ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Κολλημένοι με τα smartphones
Για τους περισσότερους αποτελούν την προέκταση του χεριού μας. Τα smartphones είναι σαν νέοι ελβετικοί σουγιάδες, που περιλαμβάνουν από μεταφραστή και τον προσωπικό μας γιατρό μέχρι τον… γραμματέα που κρατάει τα ραντεβού μας.
Μας ενημερώνουν, μας κρατούν συνδεδεμένους με τον κόσμο, μας διασκεδάζουν. Με τον ψυχαναγκασμό ενός τικ τσεκάρουμε μηνύματα, ηλεκτρονική αλληλογραφία και κοινωνικά δίκτυα έως και 32 φορές την ημέρα, και το κάνουμε παντού και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες – ενώ οδηγούμε, δουλεύουμε, πίνουμε ποτό, παρακολουθώντας ταινία, συναυλία ή περπατώντας…
Οπως γράφει σε άρθρο της η εφημερίδα “Καθημερινή”, πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι ο μέσος χρήστης βρίσκεται πάνω από τη συσκευή του επί τρεις ώρες και δεκαέξι λεπτά την ημέρα – πάνω από ένα 24ωρο την εβδομάδα! Και παρότι αυτή η συνεχής σύνδεση έχει τη θετική της πλευρά, έρευνες αλλά και η καθημερινή εμπειρία μας αποδεικνύουν πως η υπερβολική χρήση προκαλεί πολλά προβλήματα.
1. Αντίο, συγκέντρωση!
Πότε διαβάσατε για τελευταία φορά ένα μεγάλο άρθρο ή παρακολουθήσατε μια ταινία χωρίς κανέναν περισπασμό; Οπως ανέφερε το Associated Press, η μέση διάρκεια συγκέντρωσης του μέσου ανθρώπου για το 2013 ήταν μόλις 8 δευτερόλεπτα – ένα δευτερόλεπτο μικρότερη από αυτήν ενός χρυσόψαρου! Η συνεχής και γρήγορη πληροφορία που λαμβάνουμε από τα smartphones έχει παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτήν τη μείωση. Το 17% των ανθρώπων επισκέπτονται μια ηλεκτρονική σελίδα για μόλις 4 δευτερόλεπτα, ενώ μόνο το 4% μένει στην ίδια σελίδα για πάνω από 10 λεπτά.
Η κάθε μας δραστηριότητα πλέον, ακόμη και ο ύπνος, διακόπτεται συνεχώς από την ανάγκη μας να μείνουμε συνδεδεμένοι. Το συνεχές τσεκάρισμα του smartphone εξελίσσεται σε κάτι σχεδόν παθολογικό, σαν τικ που δημιουργεί αίσθηση έλλειψης ή απώλειας όταν δεν το έχουμε μαζί μας – σαν αυτή που έχουν οι καπνιστές όταν δεν μπορούν να καπνίσουν. Αίσθηση που αποσπά τη συγκέντρωση και δημιουργεί ένταση. Στατιστικές δείχνουν ότι το 43% των ατόμων κάτω των 25 ετών νιώθουν έντονη ενόχληση και άγχος όταν δεν έχουν τη δυνατότητα να τσεκάρουν το τηλέφωνό τους. Τόσο διαδεδομένο είναι το φαινόμενο, που πλέον υπάρχει και σχετικό σύνδρομο: το nomophobia (no-mobile-phone-phobia). Η φοβία δηλαδή του να είσαι χωρίς κινητό…
2. Υπνε που παίρνεις τα παιδιά
Σύμφωνα με έρευνες -μεταξύ των οποίων και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ-, οι αγαπημένες μας συσκευές μάς ξαγρυπνούν «λούζοντάς» μας στο μπλε φθορίζον φως τους, που μπερδεύει τη μελατονίνη μας, την ορμόνη που εκκρίνεται τη νύχτα και μας προκαλεί νύστα. Το φως τους μοιάζει πολύ με το φως της ημέρας και μπερδεύει τον οργανισμό. Αν ερχόμαστε σε επαφή μαζί του και κατά τη διάρκεια της νύχτας, δημιουργεί υπνικές διαταραχές, οδηγεί σε διακοπτόμενο ύπνο και μας κάνει να σηκωνόμαστε την επόμενη ημέρα κουρασμένοι. Σύμφωνα με έρευνες, το 66% των ανθρώπων κοιμούνται μαζί με τα τηλέφωνά τους και η πλειονότητα αυτών λαγοκοιμούνται ή έχουν διακοπτόμενο ύπνο…
3. Ο θάνατος της κοινωνικότητας
Το έχουμε ζήσει όλοι: μπαίνουμε στο ασανσέρ με καμιά δεκαριά ανθρώπους και όλοι βγάζουμε τα κινητά μας. Το ίδιο συμβαίνει στο μετρό, στην ουρά του σούπερ μάρκετ, στην αίθουσα αναμονής του γιατρού. Ακόμη χειρότερα, συμβαίνει μέχρι και στα ζευγάρια ή στις παρέες που τρώνε ή πίνουν έξω. Ολοι μαζί γύρω από ένα τραπέζι, αλλά καθένας απορροφημένος στο smartphone του. Υπάρχει μάλιστα και νέος όρος γι’ αυτό, το phubbing: το σνομπάρισμα που κάνει κανείς στον συνομιλητή του, δίνοντας περισσότερη σημασία στο τηλέφωνό του (phone + snubbing). Καθένας από εμάς, πλέον, σε κάθε κοινωνικό τετ-α-τετ αναλαμβάνει το δύσκολο έργο να φανεί πιο ενδιαφέρων από το smartphone του συνομιλητή του. «Ολοι συντονίζονται με το κινητό τους και κανείς δεν ασχολείται με τους υπολοίπους. Τα smartphones σκοτώνουν την κοινωνία μας», έγραφε πρόσφατα το ηλεκτρονικό περιοδικό Τechrepublic.
4. Μνήμη… χρυσόψαρου
Η αυξημένη χρήση των smartphones φαίνεται να οδηγεί και σε αδύνατη μνήμη. To μυαλό μας παραφορτώνεται με πληροφορίες και δεν μπορεί να συγκρατήσει όλες τις λεπτομέρειες. «Φρακάρει» από την πολλή πληροφορία και παράλληλα «καλομαθαίνει», καθώς το smartphone χρησιμοποιείται και ως εργαλείο υπενθύμισης. Δεν πασχίζουμε πλέον ποτέ να θυμηθούμε τίποτα… Το μυαλό μαθαίνει να λειτουργεί με τέτοιο τρόπο, ώστε δεν είναι πάντα εύκολο να ξεχωρίζει τη χρήσιμη πληροφορία από την άχρηστη, με αποτέλεσμα συχνά να ξεχνά τις σημαντικές λεπτομέρειες. Σε πείραμα που διεξήχθη στις ΗΠΑ, άτομα ηλικίας 70 ετών άκουσαν μια ιστορία και μετά τους ζητήθηκε να την ανακαλέσουν όσο πιο πιστά μπορούσαν. Στο ενδιάμεσο, οι μισοί αφέθηκαν να ξεκουραστούν για 10 λεπτά μην κάνοντας τίποτα και οι υπόλοιποι έπαιξαν ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι. Εκείνοι που ξεκουράστηκαν θυμούνταν πολύ καλύτερα την ιστορία από εκείνους που έπαιξαν το ηλεκτρονικό παιχνίδι. Αυτό ήταν αποτέλεσμα του φαινομένου που λέγεται «ενοποίηση» (consolidation) και πρόκειται για μια αυτόματη διαδικασία για τον καθορισμό της μνήμης, που λαμβάνει χώρα σε έναν εγκέφαλο που ξεκουράζεται και όχι σε κάποιον που είναι θαμπωμένος από μια ηλεκτρονική συσκευή.
5. Προβλήματα στην όραση
Η συνεχής χρήση της μικρής οθόνης δεν βοηθάει τα μάτια μας. Σύμφωνα με δηλώσεις κορυφαίων Βρετανών οφθαλμιάτρων σε πρόσφατο ρεπορτάζ του BBC, αυτό που τα επιβαρύνει περισσότερο είναι η απουσία βλεφαρίσματος (ανοιγοκλεισίματος του ματιού) σε συνδυασμό με την κοντινή απόσταση από την οποία κοιτάμε τα smartphones – μικρότερη από αυτήν που συνήθως κοιτάμε τα υπόλοιπα αντικείμενα. Οι οφθαλμίατροι δεν μιλούν όμως μόνο για βραχυχρόνιες βλάβες – θόλωμα, ερεθισμό, ξηρότητα. Το μπλε φθορίζον φως που εκπέμπουν τα smartphones είναι δυνητικά επικίνδυνο και τοξικό για το πίσω μέρος των οφθαλμών, λένε. Η μακρόχρονη χρήση μπορεί να βλάψει σοβαρά τα μάτια, ακόμη και να οδηγήσει σε σύνδρομο ωχράς κηλίδας.
6. Εχθρός της παραγωγικότητας
Στα κόκκινα φανάρια, στα μικρά κενά οποιασδήποτε δραστηριότητας. Τότε που παλιότερα απλώς χαζεύαμε, σκεφτόμασταν ή χαλαρώναμε, τώρα συνδεόμαστε στο τηλέφωνό μας. Αντί να «αδειάζουμε» πού και πού το κεφάλι μας, τώρα το φορτώνουμε με λίγη ακόμη πληροφορία – τις περισσότερες φορές άχρηστη. Το να χαζεύει κανείς το smartphone του είναι σαν να τρώει τα νύχια του. Μόνο που η… ενασχόληση με τα νύχια, όσο αντιαισθητική κι αν είναι, δεν απασχολεί παρά ένα ελάχιστο τμήμα του εγκεφάλου, συχνά χαλαρώνει το μυαλό ή βοηθά στη συγκέντρωση σε κάποια άλλη δραστηριότητα, π.χ. το διάβασμα ενός βιβλίου. Το τικ του smartphone, αντίθετα, απασχολεί όλες τις αισθήσεις. Ταυτόχρονα ωθεί τον εγκέφαλο σε multitasking. Περπατάμε και στέλνουμε μήνυμα, τσεκάρουμε τα μέιλ ενώ οδηγούμε, διαβάζουμε νέα την ώρα που μιλάμε με τους φίλους μας. Σύμφωνα με τον δρα Ερλ Μίλερ, νευροεπιστήμονα από το ΜΙΤ, ο εγκέφαλός μας δεν είναι φτιαγμένος για να κάνει παράλληλες δραστηριότητες. Οπως λέει στον Guardian, «όταν οι άνθρωποι νομίζουν ότι κάνουν multitasking, ουσιαστικά απλώς περνούν από δραστηριότητα σε δραστηριότητα πάρα πολύ γρήγορα. Και κάθε φορά που το κάνουν αυτό, υπάρχει μεγάλο γνωστικό κόστος, μας στοιχίζει σε απόδοση». Αυτή η διαδικασία, επίσης, αυξάνει την παραγωγή της κορτιζόλης, ορμόνης που δημιουργεί το στρες, αλλά και της αδρεναλίνης, που οδηγεί στην υπερδιέγερση του εγκεφάλου. Το αποτέλεσμα; Μια νοητική θολούρα, πτώση της παραγωγικότητας, μείωση της δημιουργικότητας.
7. Αυχένας, πλάτη, καρποί τα πρώτα θύματα
Οι φανατικοί χρήστες smartphones παρουσιάζουν πόνους στον αυχένα και προβλήματα στην πλάτη -από το σκύψιμο πάνω από τη συσκευή-, καθώς και πόνους στους καρπούς ή ακόμη και τενοντίτιδες λόγω της χρήσης του πληκτρολογίου. Οπως συνέβη και με τους επιτραπέζιους υπολογιστές στις αρχές της δεκαετίας του ’90, οι παρενέργειες αυτές περνούν σε δεύτερη μοίρα για τους χρήστες.
8. Ρυτίδες και σακούλες
Μια νέα, απρόσμενη παρενέργεια της χρήσης των φορητών ηλεκτρονικών συσκευών είναι το ότι προκαλούν ρυτίδες και σακούλες, φαινόμενο που, όπως φαίνεται, χτυπά κυρίως τις γυναίκες. Σύμφωνα με δηλώσεις του δερματολόγου δρα Κρίστοφερ Ρόουλαντ Πέιν της Κλινικής του Λονδίνου στην εφημερίδα Telegraph, το συνεχές σκύψιμο πάνω από την οθόνη χαλαρώνει το δέρμα, σακουλιάζει τα μάγουλα και δημιουργεί μια χαρακτηριστική ρυτίδα πάνω από την κλείδα. Αυτό παρατηρείται κυρίως σε άτομα μεταξύ 18 και 39 ετών που διαθέτουν κατά μέσο όρο τρεις ψηφιακές συσκευές και σκύβουν πάνω απο την οθόνη τους γύρω στις 150 φορές την ημέρα… drakoulaki.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μειώσει τα ατυχήματα στους δρόμους
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μειώσει όχι μόνο τα ατυχήματα στους δρόμους, αλλά και τα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων, αφού θα περιοριστούν σε μεγάλο βαθμό οι αποζημιώσεις για τα ατυχήματα.
Παράλληλα, θα δίνεται η ευκαιρία ανάλυσης του τρόπου οδήγησης, καθώς και της συμπεριφοράς του οδηγού, διαμορφώνοντας ως ένα βαθμό το τελικό ασφάλιστρο.
Η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να δημιουργήσει οφέλη, αρκεί να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ. Ωστόσο, θα μπορεί να κάνει χρήση του τρόπου οδήγησης και των συνηθειών του οδηγού, δημιουργώντας δεδομένα προγνωστικής ανάλυσης, παρέχοντας σημαντικές πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο.
Από την άλλη τα προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού (ADAS) που χρησιμοποιούν δεδομένα από κάμερες, ραντάρ και αισθητήρες, προειδοποιούν τους οδηγούς για πιθανούς κινδύνους.
Αναλύοντας τον τρόπο οδήγησης, όπως συνεχόμενες αναχωρήσεις από τη λωρίδα κυκλοφορίας και τον επικείμενο κίνδυνο σύγκρουσης, μπορεί να υπάρχουν ρυθμίσεις και να παρεμβαίνουν αυτόματα, όπως για παράδειγμα φρενάρισμα ή η αλλαγή διεύθυνσης για την αποφυγή ατυχήματος.
Μεγάλο μέρος της προσπάθειας για την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης πραγματοποιείται από τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες θέλουν να μειώσουν σημαντικά τα ατυχήματα προκειμένου να απαλλαγούν από τις αποζημιώσεις.
Τέλος, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να λάβει υπόψη ορισμένα καιρικά μοτίβα, οδικές συνθήκες και την κυκλοφορία του αυτοκινήτου σε ώρες αιχμής που δημιουργούν υψηλότερα επίπεδα κινδύνου για να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα για τον τρόπο οδήγησης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νεογέννητο μαχαιρόδοντα στους πάγους της Γιακουτίας
- Βρετανία: Οι αρχές του Gatwick εκκένωσαν “μεγάλο μέρος” τερματικού σταθμού
- Συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την έγκριση των 26 Επιτρόπων
- Βρετανία: Το κοινοβούλιο ψήφισε την επανεθνικοποίηση των σιδηροδρόμων
- Ερευνητές δημιουργούν τον πρώτο Άτλαντα Ανθρώπινων Κυττάρων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
4ο Φόρουμ Καινοτομίας: «Η καινοτομία πυλώνας της τεχνολογικής μετάβασης»
Στον εμπλουτισμό των ψηφιακών υπηρεσιών του δημοσίου, στο επερχόμενο σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση της Πράξης “Data Governance Act” και στην πρόταση για τη δημιουργία “Ai Factory” στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, τοποθετούμενος στην εκδήλωση.
Τρεις κομβικές προτάσεις επικεντρωμένες στις νεοτεχνολογικές επενδύσεις, στα προϊόντα προστιθέμενης αξίας και στη λειτουργία του δημοσίου, διατύπωσε το Μέλος Δ.Σ. και Ερευνητικός Διευθυντής του Γερμανικού Ιδρύματος Οικονομικών Ερευνών, Καθ. Αλέξανδρος Κρητικός, ως κεντρικός ομιλητής στο 4ο Φόρουμ Καινοτομίας με τίτλο η «Η καινοτομία πυλώνας της τεχνολογικής μετάβασης», μια Ελληνογερμανική Συνεργασία του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, που πραγματοποιείται το διήμερο 13 και 14 Νοεμβρίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου.
Ειδικότερα, ο κ. Κρητικός, αναφέρθηκε στα όσα πρέπει να υλοποιηθούν ώστε η Ελλάδα να επενδύσει ταχύτερα στον τομέα της καινοτομίας, διατυπώνοντας τρεις προτάσεις. Όπως είπε, καθίσταται αναγκαία η ενίσχυση της χρηματοδότησης ερευνητικών κέντρων προκειμένου οι νεοτεχνολογικές επενδύσεις να φτάσουν στο 3% του Α.Ε.Π. και παράλληλα να αναπτυχθούν δομές τυπού cluster, δομές εστιασμένες στις νέες τεχνολογίες.
Όπως ο ίδιος επεσήμανε, καθίσταται επίσης επιβεβλημένη η παραγωγή περισσότερων προϊόντων προστιθέμενης αξίας, εξωστρεφούς προσανατολισμού, με στόχο τη στήριξη των φιλόδοξων ελληνογερμανικών οικονομικών σχέσεων.
Τέλος, απαιτούνται μεταρρυθμίσεις με ποιοτικότερα χαρακτηριστικά, όπως και ο περιορισμός της γραφειοκρατίας με στόχο οι υπηρεσίες να καταστούν αποδοτικότερες και η δημόσια διοίκηση να αποτελέσει έναν πάροχο ο οποίος θα λειτουργεί βάσει σύγχρονων προδιαγραφών.
Για το λόγο αυτό, ο ερευνητικός διευθυντής του Γερμανικού Ιδρύματος Οικονομικών Ερευνών χαρακτήρισε ως αναγκαία μια σειρά νέων επενδύσεων προσανατολισμένες στις υποδομές.
Στο μεταξύ, χαιρετίζοντας το πρώτο πάνελ της διοργάνωσης με τίτλο «Η τεχνητή νοημοσύνη οδηγεί την καινοτομία στη βιομηχανία», ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ανέδειξε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για την Ελλάδα μέσα από την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών.
Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει αλματώδη πρόοδο στην ψηφιοποίηση, με περισσότερες από 2.000 ψηφιακές υπηρεσίες διαθέσιμες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, με την επίδοση της χώρας στους ψηφιακούς δείκτες να ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε στη στρατηγική της χώρας για την Τεχνητή Νοημοσύνη, υπογραμμίζοντας τη σημασία του επερχόμενου σχεδίου νόμου για την ενσωμάτωση της Πράξης “Data Governance Act” για τη διακυβέρνηση των δεδομένων και την αξιοποίησή τους με ηθικό και υπεύθυνο τρόπο.
Επίσης, μίλησε για την πρόταση για τη δημιουργία “AΙ Factory” στην Ελλάδα, ενός «εργοστασίου» ανάπτυξης τεχνολογιών AI, με έμφαση στις εφαρμογές που αξιοποιούν δημόσια δεδομένα και προσφέρουν λύσεις σε κρίσιμα θέματα, όπως η υγεία ή το περιβάλλον και η δημιουργία ενός ελληνικού γλωσσικού μοντέλου. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, ειδικά σε ζητήματα διατήρησης της γλωσσικής πολυμορφίας, και επεσήμανε τη σημασία και την αναγκαιότητα δημιουργίας ανοιχτών ευρωπαϊκών γλωσσικών μοντέλων για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς των χωρών.
Ο κ. Παπαστεργίου κλείνοντας τόνισε ότι οι επενδύσεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη και στην εκπαίδευση νέων ταλέντων είναι κλειδί για τη μετάβαση της χώρας σε ένα βιώσιμο ψηφιακό μέλλον, ενώ συμπλήρωσε ότι η ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας και Γερμανίας μπορεί να επιταχύνει τη μετάβαση αυτή και να στηρίξει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών.
Νωρίτερα, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Andreas Kindl, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι «δεν υπάρχει πιο κατάλληλη στιγμή για τη διεξαγωγή του Φόρουμ Καινοτομίας, μετά και την πολύ επιτυχημένη συμμετοχή της Γερμανίας στη ΔΕΘ ως τιμώμενη χώρα. Και όταν αντικρίζω το δυναμικό που έχει συγκεντρωθεί εδώ, δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι θα καταφέρουμε να ξανακάνουμε τη Γερμανία, την Ελλάδα και την Ευρώπη έναν μοχλό καινοτομίας με παγκόσμια ακτινοβολία».
Ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Βασίλης Γούναρης, χαιρετίζοντας κι αυτός από την πλευρά του την εκδήλωση, στάθηκε στην αξία της καινοτομίας, σημειώνοντας ότι «όποιος σήμερα επενδύει ανάλογα αποκτά ταχύτερη “πρόσβαση“ στο μέλλον κι όποιος γνωρίζει πώς να “διαβάζει“ καλύτερα το μέλλον, αποκτά προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού. Αναδιαμορφώνει υπάρχουσες αγορές, ακόμη περισσότερο ανοίγει νέες αγορές, και εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή υπεραξία από κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, επιστρέφοντας μέρος αυτής στην κοινωνία και την οικονομία».
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, υπογράμμισε ότι «η στήριξη της καινοτομίας προϋποθέτει την άρτια διασύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας με την αγορά και, άρα, την εξασφάλιση της αναγκαίας διαθεσιμότητας ανθρώπινου δυναμικού σε τομείς αιχμής για την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών δράσεων. Προϋποθέτει επίσης τη δημιουργία περισσότερων startups, ή με άλλα λόγια τον εκθετικό πολλαπλασιασμό των πυρήνων ανάπτυξης σύγχρονων τεχνολογικών λύσεων, προηγμένων υπηρεσιών, διαφοροποιημένων προϊόντων που απευθύνονταν κυρίως στις διεθνείς αγορές».
Σε ότι αφορά τις τοποθετήσεις στο πλαίσιο του πρώτου πάνελ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens ΑΕ, Δρ. Βασίλης Χατζίκος, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «η Τεχνητή Νοημοσύνη αναδεικνύεται ως ο καταλύτης για μια νέα βιομηχανική επανάσταση, προσφέροντας εξαιρετικές δυνατότητες για αύξηση της παραγωγικότητας, βελτίωση της ποιότητας και δημιουργία νέων επιχειρηματικών μοντέλων».
Από την πλευρά του ο Head of IT Innovation Center του Ομίλου OTE, Μιχάλης Κεφαλογιάννης, επεσήμανε ανάμεσα σε άλλα ότι «ο ΟΤΕ επενδύει ήδη εδώ και πολλά χρόνια στην τεχνητή νοημοσύνη, προς όφελος των υπηρεσιών που παρέχουμε στους πελάτες μας, καθώς η τεχνολογία βοηθάει στις εσωτερικές διαδικασίες της εταιρείας μας και στη γρήγορη αναζήτηση και σύνθεση πληροφοριών που απαιτούνται στη καθημερινότητά μας».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Robert Bosch ΑΕ, Ιωάννης Κάπρας, αναφερόμενος στην αξία της τεχνητής νοημοσύνης, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «είναι καταλύτης για το μέλλον της Bosch, με κάθε προϊόν και λύση μας να περιέχει πλέον στοιχεία τεχνητής νοημοσύνης ή να έχει αναπτυχθεί και παραχθεί με τη συμβολή της. Επιδιώκουμε τη δημιουργία ασφαλών και αξιόπιστων λύσεων, σύμφωνα με τον κώδικα ηθικής της Bosch», ενώ πρόσθεσε «πιστεύουμε ότι η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην τεχνολογική πρόοδο της χώρας».
Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Jungheinrich Hellas, Έλενα Καλλονά, αναφερόμενη στην εταιρεία επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «η Jungheinrich πρωτοστατεί στην τεχνολογική καινοτομία, αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη και τις νέες τεχνολογίες για να διαμορφώσει το μέλλον της βιομηχανίας».
Σημειώνεται, ότι τη συζήτηση συντόνισε ο Γρηγόρης Πελεκάνος, Πρόεδρος της Επιτροπής Μελών Νομικών Θεμάτων του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Δικηγόρος, Senior Partner του Δικηγορικού Γραφείου Μπάλλας Πελεκάνος και Συνεργάτες.
Την ευθύνη του κεντρικού συντονισμού της εκδήλωσης ανέλαβε η Ειρήνη Αναστασοπούλου, Δημοσιογράφος, Μέλος της Ένωσης των Ξένων Ανταποκριτών Τύπου (VAP), Βερολίνο.
- Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νεογέννητο μαχαιρόδοντα στους πάγους της Γιακουτίας
- Βρετανία: Οι αρχές του Gatwick εκκένωσαν “μεγάλο μέρος” τερματικού σταθμού
- Συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την έγκριση των 26 Επιτρόπων
- Βρετανία: Το κοινοβούλιο ψήφισε την επανεθνικοποίηση των σιδηροδρόμων
- Ερευνητές δημιουργούν τον πρώτο Άτλαντα Ανθρώπινων Κυττάρων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Υποψήφιοι για Grammy οι Beatles για πρώτη φορά από το 1997!
Το θρυλικό συγκρότημα κέρδισε δύο υποψηφιότητες, για το πιο πρόσφατο τραγούδι του «Now and Then» στην κατηγορία Ηχογράφηση της Χρονιάς και στην κατηγορία Καλύτερης Ροκ Ερμηνείας.
Οι φετινές υποψηφιότητες για το «Now and then» είναι οι πρώτες για τους Beatles από τα τέλη της δεκαετίας του ’90, όταν κέρδισαν τρία Grammy το 1997.
Το τραγούδι που χαρακτηρίστηκε από το πρώην μέλος του συγκροτήματος Πολ ΜακΚάρτνεϊ ως «το τελευταίο των Beatles» γράφτηκε από τον αείμνηστο Τζον Λένον, ο οποίος πέθανε το 1980 και περιλαμβάνει αυθεντικά φωνητικά που ο Λένον ηχογράφησε το 1970 και ολοκληρώθηκε με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης.
Το «Now and Then» περιλαμβάνει τον ήχο νέων μουσικών οργάνων από τους Πολ ΜακΚάρτνεϊ και Ringo Starr, τους μόνους δύο επιζώντες Beatles, καθώς και ηχογραφήσεις κιθάρας από τη δεκαετία του ’90, από τον αείμνηστο Τζορτζ Χάρισον, ο οποίος πέθανε το 2001.
Το «Now and Then» γράφτηκε και τραγουδήθηκε από τον Τζον Λένον, ο οποίος ηχογράφησε το τραγούδι ως demo στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη, το 1978. Η πρώτη ηχογράφηση περιείχε μόνο τη φωνή και το πιάνο του Τζον Λένον.
Το 1994, 14 χρόνια μετά τη δολοφονία του, η σύζυγός του Γιόκο Όνο έδωσε το demo στους Πολ ΜακΚάρτνεϊ, Τζορτζ Χάρισον και Ringo Starr, μαζί με τα demo των «Free as a Bird» και «Real Love».
Σε συνεργασία με τον παραγωγό και εγκέφαλο των Electric Light Orchestra (ELO) Τζεφ Λιν, τα τρία μέλη των Beatles ηχογράφησαν νέα μέρη για να δημιουργήσουν μια διασκευή του «Now and Then», αλλά λόγω τεχνολογικών περιορισμών δεν μπόρεσαν να διαχωρίσουν τα φωνητικά του Τζον Λένον από το πιάνο του αρχικού demo, κάτι που επετεύχθη με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νεογέννητο μαχαιρόδοντα στους πάγους της Γιακουτίας
- Βρετανία: Οι αρχές του Gatwick εκκένωσαν “μεγάλο μέρος” τερματικού σταθμού
- Συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την έγκριση των 26 Επιτρόπων
- Βρετανία: Το κοινοβούλιο ψήφισε την επανεθνικοποίηση των σιδηροδρόμων
- Ερευνητές δημιουργούν τον πρώτο Άτλαντα Ανθρώπινων Κυττάρων
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η ανακύκλωση πλαστικών στις στρατηγικές γνωστών αυτοκινητοβιομηχανιών
Τον Ιούνιο του 2018 η Ford είχε τραβήξει πάνω της όλα τα βλέμματα των φίλων της αυτοκίνησης, όταν ανακοίνωσε ότι κάθε όχημά της περιέχει 250 μπουκάλια ανακυκλωμένου πλαστικού.
Αυτό αντιπροσώπευε στην επαναχρησιμοποίηση 1,2 δισεκατομμυρίων φιαλών ετησίως. Το 2023 η εταιρεία δήλωσε ότι περισσότερο από το 85% των ανταλλακτικών και υλικών των οχημάτων ανακυκλώνονται.
Η Volvo είχε διασφαλίσει ότι τουλάχιστον το 25% των πλαστικών που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή αυτοκινήτων θα είναι ανακυκλώσιμο το 2025 στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού σχεδίου.
Τα ανακυκλωμένα πλαστικά εξαρτήματα χρησιμοποιούνται σε πολλά σημεία του αυτοκινήτου, όπως στο σασί, στην κάλυψη του μπροστινού και του πίσω τόξου των τροχών και στην καμπίνα. Βελτιώνουν την αεροδυναμική και μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη ηχομόνωση.
Η χρήση ανακυκλωμένου πλαστικού στα αυτοκίνητα δεν είναι κάτι καινούργιο. Η Opel το εφαρμόζει από το 1990. Ήδη το μοντέλο Calibra περιείχε τέσσερις τύπους ανακυκλωμένων υλικών που είχαν ενσωματωθεί στους προβολείς, στα εξαρτήματα του προφυλακτήρα και στην πολλαπλή εισαγωγής.
Η Skoda χρησιμοποιεί, επίσης, ανακυκλωμένα πλαστικά εξαρτήματα χρησιμοποιώντας, μεταξύ άλλων, την τεχνολογία χύτευσης με έγχυση.
Το πλαστικό, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, είναι μακράν το καλύτερο υλικό που χρησιμοποιείται στην αυτοκινητοβιομηχανία. Αντικαθιστά το μέταλλο, συμβάλλοντας στο χαμηλότερο βάρος του αυτοκινήτου, σε χαμηλότερες εκπομπές CO2 και χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου.
Ο όμιλος Renault ασχολείται, επίσης, με τη χρήση ανακυκλωμένων υλικών. Από την κυκλοφορία του μοντέλου Megane II στα τέλη του 2014, το 30% των εξαρτημάτων που κατασκευάζονται είναι από ανακυκλωμένα υλικά.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε από το Field Action Science Reports, δείχνει ότι το 2015 τα πλαστικά παράγωγα αντιπροσώπευαν το 17% του συνολικού βάρους των αυτοκινήτων (12% για τα πολυμερή και 5% για τα ελαστομερή) και ότι η πρόβλεψη για το 2030 δείχνει ότι αυτό το ποσοστό θα αυξηθεί σε σχεδόν 20% (15,6%, πολυμερή).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νεογέννητο μαχαιρόδοντα στους πάγους της Γιακουτίας
- Βρετανία: Οι αρχές του Gatwick εκκένωσαν “μεγάλο μέρος” τερματικού σταθμού
- Συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την έγκριση των 26 Επιτρόπων
- Βρετανία: Το κοινοβούλιο ψήφισε την επανεθνικοποίηση των σιδηροδρόμων
- Ερευνητές δημιουργούν τον πρώτο Άτλαντα Ανθρώπινων Κυττάρων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η Ελλάδα συνασπίζεται με περισσότερες από 50 χώρες κατά των κυβερνοεπιθέσεων σε νοσοκομεία
Οι κυβερνοεπιθέσεις έχουν προκαλέσει καθυστερήσεις στην περίθαλψη, διακοπή χειρουργικών επεμβάσεων και άλλες σοβαρές διαταραχές και θεωρούνται απειλές όχι μόνο για τη δημόσια ασφάλεια, αλλά και για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.
Η Ελλάδα μαζί με περισσότερες από 50 ακόμα χώρες, μεταξύ αυτών η Αυστρία, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Κύπρος, η Τσεχία, η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, το Μαρόκο, η Ολλανδία, η Νορβηγία, οι Φιλιππίνες, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Δημοκρατία της Κορέας, η Μολδαβία, η Ρουμανία, η Σιγκαπούρη, η Ισπανία, η Σουηδία, η Ελβετία, η Ουκρανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες, εξέφρασαν με κοινή δήλωση (αμερικανικής εμπνεύσεως) τις ανησυχίες τους για την αύξηση των επιθέσεων με το κακόβουλο λογισμικό “Ransomware” που στοχεύουν κρίσιμες υποδομές και κυρίως εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης.
Η συμμαχία των χωρών, αναφέρεται στη κοινή δήλωση, «ανησυχεί έντονα για τη συχνότητα, την κλίμακα και τη σοβαρότητα των επιθέσεων κακόβουλων λογισμικών ransomware κατά υποδομών ζωτικής σημασίας, ιδίως νοσοκομείων και άλλων εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης».
Η συμμαχία καλεί όλα τα κράτη-μέλη να συνεργαστούν για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας των κρίσιμων υπηρεσιών, σε συμφωνία με το ενιαίο πλαίσιο υπεύθυνης συμπεριφοράς των κρατών στον κυβερνοχώρο, το οποίο υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ και ορίζει ότι το διεθνές δίκαιο ισχύει για τις δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο, ειδικά σε περιόδους ειρήνης.
Τα κράτη καλούνται να μην επιτρέπουν να χρησιμοποιείται το έδαφός τους από δρώντες που χρησιμοποιούν αυτό το κακόβουλο λογισμικό και οφείλουν να αναλάβουν συλλογική δράση για να αντιμετωπίσουν τις απειλές του Ransomware, προσεγγίζοντας το ζήτημα από πολλαπλές κατευθύνσεις, όπως με την απενεργοποίηση κακόβουλου λογισμικού, την αντιμετώπιση των παράνομων χρηματοδοτικών ροών, την ενίσχυση της ασφάλειας των κρίσιμων υποδομών και την παροχή τεχνικής βοήθειας.
Στην κοινή δήλωση, με την οποία ευθυγραμμίζεται και η ΕΕ τονίζεται η σημασία της απόδοσης ευθυνών στα κράτη που επιτρέπουν σε χάκερς Ransomware να δρουν χωρίς επιπτώσεις.
Μέσω αυτής της συνεργατικής προσέγγισης και με την υποστήριξη πρωτοβουλιών όπως η Διεθνής Αντιμετώπιση Ransomware, η συμμαχία επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή της για την καταπολέμηση του κυβερνοεγκλήματος και την υποστήριξη άλλων μελών του ΟΗΕ για να αναπτύξουν ικανότητες αντιμετώπισης αυτών των αυξανόμενων απειλών στον κυβερνοχώρο.
Υπενθυμίζεται ότι από την 01.01.2025 και για δύο χρόνια η Ελλάδα θα συμμετέχει ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νεογέννητο μαχαιρόδοντα στους πάγους της Γιακουτίας
- Βρετανία: Οι αρχές του Gatwick εκκένωσαν “μεγάλο μέρος” τερματικού σταθμού
- Συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την έγκριση των 26 Επιτρόπων
- Βρετανία: Το κοινοβούλιο ψήφισε την επανεθνικοποίηση των σιδηροδρόμων
- Ερευνητές δημιουργούν τον πρώτο Άτλαντα Ανθρώπινων Κυττάρων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Συμμετοχή του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ σε ερευνητική ομάδα για τρισδιάστατο άτλαντα του Γαλαξία μας
Το πρώτο… Google maps του Γαλαξία μας σχεδιάζει να δημιουργήσει ερευνητική ομάδα, στην οποία συμμετέχει το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).
Για το φιλόδοξο αυτό έργο η ομάδα θα λάβει επιχορήγηση Synergy Grant από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC).
Το έργο με την ονομασία «mw-atlas» και συνολικό προϋπολογισμό δέκα εκατομμυρίων ευρώ έχει ως στόχο τη δημιουργία του πρώτου τρισδιάστατου, ολοκληρωμένου άτλαντα του Γαλαξία μας, ο οποίος αναμένεται να αλλάξει δραστικά τον τρόπο με τον οποίο παρατηρούμε και κατανοούμε το Σύμπαν.
Συνεπικεφαλής της ομάδας είναι η Βασιλική Παυλίδου, συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ στο ΙΤΕ και καθηγήτρια στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο δρ Τόρστεν Ένσλιν από το Ινστιτούτο Αστροφυσικής Max Planck στη Γερμανία και ο καθηγητής Φίλιπ Μερτς από το Πανεπιστήμιο RWTH του ‘Ααχεν στη Γερμανία.
«Η διαφορά που έχει κάνει το Google Maps στη ζωή μας είναι ότι δεν μας λέει μόνο πού είναι οι δρόμοι, αλλά και πού είναι τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, το μετρό, η στάση του λεωφορείου.
Έτσι, σε οποιαδήποτε ξένη πόλη και να πας, ξέρεις και τις τοποθεσίες των στοιχείων, αλλά και τους τρόπους που αλληλοσυνδέονται δυναμικά, δηλαδή τις λειτουργικές διασυνδέσεις ανάμεσα στα διαφορετικά σημεία. Αυτό προσπαθούμε να φτιάξουμε με τον τρισδιάστατο χάρτη του Γαλαξία μας: όχι μόνο να πούμε πού βρίσκεται το καθετί, πού είναι τα αστέρια στον τρισδιάστατο χώρο, η σκόνη, το αέριο, η σκοτεινή ύλη, αλλά και με ποιον τρόπο αλληλεπιδρούν αυτά μεταξύ τους.
Αυτό από μόνο του θα μας πει κατά κάποιον τρόπο τον μεταβολισμό του Γαλαξία: πώς δημιουργούνται τα άστρα και οι πλανήτες, πού μπορεί να δημιουργηθεί η ζωή, ποια μπορεί να είναι η φύση της σκοτεινής ύλης», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Παυλίδου.
Πολλά είναι τα ανοιχτά ερωτήματα που οι ερευνητές ελπίζουν να απαντήσουν μέσα από τη δημιουργία του άτλαντα, αλλά δεσπόζουσα θέση κατέχουν η δημιουργία του Σύμπαντος και η φύση της σκοτεινής ύλης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νεογέννητο μαχαιρόδοντα στους πάγους της Γιακουτίας
- Βρετανία: Οι αρχές του Gatwick εκκένωσαν “μεγάλο μέρος” τερματικού σταθμού
- Συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την έγκριση των 26 Επιτρόπων
- Βρετανία: Το κοινοβούλιο ψήφισε την επανεθνικοποίηση των σιδηροδρόμων
- Ερευνητές δημιουργούν τον πρώτο Άτλαντα Ανθρώπινων Κυττάρων
You must be logged in to post a comment Login