Connect with us

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ποιοι τραγουδιστές απειλούν το YouTube με αγωγή 1 δισ. δολαρίων

Published

on

Με το YouTube και συνάμα με την Google τα έβαλε μια ομάδα που ονομάζεται Global Music Rights η οποία αντιπροσωπεύει μερικούς από τους μεγαλύτερους τραγουδιστές του κόσμου, διότι όπως υποστηρίζει το  YouTube δεν έχει τα δικαιώματα εκτέλεσης περίπου 200.000 κομματιών.

Όπως ισχυρίζονται οι καλλιτέχνες, το Youtube δεν διαθέτει άδεια για να ανεβάζει τα κομμάτια τους.

Η νεοσυσταθείσα ομάδα εκπροσωπεί μεγάλους καλλιτέχνες της μουσικής βιομηχανίας όπως τον Pharrell Williams, το συγκρότημα The Eagles, τον John Lennon, τον Chris Cornell και τον Smokey Robinson.

Η Google ωστόσο από την πλευρά της επιμένει ότι διαθέτει τα απαιτούμενα δικαιώματα, και αρνείται να κατεβάσει τα επίμαχα τραγούδια. Όμως οι καλλιτέχνες αναφέρουν ότι αν δεν κατεβάσει τα κομμάτια τους το YouTube, θα ασκήσουν αγωγή ζητώντας 1 δισ. δολάρια.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η χρήση του Cruise Control μειώνει κατά 7% – 14% την κατανάλωση καυσίμου

Published

on

Από

Οι μικρές αλλαγές της ταχύτητας που εξασφαλίζει το Cruise Control συμβάλλουν στην μεγάλη οικονομία καυσίμου. Photo credits: jwvein / pixabay

Το Cruise Control βρίσκεται στα αυτοκίνητα εδώ και πολλές δεκαετίες. Αρχικά αποτελούσε βασικό σύστημα υποβοήθησης οδηγού στα πολυτελή αυτοκίνητα, αλλά τα τελευταία χρόνια αποτελεί βασικό εξοπλισμό όλων των σύγχρονων αυτοκινήτων.

Η χρήση του είναι σημαντική, καθώς εκτός από τη διατήρηση της σταθερής ταχύτητας στα ταξίδια και την οδηγική άνεση, προσφέρει οικονομία καυσίμου.

Αυτή εντοπίζεται κυρίως στα μεγάλα ταξίδια, αλλά και σε διαδρομές που οι κλίσεις του οδοστρώματος δεν είναι μεγάλες. Σύμφωνα με μετρήσεις που έκανε η Kia, η χρήση του μπορεί να μειώσει την κατανάλωση καυσίμων κατά 7% – 14%.



Έρευνα του Natural Resources Canada έδειξε ότι η οδήγηση με σταθερή ταχύτητα καταναλώνει 20% λιγότερα καύσιμα, συγκριτικά με την οδήγηση με μεταβαλλόμενες ταχύτητες.

Οι μικρές αλλαγές της ταχύτητας που εξασφαλίζει το Cruise Control συμβάλλουν στην μεγάλη οικονομία καυσίμου.

Σίγουρα η χρήση του δεν αποτελεί ιδανική λύση για την πόλη και την πυκνή κυκλοφορία, ούτε σε διαδρομές με πολύ μεγάλες ανηφόρες, όπου το σύστημα προσπαθεί να διατηρήσει την ταχύτητά του αυξάνοντας κατά πολύ την κατανάλωση. Αντίθετα έχει πολύ καλά αποτελέσματα στις κατηφορικές διαδρομές.

Στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα η χρήση του βοηθάει στην ανάκτηση ενέργειας. Σε αυτά η αύξηση της αυτονομίας αποτελεί πρωταρχικό σκοπό και η χρήση του βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση.

Αν και στην πράξη είναι μια λειτουργία που βοηθάει και ξεκουράζει τον οδηγό, εντούτοις χρειάζεται μεγάλη προσοχή κατά τη διάρκεια της χρήσης του. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε ακραίες καιρικές συνθήκες.



Κυρίως σε συνθήκες πάγου και χιονιού, όπου το αυτοκίνητο θα πρέπει να κρατάει χαμηλή και σταθερή ταχύτητα, ενώ ο οδηγός θα πρέπει να είναι έτοιμος να αντιδράσει άμεσα, όταν για παράδειγμα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού υπάρχει μπροστά του μια κλειστή στροφή.

Η απενεργοποίηση πρέπει να γίνει έγκαιρα με το πάτημα του φρένου ή με το πάτημα του συγκριμένου κουμπιού. Η λειτουργία adaptive cruise control που προσαρμόζει αυτόματα την ταχύτητα βάσει της απόστασης από το προπορευόμενο όχημα, παρέχει επιπλέον ασφάλεια.

Τέλος, εκτός από την εξοικονόμηση καυσίμων, το cruise control μειώνει τη φθορά των μηχανικών μερών, καθώς περιορίζει τις περιττές επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις, ενώ παράλληλα προσφέρει ξεκούραστη εμπειρία οδήγησης, ιδίως σε μακρινά ταξίδια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην πρώιμη διάγνωση της άνοιας συμβάλλουν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης

Published

on

Από

Ο κ. Δερμιτζάκης επισημαίνει ότι, παρά την πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης, ο κλινικός γιατρός παραμένει ο κύριος υπεύθυνος για την εκτίμηση του ασθενούς. Photo credits: AMRULQAYS / pixabay

Μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που αξιοποιούν περισσότερους από 600 βιοδείκτες αποτελούν ένα σύγχρονο εργαλείο για τη διάγνωση της άνοιας, ακόμη και σε πολύ πρώιμα στάδια, ίσως και πριν από την εμφάνιση των πρώτων σαφών συμπτωμάτων.

«Η άνοια είναι μια εκφυλιστική πάθηση του εγκεφάλου, που χαρακτηρίζεται από τη νοητική και λειτουργική έκπτωση του ασθενούς. Περίπου το 85% των περιπτώσεων άνοιας είναι νόσος Alzheimer.

Η νόσος Alzheimer είναι καθαρά εγκεφαλική πάθηση και δεν θεωρείται φυσιολογική γήρανση, παρά μία πάθηση που επιδεινώνεται με την αύξηση της ηλικίας. Στον δυτικό κόσμο αυξάνεται το ποσοστό των ατόμων άνω των 65 σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050, η άνοια θα έχει τριπλασιαστεί στις δυτικές κοινωνίες.

Πρόκειται για μια μάστιγα που αναμένεται να απασχολήσει έντονα τα επόμενα χρόνια», σημειώνει ο νευρολόγος και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Εμμανουήλ Δερμιτζάκης.



Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Δερμιτζάκης αναφέρει ότι οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη ιατρική και ότι στην περίπτωση της άνοιας συμβάλλουν στην πρώιμη διάγνωσή της.

«Υπάρχει το τεστ μνήμης – περιγραφής, το οποίο χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια για τη διάγνωση της άνοιας. Στο πλαίσιο αυτού του τεστ, ο ασθενής καλείται να περιγράψει μια εικόνα που του δείχνει ο γιατρός. Στο παρελθόν, αυτό το τεστ αξιολογούσαν ψυχολόγοι, νευροψυχολόγοι και νευρολόγοι σε κατ’ ιδίαν εξετάσεις. Σήμερα, το τεστ αξιολογείται από την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία αναλύει τη λεκτική ροή του ασθενούς, το λεξιλόγιο και την ποικιλία των λέξεων, τη συντακτική πολυπλοκότητα και τα ηχητικά χαρακτηριστικά της ομιλίας του.

Ανάλογα με την ανάλυση, μπορεί να εντοπιστούν πρώιμα στάδια άνοιας, ίσως και πριν από τη σαφή εμφάνιση των συμπτωμάτων. Η τεχνητή νοημοσύνη αξιοποιεί περισσότερους από 600 βιοδείκτες, βοηθώντας τον νευρολόγο να εντοπίσει ασθενείς σε πρώιμο στάδιο ήπιας γνωστικής έκπτωσης», εξηγεί ο κ. Δερμιτζάκης.

Επισημαίνει παράλληλα ότι, παρά την πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης, ο κλινικός γιατρός παραμένει ο κύριος υπεύθυνος για την εκτίμηση του ασθενούς.



Ο κ. Δερμιτζάκης σημειώνει ότι οι εξετάσεις αίματος μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο.

«Ο βιοδείκτης p-Tau217, για παράδειγμα, αυξάνεται ακόμη και στα πρώτα στάδια της Νόσου Alzheimer. Επιπλέον, ο μοριακός έλεγχος για τα αλληλόμορφα E2, E3, E4 της ApoE (Απολιποπρωτεΐνη Ε), μιας πρωτεΐνης που εμπλέκεται στον μεταβολισμό των λιπιδίων, μπορεί να δείξει την πιθανότητα ανάπτυξης της νόσου, καθώς το αλληλόμορφο E4 αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης Alzheimer».

Τέλος, ο κ. Δερμιτζάκης τονίζει ότι, ενώ δεν υπάρχει πλήρης ίαση, οι θεραπευτικές παρεμβάσεις μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέους ορίζοντες στις θεωρίες για την αστερογένεση ανοίγει έρευνα με συμμετοχή του ΑΠΘ

Published

on

Από

Τα σύννεφα του μοριακού Υδρογόνου είναι τόσο ψυχρά (-250 C) που δεν εκπέμπουν καθόλου ορατό φως, παρά μόνο αμυδρά ραδιοκύματα από τα μόρια που εμπεριέχουν. Photo credits: AVISIONfx / pixabay

Μία νέα εποχή στην έρευνα γύρω από το πώς δημιουργούνται οι Ήλιοι στο Σύμπαν άνοιξε σημαντική επιστημονική ανακάλυψη με τη συμβολή του ΑΠΘ, καταδεικνύοντας τα Μαγνητικά Πεδία του Γαλαξία σαν τους αόρατους ρυθμιστές της δημιουργίας Ήλιων με βαρυτική κατάρρευση.

Η επιστημονική ανακάλυψη που αναθεωρεί δραστικά τις καθιερωμένες απόψεις των Αστροφυσικών για τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται οι Ήλιοι στον Γαλαξία μας, δημοσιεύθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2025, στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Nature Astronomy».

Τα νέα επιστημονικά δεδομένα έφερε στο φως διεθνής ερευνητική ομάδα, στην οποία συμμετείχε ο αν. καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Παντελής Παπαδόπουλος, ο οποίος ήταν ο βασικός υπεύθυνος για τη θεωρητική ανάλυση των δεδομένων από το μεγάλο ραδιο-τηλεσκόπιο IRAM 30-meter στο Pico Veleta της Ισπανίας, αλλά και από την ALMA (Atacama Large Millimeter Array), με 64 ραδιοτηλεσκόπια που λειτουργούν συγχρονισμένα σαν ένα, στα 5100 μέτρα υψόμετρο στην έρημο Ατακάμα της Βόρειας Χιλής, και αποτελούν τη μεγαλύτερη και πιο ευαίσθητη διάταξη ραδιοτηλεσκοπίων στην Γη.



Τα τηλεσκόπια κατάφεραν και ανίχνευσαν γιγάντια νέφη μοριακού Υδρογόνου στις εσχατιές του Γαλαξία μας αλλά ακόμα και στα Μαγγελανικά Νέφη, δύο μικρότερους γαλαξίες δορυφόρους γύρω από τον δικό μας, που είναι ορατοί μόνο από το Νότιο Ημισφαίριο, και τα οποία αποδείχθηκαν κρίσιμα για αυτή την επιστημονική ανακάλυψη.

Τα σύννεφα του μοριακού Υδρογόνου είναι τόσο ψυχρά (-250 C) που δεν εκπέμπουν καθόλου ορατό φως, παρά μόνο αμυδρά ραδιοκύματα από τα μόρια που εμπεριέχουν. Όταν αυτά τα νέφη καταρρέουν, λόγω της βαρύτητάς τους, δημιουργούν τα άστρα στους γαλαξίες στο Σύμπαν, είναι οι μήτρες αστρικών κόσμων βαθιά μέσα στο Χρονικό του Γαλαξία.

Πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, ένα τέτοιο νέφος ήταν υπεύθυνο για τη δημιουργία του δικού μας άστρου, του Ήλιου, ενώ από τα υπολείμματα αυτής της βαρυτικής κατάρρευσης και αστερογένεσης έγιναν οι πλανήτες.



Σε αντίθεση όμως με αυτό που περίμεναν οι ερευνητές, τα Γιγάντια Μοριακά Νέφη στα πιο μακρινά σημεία του Γαλαξία μας και στα Μαγγελανικά Νέφη δεν βρίσκονταν σε κατάσταση επικείμενης βαρυτικής κατάρρευσης, όπως απαιτούσε η καθιερωμένη εικόνα που είχε σχηματιστεί μετά από δεκαετίες παρατηρησιακής έρευνας και θεωρητικών μελετών της φυσικής και της θερμοδυναμικής τους κατάστασης χρησιμοποιώντας υπερυπολογιστές. Αντίθετα, ήταν σε μία κατάσταση σαν κάποιος άγνωστος αλλά πανίσχυρος παράγοντας να τα συγκρατούσε.

Η ανάλυση του κ. Παπαδόπουλου, χρησιμοποιώντας ένα πασίγνωστο θεώρημα της Στατιστικής Φυσικής και Θερμοδυναμικής, το θεώρημα virial, κατέδειξε αυτόν τον παράγοντα σαν το μαγνητικό πεδίο του Γαλαξία μας, του οποίου οι δυναμικές γραμμές διαπερνούν τα γιγάντια αυτά νέφη Υδρογόνου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η υιοθέτηση του 5G θα εκτοξευθεί έως το 2030 στην Ευρώπη, ενισχύοντας και την οικονομία

Published

on

Από

Έως το 2030, θα υπάρχουν 545 εκατομμύρια αδειοδοτημένες κυψελοειδείς συνδέσεις IoT στην Ευρώπη, με τη Γερμανία να κατέχει το 25% αυτών. Photo credits: Tumisu / pixabay

Η υιοθέτηση του 5G στην Ευρώπη θα εκτοξευθεί στο 80% έως το 2030, ενισχύοντας την οικονομία κατά 164 δισ. ευρώ, σύμφωνα με έκθεση της GSMA.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει, το 5G αποτελούσε το 30% των κινητών συνδέσεων στην Ευρώπη στα τέλη του 2024 – ποσοστό που αντιστοιχεί σε 200 εκατομμύρια συνδέσειςέναντι παγκόσμιου μέσου όρου 24%.

Το 5G θα καταστεί η κυρίαρχη κινητή τεχνολογία στην ήπειρο μέχρι το 2026 και ήδη αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία των συνδέσεων σε Γερμανία και Ελβετία, ενώ τα ποσοστά υιοθέτησης στη Δανία, τη Φινλανδία, τη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο ξεπερνούν το 40%.



Μέχρι το 2030, το 5G θα προσθέσει 164 δισ. ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία, με το 80% των συνδέσεων να προβλέπεται να είναι 5G, έναντι 18% του 4G.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, η Ευρώπη υστερεί σε σύγκριση με άλλες προηγμένες περιοχές, όπως η Βόρεια Αμερική, η Ανατολική Ασία, όπου πολλοί πάροχοι στρέφονται ήδη στην επόμενη γενιά δικτύων.

Ο Τζον Τζιούστι, επικεφαλής κανονιστικών θεμάτων της GSMA, επισημαίνει ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι στην ανάπτυξη της ψηφιακής υποδομής που θα χρειαστούν οι επιχειρήσεις και οι πολίτες της για να επιτύχουν.

«Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι μένει όλο και πιο πίσω από άλλες μεγάλες αγορές. Η βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας συνεισφέρει περισσότερα από 1 τρισ. ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς και εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Επείγουσα δράση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις άλλες αρχές της ΕΕ είναι απαραίτητη για να υποστηρίξει την καινοτομία στα δίκτυα και να επανατοποθετήσει την Ευρώπη ως ηγέτη στην παγκόσμια τεχνολογία μέχρι το 2030», προσθέτει.



Οι ευρωπαϊκοί πάροχοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης AI και δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης (genAI), με το 36% να την έχει υιοθετήσει ευρέως σε πολλούς τομείς. Εφαρμογές όπως η βελτιστοποίηση δικτύων, η ενίσχυση της ασφάλειας και η βελτίωση της εξυπηρέτησης πελατών αποτελούν παραδείγματα από εταιρείες όπως οι Deutsche Telekom, EE, Orange και Vodafone.

Σύμφωνα με την έκθεση, η βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας συνεισέφερε 1,1 τρισ. ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία το 2023, αντιπροσωπεύοντας το 5% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και υποστηρίζει περισσότερες από 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Σημειώνεται επίσης ότι έως το 2030, θα υπάρχουν 545 εκατομμύρια αδειοδοτημένες κυψελοειδείς συνδέσεις IoT στην Ευρώπη, με τη Γερμανία να κατέχει το 25% αυτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο πύραυλος Starship της SpaceX εξερράγη κατά τη δοκιμαστική πτήση του

Published

on

Από

Η δοκιμή εντάσσσεται στην ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων προσπάθεια του Μασκ να κατασκευάσει έναν πύραυλο ικανό να μεταφέρει ανθρώπους και φορτία στον Άρη, καθώς και να αναπτύξει μεγάλες ομάδες δορυφόρων. Photo credits: SpaceX-Imagery / pixabay

Η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας (FAA) των ΗΠΑ απαγόρευσε την εκτόξευση πυραύλων Starship της SpaceX και ζήτησε από την εταιρεία να διεξάγει έρευνα, αφού ο δεύτερος όροφος ενός τέτοιου πυραύλου εξερράγη χθες, κατά τη διάρκεια δοκιμαστικής πτήσης.

«Η FAA συνεργάζεται με την SpaceX και τις αρμόδιες υπηρεσίες για να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι προκλήθηκαν ζημιές σε περιουσίες στα νησιά Τερκ και Κέικος» της Καραϊβικής, πρόσθεσε στην ανακοίνωσή της.

Ο πύραυλος Starship της SpaceX εξερράγη και διαλύθηκε στο διάστημα μερικά λεπτά μετά την εκτόξευσή του χθες, Πέμπτη, από το Τέξας, υποχρεώνοντας πτήσεις επιβατικών αεροπλάνων πάνω από τον Κόλπο του Μεξικού να αλλάξουν πορεία για να αποφύγουν τα συντρίμμια που έπεφταν στη Γη, σε μια οπισθοδρόμηση για τη ναυαρχίδα των πυραυλικών προγραμμάτων του Ίλον Μασκ.



Ο έλεγχος αποστολής της SpaceX έχασε την επαφή με τον αναβαθμισμένο Starship, ο οποίος μετέφερε ένα φορτίο ψεύτικων δορυφόρων, αλλά όχι πλήρωμα, οκτώ λεπτά μετά την εκτόξευσή του από τις πυραυλικές εγκαταστάσεις του Νότιου Τέξας στις 5:38 μ.μ (τοπική ώρα, 00:38 της Παρασκευής ώρα Ελλάδας).

Δεκάδες εμπορικές πτήσεις υποχρεώθηκαν να προσγειωθούν σε άλλα αεροδρόμια από εκείνα του προορισμού τους ή άλλαξαν πορεία για να αποφύγουν τα συντρίμμια, σύμφωνα με τον ιστότοπο FlightRadar24. Οι αναχωρήσεις από τα αεροδρόμια στο Μαϊάμι και το Φόρτ Λόντερντεϊλ στη Φλόριντα κατέγραψαν επίσης καθυστερήσεις 45 λεπτών, πρόσθεσε.



Η δοκιμή αυτή ήταν η έβδομη του Starship από το 2023. Εντάσσσεται στην ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων προσπάθεια του Μασκ να κατασκευάσει έναν πύραυλο ικανό να μεταφέρει ανθρώπους και φορτία στον Άρη, καθώς και να αναπτύσσει μεγάλες ομάδες δορυφόρων στην τροχιά της Γης.

Ωστόσο ο μεγάλος προωθητήρας του πυραύλου, ο Super Heavy, επέστρεψε στην εξέδρα εκτόξευσης περίπου επτά λεπτά μετά την εκτόξευση, όπως ήταν σχεδιασμένο, επιβραδύνοντας την κάθοδό του από το διάστημα με χρήση των κινητήρων Raptor και εκτελώντας έναν περίπλοκο ελιγμό ώστε να αγκιστρωθεί από γιγάντιους μεταλλικούς βραχίονες οι οποίοι ήταν προσαρμοσμένοι σ’ έναν πύργο εκτόξευσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αστροφυσικοί αποκαλύπτουν για πρώτη φορά τη δομή 74 ζωνών εξωκομητών

Published

on

Από

Οι εξωκομητικές ζώνες βρίσκονται σε τουλάχιστον το 20% των πλανητικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικού μας Ηλιακού Συστήματος, επισημαίνει ο Λούκα Ματρά, κύριος συγγραφέας της έρευνας. Photo credits: Karim-Ulric / pixabay

Έναν μεγάλο αριθμό ζωνών εξωκομητών σε τροχιά γύρω από 74 κοντινούς αστέρες και τη δομή τους κατάφεραν να αποτυπώσουν για πρώτη φορά αστροφυσικοί, με επικεφαλής ομάδα από το Πανεπιστήμιο Trinity College του Δουβλίνου.

Η μελέτη REASONS, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Astronomy and Astrophysics», σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στη μελέτη των ζωνών εξωκομητών, καθώς οι εικόνες και οι αναλύσεις τους αποκαλύπτουν την τοποθεσία των μικροσκοπικών πετρών στο εσωτερικό τους και συνεπώς των εξωκομητών.



Συνήθως, βρίσκονται σε απόσταση δεκάδων έως εκατοντάδων αστρονομικών μονάδων au (η απόσταση από τη Γη στον Ήλιο) από τον κεντρικό τους αστέρα.

Σε αυτές τις περιοχές, η θερμοκρασία είναι τόσο χαμηλή (-250 έως -150 βαθμοί Κελσίου) που οι περισσότερες ενώσεις, συμπεριλαμβανομένου του νερού, είναι παγωμένες σε αυτούς τους εξωκομήτες.



Αυτό που παρατηρούν οι αστροφυσικοί είναι λοιπόν πού βρίσκονται οι δεξαμενές πάγου των πλανητικών συστημάτων και το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι το πρώτο που αποκαλύπτει τη δομή αυτών των ζωνών για ένα μεγάλο δείγμα 74 εξωπλανητικών συστημάτων.

«Οι εξωκομήτες είναι βράχοι και πάγοι, τουλάχιστον 1 χιλιόμετρο σε μέγεθος, που συγκρούονται μέσα σε αυτές τις ζώνες για να δημιουργήσουν τις πέτρες που παρατηρούμε με τα τηλεσκόπια ALMA και SMA. Οι εξωκομητικές ζώνες βρίσκονται σε τουλάχιστον το 20% των πλανητικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικού μας Ηλιακού Συστήματος», επισημαίνει ο Λούκα Ματρά, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Φυσικής του Trinity και κύριος συγγραφέας της έρευνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis