Ολυμπος η γή των θεών και του καλού κρασιού

Ο Όλυμπος είναι το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας και το δεύτερο στα Βαλκάνια (2919 μέτρα), έχει 52 κορυφές, βαθιές χαράδρες και εντυπωσιακή βιοποικιλότητα. 


 Για την προστασία της μοναδικής αυτής κληρονομιάς, ανακηρύχθηκε ήδη από το 1938 ως ο πρώτος  Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας.  Η υψηλότερη κορυφή του είναι ο Μύτικας, που σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ήταν η κατοικία των 12 Ολύμπιων Θεών. 
Στις νοτιοανατολικές πλαγιές του Ολύμπου φωλιάζει η Ραψάνη, ένα γραφικό χωριό με μακρά παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια. Οι πρώτες αναφορές για τον τοπικό θεσσαλικό οίνο ως “καλό για την υγεία και τη διατήρηση της δύναμης” γίνονται από τον Θεόκριτο, πρωτοπόρο της βουκολικής ποίησης στα 300 πΧ, ενώ κατά τους Βυζαντινούς χρόνους η αμπελοκαλλιέργεια ήταν ανάμεσα στις βασικές δραστηριότητες των ντόπιων. Έτσι, ο 18ος αιώνας βρίσκει τη Ραψάνη να ευημερεί και να αναπτύσσεται. 

Στις αρχές του 19ου αιώνα, ο Άγγλος ορυκτολόγος και εξερευνητής Έντουαρντ Ντάνιελ Κλαρκ (Edward Daniel Clarke) επισκέφτηκε την περιοχή και χαρακτήρισε τον τοπικό ερυθρό οίνο ως “αυτόν με την καλύτερη γεύση από όσους δοκιμάσαμε στην Ελλάδα“, ενώ μερικές δεκαετίες αργότερα (1840) ο Αυστριακός γεωλόγος Αμί Μπουέ (Ami Boué) δουλεύοντας τον “Εθνογραφικό χάρτη των Βαλκανίων” ανέφερε “τους εξαιρετικούς αμπελώνες” που συνάντησε εκεί.

Καθώς η αναγνωρισιμότητα της Ραψάνης μεγάλωνε, οι αμπελουργοί ανέλαβαν ένα μεγάλο έργο αναμπέλωσης στις αρχές του 20ου αιώνα με στόχο τη διατήρηση της υψηλής ποιότητας των κρασιών τους. Στα 1932 η φήμη της Ραψάνης οδήγησε το ελληνικό κράτος να αναγνωρίσει τον τοπικό οίνο ως Οίνο Προέλευσης. Εκείνη την εποχή το 53% του εισοδήματος των Ραψανιωτών προερχόταν από το αμπέλι.  

Ο Ευάγγελος Τσάνταλης – με όραμα και πίστη στη μοναδικότητα και τη δυναμική της ζώνης- αναλαμβάνει τη δεκαετία του 90 ένα στρατηγικό επενδυτικό πλάνο προσφέροντας στους αμπελουργούς οικονομική ασφάλεια και ουσιαστικό κίνητρο για να επιστρέψουν στην αμπελοκαλλιέργεια.

Από τα λιγότερα από 100 στρέμματα που καταγράφηκαν το 1991 στη Ραψάνη, σήμερα η ΠΟΠ ζώνη περιλαμβάνει σχεδόν 900 στρέμματα αμπελώνων. Το όνομα ΡΑΨΑΝΗ αποτελεί ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα brands ελληνικού κρασιού σε όλο τον κόσμο. 

Ο αμπελώνας της ζώνης παραγωγής οίνων Π.Ο.Π. Ραψάνη, απλώνεται στις νότιες πλαγιές του Ολύμπου σε υψόμετρο έως τα 800 μέτρα και κατεβαίνει μέχρι την κοιλάδα των Τεμπών του Ολύμπου. Ο Πηνειός ποταμός και η κοιλάδα των Τεμπών διασχίζουν τη ζώνη.
 
Τα βασικά χαρακτηριστικά του αμπελώνα της Ραψάνης είναι: νοτιοανατολική έκθεση, υψόμετρο έως 800 μέτρα, μεγάλη κλίση εδάφους, φυσικό περιβάλλον (δασικές και θαμνώδεις εκτάσεις, γειτνίαση με τη θάλασσα) και μεσογειακό κλίμα. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ

Η Ελληνική Εφημερίδα στην Ευρώπη-

DIE GRIECHISCHE ZEITUNG IN EUROPA

Am Schomm 40, 41199 Mönchengladbach  
Telefon: +49 2166 64 78 733 
E-Mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Εγγραφή σε Newsletter

Εισάγετε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα του Europolitis.eu
captcha 
×

Το Europolitis.eu χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. OK     Διαβάστε περισσότερα...