Connect with us

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τα προβλήματα της παιδείας στην ομογένεια παρουσιάζει στον πρωθυπουργό ο Σύλλογος Γονέων Ελληνικών Σχολείων Φραγκφούρτης

Published

on

Με επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και στον υπουργό Παιδείας, Αριστοτέλη Μπαλτά, ο Σύλλογος Γονέων Ελλ. Σχολείων Φραγκφούρτης παρουσιάζει τα προβλήματα που παρουσιάζονται στα σχολεία της περιοχής, που πολλά από αυτά είναι προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι Ελληνες της Γερμανίας και της διασποράς.

Αναλυτικά η επιστολή:

ΠΡΟΣ:
Τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, κο. Τσίπρα
Τον Υπουργό Παιδείας, κο. Μπαλτά

ΚΟΙΝ.
ΔΙ.Π.Ο.Δ.Ε
Γενική Πρόξενο Φρανκφούρτης
Γραφείο ΣΕ Βερολίνου και Μονάχου
κκ Βουλευτές και Πολιτικά Κόμματα
Ελληνική Συνομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Γερμανίας
Ομοσπονδίες & Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων
Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων (ΟΕΚ)
Φορείς του Ελληνισμού στη Γερμανία
Μ.Μ.Ε.

Φρανκφούρτη, 20.02.2015
Αρ. Πρωτ. 011/2015

ΘΕΜΑ: Προβλήματα Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης στο Εξωτερικό / Θέσεις – Προτάσεις Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ελληνικών Σχολείων Φρανκφούρτης.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ ,
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ ,

Με αφορμή την πρόσφατη ανάληψη των καθηκόντων σας ως νέα Κυβέρνηση και με την ελπίδα ότι θα ασχοληθείτε ουσιαστικά και θα δώσετε επιτέλους λύση στα προβλήματα που ταλανίζουν την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση των Ελληνοπαίδων στο εξωτερικό, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ελλ. Σχολείων Φραγκφούρτης επιθυμεί με την παρούσα επιστολή να σας παρουσιάσει και ενημερώσει σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στην Ομογένεια και ειδικότερα στην Γερμανία και την περιοχή Φραγκφούρτης.
Παράλληλα παραθέτουμε τις θέσεις και τις προτάσεις μας σχετικά με το μείζον αυτό Εθνικό θέμα, ελπίζοντας ότι θα εισακουστούν. Προς διευκόλυνση της επεξεργασίας τους, έχουμε θεματοποιήσει τα σημαντικότερα προβλήματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υφίστανται άλλα και διευκρινίζοντας ότι για την εξέταση του όλου θέματος ελήφθη υπόψη η παρούσα κατάσταση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στην περιοχή Φραγκφούρτης και Έσσης, χωρίς να εξετάζονται τυχόν επί μέρους ιδιαιτερότητες του εκπαιδευτικού συστήματος άλλων κρατιδίων της Γερμανίας.

Θέμα 1ο: Ισχύον Νομικό Πλαίσιο και προβλήματα που απορρέουν από αυτό.
Όπως ήδη γνωρίζετε, το ισχύον Νομικό Πλαίσιο που διέπει στην παρούσα φάση την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στο Εξωτερικό και ειδικότερα στη Γερμανία συνίσταται κυρίως από:
α. Το Νόμο 4027/2011 που ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή, το Νοέμβριο 2011, στο πλαίσιο της αναβάθμισης (?) της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης στο Εξωτερικό.
Ο εν λόγω Νόμος, παρά τις εξαγγελίες περί αναβάθμισης της Ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο Εξωτερικό και τα υπόλοιπα –θετικά θα θεωρούσαμε– μέτρα, με την Παράγραφο 4 του Άρθρου 5 καταργεί τα Ελληνικά Λύκεια σε όλη την Γερμανική επικράτεια, άρα έμμεσα και τις χαμηλότερες βαθμίδες της Ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης από το σχολικό έτος 2012/2013.
β. Το Άρθρο 8, Ν. 4076/2012 (ΦΕΚ 159): «Ρυθμίσεις θεμάτων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και άλλες διατάξεις»
Μετά τις έντονες πιέσεις όλων των επί μέρους φορέων της Ελληνικής Ομογένειας στη Γερμανία και με Τροπολογία (Άρθρο 8, Ν. 4076/2012) που ψηφίσθηκε την 10.08.2012, επετράπη η εγγραφή μαθητών στα Ελληνικά Λύκεια για την σχολική χρονιά 2012/2013, ενώ η ισχύς/εφαρμογή του επίμαχου Άρθρου 5 του Νόμου 4027/2011 (που καταργεί τα Ελληνικά Λύκεια στη Γερμανία) μετατέθηκε για το σχολικό έτος 2013/2014. Τελικά η εφαρμογή του εν λόγω Άρθρου δεν ίσχυσε μέχρι στιγμής και προφανώς ‘μπήκε σε κάποιο συρτάρι’, χωρίς όμως να έχει ακυρωθεί ή έστω τροποποιηθεί με μεταγενέστερο νομοσχέδιο.
Έκτοτε και μέχρι σήμερα, έχουν υπάρξει κατά καιρούς προφορικές μόνο διαβεβαιώσεις των τέως κ.κ. Πρωθυπουργού, Υπουργού Παιδείας και άλλων φορέων περί αναθεώρησης των σχετικών Νόμων ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη παροχή Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης στο Εξωτερικό, πλην όμως ουδέποτε κατατέθηκε σχετικό Νομοσχέδιο στην Ελληνική Βουλή προς ψήφιση, ούτε υπήρξε έγγραφη διαβεβαίωση ή έστω εγκύκλιος σχετικά με το μέλλον των Ελληνικών Σχολείων και γενικότερα της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης στο Εξωτερικό. Άρα το πρόβλημα παραμένει και χρονίζει!
Κατόπιν των ανωτέρω και σχετικά με το εν λόγω θέμα, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ήδη διανύουμε την τέταρτη σχολική χρονιά μέσα σε κλίμα αβεβαιότητας σχετικά με το μέλλον των Ελληνικών Σχολείων στη Γερμανία και ουδείς γνωρίζει σαφώς τί θα συμβεί κατά την επόμενη σχολική χρονιά και αν και πότε θα επιλυθούν τα ζητήματα λειτουργίας των κατά τόπους Ελληνικών σχολείων στη Γερμανική επικράτεια.
Θα πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι το πρόβλημα της λειτουργίας των Ελληνικών Σχολείων στη Γερμανία και της παροχής Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης όχι μόνο δεν επιλύθηκε με τα ανωτέρω Νομοσχέδια και Τροπολογίες, αλλά αντίθετα επιδεινώθηκε, καθώς μέσα σε κλίμα πλήρους αβεβαιότητας σχετικά με το μέλλον των Ελληνικών Σχολείων, πολλοί γονείς μετακινούν τα παιδιά τους από τα Ελληνικά Σχολεία σε Γερμανικά, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν το καλύτερο για αυτά. Βεβαίως η κίνηση αυτή δεν αποτελεί εναλλακτική ή πρόσφορη λύση, πολύ απλά λόγω των διαφορών που παρουσιάζει το γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα με αποτέλεσμα μαθητές των Ελλ. Σχολείων (π.χ. απόφοιτοι ελλ. Γυμνασίου), ακόμη και αριστούχοι, να γίνονται δεκτοί συνήθως στη χαμηλότερη βαθμίδα των αντίστοιχων τάξεων της γερμανικής εκπαίδευσης (Realschule ή Hauptschule) και αυτομάτως να περιορίζονται κατά πολύ οι όποιες προοπτικές των μαθητών αυτών για περαιτέρω σπουδές.

Θέμα 2ο: Κατάσταση και Στελέχωση Ελλ. Σχολείων Φραγκφούρτης.
Ποιά είναι όμως η παρούσα κατάσταση της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης στην περιοχή της Φραγκφούρτης, μετά τις σπασμωδικές κινήσεις των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών, όπως η αιφνίδια λήξη της απόσπασης μεγάλου αριθμού εκπαιδευτικών το καλοκαίρι 2012 βάσει του σχετικού Νόμου 4027/2011 ;
Η Ελληνόγλωσση εκπαίδευση στην περιοχή της Φραγκφούρτης και της ευρύτερης περιοχής του κρατιδίου της Έσσης παρέχεται ως επί το πλείστον από το Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο και το ενιαίο Ελληνικό Γυμνάσιο – Λύκειο Φρανκφούρτης (αμφότερα αμιγώς Ελληνικά Σχολεία), καθώς και τα Τ.Ε.Γ. της ευρύτερης περιοχής Έσσης.
α. Το ενιαίο Ελληνικό Γυμνάσιο – Λύκειο Φρανκφούρτης (το οποίο σημειωτέον έχει αναδείξει εξέχοντες Επιστήμονες κατά τα χρόνια της λειτουργίας του και είναι το μοναδικό που παρέχει πλήρη Ελληνόγλωσση εκπαίδευση στην ευρύτερη περιοχή της Έσσης Γερμανίας) αριθμεί στην παρούσα φάση τα παρακάτω παιδιά ανά Τάξη:
Γ’ Λυκείου: 37
Β’ Λυκείου: 59
Α’ Λυκείου: 47
Γ’ Γυμνασίου: 34
Β’ Γυμνασίου: 32
Α’ Γυμνασίου: 22
(Σύνολο μαθητών Γυμνασίου / Λυκείου: 231)
β. Το Ελληνικό Δημοτικό σχολείο Φρανκφούρτης, το οποίο στην παρούσα φάση αριθμεί 44 μαθητές συνολικά. Επισημαίνεται ότι το Δημοτικό θα είχε πολλαπλάσια παιδιά, ειδικά στις πρώτες Τάξεις του (σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία περασμένων σχολικών ετών, προσθέτοντας παράλληλα και τις νέες οικογένειες μεταναστών), εάν δεν υπήρχε η αβεβαιότητα των γονέων σχετικά με το μέλλον των παιδιών τους, αβεβαιότητα που προφανέστατα προέρχεται από την ισχύουσα Νομοθεσία.
γ. Τα Τ.Ε.Γ., τα οποία είναι τμήματα διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας, αφορούν κυρίως στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και απευθύνονται σε Έλληνες μαθητές ξένων σχολείων προκειμένου να μάθουν τη μητρική τους γλώσσα, μέχρι πριν μερικά χρόνια λειτουργούσαν σε πολλές περιοχές του κρατιδίου της Έσσης, ενώ στην πλειοψηφία τους είχαν μεγάλο αριθμό μαθητών.
Κατά το σχολικό έτος 2012/2013 η κατάσταση των ΤΕΓ στην ευρύτερη περιοχή της Έσσης ήταν απογοητευτική, καθώς λειτούργησαν μόνο δύο (εκ των 10 που λειτούργησαν τα δύο προηγούμενα χρόνια), λόγω ελλείψεως εκπαιδευτικών !!
Πιο συγκεκριμένα:
(1) Κατά το σχολικό έτος 2012/2013 λειτούργησαν (και είναι τα μόνα που εξακολουθούν να λειτουργούν) μόνο τα παρακάτω ΤΕΓ (πέραν των ενταγμένων ΤΕΓ Mainz / Ingelheim (με περίπου 110 μαθητές) και του Δίγλωσσου Holzhausen) :
– ΤΕΓ Griesheim (αναγνωρισμένο) σε ενσωμάτωση με το Kelsterbach και το Bad Homburg: με 137 μαθητές (στοιχεία: Μάρτιος 2012)
– ΤΕΓ Rüsselsheim (αναγνωρισμένο) σε ενσωμάτωση με το Flörsheim: με 116 μαθητές (στοιχεία: Μάρτιος 2012)
(2) Κατά το σχολικό έτος 2011/2012 είχαν λειτουργήσει τα παρακάτω ΤΕΓ, με τον αντίστοιχο αριθμό μαθητών (στοιχεία: Μάρτιος 2012), τα οποία δεν λειτούργησαν κατά το σχολικό έτος 2012/2013 λόγω ελλείψεως εκπαιδευτικών:
– Offenbach σε ενσωμάτωση με το Mainthal και το Bornheim: 131 (79+26+25)
– Homburg σε ενσωμάτωση με τα: Saarbrücken, Kaiserslautern: 63 (21+22+20)
– Ludwigshafen σε ενσωμάτωση με τα: Neustadt, Speyer, Ενταγμένο Bürstadt: 97 (42+14+14+27)
– Δίγλωσσο Offenbach: 16
– Darmstadt-Griesheim: 59
(3) ΤΕΓ & Ενταγμένα που δεν λειτούργησαν το σχολικό έτος 2011/2012 (με αντίστοιχο αριθμό μαθητών (στοιχεία: Μάρτιος 2012)), λόγω ελλείψεως εκπαιδευτικών:
– Betzdorf σε ενσωμάτωση με τα: Gissen, Wetzlar: 80 (40+21+19)
– Kassel: 50
– Ενταγμένα : Walldorf, Rüsselsheim: 71
Το εκπαιδευτικό προσωπικό στα Ελλ. Σχολεία Φραγκφούρτης τα τελευταία χρόνια (μετά τη ψήφιση του Ν.4027) και έως και την περσυνή σχολική χρονιά 2013/2014 ήταν σαφώς απομειωμένο, με αποτέλεσμα να χάνονται ώρες διδασκαλίας, να μην είναι δυνατή η τήρηση του προβλεπόμενου ημερήσιου προγράμματος του Σχολείου, να λειτουργούν τμήματα με 30 και πλέον μαθητές, να γίνεται συνδιδασκαλία στις τάξεις του Δημοτικού, ενώ υπήρχαν βασικές ελλείψεις σε συγκεκριμένες ειδικότητες εκπαιδευτικών, όπως μαθηματικών, ξένων γλωσσών, κλπ.
Κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά 2014/2015 το πρόβλημα της έλλειψης εκπαιδευτικών στα Ελληνικά Σχολεία Φραγκφούρτης έχει αμβλυνθεί, εξακολουθούν όμως να υφίστανται τα παρακάτω προβλήματα, τα οποία χρήζουν άμεσης εξέτασης και επίλυσης:
α. Το Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο Φραγκφούρτης έχει μετατραπεί σε 3/θέσιο (από 6/θέσιο), με αποτέλεσμα να εξακολουθεί η συνδιδασκαλία ανά δύο τάξεις, γεγονός απαράδεκτο για τη σύγχρονη εποχή.
β. Στο Ελληνικό Γυμνάσιο εξακολουθούν να λειτουργούν τμήματα 30 και πλέον μαθητών (π.χ. η νυν Β’ Γυμνασίου), λόγω ελλείψεως εκπαιδευτικών και αδυναμίας δημιουργίας περισσότερων τμημάτων.
γ. Από το Ελληνικό Λύκειο λείπουν ή δεν επαρκούν συγκεκριμένες ειδικότητες εκπαιδευτικών. Για παράδειγμα δεν διδάσκεται το μάθημα των Αρχών Οικονομίας, με αποτέλεσμα τελειόφοιτοι μαθητές της Γ’ Λυκείου να αποκλείονται αυτομάτως από την εισαγωγή τους σε Οικονομικές σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, γεγονός που αποτελεί σοβαρότατο πρόβλημα.
δ. Όσον αφορά τα ΤΕΓ, στην πλειοψηφία τους έχουν σταματήσει να λειτουργούν από το 2012, ενώ στην περιοχή Φραγκφούρτης υφίστανται πλέον μόνο δύο όπως προαναφέραμε, προσπαθώντας να καλύψουν τις ανάγκες τεράστιου αριθμού μαθητών στην ευρύτερη περιοχή Φραγκφούρτης και Έσσης γενικότερα.
Τελικά προφανές αποτέλεσμα των διαρθρωτικών αλλαγών, που υποτίθεται θα έφερνε ο Νόμος 4027 και οι τροπολογίες του, ήταν η ελλειπής εκπαίδευση των μαθητών και η τραγική κατάσταση, στην οποία περιήλθαν όχι μόνο τα Ελληνικά Σχολεία της Φρανκφούρτης, αλλά και όλα τα Ελληνικά σχολεία στη Γερμανία και αλλού, κινδυνεύοντας να κλείσουν οριστικά είτε από έλλειψη εκπαιδευτικών, είτε από έλλειψη μαθητών (εκτός και αν αυτός ήταν ο σκοπός τελικά).

Θέμα 3ο: Εισαγωγή μαθητών Ελλ. Λυκείων του Εξωτερικού στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Η εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Ελλήνων του Εξωτερικού εξακολουθεί να διέπεται από την με αριθ. Πρωτ. Φ.151/20049/86 Υπουργική Απόφαση, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 272 Β’ από 01.03.2007, σύμφωνα με την οποία δυνατότητα συμμετοχής στις εξετάσεις των Ελλήνων του Εξωτερικού (ομογένειας) για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (Κατηγορία 1) έχουν οι μαθητές που πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
α. Μαθητές που έχουν αποκτήσει απολυτήριο Ελληνικού Λυκείου που λειτουργεί στο Εξωτερικό (ή ξένου σχολείου που λειτουργεί στο εσωτερικό), εφόσον ο υποψήφιος μαθητής έχει φοιτήσει με πλήρη φοίτηση στις δύο (2) τελευταίες τάξεις σε Ελληνικό Λύκειο που λειτουργεί στο εξωτερικό ή σε τέσσερις (4) τουλάχιστον τάξεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσιο-Λύκειο) σε αντίστοιχο Ελληνικό ή ξένο σχολείο που λειτουργεί στο εξωτερικό.
β. Ο ένας τουλάχιστον από τους γονείς του υποψηφίου μαθητή να είναι Έλληνας και να κατοικούσε και ασκούσε τις επαγγελματικές του δραστηριότητες μόνιμα στο εξωτερικό τουλάχιστον πέντε (5) πλήρη έτη κατά την τελευταία δεκαετία πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης του υποψηφίου για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ελλάδας.
Η τελευταία προϋπόθεση (β) αποτελεί σοβαρότατο πρόβλημα για τους Έλληνες νεοματανάστες που ήρθαν πρόσφατα στη Γερμανία, αναζητώντας δουλειά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών στην Ελλάδα, καθόσον εκ των πραγμάτων δεν είναι δυνατόν να εκπληρωθεί, παρ’ ότι τα παιδιά τους πληρούν ως μαθητές την ανωτέρω προϋπόθεση (α) έχοντας φοιτήσει τουλάχιστον δύο χρόνια στο Ελλ. Λύκειο Φραγκφούρτης ή σε άλλο Ελλ. Λύκειο της Γερμανίας.
Τα τελευταία χρόνια και λόγω του αισθητά μεγάλου ‘μεταναστευτικού ρεύματος’ Ελλήνων προς Γερμανία από το το 2010 και μετά, το εν λόγω πρόβλημα κατέστη εντονότερο (παλαιότερα δεν υπήρχε ή ήταν πολύ μεμονωμένο, καθώς δεν υπήρχε μεταναστευτικό ρεύμα Ελλήνων προς τη Γερμανία και άλλες χώρες). Αντιμετωπίσθηκε δε και αντιμετωπίζεται με την μετεγγραφή των μαθητών της Γ’ Λυκείου σε Ελλ. Λύκειο στην Ελλάδα εν μέσω της σχολικής χρονιάς και αποφοιτώντας από εκεί, για να έχουν έστω το δικαίωμα να συμμετάσχουν στις κανονικές εισαγωγικές εξετάσεις της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και όχι στις εξετάσεις της κατηγορίας των Ομογενών όπως θα έπρεπε.
Αυτό όπως είναι προφανές δημιουργεί ένα τεράστιο ηθικό και πρακτικό πρόβλημα στους ίδιους τους μαθητές και τους γονείς τους, πρόβλημα βεβαίως που δεν επιλύεται οριστικά και δίκαια με τον ανωτέρω τρόπο. Παράλληλα παρουσιάζει πολλά πρακτικά ζητήματα εφαρμογής, καθώς οι γονείς των εν λόγω μαθητών εξακολουθούν να παραμένουν στη Γερμανία (αφού εργάζονται εδώ), με αποτέλεσμα ανήλικοι μαθητές στην ηλικία των 18 ετών να αναγκάζονται από την ισχύουσα νομοθεσία να μεταβούν στην Ελλάδα προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο Λύκειο, συνήθως υπό την εποπτεία παπούδων, γιαγιάδων και άλλων συγγενών ή ακόμα και μόνοι τους, με ότι αυτό συνεπάγεται…!
Για να γίνει το όλο θέμα πιο αντιληπτό αναφέρουμε ότι μόνο κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, 17 από τους 37 μαθητές της νυν Γ’ Λυκείου Φραγκφούρτης (ποσοστό σχεδόν 50%), στην συντριπτική πλειοψηφία τους προερχόμενοι από οικογένειες που αναγκάστηκαν να μετακομίσουν στη Γερμανία για δουλειά λόγω της γενικότερης οικονομικής ύφεσης στην Ελλάδα, προετοιμάζονται να μεταβούν και μετεγγραφούν σε σχολεία της Ελλάδος εντός του Φεβρουαρίου ή Μαρτίου 2015, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και να έχουν έστω το δικαίωμα να συμμετάσχουν στις εισαγωγικές εξετάσεις της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αντίστοιχο ή και μεγαλύτερο ποσοστό μαθητών υφίσταται και στη νυν Β’ Λυκείου.

Και όμως στο ανωτέρω πρόβλημα η λύση είναι απλή και την έχουμε επαναλάβει πολλές φορές, αρκεί να υπάρχει η σχετική πολιτική βούληση: κατ’ εξαίρεση του ισχύοντος Νομικού πλαισίου και για ένα χρονικό παράθυρο της τάξης των 5 ετών, να μην απαιτείται 5ετής παραμονή και εργασία ενός τουλάχιστον εκ των γονέων των μαθητών στο εξωτερικό παρά μόνο 2ετής (ή όσα και τα απαιτούμενα έτη φοίτησης του μαθητή), ώστε να διευκολύνονται οι συμπατριώτες μας, οι οποίοι λόγω της κρίσης ήρθαν στο εξωτερικό και ειδικότερα στη Γερμανία για να εργασθούν.
Προτάσεις
Αντιλαμβανόμενοι τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Πατρίδα μας με την οικονομική ύφεση και κρίση των τελευταίων ετών και συναισθανόμενοι τις θυσίες ολόκληρου του Ελληνικού Λαού, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ελλ. Σχολείων Φραγκφούρτης προτείνει τα ακόλουθα:
α. Άμεση κατάργηση του Άρθρου 5 του Νόμου 4027/2011, καθώς και συνολική Τροποποίηση / Αναθεώρηση του Νόμου 4027/2011 και των σχετικών Τροπολογιών του, ώστε, μετά από ουσιαστικό διάλογο με τους ενδιαφερόμενους φορείς της Ελληνικής Ομογένειας και οργανώσεις Γονέων και Εκπαιδευτικών, να εφαρμοσθεί επιτέλους ένα ξεκάθαρο Νομικό Πλαίσιο, που θα εξασφαλίζει την ομαλή και συνεχή λειτουργία των απανταχού Ελληνικών Σχολείων, αναξαρτήτως μορφής λειτουργίας τους, ήτοι:
(1) Δίγλωσσα
(2) Αμιγώς Ελληνικά
(3) Ενταγμένα
(4) Τ.Ε.Γ.
αλλά και η παροχή και αναβάθμιση της Ελληνόγλωσης Εκπαίδευσης στο Εξωτερικό, τώρα και στο μέλλον.
Ως εκ τούτου είναι απαραίτητη η ξεκάθαρη διαβεβαίωση από πλευράς Ελληνικής Πολιτείας σχετικά με τη συνέχιση της λειτουργίας των Ελληνικών Σχολείων στη Γερμανία, χωρίς την εφαρμογή οιασδήποτε ημερομηνίας λήξεως.
β. Διατήρηση της λειτουργίας των Ελληνικών Σχολείων Φραγκφούρτης υπό το σημερινό καθεστώς (αμιγώς Ελληνικά), με παράλληλη συνέχιση και ολοκλήρωση των συζητήσεων με τις Γερμανικές αρχές του κρατιδίου της Έσσης (συζητήσεις που έχουν σταματήσει εδώ και πολλά χρόνια), ώστε να υπάρξει τελική διακρατική συμφωνία για τη μετατροπή των εν λόγω σχολείων σε δίγλωσσα, αναγνωρισμένα από το Γερμανικό κράτος, με παράλληλη αναγνώριση των Τίτλων Σπουδών των Ελληνικών Σχολείων ως ισότιμους με τους αντίστοιχους γερμανικούς.
Υπό το ανωτέρω σκεπτικό, και μέχρι την αποδεδειγμένα επιτυχή μετατροπή των αμιγών Ελληνικών σχολείων σε δίγλωσσα (επιτυχής πιλοτική εφαρμογή), προτείνονται πιο συγκεκριμένα τα ακόλουθα:
(1) Αυξημένη διδασκαλία της Γερμανικής γλώσσας σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου, με κατάλληλη αναδιοργάνωση του εβδομαδιαίου Προγράμματος κάθε τάξης. Ειδικά για το Γυμνάσιο/Λύκειο εφαρμογή της σχετικής απόφασης για αύξηση διαδασκαλίας των γερμανικών από 5 σε 10-11 ώρες.
(2) Πιστοποίηση της γνώσης της Γερμανικής γλώσσας των μαθητών, με υποχρεωτική συμμετοχή τους σε αναγνωρισμένες εξετάσεις του Γερμανικού κράτους με μέριμνα του Σχολείου και λήψη αντίστοιχου αναγνωρισμένου Τίτλου σε ρεαλιστικές βαθμίδες / επίπεδα εκπαίδευσης (π.χ. Β1 έως Α’ Γυμνασίου, Β2 έως Γ’ Γυμνασίου, C1 έως Γ’ Λυκείου).

(3) Παροχή δυνατότητας ενισχυτικής διδασκαλίας στη Γερμανική γλώσσα (πέραν του ημερήσιου προγράμματος του σχολείου) σε μαθητές με χαμηλή γνώση της Γερμανικής, καθώς και στους νέους μαθητές που έρχονται από Ελλάδα και αλλού, ώστε να συμβαδίζουν με το αντίστοιχο επίπεδο της τάξης τους.
(4) Άμεση και συνεχή επάνδρωση των Ελληνικών Σχολείων Φραγκφούρτης (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) και των Τ.Ε.Γ. ευρύτερης περιοχής Έσσης με τον απαιτούμενο αριθμό εκπαιδευτικών κατάλληλων ειδικοτήτων, ώστε να εξασφαλίζεται η εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία τους (αντίστοιχη με τα σχολεία της ημεδαπής).
γ. Η εισαγωγή των αποφοιτούντων ομογενών μαθητών της Γ’ Λυκείου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση να γίνεται με το υφιστάμενο καθεστώς (ποσοστό 3%) και σε σχολές (π.χ. Στρατιωτικές, κ.ά.) που το ποσοστό αυτό δεν είναι ικανό, να προβλέπεται τουλάχιστον μία θέση για ομογενείς μαθητές.
δ. Για τα παιδιά των νέων μεταναστών να παρέχεται, κατ’ εξαίρεση, η δυνατότητα εισαγωγής τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με ειδικό καθεστώς, για ένα συγκεκριμένο χρονικό παράθυρο της τάξης της 5ετίας (από 2013 έως 2018 που είναι και το χρονικό διάστημα που φοίτησαν/φοιτούν οι εν λόγω μαθητές σε Ελλ. Σχολείο στη Γερμανία, καθώς το μεγαλύτερο νεομεταναστευτικό ρεύμα προς Γερμανία λόγω της οικονομικής ύφεσης στην Ελλάδα σημειώθηκε την περίοδο 2011-2014).
Πιο συγκεκριμένα: οι ανωτέρω μαθητές θα έχουν το δικαίωμα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των ομογενών (Κατηγορία 1), μετά τη φοίτησή τους τουλάχιστον στις δύο τελευταίες τάξεις Ελληνικού Λυκείου της Γερμανίας ή σε τρεις τουλάχιστον τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ελλ. Σχολείου στη Γερμανία, κατά το χρονικό διάστημα από 2013 έως 2018, χωρίς να απαιτείται η 5ετής παραμονή και εργασία ενός τουλάχιστον εκ των γονέων στο εξωτερικό παρά μόνο όση και τα αντίστοιχα έτη φοίτησης του μαθητή.
Έτσι με εφαρμογή μίας ευέλικτης λύσης όπως η ανωτέρω, το ισχύον Νομικό πλαίσιο (όπως η Φ.151/20049/86 Υπουργική Απόφαση, ΦΕΚ 272 Β’ από 01.03.2007) παραμένει σε ισχύ προς αποφυγή εκμετάλλευσης της εν λόγω ευνοϊκής διάταξης, ενώ παράλληλα διευκολύνονται οι μαθητές και οι οικογένειές τους που αναγκάστηκαν να μεταβούν στη Γερμανία λόγω της ύφεσης στην Ελλάδα κατά τα τελευταία έτη. Το ανωτέρω χρονικό παράθυρο επιλέγεται έτσι (παρ’ ότι φυσικά δύναται να διευρυνθεί ή τροποποιηθεί), λαμβάνοντας υπόψη: πρώτον, ότι η μεγαλύτερη μετακίνηση οικογενειών από Ελλάδα στη Γερμανία σημειώθηκε την περίοδο 2011 έως 2014 (οπότε τα παιδιά τους φοιτούν ακόμη), δεύτερον, ότι μαθητές που ενδεχομένως ήρθαν παλαιότερα έχουν ήδη αποφοιτήσει και τρίτον θεωρώντας ότι η γενικότερη κατάσταση στην Ελλάδα θα βελτιωθεί σημαντικά τα αμέσως προσεχή χρόνια.
ε. Επαναλειτουργία και επάνδρωση με κατάλληλο εκπαιδευτικό προσωπικό των Τ.Ε.Γ. ευρύτερης περιοχής Έσσης, Saarland και Rheinland-Pfalz (Offenbach, Ludwigshafen, Darmstadt, Saarbrücken) και αναγνώρισή τους.

στ. Δυνατότητα πρόσληψης αποδήμων εκπαιδευτικών στα Ελληνικά Σχολεία, εφόσον οι Εκπαιδευτικοί πληρούν τις απαιτούμενες –ρεαλιστικές– προυποθέσεις, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των σχολείων σε εκπαιδευτικό προσωπικό το συντομότερο δυνατόν. Οι εν λόγω εκπαιδευτικοί να αξιολογούνται και να διορίζονται με διαφανείς διαδικασίες, να τους παρέχονται δε κίνητρα για την παραμονή τους στο Ελληνόγλωσσο εκπαιδευτικό σύστημα.
ζ. Δημιουργία / ίδρυση δεύτερου Ελληνικού σχολικού συγκροτήματος, αμιγώς Ελληνικού, σε έτερη πόλη/περιοχή του κρατιδίου της Έσσης, ώστε να εξυπηρετεί και να παρέχει πλήρη Ελληνόγλωσση εκπαίδευση σε κατά το δυνατόν περισσότερους μαθητές.
η. Επιδίωξη από την Ελληνική Πολιτεία της ένταξης της Ελληνικής γλώσσας ως αναγνωρισμένης 2ης ξένης γλώσσας σε επιλεγμένα Γερμανικά σχολεία όλων των βαθμίδων.
θ. Επιδίωξη από την Ελληνική Πολιτεία της αναγνώρισης των Τίτλων Σπουδών των Ελληνικών Σχολείων ως ισότιμους με τους αντίστοιχους γερμανικούς, ανά σχολικό έτος, ώστε να διευκολύνεται η κινητικότητα των μαθητών μεταξύ Ελληνικού και Γερμανικού εκπαιδευτικού συστήματος.
ι. Ενδελεχής και ουσιαστικός έλεγχος των οικονομικών διαχειρήσεων όλων των σχολείων / σχολικών συγκροτημάτων από τα αρμόδια Γραφεία Συντονιστών Εκπαίδευσης και τις αρμόδιες Διπλωματικές/Προξενικές Αρχές σε ετήσια βάση και υποβολή σχετικής έκθεσης προς το Υπουργείο Παιδείας, η οποία θα παρουσιάζεται / κοινοποιείται στους γονείς και στις σχετικές ιστοσελίδες ‘Προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ’ του Υπουργείου, ώστε να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια.

ια. Γενικές προτάσεις:
(1) Έγκαιρος Σχολικός προγραμματισμός, οργάνωση και έλεγχος από το Υπουργείο Παιδείας μέσω των Συντονιστών Εκπαίδευσης για κάθε σχολική χρονιά, ώστε να καλύπτονται εγκαίρως όλες οι λειτουργικές ανάγκες των σχολείων σε επίπεδο εκπαιδευτικών, σχολικών βιβλίων, εποπτικών μέσων, κλπ., και να αντιμετωπίζονται εγκαίρως τα όποια προβλήματα οργανωτικής και διοικητικής φύσης.
(2) Αποσπασμένοι Εκπαιδευτικοί και Συντονιστές να έχουν γνώση της γλώσσας, της δομής και του τρόπου λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας υποδοχής.
(3) Διοικητική και συμβουλευτική επάρκεια των Συντονιστών εκπαίδευσης. Άρτια γνώση της γλώσσας της χώρας υποδοχής και εξίσου άρτια γνώση του εκπαιδευτικού συστήματος και της νομοθεσίας της χώρας.
(4) Θεωρητική και εκπαιδευτική επάρκεια των τοποθετούμενων εκπαιδευτικών, οι οποίοι θα πρέπει επίσης να είναι σε θέση να διδάξουν σε τμήματα ετερογενή, με παιδιά με διαφορετικό βαθμό γλωσσικής δυνατότητας.
(5) Ουσιώδης και αξιοκρατικός έλεγχος και αξιολόγηση του έργου των εκπαιδευτικών και των Συντονιστών, ενώ βάσει του έργου των θα γίνεται η ανανέωση της απόσπασής τους.

κε Πρωθυπουργέ της Ελλάδος,
κε Υπουργέ Παιδείας,
κκ Βουλευτές και Εκπρόσωποι των Πολιτικών Κομμάτων,
κυρίες και κύριοι,
τελειώνοντας θα θέλαμε να καταστήσουμε σαφές για άλλη μια φορά, ότι οι Ομογενείς δεν είμαστε Πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Είμαστε Έλληνες Πολίτες με αξιοπρέπεια, περήφανοι για την καταγωγή, τη γλώσσα και την ιστορία μας. Και αυτή τη γλώσσα και ιστορία θέλουμε να διατηρήσουμε με κάθε θυσία !
Η Ελληνική Ομογένεια προσέφερε και προσφέρει πολλά στην Πατρίδα. Το μόνο που ζητάμε είναι το αναφαίρετο, Συνταγματικά κατοχυρωμένο, δικαίωμα των παιδιών μας στην Ελληνόγλωσση εκπαίδευση και μόρφωσή τους, άρα και στην Εθνική τους Συνείδηση. Η Ελληνική γλώσσα και Παιδεία, με τόσους αιώνες ιστορίας δεν πρέπει και δεν θα αφήσουμε να χαθεί, στο βωμό των κάθε λογής μνημονίων ή οικονομικών δυσκολιών. Τα παιδιά και τα εγγόνια των απανταχού Ελλήνων μεταναστών, παλαιών και νέων, πρέπει να είναι σε θέση να μιλούν και να γράφουν άπταιστα Ελληνικά, όχι μόνο Γερμανικά, Αγγλικά ή κάποια άλλη γλώσσα.
Η Ελληνική Παιδεία και μόρφωση, όπως και το μέλλον των παιδιών μας δεν είναι και δεν μπορεί να γίνει αγαθό προς πώληση, ούτε πεδίο πειραματισμών. Η μέθοδος της αδράνειας και της έμμεσης δημιουργίας πιέσεων στους γονείς για αυτόβουλη απομάκρυνση των παιδιών τους, λόγω της ‘τεχνητά δημιουργημένης’ υπολειτουργίας των Σχολείων, είναι ανεπίτρεπτη και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή !
Η Ελληνική Πολιτεία έχει για άλλη μια φορά τη δυνατότητα και ευκαιρία να σώσει και να βελτιώσει την Ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο Εξωτερικό, σκεπτόμενη με γνώμονα το εθνικό συμφέρον των πολλών, όχι των λίγων, και κυρίως μακριά από κάθε είδους σκοπιμότητες. Το μέλλον των παιδιών μας είναι ύψιστης σημασίας και σε αυτό το κεφάλαιο πρέπει να επενδύσουμε όλοι όσοι ενδιαφερόμαστε πραγματικά για την Πατρίδα.
Παρακαλούμε για την έγγραφη απάντηση / δήλωσή σας επί των ανωτέρω το συντομότερο δυνατόν, ιδιαίτερα επί της προτάσεως (δ) σχετικά με το 3ο θέμα καθόσον ο χρόνος είναι πολύ περιορισμένος, προκειμένου να υπάρξει επίσημη και έγκαιρη ενημέρωση των γονέων, μαθητών και λοιπών ενδιαφερομένων φορέων.
Στη διάθεσή σας για οιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνηση.

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου
Θεόδωρος Μπέτσος                                             Μιχαήλ Καλαϊτζής
(Πρόεδρος)                                                               (Γραμματέας)

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Ανοιχτές πόρτες» για την ελληνική αντιπροσωπεία στην 2η Κληρικολαϊκή Συνέλευση Ελληνικών Φορέων Ν. Αμερικής

Published

on

Από

Χαιρετισμό στη 2η Κληρικολαϊκή Συνέλευση Ελληνικών Φορέων Νότιας Αμερικής θα απευθύνει και η ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, Μάϊρα Μυρογιάννη. Πηγή φωτογραφίας: Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

Τους παραδοσιακά ισχυρούς δεσμούς Ελλάδας και Αργεντινής διαπίστωσαν τα μέλη της αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων και της ελληνικής κυβέρνησης, που επισκέπτονται το Μπουένος Άιρες, στο πλαίσιο της 2ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης Ελληνικών Φορέων Νότιας Αμερικής.

Η Συνέλευση διεξάγεται από τη 16η έως σήμερα, 18η Νοεμβρίου 2024, στο Ελληνικό Ινστιτούτο «Αθηναγόρας».

Στο πλαίσιο επαφών με μέλη του εθνικού κοινοβουλίου της Αργεντινής αλλά και της Βουλής της Πόλης του Μπουένος Άιρες, και εκπροσωπώντας την ελληνική αντιπροσωπεία, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Αργεντινής Ιωάννης Τσίμαρης τόνισε ότι «η παρουσία μας στην καρδιά της Αργεντινής, μιας χώρας που έχει αναπτύξει ιδιαίτερο δεσμό με την Ελλάδα μέσω της κοινής μας ιστορίας και του πολιτισμού, μας κάνει χαρούμενους, τόσο για τη συμμετοχή μας στη Συνέλευση, που γίνεται υπό τη σκέπη της Ορθόδοξης Εκκλησίας – σημείο αναφοράς για το σύνολο των συμπατριωτών μας που βρίσκονται στη Λατινική Αμερική – όσο και λόγω του εορτασμού της συμπλήρωσης 150 ετών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και Αργεντινής».



Το γεγονός αυτό, υπογραμμίζει τον «ισχυρό δεσμό, με ιστορικές ρίζες και κορμό τις ακμαίες ελληνικές κοινότητες και τη σπουδαία δράση ομογενών μας, που πέτυχαν να αναδειχθούν στη πολιτική και οικονομική ζωή της Αργεντινής», συνέχισε ο κ. Τσίμαρης. Εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίησή του για τη θερμή υποδοχή και τη φιλία που έχει δείξει η Αργεντινή προς την Ελλάδα και τους Έλληνες της διασποράς. «Είμαι βέβαιος ότι η σχέση μας θα συνεχίσει να ανθίζει και να εξελίσσεται με όφελος για τις χώρες μας και τους λαούς μας», κατέληξε.

Την τεράστια πνευματική εμβέλεια της κλασικής αλλά και της σύγχρονης Ελλάδας επισήμανε ο καθηγητής Δρ. Αλεχάνδρο Φινοκιάρο, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Αργεντινής Δημοκρατίας, υποδεχόμενος την ελληνική αντιπροσωπεία.

Δεν είναι μόνο η αρχαία Ελλάδα, αλλά και η σύγχρονη Ελλάδα, η οποία μπορεί να είναι μικρή σε έκταση, αλλά συνεχίζει να προσφέρει στον κόσμο σπουδαίους ανθρώπους του πολιτισμού όπως οι συγγραφείς Ν. Καζαντζάκης, Π. Μάρκαρης και Θ. Καλλιφατίδης, εξήγησε ο κ. Φινοκιάρο, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού και Επιστημών της Αργεντινής έως το 2019.

Στις «ανοιχτές πόρτες» που βρήκε η ελληνική αντιπροσωπεία στο Μπουένος Άιρες αναφέρθηκε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αργεντινή Ευστάθιος Παΐζης-Παραδέλλης, κάτι που επιβεβαιώθηκε στην υποδοχή που επιφύλαξε στους Έλληνες κοινοβουλευτικούς ο τοπικός βουλευτής Σέρχιο Σισιλιάνο στην εμβληματική αίθουσα «Εβίτα Περόν» της Βουλής της Πόλης του Μπουένος Άιρες.

Κατά την έναρξη της 2ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης Ελληνικών Φορέων Νότιας Αμερικής, θα απευθύνουν χαιρετισμούς και ομιλίες:

ο βουλευτής Θεόδωρος Καράογλου (ΝΔ, Β’ Θεσσαλονίκης), ο οποίος είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Βραζιλίας και μέλος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς,

ο βουλευτής Ιωάννης Τσίμαρης (ΠΑΣΟΚ, Ιωαννίνων), και

η ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, Μάϊρα Μυρογιάννη.



Στους 600 ομογενείς από την Αργεντινή, την Ουρουγουάη, τη Βραζιλία, τη Χιλή, τη Βολιβία, την Παραγουάη, και άλλες χώρες της περιοχής που συμμετέχουν στη Συνέλευση θα απευθυνθούν επίσης:

ο βουλευτής Χρήστος Μπουκώρος (ΝΔ, Μαγνησίας), ο οποίος είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Χιλής και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου, καθώς και

ο βουλευτής Ιωάννης Σαρακιώτης (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Φθιώτιδας), που είναι αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας.

Κατά την τελετή λήξης της Συνέλευσης, θα απευθύνει ομιλία:

η βουλευτής Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα (ΝΔ, Ιωαννίνων), η οποία είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ουρουγουάης και γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Κοινή εκδήλωση των ελληνικών σχολείων του Μονάχου στις 13 και 14 Δεκεμβρίου

Published

on

Από

Photo credits: Schule Sokrates

Το Ελληνικό τμήμα του Ευρωπαϊκού Σχολείου και τα Ελληνικά Σχολεία του Μονάχου είναι έτοιμα να απλώσουν ΕΥΤΥΧΙΑ… με τον Μάριο Μάζαρη και τη Γεωργία Σολωμού… στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2024.

Photo credits: Schule Sokrates

Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Στο Μπουένος Άιρες η 2η Κληρικολαϊκή Συνέλευση ελληνικών φορέων Νότιας Αμερικής

Published

on

Από

Η Κληρικολαϊκή Συνέλευση Νοτίου Αμερικής, αναβίωσε μετά από 25 χρόνια το 2022, και, πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια. Photo credits: audrey_an / pixabay

Με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων, διεξάγεται από τις 16 έως τις 18 Νοεμβρίου 2024, στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, η 2η Κληρικολαϊκή Συνέλευση Ελληνικών Φορέων Νότιας Αμερικής.

Δύο χρόνια μετά την πρώτη συνάντησή τους στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, οι ελληνικές κοινότητες συνεχίζουν «την επιδίωξή τους, να διατηρήσουν και να διαδώσουν την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό στη Νότια Αμερική», όπως τονίζει σχετικά, ο Μητροπολίτης Μπουένος Άιρες και Νοτίου Αμερικής, Ιωσήφ.

Κατά τη 2η Κληρικολαϊκή Συνέλευση, αναμένεται να καταγραφούν οι προσδοκίες και οι στόχοι των ομογενών, να συμμετάσχουν σε στρογγυλά τραπέζια με θέματα όπως η εκπόνηση προγραμμάτων διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και διατήρησης της πίστης, οι προοπτικές για την ηγεσία των ελληνικών ιδρυμάτων στη Νότια Αμερική, κά, ενώ θα δοθεί η ευκαιρία στους νέους Έλληνες της περιοχής να γνωριστούν μεταξύ τους μέσα από γεύματα, χορούς και άλλες εκδηλώσεις.



Στη συνέλευση εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν περί τους 600 ομογενείς από την Αργεντινή, την Ουρουγουάη, τη Βραζιλία, τη Χιλή, τη Βολιβία, την Παραγουάη, και άλλες χώρες της περιοχής, οι οποίοι θα έχουν – μεταξύ άλλων – την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συναυλία της σοπράνο Άντας Αθανασοπούλου με τους μουσικούς Melina Kyrkiris (τσέλο) και Santiago Torricelli (πιάνο), την Κυριακή 17 Νοεμβρίου.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας του Μπουένος Άιρες, Κωνσταντίνος Βουκελάτος αναφέρθηκε στην ανάγκη αναβίωσης του προγράμματος επισκέψεων νέων ομογενών της Νότιας Αμερικής στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της αναθέρμανσης και της ενίσχυσης των δεσμών του Ελληνικού Κοινοβουλίου με την ελληνική ομογένεια της Νότιας Αμερικής, και μετά από πρόσκληση των διοργανωτών, θα συμμετάσχει αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, απαρτιζόμενη από τους βουλευτές (αλφαβητικά):

– Θεόδωρο Καράογλου (ΝΔ, Β’ Θεσσαλονίκης), πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Βραζιλίας και μέλος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς,

– Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα (ΝΔ, Ιωαννίνων), πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ουρουγουάης και γραμματέα της Βουλής των Ελλήνων,

– Χρήστο Μπουκώρο (ΝΔ, Μαγνησίας), πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Χιλής και πρόεδρο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου,

– Ιωάννη Σαρακιώτη (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Φθιώτιδας), αναπληρωτή γενικό γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, και

– Ιωάννη Τσίμαρη (ΠΑΣΟΚ, Ιωαννίνων), γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Αργεντινής.



Στη Συνέλευση θα εκπροσωπηθούν επίσης η ελληνική κυβέρνηση και οι διπλωματικές αρχές της Ελλάδας και της Νότιας Αμερικής, με τη ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, Μάϊρα Μυρογιάννη, και τους πρέσβεις της Ελλάδας σε χώρες της Ν. Αμερικής. Η Κληρικολαϊκή Συνέλευση Νοτίου Αμερικής, αναβίωσε μετά από 25 χρόνια το 2022, και, πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια.

Σημειώνεται ότι η ελληνική αντιπροσωπεία θα έχει επίσης συσκέψεις με τους εκπροσώπους των κοινοτήτων, φορέων και ιδρυμάτων της ελληνικής ομογένειας, αλλά και συναντήσεις με εθνικές και τοπικές αρχές, καθώς και επίσκεψη στο ιστορικό κτίριο της Βουλής της Αργεντινής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σειρά επαφών της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού Μ. Μυρογιάννη στο Τορόντο και συμμετοχή στο Economic Forum

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

Η Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Μάιρα Μυρογιάννη, επισκέφτηκε το Τορόντο όπου, συμμετέχοντας στο Οικονομικό Φόρουμ, είχε την ευκαιρία να αναδείξει ζητήματα που απασχολούν την Ελληνική Διασπορά και τη διασύνδεσή της με την Ελλάδα καθώς και να αναφερθεί στον ρόλο της Διασποράς για την εξωστρέφεια των ελληνικών Πανεπιστημίων.

Κατά την ομιλία της στο πάνελ: “Connecting the Greek Diaspora with the Homeland: Keys to unlocking potential” η Γενική Γραμματέας αναφέρθηκε στο Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024 – 2027 του Υπουργείου Εξωτερικών και σημείωσε ότι πρόκειται για το πρώτο ολοκληρωμένο και συνεκτικό στρατηγικό σχέδιο, το οποίο έχει αφουγκραστεί τα αιτήματα των Ομογενών και στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των Ελλήνων του εξωτερικού με την πατρίδα.

Η Γενική Γραμματέας εστίασε στην βελτίωση των προξενικών υπηρεσιών των Ελληνικών Αρχών στο εξωτερικό προς όφελος των Ελλήνων πολιτών.

«Το βασικό ζητούμενο του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό είναι η διευκόλυνση της επανασύνδεσης των Ελλήνων του εξωτερικού με την πατρίδα τους, παράλληλα με τη βελτίωση των υπηρεσιών μας στα προξενεία», τόνισε χαρακτηριστικά. Περαιτέρω, παρουσίασε συγκεκριμένες δράσεις του Σχεδίου, όπως για παράδειγμα δράσεις για τους νέους, τις γυναίκες και για ειδικές κατηγορίες επαγγελματιών.

Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τίτλο “Extroversion of Greek Higher Education & the Role of the Greek Diaspora: Opportunities & Challenges”, η Γενική Γραμματέας είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στο στρατηγικό στόχο της ενίσχυσης της Ελληνόφωνης εκπαίδευσης στο εξωτερικό.

Πηγή φωτογραφίας: Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

Σε αυτό το πλαίσιο, αποτέλεσε στρατηγική επιλογή η ενίσχυση των Εδρών και Τμημάτων Ελληνικών Σπουδών σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Ταυτόχρονα, λαμβάνουν χώρα συνεργασίες, όπως αυτή με τον επίσημο φορέα διεθνοποίησης των Ελληνικών Πανεπιστημίων Study in Greece, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού, μέσα από εργαλεία όπως η διαδικτυακή πλατφόρμα Sta Ellinika.

Τέλος, αναφορικά με τις πολιτικές για το “brain gain”, η Γενική Γραμματέας εξέφρασε τη στήριξη της Πολιτείας σε συνέργειες μεταξύ των Πανεπιστημίων, οι οποίες μπορεί να ενισχύσουν τους δεσμούς με τους Έλληνες ακαδημαϊκούς της διασποράς ή και να συμβάλλουν στην επιστροφή των επιστημόνων στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στον Καναδά, η Γενική Γραμματέας πραγματοποίησε σημαντικές συναντήσεις με την ελληνική ομογένεια του Τορόντο, επιβεβαιώνοντας την υποστήριξη και το ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας για τη διατήρηση και προώθηση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού στην ομογένεια.

Αρχικά επισκέφτηκε την Ελληνική Κοινότητα του Τορόντο, όπου είχε εποικοδομητική συζήτηση με την Πρόεδρο της Κοινότητας, κυρία Σκουτάκη, καθώς και με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η συνάντηση αυτή ανέδειξε τον σημαντικό ρόλο της Κοινότητας στη διατήρηση των ελληνικών παραδόσεων και αξιών, καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς στην καθημερινότητά τους.

Πηγή φωτογραφίας: Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

Είχε, επίσης, την ευκαιρία να επισκεφτεί το Ελληνικό σχολείο της Κοινότητας, επιβεβαιώνοντας ότι η εκπαίδευση και η ενίσχυση της γλωσσικής και πολιτιστικής ταυτότητας της νέας γενιάς αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας.

Στη συνέχεια, η Γενική Γραμματέας συναντήθηκε με μέλη της ΑΧΕΠΑ, ενώ παραβρέθηκε σε εκδήλωση που διοργανώθηκε για το Ελληνικό Γηροκομείο.

Τέλος, η Γενική Γραμματέας συναντήθηκε με εκπροσώπους των Ελληνικών Ομογενειακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, όπου συζήτησαν για το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027 που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Η επίσκεψη αυτή της Γενικής Γραμματέως στο Τορόντο αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής για την ενίσχυση των σχέσεων με την ελληνική ομογένεια και την προώθηση του ελληνισμού και των αξιών του παγκοσμίως.


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Κατάθεση στεφάνου εις μνήμην των Αγνοουμένων της Κύπρου από την Ελληνική Ένωση Μπόχουμ α.Σ.

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Ελληνική Ένωση Μπόχουμ α.Σ.

Με αφορμή την επίσημη «Ημέρα Μνήμης των Αγνοουμένων της Κύπρου» στις 29 Οκτωβρίου, η Ελληνική Ένωση Μπόχουμ α.Σ. προχώρησε αρχές Νοεμβρίου σε κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των αγνοουμένων και θυμάτων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πηγή φωτογραφίας: Ελληνική Ένωση Μπόχουμ α.Σ.

Το μνημείο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Μπόχουμ, πλησίον της ιστορικής εκκλησίας Pauluskirche και φέρει τον τίτλο «Die trauernde Mutter» ή «Die trauernde Alte», δηλαδή «Η Θλιμμένη Μητέρα» ή «Η Θλιμμένη Γριά».

Η κατάθεση έγινε εις μνήμην των αγνοουμένων και θυμάτων – ανδρών, γυναικών, παιδιών, νέων και ηλικιωμένων, πολιτών και στρατιωτών – της βάρβαρης τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974.

Πηγή φωτογραφίας: Ελληνική Ένωση Μπόχουμ α.Σ.


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

“Ημέρα Υγείας 2.0” στην Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου

Published

on

Από

Photo credits: Hellenische Gemeinde zu Berlin e.V.

Τη δεύτερη εκδήλωση της σειράς “Ημέρα Υγείας 2.0”, διοργανώνει ο Σύλλογος Ελλήνων Ιατρών Βερολίνου και Βρανδεμβούργου, την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2024 στις 14:00, στην Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου (Mittelstraße 33, 12167 Βερολίνο).

Μετά την επιτυχημένη πρώτη συνάντηση οι εκδηλώσεις συνεχίζονται, με στόχο “να προσφέρουμε ενημέρωση και στήριξη στους Έλληνες και Κύπριους του Βερολίνου με νέες, πρακτικές θεματολογίες για την υγεία”, σύμφωνα με τους διοργανωτές.



Στην εκδήλωση αυτή θα γίνει ενημέρωση για σημαντικά θέματα όπως καρδιολογικές και πεπτικές παθήσεις, γηριατρική φροντίδα, δερματολογική πρόληψη και διαχείριση χρόνιων πόνων.

Διακεκριμένοι Έλληνες γιατροί και επαγγελματίες υγείας θα είναι εκεί για να μοιραστούν την εξειδίκευσή τους και να απαντήσουν στις απορίες των παρευρισκομένων.

Η εκδήλωση είναι δωρεάν και σας περιμένουμε σε ένα ζεστό, φιλικό περιβάλλον με καφέ και φαγητό από την καντίνα μας.

Ελάτε να μάθετε, να ενημερωθείτε και να ενδυναμώσετε την υγεία σας! Σας περιμένουμε!” σημειώνεται στην πρόσκληση.


Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ώρα ago

Το Minecraft εισέρχεται στον πραγματικό κόσμο με θεματικά πάρκα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ6 ώρες ago

Η Ford περικόπτει άλλες 4.000 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ8 ώρες ago

Αυστηρά μέτρα εις βάρος των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων θα λάβει η Κροατία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ10 ώρες ago

Η Ελλάδα στο top10 των προορισμών των φοιτητών από τις ΗΠΑ για σπουδές στο εξωτερικό

ΕΛΛΑΔΑ23 ώρες ago

Νάξος: Στα καλύτερα «μυστικά» μέρη της Ευρώπης για τους Αμερικανούς

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα ago

Με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας συνδέεται η υψηλή καρδιοαναπνευστική ικανότητα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Το 2025 τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Ξεκίνησε η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων

ΥΓΕΙΑ1 ημέρα ago

Η πολύωρη καθιστική ζωή μπορεί να βλάψει την υγεία της καρδιάς

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Απευθείας πτήσεις Αθήνα – Άμστερνταμ από την SKY express

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Με κλείσιμο απειλείται το μεγαλύτερο Δίγλωσσο Σχολείο της Ομογένειας στο Μόναχο

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Εορτασμός για τα δέκα χρόνια του Συλλόγου Ελλήνων Ιατρών Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Επιστήμονες καλούν τη Βρετανία να καταργήσει τις αλλαγές της ώρας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Ανοιχτή επιστολή καλλιτεχνών κατά της χρήσης έργων τους από την Τεχνητή Νοημοσύνη

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Η βρετανική κυβέρνηση θα απαγορεύσει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις προς Βηρυτό και Τεχεράνη έως τις αρχές του 2025

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Η Βενετία αυξάνει το εισιτήριο εισόδου για να αντιμετωπίσει τον υπερτουρισμό

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Η Κρήτη στα 10 καλύτερα ταξιδιωτικά μέρη της Ευρώπης για χειμερινές εμπειρίες με ήλιο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Απευθείας πτήσεις από Αθήνα προς Τίρανα ξεκίνησε η SKY express

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Εκδήλωση “Νίκος Καζαντζάκης: Ένας παγκόσμιος ταξιδευτής” στην έδρα του ΟΗΕ

Europolitis TV7 μήνες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

Europolitis TV8 μήνες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

Europolitis TV1 έτος ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV2 έτη ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV4 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch4 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch4 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch4 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV4 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV4 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis