μαθητών και, αφετέρου, θα αποτελεί την πλέον συμφέρουσα οικονομικά λύση, σημείωσε.

Τέλος, ο κ. Ζουράρις σημειώνει ότι έχουν βρεθεί δυο διδακτήριο, τα οποία μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του Λυκείου και του 2ου Γυμνασίου Μονάχου από το επόμενο σχολικό έτος, ενώ για τις αποσπάσεις υπογραμμίζει ότι φέτος πρώτη φορά εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων τοποθετήθηκαν έγκαιρα στις θέσεις τους.

Εχοντας οδηγό την παράδοση και τους προγόνους, το μέλλον έχει πιο ευοίωνες προοπτικές. Οι Πόντιοι της Γερμανίας συνεχίζουν να κρατούν ψηλά και με περηφάνια την σημαία του Πόντου…

Στην πόλη του Waiblingen δεκάδες ήταν αυτοί που φόρεσαν τις παραδοσιακές φορεσιές και αναβίωσαν το έθιμο των Μομό’ερων στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Συλλόγου Ποντίων Αργοναύτες Waiblingen, ενώ τη στήριξαν η Ελληνική Κοινότητα Aschaffenburg και Περιχώρων και ο Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων Οφενμπαχ και Περιχώρων.

Το δριμύ ψύχος δεν ήταν δυνατό να αποτελέσει εμπόδιο στα μέλη της ποντιακής κοινότητας που έδειξαν στους Γερμανούς μέρος της κουλτούρας και της παράδοσης και παρασέρνοντας σε χορό ακόμη και τους ντόπιους.

Πλήθος κόσμου τίμησε με την παρουσία του την κοπή της Βασιλόπιτας του Συλλόγου Ποντιακού Συλλόγου «Ακρίτες» Herbrechtingen.

Η εκδήλωση του Συλλόγου, που διανύει τον 28ο έτος από τη δημιουργία του, είχε και φιλανθρωπικό σκοπό, καθώς όλα τα έσοδα θα δοθούν στη «Λάμψη» Σύλλογο Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες Β. Ελλάδος.

Την Βασιλόπιτα έκοψε ο εφημέριος της Ενορίας π.Χρήστος, ενώ την εκδήλωση τίμησε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη (ΟΣΕΠΕ), Ανέστης Οσιπίδης.

Και βέβαια από μια ποντιακή βραδιά δε θα μπορούσαν να λείπουν η λίρα και ο χορός.

Πολλοί Ορθόδοξοι παρευρέθηκαν και φέτος στην Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού και στον Αγιασμό των υδάτων στο Αμβούργο.

Φέτος, η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Hafentor και το παρών έδωσε ο Ελληνας Πρόξενος στην πόλη, κ.Γιώργος Αρναούτης, οι θρησκευτικές αρχές, εκπρόσωποι άλλων δογμάτων και οι αρχές της πόλης του Αμβούργου.

Αψηφώντας το δριμύ ψύχος και τα παγωμένα νερά, τέσσερις νεαροί έπεσαν στα νερά του Ρήνου για να πιάσουν τον Σταυρό κατά τον Αγιασμός των υδάτων στο Ντίσελντορφ.

Τον Αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Γερμανίας κ.Αυγουστίνος ενώ παρέστη ο Ελληνας Πρόξενος στην πόλη κ.Γρηγόρης Δελαβέκουρας. Πολλοί ήταν και οι συμπατριώτες μας που παρακολούθησαν την τελετή.

Φωτογραφίες: Ελένη Γιαννακούδη (facebook)

Με ιδιαίτερη κατάνυξη εορτάστηκαν και φέτος τα Θεοφάνεια στην Βαυαρία.

Μετά τη Θεία Λειτουργία ακολούθησε ο Αγιασμός των υδάτων στον ποταμό Ίζαρ για 16η συνεχή χρονιά. Τον Αγιασμό τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λεύκης Ευμένιος, ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος και ο Πρεσβύτερος-Οικονόμος Πλούταρχος Κωσταντινίδης. Παρέστη επίσης ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία.

Παρά το δριμύ ψύχος, και φέτος πολλοί ήταν οι κολυμβητές που βούτηξαν για να ανασύρον τον Τίμιο Σταυρό. Πολλοί και οι Ελληνες που έδωσαν το παρών στον Καθαγιασμό και τίμησαν το έθιμο.

Αγαπητοί μου,

στον απόηχο των δυο μεγάλων Εορτών της Χριστιανοσύνης, των Χριστουγέννων και Θεοφανείων,


την Κυριακή 08.01.2017 και ώρα 13.00 θα πραγματοποιηθεί η τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού και ο αγιασμός των υδάτων.

  Την Ακολουθία θα τελέσει ο Σεβ. Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος, παρουσία του Γενικού μας Προξένου κ. Δελαβέκουρα, του Δημάρχου της πόλης μας κ. Geisel, δημοσίων φορέων και του Τύπου. Για πρώτη φορά φέτος, η Τελετή του Αγιασμού πρόκειται να λάβει χώρα στην περιοχή Medienhafen στο Unterbilk και συγκεκριμένα στο σημείο Julo-Levin-Ufer του Ρήνου στις13:00 έως τις 13:30.

 

Θα ήθελα να σας  προσκαλέσω, ούτως ώστε ο ελληνισμός της πόλης μας να δώσει τη μαρτυρία μιας δυναμικής παρουσίας στην καρδιά του Düsseldorf, ξεδιπλώνοντας μια παράδοση αιώνων στα μάτια της φίλης Χώρας που εγκάρδια μας δέχτηκε.

 

Με την ευχή για καλή και δημιουργική Χρονιά

Αρχιμ. Θεοφάνης Λάππας

Σε μια όμορφη και ζεστή γιορτή, οι Ελληνικοί Φορείς στο Αννόβερο έκοψαν την Βασιλόπιτα για το νέο έτος κι ευχήθηκαν για μια καλά χρονιά.

Όπως ενημέρωσε η Ενορία Τριών Ιεραρχών Αννοβέρου, οι Φορείς που πήραν μέρος ήταν οι:

Ενορία Τριών Ιεραρχών Αννοβέρου
Ελληνική Κοινότητα Αννοβέρου και περιχώρων
Σύλλογος Ποντίων Αννοβέρου και περιχώρων
Πολιτιστικός Σύλλογος Θρακιωτών Αννοβέρου και περιχώρων «ΟΡΦΕΑΣ»
Αδελφότητα Ηπειρωτών Αννοβέρου και περιχώρων «ΠΙΝΔΟΣ»
Ένωση Ελλήνων Αννοβέρου και περιχώρων
Ελληνικός Σύλλογος Γονέων Αννοβέρου και Κάτω Σαξονίας
Σύλλογος Ελληνίδων Μητέρων και Ελληνίδων Γυναικών Αννοβέρου και Κάτω Σαξονίας
Αθλητικό Σωματείο «Ηρακλής-Ελλάς» Αννοβέρου
Σύνδεσμος Φιλάθλων ΠΑΟΚ Αννοβέρου

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Ενοριακό Κέντρο με την παρουσία του Γενικού Πρόξενου της χώρας μας στο Αμβούργο κ. Γεωργίου Αρναούτη, εκπροσώπων των πολιτικών και εκκλησιαστικών αρχών της πόλεως, του αρχηγού της αστυνομίας, αθλητικών παραγόντων και πλήθους συμπατριωτών.

Εκ μέρους όλων των Φορέων μίλησε ο αρχιμανδρίτης π. Γεράσιμος Φραγκουλάκης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο κ. Γενικός Πρόξενος, εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη, του Ευαγγελικού Επισκόπου και ο αρχηγός της Αστυνομίας.

Μετά την κοπή της Βασιλόπιτας (το φλουρί ήταν στο κομμάτι του Συνδέσμου Φιλάθλων ΠΑΟΚ Αννοβέρου), τα χορευτικά των Συλλόγων παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς απ΄όλη την Ελλάδα.

Τις θερμότερες ευχές στους Θεσσαλούς όλους του κόσμου αλλά και στους Ελληνες όπου κι αν αυτοί βρίσκοντα στέλνει η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών ενόψει της νέας χρονιάς που έρχεται σε μερικές ώρες.

Στο μήνυμα αναφέρεται συγκεκριμένα:

Απανταχού της Γης Θεσσαλοί,
οι Άγιες μέρες που έρχονται με τον εορτασμό της Γέννησης του Θεανθρώπου μας υπενθυμίζουν πιο επίκαιρα από ποτέ τη σημαντικότητα του «και επί Γης Ειρήνη».
Πόλεμοι, πρόσφυγες, ανθρώπινη δυστυχία, και πόνος, ένας κόσμος που σπαράσσεται. Δική μας ευχή και επιθυμία όλων μας, η ελπίδα, η ειρήνη, η αγάπη και η καλοσύνη να κυριαρχήσουν στις καρδιές των ανθρώπων και να γίνουν καθημερινό βίωμα και πρακτική.
Τα Χριστούγεννα δεν μπορεί να αποτελούν το αποκορύφωμα του καταναλωτισμού αποψιλωμένα από το πνευματικό τους περιεχόμενο. Είναι πρωτίστως θρησκευτική εορτή που μας ενώνει και μας δίνει τη δυνατότητα να βιώνουμε ένα πλήθος εθίμων που μας κληροδότησε η πλούσια παράδοση μας και που μετατρέπουν τις μέρες τούτες σε μέθεξη, θρησκευτική κατάνυξη αλλά και θεσσαλική παράδοση με μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δώρα και κάλαντα, τραγούδια και οικογενειακές στιγμές.

Γνωρίζεται ότι τίποτα δε μας ανησυχεί και δε μας πικραίνει περισσότερο από την παρατεταμένη οικονομική κρίση στην Πατρίδα. Ευχόμαστε, και προσευχόμαστε για το καλύτερο αλλά επειδή οι πρόγονοι μας έλεγαν, συν Αθηνά και χείρα κίνει, εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία για τη συνέχεια.
«Μια καλύτερη ζωή μακριά από την Ελλάδα αναζήτησαν μισό εκατομμύριο Έλληνες (427.000) από το 2008 έως σήμερα. Πρόκειται για νέους, μορφωμένους και με επαγγελματική εμπειρία». (Πηγή Εφημερίδα Πρώτο Θέμα)

Αντί να διαπιστώνουμε να πιάνουν τόπο οι θυσίες του Ελληνικού Λαού το μόνο που διαπιστώνουμε ως γεγονός είναι η διαπόμπευση της Ελλάδας και των Ελλήνων ως χρεωκοπημένων και σπάταλων καθώς και ανίκανων να διαχειριστούν τα οικονομικά του οίκου τους. Υπάρχει εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης; Εμείς κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου προς πάσα πολιτική κατεύθυνση. Μια χώρα που χάνει το καλύτερο ανθρώπινο δυναμικό της δε δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης αλλά προϋποθέσεις συρρίκνωσης ο Θεός να μη δώσει.

Ο εθνικός μας ποιητής Δ.Σολωμός έγραψε….πάντ' ανοιχτά, πάντ' άγρυπνα, τα μάτια της ψυχής μου… έτσι και τα δικά μας για την πατρίδα μας.

