Connect with us

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Κολλημένοι με τα smartphones

Published

on

Για τους περισσότερους αποτελούν την προέκταση του χεριού μας. Τα smartphones είναι σαν νέοι ελβετικοί σουγιάδες, που περιλαμβάνουν από μεταφραστή και τον προσωπικό μας γιατρό μέχρι τον… γραμματέα που κρατάει τα ραντεβού μας.

Μας ενημερώνουν, μας κρατούν συνδεδεμένους με τον κόσμο, μας διασκεδάζουν. Με τον ψυχαναγκασμό ενός τικ τσεκάρουμε μηνύματα, ηλεκτρονική αλληλογραφία και κοινωνικά δίκτυα έως και 32 φορές την ημέρα, και το κάνουμε παντού και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες – ενώ οδηγούμε, δουλεύουμε, πίνουμε ποτό, παρακολουθώντας ταινία, συναυλία ή περπατώντας…

Οπως γράφει σε άρθρο της η εφημερίδα “Καθημερινή”, πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι ο μέσος χρήστης βρίσκεται πάνω από τη συσκευή του επί τρεις ώρες και δεκαέξι λεπτά την ημέρα – πάνω από ένα 24ωρο την εβδομάδα! Και παρότι αυτή η συνεχής σύνδεση έχει τη θετική της πλευρά, έρευνες αλλά και η καθημερινή εμπειρία μας αποδεικνύουν πως η υπερβολική χρήση προκαλεί πολλά προβλήματα.

1. Αντίο, συγκέντρωση!
Πότε διαβάσατε για τελευταία φορά ένα μεγάλο άρθρο ή παρακολουθήσατε μια ταινία χωρίς κανέναν περισπασμό; Οπως ανέφερε το Associated Press, η μέση διάρκεια συγκέντρωσης του μέσου ανθρώπου για το 2013 ήταν μόλις 8 δευτερόλεπτα – ένα δευτερόλεπτο μικρότερη από αυτήν ενός χρυσόψαρου! Η συνεχής και γρήγορη πληροφορία που λαμβάνουμε από τα smartphones έχει παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτήν τη μείωση. Το 17% των ανθρώπων επισκέπτονται μια ηλεκτρονική σελίδα για μόλις 4 δευτερόλεπτα, ενώ μόνο το 4% μένει στην ίδια σελίδα για πάνω από 10 λεπτά.

Η κάθε μας δραστηριότητα πλέον, ακόμη και ο ύπνος, διακόπτεται συνεχώς από την ανάγκη μας να μείνουμε συνδεδεμένοι. Το συνεχές τσεκάρισμα του smartphone εξελίσσεται σε κάτι σχεδόν παθολογικό, σαν τικ που δημιουργεί αίσθηση έλλειψης ή απώλειας όταν δεν το έχουμε μαζί μας – σαν αυτή που έχουν οι καπνιστές όταν δεν μπορούν να καπνίσουν. Αίσθηση που αποσπά τη συγκέντρωση και δημιουργεί ένταση. Στατιστικές δείχνουν ότι το 43% των ατόμων κάτω των 25 ετών νιώθουν έντονη ενόχληση και άγχος όταν δεν έχουν τη δυνατότητα να τσεκάρουν το τηλέφωνό τους. Τόσο διαδεδομένο είναι το φαινόμενο, που πλέον υπάρχει και σχετικό σύνδρομο: το nomophobia (no-mobile-phone-phobia). Η φοβία δηλαδή του να είσαι χωρίς κινητό…

2. Υπνε που παίρνεις τα παιδιά
Σύμφωνα με έρευνες -μεταξύ των οποίων και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ-, οι αγαπημένες μας συσκευές μάς ξαγρυπνούν «λούζοντάς» μας στο μπλε φθορίζον φως τους, που μπερδεύει τη μελατονίνη μας, την ορμόνη που εκκρίνεται τη νύχτα και μας προκαλεί νύστα. Το φως τους μοιάζει πολύ με το φως της ημέρας και μπερδεύει τον οργανισμό. Αν ερχόμαστε σε επαφή μαζί του και κατά τη διάρκεια της νύχτας, δημιουργεί υπνικές διαταραχές, οδηγεί σε διακοπτόμενο ύπνο και μας κάνει να σηκωνόμαστε την επόμενη ημέρα κουρασμένοι. Σύμφωνα με έρευνες, το 66% των ανθρώπων κοιμούνται μαζί με τα τηλέφωνά τους και η πλειονότητα αυτών λαγοκοιμούνται ή έχουν διακοπτόμενο ύπνο…

3. Ο θάνατος της κοινωνικότητας
Το έχουμε ζήσει όλοι: μπαίνουμε στο ασανσέρ με καμιά δεκαριά ανθρώπους και όλοι βγάζουμε τα κινητά μας. Το ίδιο συμβαίνει στο μετρό, στην ουρά του σούπερ μάρκετ, στην αίθουσα αναμονής του γιατρού. Ακόμη χειρότερα, συμβαίνει μέχρι και στα ζευγάρια ή στις παρέες που τρώνε ή πίνουν έξω. Ολοι μαζί γύρω από ένα τραπέζι, αλλά καθένας απορροφημένος στο smartphone του. Υπάρχει μάλιστα και νέος όρος γι’ αυτό, το phubbing: το σνομπάρισμα που κάνει κανείς στον συνομιλητή του, δίνοντας περισσότερη σημασία στο τηλέφωνό του (phone + snubbing). Καθένας από εμάς, πλέον, σε κάθε κοινωνικό τετ-α-τετ αναλαμβάνει το δύσκολο έργο να φανεί πιο ενδιαφέρων από το smartphone του συνομιλητή του. «Ολοι συντονίζονται με το κινητό τους και κανείς δεν ασχολείται με τους υπολοίπους. Τα smartphones σκοτώνουν την κοινωνία μας», έγραφε πρόσφατα το ηλεκτρονικό περιοδικό Τechrepublic.

4. Μνήμη… χρυσόψαρου
Η αυξημένη χρήση των smartphones φαίνεται να οδηγεί και σε αδύνατη μνήμη. To μυαλό μας παραφορτώνεται με πληροφορίες και δεν μπορεί να συγκρατήσει όλες τις λεπτομέρειες. «Φρακάρει» από την πολλή πληροφορία και παράλληλα «καλομαθαίνει», καθώς το smartphone χρησιμοποιείται και ως εργαλείο υπενθύμισης. Δεν πασχίζουμε πλέον ποτέ να θυμηθούμε τίποτα… Το μυαλό μαθαίνει να λειτουργεί με τέτοιο τρόπο, ώστε δεν είναι πάντα εύκολο να ξεχωρίζει τη χρήσιμη πληροφορία από την άχρηστη, με αποτέλεσμα συχνά να ξεχνά τις σημαντικές λεπτομέρειες. Σε πείραμα που διεξήχθη στις ΗΠΑ, άτομα ηλικίας 70 ετών άκουσαν μια ιστορία και μετά τους ζητήθηκε να την ανακαλέσουν όσο πιο πιστά μπορούσαν. Στο ενδιάμεσο, οι μισοί αφέθηκαν να ξεκουραστούν για 10 λεπτά μην κάνοντας τίποτα και οι υπόλοιποι έπαιξαν ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι. Εκείνοι που ξεκουράστηκαν θυμούνταν πολύ καλύτερα την ιστορία από εκείνους που έπαιξαν το ηλεκτρονικό παιχνίδι. Αυτό ήταν αποτέλεσμα του φαινομένου που λέγεται «ενοποίηση» (consolidation) και πρόκειται για μια αυτόματη διαδικασία για τον καθορισμό της μνήμης, που λαμβάνει χώρα σε έναν εγκέφαλο που ξεκουράζεται και όχι σε κάποιον που είναι θαμπωμένος από μια ηλεκτρονική συσκευή.

5. Προβλήματα στην όραση
Η συνεχής χρήση της μικρής οθόνης δεν βοηθάει τα μάτια μας. Σύμφωνα με δηλώσεις κορυφαίων Βρετανών οφθαλμιάτρων σε πρόσφατο ρεπορτάζ του BBC, αυτό που τα επιβαρύνει περισσότερο είναι η απουσία βλεφαρίσματος (ανοιγοκλεισίματος του ματιού) σε συνδυασμό με την κοντινή απόσταση από την οποία κοιτάμε τα smartphones – μικρότερη από αυτήν που συνήθως κοιτάμε τα υπόλοιπα αντικείμενα. Οι οφθαλμίατροι δεν μιλούν όμως μόνο για βραχυχρόνιες βλάβες – θόλωμα, ερεθισμό, ξηρότητα. Το μπλε φθορίζον φως που εκπέμπουν τα smartphones είναι δυνητικά επικίνδυνο και τοξικό για το πίσω μέρος των οφθαλμών, λένε. Η μακρόχρονη χρήση μπορεί να βλάψει σοβαρά τα μάτια, ακόμη και να οδηγήσει σε σύνδρομο ωχράς κηλίδας.

6. Εχθρός της παραγωγικότητας
Στα κόκκινα φανάρια, στα μικρά κενά οποιασδήποτε δραστηριότητας. Τότε που παλιότερα απλώς χαζεύαμε, σκεφτόμασταν ή χαλαρώναμε, τώρα συνδεόμαστε στο τηλέφωνό μας. Αντί να «αδειάζουμε» πού και πού το κεφάλι μας, τώρα το φορτώνουμε με λίγη ακόμη πληροφορία – τις περισσότερες φορές άχρηστη. Το να χαζεύει κανείς το smartphone του είναι σαν να τρώει τα νύχια του. Μόνο που η… ενασχόληση με τα νύχια, όσο αντιαισθητική κι αν είναι, δεν απασχολεί παρά ένα ελάχιστο τμήμα του εγκεφάλου, συχνά χαλαρώνει το μυαλό ή βοηθά στη συγκέντρωση σε κάποια άλλη δραστηριότητα, π.χ. το διάβασμα ενός βιβλίου. Το τικ του smartphone, αντίθετα, απασχολεί όλες τις αισθήσεις. Ταυτόχρονα ωθεί τον εγκέφαλο σε multitasking. Περπατάμε και στέλνουμε μήνυμα, τσεκάρουμε τα μέιλ ενώ οδηγούμε, διαβάζουμε νέα την ώρα που μιλάμε με τους φίλους μας. Σύμφωνα με τον δρα Ερλ Μίλερ, νευροεπιστήμονα από το ΜΙΤ, ο εγκέφαλός μας δεν είναι φτιαγμένος για να κάνει παράλληλες δραστηριότητες. Οπως λέει στον Guardian, «όταν οι άνθρωποι νομίζουν ότι κάνουν multitasking, ουσιαστικά απλώς περνούν από δραστηριότητα σε δραστηριότητα πάρα πολύ γρήγορα. Και κάθε φορά που το κάνουν αυτό, υπάρχει μεγάλο γνωστικό κόστος, μας στοιχίζει σε απόδοση». Αυτή η διαδικασία, επίσης, αυξάνει την παραγωγή της κορτιζόλης, ορμόνης που δημιουργεί το στρες, αλλά και της αδρεναλίνης, που οδηγεί στην υπερδιέγερση του εγκεφάλου. Το αποτέλεσμα; Μια νοητική θολούρα, πτώση της παραγωγικότητας, μείωση της δημιουργικότητας.

7. Αυχένας, πλάτη, καρποί τα πρώτα θύματα
Οι φανατικοί χρήστες smartphones παρουσιάζουν πόνους στον αυχένα και προβλήματα στην πλάτη -από  το σκύψιμο πάνω από τη συσκευή-, καθώς και πόνους στους καρπούς ή ακόμη και τενοντίτιδες λόγω της χρήσης του πληκτρολογίου. Οπως συνέβη και με τους επιτραπέζιους υπολογιστές στις αρχές της δεκαετίας του ’90, οι παρενέργειες αυτές περνούν σε δεύτερη μοίρα για τους χρήστες.

8. Ρυτίδες και σακούλες
Μια νέα, απρόσμενη παρενέργεια της χρήσης των φορητών ηλεκτρονικών συσκευών είναι το ότι προκαλούν ρυτίδες και σακούλες, φαινόμενο που, όπως φαίνεται, χτυπά κυρίως τις γυναίκες. Σύμφωνα με δηλώσεις του δερματολόγου δρα Κρίστοφερ Ρόουλαντ Πέιν της Κλινικής του Λονδίνου στην εφημερίδα Telegraph, το συνεχές σκύψιμο πάνω από την οθόνη χαλαρώνει το δέρμα, σακουλιάζει τα μάγουλα και δημιουργεί μια χαρακτηριστική ρυτίδα πάνω από την κλείδα. Αυτό παρατηρείται κυρίως σε άτομα μεταξύ 18 και 39 ετών που διαθέτουν κατά μέσο όρο τρεις ψηφιακές συσκευές και σκύβουν πάνω απο την οθόνη τους γύρω στις 150 φορές την ημέρα… drakoulaki.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυξήθηκαν οι αγορές αυτοκινήτων από τις εταιρείες ενοικίασης στην Ευρώπη

Published

on

Από

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ένα στα 10 οχήματα που ταξινομήθηκαν στην Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο του 2024 ήταν ενοικιαζόμενο. Photo credits: FrankMagdelyns / pixabay

Οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη κατέγραψαν περίπου 779.000 νέα οχήματα το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Σημειώθηκε αύξηση 24% σε σχέση με την ίδια περσινή περίοδο, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι η αγορά επιστρέφει σε κανονικούς ρυθμούς.

Παράλληλα οι τιμές ενοικίασης των αυτοκινήτων ακολουθούν πτωτική πορεία, γεγονός που αποτελεί άλλη μία ένδειξη ότι η αγορά επιστρέφει στην κανονικότητα, σημειώνει η εταιρεία καταγραφής δεδομένων Dataforce, η οποία συγκέντρωσε στοιχεία για τις εγγραφές ενοικίασης από 20 ευρωπαϊκές χώρες.

Η μεγαλύτερη αγορά για εγγραφές νέων ενοικιαζόμενων οχημάτων το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ήταν η Γερμανία (περίπου 190.000 μονάδες), ακολουθούμενη από την Ισπανία (152.000), τη Γαλλία (132.000), το Ηνωμένο Βασίλειο (95.000) και την Ιταλία (84.000).



Αυτές οι μεγάλες πέντε αγορές αντιπροσωπεύουν το 84% των εγγραφών που συγκεντρώθηκαν από τους ειδικούς δεδομένων οχημάτων. Σε άλλες αγορές η Δανία και η Ολλανδία είχαν 17.000 εγγραφές, η Σουηδία είχε 16.000 μονάδες, το Βέλγιο, η Ελβετία και η Νορβηγία από 10.000 μονάδες, η Αυστρία από 9.000 εγγραφές, η Πορτογαλία από 8.000 μονάδες και η Πολωνία από 7.000 εγγραφές.

Επίσης, η Φινλανδία είχε 5.000 μονάδες, η Ισλανδία και Τσεχία από 4.000 μονάδες, η Λιθουανία είχε 3.000 και η Λετονία και η Σλοβακία από 2.000 μονάδες.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ένα στα 10 οχήματα που ταξινομήθηκαν στην Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο του 2024 ήταν ενοικιαζόμενο.

Τα περισσότερα (57,3%) από τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2024 εξακολουθούν να είναι βενζινοκίνητα και ακολουθούν τα πετρελαιοκίνητα (26,9%), τα ήπια υβριδικά (6,1%), τα plug-in υβριδικά (4,8%) και τέλος τα ηλεκτρικά (3,8%), σύμφωνα με την Dataforce.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουηδία: Καθόλου οθόνες για τα νήπια προτείνει η κυβέρνηση στους γονείς

Published

on

Από

Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας πρότεινε επίσης τα παιδιά να μη χρησιμοποιούν οθόνες προτού πέσουν για ύπνο. Photo credits: StockSnap / pixabay

Τα νήπια δεν θα πρέπει να παρακολουθούν οθόνες καθόλου, όπως ενημέρωσαν τους γονείς οι σουηδικές αρχές.

Τα παιδιά κάτω της ηλικίας των δύο ετών δεν θα πρέπει να εκτίθενται καθόλου σε ψηφιακά μέσα και στην τηλεόραση, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της χώρας.

Τα παιδιά ηλικίας από δύο έως πέντε ετών θα πρέπει να περιορίζονται σε μέγιστη ημερήσια παρακολούθηση μιας ώρας, σύμφωνα με τις νέες συστάσεις, ενώ εκείνα από έξι έως 12 δεν θα πρέπει να περνούν πάνω από μία ή δύο ώρες ημερησίως μπροστά από οθόνη.

Οι έφηβοι από 13 ως 18 ετών θα πρέπει να περιορίζονται σε δύο με τρεις ώρες παρακολούθησης οθόνης την ημέρα, αποφάνθηκε η υπηρεσία.



Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας πρότεινε επίσης τα παιδιά να μη χρησιμοποιούν οθόνες προτού πέσουν για ύπνο και τα τηλέφωνα και τα tablets να μη βρίσκονται στο υπνοδωμάτιο στη διάρκεια της νύχτας.

Η υπηρεσία επικαλέστηκε έρευνα που δείχνει ότι η υπερβολική χρήση οθόνης μπορεί να οδηγήσει σε κακή ποιότητα ύπνου, κατάθλιψη και κακή εικόνα σώματος.

Στο παρελθόν, η κυβέρνηση της Σουηδίας είχε ανακοινώσει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο απαγόρευσης της χρήσης smartphones σε δημοτικά σχολεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα οφέλη από την χρήση του cruise control στο αυτοκίνητο

Published

on

Από

Το cruise control έχει σχεδιαστεί για να βελτιώνει την ασφάλεια και την άνεση των επιβατών, αυξάνοντας παράλληλα την απόδοση καυσίμου. Photo credits: sharwan894984 / pixabay

Καθώς τα αυτοματοποιημένα χαρακτηριστικά γίνονται πιο στάνταρ στα σημερινά αυτοκίνητα, το cruise control μπορεί να μην φαίνεται σαν η πιο πρόσφατη εξέλιξη.

Ωστόσο, η εισαγωγή του σηματοδότησε μια κομβική στιγμή στην εξέλιξη προς την αυτόνομη οδήγηση. Το cruise control έχει σχεδιαστεί για να βελτιώνει την ασφάλεια και την άνεση των επιβατών, αυξάνοντας παράλληλα την απόδοση καυσίμου.

Αποδεικνύεται ιδιαίτερα ωφέλιμο σε εκτεταμένες διαδρομές στον αυτοκινητόδρομο ή σε λιγότερο συμφορημένους δρόμους, καθώς ελαχιστοποιεί την κόπωση του οδηγού και βοηθά στη διατήρηση σταθερής ταχύτητας εντός των νόμιμων ορίων.



Το cruise control είναι ένα σύστημα στο αυτοκίνητο που επιτρέπει στον οδηγό να ρυθμίσει μια σταθερή ταχύτητα. Για να ενεργοποιήσει το cruise control, ο οδηγός χρησιμοποιεί συνήθως ένα κουμπί ή μοχλό – που βρίσκεται συχνά στο τιμόνι.

Μόλις ρυθμιστεί, το σύστημα αναλαμβάνει τον έλεγχο του γκαζιού, διατηρώντας την επιλεγμένη ταχύτητα. Αυτή η λειτουργία βοηθά στη μείωση της κόπωσης του οδηγού, επιτρέποντας στον οδηγό να χαλαρώσει το πόδι του από το πεντάλ γκαζιού.

Μια ενδεικτική λυχνία συνήθως δείχνει ότι έχει ενεργοποιηθεί το cruise control. Η απενεργοποίηση του συστήματος είναι απλή – είτε πατώντας το πεντάλ του φρένου είτε πατώντας το κουμπί ενεργοποίησης. Με αυτόν τον τρόπο επιστρέφει τον πλήρη έλεγχο της ταχύτητας στον οδηγό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Η πτώση των πωλήσεων αλλάζει τα σχέδια των αυτοκινητοβιομηχανιών

Published

on

Από

Η επιβράδυνση της ζήτησης για ηλεκτρικά οχήματα έχει ωθήσει αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες να επανεκτιμήσουν τα σχέδια τους. Photo credits: MrsBrown / pixabay

Η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης δέχεται ένα ακόμη πλήγμα: Η μείωση της ζήτησης των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων υποχρεώνει τις αυτοκινητοβιομηχανίες να αναθεωρήσουν τα προγράμματα τους.

Η Volkswagen περιορίζει τα σχέδια για την κατασκευή εργοστασίων μπαταριών στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική εν μέσω ύφεσης στην αγορά EV, αναφέρει το Automotive News Europe.

Η απόφαση της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας έρχεται ως μετά από μια νέα αξιολόγηση της ηλεκτροκίνησης λόγω της πτώσης της ζήτησης των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η VW ανακοίνωσε το 2021 ότι θα έχει έξι εργοστάσια κυψελών μπαταριών έως το 2030 με συνδυασμένη ετήσια παραγωγική ικανότητα 240 GWh. Δύο εργοστάσια της στην Ευρώπη βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή, το ένα βρίσκεται στο Salzgitter της Γερμανίας και το άλλο στη Βαλένθια της Ισπανίας.

Τα εργοστάσια μπαταριών της VW θα έχουν μικρότερη χωρητικότητα λόγω της πτώσης των πωλήσεων EV.



Η παραγωγή στο Salzgitter της Γερμανίας θα ξεκινήσει μέσα στο 2025 και στη Βαλένθια της Ισπανίας το 2026.

Επιπλέον, οι πρώτες εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη σε μια τρίτη μονάδα στο Οντάριο του Καναδά. Το αναθεωρημένο σχέδιο της VW είναι να κατασκευαστούν μόνο αυτές οι τρεις εγκαταστάσεις, από τις έξι αρχικά που ήταν προγραμματισμένες. Θα έχουν συνολική χωρητικότητα 170 GWh.

Επίσης, η Ford ακυρώνει τα σχέδια της για την κατασκευή τριών ηλεκτρικών SUV, καθώς αντιμετωπίζει ζημιές 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω της χαμηλής ζήτησης των EV, αναφέρει το Reuters.

Η αμερικάνικη εταιρεία θα επικεντρωθεί στις υβριδικές εκδόσεις των SUV, που προσφέρουν κερδοφορία.

Η απόφαση της εταιρείας έρχεται την χρονική περίοδο που η επιβράδυνση της ζήτησης για ηλεκτρικά οχήματα έχει ωθήσει αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες να επανεκτιμήσουν και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να εγκαταλείψουν τα σχέδια τους για ηλεκτρικά οχήματα (EV).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τον Φεβρουάριο η επιστροφή στη Γη για δύο… αποκλεισμένους αστροναύτες

Published

on

Από

Οι διαδοχικές δυσκολίες που προέκυψαν στο Starliner οδήγησαν στην απόφαση οι δύο αστροναύτες να επιστρέψουν με το πλήρωμα του Crew-9. Photo credits: SpaceX-Imagery / pixabay

Οι δύο αστροναύτες επρόκειτο να πάνε για οκτώ ημέρες στο διάστημα, αλλά θα μείνουν εκεί… οκτώ μήνες.

Ο Μπουτς Γουίλμορ και η Σούνι Ουίλιαμς που μεταφέρθηκαν έως τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με το διαστημόπλοιο Starliner της Boeing, θα επιστρέψουν στη Γη τον Φεβρουάριο με διαστημικό σκάφος της ανταγωνίστριας SpaceX, ανακοίνωσε η NASA το Σάββατο.

Οι διαδοχικές δυσκολίες που προέκυψαν στο Starliner οδήγησαν στη δύσκολη απόφαση να μην χρησιμοποιηθεί αυτό το διαστημόπλοιο για να φέρει πίσω στη Γη τους δύο Αμερικανούς αστροναύτες.

Ακόμη ένα πλήγμα για την Boeing, που έχει ήδη να αντιμετωπίσει επανειλημμένες αποτυχίες στα αεροπλάνα της.



“Η NASA αποφάσισε ότι ο Μπουτς και η Σούνι θα επιστρέψουν με το πλήρωμα του Crew-9 τον ερχόμενο Φεβρουάριο και ότι το Starliner θα επιστρέψει χωρίς πλήρωμα”, δήλωσε ο επικεφαλής της NASA Μπιλ Νέλσον σε συνέντευξη Τύπου στο τέλος της σύσκεψης μιας επιτροπής λήψης αποφάσεων το Σάββατο.

Δικαιολόγησε αυτή την απόφαση ως προληπτικό μέτρο ασφαλείας, αλλά είπε ότι εξακολουθεί να υπολογίζει στο δίδυμο της SpaceX και της Boeing για τη μεταφορά των αστροναυτών στο διάστημα, δηλώνοντας ότι είναι σίγουρος “100%” πως η Boeing θα φροντίσει το Starliner εκτοξευθεί ξανά επανδρωμένο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δικαίωμα στην επισκευή για τους καταναλωτές: Νέοι κανόνες για εύκολες και οικονομικές επισκευές

Published

on

Από

Η επισκευή αναμένεται να βοηθήσει το στόχο για βιώσιμη κατανάλωση, καθώς θα μειωθούν τα απόβλητα που παράγονται από την απόρριψη των αγαθών και θα περιοριστεί η ζήτηση πόρων. Photo credits: Bru-nO / pixabay

Κίνητρα ετοιμάζονται για τους καταναλωτές, (κουπόνια, επιδοτήσεις, κλπ) προκειμένου να επισκευάζουν αντί να αντικαθιστούν προϊόντα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Οδηγία για το «δικαίωμα των καταναλωτών στην επισκευή» και σταδιακά θα ξεκινήσει η διαδικασία ενσωμάτωσης της από τα κράτη μέλη, με την οποία αντιμετωπίζονται προβλήματα όπως το υπερβολικό κόστος επισκευής μέσω της διαφανούς τιμολόγησης των ανταλλακτικών, ενισχύεται ένα ανοιχτό οικοσύστημα επισκευής και αντιμετωπίζονται οι άδικες πρακτικές κατά της επισκευής από τους κατασκευαστές.

Η επισκευή αναμένεται να βοηθήσει το στόχο για βιώσιμη κατανάλωση, καθώς θα μειωθούν τα απόβλητα που παράγονται από την απόρριψη των αγαθών και θα περιοριστεί η ζήτηση πόρων, περιλαμβανομένης της ενέργειας, που προκαλείται από τη διαδικασία κατασκευής και πώλησης νέων προϊόντων που αντικαθιστούν ελαττωματικά αγαθά, καθώς και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ επισκευής και αγοράς νέου αγαθού, σημαντικό ρόλο παίζει το κόστος επισκευής, η ανθεκτικότητα, η διαθεσιμότητα και η εγγύτητα της υπηρεσίας επισκευής, καθώς και ο απαιτούμενος χρόνος για την επισκευή. Οπότε, σήμερα φαίνεται ευκολότερη η αντικατάσταση αντί της επισκευής των προϊόντων που καθίστανται ελαττωματικά, καθώς τα κίνητρα που παρέχονται στους καταναλωτές για επισκευή των προϊόντων τους μετά τη λήξη της νόμιμης εγγύησης είναι ανεπαρκή.



Η παραπάνω πρακτική αλλάζει με τη νέα Οδηγία να καθιστά την επισκευή ευκολότερη και οικονομικά αποδοτικότερη για τους καταναλωτές, τόσο εντός όσο και εκτός νόμιμης εγγύησης, σε αντίθεση με την αντικατάσταση των αγαθών ενώ, η αύξηση της ζήτησης εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε τόνωση του τομέα των επισκευών, παρέχοντας παράλληλα κίνητρα στους παραγωγούς και στους πωλητές για την ανάπτυξη πιο βιώσιμων επιχειρηματικών μοντέλων.

Σημειώνεται ότι το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή, αφορά σε προϊόντα όπως πλυντήρια ρούχων και πιάτων, στεγνωτήρια ρούχων, ηλεκτρικές σκούπες, τηλέφωνα, υπολογιστές και ταμπλέτες και αγαθά που περιέχουν μπαταρίες ελαφρών μέσων μεταφοράς αλλά στόχος είναι να επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα στο μέλλον καθώς στην Οδηγία αναφέρεται πως «προκειμένου να αξιοποιηθούν πλήρως τα οφέλη της, θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλα τα αγαθά».



Όπως υπογραμμίζεται «οι πρακτικές των εμπόρων που ωθούν τους καταναλωτές να πιστεύουν ότι τα αγαθά τους δεν μπορούν να επισκευαστούν λόγω προηγούμενης επισκευής ή επιθεώρησης από ανεξάρτητο επισκευαστή, μη επαγγελματία επισκευαστή ή τελικούς χρήστες ή οι ψευδείς ισχυρισμοί ότι η εν λόγω επισκευή ή επιθεώρηση δημιουργεί κινδύνους ασφάλειας, παραπλανώντας έτσι τους καταναλωτές, θα μπορούσαν, όπου συντρέχει περίπτωση, να συνιστούν αθέμιτες εμπορικές πρακτικές».

Επίσης ξεκαθαρίζεται ότι οι απαιτήσεις δυνατότητας επισκευής δεν υποχρεώνουν τους κατασκευαστές να επισκευάζουν ελαττωματικά αγαθά, αλλά διασφαλίζουν ότι αυτά μπορούν να επισκευαστούν ενώ προβλέπεται ότι η υποχρέωση επισκευής θα πρέπει να ισχύει και σε περιπτώσεις όπου ο κατασκευαστής είναι εγκατεστημένος εκτός της Ένωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΕΛΛΑΔΑ7 ώρες ago

Η Αλόννησος, ανέπαφο «μαργαριτάρι» της Μεσογείου για τους Ιταλούς

ΓΕΡΜΑΝΙΑ14 ώρες ago

Γερμανία: Μηδενική ανάπτυξη της οικονομίας για το 2024 προβλέπει το Ινστιτούτο Ifo

ΕΙΔΗΣΕΙΣ14 ώρες ago

Ο ρόλος της Διασποράς στην οικονομική ανάπτυξη των χωρών στην 88η ΔΕΘ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ16 ώρες ago

Παράταση των αδειών εκμετάλλευσης οργανωμένων πλαζ στην Ιταλία

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ17 ώρες ago

Η υπερβολική φωτορύπανση μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για Αλτσχάιμερ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα ago

Μια διαμάχη για δαχτυλίδι 70.000 δολαρίων δοκιμάζει τη νομοθεσία περί αρραβώνων

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Βρετανία: Τα πανεπιστήμια ανησυχούν για τη βιωσιμότητά τους

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Μ. Μυρογιάννη: Οι Έλληνες βρίσκονταν ανέκαθεν στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Με εισιτήριο η πρόσβαση στη Φοντάνα ντι Τρέβι;

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Δύο ερευνήτριες του ΙΤΕ λαμβάνουν επιχορήγηση εκκίνησης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Εξελέγη το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Διεθνής έρευνα αποκαλύπτει πως η διαλειμματική δίαιτα ρυθμίζει τη γήρανση μέσω της αυτοφαγίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Την εισαγωγή ανθρωποειδών ρομπότ στη διαδικασία παραγωγής αυτοκινήτων διερευνά η BMW

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Ολλανδία: Ο δήμος της Χάγης απειλεί με έξωση τον πρωθυπουργό!

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Στροφή των Ευρωπαίων καταναλωτών στην αγορά μεταχειρισμένων ηλεκτρικών αυτοκινήτων

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Οι 35 καλύτερες παραλίες της Ελλάδας σύμφωνα με τους βρετανικούς Times

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Χρυσό στα… ηλεκτρονικά απορρίμματα ψάχνει η Βρετανία!

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Αεροπορικές παρατείνουν την αναστολή των πτήσεων προς προορισμούς στη Μέση Ανατολή

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Copernicus: «Ολοένα πιο πιθανό» ότι το 2024 θα είναι η πιο θερμή χρονιά στα χρονικά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Κορυφώνονται σήμερα οι Περσείδες, η θεαματική βροχή από πεφταστέρια

Europolitis TV5 μήνες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

Europolitis TV5 μήνες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

Europolitis TV1 έτος ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV1 έτος ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV3 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch3 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch3 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch3 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV3 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV4 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis