Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Deutsche Bank: Οι «κρίσιμες» ημερομηνίες που θα καθορίσουν το μέλλον της Ελλάδας

Published

on

Τις «κρίσιμες» ημερομηνίες για την ελληνική κυβέρνηση που θα καθορίσουν το μέλλον της Ελλάδας παρουσιάζει αναλυτικά η Deutsche Bank.

Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα της Deutsche Bank:

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου: Η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει στο ελληνικό κοινοβούλιο τις προγραμματικές τις προτάσεις

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου: Θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή η ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου: -Θα πραγματοποιηθεί το έκτακτο Eurogroup, η Σύνοδος των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών.

– Πιθανή έκδοση εντόκων γραμματίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την άντληση 1,4 δισ. ευρώ

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου: Είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, όπου αναμένεται να συναντηθεί ο A. Τσίπρας με την Γερμανίδα Καγκελάριο, A. Merkel
Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου: Θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με πιθανό υποψήφιο τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Δ. Αβραμόπουλο.

Το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι ότι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί στη δεύτερη ψηφοφορία όπου θα απαιτούνται 151 ψήφοι.

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου: Θα γίνει το προγραμματισμένο Εurogroup όπου αναμένεται η Ελλάδα να είναι στην κορυφή της ατζέντας

Τετάρτη 18-19 Φεβρουαρίου: Η νέα απόφαση της ΕΚΤ για το αν θα παραταθεί το ELA

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου: Λήγει το υφιστάμενο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενδιάμεση Έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση

Published

on

Από

Photo credits: jackmac34 / pixabay

Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ έδωσε στη δημοσιότητα την Ενδιάμεση Έκθεση του 2024 για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση.

Αναλυτικά τα Βασικά συμπεράσματα και τα εμπειρικά ευρήματα της Ενδιάμεσης Έκθεσης:

  • Το 2024 η εξέλιξη του πραγματικού ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας κυμάνθηκε σε υψηλότερο επίπεδο από τον μέσο όρο της ΕΕ. Η κατανάλωση εξακολουθεί να αποτελεί τον πρωταρχικό προσδιοριστικό παράγοντα της οικονομικής δραστηριότητας. Ωστόσο, το εισόδημα των μισθωτών έχει μικρή συμβολή στη μεταβολή του ακαθάριστου εισοδήματος των νοικοκυριών και στην αύξηση της κατανάλωσης. Το 2023 οι πραγματικοί μισθοί συνέβαλαν μόλις κατά 1%, τα εισοδήματα των αυτοαπασχολούμενων κατά 1,76% και τα κέρδη από διακράτηση πλούτου κατά 1,5%. Τα ευρήματα αυτά αποτελούν ένδειξη άνισης κατανομής της ευημερίας στην Ελλάδα.
  • Οι πραγματικές επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ εξακολουθούν να είναι από τις χαμηλότερες στην ΕΕ, ενώ το γ ́ τρίμηνο του 2024 έμειναν στάσιμες. Αναφορικά με το είδος των επενδύσεων, η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση εντοπίζεται στις επενδύσεις σε κατοικίες. Σε συνδυασμό με τις λοιπές κατασκευές, το α ́ εξάμηνο του 2024, οι επενδύσεις αυτές αντιστοιχούσαν στο 5,2% του ΑΕΠ. Στο ίδιο διάστημα, υψηλότερες ήταν οι επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό και οπλικά συστήματα (6,2% του ΑΕΠ), ενώ χαμηλές ήταν οι επενδύσεις σε προϊόντα διανοητικής ιδιοκτησίας (2,4% του ΑΕΠ), οι οποίες αποτελούν κρίσιμο μέγεθος για την ποιοτική αναβάθμιση του εγχώριου παραγωγικού ιστού.


  • Η μεγάλη αύξηση των εισαγωγών διατήρησε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σε πολύ υψηλό επίπεδο, παρά τη βελτίωση στο ισοζύγιο ενέργειας. Τη μεγαλύτερη αρνητική επίδραση σε αυτή την εξέλιξη είχε το ισοζύγιο ενδιάμεσων προϊόντων, το οποίο το α ́ εξάμηνο του 2024 διευρύνθηκε κατά 932 εκατ. ευρώ έναντι του α ́ εξαμήνου του 2023 και επιπλέον κατά 425 εκατ. ευρώ το γ ́ τρίμηνο σε ετήσια βάση.
  • Το αυξανόμενο εμπορικό έλλειμμα είναι αποτέλεσμα της μεγάλης εξάρτησης της εγχώριας παραγωγής από εισαγόμενα ενδιάμεσα προϊόντα, η οποία με τη σειρά της αναδεικνύει, αφενός, τη σοβαρή διαρθρωτική ανεπάρκεια του παραγωγικού συστήματος και, αφετέρου, την επιτακτική ανάγκη σχεδιασμού μιας σύγχρονης βιομηχανικής πολιτικής.
  • Το γεγονός ότι δεν σημειώνεται κάποιος ουσιαστικός μακροοικονομικός και παραγωγικός μετασχηματισμός αποτελεί ένδειξη αδυναμίας διαμόρφωσης συνθηκών διατηρήσιμης δυναμικής ανθεκτικότητας και βιωσιμότητας της οικονομίας.
  • Υποβοηθούμενο από την άνοδο του πληθωρισμού και την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, το ύψος του δημόσιου χρέους ως ποσοστού στο ΑΕΠ κατέγραψε σημαντική αποκλιμάκωση. Ειδικότερα, το β ́ τρίμηνο του 2024 κατήλθε στο 163,6% έναντι 172,5% το β ́ τρίμηνο του 2023. Ωστόσο, σε απόλυτα νούμερα, και παρά τη μετάβαση της οικονομίας σε καθεστώς πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης εξακολουθούσε το β ́ τρίμηνο του 2024 να κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, στα οποία βρέθηκε μετά το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης το 2020.


  • Επιπλέον, παρά τη θετική δημοσιονομική επίδραση του πληθωρισμού και τους θετικούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ, η χρηματοπιστωτική κατάσταση του ελληνικού δημόσιου τομέα, αν και βελτιωμένη, παραμένει εύθραυστη, με τον δείκτη φερεγγυότητας του ελληνικού Δημοσίου να εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί το 2024 εντός του χρηματοπιστωτικού καθεστώτος Ponzi. Ωστόσο, φέτος και το 2026 προβλέπεται, βάσει των στοιχείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναβάθμιση του δείκτη φερεγγυότητας του ελληνικού Δημοσίου.
  • Το εξωτερικό έλλειμμα εξακολουθεί να παραμένει σε υψηλότερο επίπεδο από αυτό του 2019. Ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να χρηματοδοτήσει τόσο το εξωτερικό έλλειμμα όσο και τη δημοσιονομική προσαρμογή του δημόσιου τομέα, το έλλειμμα του οποίου έχει σχεδόν εξαλειφθεί. Το α ́ τρίμηνο του 2024 το ισοζύγιο των επιχειρήσεων ήταν σχεδόν ισοσκελισμένο, πράγμα που συνεπάγεται ότι το έλλειμμα των νοικοκυριών είναι αυτό που προσδιορίζει τη μακροοικονομική κατάσταση της οικονομίας.
  • Τον Δεκέμβριο του 2024 ο ρυθμός μεταβολής του ΕνΔΤΚ, σε ετήσια βάση, διαμορφώθηκε στο 2,9% έναντι 3,7% τον Δεκέμβριο του 2023. Ωστόσο, παρά τη σχετική αποκλιμάκωσή του και τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπισή του, ο πληθωρισμός συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά την αγοραστική δύναμη των πολιτών, τροφοδοτώντας την κρίση αξιοπρεπούς διαβίωσης, η οποία πλήττει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού.
  • Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σύνολο της περιόδου Νοέμβριος 2020-Νοέμβριος 2024, πλην της κατηγορίας «Επικοινωνίες», όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών που απαρτίζουν τον ΓΔΤΚ σημείωσαν θετικές μεταβολές τιμάριθμου, στην πλειονότητά τους διψήφιες. Τη μεγαλύτερη μεταβολή εμφάνισαν οι κατηγορίες «Ένδυση και υπόδηση» (+31,3%), «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» (+30,5%) και «Στέγαση» (24,3%), ενώ μεγάλες αυξήσεις καταγράφηκαν και στις κατηγορίες «Μεταφορές» (+23,8%) και «Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια» (+21,4%).


  • Στην επίπτωση του πληθωρισμού στο επίπεδο ευημερίας των πολιτών πρέπει να συνυπολογιστούν και οι ιδιαίτερα χαμηλές αποδοχές των μισθωτών. Το 2023 στη χώρα μας το ύψος του μέσου ετήσιου προσαρμοσμένου μισθού πλήρους απασχόλησης ήταν 17.013 ευρώ, επίδοση που αποτελεί την τρίτη χαμηλότερη μεταξύ των 26 υπό εξέταση κρατών-μελών της ΕΕ. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας αποτελεί το μοναδικό από τα υπό εξέταση κράτη-μέλη της ΕΕ όπου καταγράφεται μείωση του συγκεκριμένου μεγέθους συγκριτικά με το 2009. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε στην υποβάθμιση της θέσης της Ελλάδας από τη 13η το 2009 στην 24η θέση της σχετικής κατάταξης το 2023. Τέλος, σε όρους PPS το αντίστοιχο μέγεθος ανήλθε στην Ελλάδα σε 21.004, το χαμηλότερο επίπεδο μεταξύ των υπό εξέταση κρατών-μελών της ΕΕ.
  • Η βελτίωση που παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια τα βασικά ποσοτικά μεγέθη της αγοράς εργασίας συνεχίζεται και το 2024. Ωστόσο, αν και η εξέλιξη αυτή συμβάλλει στη μερική αντιστάθμιση των σημαντικών απωλειών που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι στη χώρα μας όσον αφορά το βιοτικό τους επίπεδο εξαιτίας της οικονομικής και της πληθωριστικής κρίσης, η κατάσταση στην αγορά εργασίας παραμένει εύθραυστη. Οι συμβατικοί δείκτες της απέχουν ακόμη σημαντικά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ταυτόχρονα, σε μια εποχή στην οποία η προαγωγή της ποιοτικής, παραγωγικής και υψηλής ειδίκευσης απασχόλησης αποτελεί βασικό επίδικο και συστατικό της νέας βιομηχανικής πολιτικής πολλών κρατών, η κλαδική διάρθρωση της απασχόλησης στη χώρα μας φαίνεται να αντικατοπτρίζει ευρύτερους μετασχηματισμούς του παραγωγικού της συστήματος, οι οποίοι, σε συνδυασμό με την ευελικτοποίηση των εργασιακών σχέσεων, δημιουργούν σοβαρά ερωτηματικά για τον βαθμό ανθεκτικότητας της αγοράς εργασίας και τη διατηρήσιμη άνοδο του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων.
  • Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε σύγκριση με το γ ́ τρίμηνο του 2009, το γ ́ τρίμηνο του 2024 το μερίδιο των θέσεων εργασίας στον δευτερογενή τομέα παραγωγής στον συνολικό όγκο της απασχόλησης ήταν χαμηλότερο κατά 4,7 ποσοστιαίες μονάδες (από 21,4% το γ ́ τρίμηνο του 2009 σε 16,7% το γ ́ τρίμηνο του 2024), ενώ στον πρωτογενή τομέα κατά μία ποσοστιαία μονάδα (από 11,2% σε 10,2%). Αντίθετα, το μερίδιο των θέσεων απασχόλησης στους κλάδους του τομέα των υπηρεσιών ενισχύθηκε από 67,4% το γ ́ τρίμηνο του 2009 σε 73,1% το γ ́ τρίμηνο του 2024.


  • Παράλληλα με την υστέρηση της απασχόλησης στον δευτερογενή τομέα, η ελληνική οικονομία καταγράφει ιδιαίτερα χαμηλές επιδόσεις και όσον αφορά το ποσοστό των εργαζομένων που απασχολούνται σε κλάδους υψηλής τεχνολογίας στο σύνολο της απασχόλησης. Ειδικότερα, στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό το 2023 ανήλθε στο 3,4%, τιμή που, αν και αυξημένη συγκριτικά με το 2009 και το 2019, είναι η δεύτερη χαμηλότερη στο σύνολο των κρατών-μελών της ΕΕ. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι το ποσοστό των ατόμων που απασχολούνταν το 2023 στην Ελλάδα σε μεταποιητικούς κλάδους υψηλής τεχνολογίας ανήλθε μόλις στο 0,8% του συνόλου των απασχολουμένων, ποσοστό που κατατάσσει τη χώρα μας, μαζί με τη Ρουμανία και την Κροατία, στην πέμπτη θέση από το τέλος μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Αντίστοιχα, το 2023 το ποσοστό των εργαζομένων που είχαν μια θέση εργασίας σε υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας και έντασης γνώσης αντιστοιχούσε στο 2,6% του συνόλου της απασχόλησης, το δεύτερο χαμηλότερο στην ΕΕ.
  • Το στεγαστικό πρόβλημα έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο του δημόσιου ενδιαφέροντος εξαιτίας, μεταξύ άλλων, της αύξησης που καταγράφουν οι δαπάνες στέγασης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2023 στην Ελλάδα το ποσοστό του πληθυσμού που διαβιούσε σε νοικοκυριά στα οποία το στεγαστικό κόστος ήταν μεγαλύτερο του 40% του διαθέσιμου εισοδήματός τους (ποσοστό υπερβολικής επιβάρυνσης από το κόστος στέγασης) ανερχόταν στο 28,5%. Η τιμή αυτή, αν και μειωμένη συγκριτικά με το 2019, παραμένει με διαφορά η υψηλότερη μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.
  • Επιπρόσθετα, το κόστος στέγασης στη χώρα μας έχει δυσανάλογη επίδραση στην ευημερία των πολιτών διαφορετικής εισοδηματικής κατάστασης. Ενδεικτικά, το 2023 για τα άτομα που ανήκαν στο φτωχότερο εισοδηματικό πεμπτημόριο το ποσοστό υπερβολικής επιβάρυνσης του κόστους στέγασης ανερχόταν στο 85,3% (έναντι 29,9% στην ΕΕ), ενώ για τα πλουσιότερα άτομα (5ο εισοδηματικό πεμπτημόριο) στο 1,2% (συγκριτικά με 0,7% στην ΕΕ).


  • Αξιοσημείωτες διαφοροποιήσεις παρουσιάζει το ποσοστό υπερβολικής επιβάρυνσης του κόστους στέγασης ανάλογα με το καθεστώς ιδιοκτησίας της κατοικίας. Το 2023 το ποσοστό αυτό για τους ενοικιαστές ανερχόταν στο 40,5% (τέταρτο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ), ενώ για τα άτομα σε ιδιόκτητη κατοικία, χωρίς δάνειο ή υποθήκη σε εκκρεμότητα, ήταν 23,7% (το υψηλότερο μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ).
  • Σε επίπεδο περιφερειών, το υψηλότερο ποσοστό υπερβολικής επιβάρυνσης από το κόστος στέγασης εμφάνισαν το 2023 οι περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας (34,8%), Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (32,7%) και Πελοποννήσου (31,8%). Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά επιβάρυνσης κατέγραψαν οι περιφέρειες Κρήτης (20,2%) και Ιονίων Νήσων (23,1%), ακολουθούμενες από τις περιφέρειες Θεσσαλίας (23,9%), Νοτίου Αιγαίου (25%), Ηπείρου (25,6%) και Δυτικής Μακεδονίας (25,7%). Κοντά στον μέσο όρο της χώρας (28,5%) κυμάνθηκαν, τέλος, τα αντίστοιχα ποσοστά στην Αττική (27,9%) και στις περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Βορείου Αιγαίου (27,7%). Τονίζεται ότι οκτώ από τις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας κατέγραψαν το 2023 υψηλότερα ποσοστά υπερβολικής επιβάρυνσης του στεγαστικού κόστους έναντι του 2021, στοιχείο ενδεικτικό της όξυνσης του προβλήματος στέγασης σε αυτές το εν λόγω διάστημα.

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άρση υποχρεωτικότητας της εφαρμογής των προκαθορισμένων ιατρικών ραντεβού ζητά ο ΙΣΘ

Published

on

Από

Για την πρόσφατη απόφαση υπάρχουν αντιδράσεις από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, τους κατά τόπους ιατρικούς συλλόγους και τον σύλλογο γιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ. Photo credits: TungArt7 / pixabay

Με βάσιμα επιχειρήματα ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης τεκμηριώνει τις αντιδράσεις μελών του συλλόγου και ασθενών τους και ζητά – με επιστολή του προς το γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη – την άρση υποχρεωτικότητας εφαρμογής πρόσφατης απόφασης για τον προκαθορισμό των ιατρικών ραντεβού.  

Όπως σημειώνει ο ΙΣΘ «Η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ καταργώντας κάθε όριο χρηστής διοίκησης με ανακοίνωσή της στις 31/12/2024 και εφαρμογή την 1/1/2025 επιχείρησε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι ασθενείς θα επισκέπτονται τους συμβεβλημένους γιατρούς με τον οργανισμό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι ασθενείς αντί να επικοινωνούν απευθείας με τον γιατρό τους, όπως γίνεται μέχρι σήμερα, προκειμένου να ορίσουν το ραντεβού τους θα πρέπει να εισέρχονται με τους κωδικούς taxis στην ειδική πλατφόρμα “find doctor”  και να επιλέγουν ηλεκτρονικά τον χρόνο του ραντεβού στο διαθέσιμο ωράριο το οποίο ο ιδιώτης γιατρός θα έχει εισάγει εκ προοιμίου στην πλατφόρμα».

Ο ΙΣΘ τονίζει ότι ο βασικός ισχυρισμός, όπως διατυπώθηκε δια στόματος του Υπουργού Υγείας στα ΜΜΕ, σχετικά με τα πλεονεκτήματα του νέου τρόπου ραντεβού, είναι η διασφάλιση πραγματοποίησης του ραντεβού και η αποφυγή πληρωμής πλασματικών ραντεβού από τους γιατρούς.



Επίσης διατυπώθηκε το επιχείρημα ότι με τον τρόπο αυτό μπορεί να υπάρξει μια γενικότερη διαχείριση στο ραντεβού από την κεντρική διοίκηση. 

«Να υπενθυμίσουμε ότι τη στιγμή αυτή προκειμένου ο γιατρός να πληρωθεί την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο ασθενής στο ιατρείο του απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υπογραφή του ασθενούς σε ειδικό εκτυπωμένο φύλλο του οργανισμού το οποίο και υποβάλλεται κάθε μήνα μαζί με το τιμολόγιο πληρωμής των επισκέψεων. Όσο δε για το επιχείρημα της κεντρικής διαχείρισης των ραντεβού να προσθέσουμε ότι σε πραγματικό χρόνο καταγράφεται η ημερομηνία και η ώρα της επίσκεψης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των επισκέψεων στην εφαρμογή e-prescription», προσθέτει ο ΙΣΘ.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας, μιλά για τις συνέπειες της αλλαγής που αποφασίστηκε και την υποχρεωτική  εφαρμογή του νέου τρόπου ραντεβού (η οποία μετά την προφορική παράταση που δόθηκε από τον Υπουργό  Υγείας θα εφαρμοσθεί από 1/2/2025).



Όπως τονίζει ο κ. Νίτσας:

1.         Θα προκύψει δυσλειτουργία στην ομαλή πρόσβαση των ασθενών στα ιατρεία, καθώς η εξοικείωση με τα ηλεκτρονικά μέσα δεν είναι η ίδια σε όλες τις ηλικιακές ομάδες ειδικά στους μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς.

    2.         Η πλατφόρμα δεν είναι λειτουργική σύμφωνα με τις ανάγκες του ασθενή να επισκεφθεί συγκεκριμένο γιατρό (τον θεράποντα) αλλά εμφανίζει μόνο τους διαθέσιμους γιατρούς την ημέρα και ώρα που ορίζεται από τον ασθενή κατά την είσοδο στην εφαρμογή.

    3.         Διαταράσσεται η αμεσότητα επικοινωνίας του ασθενή με τον γιατρό ειδικά στις περιπτώσεις ασθενών με χρόνιες παθήσεις που επισκέπτονται σε συστηματική βάση τον ίδιο γιατρό.

    4.         Δεν υπάρχει πρόβλεψη για περιστατικά που χρήζουν άμεσης εξέτασης από τον γιατρό.

    5.         Καθώς ο γιατρός είναι υποχρεωμένος να δηλώνει ωράριο δεσμεύοντας χρόνο για υπηρεσίες που μπορεί να μην αμειφθεί έχουμε μια μονομερή μεταβολή των συνθηκών εργασίας που απορρέουν από την σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο μερών, ρύθμιση που εκτός των άλλων ελέγχεται για την συνταγματικότητα της.

    6.         Δεν μπορεί να υπάρξει μεταχρονολογημένη καταχώρηση της επίσκεψης στις περιπτώσεις δυσλειτουργίας της πλατφόρμας συνταγογράφησης. Στην περίπτωση αυτή ο ασθενής πρέπει να κλείσει νέο ραντεβού για να λάβει τη συνταγή του”.

    Για όλους τους παραπάνω λόγους υπάρχουν αντιδράσεις από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, τους κατά τόπους ιατρικούς συλλόγους και τον σύλλογο γιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ. 



    Στην ανακοίνωση του ο ΙΣΘ καταλήγει ότι «είναι σίγουρο πως αν τελικά τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα, καθώς διαταράσσεται η λειτουργία κάθε ιδιωτικού ιατρείου, πολλοί από τους συμβεβλημένους γιατρούς στην καλύτερη περίπτωση θα μειώσουν πολύ την επιλογή των διαθέσιμων ωρών για ραντεβού στους ασφαλισμένους που προσέρχονται σε αυτούς μέσω του ΕΟΠΥΥ, οι δε ασφαλισμένοι που θα προσέρχονται εκτός της εφαρμογής θα πρέπει να επιβαρύνονται το κόστος της επίσκεψης».

    Ο ΙΣΘ σημειώνει πως το σύστημα αυτό λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2024 προαιρετικά για τους γιατρούς με… πολύ μικρή συμμετοχή και των γιατρών αλλά και των ασθενών που προτίμησαν τον παραδοσιακό τρόπο επικοινωνίας με τον γιατρό τους. 

    «Είναι δεδομένο πώς τελικά η υποχρεωτικότητα εφαρμογής της νέας πλατφόρμας ραντεβού των ασθενών με συμβεβλημένους γιατρούς θα δυσχεραίνει κατά κύριο λόγο τους ασθενείς, αλλά και τους γιατρούς στην καθημερινή επικοινωνία με τους ασθενείς τους, θα δημιουργήσει προστριβές και εν τέλει θα αποβεί σε βάρος της παροχής υπηρεσιών υγείας σε πρωτοβάθμιο επίπεδο. Ο ΙΣΘ έχει ενημερώσει και την Πανελλήνια Ένωση Ασθενών η οποία θα τοποθετηθεί επί του θέματος στην επερχόμενη συνάντηση με τον ΕΟΠΥΥ. 

    Συνεπώς για όλους αυτούς τους λόγους ο ΙΣΘ ζητά να αρθεί η υποχρεωτικότητα εφαρμογής του μέτρου δίνοντας δυνατότητα στους ασθενείς να επιλέγουν τον τρόπο προκαθορισμού του ραντεβού με τους ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, είτε με τον παραδοσιακό τρόπο, είτε ηλεκτρονικά», σημειώνεται στο υπόμνημα του ΙΣΘ.


    Continue Reading

    ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

    Published

    on

    Από

    Αρκετές πτήσεις ακυρώθηκαν ή καθυστέρησαν, αλλά από το μεσημέρι υπάρχουν μόνον καθυστερήσεις στο πρόγραμμα των αναχωρήσεων και αφίξεων στο αερολιμένα «Μακεδονία». Photo credits: rauschenberger / pixabay

    Προβλήματα σε αφίξεις και αναχωρήσεις αεροσκαφών προκάλεσαν οι χαμηλές νεφώσεις και ο άνεμος στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης το πρωί.

    Η προσγείωση αεροσκαφών που εκτελούσαν πρωινές πτήσεις από τη Μάλτα, τη Λάρνακα, την Κωνσταντινούπολη, τη Νυρεμβέργη, το Πόζναν, το Αμβούργο, την Αθήνα και το Ηράκλειο Κρήτης δεν κατέστη δυνατή.



    Αρκετές πτήσεις ακυρώθηκαν ή καθυστέρησαν, αλλά από το μεσημέρι υπάρχουν μόνον καθυστερήσεις στο πρόγραμμα των αναχωρήσεων και αφίξεων στο αερολιμένα «Μακεδονία».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


    Continue Reading

    ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Διαθέσιμη η υπηρεσία για εξ αποστάσεως ταυτοποίηση αριθμού κινητού τηλεφώνου στο ΕΜΕπ

    Published

    on

    Από

    Η εξ αποστάσεως ταυτοποίηση μπορεί να γίνει από οποιαδήποτε συσκευή που διαθέτει κάμερα και μικρόφωνο, με προτίμηση τη χρήση smartphone για καλύτερη ποιότητα εικόνας. Photo credits: Pexels / pixabay

    Διαθέσιμη είναι πλέον για άτομα με αναπηρία (εγγεγραμμένα στο μητρώο του e-ΕΦΚΑ), άτομα άνω των 65 ετών, αλλά για κατοίκους νησιών και εξωτερικού, η υπηρεσία για εξ αποστάσεως ταυτοποίηση και πιστοποίηση αριθμού κινητού τηλεφώνου στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (emep.gov.gr).

    Πρόκειται για μια υπηρεσία, η οποία προσφέρει ασφαλή και γρήγορη εξυπηρέτηση ιδιαίτερα για περιπτώσεις που μέχρι σήμερα δεν ήταν εφικτή η ταυτοποίηση μέσω Πιστωτικού Ιδρύματος ή Παρόχου Κινητής Τηλεφωνίας, όπως για πολίτες που έχουν οικογενειακά και εταιρικά πακέτα σε Παρόχους Κινητής Τηλεφωνίας και κατοίκους εξωτερικού.

    Σημειώνεται ότι δεν θα απαιτείται φυσική παρουσία σε ΚΕΠ ή Προξενική Αρχή. Υπενθυμίζεται ότι η καταχώριση του κινητού στο ΕΜΕπ είναι υποχρεωτική βάσει θεσμικού πλαισίου.



    H υπηρεσία υλοποιήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Τα στοιχεία των πολιτών αντλούνται αυτόματα από το Κέντρο Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΨΔ.

    Η νέα υπηρεσία παρέχεται σε ενήλικους κατόχους ΑΦΜ, οι οποίοι:

    · είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ατόμων με αναπηρία του e-ΕΦΚΑ

    · έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος ηλικίας

    · είναι κάτοικοι εξωτερικού

    · είναι κάτοικοι νησιωτικής Ελλάδας



    Η εξ αποστάσεως ταυτοποίηση μπορεί να γίνει από οποιαδήποτε συσκευή που διαθέτει κάμερα και μικρόφωνο, με προτίμηση τη χρήση smartphone για καλύτερη ποιότητα εικόνας.

    Η διαδικασία διενεργείται με δύο τρόπους μέσω του emep.gov.gr :

    · Αυτοματοποιημένη Βιντεοκλήση (Dynamic Selfie) με μεταγενέστερη απόφαση του υπεύθυνου ταυτοποίησης

    · Τηλεδιάσκεψη με υπάλληλο

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


    Continue Reading

    ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Απευθείας πτήση Αθήνα – Γερεβάν από τη SKY express

    Published

    on

    Από

    Photo credits: bulletrain743 / pixabay

    Την Αθήνα με την πρωτεύουσα της Αρμενίας, Γερεβάν συνδέει η αεροπορική εταιρεία SKY express. Η πρώτη πτήση της SKY express προσγειώθηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ζβάρτνοτς του Γερεβάν, σε κλίμα θερμής υποδοχής από στελέχη του αεροδρομίου.

    Ιδιαίτερα τιμητική ήταν και η παρουσία του Πρέσβη της Ελλάδας στην Αρμενία κ. Χρήστου Σοφιανόπουλου.



    Το νέο απευθείας δρομολόγιο της SKY express πραγματοποιείται με τα υπερσύγχρονα αεροσκάφη της εταιρείας Airbus 320neo και Airbus 321neo τρεις φορές την εβδομάδα (Τρίτη, Πέμπτη, Κυριακή), ενισχύοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο τους τουριστικούς, επιχειρηματικούς και πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


    Continue Reading

    ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Ελλάδα: «Γ. Χατζηθεοδοσίου: Κυβερνητική παρέμβαση για το θέμα του ύψους των ασφαλίστρων»

    Published

    on

    Από

    Πρόεδρος Ε.Ε.Α Γ. Χατζηθεοδοσίου Πηγή: Ε.Ε.Α

    Δήλωση Προέδρου Ε.Ε.Α, Επίτιμου Διδάκτορα ΠΑ.ΠΕΙ. & Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου

    Η ασφαλιστική αγορά είναι από τους πλέον βασικούς παράγοντες που μπορεί να βασιστεί για ανάπτυξη η ελληνική οικονομία, κάτι που μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα και για την κοινωνία.

    Αυτό δε σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, τα οποία μάλιστα πρέπει να επιλυθούν άμεσα. Ένα από αυτά είναι και το ύψος των ασφαλίστρων για νοσηλεία σε ιδιωτικά νοσοκομεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια έχουν σημειώσει αύξηση πάνω από το 50%, κάτι που επηρεάζει δυσμενώς ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς.

    Θα εστιάσω σε τρεις άξονες που εκτιμώ ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς αν δεν γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις από την πολιτεία, τότε μπορεί να έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις για όλο τον κλάδο και κυρίως να δούμε να κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στις ασφαλιστικές εταιρείες.

    Το πρώτο που πρέπει να τονισθεί είναι το γεγονός ότι υπάρχουν εταιρείες που θέλουν να απαλλαγούν από παλαιά συμβόλαια που σαφώς παρείχαν μεγαλύτερη ασφάλεια στους ασφαλισμένους. Πρόκειται κυρίως για ισόβια και απεριόριστα. Η τακτική κάποιων εταιρειών που μέσω και των μεγάλων αυξήσεων επιδιώκουν τη λύση αυτών των συμβολαίων θίγει τον θεσμό ενώ παράλληλα κάνει τους ασφαλισμένους να αισθάνονται εξαπατημένοι. Γεγονός που σίγουρα θα έχει επιπτώσεις στην ίδια την αγορά. Εκτιμούμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις εφαρμόζονται πρακτικές ολιγοπωλίου στο χώρο της ιδιωτικής υγείας, ειδικά από 2-3 μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία, με αποτέλεσμα τα νοσήλια να είναι αυτή τη στιγμή από τα υψηλότερα της Ευρώπης. Επιβάλλεται λοιπόν να υπάρξει ένας τιμοκατάλογος που θα βάζει μία τάξη και θα δίνει τη δυνατότητα στον ασφαλισμένο να γνωρίζει με ακρίβεια για τι ακριβώς καλύπτεται και για τι χρεώνεται. Αυτός είναι ο δεύτερος άξονας.



    Ο τρίτος σχετίζεται με τους νόμους που ισχύουν. Ειδικά ο νόμος 4738/2020 δίνει το δικαίωμα στις ασφαλιστικές εταιρείες να αυξήσουν τα ασφάλιστρα τους στο ύψος του τιμαρίθμου που ανακοινώνει ο ΙΟΒΕ. Ο ίδιος νόμος όμως δίνει τη δυνατότητα και για περαιτέρω αυξήσεις αν οι εταιρείες έχουν υψηλότερες αποζημιώσεις. Διαπιστώνουμε δηλαδή ότι κάτι δεν λειτουργεί καλά στο θέμα του νομοθετικού έργου, καθώς υπάρχουν κάποια κενά. Η λύση εδώ είναι να λαμβάνει η πολιτεία υπόψη τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής για τις αυξήσεις, κάτι που άλλωστε κάνει για άλλες αποφάσεις της.

    Είναι σημαντικό η κυβέρνηση να καταλάβει ότι αν δεν προχωρήσει άμεσα σε παρεμβάσεις, αυτό μπορεί να εντείνει το κλίμα καχυποψίας των ασφαλισμένων ενώ παράλληλα θα οδηγήσει έναν μεγάλο αριθμό πολιτών από την ιδιωτική στη δημόσια υγεία, κάτι που θα επιβαρύνει πολύ περισσότερο το ήδη καταπονημένο ΕΣΥ. Αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει, θα πληρώσουν μεγάλο τίμημα και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές λόγω της απώλειας παλαιών συμβολαίων αλλά και της δυσκολίας που θα έχουν να προσεγγίσουν νέους ασφαλισμένους.

    Αυτό που ζητάμε ως Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών είναι να αναληφθούν άμεσα οι αναγκαίες δράσεις από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος ενώ υπενθυμίζουμε ότι έχουμε καταθέσει πρόταση για κατάργηση του φόρου ασφαλίστρου για ασφαλισμένους άνω των 60 ετών.

    Ήδη δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι έχουν ακυρώσει τα συμβόλαια τους τα τελευταία 3 χρόνια, οπότε απαιτείται η όσο το δυνατόν ταχύτερη κυβερνητική παρέμβαση για μπει ένα «φρένο» στο φαινόμενο αλλά και για να μην ενταθεί η αναστάτωση στην ασφαλιστική αγορά που θα φέρει σε δυσκολότερη θέση τους ασφαλισμένους και τους επαγγελματίες του κλάδου.    

    Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α.

    Επίτιμος Διδάκτορας ΠΑ.ΠΕΙ.   &  Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

    Γιάννης  Χατζηθεοδοσίου

    Continue Reading

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

    Advertisement Europolitis

    ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

    Advertisement Europolitis

    Like us on Facebook

    Advertisement
    ΕΙΔΗΣΕΙΣ15 λεπτά ago

    Ενδιάμεση Έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση

    ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 ώρες ago

    Γερμανία: Την κατάρριψη ύποπτων drones προβλέπει νομοσχέδιο

    ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 ώρες ago

    Άρση υποχρεωτικότητας της εφαρμογής των προκαθορισμένων ιατρικών ραντεβού ζητά ο ΙΣΘ

    ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ16 ώρες ago

    Επίσκεψη της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού Μάιρας Μυρογιάννη στις ΗΠΑ και επαφές με φορείς της Ομογένειας

    ΕΙΔΗΣΕΙΣ20 ώρες ago

    Η Blue Origin ανέβαλε και πάλι την εκτόξευση του πυραύλου της New Glenn

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα ago

    Ο αμφιβληστροειδής μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

    ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα ago

    Οι ευρωπαϊκές εταιρείες αυτοκινήτων περικόπτουν θέσεις εργασίας λόγω των οικονομικών συνθηκών

    ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

    Τη φορολογία των βραχυχρόνιων μισθώσεων θα αυξήσει η Ισπανία

    ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

    Προβλήματα στο Βέλγιο από την απεργία στις εναέριες και τις σιδηροδρομικές μεταφορές

    ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

    Τέσσερις μειώσεις επιτοκίων σχεδιάζει η ΕΚΤ

    ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

    Παρίσι και Βερολίνο συνδέονται για πρώτη φορά με αμαξοστοιχία υψηλής ταχύτητας

    ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

    Γερμανία: Η Bundestag απέρριψε την πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης – Άνοιξε ο δρόμος για εκλογές

    ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

    «Τρέχει» η προθεσμία για αίτηση ανάκλησης διαγραφής από τους εκλογικούς καταλόγους

    ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

    Το αδιέξοδο της Volkswagen με τους εργαζόμενους θα συνεχισθεί και το νέο έτος

    ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

    ΕΕ: Ξεκινά το IRIS² για την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα των δορυφορικών υπηρεσιών

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

    Πιθανώς προστατευτική η ελαφριά κατανάλωση κρασιού σε άτομα με κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

    Τα επαγγέλματα που εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά θανάτου από Αλτσχάιμερ

    ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

    Γερμανία: Το 2024 ήταν η θερμότερη χρονιά από την έναρξη των μετρήσεων θερμοκρασίας

    ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

    Αυξημένος ο αριθμός των πυρκαγιών κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο

    ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

    Η Mercedes έλαβε έγκριση για αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 3 στη Γερμανία

    Europolitis TV1 μήνα ago

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας στο Ντύσσελντορφ της Γερμανίας (13-15/12/2024)

    Europolitis TV1 μήνα ago

    Νίκη Κεραμέως Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ Düsseldorf 14 Δεκεμβρίου 2024)

    Europolitis TV9 μήνες ago

    5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

    Europolitis TV10 μήνες ago

    Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

    Europolitis TV2 έτη ago

    Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

    Europolitis TV2 έτη ago

    Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

    Europolitis TV4 έτη ago

    (E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

    Deutsch4 έτη ago

    «This is Arcadia»

    Deutsch4 έτη ago

    Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

    Deutsch4 έτη ago

    200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

    Advertisement Europolitis
    Advertisement Europolitis