Θεσσαλοί και απανταχού Συνέλληνες
Χρόνια σας Πολλά και Ευτυχισμένο το 2017

Με Εκτίμηση και Παγκόσμιους Θεσσαλικούς Χαιρετισμούς

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Γεώργιος Βόμπρας, Γκύτερσλο Γερμανία
Η Γενική Γραμματέας, Μαρία Ρήγγα Τορόντο Καναδάς

«Εγώ είμαι το κλασικό παιδί μεταναστών δεύτερης γενιάς. Οι γονείς μου είχαν έρθει τότε για να δουλέψουν. Ο πατέρας μου είχε έρθει για να αγοράσει ένα ψυγείο, όπως έλεγε και μετά θα έφευγε. Έμεινε όμως πάνω από τριάντα χρόνια. Οι γονείς μου επέστρεψαν στην Ελλάδα όταν εγώ τελείωσα τις σπουδές» λέει o Αθανάσιος Τιτόνης στην Deutsche Welle.

Το «κλασικό αυτό παιδί των μεταναστών» γεννήθηκε στο Έσλινγκ, κοντά στη Στουτγάρδη το 1967 και σπούδασε πολιτικές επιστήμες. Το πρωί πήγαινε στο γερμανικό σχολείο και το απόγευμα στο ελληνικό. Το βράδυ φροντιστήριο. Σήμερα είναι ένας από τους δυο διευθυντές του αεροδρομίου της Βόννης / Κολωνίας. Ο άνθρωπος που τον επηρέασε περισσότερο στη ζωή του και αποτέλεσε πρότυπο ήταν ο πατέρας του:

«Ο πατέρας μου δούλευε παραπάνω από τριάντα χρόνια στα χυτήρια της Mercedes. Σκληρή δουλειά. Κι εγώ πάντα σαν φοιτητής πήγαινα στη Mercedes και δούλευα τα βράδια. Πάντα βράδια. Και τότε έμαθα πως είναι η δουλειά. Η δουλειά είναι σκληρή. Έτσι έμαθα να δουλεύω εγώ στη Γερμανία».

Σεβασμός στους εργαζόμενους
Μετά τις σπουδές του ξεκίνησε να εργάζεται σε διάφορες αεροπορικές εταιρείες και σήμερα διευθύνει το αεροδρόμιο της Βόννης/Κολωνίας. Ένα δυναμικά εξελισσόμενο αεροδρόμιο, το οποίο εξυπηρετεί 12 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο και διακινεί 785 χιλιάδες τόνους εμπορευμάτων.

Το φωτεινό γραφείο του Αθανάσιου Τιτόνη, με τα λευκά γυαλιστερά έπιπλα δεν μαρτυράει σήμερα τις ταλαιπωρίες του παρελθόντος, όμως το πέρασμα του από τα εργοστάσια και τη δουλειά του εργάτη δεν το ξέχασε. «Όπως μιλάω με τον υπουργό Εξωτερικών Σταϊνμάγερ, με τον ίδιο σεβασμό μιλάω και στους εργαζόμενους». Δυναμικός, γελαστός και ευθύς δίνει την εντύπωση πως πατάει γερά στα πόδια του. Εδώ και δεκατρία χρόνια διευθύνει το αεροδρόμιο της Βόννης/Κολωνίας.

Το τρομοκρατικό χτύπημα στο Βερολίνο δίνει την αφορμή να μιλήσουμε για την ασφάλεια των αεροδρομίων στη Γερμανία, όπου σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι «σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε πως τα αεροδρόμια στη Γερμανία είναι ασφαλή. Για την ασφάλεια του αεροδρομίου δεν είμαστε όμως εμείς υπεύθυνοι. Η ευθύνη ανήκει στο υπουργείο Εσωτερικών και στην αστυνομία. Για το λόγο αυτό είναι εκείνοι που διενεργούν τους ελέγχους».

Ακριβές ωράριο εργασίας για τον Αθανάσιο Τιτόνη δεν υπάρχει όπως λέει. Είναι μια δουλειά σε 24ωρη βάση και καλείται διαρκώς να επιλύει προβλήματα. Μια από τις πιο δύκσολες στιγμές ήταν όταν πριν από μερικά χρόνια επικρατούσε χάος στα γερμανικά αεροδρόμια εξαιτίας των χιονοπτώσεων. Ο ίδιος αλλά και οι συνεργάτες του για τρία ολόκληρα μερόνυχτα δεν έφυγαν από το αεροδρόμιο. Κούραση και αγωνία εάν όλα θα πάνε καλά.

Οι Έλληνες της Γερμανίας μπορούν να βοηθήσουν τις ελληνογερμανικές σχέσεις
Μιλάει με αγάπη για την Ελλάδα, την Αλεξανδρούπολη τον τόπο καταγωγής του αλλά και τη Σαμοθράκη, «ένα μαγικό μέρος που μπορεί να χαλαρώνει και να γεμίζει τις μπαταρίες του» μαζί με τη σύζυγό του και τα δυο τους παιδιά. Αισθάνεται Ευρωπαίος πολίτης και θεωρεί καθήκον του να μελολαβεί ανάμεσα στις δυο κουλτούρες στις οποίες κινείται: την ελληνική και τη γερμανική.

«Οι ελληνογερμανικές σχέσεις πέρασαν μεγάλη κρίση τα τελευταία χρόνια. Εμένα με πονούσε πάρα πολύ όταν έβλεπα δυο λαούς που σέβονταν ο ένας τον άλλο, να αλλάζουν οι σχέσεις τους μέσα σε μόλις ενάμισυ χρόνο. Και εκεί έβλεπα εμάς τους Ελληνες του εξωτερικού, της Γερμανίας να έχουμε μια ιδιαίτερη ευθύνη να το αλλάξουμε αυτό. Ο καθένας από εμας προσπάθησε και έκανε κάποιες αλλαγές. Προσωπικά πιστεύω πως τώρα είμαστε και πάλι σε έναν καλό δρόμο. Όταν είμαι στην Ελλάδα προσπαθώ πάντα να εξηγώ γιατί σκέφτεται ο Γερμανός έτσι ή ο Έλληνας».

Πηγή: Deutsche Welle

Μεγάλη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου στο κέντρο του Μονάχου στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής ενέργειας του Βερολίνου.

Περίπου 4.000 άτομα από ενώσεις, φορείς και απλοί πολίτες ένωσαν τη φωνή τους στην εκδήλωση που είχε ως κεντρικό σύνθημα «Oλοι καταγόμαστε από κάπου – Φόβος; σίγουρα όχι» δίνοντας σύνθημα κατά το ρατσισμού.

Στη διαδήλωση μετείχε και ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης ο οποίος τόνισε ότι καμιά απάνθρωπη ενέργεια δεν θα εμποδίσει τη ενότητα της κοινωνίας και την αρμονική ζωή λαών και πολιτισμών στη Γερμανία.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν στα χέρια τους το σύνθημα το «Μόναχο είναι έγχρωμο» για να δηλώσουν την πολυπολιτισμικότητα της βαυαρικής κοινωνίας. Ακολούθησε κονσέρτο ενώ συγκινητική ήταν η συμμετοχή της παιδικής χορωδίας των προσφύγων από τη Συρία, με ένα τραγούδι που εξιστορούσε τα δεινά του πολέμου στην πατρίδα τους.

Ποιος ευθύνεται για τη συρρίκνωση των κοινωνικών υπηρεσιών στην Ευρώπη; Με αυτή τη θεματολογία η διδακτορική διατριβή της Αναστασίας Πούλου κέρδισε ένα από τα εννέα «Βραβεία Μελέτης» του ιδρύματος Κέρμπερ.

Σε ειδική τελετή την Τρίτη το βράδυ σε κτήριο της γερμανικής βουλής απονεμήθηκαν τρία πρώτα και έξι δεύτερα βραβεία για διατριβές απ' όλο το φάσμα των επιστημών οι οποίες έχουν «εξέχουσα» σημασία για την κοινωνία. Οι διακρίσεις φέτος αφορούσαν θέματα όπως τη νομική πτυχή της ενεργειακής μετάβασης, έρευνα για μια οθόνη αφής, η οποία επιτρέπει σε τυφλούς το «σερφάρισμα» στο ιντέρνετ αλλά και τη μελέτη της νεότερης ερευνήτριας, της 28χρονής Αναστασίας Πούλου από τη Θεσσαλονίκη που φέρει τον τίτλο «Η προστασία κοινωνικών δικαιωμάτων σε εποχές κρίσης». Πρόκειται για μια διατριβή που είχε κατατεθεί στο πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Σήμερα η Α. Πούλου εργάζεται ως επιστημονική συνεργάτης στο ινστιτούτο Μαξ-Πλάνκ στο Μόναχο.

Παραβίαση κοινωνικών δικαιωμάτων
Στόχος της διατριβής που πήρε ένα από τα έξι δεύτερα βραβεία ήταν να μελετήσει κατά πόσο σε τέσσερις χώρες που βρέθηκαν σε πρόγραμμα (Ελλάδα, Ιρλανδία, Κύπρο και Πορτογαλία) παραβιάστηκαν κοινωνικά δικαιώματα όπως αυτά κατοχυρώνονται στο ευρωπαϊκό δίκαιο στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Για τη σημασία της διατριβής ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, καθηγητής Έκχαρντ Νάγκελ σημειώνει ότι «είναι λογικό σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές και θεωρητικές επιστήμες να διαδραματίζουν επίκαιρα θέματα ένα μεγάλο ρόλο. Στην προκειμένη περίπτωση είναι οι αποφάσεις της ΕΕ σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και τις άλλες τρεις χώρες όπως και οι συνέπειες τους για τον απλό πολίτη. Αυτή η πτυχή συχνά παραμελείται. Για αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντική μια έρευνα που ασχολείται με τα νομικά δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών. Αυτού το είδους η προσέγγιση δεν έχει ξαναγίνει, αλλά δεν είχαμε και τέτοιου είδους φαινόμενα».

Συγκεκριμένα, η ερευνήτρια εξέτασε τόσο τους όρους της οικονομικής βοήθειας όπως αυτοί διατυπώνονται στα μνημόνια, νομικά κείμενα, για παράδειγμα αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όσο και τους νόμους με τους οποίους εφαρμόστηκαν τα μέτρα στην κάθε χώρα. Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η Αναστασία Πούλου είναι ότι «η ευθύνη για την παραβίαση των δικαιωμάτων αυτών κατανέμεται σχεδόν ισομερώς μεταξύ των οργάνων της ΕΕ από τη μία πλευρά στις περιπτώσεις των περικοπών στα εργασιακά δικαιώματα αλλά και το δικαίωμα στην ελεύθερη διαπραγμάτευση. Από την άλλη, η ευθύνη εναπόκειται στον εθνικό νομοθέτη στις περιπτώσεις περικοπών στην υγεία και στις συντάξεις.»
 
Ενίσχυση των δικαιωμάτων του πολίτη
Τέτοιου είδους παραβίαση ήταν η επιβολή νόμου από την Τρόικα, ο οποίος αφορούσε την περικοπή κατά 22% του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα και είχε καθορισθεί με συλλογική σύμβαση εργασίας: «Αυτό συνιστά ευθεία παραβίαση της ελευθερίας της διαπραγμάτευσης και προφανώς καταλογίζεται στους ενωσιακούς θεσμούς, οι οποίοι με τόσο μεγάλη ακρίβεια πρότειναν το μέτρο αυτό». Σε άλλες πάλι περιπτώσεις η Τρόικα όριζε το όριο των περικοπών και άφηνε την πρωτοβουλία στις εθνικές κυβερνήσεις να αποφασίσουν για τον τρόπο που θα πετύχουν το στόχο. Σε αυτές τις περιπτώσεις ήταν ο εθνικός νομοθέτης που αρκετές φορές δεν σεβάσθηκε τα δικαιώματα των πολιτών.
Αναφορικά τώρα με την πρακτική χρησιμότητα της έρευνας της, που ήταν ένα από τα κριτήρια για την επιλογή της ανάμεσα σε 374 διατριβές που είχαν κατατεθεί, η Αναστασία Πούλου απαντά: «Θεωρώ πως μια πιο προσεκτική καταμερισμένη ανάλυση της ευθύνης επιτρέπει στις εκάστοτε βουλές να ασκούν πιο αποτελεσματικά των κοινοβουλευτικό τους έλεγχο. Αλλά επιτρέπει και στους θιγόμενους πολίτες με τα επιχειρήματα αυτά να ασκήσουν προσφυγές ενώπιον των εθνικών αρχικά, και γιατί όχι και των ευρωπαϊκών δικαστηρίων, και να ζητήσουν δικαίωση».
 
«Δεν υπάρχει εναλλακτική»
Αλλά δεν ήταν μόνο η διατριβή της Α. Πούλου που διακρίθηκε και είχε εν μέρει ελληνική θεματολογία. Το ίδιο ισχύει και για την έρευνα της Άστριντ Σοβίγ για τη ρητορική αρχή του «There Is No Alternative», δηλαδή την αρχή του «Δεν υπάρχει εναλλακτική», ως εργαλείο της σύγχρονης διακυβέρνησης. Η πολιτική επιστήμονας από το πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ τεκμηριώνει ότι με αυτό τον τρόπο οι κυβερνώντες επιδιώκουν να παρουσιάσουν τις αποφάσεις τους ως τις αποκλειστικά λογικές και ηθικές, ενώ απαξιώνουν τη διαφορετική γνώμη ως παράλογη και μη νομιμοποιημένη. Τα τρία παραδείγματα βάσει των οποίων εξετάζει αυτή την ρητορική η Άστριντ Σεβίγ είναι η νεοφιλελεύθερη πολιτική της πρώην πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ, η πολιτική μιας οικονομικής φιλελευθεροποίησης και απορρύθμισης της αγοράς εργασίας από τους σοσιαλδημοκράτες Τόνυ Μπλερ και Γκέρχαρντ Σρέντερ όπως και η κρίση της ευρωζώνης. Στην τελευταία περίπτωση η ρητορική του «δεν υπάρχει εναλλακτική» χρησιμοποιούνταν για παράδειγμα από την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για να τεκμηριώσει την αναγκαιότητα της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα που στην ουσία βρισκόταν σε αντίθεση με τη ρήτρα της μη διάσωσης των ευρωπαϊκών συνθηκών αλλά και για να αιτιολογήσει το αίτημα για έναν μεγαλύτερο έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών.

«Το χωρίς εναλλακτική» δεν είναι όμως μόνο μια «επωδός» του νεοφιλελευθερισμού επισημαίνει η Άστνριντ Σεβίγ. Μια ανάλογη στάση υιοθέτησε πλέον και το νυν κυβερνητικό κόμμα στην Ελλάδα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προβάλει ένα “Σχέδιο Β”, μια εναλλακτική πρόταση», θυμίζει η ερευνήτρια. «Μόλις ανέλαβε όμως τη διακυβέρνηση της χώρας άρχιζε να αλλάζει. Τώρα και ο Τσίπρας υποστηρίζει ότι “δεν υπάρχει εναλλακτική”. Χρησιμοποιεί, δηλαδή, το ίδιο ρητορικό κόλπο όπως και οι σοσιαλδημοκράτες στο τέλος της δεκαετίας του '90 και αρχές αυτού του αιώνα. Τώρα όμως για να επιβάλλει πειθαρχεία στους εσωκομματικούς του επικριτές».

Πηγή: Deutsche Welle

Η Ελληνική Εφημερίδα στην Ευρώπη-

DIE GRIECHISCHE ZEITUNG IN EUROPA

Am Schomm 40, 41199 Mönchengladbach  
Telefon: +49 2166 64 78 733 
E-Mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Εγγραφή σε Newsletter

Εισάγετε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα του Europolitis.eu
captcha 
×

Το Europolitis.eu χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. OK     Διαβάστε περισσότερα...

×

 ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK