Μικρές Αγγελίες - Kleinanzeigen                Επαγγελματικός Οδηγός - Branchenbuch

  

Η ΙΕΡΑ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΕΩΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ ΣΤΟ ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ

Δάκρυα συγκίνησης και χαράς
Οι Ελληνες του Ντόρτμουντ και της γύρω περιοχής με μεγάλη συγκίνηση και χαρά υποδέχθηκαν στα τέλη Μαΐου την Ιερά Εικόνα του Αγίου Γεωργίου του Περιστερεώτα από την Τραπεζούντα.


Το Ιερό Κειμήλιο του Ποντιακού Ελληνισμού, η εφέστια εικόνα του Μοναστηριού του Άη Γιώργη Περιστερεώτα της Τραπεζούντας με την Ιστορία των παρακλητικών Ευχών των Μαρτύρων αδελφών του Πόντου και των Ιστορικών Καημών του Αλύτρωτου Ελληνισμού, βρέθηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία, στην Ενορία του Ντόρτμουντ, και οι φιλόχριστοι Ελληνες είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν και να προσευχηθούν.
Τις εκδηλώσεις λάμπρυνε με την παρουσία του ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ.Ιουστίνος, που ήρθε από την Ελλάδα ως επίσημος καλεσμένος και τέλεσε της Λειτουργίες.
Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με τους ποντιακούς χορούς και το γλέντι που θύμισε σε όλους την πατρική εστία.

Η ιστορία της Μονής

Για τη σπουδαία ιστορία της Ιεράς Μονής στην Τραπεζούντα ο καθηγητής κ.Θεοδόσης Κυριακίδης Θεολόγος-Δρ. Ιστορίας, Επιστημονικός Συνεργάτης Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, αναφέρει:

Η Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα ιδρύθηκε το 752 μ.Χ. στο όρος Πυργί στην περιοχή Γαλλίαινα της Ματσούκας, 30 χλμ. Ν.Α. από την Τραπεζούντα. Ονομάστηκε Περιστερεώτα, γιατί κατά την παράδοση τρία περιστέρια οδήγησαν τους ισάριθμους ιδρυτές μοναχούς από τα δάση των Σουρμένων, απόσταση 50 χλμ. από
την τοποθεσία της Μονής. Στην ίδια περιοχή εξάλλου ήταν χτισμένες και οι άλλες δυο μεγάλες Μονές του Πόντου, η Παναγία Σουμελά (386 μ.Χ.) και ο Άγιος Ιωάννης ο Βαζελών (270 μ.Χ.) και οι οποίες έμελλε στα επόμενα χρόνια να διαδραματήσουν σημαντικότατο ρόλο στην ιστορία των Ελλήνων στην περιοχή. Το 1203, ένα χρόνο πριν από την ίδρυση της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας από τους Δαυίδ και Αλέξιο Μ.Κ., η Μονή ερημώνεται από περσικές επιδρομές. Πολλές μεγάλες προσωπικότητς του Γένους, όπως Πατριάρχες, Μητροπολίτες, καθηγητές και δάσκαλοι είχαν ως πρωταρχική βάση μόρφωσης και εξόρμησης την Μονή του Περιστερεώτα. Χιλιάδες ήταν κατ’έτος οι οικονομικές ενισχύσεις πτωχών και αναξιοπαθούντων οι οποίοι προσέτρεχαν στην Μονή μη έχοντας άλλη ελπίδα για βοήθεια. Η σημαντικότερη όμως προσφορά της Μονής του Περιστερεώτα, όπως και άλλων μεγάλων Μονών του Πόντου, ήταν η διατήρηση της ελληνοχριστιανικής συνείδησης στους Έλληνες. Η Μονή λειτούργησε για έντεκα και πλέον αιώνες διαδραματίζοντας πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση και διατήρηση της ελληνοχριστιανικής συνείδησης και ερημώθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1923 και οι εναπομείναντες μοναχοί, ακολουθώντας τη μοίρα του υπολοίπου ελληνισμού πέρασαν στην Ελλάδα.

Ελλάδα

Το 1965 ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το Σωματείο με την ονομασία “Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα”. Οραματιστής και πρωτεργάτης της ιδέας ήταν ο δικηγόρος Χαράλαμπος Κιαγχίδης, ο οποίος και σημάδεψε με τους αγώνες του το μέλλον του σωματείου. Εξάλλου μέχρι και το 1983 ήταν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου.
Το 1968 ο σύλλογος ανιστόρησε την Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στους πρόποδες του όρους Βερμίου, στο Ροδοχώρι Ναούσης, σε μια ειδυλλιακή καταπράσινη τοποθεσία, εκτάσεως 200 στρεμμάτων, την οποία παρα-χώρησαν οι κάτοικοι του Ροδοχωρίου από την ιδιοκτησία τους.

Ακολουθεί ο εκδότης Αναστάσιος Κυριακίδης, ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη ώθηση στο πνευματικό και ερευνητικό κέντρο, ενώ από το Σεπτέμβριο του 2000 μέχρι και σήμερα πρόεδρος είναι ο Αριστείδης Κυριακίδης.
Στο Ροδοχώρι Ναούσης παράλληλα με το Ναό λειτουργεί τριώροφος ξενώνας, στον οποίο υπάρχει χώρος για πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθώς
και το ένα μέρος της βιβλιοθήκης. Στο Ροδοχώρι φυλάσσονται και τα κειμήλια, όπως η εικόνα του Αγίου Γεωργίου, δυο μαρμάρινα περιστύλια από το Ιερό Βήμα της Μονής καθώς και λείψανα πέντε αγίων.

Ο σύλλογος διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις συνολικού εμβαδού πλέον των 500 τ.μ. στην οδό Ολυμπίου Γεωργάκη 4 στην Θεσσαλονίκη όπου στεγάζονται τα γραφεία του, το πνευματικό και ερευνητικό κέντρο, καθώς και η αίθουσα εκδηλώσεων. Οι χώροι διαθέτουν υλικοτεχνική υποδομή κατάλληλη για πραγματοποίηση συνεδρίων, σεμιναρίων, εκθέσεων και για ερευνητικό επιστημονικό έργο. Από το 1995 λειτουργεί το “Κέντρο Ερευνών και Τεκμηρίωσης για τον Ελληνισμό των Βαλκανικών και Παρευξείνιων χωρών”. Το 1998 γιορτάστηκαν με μεγάλη επισημότητα και με πολύ μεγάλη επιτυχία στην Αίθουσα τελετών του ΑΠΘ τα 1200 χρόνια συνεχούς λειτουργίας της Ιεράς Μονής.

Καλαμαριάς Ιουστίνος: Οι Ελληνες της Γερμανίας προσφέρουν στον κοινωνικό ιστό της χώρας

Ο καλεσμένος Ιεράρχης, Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ.Ιουστίνος, μίλησε στον Europolitis για την παρουσία του στη Γερμανία και τους δεσμούς με τους Ελληνες της διασποράς.

«Οποτε έρχομαι στη Γερμανία είμαι πάντοτε χαρούμενος αλλά και συγκινημένος. Χαρούμενος διότι συναντώ ένα υγιές κύτταρο του ελληνισμού ο οποίος ελληνισμός ξεπερνά τα όρια της πατρογονικής εστίας, της πατρίδας και επεκτείνεται σε όλη την υφήλιο», είπε ο κ.Ιουστίνος για τους Ελληνες και συνέχισε: «Συναντώ όλους τους ομογενείς και ομόδοξους αδελφούς μας και βλέπω στα πρόσωπά τους, στον αγώνα τους, τη δύναμη αυτή του ελληνισμού που μπορεί κι επιβιώνει σε όλες τις συνθήκες, που μπορεί και ριζώνει στους τόπους όπου η μοίρα τους έφερε.
Και όχι μόνο να ριζώνει, αλλά και να καρποφορεί και με αυτούς τους καρπούς να μπορεί να προσφέρει τροφή στους λαούς που φιλοξενούνται. Γιατί πιστεύω πως στη Γερμανία έχουμε περάσει σε μια άλλη φάση, όχι στη φάση του λαμβάνειν, τη φάση να παίρνουν οι ομογενείς μας, αλλά είναι στη φάση του να δίνουν. Προσφέρουν πολύ σημαντικά πράγματα στον κοινωνικό ιστό της Γερμανίας».

Αριστείδης Κυριακίδης Πρόεδρος του Σωματείου Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα.


Είναι η πρώτη φορά που βγαίνει η Εικόνα και τα Αγια Λείψανα έξω από την Ελλάδα με τις ενέργειες του σωματείου και του π.Φιλόθεου. Σκοπός του Σωματείου είναι να επανδρώσει τη Μονή όσο το δυνατό συντομότερα και να γίνει μοναστήρι με όλη την
έννοια, με μοναχούς και με τις Λειτουργείες που πρέπει να γίνονται. Είχαμε κάποια προβλήματα κι ευελπιστώ πως σύντομα θα λειτουργήσει η Μονή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα. Στη παραχώρηση που θα γίνει στη Μητρόπολη ώστε μετά να γίνει η Μονή θα αναφέρεται πως θα διατηρηθούν και στο μέλλον όλες οι εκδηλώσεις που γίνονται. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τον Μητροπολίτη και τον Ηγούμενο, αλλά θα πρέπει να εξασφαλίσουμε το μέλλον, μετά από 50, 100, 200 χρόνια, που μπορεί να βρεθεί κάποιος και να πει πως δεν επιτρέπει να γίνονται οι χοροί, το πανηγύρι που θέλουμε. Γι’αυτό πιστεύω πως θα κατοχυρωθεί και θα γίνεται στο διηνεκές.

Γρηγόρης Τσαβδαρίδης Πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Ντόρτμουντ «ΞΕΝΙΤΕΑΣ»

Αισθάνομαι ύψιστη τιμή γιατί τυγχάνει να είμαι και ο πρώτος πρόεδρος που συμβαίνει αυτό με την Εικόνα του Αγίου Γεωργίου του Περιστερεώτα και τα Αγια Λείψανα που βγήκαν για πρώτη φορά εκτός Ελλάδας και προς μεγάλη μας τιμή ήρθαν στο Ντόρτμουντ. Αυτές τις ημέρες υπήρξε πολύ αγάπη και ενθουσιασμός στον κόσμο.
Τα παιδιά αισθάνονται και αυτά μεγάλη τιμή και αισθάνονται υπερηφάνεια που είναι γνήσιοι απόγονοι των Ποντίων που έμειναν δυστυχώς στον Πόντο, νεκροί και θαμμένοι στα βουνά και στα λαγκάδια της Τουρκίας. Την επόμενη χρονιά που συμπληρώνονται 35 χρόνια από την ίδρυση του συλλόγου θα έχουμε όλο το χρόνο πολλές εκδηλώσεις.

ΔΕΙΤΕ VIDEO>>>

Βασίλης Βούλγαρης

Η Ελληνική Εφημερίδα στην Ευρώπη-

DIE GRIECHISCHE ZEITUNG IN EUROPA

Am Schomm 40, 41199 Mönchengladbach  
Telefon: +49 2166 64 78 733 
E-Mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Εγγραφή σε Newsletter

Εισάγετε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα του Europolitis.eu
captcha 
×

Το Europolitis.eu χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. OK     Διαβάστε περισσότερα...