Connect with us

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τα δώδεκα σημαντικότερα επιστημονικά επιτεύγματα του 2014

Published

on

Από προσεδάφιση σε κομήτη μέχρι την αυτοψία του Φαραώ Τουταγχαμών, το 2014 έχει να παρουσιάσει κάποιες πολύ συναρπαστικές επιστημονικές ανακαλύψεις και επιτεύγματα.

Ακολουθεί μια ματιά στα σημαντικότερα επιστημονικά επιτεύγματα της χρονιάς, όπως επελέγησαν από την αμερικανική έκδοση της Huffington Post.

Eπιστήμονες ανακάλυψαν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι υπήρξε κάποτε ζωή στον Άρη. Η NASA ανακοίνωσε στις 16 Δεκεμβρίου ότι το Curiosity εντόπισε «εξάρσεις» μεθανίου στην αρειανή ατμόσφαιρα. Σημειώνεται πως το αέριο συνδέεται με τη ζωή στη Γη.

Το νέο διαστημόπλοιο Orion της NASA πραγματοποίησε προσθαλάσσωση στον Ειρηνικό στις 5 Δεκεμβρίου, αφού είχε προηγηθεί ένα σημαντικό ταξίδι περίπου 3.600 μίλια πέρα από τη Γη. Η επιτυχής δοκιμή της κάψουλας άνοιξε μία νέα εποχή εξερεύνησης του Διαστήματος και σηματοδότησε το επόμενο βήμα προς την κατεύθυνση μιας επανδρωμένης αποστολής στον Άρη.

Ενώ έψαχναν ανάμεσα σε ένα σύνολο απολιθωμάτων που είχαν συλλεγεί στην Ινδονησία στα τέλη του 1800, ερευνητές έπεσαν πάνω σε ένα σχέδιο που είχε χαραχθεί πάνω στην επιφάνεια ενός μαλακίου, που θεωρείται ότι ανάγεται 430.000 με 540.000 χρόνια – καθιστώντας το πιθανώς το αρχαιότερο γνωστό δείγμα τέχνης. Η ανακάλυψη περιγράφηκε σε ένα paper που δημοσιεύθηκε στο journal Nature.

Χαμένα για πέντε αιώνες, τα λείψανα του Βρετανού βασιλιά Ριχάρδου του Τρίτου βρέθηκαν στο Λέστερ. Επιστήμονες ανέφεραν στις 2 Δεκεμβρίου ότι εκτενής ανάλυση των λειψάνων απέδωσε «συντριπτικά στοιχεία» ότι ο σκελετός ήταν όντως αυτός του μεσαιωνικού βασιλιά.

Νέες έρευνες έδειξαν ότι ο ιός του AIDS γίνεται λιγότερο μεταδοτικός, υποδεικνύοντας ότι η παγκόσμια πανδημία του AIDS ενδεχομένως να υποχωρεί. Οι επιστήμονες παρουσίασαν τα ευρήματά τους σε μελέτη που δημοσιεύτηκε την 1η Δεκεμβρίου.

Προσεδαφιστήκαμε σε κομήτη! Στις 12 Νοεμβρίου, το διαστημικό σκάφος Rosetta της ESA άφησε με επιτυχία το ρομποτικό όχημα Philae στον κομήτη 67Ρ/ Churyumov-Gerasimenko. Ήταν η πρώτη προσεδάφιση του είδους που έγινε ποτέ.

Επιστήμονες πέτυχαν επικοινωνία εγκεφάλου με εγκέφαλο μεταξύ ανθρώπων. Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 5 Νοεμβρίου, ερευνητές έδειξαν ότι ήταν δυνατή η μετάδοση από τον εγκέφαλο ενός ατόμου μέσω του Ίντερνετ και χρησιμοποιήθηκαν για τον έλεγχο των κινήσεων του χεριού ενός άλλου ατόμου- όλα μέσα σε κλάσμα δευτερολέπτου.

Μετά από δεκαετίες αναζήτησης, επιστήμονες ανακοίνωσαν στις 30 Οκτωβρίου ότι είχαν ανακαλύψει κομμάτι αλουμινίου που θεωρείται ότι προήλθε από το αεροπλάνο της Αμέλια Έρχαρτ στο Νικουμαρόρο, ένα ακατοίκητο νησί στον Ειρηνικό περίπου 2.000 μίλια νοτιοδυτικά της Χαβάης. Η ‘Ερχαρτ και το αεροπλάνο της εξαφανίστηκαν το 1937.

Μια εικονική αυτοψία του φαραώ Τουταγχαμών – στην ουσία ήταν μια λεπτομερής ανάλυση μιας εικόνας σε φυσικό μέγεθος του φαραώ, η οποία δημιουργήθηκε από άνω των 2.000 σαρώσεων του μουμιοποιημένου λειψάνου – αποκάλυψε ότι είχε δόντια που προεξείχαν, ραβοϊπποποδία και μάλλον κοριτσίστικη σιλουέτα. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν σε ντοκιμαντέρ του BBC με τίτλο «Tutankhamun: The Truth Uncovered» στις 26 Οκτωβρίου.

Ένα από τα πιο γιγαντιαία πλάσματα που περπάτησαν στη Γη. Επιστήμονες ανακάλυψαν το Dreadnoughtus schrani, έναν δεινόσαυρο τόσο τρομερό, που πήρε το όνομα της διάσημης κλάσης θωρηκτού του 20ού αιώνα. Η ανακάλυψη ανακοινώθηκε σε paper που δημοσιεύθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου.

Στις 3 Σεπτεμβρίου, αστρονόμοι παρουσίασαν έναν νέο χάρτη του σύμπαντος, που απεικόνιζε τον Γαλαξία μας μέσα σε ένα κολοσσιαίο σύμπλεγμα γαλαξιών, υπό την ονομασία «Λανιάκια» (σημαίνει, «απέραντος ουρανός» στη χαβανέζικη γλώσσα. Το υπερ-σύμπλεγμα αυτό έχει διάμετρο 520 εκατ. ετών φωτός.

Σε μια ανακάλυψη που χαιρετίστηκε ως επιστημονική πρωτιά, ερευνητές στη Σκωτία δημιούργησαν ένα πλήρως λειτουργικό όργανο- ένας λειτουργικός θύμος αδένας (στην εικόνα φαίνονται κύτταρα του συκωτιού με ροζ χρώμα, και τα κύτταρα του θύμου σε βαθύ μπλε) από το μηδέν, μέσα στο σώμα ενός ζωντανού ζώου. Το επίτευγμα ανακοινώθηκε στις 24 Αυγούστου.

Το κείμενο αποτελεί μετάφραση του “12 Favorite Science Stories Of 2014” , που δημοσιεύθηκε στην αμερικανική έκδοση της Huffington Post.

Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επενδύσεις 1,3 δισ. ευρώ σε τεχνητή νοημοσύνη και κυβερνοασφάλεια ανακοίνωσε η Κομισιόν

Published

on

Από

Το DIGITAL είναι το πρώτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΕ που επικεντρώνεται εξ ολοκλήρου στην προώθηση της ψηφιακής τεχνολογίας στις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Photo credits: rgaymon / pixabay

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 1,3 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη κρίσιμων τεχνολογιών για το μέλλον της Ευρώπης, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια και οι ψηφιακές δεξιότητες.

Το ποσό των 1,3 δισ. ευρώ θα διατεθεί μέσω του προγράμματος εργασίας «Ψηφιακή Ευρώπη» (DIGITAL) για την περίοδο 2025-2027. Το πρόγραμμα αυτό επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) και στην υιοθέτησή της από τις επιχειρήσεις και τη δημόσια διοίκηση, το υπολογιστικό νέφος και τα δεδομένα, την ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο και τις ψηφιακές δεξιότητες.

Συγκεκριμένα, οι βασικές προτεραιότητες στο πλαίσιο του προγράμματος ψηφιακής εργασίας περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη βελτίωση της διαθεσιμότητας και της προσβασιμότητας των εφαρμογών ΤΝ, μεταξύ άλλων στους τομείς της υγείας και της περίθαλψης, τη στήριξη των λεγόμενων «ευρωπαϊκών κόμβων ψηφιακής καινοτομίας» (EDIHs) που παρέχουν στις επιχειρήσεις και τον δημόσιο τομέα πρόσβαση σε τεχνική εμπειρογνωμοσύνη και δοκιμές τεχνολογιών, καθώς και συμβουλές, κατάρτιση και δεξιότητες για την υιοθέτηση των τελευταίων τεχνολογιών.



Περιλαμβάνει επίσης την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στον κυβερνοχώρο για να βελτιωθεί η ασφάλεια των υποδομών ζωτικής σημασίας, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων και των υποβρυχίων καλωδίων, καθώς και το μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα με την ανάπτυξη αποτελεσματικών, υψηλής ποιότητας, διαλειτουργικών ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το DIGITAL είναι το πρώτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΕ που επικεντρώνεται εξ ολοκλήρου στην προώθηση της ψηφιακής τεχνολογίας στις επιχειρήσεις και τους πολίτες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σχεδόν μία στις τέσσερις αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στην Ευρώπη κατατίθεται από μικρή εταιρεία

Published

on

Από

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατήρησαν τη θέση τους ως η κορυφαία χώρα προέλευσης για τις ευρωπαϊκές αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, ακολουθούμενη από τη Γερμανία, την Ιαπωνία, την Κίνα και τη Νότια Κορέα. Photo credits: Pexels / pixabay

Εταιρείες και εφευρέτες από όλο τον κόσμο κατάθεσαν 199.264 αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO) πέρυσι, σύμφωνα με τον Patent Index 2024.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας σχετικά με τα ευρήματα του δείκτη καινοτομίας (Patent Index 2024) του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας, το υψηλό επίπεδο δραστηριότητας στην κατάθεση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας ήταν περίπου το ίδιο με το προηγούμενο έτος (2023: 199.452, -0,1%), μετά από τρία χρόνια σημαντικής ανάπτυξης.

Η τεχνολογία υπολογιστών, συνεχίζει η ανακοίνωση, η οποία περιλαμβάνει τομείς της τεχνητής νοημοσύνης όπως η μηχανική μάθηση και η αναγνώριση προτύπων, ήταν για πρώτη φορά ο κορυφαίος τομέας με 16.815 αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας το 2024.



Ο τομέας ηλεκτρικών μηχανημάτων, συσκευών και ενέργειας κατέγραψαν την ισχυρότερη ανάπτυξη το περασμένο έτος (+8,9% σε σχέση με το 2023), κυρίως λόγω των προόδων στις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, ειδικότερα στην καινοτομία των μπαταριών (+24,0%).

Συγχρόνως, η ψηφιακή επικοινωνία, η οποία περιλαμβάνει εφευρέσεις σχετικές με τα κινητά δίκτυα, κατέγραψε μείωση 6,3%.

Οι κορυφαίες τεχνολογίες για τις ευρωπαϊκές αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που προέρχονται από την Ελλάδα πέρυσι ήταν:

• φαρμακευτικά προϊόντα

• ιατρική τεχνολογία

• χειρισμός (που περιλαμβάνει τεχνολογίες συσκευασίας)

• υλικά/μεταλλουργία και κινητήρες/αντλίες/τουρμπίνες

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατήρησαν τη θέση τους ως η κορυφαία χώρα προέλευσης για τις ευρωπαϊκές αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, ακολουθούμενη από τη Γερμανία, την Ιαπωνία, την Κίνα και τη Νότια Κορέα.



Τα κράτη μέλη του EPO αντιπροσωπεύουν το 43% των αιτήσεων, ενώ το 57% προήλθε από χώρες εκτός Ευρώπης. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Νότια Κορέα σημείωσε την ισχυρότερη αύξηση (+4,2%), η Κίνα παρουσίασε αύξηση 0,5%, ενώ οι εταιρείες και οι εφευρέτες από τις ΗΠΑ (-0,8%) και την Ιαπωνία (-2,4%) κατέθεσαν λιγότερες αιτήσεις.

Το 2024, το 25% όλων των αιτήσεων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας προς το EPO από την Ευρώπη περιλάμβαναν τουλάχιστον μία γυναίκα ως εφευρέτη.

Σημειώνεται ότι, για την Ελλάδα, το ποσοστό των αιτήσεων που περιλαμβάνουν γυναίκα εφευρέτη ήταν 30%, που είναι σημαντικά υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην εξαγορά της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Wiz προχωρά η Google

Published

on

Από

Πρόκειται μακράν για τη μεγαλύτερη εξαγορά που έχει κάνει ποτέ η Google και η μητρική της, Alphabet, οι οποίες ενισχύουν τη θέση τους στην ασφάλεια συστημάτων πληροφορικής. Photo credits: denvit / pixabay

Η Alphabet, μητρική εταιρεία της Google, ανακοίνωσε τη σύναψη «οριστικής συμφωνίας» για την εξαγορά της αμερικανικής startup κυβερνοασφάλειας Wiz έναντι 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η εξαγορά θα γίνει εξ ολοκλήρου σε ρευστό και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026.

Πρόκειται μακράν για τη μεγαλύτερη εξαγορά που έχει κάνει ποτέ η Google και η μητρική της, Alphabet, οι οποίες ενισχύουν τη θέση τους στην ασφάλεια συστημάτων πληροφορικής, που θεωρείται μια αναπτυσσόμενη αγορά.

Η συμφωνία θα ενισχύσει τις λειτουργίες cloud της Google με τις λύσεις κυβερνοασφάλειας της Wiz με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης που χρησιμοποιούν εταιρείες για την εξάλειψη κρίσιμων κινδύνων, βοηθώντας την Google να ανταγωνιστεί από καλύτερη θέση σε έναν κλάδο που επωφελείται από την άνοδο υπηρεσιών γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης όπως το ChatGPT.



Μέχρι σήμερα, η μεγαλύτερη συμφωνία του τεχνολογικού κολοσσού της Καλιφόρνια χρονολογείται το 2012, με την εξαγορά της Motorola Mobility, του πρώην τμήματος εξοπλισμού της Motorola, έναντι 12,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Wiz, που ιδρύθηκε μόλις πριν από πέντε χρόνια, είχε ήδη προσεγγιστεί από την Google πέρυσι, αλλά το διοικητικό συμβούλιο της αμερικανικής startup κυβερνοασφάλειας απέρριψε την προσφορά της, την οποία πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ανερχόταν σε 23 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Google επανήλθε, αυξάνοντας σημαντικά την προσφορά της και ο τεχνολογικός γίγαντας δεν δίστασε να καταθέσει προσφορά σε τιμή διπλάσια από την αποτίμηση που παρουσίασε η Wiz κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης πώλησης μετοχών στα τέλη του 2024.



Η αυξανόμενη χρήση του cloud αυξάνει τον κίνδυνο κυβερνοεπιθέσεων, καθώς οι εταιρείες βασίζονται σε υποδομές που βρίσκονται σε διαφορετικούς ιστότοπους. Η άνοδος της Τεχνητής Νοημοσύνης απαιτεί δυνατότητες επεξεργασίας και αποθήκευσης που παρέχονται από κέντρα δεδομένων, γεγονός που καθιστά το cloud ακόμα πιο απαραίτητο.

Μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες startups λογισμικού, η Wiz προσφέρει λύσεις κυβερνοασφάλειας που βασίζονται στο υπολογιστικό νέφος (cloud).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επέστρεψαν στη Γη οι δύο αστροναύτες που είχαν αποκλειστεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Published

on

Από

Η κάψουλα της SpaceX που έφερε τους αστροναύτες πίσω προσθαλασσώθηκε χωρίς απρόοπτα στα ανοικτά των ακτών της Φλόριντας. Photo credits: StockSnap / pixabay

Έπειτα από εννέα μήνες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, αντί για οκτώ ημέρες που είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει η παραμονή τους, οι Αμερικανοί αστροναύτες Μπουτς Γουίλμορ και Σάνι Γουίλιαμς επέστρεψαν στη Γη.

Η κάψουλα της SpaceX που τους έφερε πίσω, μαζί με τον Αμερικανό αστροναύτη Νικ Χέιγκ και τον Ρώσο κοσμοναύτη Αλεξάντρ Γκορμπούνοφ προσθαλασσώθηκε χωρίς απρόοπτα στα ανοικτά των ακτών της Φλόριντας λίγο πριν από τις 6 το απόγευμα της Τρίτης (τοπική ώρα· τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας).

Ο Μπουτς Γουίλμορ και η Σάνι Γουίλιαμς έφθασαν στον ΔΔΣ τον Ιούνιο, με σκάφος Starliner της Boeing.

Υποτίθεται πως θα παρέμεναν εκεί για οκτώ ημέρες, όμως τεχνικά προβλήματα ανάγκασαν την αμερικανική διαστημική υπηρεσία να αλλάξει τα σχέδιά της.



Τα τεχνικά προβλήματα του Starliner υποχρέωσαν τη NASA να απευθυνθεί στην εταιρία SpaceX του Ίλον Μασκ.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η NASA και η SpaceX έστειλαν στο διάστημα δύο αστροναύτες αντί για τέσσερις, όπως είχε προβλεφθεί αρχικά, προκειμένου να αφήσουν ελεύθερες θέσεις για τον Γουίλμορ και τη Γουίλιαμς στην επιστροφή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στα τέλη του 2026 η εκτόξευση του διαστημοπλοίου Starship με προορισμό τον Άρη

Published

on

Από

Photo credits: BlenderTimer / pixabay

Ο ιδρυτής της SpaceX, ο Ίλον Μασκ, δήλωσε ότι το διαστημόπλοιό του Starship προβλέπεται να εκτοξευτεί με προορισμό τον Άρη στα τέλη του 2026, μεταφέροντας το ανθρωποειδές ρομπότ της Tesla Optimus.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι αν όλα πάνε καλά θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τρία με πέντε χρόνια αργότερα άνθρωποι.



“Το Starship αναχωρεί για τον Άρη στα τέλη της επόμενης χρονιάς, μεταφέροντας το Optimus. Αν πάνε καλά οι προσεδαφίσεις αυτές, τότε προσεδαφίσεις ανθρώπων θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ήδη από το 2029, αν και το 2031 δείχνει πιο πιθανό“, ανέφερε σε μήνυμα στο μέσο του κοινωνικής δικτύωσης X ο πολυδισεκατομμυριούχος ιδρυτής της SpaceX και στενός σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα περιορισμένα σημεία φόρτισης το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης

Published

on

Από

Η απαιτούμενη εγκατάσταση δημόσιων σημείων φόρτισης δεν ταιριάζει με τον ρυθμό χρήσης των ηλεκτρικών οχημάτων, υπονομεύοντας την πρόοδο της ηλεκτροκίνησης. Photo credits: andreas160578 / pixabay

Ένα νέο έγγραφο του Κοινωνικού Ιδρύματος Αγοράς (SMF) επισημαίνει το πρόβλημα, θεωρώντας παράλληλα ότι οι τιμές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα πρέπει να μειωθούν.

Αν και η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο κυρίως εντός πόλης είναι πολύ φθηνότερη σε σχέση με το αντίστοιχο κόστος που χρειάζεται ένα συμβατικό αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί υγρά καύσιμα, εντούτοις η έλλειψη ταχυφορτιστών δεν βοηθάει την ανάπτυξή της.



Σήμερα, υπάρχουν περισσότερα από 370 μοντέλα ηλεκτρικών στην αγορά. Όμως, η απαιτούμενη εγκατάσταση δημόσιων σημείων φόρτισης δεν ταιριάζει με τον ρυθμό χρήσης των ηλεκτρικών οχημάτων, υπονομεύοντας την πρόοδο της ηλεκτροκίνησης.

Συνολικά χρειάζονται 1,2 εκατομμύρια δημόσια σημεία φόρτισης μέχρι το 2030 σε όλη την Ευρώπη. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι κάθε χρόνο θα πρέπει να μπαίνουν 210.000 νέα σημεία φόρτισης.



Η εγκατάσταση των σημείων φόρτισης είναι ένα από τα μέτρα που πρέπει να συμπεριλάβουν τα κράτη μέλη στα σχέδιά τους, ενώ οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο στην παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη της υποδομής φόρτισης, αλλά και στην επέκταση των κυβερνητικών προγραμμάτων που καθιστούν τα EV πιο προσιτά.

Όπως προσδιορίζει το έγγραφο SMF, οι εταιρείες μίσθωσης μπορούν να αποτελέσουν μέρος της λύσης, συμβάλλοντας στην ελάφρυνση του αρχικού κόστους των ηλεκτρικών οχημάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis