Μικρές Αγγελίες - Kleinanzeigen                Επαγγελματικός Οδηγός - Branchenbuch

  

Home

H «Frankfurter Allgemeine Zeitung» σε πρωτοσέλιδο άρθρο της με τίτλο «Κενό εξουσίας στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο» γράφει ότι «η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να διεξαχθεί χωρίς τη Γερμανία, η οποία όμως ζητά υπομονή από την ΕΕ, μέχρι την ολοκλήρωση των διερευνητικών συνομιλιών και τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης» Όπως εκτιμά η γερμανική εφημερίδα, η διάδοχη κατάσταση δύσκολα θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην κληρονομιά που άφησε ο πρώην ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών.


Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έβαλε τα προηγούμενα οκτώ χρόνια τη σφραγίδα του στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα και παρά το δασκαλίστικο ύφος του, που έκανε πολλούς να αισθάνονται αμήχανα, είναι σίγουρο ότι λείπει ήδη στην πλειονότητα των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών. Ο Σόιμπλε, αναφέρει η FAZ, λειτουργούσε ως άγκυρα, ήταν πάντα άριστα προετοιμασμένος και ενεργός μέχρι το τελευταίο λεπτό της θητείας του. Χάρη σ’ αυτόν, το eurogroup έγινε το κέντρο ελέγχου κατά τη διάρκεια της κρίσης, αποφασίζοντας για τα προγράμματα βοήθειας, τους νέους κανόνες και θεσμούς για τη σταθεροποίηση της νομισματικής ένωσης. Όμως και η θέση του επικεφαλής του eurogroup «ανοίγει», μετά την αποχώρηση του Γερούν Νταίσλμπλουμ τον Ιανουάριο, καθώς το κόμμα του έχασε τις εκλογές.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ξεκάθαρος υποψήφιος, καθώς όσοι φιλοδοξούν να καταλάβουν τη θέση, είτε δεν ανήκουν στο σωστό κόμμα ή χώρα, είτε δεν απολαμβάνουν δημοτικότητα μεταξύ των ομολόγων τους ή δεν διαθέτουν τις ικανότητες. Ούτε για τον Αυστριακό Tόμας Βίζερ επικεφαλής του Euroworking Group, ο οποίος κατά τη διάρκεια της κρίσης είχε την εμπιστοσύνη όλων των υπουργών, διότι ήταν ένας αξιόπιστος διαμεσολαβητής με διπλωματικές ικανότητες, υπάρχει κάποιος αντάξιος αντικαταστάτης. Το κενό εξουσίας στις Βρυξέλλες έρχεται σε ακατάλληλη στιγμή, καθώς τους επόμενους μήνες θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον της νομισματικής ένωσης. Στο τραπέζι θα τεθεί η δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, ο κοινός προϋπολογισμός και η θέση του υπουργού Οικονομικών για την ευρωζώνη. Όλα αυτά τα θέματα αφορούν άμεσα τα μέλη του eurogroup. Η Κομισιόν από την πλευρά της θα επιθυμούσε ο επικεφαλής να προερχόταν από το δικό της δυναμικό. Η ίδια θα παρουσιάσει τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις της στο τέλος του Δεκεμβρίου, δύο ημέρες μετά τη λήξη της θητείας του Ντάισελμπλουμ, όταν δηλαδή το eurogroup δεν θα είναι διαπραγματευτικά λειτουργικό.

Η συζήτηση, σαφώς θα επηρεαστεί, από τις προτάσεις του επικεφαλής του ΕΜΣ Kλαους Ρεγκλινγκ ιδιαίτερα για το μετασχηματισμό του θεσμού σε ΕΝΤ. Εξάλλου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έχει ζητήσει Σύνοδο Κορυφής το Δεκέμβριο για να συζητηθούν τα θέματα των μεταρρυθμίσεων. Πιθανόν η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ να πρέπει να ζητήσει κατανόηση από τους Ευρωπαίους ομολόγους της, δεδομένου ότι τρέχουν οι διερευνητικές συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης και χωρίς τη γερμανική θέση θα είναι δύσκολο να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όμως η υπομονή δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα, καθώς μάλιστα αυξάνεται η σύγχυση γύρω από τις γερμανικές θέσεις, εξαιτίας της φήμης ότι η Ένωση (CDU/CSU) θα στείλει έναν χαμηλόβαθμο υπάλληλο στο eurogroup. Τουλάχιστον η Μέρκελ πρέπει να σταματήσει αυτή τη φήμη, ώστε να μη δίνεται τροφή για περισσότερη σύγχυση.

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κατηγορία RSS

Στη συμπόνια υπάρχει μια άτυπη ιεραρχία. Προηγούνται τα μωρά, ακολουθούν τα σκυλιά και τελευταίοι είναι οι άλλοι άνθρωποι. Αυτό προκύπτει από μια νέα επιστημονική μελέτη, που επιβεβαιώνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν μεγαλύτερη στενοχώρια, όταν μαθαίνουν για σκύλους να βασανίζονται, από ό,τι για ανθρώπους που παθαίνουν τα ίδια.


Μόνη εξαίρεση αποτελούν τα μωρά, που ξεπερνούν τα σκυλιά, όσον αφορά τις συναισθηματικές αντιδράσεις. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Northeastern της Βοστώνης, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζακ Λέβιν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Society & Animals" (Κοινωνία και Ζώα), σύμφωνα με τις βρετανικές «Τάιμς του Λονδίνου» και «Ιντιπέντεντ», μελέτησαν 240 εθελοντές, στους οποίους έδωσαν μια σειρά από ψευδή δημοσιεύματα εφημερίδων (κι εδώ fake news!), τα οποία αφορούσαν την επίθεση με ένα μπαστούνι του μπέιζμπολ είτε σε ένα μωρό ενός έτους, είτε σε έναν ενήλικα, είτε σε ένα μικρό σκυλάκι, είτε σε ένα σκύλο έξι ετών.

Σύμφωνα με τα υποτιθέμενα δημοσιεύματα (στα οποία διέφερε μόνο το θύμα), «η αστυνομία έφθασε επί τόπου μετά από λίγα λεπτά και βρήκε το θύμα με το ένα πόδι σπασμένο, πολλαπλές πληγές και χωρίς τις αισθήσεις του». Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να καταγράψουν τα συναισθήματά τους σε ειδικά ερωτηματολόγια, ώστε να συγκριθεί ο βαθμός συμπόνιας τους και ενσυναίσθησης. Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι κατά μέσο όρο ήσαν πολύ λιγότερο ταραγμένοι συναισθηματικά από την επίθεση στους ενηλίκους ανθρώπους, σε σχέση με την επίθεση στους σκύλους, τόσο τον μικρό όσο και τον μεγάλο.

Μόνο το μωρό «κέρδισε» περισσότερη συμπόνια από τα σκυλιά. Μια έρευνα προ διετίας είχε δείξει ότι οι άνθρωποι είναι πιο πρόθυμοι να κάνουν δωρεά χρημάτων για να βοηθήσουν ένα σκυλί ,παρά έναν άνθρωπο, από έναν αργό και επώδυνο θάνατο. Μια άλλη μελέτη είχε κι αυτή δείξει ότι οι άνθρωποι αναστατώνονται περισσότερο, όταν ακούνε ιστορίες για σκυλιά που τα χτυπούν, από ό,τι για ανθρώπους που τους συμβαίνει το ίδιο. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, πολλοί άνθρωποι θεωρούν τα σκυλιά ισότιμα μέλη της οικογένειάς τους και δεν τα βλέπουν σαν ζώα, αλλά μάλλον σαν παιδάκια. Επίσης, κατά τους επιστήμονες, η μεγαλύτερη ευαισθησία απέναντι στα ζώα τροφοδοτείται από το ότι οι άνθρωποι τείνουν να συμπονάνε περισσότερο ένα θύμα, αν αυτό είναι αβοήθητο και σχετικά ανίκανο να προστατευθεί. 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κατηγορία RSS

Πολλά ακούγονται για το επίδομα ALG ΙΙ/Hartz 4, το «επίδομα ανεργίας ΙΙ», που παρέχεται από το Jobcenter και εξασφαλίζει την κάλυψη βασικών εξόδων διαβίωσης. Σήμερα, λοιπόν, θα προσπαθήσουμε να λύσουμε κάποιες βασικές απορίες.

 

  • Ως Έλληνας πολίτης, πρέπει να μένω ήδη 3 μήνες στη Γερμανία για να μπορώ να κάνω αίτηση για το επίδομα;


Καθώς η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκό κράτος, το επίδομα δίνεται σε κάθε πολίτη που χρήζει βοηθείας και απολαμβάνει το δικαίωμα εγκατάστασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Η αίτηση για το επίδομα μπορεί να γίνει ακόμα και από την πρώτη μέρα δήλωσης (Anmeldung) του Έλληνα πολίτη σε Δημαρχείο της πόλης κατοικίας του.


Στο πλαίσιο αυτό, βασική προϋπόθεση για την λήψη του επιδόματος είναι ο νεοαφιχθής στην Γερμανία ευρωπαίος πολίτης να είναι κατά κανόνα εργαζόμενος ή/και ελεύθερος επαγγελματίας. Το επίδομα, δηλαδή, κατά κανόνα, δεν δίνεται σε ανέργους που αναζητούν εργασία*.


Κρίσιμο σημείο, επίσης, είναι η αδυναμία του του πολίτη να ανταποκριθεί στα έξοδα διαβίωσής του. Αυτό συμβαίνει όταν τα εισοδήματά δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών και δεν διαθέτει αξιοποιήσιμη περιουσία.

 

  • Αν είμαι εργαζόμενος φοιτητής δικαιούμαι το επίδομα;


Δυστυχώς, οι φοιτητές κατά κανόνα** δεν δικαιούνται το επίδομα, ακόμα και αν είναι παράλληλα εργαζόμενοι και πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για την λήψη του επιδόματος. Και αυτό γιατί, λόγω των σπουδών τους, δεν μπορούν να θέσουν πλήρως την εργασιακή τους δύναμη στη διάθεση της γερμανικής αγοράς εργασίας, πράγμα που απαιτεί το Jobcenter.

 

 

  • Αν πάρω το επίδομα, τότε θα δεσμευτώ απόλυτα στις επιλογές ζωής μου;


Αλήθεια είναι ότι η λήψη του επιδόματος έρχεται πακέτο με σειρά υποχρεώσεων απέναντι στο Jobcenter. Ο λήπτης του επιδόματος υποχρεούται να παρέχει πληροφορίες και έγγραφα, καθώς και να ενημερώνει (και συχνά να ζητά έγκριση) για κάθε αλλαγή της προσωπικής και επαγγελματικής του κατάστασης. Φυσικά, μπορεί κανείς να πει και κάποια «όχι», όταν τίθενται θέματα απορρήτου και προστασίας της ιδιωτικής του σφαίρας.

 

 

  • Τέλος, πώς μπορώ να προστατευτώ από άδικες ή λανθασμένες αποφάσεις του Jobcenter;


Λάθη γίνονται πάντα και στο Jobcenter, μάλιστα, αρκετά συχνά! Για να αποφύγουμε τα προβλήματα αυτά θα πρέπει, καταρχάς, να κρατάμε πάντα αρχείο με όλα τα έγγραφα που λαμβάνουμε από το Jobcenter, καθώς και φωτοτυπίες από όλα όσα στέλνουμε. Όταν παραδίδουμε έγγραφα, καλό είναι να ζητάμε γραπτή βεβαίωση παραλαβής τους. Τέλος, αν λάβουμε μια απόφαση που μας φαίνεται λανθασμένη ή άδικη, έχουμε δικαίωμα, εντός ενός μήνα!, να κάνουμε ένσταση (Widerspruch), αλλά και να κινηθούμε δικαστικά εναντίον της.


*,**: Σχετικά με εξαιρέσεις και ειδικές συνθήκες, θα αναφερθούμε σε ειδικότερα άρθρα στο μέλλον.


Γράφει η


Αλίκη Γκερλιώτη, δικηγόρος


Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κατηγορία RSS

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι πιστεύει πως τα τρία κόμματα που επιθυμούν να σχηματίσουν τον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό έχουν μπροστά τους και άλλες δύσκολες διαπραγματεύσεις, όμως πρόσθεσε ότι εκτιμά πως μπορούν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους.


«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι μπορούμε να γεφυρώσουμε» τις διαφωνίες μας, επεσήμανε η Μέρκελ ενόψει των νέων διαπραγματεύσεων μεταξύ του κόμματός της, των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), των Πράσινων και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP). 

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κατηγορία RSS

Μπόχουμ Πολλές τηλεφωνικές κλήσεις και πενταψήφια λεία ! - "Ψεύτικοι αστυνομικοί" στην περιοχή

 

Γεια σας, είμαι από την αστυνομία. Στο σημειωματάριο ενός κρατουμένου διαρρήκτη, βρήκαμε το όνομά σας και τον αριθμό τηλεφώνου! "

Χθες στις 2 Νοεμβρίου και στις προηγούμενες μέρες, κάτοικοι του Μπόχουμ δέχτηκαν  παρόμοιες κλήσεις από «ψεύτικους» αστυνομικούς ».

Αμέσως μετά, οι καλούν τες ρώτησαν για την οικονομική κατάσταση και συγκεκριμένα ρώτησαν αν υπήρχαν μετρητά και κοσμήματα στο διαμέρισμα ή εάν υπήρχαν θυρίδες.

Ευτυχώς, με την εξαίρεση μιας περίπτωσης, οι "πραγματικοί εγκληματίες" δεν είχαν τύχη, επειδή οι καλούμενοι πολίτες αναγνώρισαν γρήγορα την απάτη και τερμάτισαν τη συζήτηση. Η «πραγματική αστυνομία » δέχτηκε αρκετές  αναφορές για τις εν  λόγω κλήσεις.

Δυστυχώς όμως ένα τηλεφώνημα στην περιοχή Altenbochum βρήκε ανταπόκριση

Γύρω στις 11:00 π.μ. 90 χρόνος δέχτηκε τηλεφώνημα από υποτιθέμενο αστυνομικό, ο οποίος του είπε  ότι δύο Ανατολικοευρωπαίοι συνελήφθησαν. Αυτοί ομολόγησαν ότι είχαν ανταλλάξει τα χρήματα στην τραπεζική θυρίδα  του θύματος με πλαστά. Για περαιτέρω έρευνα, ήταν πλέον απαραίτητο να βγάλει τα χρήματα από την θυρίδα και να τα παραδώσει στην αστυνομία με σκοπό την εξασφάλιση αποδεικτικών στοιχείων. Ο ηλικιωμένος  πήγε στην τράπεζά του στις 2.30 μ.μ. και έβγαζε ένα πενταψήφιο ποσό το οποίο παρέδωσε σε έναν υποτιθέμενο αστυνομικό  στις 4:10 το απόγευμα.

Ο απατεώνας σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας είναι 25 έως 28 ετών, έχει ύψος 180, είναι γεροδεμένος,  στρογγυλοπρόσωπος  και έχει κοντά σκουρόχρωμα μαλλιά. Μιλούσε άπταιστα Γερμανικά χωρίς προφορά και διάλεκτο. 

Η αστυνομία επισημαίνει ότι δεν ρωτά ποτέ ούτε τηλεφωνικά, ούτε στην πόρτα του σπιτιού, τα περιουσιακά στοιχεία των πολίτων.

 Εάν στην οθόνη του τηλεφώνου εμφανιστεί ο αριθμός κλήσης της αστυνομίας (110) πρόκειται για απατή . Όταν καλεί η πραγματική αστυνομία, δεν εμφανίζεται ΠΟΤΕ ο αριθμός 110

Μην παρέχετε σε άγνωστα άτομα πληροφορίες σχετικά με την οικονομική σας κατάσταση ή άλλα ευαίσθητα δεδομένα.

Μην ανοίγετε την πόρτα σε άγνωστα πρόσωπα.

Ποτέ μην παραδίδετε χρήματα ή τιμαλφή σε άγνωστα πρόσωπα, υποτιθέμενους υπαλλήλους αστυνομίας, εισαγγελίας, δικαστηρίων ή χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Εάν κάποιος σας συστηθεί σαν αστυνομικός ζητήστε του το όνομα διακόψτε την συνομιλία και καλέστε το τοπικό αστυνομικό γραφείο στο 110.

Εάν έχετε πέσει θύμα μιας τέτοιας εξαπάτησης, επικοινωνήστε με την αστυνομία και καταγγείλετε το .

Κατηγορία RSS

H «Frankfurter Allgemeine Zeitung» σε πρωτοσέλιδο άρθρο της με τίτλο «Κενό εξουσίας στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο» γράφει ότι «η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να διεξαχθεί χωρίς τη Γερμανία, η οποία όμως ζητά υπομονή από την ΕΕ, μέχρι την ολοκλήρωση των διερευνητικών συνομιλιών και τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης» Όπως εκτιμά η γερμανική εφημερίδα, η διάδοχη κατάσταση δύσκολα θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην κληρονομιά που άφησε ο πρώην ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών.


Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έβαλε τα προηγούμενα οκτώ χρόνια τη σφραγίδα του στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα και παρά το δασκαλίστικο ύφος του, που έκανε πολλούς να αισθάνονται αμήχανα, είναι σίγουρο ότι λείπει ήδη στην πλειονότητα των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών. Ο Σόιμπλε, αναφέρει η FAZ, λειτουργούσε ως άγκυρα, ήταν πάντα άριστα προετοιμασμένος και ενεργός μέχρι το τελευταίο λεπτό της θητείας του. Χάρη σ’ αυτόν, το eurogroup έγινε το κέντρο ελέγχου κατά τη διάρκεια της κρίσης, αποφασίζοντας για τα προγράμματα βοήθειας, τους νέους κανόνες και θεσμούς για τη σταθεροποίηση της νομισματικής ένωσης. Όμως και η θέση του επικεφαλής του eurogroup «ανοίγει», μετά την αποχώρηση του Γερούν Νταίσλμπλουμ τον Ιανουάριο, καθώς το κόμμα του έχασε τις εκλογές.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ξεκάθαρος υποψήφιος, καθώς όσοι φιλοδοξούν να καταλάβουν τη θέση, είτε δεν ανήκουν στο σωστό κόμμα ή χώρα, είτε δεν απολαμβάνουν δημοτικότητα μεταξύ των ομολόγων τους ή δεν διαθέτουν τις ικανότητες. Ούτε για τον Αυστριακό Tόμας Βίζερ επικεφαλής του Euroworking Group, ο οποίος κατά τη διάρκεια της κρίσης είχε την εμπιστοσύνη όλων των υπουργών, διότι ήταν ένας αξιόπιστος διαμεσολαβητής με διπλωματικές ικανότητες, υπάρχει κάποιος αντάξιος αντικαταστάτης. Το κενό εξουσίας στις Βρυξέλλες έρχεται σε ακατάλληλη στιγμή, καθώς τους επόμενους μήνες θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον της νομισματικής ένωσης. Στο τραπέζι θα τεθεί η δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, ο κοινός προϋπολογισμός και η θέση του υπουργού Οικονομικών για την ευρωζώνη. Όλα αυτά τα θέματα αφορούν άμεσα τα μέλη του eurogroup. Η Κομισιόν από την πλευρά της θα επιθυμούσε ο επικεφαλής να προερχόταν από το δικό της δυναμικό. Η ίδια θα παρουσιάσει τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις της στο τέλος του Δεκεμβρίου, δύο ημέρες μετά τη λήξη της θητείας του Ντάισελμπλουμ, όταν δηλαδή το eurogroup δεν θα είναι διαπραγματευτικά λειτουργικό.

Η συζήτηση, σαφώς θα επηρεαστεί, από τις προτάσεις του επικεφαλής του ΕΜΣ Kλαους Ρεγκλινγκ ιδιαίτερα για το μετασχηματισμό του θεσμού σε ΕΝΤ. Εξάλλου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έχει ζητήσει Σύνοδο Κορυφής το Δεκέμβριο για να συζητηθούν τα θέματα των μεταρρυθμίσεων. Πιθανόν η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ να πρέπει να ζητήσει κατανόηση από τους Ευρωπαίους ομολόγους της, δεδομένου ότι τρέχουν οι διερευνητικές συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης και χωρίς τη γερμανική θέση θα είναι δύσκολο να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όμως η υπομονή δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα, καθώς μάλιστα αυξάνεται η σύγχυση γύρω από τις γερμανικές θέσεις, εξαιτίας της φήμης ότι η Ένωση (CDU/CSU) θα στείλει έναν χαμηλόβαθμο υπάλληλο στο eurogroup. Τουλάχιστον η Μέρκελ πρέπει να σταματήσει αυτή τη φήμη, ώστε να μη δίνεται τροφή για περισσότερη σύγχυση.

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κατηγορία ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Στη συμπόνια υπάρχει μια άτυπη ιεραρχία. Προηγούνται τα μωρά, ακολουθούν τα σκυλιά και τελευταίοι είναι οι άλλοι άνθρωποι. Αυτό προκύπτει από μια νέα επιστημονική μελέτη, που επιβεβαιώνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν μεγαλύτερη στενοχώρια, όταν μαθαίνουν για σκύλους να βασανίζονται, από ό,τι για ανθρώπους που παθαίνουν τα ίδια.


Μόνη εξαίρεση αποτελούν τα μωρά, που ξεπερνούν τα σκυλιά, όσον αφορά τις συναισθηματικές αντιδράσεις. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Northeastern της Βοστώνης, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζακ Λέβιν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Society & Animals" (Κοινωνία και Ζώα), σύμφωνα με τις βρετανικές «Τάιμς του Λονδίνου» και «Ιντιπέντεντ», μελέτησαν 240 εθελοντές, στους οποίους έδωσαν μια σειρά από ψευδή δημοσιεύματα εφημερίδων (κι εδώ fake news!), τα οποία αφορούσαν την επίθεση με ένα μπαστούνι του μπέιζμπολ είτε σε ένα μωρό ενός έτους, είτε σε έναν ενήλικα, είτε σε ένα μικρό σκυλάκι, είτε σε ένα σκύλο έξι ετών.

Σύμφωνα με τα υποτιθέμενα δημοσιεύματα (στα οποία διέφερε μόνο το θύμα), «η αστυνομία έφθασε επί τόπου μετά από λίγα λεπτά και βρήκε το θύμα με το ένα πόδι σπασμένο, πολλαπλές πληγές και χωρίς τις αισθήσεις του». Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να καταγράψουν τα συναισθήματά τους σε ειδικά ερωτηματολόγια, ώστε να συγκριθεί ο βαθμός συμπόνιας τους και ενσυναίσθησης. Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι κατά μέσο όρο ήσαν πολύ λιγότερο ταραγμένοι συναισθηματικά από την επίθεση στους ενηλίκους ανθρώπους, σε σχέση με την επίθεση στους σκύλους, τόσο τον μικρό όσο και τον μεγάλο.

Μόνο το μωρό «κέρδισε» περισσότερη συμπόνια από τα σκυλιά. Μια έρευνα προ διετίας είχε δείξει ότι οι άνθρωποι είναι πιο πρόθυμοι να κάνουν δωρεά χρημάτων για να βοηθήσουν ένα σκυλί ,παρά έναν άνθρωπο, από έναν αργό και επώδυνο θάνατο. Μια άλλη μελέτη είχε κι αυτή δείξει ότι οι άνθρωποι αναστατώνονται περισσότερο, όταν ακούνε ιστορίες για σκυλιά που τα χτυπούν, από ό,τι για ανθρώπους που τους συμβαίνει το ίδιο. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, πολλοί άνθρωποι θεωρούν τα σκυλιά ισότιμα μέλη της οικογένειάς τους και δεν τα βλέπουν σαν ζώα, αλλά μάλλον σαν παιδάκια. Επίσης, κατά τους επιστήμονες, η μεγαλύτερη ευαισθησία απέναντι στα ζώα τροφοδοτείται από το ότι οι άνθρωποι τείνουν να συμπονάνε περισσότερο ένα θύμα, αν αυτό είναι αβοήθητο και σχετικά ανίκανο να προστατευθεί. 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κατηγορία ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια γαλλο-ιαπωνική επιστημονική ομάδα ανακάλυψε στην Πυραμίδα του Χέοπα στην Αίγυπτο, γνωστή και ως Μεγάλη Πυραμίδα, την ύπαρξη ενός μεγάλου εσωτερικού κενού μήκους τουλάχιστον 30 μέτρων, το οποίο έως τώρα ήταν άγνωστο.


Μυστήριο καλύπτει το λόγο ύπαρξης αυτού του χώρου, ενώ είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται από εξωτερικά όργανα ένας τέτοιος χώρος μέσα σε πυραμίδα. Η Πυραμίδα του Χέοπα στη Γκίζα, ύψους 139 μέτρων και πλάτους 230 μέτρων, είναι η μεγαλύτερη που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα και κατασκευάσθηκε στη διάρκεια του Φαραώ Χούφου (πιο γνωστού ως Χέοπα) της 15ης δυναστείας, ο οποίος υπήρξε ηγεμόνας από το 2509 έως το 2483 π.Χ. Προκειμένου να μάθουν περισσότερα για το τι μπορεί να κρύβει στο εσωτερικό της, οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Μεχντί Ταγιουμπί του Ινστιτούτου ΗΙΡ του Παρισιού και τον Κουνιχίρο Μορισίμα του Πανεπιστημίου της Ναγκόγια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", χρησιμοποίησαν εξελιγμένες τεχνικές της σωματιδιακής φυσικής για να δουν στο εσωτερικό της πυραμίδας με τρόπο παρόμοιο -αλλά πολύ πιο αποτελεσματικό- με τις ακτίνες Χ που "βλέπουν" μέσα στο σώμα.

Συγκεκριμένα, για να διαπεράσουν τις πέτρες της πυραμίδας, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα υποατομικά σωματίδια μιόνια, τα οποία αποτελούν υποπροϊόντα της κοσμικής ακτινοβολίας, όταν αυτή αλληλεπιδρά με τα άτομα στο ανώτερο στρώμα της γήινης ατμόσφαιρας. Τα μιόνια -που πέφτουν συνεχώς στη Γη με ταχύτητες σχεδόν όσο του φωτός και με ρυθμό περίπου 10.000 ανά τετραγωνικό μέτρο ανά λεπτό- ακολουθούν διαφορετικές πορείες, όταν κινούνται μέσω της πέτρας ή του αέρα. Έτσι, οι επιστήμονες μπόρεσαν να διακρίνουν την κρυφή κοιλότητα μέσα στην πυραμίδα. Συνδυάζοντας τρεις διαφορετικές τεχνικές «ακτινογραφίας» μέσω μιονίων, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν πέραν κάθε αμφιβολίας ότι ένας επιμήκης κενός χώρος μήκους άνω των 30 μέτρων βρίσκεται πάνω από τη Μεγάλη Γαλαρία, είναι σχεδόν παράλληλος και έχει μια παρόμοια διατομή με αυτήν.Προς το παρόν, η ακριβής δομή και ο ρόλος του κενού χώρου παραμένουν άγνωστα, αλλά ελπίζεται ότι μελλοντικές μελέτες θα ρίξουν περισσότερο φως στο μυστήριο. Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι αν ο κενός χώρος, που ονομάσθηκε «Μεγάλο Κενό ScanPyramids» , είναι ενιαίος ή χωρισμένος σε επιμέρους διαμερίσματα, αν είναι οριζόντιος ή επικλινής. Δεν υπάρχει ομοφωνία των επιστημόνων για το πώς ακριβώς χτίσθηκε η Πυραμίδα του Χέοπα, η οποία θεωρείται το αρχαιότερο από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου και το μόνο που σώζεται μέχρι σήμερα, ενώ είναι γενικότερα ένα από τα αρχαιότερα και μεγαλύτερα μνημεία στη Γη. Ο Ηρόδοτος περιγράφει την κατασκευή της πυραμίδας, αλλά το 440 π.Χ., δηλαδή ύστερα από περίπου 2.000 χρόνια.

Τα μόνα κείμενα που έχουν βρεθεί από την εποχή του φαραώ Χέοπα και ανακαλύφθηκαν το 2013, οι είναι πάπυροι που αφορούν τα «λογιστικά» του έργου (π.χ. από πού και πώς μεταφέρθηκαν οι λίθοι), αλλά όχι την ίδια την μέθοδο της κατασκευής. Μέχρι σήμερα στην Μεγάλη Πυραμίδα είχαν ανακαλυφθεί τρεις θάλαμοι σε διαφορετικά ύψη: του Βασιλιά, της Βασίλισσας και ένας υπόγειος, οι οποίοι συνδέονται με διάφορους διαδρόμους, με πιο γνωστό τη λεγόμενη «μεγάλη γαλαρία», η οποία έχει μήκος σχεδόν 47 μέτρων, ύψος 8,6 μέτρων και πλάτος ενός έως δύο μέτρων. Οι γάλλοι και ιάπωνες επιστήμονες τόνισαν ότι οι τεχνολογίες της σύγχρονης σωματιδιακής φυσικής μπορούν στο μέλλον να αξιοποιηθούν πιο συστηματικά για τη μελέτη -με μη καστροφικό και επεμβατικό τρόπο- και άλλων μνημείων της αρχαιότητας. Ήδη έχουν δοκιμασθεί σε μνημεία κοντά στη Ρώμη και στη Νάπολη, καθώς και στην Πυραμίδα του Ήλιου στο Μεξικό. Ακόμη, οι ανιχνευτές μιονίων έχουν ήδη αξιοποιηθεί στους επιταχυντές σωματιδίων, στην μελέτη ηφαιστείων, στην ανίχνευση του εσωτερικού του κατεστραμμένου πυρηνικού αντιδραστήρα της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, σε συσκευές ελέγχου για θέματα ασφαλείας κ.α.

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κατηγορία ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι εγκέφαλοι των αστροναυτών που περνάνε μήνες στο διάστημα, μετακινούνται προς τα πάνω μέσα στο κρανίο τους, λόγω της μειωμένης βαρύτητας , μια αλλαγή που προς το παρόν δεν είναι σαφές πόσο σοβαρές επιπτώσεις μπορεί να έχει, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.


Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "The New England Journal of Medicine", μελέτησαν με σύγχρονες μαγνητικές απεικονιστικές τεχνικές  τους εγκεφάλους 34 αστροναυτών. Από αυτούς, οι 18 είχαν παραμείνει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) για 165 μέρες κατά μέσο όρο, ενώ οι υπόλοιποι 16 είχαν παραμονή στο διάστημα για δύο μόνο εβδομάδες. Σε όλες τις περιπτώσεις ο εγκέφαλος των αστροναυτών μελετήθηκε πριν από κάθε αποστολή τους στο διάστημα, καθώς επίσης ξανά μία εβδομάδα αφότου είχαν επιστρέψει στη Γη.

Διαπιστώθηκε ότι ο εγκέφαλος όσων είχαν μείνει στο διάστημα επί μήνες, εμφάνιζε μια κίνηση προς τα πάνω μέσα στο κρανίο, μειώνοντας έτσι την απόσταση ανάμεσα στην κορυφή του εγκεφάλου και στην εσωτερική επιφάνεια του κρανίου, κάτι που δεν συνέβαινε σε όσους είχαν παραμονή στο διάστημα μόνο μερικών ημερών. Παράλληλα, σε όσους είχαν μείνει πολύ στο διάστημα, ο εγκέφαλος -ιδίως ο μετωπιαίος φλοιός που ελέγχει ζωτικές νοητικές λειτουργίες- εμφάνιζε διάφορες δομικές αλλαγές. Δεν είναι ξεκάθαρο πόσο γρήγορα ο εγκέφαλος μπορεί να επανέλθει στη φυσιολογική θέση του μέσα στο κρανίο μετά την επιστροφή σε συνθήκες γήινης βαρύτητας.

Μια ανησυχία των γιατρών είναι ότι η ανοδική κίνηση του εγκεφάλου μπορεί να συμπιέσει τα νεύρα στο κρανίο, καθώς και μια ζωτική αρτηρία που απομακρύνει το αίμα από τον εγκέφαλο, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης μέσα στο κεφάλι. Είναι ήδη γνωστό, σύμφωνα με τη NASA, ότι ορισμένοι αστροναύτες επιστρέφουν από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με προβλήματα όρασης λόγω αυξημένης ενδοκρανιακής πίεσης. Ακόμη πιο αβέβαιο, λένε οι ερευνητές, είναι τι μπορεί να συμβεί στον ανθρώπινο εγκέφαλο μετά από ένα μακρινό διαστημικό ταξίδι. Μια επανδρωμένη αποστολή στον «κόκκινο» πλανήτη -που προγραμματίζεται από τη NASA για το 2033- θα χρειασθεί έως έξι μήνες για να φθάσει εκεί.

Όμως οι αστροναύτες θα πρέπει να παραμείνουν τουλάχιστον δυό χρόνια στον 'Αρη, προτού ευνοϊκό «παράθυρο» για να γυρίσουν στη Γη. Όμως η βαρύτητα στο γειτονικό πλανήτη είναι περίπου το ένα τρίτο της γήινης. Συνεπώς -αν ληφθεί υπόψη και το εξάμηνο ταξίδι επιστροφής- οι αστροναύτες θα υποχρεωθούν σε συνθήκες μικροβαρύτητας επί τρία χρόνια, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ έως τώρα σε ανθρώπους. Μέχρι σήμερα το ρεκόρ συνεχόμενης παραμονής στο διάστημα κατέχει ο ρώσος κοσμοναύτης Βαλέρι Πολιακόφ με 438 μέρες. Η NASA θα συνεχίσει να μελετά πόσο διαρκούν οι αλλαγές στη φυσιολογία του εγκεφάλου και κατά πόσο υπάρχουν επιπτώσεις στη συμπεριφορά και στη σωματική απόδοση των αστροναυτών.

Παρεμφερή πειράματα διεξάγει και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA). Ίσως αποδειχθεί τελικά αναγκαίο τόσο το διαστημικό σκάφος, όσο και η βάση στον 'Αρη, να διαθέτει τεχνητή γήινη βαρύτητα, για να διατηρηθεί ανέπαφος ο εγκέφαλος των αστροναυτών. Όμως η δημιουργία τεχνητής βαρύτητας προς το παρόν αποτελεί επιστημονική φαντασία, συνεπώς οι τολμηροί εξερευνητές του διαστήματος κινδυνεύουν να γυρίσουν στη Γη με όχι σώας τας φρένας τους. 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κατηγορία ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι είσοδοι και έξοδοι του Λευκού Οίκου έκλεισαν εξαιτίας ύποπτης δραστηριότητας και ένας ύποπτος έχει συλληφθεί.


Αυτό μετέδωσε επικαλούμενο τη Mυστική Yπηρεσία (Secret Service) το τηλεοπτικό δίκτυο NBC στον λογαριασμό του στο τουίτερ.

Η Πενσιλβάνια Άβενιου και η πλατεία Λαφαγιέτ έχουν κλείσει για την κυκλοφορία. Σύμφωνα με την Washington Post, η εκπρόσωπος της αστυνομίας της Ουάσινγκτον Μαργκαρίτα Μιχαΐλοβα δήλωσε πως οι αρχές ερευνούν ένα ύποπτο δέμα έξω από τον Λευκό Οίκο.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν άλλες πληροφορίες και το όνομα του συλληφθέντος δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κατηγορία ΚΟΣΜΟΣ
Σελίδα 1 από 3

Η Ελληνική Εφημερίδα στην Ευρώπη-

DIE GRIECHISCHE ZEITUNG IN EUROPA

Am Schomm 40, 41199 Mönchengladbach  
Telefon: +49 2166 64 78 733 
E-Mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Εγγραφή σε Newsletter

Εισάγετε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα του Europolitis.eu
captcha 
×

Το Europolitis.eu χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. OK     Διαβάστε περισσότερα...