Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν ήρθε ως επαίτης στη Μόσχα

Published

on

Η Ελλάδα δεν ήρθε ως επαίτης στη Μόσχα, ξεκαθάρισε ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την διάρκειας δύο και πλέον ωρών συνάντησή του με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο.

Κατά τις δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε επανηλλειμένως πως είναι δικαίωμα της Ελλάδας να συνάπτει διμερείς ενεργειακές συμφωνίες, «όπως έχουν και άλλες χώρες», σημείωσε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, ο ελληνας πρωθυπουργός άφησε αιχμές κατά της ΕΕ, λέγοντας πως «στο καράβι της ΕΕ είμαστε όλοι συνεπιβάτες, δεν υπάρχουν λαθρεπιβάτες, αν αρχίσουμε να πετάμε ο ένας τον άλλο στη θάλασσα, το καράβι θα πέσει στα βράχια» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση ασκεί πολυδιάστατη πολιτική.

«Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα και το δικαίωμά της να ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική είναι αδιαπραγμάτευτο» τόνισε, προσθέτοντας πως η Ελλάδα σέβεται όλες τις δεσμεύσεις της στους διεθνείς οργανισμούς που συμμετέχει.

Ο κύριος Τσίπρας τόνισε το καλό κλίμα συζήτησης με τον ρώσο πρόεδρο, αναφέροντας πως «είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για τις ελληνορωσικές σχέσεις» ενώ επεσήμανε πως η Ελλάδα διαφωνεί με τις οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας και πως εκφράζει τη διαφωνία της αυτή μέσα στα όργανα της ΕΕ.

Στη συνέχεια ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε πως με τον Ρώσο πρόεδρο συζητήθηκε η ενίσχυση του εμπορίου, των οικονομικών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας και η προώθηση της ενεργειακής συνεργασίας.

Ο κύριος Τσίπρας αναφερθήκε συγκεκριμένα στην «κατασκευή ενός ελληνικού αγωγού μεταφοράς αερίου, από τα ελληνοτουρκικά σύνορα», που θα τηρεί όλους τους διεθνείς κανόνες και που θα κάνει την Ελλάδα ενεργειακό κέντρο.

Το κοινό πρόγραμμα δράσης για την επόμενη διετία αλλά και το πολιτιστικό έτος 2016, όπως και η κοινή διακήρυξη για τα 70 χρόνια από την νίκη των λαών κατά του φασισμού, ήταν μεταξύ των ζητημάτων που συζητήθηκαν, όπως δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, που επιπλέον εξέφρασε την ανησυχία του για την τύχη των Ελλήνων της Ουκρανίας, σε περίπτωση που δεν εφαρμοστεί από όλες τις πλευρές η συμφωνία του Μινσκ.

«Καλωσόρισα επίσης την συνεπή στάση της Ρωσίας καθ’ όλη τη διάρκεια των τουρκικών προκλήσεων και επεσήμανα την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό», είπε τέλος ο κύριος Τσίπρας.

Πούτιν: Θα συμμετάσχουμε στις ιδιωτικοποιήσεις – Δεν μπορούμε να κάνουμε εξαίρεση στο εμπάργκο

Την πρόθεση των ρωσικών επιχειρήσεων να συμμετάσχουν στις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα εξέφρασε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, που επεσήμανε πάντως πως η Ρωσία δεν μπορεί να εξαιρέσει την Ελλάδα από το εμπάργκο. «Σήμερα συζητήσαμε για εναλλακτικές λύσεις για τα αγροτικά προϊόντα, αλλά ο καλύτερος τρόπος για να τελειώσουν τα προβλήματα, είναι να τελειώσουμε με τον οικονομικό πόλεμο», τόνισε ο κύριος Πούτιν.

Ο κύριος Πούτιν δήλωσε πως εφόσον οι ρωσικές εταιρίες συμμετέχουν επί ίσοις όροις με όλες τις υπόλοιπες στα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, τότε θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, ενώ επεσήμανε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Δίνουμε ιδαιίτερη σημασία στον τομέα του εμπορίου, τόνισε ακόμα Βλαντιμίρ Πούτιν και επεσήμανε πως η υιοθέτηση κοινού σχεδίου δράσεως για το 2015-2016, θα συμβάλλει στην ενίσχυση των οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κύριος Πούτιν επεσήμανε τη σημασία του ρωσικού φυσικού αερίου για την Ελλάδα και την Ευρώπη και πρόσθεσε πως η καινούρια διαδρομή θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει βασικό κέντρο διανομής αερίου.

Για το Κυπριακό, που τέθηκε στη συζήτηση, ο κύριος Πούτιν επανέλαβε τη θέση της Ρωσίας, πως η λύση πρέπει να βρεθεί βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, χωρίς επεμβάσεις απέξω.

Δεν είναι παράδοξο αυτό που κάνει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και θα το υποστηρίζουμε συνεχώς, σχολίασε τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για την κριτική που δέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας για το ταξίδι του στη Μόσχα.

Γεύμα με αέριο, τρένα και… ρούβλι

Περίπου δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Κρεμλίνο.

Λίγο μετά τις 13:30 το μεσημέρι ο Ρώσος πρόεδρος υποδέχτηκε με μια θερμή χειραψία τον Αλέξη Τσίπρα και η συνάντησή τους ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 4.

Αμέσως μετά τη συνάντηση και πριν οι δύο άντρες δώσουν συνέντευξη Τύπου, οι δύο αντιπροσωπείες παρακάθισαν σε γεύμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο γεύμα παρακάθισαν, εκτός από την ελληνική και τη ρωσική πολιτική αντιπροσωπεία, ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, ο πρόεδρος των ρωσικών σιδηροδρόμων Βλαντιμίρ Γιακούνιν και ο υπουργός οικονομικών της Ρωσίας Άντον Σιλουάνοφ.

Κατόπιν, ενώπιον των δημοσιογράφων, υπεγράφησαν τρεις συμφωνίες:

– Ένα κείμενο δράσης και συνεργασίας Ελλάδας – Ρωσίας για το 2015, όπου θα περιγράφεται το πλαίσιο οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών

– Κοινή διακήρυξη των δύο χωρών για τα 70 χρόνια από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

– Ανακήρυξη του 2016 ως έτος Ελλάδας – Ρωσίας, με διάφορες πολιτιστικές ανταλλαγές και συνεργασίες

Πηγή: protothema.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στη Γαλλία με συλλήψεις σε όλη τη χώρα

Published

on

Από

Συλλήψεις έγιναν στην περιφέρεια του Παρισιού, στη Μασσαλία, τη Λιόν και το Μπορντό διευκρινίσθηκε από την πηγή που γνωρίζει την υπόθεση. Photo credits: RayMediaGroup / pixabay

Περισσότερες από 20 συλλήψεις έγιναν σήμερα σε όλη τη Γαλλία, στο πλαίσιο των επιθέσεων που έχουν διαπραχθεί από τις 13 Απριλίου εναντίον φυλακών και σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Στο στάδιο αυτό έχουν πραγματοποιηθεί 22 συλλήψεις, αναφέρεται σε ανακοίνωση της εθνικής αντιτρομοκρατικής εισαγγελίας (PNAT).

Οι συλλήψεις αυτές έγιναν στην περιφέρεια του Παρισιού, στη Μασσαλία (νοτιοανατολικά), τη Λιόν (κεντροανατολικά) και το Μπορντό (νοτιοδυτικά) διευκρινίσθηκε από την πηγή που γνωρίζει την υπόθεση.



Διεξάγονται επίσης έρευνες, σύμφωνα με την PNAT, η οποία έχει καταγράψει γύρω στις 15 επιθέσεις σε φυλακές από τις 13 ως τις 21 Απριλίου.

Εδώ και 15 ημέρες, μια οργάνωση «Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων των Γάλλων Φυλακισμένων», τα αρχικά της οποίας, DDPF, βρέθηκαν κοντά στις φυλακές που στοχοθετήθηκαν, έχει στοχοθετήσει σωφρονιστικά ιδρύματα και σωφρονιστικούς υπαλλήλους, δημοσιοποιώντας βίντεο και απειλές στο Telegram.



Μολονότι ο τρόπος δράσης φέρει σε ορισμένες περιπτώσεις τα χαρακτηριστικά του οργανωμένου εγκλήματος, άλλες ενέργειες φέρνουν στο νου την άκρα αριστερά, είχε δηλώσει αστυνομική πηγή, σύμφωνα με την οποία ορισμένοι μαχητικοί ακροαριστεροί φαίνεται πως είχαν συμμετάσχει στην αρχική εκστρατεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βιέννη: Η κεντροαριστερά προηγείται, όμως η ακροδεξιά τριπλασιάζει το ποσοστό της

Published

on

Από

Πόλη γνωστή για την κοινωνική κατοικία που προσφέρει και για τις δημόσιες συγκοινωνίες της, η Βιέννη χαρακτηρίζεται συχνά υποδειγματική πόλη ως προς το επίπεδο και την ποιότητα ζωής της. Photo credits: ClickerHappy / pixabay

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPÖ), στο οποίο ανήκει ο απερχόμενος δήμαρχος της Βιέννης, ο Μίχαελ Λούντβιχ, παρέμενε μπροστά χθες Κυριακή, μετά τις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην αυστριακή πρωτεύουσα, ωστόσο είδε το ποσοστό του να πέφτει, ενώ η άκρα δεξιά τριπλασίασε το δικό της.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι κυβερνούν τον δήμο της πρωτεύουσας αδιαλείπτως από το 1945, εξασφάλιζαν 39,5% των ψήφων, ποσοστό αισθητά χαμηλότερο από το 42% που είχαν καταγράψει το 2020, κατά τα αποτελέσματα με το 99,8% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί.



Το κόμμα της Ελευθερίας της Αυστρίας (FPÖ, άκρα δεξιά) καταλάμβανε τη δεύτερη θέση με το 20,4% των ψήφων, σημειώνοντας εντυπωσιακό άλμα σε σύγκριση με το 7% που είχε εξασφαλίσει πριν από πέντε χρόνια, όταν συνταρασσόταν από σκάνδαλο διαφθοράς.

Το FPÖ για πρώτη φορά ήρθε πρώτο στις βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία το 2024, όταν έλαβε σχεδόν το ένα τρίτο των ψήφων, πάντως δεν κατάφερε να βρει εταίρους για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ο κ. Λούντβιχ, 64 ετών, αποκλείει κάθε ενδεχόμενο να κυβερνήσει τον δήμο της Βιέννης σε συνεργασία με το FPÖ. Στην προηγούμενη θητεία του, σχημάτισε συμμαχία με τους φιλελεύθερους του NEOS.



Οι Πράσινοι κατέλαβαν την τρίτη θέση με το 14,5% των ψήφων, ενώ το NEOS, με το 9,9% των ψήφων, ξεπέρασε τους συντηρητικούς (9,7%). Αυτοί οι τελευταίοι, που συγκυβερνούν τη χώρα με το SPÖ και το NEOS, υπέστησαν καθίζηση σε σύγκριση με το 20% που είχαν εξασφαλίσει το 2020.

Πόλη γνωστή για την κοινωνική κατοικία που προσφέρει και για τις δημόσιες συγκοινωνίες της, η Βιέννη χαρακτηρίζεται συχνά υποδειγματική πόλη ως προς το επίπεδο και την ποιότητα ζωής της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μελέτη: Ραγδαία μείωση του καπνίσματος στους νέους ενήλικες στις ΗΠΑ

Published

on

Από

Σύμφωνα με την μελέτη, η πιο σημαντική μείωση του καπνίσματος συνέβη σε πολιτείες με ιστορικά υψηλά ποσοστά καπνίσματος. Photo credits: chaiyananuwatmongkolchai / pixabay

Ραγδαία μείωση του καπνίσματος τσιγάρων στους νέους ενήλικες στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο και σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι η μείωση αυτή «αποτελεί σαφή απόδειξη ότι η επιδημία του καπνίσματος θα λάβει τέλος στη διάρκεια της ζωής μας».

Αντίθετα, η πρόοδος στη διακοπή του καπνίσματος είναι πολύ πιο αργή στους ενήλικες άνω των 50 ετών.

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο «JAMA Network Open», ερευνήθηκαν δεδομένα για 1,77 εκατομμύρια άτομα. Διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν μεγάλες διαφορές στα ποσοστά καπνίσματος μεταξύ των πολιτειών των ΗΠΑ τόσο τη δεκαετία του 1990 όσο και το 2022, όταν οι συντάκτες της μελέτης έλαβαν τις εκτιμήσεις για τον επιπολασμό του καπνίσματος.



Η πιο σημαντική μείωση του καπνίσματος συνέβη σε πολιτείες με ιστορικά υψηλά ποσοστά καπνίσματος.

Από τη δεκαετία του 1950, όταν οι ερευνητές συνέδεσαν για πρώτη φορά το κάπνισμα με τον καρκίνο του πνεύμονα, τα εθνικά ποσοστά καπνίσματος έχουν μειωθεί δραματικά.



Το 1955, το 56,9% των ενηλίκων των ΗΠΑ κάπνιζε. Μέχρι την αλλαγή του αιώνα, το ποσοστό αυτό είχε μειωθεί περισσότερο από το μισό και μέχρι το 2022 είχε μειωθεί και πάλι κατά 50%. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί, με τα ποσοστά καπνίσματος να προβλέπεται να μειωθούν και πάλι στο μισό μέχρι το 2035.

Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι οι πολιτείες που έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο στη μείωση του καπνίσματος έχουν επίσης δει τις μεγαλύτερες μειώσεις στη θνησιμότητα από καρκίνο του πνεύμονα-συνήθως με καθυστέρηση 16 ετών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρώμη: Δύο ώρες αναμονή για είσοδο στην Βασιλική Σάντα Μαρία Ματζόρε!

Published

on

Από

Από σήμερα το πρωί, εισήλθαν στην εκκλησία πάνω από 35.000 πιστοί. Όπως έγινε γνωστό, σε σχέση με τις περασμένες ημέρες, οι επισκέπτες έχουν τουλάχιστον δεκαπλασιαστεί. Photo credits: lapping / pixabay

Δυο ώρες είναι ο μέσος χρόνος αναμονής των πιστών για να μπορέσουν να μπουν στην Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε και να προσευχηθούν στον τάφο του εκλιπόντα πάπα Φραγκίσκου.

Στον ναό βρέθηκαν καθολικοί καρδινάλιοι, για να προσκυνήσουν το μνήμα του Αργεντινού ποντίφικα.

Από σήμερα το πρωί, εισήλθαν στην εκκλησία πάνω από 35.000 πιστοί. Όπως έγινε γνωστό, σε σχέση με τις περασμένες ημέρες, οι επισκέπτες έχουν τουλάχιστον δεκαπλασιαστεί.



Ο πρωθυπουργός του Βατικανού, καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν, απευθυνόμενος σήμερα στους πιστούς, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, τόνισε ότι ο Θεός αγαπά τους πάντες και πως “η κληρονομιά του Φραγκίσκου πρέπει να γίνει καθημερινή ζωή και πράξη”.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, ο καρδινάλιος Παρολίν είναι ένα από τα “φαβορί “, για την διαδοχή του Αργεντινού εκλιπόντα ποντίφικα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο όμιλος Volkswagen στην κορυφή της ευρωπαϊκής αγοράς επιβατικών αυτοκινήτων

Published

on

Από

Η μάρκα Volkswagen στην Ευρώπη σημείωσε 301.586 νέες ταξινομήσεις καταγράφοντας αύξηση +9,8% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2024 και με 11,1% συνολικό μερίδιο στην ευρωπαϊκή αγορά. Photo credits: raeuberleiter / pixabay

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ACEA ο όμιλος Volkswagen κατέκτησε την κορυφή μεταξύ όλων των αυτοκινητοβιομηχανιών στην ευρωπαϊκή αγορά επιβατικών αυτοκινήτων.

Συγκεκριμένα ο όμιλος σημείωσε 724.045 ταξινομήσεις (+4,8%), αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς του στο 26,7% το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Η μάρκα Volkswagen στην Ευρώπη σημείωσε 301.586 νέες ταξινομήσεις καταγράφοντας αύξηση +9,8% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2024 και με 11,1% συνολικό μερίδιο στην ευρωπαϊκή αγορά.



Η Skoda διατήρησε τη σταθερή της απόδοση με 163.315 μονάδες το μήνα Μάρτιο καταγράφοντας αύξηση 12,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα το 2024.

Η Audi ενίσχυσε περαιτέρω την παρουσία της στην premium κατηγορία με 128.331 ταξινομήσεις και αύξηση +0,8%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεγάλη αύξηση των ρατσιστικών και ξενοφοβικών περιστατικών το 2024 στην Ελβετία

Published

on

Από

Τέτοια περιστατικά αυξάνονται σταθερά εδώ και αρκετά χρόνια σε αυτή την πλούσια αλπική χώρα, η οποία έχει πληθυσμό σχεδόν εννέα εκατομμυρίων, περίπου 40% των οποίων είναι αλλοδαποί. Photo credits: RoonzNL / pixabay

Η Ελβετία κατέγραψε μεγάλη αύξηση ρατσιστικών και ξενοφοβικών περιστατικών το 2024, ιδίως επιθέσεων εναντίον μουσουλμάνων και Αράβων, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Περί τα 1.211 κρούσματα φυλετικών διακρίσεων αναφέρθηκαν πέρυσι, συμπεριλαμβανομένων ρητορικής μίσους, σωματικών επιθέσεων, απειλών και άλλων μεροληπτικών συμπεριφορών που σχετίζονται με τη φυλή ή τη θρησκεία, μια αύξηση περίπου 40% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού (EKR).



Τέτοια περιστατικά αυξάνονται σταθερά εδώ και αρκετά χρόνια σε αυτή την πλούσια αλπική χώρα, η οποία έχει πληθυσμό σχεδόν εννέα εκατομμυρίων, περίπου 40% των οποίων είναι αλλοδαποί.

Ωστόσο, η αύξηση που παρατηρήθηκε πέρυσι ήταν «ιδιαίτερα σημαντική», ανέφερε η EKR σε κοινή ανακοίνωση με την ελβετική ΜΚΟ Humanrights.

Σύμφωνα με τις δύο αυτές πηγές, διάφοροι παράγοντες μπορούν να εξηγήσουν αυτήν την αύξηση, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των γεωπολιτικών εντάσεων, της αυξανόμενης πόλωσης του δημόσιου διαλόγου και της μεγαλύτερης διάθεσης καταγραφής κρουσμάτων διακρίσεων.

Τα πιο συχνά αναφερόμενα περιστατικά αφορούν ξενοφοβικές διακρίσεις και διακρίσεις κατά των μαύρων, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 65% όλων των περιπτώσεων.



Τα περισσότερα περιστατικά ήταν λεκτικές επιθέσεις, αλλά αναφέρθηκαν επίσης περίπου 100 σωματικές επιθέσεις ρατσιστικού χαρακτήρα.

Τα περιστατικά ρητορικής μίσους παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση με 149 καταγγελίες το 2024.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis