ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Κολλημένοι με τα smartphones
Για τους περισσότερους αποτελούν την προέκταση του χεριού μας. Τα smartphones είναι σαν νέοι ελβετικοί σουγιάδες, που περιλαμβάνουν από μεταφραστή και τον προσωπικό μας γιατρό μέχρι τον… γραμματέα που κρατάει τα ραντεβού μας.
Μας ενημερώνουν, μας κρατούν συνδεδεμένους με τον κόσμο, μας διασκεδάζουν. Με τον ψυχαναγκασμό ενός τικ τσεκάρουμε μηνύματα, ηλεκτρονική αλληλογραφία και κοινωνικά δίκτυα έως και 32 φορές την ημέρα, και το κάνουμε παντού και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες – ενώ οδηγούμε, δουλεύουμε, πίνουμε ποτό, παρακολουθώντας ταινία, συναυλία ή περπατώντας…
Οπως γράφει σε άρθρο της η εφημερίδα “Καθημερινή”, πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι ο μέσος χρήστης βρίσκεται πάνω από τη συσκευή του επί τρεις ώρες και δεκαέξι λεπτά την ημέρα – πάνω από ένα 24ωρο την εβδομάδα! Και παρότι αυτή η συνεχής σύνδεση έχει τη θετική της πλευρά, έρευνες αλλά και η καθημερινή εμπειρία μας αποδεικνύουν πως η υπερβολική χρήση προκαλεί πολλά προβλήματα.
1. Αντίο, συγκέντρωση!
Πότε διαβάσατε για τελευταία φορά ένα μεγάλο άρθρο ή παρακολουθήσατε μια ταινία χωρίς κανέναν περισπασμό; Οπως ανέφερε το Associated Press, η μέση διάρκεια συγκέντρωσης του μέσου ανθρώπου για το 2013 ήταν μόλις 8 δευτερόλεπτα – ένα δευτερόλεπτο μικρότερη από αυτήν ενός χρυσόψαρου! Η συνεχής και γρήγορη πληροφορία που λαμβάνουμε από τα smartphones έχει παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτήν τη μείωση. Το 17% των ανθρώπων επισκέπτονται μια ηλεκτρονική σελίδα για μόλις 4 δευτερόλεπτα, ενώ μόνο το 4% μένει στην ίδια σελίδα για πάνω από 10 λεπτά.
Η κάθε μας δραστηριότητα πλέον, ακόμη και ο ύπνος, διακόπτεται συνεχώς από την ανάγκη μας να μείνουμε συνδεδεμένοι. Το συνεχές τσεκάρισμα του smartphone εξελίσσεται σε κάτι σχεδόν παθολογικό, σαν τικ που δημιουργεί αίσθηση έλλειψης ή απώλειας όταν δεν το έχουμε μαζί μας – σαν αυτή που έχουν οι καπνιστές όταν δεν μπορούν να καπνίσουν. Αίσθηση που αποσπά τη συγκέντρωση και δημιουργεί ένταση. Στατιστικές δείχνουν ότι το 43% των ατόμων κάτω των 25 ετών νιώθουν έντονη ενόχληση και άγχος όταν δεν έχουν τη δυνατότητα να τσεκάρουν το τηλέφωνό τους. Τόσο διαδεδομένο είναι το φαινόμενο, που πλέον υπάρχει και σχετικό σύνδρομο: το nomophobia (no-mobile-phone-phobia). Η φοβία δηλαδή του να είσαι χωρίς κινητό…
2. Υπνε που παίρνεις τα παιδιά
Σύμφωνα με έρευνες -μεταξύ των οποίων και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ-, οι αγαπημένες μας συσκευές μάς ξαγρυπνούν «λούζοντάς» μας στο μπλε φθορίζον φως τους, που μπερδεύει τη μελατονίνη μας, την ορμόνη που εκκρίνεται τη νύχτα και μας προκαλεί νύστα. Το φως τους μοιάζει πολύ με το φως της ημέρας και μπερδεύει τον οργανισμό. Αν ερχόμαστε σε επαφή μαζί του και κατά τη διάρκεια της νύχτας, δημιουργεί υπνικές διαταραχές, οδηγεί σε διακοπτόμενο ύπνο και μας κάνει να σηκωνόμαστε την επόμενη ημέρα κουρασμένοι. Σύμφωνα με έρευνες, το 66% των ανθρώπων κοιμούνται μαζί με τα τηλέφωνά τους και η πλειονότητα αυτών λαγοκοιμούνται ή έχουν διακοπτόμενο ύπνο…
3. Ο θάνατος της κοινωνικότητας
Το έχουμε ζήσει όλοι: μπαίνουμε στο ασανσέρ με καμιά δεκαριά ανθρώπους και όλοι βγάζουμε τα κινητά μας. Το ίδιο συμβαίνει στο μετρό, στην ουρά του σούπερ μάρκετ, στην αίθουσα αναμονής του γιατρού. Ακόμη χειρότερα, συμβαίνει μέχρι και στα ζευγάρια ή στις παρέες που τρώνε ή πίνουν έξω. Ολοι μαζί γύρω από ένα τραπέζι, αλλά καθένας απορροφημένος στο smartphone του. Υπάρχει μάλιστα και νέος όρος γι’ αυτό, το phubbing: το σνομπάρισμα που κάνει κανείς στον συνομιλητή του, δίνοντας περισσότερη σημασία στο τηλέφωνό του (phone + snubbing). Καθένας από εμάς, πλέον, σε κάθε κοινωνικό τετ-α-τετ αναλαμβάνει το δύσκολο έργο να φανεί πιο ενδιαφέρων από το smartphone του συνομιλητή του. «Ολοι συντονίζονται με το κινητό τους και κανείς δεν ασχολείται με τους υπολοίπους. Τα smartphones σκοτώνουν την κοινωνία μας», έγραφε πρόσφατα το ηλεκτρονικό περιοδικό Τechrepublic.
4. Μνήμη… χρυσόψαρου
Η αυξημένη χρήση των smartphones φαίνεται να οδηγεί και σε αδύνατη μνήμη. To μυαλό μας παραφορτώνεται με πληροφορίες και δεν μπορεί να συγκρατήσει όλες τις λεπτομέρειες. «Φρακάρει» από την πολλή πληροφορία και παράλληλα «καλομαθαίνει», καθώς το smartphone χρησιμοποιείται και ως εργαλείο υπενθύμισης. Δεν πασχίζουμε πλέον ποτέ να θυμηθούμε τίποτα… Το μυαλό μαθαίνει να λειτουργεί με τέτοιο τρόπο, ώστε δεν είναι πάντα εύκολο να ξεχωρίζει τη χρήσιμη πληροφορία από την άχρηστη, με αποτέλεσμα συχνά να ξεχνά τις σημαντικές λεπτομέρειες. Σε πείραμα που διεξήχθη στις ΗΠΑ, άτομα ηλικίας 70 ετών άκουσαν μια ιστορία και μετά τους ζητήθηκε να την ανακαλέσουν όσο πιο πιστά μπορούσαν. Στο ενδιάμεσο, οι μισοί αφέθηκαν να ξεκουραστούν για 10 λεπτά μην κάνοντας τίποτα και οι υπόλοιποι έπαιξαν ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι. Εκείνοι που ξεκουράστηκαν θυμούνταν πολύ καλύτερα την ιστορία από εκείνους που έπαιξαν το ηλεκτρονικό παιχνίδι. Αυτό ήταν αποτέλεσμα του φαινομένου που λέγεται «ενοποίηση» (consolidation) και πρόκειται για μια αυτόματη διαδικασία για τον καθορισμό της μνήμης, που λαμβάνει χώρα σε έναν εγκέφαλο που ξεκουράζεται και όχι σε κάποιον που είναι θαμπωμένος από μια ηλεκτρονική συσκευή.
5. Προβλήματα στην όραση
Η συνεχής χρήση της μικρής οθόνης δεν βοηθάει τα μάτια μας. Σύμφωνα με δηλώσεις κορυφαίων Βρετανών οφθαλμιάτρων σε πρόσφατο ρεπορτάζ του BBC, αυτό που τα επιβαρύνει περισσότερο είναι η απουσία βλεφαρίσματος (ανοιγοκλεισίματος του ματιού) σε συνδυασμό με την κοντινή απόσταση από την οποία κοιτάμε τα smartphones – μικρότερη από αυτήν που συνήθως κοιτάμε τα υπόλοιπα αντικείμενα. Οι οφθαλμίατροι δεν μιλούν όμως μόνο για βραχυχρόνιες βλάβες – θόλωμα, ερεθισμό, ξηρότητα. Το μπλε φθορίζον φως που εκπέμπουν τα smartphones είναι δυνητικά επικίνδυνο και τοξικό για το πίσω μέρος των οφθαλμών, λένε. Η μακρόχρονη χρήση μπορεί να βλάψει σοβαρά τα μάτια, ακόμη και να οδηγήσει σε σύνδρομο ωχράς κηλίδας.
6. Εχθρός της παραγωγικότητας
Στα κόκκινα φανάρια, στα μικρά κενά οποιασδήποτε δραστηριότητας. Τότε που παλιότερα απλώς χαζεύαμε, σκεφτόμασταν ή χαλαρώναμε, τώρα συνδεόμαστε στο τηλέφωνό μας. Αντί να «αδειάζουμε» πού και πού το κεφάλι μας, τώρα το φορτώνουμε με λίγη ακόμη πληροφορία – τις περισσότερες φορές άχρηστη. Το να χαζεύει κανείς το smartphone του είναι σαν να τρώει τα νύχια του. Μόνο που η… ενασχόληση με τα νύχια, όσο αντιαισθητική κι αν είναι, δεν απασχολεί παρά ένα ελάχιστο τμήμα του εγκεφάλου, συχνά χαλαρώνει το μυαλό ή βοηθά στη συγκέντρωση σε κάποια άλλη δραστηριότητα, π.χ. το διάβασμα ενός βιβλίου. Το τικ του smartphone, αντίθετα, απασχολεί όλες τις αισθήσεις. Ταυτόχρονα ωθεί τον εγκέφαλο σε multitasking. Περπατάμε και στέλνουμε μήνυμα, τσεκάρουμε τα μέιλ ενώ οδηγούμε, διαβάζουμε νέα την ώρα που μιλάμε με τους φίλους μας. Σύμφωνα με τον δρα Ερλ Μίλερ, νευροεπιστήμονα από το ΜΙΤ, ο εγκέφαλός μας δεν είναι φτιαγμένος για να κάνει παράλληλες δραστηριότητες. Οπως λέει στον Guardian, «όταν οι άνθρωποι νομίζουν ότι κάνουν multitasking, ουσιαστικά απλώς περνούν από δραστηριότητα σε δραστηριότητα πάρα πολύ γρήγορα. Και κάθε φορά που το κάνουν αυτό, υπάρχει μεγάλο γνωστικό κόστος, μας στοιχίζει σε απόδοση». Αυτή η διαδικασία, επίσης, αυξάνει την παραγωγή της κορτιζόλης, ορμόνης που δημιουργεί το στρες, αλλά και της αδρεναλίνης, που οδηγεί στην υπερδιέγερση του εγκεφάλου. Το αποτέλεσμα; Μια νοητική θολούρα, πτώση της παραγωγικότητας, μείωση της δημιουργικότητας.
7. Αυχένας, πλάτη, καρποί τα πρώτα θύματα
Οι φανατικοί χρήστες smartphones παρουσιάζουν πόνους στον αυχένα και προβλήματα στην πλάτη -από το σκύψιμο πάνω από τη συσκευή-, καθώς και πόνους στους καρπούς ή ακόμη και τενοντίτιδες λόγω της χρήσης του πληκτρολογίου. Οπως συνέβη και με τους επιτραπέζιους υπολογιστές στις αρχές της δεκαετίας του ’90, οι παρενέργειες αυτές περνούν σε δεύτερη μοίρα για τους χρήστες.
8. Ρυτίδες και σακούλες
Μια νέα, απρόσμενη παρενέργεια της χρήσης των φορητών ηλεκτρονικών συσκευών είναι το ότι προκαλούν ρυτίδες και σακούλες, φαινόμενο που, όπως φαίνεται, χτυπά κυρίως τις γυναίκες. Σύμφωνα με δηλώσεις του δερματολόγου δρα Κρίστοφερ Ρόουλαντ Πέιν της Κλινικής του Λονδίνου στην εφημερίδα Telegraph, το συνεχές σκύψιμο πάνω από την οθόνη χαλαρώνει το δέρμα, σακουλιάζει τα μάγουλα και δημιουργεί μια χαρακτηριστική ρυτίδα πάνω από την κλείδα. Αυτό παρατηρείται κυρίως σε άτομα μεταξύ 18 και 39 ετών που διαθέτουν κατά μέσο όρο τρεις ψηφιακές συσκευές και σκύβουν πάνω απο την οθόνη τους γύρω στις 150 φορές την ημέρα… drakoulaki.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το διαστημικό σκάφος Parker Solar Probe πλησίασε τον Ήλιο πιο κοντά από ποτέ
Το διαστημικό σκάφος Parker Solar Probe έφθασε σήμερα, παραμονή Χριστουγέννων, πιο κοντά από ποτέ στον Ήλιο, προκειμένου να μελετήσει την ατμόσφαιρά του.
Το μη επανδρωμένο σκάφος της NASA ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2018 μια επταετή αποστολή, με στόχο να αποκαλύψει τα μυστικά του Ήλιου – π.χ. για τις ηλιακές καταιγίδες που έχουν αντίκτυπο στις τηλεπικοινωνίες μας.
Γύρω στις 13:53 (ώρα Ελλάδος), το Parker Solar Probe επρόκειτο να πλησιάσει σε απόσταση 6,1 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την επιφάνεια του Ήλιου, πιο κοντά από οποιοδήποτε άλλο σκάφος στο παρελθόν.
Ωστόσο, η επιστημονική ομάδα της αποστολής θα πρέπει να περιμένει μέχρι την Παρασκευή για να λάβει σήμα από το σκάφος, αφού η επικοινωνία με το Parker Solar Probe έχει χαθεί τις τελευταίες ημέρες λόγω της εγγύτητάς του στον Ήλιο.
Κατά την προσέγγισή του στον Ήλιο, το Parker Solar Probe ταξίδευε με ταχύτητα 690.000 χλμ/ώρα – η οποία θα του επέτρεπε να φθάσει από το Τόκιο στην Ουάσινγκτον σε λιγότερο από ένα λεπτό.
Η θερμική του ασπίδα έχει σχεδιαστεί να αντέξει ακραίες θερμοκρασίες 870 – 930 βαθμών Κελσίου.
Εάν όλα πάνε βάσει του αρχικού σχεδιασμού, το Parker Solar Probe θα επιχειρήσει άλλες δύο φορές να προσεγγίσει τον Ήλιο προκειμένου να συλλέξει επιστημονικά δεδομένα: στις 22 Μαρτίου και στις 19 Ιουνίου του 2025.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
- Japan Airlines: Αποκαταστάθηκε η ομαλή λειτουργία έπειτα από κυβερνοεπίθεση
- Συμμετοχή της ΟΕΚ σε δράσεις της Καγκελαρίας για θέματα που αφορούν τους μετανάστες
- 200.000 σπίτια χωρίς ρεύμα λόγω χιονοθύελλας στη Βοσνία
- Με μοναχικούς Έλληνες της Κωνσταντινούπολης γιόρτασε τα Χριστούγεννα ο Οικουμενικός Πατριάρχης
- Συνεχίζεται και σήμερα ο χειμωνιάτικος καιρός
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Αλγόριθμοι «μυρίζουν» τα ισχυρότερα αρώματα που έχει το ουίσκι
Δύο αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης μπορούν να προσδιορίσουν αν ένα ουίσκι είναι αμερικανικής ή σκωτσέζικης προέλευσης και να εντοπίσουν τα ισχυρότερα αρώματά του, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Communications Chemistry».
Το άρωμα που έχει ένα ουίσκι καθορίζεται από ένα πολύπλοκο μείγμα χημικών ενώσεων. Το γεγονός αυτό καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την αξιολόγηση ή την πρόβλεψη των χαρακτηριστικών του αρώματος αυτού με βάση μόνο τη μοριακή του σύνθεση.
Συχνά χρησιμοποιούνται ομάδες εμπειρογνωμόνων για να προσδιορίσουν τις ισχυρότερες νότες που έχει το ουίσκι και αυτό απαιτεί εκπαίδευση και χρόνο.
Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής το Ινστιτούτο Fraunhofer της Γερμανίας, αξιολόγησε τη μοριακή σύνθεση επτά αμερικανικών και εννέα σκωτσέζικων προϊόντων, χρησιμοποιώντας δύο αλγόριθμους: τον ένα ανέπτυξαν οι συγγραφείς για την πρόβλεψη των μοριακών οσμών και ο δεύτερος είναι ένα νευρωνικό δίκτυο.
Οι αλγόριθμοι χρησιμοποιήθηκαν για να προσδιοριστούν η χώρα προέλευσης και οι πέντε ισχυρότερες νότες που έχει το κάθε ουίσκι. Στη συνέχεια οι συγγραφείς συνέκριναν τα αποτελέσματα των αλγόριθμων με εκείνα μιας ομάδας έντεκα εμπειρογνωμόνων.
Ο αλγόριθμος OWSum που ανέπτυξαν οι ερευνητές μπόρεσε να προσδιορίσει αν ένα ουίσκι ήταν αμερικανικό ή σκωτσέζικο, με βάση τη χημική σύνθεση και τα αρώματά του, με ακρίβεια μεγαλύτερη από 90%. Επίσης, και οι δύο αλγόριθμοι ήταν σε θέση να προσδιορίσουν τις πέντε ισχυρότερες νότες που χαρακτηρίζουν ένα ουίσκι με μεγαλύτερη ακρίβεια από κάποιον μεμονωμένο εμπειρογνώμονα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Japan Airlines: Αποκαταστάθηκε η ομαλή λειτουργία έπειτα από κυβερνοεπίθεση
- Συμμετοχή της ΟΕΚ σε δράσεις της Καγκελαρίας για θέματα που αφορούν τους μετανάστες
- 200.000 σπίτια χωρίς ρεύμα λόγω χιονοθύελλας στη Βοσνία
- Με μοναχικούς Έλληνες της Κωνσταντινούπολης γιόρτασε τα Χριστούγεννα ο Οικουμενικός Πατριάρχης
- Συνεχίζεται και σήμερα ο χειμωνιάτικος καιρός
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η Mercedes έλαβε έγκριση για αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 3 στη Γερμανία
Η Mercedes αναβάθμισε το σύστημα υπό όρους αυτόνομης οδήγησης DRIVEPILOT και έλαβε την απαραίτητη έγκριση για αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 3 από τη γερμανική Ομοσπονδιακή Αρχή Μηχανοκίνητων Μεταφορών.
Πλέον, όλα είναι έτοιμα για την έναρξη των πωλήσεων του συστήματος στις αρχές του 2025 στη Γερμανία. Αυτή η ενημέρωση καθιστά το DRIVEPILOT το ταχύτερο πιστοποιημένο σύστημα για υπό όρους αυτόνομη οδήγηση σε ένα όχημα παραγωγής.
Είναι προαιρετικά διαθέσιμο σε δύο σειρές λιμουζίνων, την S-Class και την EQS. Τα αυτοκίνητα με DRIVEPILOT, που έχουν ήδη κατασκευαστεί, λαμβάνουν την ενημέρωση δωρεάν, είτε μέσω διαδικτύου (Over-the-Air-Update) είτε κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο συνεργείο.
Δεν χρειάζεται να γίνει αλλαγή σε κανένα εξάρτημα του οχήματος για την ενημέρωση του λογισμικού.
Με αυτή την πρόσφατη αναβάθμιση, το DRIVEPILOT μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ροή κυκλοφορίας έως 95 χλμ/ώρα υπό ορισμένες συνθήκες σε ολόκληρο το γερμανικό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων (Autobahn) μήκους 131,9 χιλιομέτρων.
Σημειώνεται πως όταν το DRIVEPILOT είναι ενεργοποιημένο, επιτρέπεται νόμιμα στον οδηγό να απολαμβάνει άλλες δραστηριότητες, όπως να παρακολουθεί τηλεόραση ή να διαβάζει εφημερίδα ή απλώς να χαλαρώνει ενώ το αυτοκίνητο πηγαίνει μόνο του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Japan Airlines: Αποκαταστάθηκε η ομαλή λειτουργία έπειτα από κυβερνοεπίθεση
- Συμμετοχή της ΟΕΚ σε δράσεις της Καγκελαρίας για θέματα που αφορούν τους μετανάστες
- 200.000 σπίτια χωρίς ρεύμα λόγω χιονοθύελλας στη Βοσνία
- Με μοναχικούς Έλληνες της Κωνσταντινούπολης γιόρτασε τα Χριστούγεννα ο Οικουμενικός Πατριάρχης
- Συνεχίζεται και σήμερα ο χειμωνιάτικος καιρός
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΕ: Ξεκινά το IRIS² για την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα των δορυφορικών υπηρεσιών
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ξεκινά επίσημα το έργο «IRIS²», για την ανθεκτικότητα, τη διασυνδεσιμότητα και την ασφάλεια επικοινωνιών, μέσω ενός συστήματος 290 δορυφόρων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, το IRIS² αποτελεί το τρίτο εμβληματικό πρόγραμμα της ΕΕ στο διάστημα, μετά τα προγράμματα Galileo και Copernicus.
Το IRIS² έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση πιεστικών μακροπρόθεσμων προκλήσεων όσον αφορά την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα των δορυφορικών υπηρεσιών συνδεσιμότητας.
Το σύστημα IRIS² θα αξιοποιήσει τα μοναδικά πλεονεκτήματα τόσο των δορυφόρων Medium Earth Orbit (MEO) όσο και των Low Earth Orbit (LEO) που θα παρέχουν ασφαλείς υπηρεσίες συνδεσιμότητας για τα κράτη-μέλη της ΕΕ και τις κυβερνητικές αρχές, καθώς και ευρυζωνική σύνδεση υψηλής ταχύτητας για τις ιδιωτικές εταιρείες και τους Ευρωπαίους πολίτες, συμπεριλαμβανομένης της κάλυψης απομονωμένων ζωνών που στερούνται συνδεσιμότητας.
Η δωδεκαετής σύμβαση παραχώρησης καθιερώνει μια ισχυρή σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα που θα επιτρέψει τόσο τις κυβερνητικές όσο και τις εμπορικές υπηρεσίες συνδεσιμότητας έως το 2030.
Για να εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα του έργου, η Επιτροπή θα αναλάβει αρχικές δημοσιονομικές δεσμεύσεις στο πλαίσιο του τρέχοντος πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.
Η μελλοντική χρηματοδότηση μετά το 2027 θα εξαρτηθεί από την έγκριση διαδόχων προγραμμάτων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, παράλληλα με τη διαθεσιμότητα πιστώσεων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Japan Airlines: Αποκαταστάθηκε η ομαλή λειτουργία έπειτα από κυβερνοεπίθεση
- Συμμετοχή της ΟΕΚ σε δράσεις της Καγκελαρίας για θέματα που αφορούν τους μετανάστες
- 200.000 σπίτια χωρίς ρεύμα λόγω χιονοθύελλας στη Βοσνία
- Με μοναχικούς Έλληνες της Κωνσταντινούπολης γιόρτασε τα Χριστούγεννα ο Οικουμενικός Πατριάρχης
- Συνεχίζεται και σήμερα ο χειμωνιάτικος καιρός
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Σημαντικές διακρίσεις για τις ελληνικές ομάδες στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2024
Τη 2η θέση στον κόσμο με αργυρό μετάλλιο και την 1η θέση στην Ευρώπη κατέκτησε η ελληνική ομάδα bitLab από την Καλαμάτα κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Ρομποτικής 2024, φέρνοντας στην Ελλάδα το 10ο συνολικά μετάλλιο.
Η ομάδα bitLab διακρίθηκε στην κατηγορία RoboSports με ειδικά σχεδιασμένα ρομπότ που κέρδισαν στο ρομποτικό τένις.
Στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2024 με θέμα «Σύμμαχοι της Γης», που διεξήχθη στην Τουρκία και πιο συγκεκριμένα στη Σμύρνη, συμμετείχαν περισσότερες από 560 ομάδες από 87 χώρες.
Σημαντικές διακρίσεις στην παγκόσμια κατάταξη έλαβαν και άλλες ομάδες της ελληνικής αποστολής: η BotanIQ, που έλαβε την 6η θέση (1η πανευρωπαϊκά) της κατηγορίας Future Innovators Γυμνασίου και παρουσίασε ένα ρομποτικό σύστημα που αξιολογεί τις συνθήκες του εδάφους μέσω χημικής ανάλυσης και με τα δεδομένα καθορίζει την καταλληλότητα του εδάφους και την ποικιλία των φυτών που ταιριάζουν σε αυτό, καθώς και ένα αυτόματο σύστημα για τη φύτευση και φροντίδα των φυτών.
Η ομάδα Robovision βρέθηκε στην 15η θέση (3η πανευρωπαϊκά) στην κατηγορία Robomission Δημοτικού δημιούργησε ένα ρομπότ που μπόρεσε να υλοποιήσει τις αποστολές του σε πολύ καλό χρόνο.
Επίσης, η ομάδα Earphones έφτασε στην 25η θέση (4η πανευρωπαϊκά) στον κόσμο στην κατηγορία Robomission Λυκείου με τη δημιουργία ενός ρομπότ που βοηθά στην αποκατάσταση μιας πόλης, μετά από μία φυσική καταστροφή.
Η ομάδα REM – Robot Ex Machina στην 42η θέση (8η πανευρωπαϊκά) δημιούργησε ένα τεχνολογικό σύστημα για την προστασία περιοχών από πυρκαγιές και σεισμούς. Και η ομάδα Yellow Squad στην 53η θέση (12η πανευρωπαϊκά) της κατηγορίας Robomission Γυμνασίου με ένα ρομπότ που μετατρέπει μια πόλη σε ένα πιο βιώσιμο μέρος με νέα πάρκα, κήπους σε ταράτσες και χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Japan Airlines: Αποκαταστάθηκε η ομαλή λειτουργία έπειτα από κυβερνοεπίθεση
- Συμμετοχή της ΟΕΚ σε δράσεις της Καγκελαρίας για θέματα που αφορούν τους μετανάστες
- 200.000 σπίτια χωρίς ρεύμα λόγω χιονοθύελλας στη Βοσνία
- Με μοναχικούς Έλληνες της Κωνσταντινούπολης γιόρτασε τα Χριστούγεννα ο Οικουμενικός Πατριάρχης
- Συνεχίζεται και σήμερα ο χειμωνιάτικος καιρός
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Στην Ελλάδα ένα από τα πρώτα AI Factories της ΕΕ
Στην Ελλάδα θα κατασκευαστεί ένα από τα πρώτα εργοστάσια Τεχνητής Νοημοσύνης (TN) της Ευρώπης, καθώς εγκρίθηκε η πρόταση που υπέβαλε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Pharos – The Greek AI Factory for accelerating AI innovation», στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας AI Factories της Κοινής Επιχείρησης EuroHPC (EuroHPC Joint Undertaking).
Ο «Φάρος» θα αποτελέσει το σημείο συνάντησης της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Στόχος είναι η παραγωγή νέων υπηρεσιών με τη χρήση ΤΝ, με έμφαση στους ακόλουθους τρεις τομείς: της Υγείας, της Ελληνικής Γλώσσας και του Πολιτισμού, καθώς και της Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο αυτό θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη και στη συνεχή υποστήριξη ενός καινοτόμου και ανταγωνιστικού οικοσυστήματος νεοφυών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Πρόκειται για ένα έργο, με συνολικό προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί κατά 50% από την Κοινή Επιχείρηση EuroHPC και κατά 50% από εθνικούς πόρους, ενώ η έναρξή του έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο του 2025, με συνολική διάρκεια 36 μήνες.
Εντάσσεται στα εμβληματικά έργα του Σχεδίου για τη Μετάβαση της Ελλάδας στην εποχή της ΤΝ, που διαμορφώθηκε από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου για την ΤΝ.
Θα χρησιμοποιεί την υπολογιστική υποδομή υψηλών επιδόσεων του υπερυπολογιστή «Δαίδαλος», επιτρέποντας την απρόσκοπτη συνεργασία με τις άλλες ευρωπαϊκές υποδομές.
Σημειώνεται ότι η συνεργασία των AI Factories όλων των χωρών, θα παρέχει τη δυνατότητα τα συνολικά παραγόμενα αποτελέσματα να χρησιμοποιούνται προς όφελος όλων των πολιτών της Ευρώπης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Japan Airlines: Αποκαταστάθηκε η ομαλή λειτουργία έπειτα από κυβερνοεπίθεση
- Συμμετοχή της ΟΕΚ σε δράσεις της Καγκελαρίας για θέματα που αφορούν τους μετανάστες
- 200.000 σπίτια χωρίς ρεύμα λόγω χιονοθύελλας στη Βοσνία
- Με μοναχικούς Έλληνες της Κωνσταντινούπολης γιόρτασε τα Χριστούγεννα ο Οικουμενικός Πατριάρχης
- Συνεχίζεται και σήμερα ο χειμωνιάτικος καιρός
You must be logged in to post a comment Login