Connect with us

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Μέντα: Ευωδιαστή και αναζωογονητική

Published

on

Η Μίνθη (σήμερα Μέντα), στην ελληνική μυθολογία, ήταν μία πανέμορφη νεαρή νύμφη, την οποία ερωτεύτηκε ο Πλούτωνας. Μία μέρα η Περσεφόνη καθώς έκανε την απογευματινή της βόλτα στις όχθες του ποταμού Αχέροντα συνέλαβε τον θεό του κάτω κόσμου να την έχει στην αγκαλιά του.

Η οργή της ήταν μεγάλη και η ζήλια της ακόμη μεγαλύτερη, γι’ αυτό και θέλησε να την εκδικηθεί, μετατρέποντάς την σε ένα ταπεινό χορταράκι με μικρά μοβ ανθάκια ώστε να περνάει απαρατήρητη από όλους.
Ο Πλούτωνας, που δεν μπορούσε να της δώσει την αληθινή της μορφή, την λυπήθηκε και της χάρισε την θεϊκή ευωδιά. Της εξασφάλισε έτσι την «αθανασία» καθώς κάθε φορά που την πατούν οι άνθρωποι με τα πόδια τους και συνθλίβονται τα φύλλα και οι μίσχοι της, γλυκαίνει τον αέρα. Το φυτό ονομάστηκε μέντα, που προέρχεται από το λατινικό mentha, το οποίο με τη σειρά του προέρχεται από το αρχαιοελληνικό μίνθη.

Δημοφιλής από την αρχαιότητα
Η μέντα χρησιμοποιείται από αρχαιότητα ως σήμερα ως αρωματικό στη μαγειρική, την οινοποιία και στη φαρμακοποιία.
Οι αρχαίοι Ελληνες πίστευαν ότι αναζωογονούσε το μυαλό, δρόσιζε το αίμα ενώ θεωρούνταν ένα από τα ισχυρότερα αντίδοτα κατά του πονοκεφάλου. Ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός χρησιμοποιούσαν την μέντα κατά της δυσπεψίας, κατά των νευρικών διαταραχών, κατά των ιλίγγων, της αϋπνίας, της γαστρίτιδας, του βήχα, του κρυολογήματος, του πονόλαιμου και ως αντισπασμωδικό.
Οι Ρωμαίοι με τη σειρά τους, οι οποίοι λάτρευαν επίσης τη μυρωδιά της μέντας, τη χρησιμοποιούσαν σε όλα τους σχεδόν τα φαγητά ενώ αρωμάτιζαν με αυτή ακόμα και το νερό με το οποίο έπλεναν τα σώματα τους. Ο φημισμένος Ρωμαίος μάγειρας Απίκιος σε ένα από τα συγγράμματα του προτείνει μια σάλτσα για ψητό μπαρμπούνι η οποία περιέχει απήγανο, μέντα, κόλιανδρο, μάραθο, πιπέρι, λιγυστικό, μέλι και λίγο λάδι. Στην αρχαία Ρώμη τη χρησιμοποιούσαν σαν χωνευτικό και αρωμάτιζαν με αυτή τα λουκάνικα και το κρασί.
Η μέντα λατρεύεται και από τους Άραβες, οι οποίοι έχουν υμνήσει ιδιαίτερα τις αρετές της. Η Σεχραζάτ, που διηγούνταν στο Σουλτάνο τις ιστορίες στις Χίλιες και Μία Νύχτες, οφείλει ίσως τη ζωή της σε μερικά φλιτζάνια μυρωδάτο τσάι μέντας, που της σερβίριζαν κάθε μέρα, πριν ξημερώσει, την ίδια πάντα ώρα, για να μπορεί να συνεχίζει τις ιστορίες του Σεβάχ του Θαλασσινού και του Αλαντίν. Πολλές αραβικές φυλές από την αρχαιότητα τη χρησιμοποιούσαν σε μορφή ροφήματος για τη σεξουαλική διέγερση. Ακόμη και ο Σαίξπηρ την αναφέρει, μαζί με τη λεβάντα και το δεντρολίβανο, ως διεγερτικό για τους κυρίους της μέσης ηλικίας.

Οι θεραπευτικές της ιδιότητες
Η μέντα χρησιμοποιείται ως τονωτικό, στομαχικό, χωνευτικό, αντισπασμωδικό βότανο. Έρευνες έδειξαν πως το έλαιο της μέντας ανακουφίζει τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου καθώς και της δυσπεψίας. Οι θεραπευτικές της ιδιότητες οφείλονται στη μυοχαλαρωτική της ικανότητα και στη μενθόλη, η οποία ηρεμεί αμέσως το ταραγμένο έντερο. Τονώνει τις λειτουργίες της χολής και του συκωτιού. Έχει ηρεμιστικές και διουρητικές ιδιότητες και ωφελεί όσους πάσχουν από νεφρά, χολολιθιάσεις και υπολειτουργία του συκωτιού.
Επιπρόσθετα, το τσάι μέντας συνιστάται για την καταπολέμηση της δυσπεψίας και της διάρροιας, ηρεμεί το στομάχι μετά από εμετό και καταπραΰνει τις φλεγμονές του εντέρου. Ετοιμάστε τσάι μέντας ζεσταίνοντας ένα φλιτζάνι νερό, ρίχνοντας μια κουταλιά από το εν λόγω βότανο και αφήνοντάς το για 5-7 λεπτά. Στη συνέχεια σουρώνετε και πίνετε.
Το τσάι μέντας είναι ιδανικό βοήθημα για μαθητές και φοιτητές. Σε μελέτη, μόνο το άρωμα του τσαγιού μέντας έδειξε ότι βοηθά τους φοιτητές να παραμένουν ξύπνιοι και συγκεντρωμένοι όταν μελετάνε. Παράλληλα, υποβοηθά την εφίδρωση σε περιπτώσεις πυρετού και γρίπης, ενώ καταπραΰνει τον βήχα.
Οι κυριότερες δραστικές ουσίες που περιέχονται στο αιθέριο έλαιο της μέντας είναι η μενθόλη (αλκοόλη), η μενθόνη (κετόνη) και οι τανίνες. Συγχρόνως, τα φύλλα της μέντας περιέχουν βιταμίνες Α και C, νιασίνη (βιταμίνη Β3), μαγνήσιο και σίδηρο. Το αιθέριο έλαιο της μέντας εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηρίων και μικροοργανισμών, βοηθά την πέψη, ανακουφίζει τον πονοκέφαλο, καταπολεμά το άγχος και την ένταση και απομακρύνει τις αρνητικές σκέψεις. Χάρη στις αντιβακτηριδιακές, αντιμικροβιακές και αντισηπτικές ιδιότητες χαρακτηρίζεται αποτελεσματική στη χρήση της ως καθαριστικός παράγοντας της επιδερμίδας και συμβάλλει στην καταπολέμηση των βακτηριακών μολύνσεων. Τέλος, σύμφωνα με μελέτη εκπόνησαν επιστήμονες του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας FAME Lab στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης οι ιδιότητές της είναι ευεργετικές, όσον αφορά την ενεργοποίηση του μεταβολισμού. Αξίζει να αναφέρουμε πως απαγορεύεται στα μωρά και στις γυναίκες που θηλάζουν. Επιπλέον, δεν πρέπει να δίνεται σε παιδιά για περισσότερο από μία εβδομάδα.

Κουζίνα και ομορφιά
Η μέντα έχει δροσιστική, πιπεράτη και αψιά γεύση. Τα αποξηραμένα της φύλλα δίνουν ένα δροσιστικό τσάι, ενώ τα φρέσκα μπορούν να προστεθούν σε σούπες και σαλάτες. Είναι επίσης ιδανικά για να συνοδέψουμε τυριά και ψάρι ενώ χρησιμοποιούνται σε σάλτσες και λικέρ αλλά και σαν γαρνιτούρα σε παγωτά και επιδόρπια με σοκολάτα. Χρησιμοποιήστε μέντα και αρωματίστε το ρύζι, τα λαχανικά, τα ντρέσινγκς και τις μαρινάδες για τα θαλασσινά. Στην τουρκική κουζίνα αρωματίζεται με φρέσκα φύλλα μέντας το γιαούρτι και σε όλη τη Δυτική Ασία σερβίρεται κεμπάπ με μέντα. Στη μαγειρική η αγγλική σάλτσα μέντας ταιριάζει με το αρνί και το μοσχάρι. Η μέντα καταναλώνεται και ως ρόφημα που αποτελεί εθνικό ποτό της Τυνησίας και του Μαρόκο. Συνδυάζεται με τσίλι, κύμινο, δενδρολίβανο μαντζουράνα, ρίγανη, θυμάρι, θρούμπι, φασκόμηλο και μαϊντανό.
Όσον αφορά τη βιομηχανία της ομορφιάς, χρησιμοποιείται στην παρασκευή καλλυντικών προσώπου, σώματος και μαλλιών, αρωμάτων ενώ παράλληλα είναι ένα από τα πιο δυνατά δροσιστικά αναπνοής. Κυκλοφορεί επίσης και σε αναζωογονητικό λάδι για το μπάνιο που ξεκουράζει και τρέφει το σώμα.
Να σημειώσουμε πως το φυτό της μέντας έχει ύψος που φτάνει τα 50εκ. Το καλοκαίρι εμφανίζει λευκά ή μοβ ανθάκια. Στην ελληνική φύση αυτοφύονται διάφορα είδη μέντας και συναντάται παντού.

*Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως τα βότανα δεν αντικαθιστούν τα φάρμακα και είναι καλό για τη σωστή χρήση τους να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας.

Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Κ. Τσιάρας: Να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα του κλάδου τροφίμων και ποτών

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΑΑΤ

Τις εξαγωγικές επιδόσεις της Ελλάδας εξήρε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, εγκαινιάζοντας τη διεθνή έκθεση Food &Drinks International Expo byDetrop, που διοργανώνεται από τη HELEXPO στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη.

Ο Κώστας Τσιάρας τόνισε πως η ζήτηση για τα ελληνικά τρόφιμα και ποτά αυξάνεται σταθερά στις διεθνείς αγορές. Παραθέτοντας τα στοιχεία, επισήμανε ότι ο κλάδος των ποτών παρουσίασε σημαντική άνοδο κατά 16,31% από το 2020 στο 2021 και κατά 18,29% από το 2021 στο 2022, γεγονός που καταδεικνύει τη δυναμική του κλάδου και την απήχηση των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό.

Πηγή φωτογραφίας: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΑΑΤ

Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε ότι ο κλάδος των προϊόντων κρέατος παρουσίασε αύξηση εξαγωγών από 112 εκατομμύρια ευρώ το 2019 σε 170 εκατομμύρια ευρώ το 2023, επιβεβαιώνοντας ότι ο τομέας των τροφίμων και ποτών της Ελλάδας έχει ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στα προβλήματα και στις προκλήσεις του κλάδου, όπως η κλιματική κρίση και οι γεωπολιτικές πιέσεις, και ανέδειξε τη σημασία της συνένωσης δυνάμεων για την αντιμετώπισή τους. «Η ανάγκη για ενότητα και συνεργασία δεν είναι απλώς σύνθημα, αλλά πράξη ζωής», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα, ως σταθερός εμπορικός κόμβος ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει περαιτέρω το ρόλο της στις διεθνείς αγορές, αξιοποιώντας την πολιτική σταθερότητα, την εμπορική διπλωματία, και την προσήλωση σε υψηλά πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας, είπε.

Πηγή φωτογραφίας: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΑΑΤ

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της έκθεσης, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να γευτούν μοναδικά προϊόντα, ενώ οι παράλληλες εκδηλώσεις αναδεικνύουν τις νέες τάσεις και συνδέουν τους Έλληνες παραγωγούς με κορυφαία εστιατόρια. Επί πλέον, η καινοτόμα B2B πλατφόρμα που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος προσφέρει δυνατότητες δικτύωσης και ανάπτυξης για την εξαγωγική δραστηριότητα.

Ο κ. Τσιάρας επανέλαβε τη δέσμευση του Υπουργείου στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας του κλάδου τροφίμων και ποτών, μέσω προγραμμάτων και πρωτοβουλιών που διευκολύνουν την πρόσβαση των Ελλήνων παραγωγών στις διεθνείς αγορές και ενισχύουν τη βιωσιμότητα και την καινοτομία. 

Πηγή φωτογραφίας: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΑΑΤ

«Είναι τιμή μου να εγκαινιάζω μία από τις κορυφαίες εκθέσεις τροφίμων και ποτών στη χώρα μας, η οποία φέρνει κοντά 250 εκθέτες από 19 χώρες και δημιουργεί γέφυρες συνεργασίας μεταξύ Ελλήνων και διεθνών παραγωγών και επαγγελματιών του χώρου», υπογράμμισε. 

Αναφερόμενος στη διοργάνωση ο κ. Τσιάρας σημείωσε πως κατά την περιήγησή του στα περίπτερα αυτό που είχε δημιουργηθεί ως προσδοκία ξεπεράστηκε από την πραγματικότητα. Τόνισε δε πως η μετεξέλιξη της Detrop σε μια νέα έκθεση δείχνει την προσπάθεια που κάνει και η ΔΕΘ-HELEXPO, αλλά και η χώρα γενικότερα, να αναδείξει τα πολύ σημαντικά προϊόντα του τομέα των τροφίμων και ποτών στην Ελλάδα.


Continue Reading

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

8η Γιορτή Μελιού στο Ζάππειο: Η πιο γλυκιά εμπειρία της Αθήνας!

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: ΣΟΦΙΑ ΜΗΤΡΟΥ

Η πιο γλυκιά γιορτή της πόλης επιστρέφει για 8η χρονιά στο εμβληματικό προαύλιο χώρο του Ζαππείου!

Από τις 30 Οκτωβρίου έως και τις 3 Νοεμβρίου, περισσότεροι από 100 μελισσοκόμοι και παραγωγοί από κάθε γωνιά της Ελλάδας ενώνονται για να προσφέρουν μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία αφιερωμένη στο μέλι.

Η Γιορτή Μελιού είναι η ιδανική ευκαιρία να δοκιμάσετε σπάνιες και εκλεκτές ποικιλίες μελιού, ανακαλύπτοντας μοναδικές γεύσεις που αναδεικνύουν τη μελισσοκομική παράδοση του τόπου μας.

Μέσα από μια γλυκιά βόλτα, θα μάθετε τα πάντα για τη μέλισσα και το αγνό μέλι, καθώς οι ειδικοί μελισσοκόμοι θα σας αποκαλύψουν τα μυστικά της φυσικής παραγωγής του.



Πέρα από γευσιγνωσία, η γιορτή προσφέρει πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους!

Οι μικροί μας φίλοι θα συμμετέχουν σε διαδραστικά εργαστήρια και παιχνίδια, ενώ οι ενήλικες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σεμινάρια για τη χρήση του μελιού και την ευεργετική του επίδραση στην υγεία.

Η 8η Γιορτή Μελιού διεξάγεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων.

Τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου στις 18:00, από τον Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα, κ. Κωνσταντίνο Ζώμπο.

Ελάτε στον πιο όμορφο κήπο της Αθήνας, για μια γλυκιά εμπειρία που θα σας μαγέψει! Η 8η Γιορτή Μελιού σας υπόσχεται μια αξέχαστη βόλτα, γεμάτη γεύσεις, αρώματα και χαμόγελα” αναφέρουν στην πρόσκλησή τους οι διοργανωτές.

Το ωράριο για επίσκεψη στο φεστιβάλ είναι από τις 10:00 έως τις 21:00, με ελεύθερη είσοδο και δωρεάν parking από Λ.Βασιλίσσης Αμαλίας 33.

Πηγή φωτογραφίας: ΣΟΦΙΑ ΜΗΤΡΟΥ

Continue Reading

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Στο δρόμο του χαρακτηρισμού ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης η «κολοβή ελιά Μυτιλήνης»

Published

on

Από

Οι βρώσιμοι καρποί της συγκεκριμένης ποικιλίας έχουν ένα ιδιαίτερο προφίλ χαρακτηριστικών και είναι εύκολη η διάκρισή τους από καρπούς άλλων ποικιλιών ελιάς. Photo credits: Van3ssa_ / pixabay

Μια μοναδική μυτιληνιά ελιά, η «κολοβή ελιά Μυτιλήνης» παίρνει το δρόμο του χαρακτηρισμού ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Ήδη, ολοκληρώθηκε ο απαραίτητος φάκελος από τους ειδικούς επιστήμονες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Διονύσιο Παυλόπουλο και Σέρκο Χαρουτουνιάν και όπως λέει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς παραγωγής της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου Αναστασία Αντωνέλλη «θα κατατεθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να χαρακτηριστεί η ντόπια ποικιλία ελιάς ‘κολοβή ελιά Λέσβου’ ΠΟΠ προϊόν».

Οι βρώσιμοι καρποί της συγκεκριμένης ποικιλίας έχουν ένα ιδιαίτερο προφίλ χαρακτηριστικών και είναι εύκολη η διάκρισή τους από καρπούς άλλων ποικιλιών ελιάς.

Ο καρπός που είναι πράσινος και όταν ωριμάσει μετατρέπεται σε σκούρο μαυροκόκκινο, είναι μικρού έως μεσαίου μεγέθους, με λεπτό φλοιό και σχήμα ωοειδές ή σφαιρικό και κύριο χαρακτηριστικό την κοίλη απόληξη και την παρουσία θηλής ή ακίδας. Έτσι, οι κολοβές ελιές μοιάζουν με βελανίδια, με αποτέλεσμα να αποκαλούνται από τους ντόπιους και ως βαλανολιές.



Η συγκομιδή του καρπού γίνεται χειρωνακτικά, δηλαδή με το παραδοσιακό χειρομάδημα (με τα χέρια) ή τη βοήθεια χειροκίνητων (ή μηχανικών) ραβδιών. Έτσι, παρατηρείται παρουσία μικρότερης ποσότητας χλωροφύλλης στο συγκομιζόμενο καρπό, με συνέπεια να έχει μεγαλύτερο χρόνο διατηρησιμότητας και να είναι απαλλαγμένος από χώμα ή τραυματισμούς που υποβαθμίζουν την ποιότητά του.

Το ελαιόλαδο από την κολοβή ελιά συσκευάζεται σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ένα εξαιρετικής ποιότητας προϊόν που έχει χαρακτηρισθεί ως «Λάδι Μυτιλήνης / Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ)».

Όσον αφορά τώρα τις βρώσιμες ελιές που ζητείται ο χαρακτηρισμός τους ως προϊόν ΠΟΠ, παραδοσιακά ξεπικρίζονται και ζυμώνονται / συντηρούνται σε άλμη με θαλασσινό αλάτι από τις αλυκές της οριοθετημένης περιοχής, χωρίς κάποια επιπλέον επεξεργασία.

Θετική συνέπεια η παραγωγή ενός προϊόντος με τη δυνατόν μικρότερη επεξεργασία. Σε κάποιες περιπτώσεις η άλμη εμπλουτίζεται και με αρωματικά φυτά του νησιού με στόχο να αναδειχθεί το έντονο άρωμα και η γεύση της ελιάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Την Τετάρτη η απονομή του Διεθνούς Βραβείου «Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026» στην Περιφέρεια Κρήτης

Published

on

Από

Photo credits: galyafanaseva / pixabay

Την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου απονέμεται στην Περιφέρεια Κρήτης ένα σημαντικό βραβείο, το Διεθνές Βραβείο «Κρήτη. Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026» από το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού (International Institute of Gastronomy, Culture, Arts &Tourism – IGCAT).

Μια σημαντική διάκριση που έχει ξεχωριστούς συμβολισμούς, αλλά και ιδιαίτερη αξία, καθώς μέσα από αυτή σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη «ισχυροποιείται η διακριτή ταυτότητα του νησιού, όπως αυτή διαμορφώνεται διαχρονικά και μέσα από την γαστρονομία και τα ποιοτικά προϊόντα αγροδιατροφής».



Η πρόταση κατατέθηκε στα τέλη του 2023 με πρωτοβουλία της Εκπαιδευτικής Αναπτυξιακής «Πλοηγός» σε συνεργασία και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και η απόφαση για την ανακήρυξη της Κρήτης σε «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2026», ήταν ομόφωνη από τα μέλη της Επιτροπής των Ειδικών που είχαν επισκεφθεί το νησί, με τον κ. Αρναουτάκη να εκφράζει από την πρώτη στιγμή την ικανοποίησή του γι΄ αυτή την εξέλιξη.

«Είναι μια βράβευση που μας κάνει υπερήφανους», είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αρναουτάκης, συμπληρώνοντας πως: «Η άρτια προετοιμασία της υποψηφιότητας και η συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, έφερε το αποτέλεσμα που προσδοκούσαμε. Συνεχίζουμε ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης του 2026, με στόχο να αναδείξουμε το κρητικό διατροφικό πρότυπο στον παγκόσμιο χάρτη της γαστρονομίας».

Την απόφαση της Διεθνούς Βράβευσης είχε αναγνώσει η Dr. Diane Dodd, ιδρύτρια και πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου IGCAT, η οποία μεταξύ άλλων είχε αναφέρει πως η κριτική επιτροπή μετά την επίσκεψη στο νησί και την αξιολόγηση που έγινε, έκρινε ότι η υποψηφιότητα της Κρήτης ενσωματώνει τους τομείς ενδιαφέροντος του Ινστιτούτου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Ολοκληρώθηκε το KOUZINA 2024: η τελετή λήξης στην παραλία Ιερισσού

Published

on

Από

Μέσα από το έργο εκατοντάδων ανθρώπων, οι οποίοι τιμήθηκαν για τη συμμετοχή και τη συνεισφορά τους στη διοργάνωση, το KOUZINA συνδέθηκε με ΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΑ. Πηγή φωτογραφίας: Eastern Halkidiki

Με τη συμμετοχή 182 τουριστικών επιχειρήσεων και 26 κοινωνικών φορέων, ο Δήμος Αριστοτέλη και το Επιμελητήριο Χαλκιδικής «αποχαιρέτησαν» το KOUZINA 2024, το οποίο φέτος διήρκεσε 4 ολόκληρους μήνες, έχοντας αναδείξει όλες τις τουριστικές μορφές, που αναπτύσσονται στην Ανατολική Χαλκιδική.

Κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής βραβείων συμμετοχής (8.9.24) παρουσιάσθηκε ο απολογισμός έργου της διοργάνωσης, η οποία αποτελεί κορυφαίο πλέον εθνικό θεσμό και έμπρακτη απόδειξη του «πώς η γαστρονομία μετατρέπεται σε όχημα τουριστικής ανάπτυξης στους σύγχρονους τουριστικούς προορισμούς».

«Ανάμεσα στους φετινούς στόχους», είπε ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, «ήταν η ενδυνάμωση της εξωστρέφειας και των διεθνών σχέσεων του Δήμου Αριστοτέλη, η οποία εκδηλώθηκε κυρίως κατά τη διάρκεια του διεθνούς συμποσίου με τίτλο Following Aristotle: 9 από τις 11 δικτυωμένες (με το Δήμο) ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις παρουσίασαν τη σύνδεσή τους με την αριστοτελική φιλοσοφία και τον αθωνικό πολιτισμό».

Πηγή φωτογραφίας: Eastern Halkidiki

Μέσα από το έργο εκατοντάδων ανθρώπων, οι οποίοι τιμήθηκαν για τη συμμετοχή και τη συνεισφορά τους στη διοργάνωση, το KOUZINA συνδέθηκε με ΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΑ, που αποτελούσαν γιορτές των ελληνιστικών χρόνων, αφιερωμένων στον Έλληνα φιλόσοφο Αριστοτέλη.

Παράλληλα το KOUZINA ανέδειξε τη χρήση 33 τοπικών προϊόντων στη μαγειρική / ζαχαροπλαστική, αλλά και το έργο αντίστοιχων παραγωγών, οι οποίοι χρόνο με το χρόνο εντάσσουν τα προϊόντα τους στις τοπικές επιχειρήσεις εστίασης, δημιουργώντας σταδιακά έναν προορισμό, η γαστρονομία του οποίου αποτελεί πρότυπο κυκλικής οικονομίας.

Το KOUZINA βασίσθηκε σε ένα προωθητικό σχέδιο, όπου 5 κορυφαίες παρεμβάσεις προετοίμασαν το κυρίως θέμα του.

Πηγή φωτογραφίας: Eastern Halkidiki

Ξεχωριστό ήταν το δρώμενο, όπου το «αριστοτελικό παραμύθι» περιέγραψε (μέσα από ιστορική παράθεση στοιχείων) την καθημερινότητα του Στανού και του Παλαιοχωρίου – από τους ελληνιστικούς χρόνους μέχρι τους σύγχρονους, τοποθετώντας τον Αλέξη Ζορμπά να περιηγείται στις ορεινές διαδρομές του Κάκαβου και του Αριστοτελικού Όρους.  Times, Sunday Times, The Sun, Express.co περιέγραψαν με μοναδικό τρόπο αυτήν τη σύνδεση, ενώ ανέδειξαν όλους τους αρχαιολογικούς χώρους της Ανατολικής Χαλκιδικής.

Κατά τη διάρκεια του KOUZINA ο Δήμος Αριστοτέλη δικτυώθηκε με το Δήμο Banja Luca, συνεχίζοντας το οργανωμένο άνοιγμα στα δυτικά βαλκάνια, ενώ αφιέρωσε μία ολόκληρη θεματική ενότητα στην κουζίνα της Σικελίας και στις δικτυωμένες με το Δήμο Αριστοτέλη σικελικές πόλεις: Παλέρμο και Μεσσήνα.  Το 2025 η Αριστοτελική Σύμπραξη και η Fiavet Sicily διοργανώνουν το 1ο Συμπόσιο Σχολικού Τουρισμού στην Ανατολική Χαλκιδική, με τη συμμετοχή 100 περίπου Σικελών μαθητών.

Τιμώμενος ευρωπαϊκός προορισμός ήταν η Μάλτα, στην οποία αφιερώθηκε ένα ολόκληρο γαστρονομικό τετραήμερο, ενώ ιδιαίτερο ήταν το πολιτιστικό-γαστρονομικό αφιέρωμα στο Καζακστάν.

Πηγή φωτογραφίας: Eastern Halkidiki

Τιμώμενος ελληνικός προορισμός ήταν η Φλώρινα, η οποία αναγνώρισε στο έπακρο την επιλογή του KOUZINA. Ένα ολόκληρο τριήμερο, αφιερωμένο στη μακεδονίτικη μουσική των χάλκινων και στη γαστρονομία της πόλης στάθηκε αφορμή για γιορτή στη Μεγάλη Παναγία, την Αρναία και την Ιερισσό.

Το φετινό πρόγραμμα δραστηριοτήτων ολοκληρώνεται την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου στην Αρναία, όπου αναβιώνει ο Αρνιώτικος Γάμος: βήμα προς βήμα μία καταγραφή πολιτισμού, ενταγμένη ΣΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΑ, η οποία θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από φέτος.


Continue Reading

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Η Κρήτη Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2026

Published

on

Από

Photo credits: galyafanaseva / pixabay

Το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ενέκρινε την ένταξη της Κρήτης στις Γαστρονομικές Περιφέρειες της Ευρώπης.

Το νησί, ύστερα από ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής των Ειδικών που το επισκέφθηκαν πρόσφατα, ανακηρύχθηκε «Γαστρονομική Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2026».

Πρόκειται για μία εξέλιξη με ξεχωριστούς συμβολισμούς, αλλά και ιδιαίτερη αξία, καθώς η ομόφωνη απόφαση του Διεθνούς Ινστιτούτου Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού, ισχυροποιεί τη διακριτή ταυτότητα της Κρήτης, όπως αυτή διαμορφώνεται στο πέρασμα των χρόνων.



Μία ταυτότητα με ισχυρά ιστορικά χαρακτηριστικά, τα οποία βρίσκονταν επί αιώνες κρυμμένα στην κρητική γη και ήρθαν στο φως μέσα από τις σπουδαίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις.

Και ταυτόχρονα μία ταυτότητα προσανατολισμένη στο παρόν και το μέλλον, καθώς η μοναδικότητα της κρητικής γαστρονομίας συνιστά ένα ιδιαίτερο στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, «η τιμητική απόφαση του Διεθνούς Ινστιτούτου Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού, για την ανακήρυξη της Κρήτης ως Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2026 συνιστά μια μεγάλη επιτυχία. Μια εξέλιξη που μας κάνει υπερήφανους».

«Συνεχίζουμε ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης του 2026 με στόχο να αναδείξουμε το κρητικό διατροφικό πρότυπο στον παγκόσμιο χάρτη της γαστρονομίας», προσθέτει ο κ. Αρναουτάκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ7 ώρες ago

COP29: Ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο θερμαίνεται η Μεσόγειος

ΕΙΔΗΣΕΙΣ8 ώρες ago

Το Minecraft εισέρχεται στον πραγματικό κόσμο με θεματικά πάρκα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ13 ώρες ago

Η Ford περικόπτει άλλες 4.000 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ15 ώρες ago

Αυστηρά μέτρα εις βάρος των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων θα λάβει η Κροατία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ17 ώρες ago

Η Ελλάδα στο top10 των προορισμών των φοιτητών από τις ΗΠΑ για σπουδές στο εξωτερικό

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα ago

Νάξος: Στα καλύτερα «μυστικά» μέρη της Ευρώπης για τους Αμερικανούς

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα ago

Με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας συνδέεται η υψηλή καρδιοαναπνευστική ικανότητα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Το 2025 τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Ξεκίνησε η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων

ΥΓΕΙΑ2 ημέρες ago

Η πολύωρη καθιστική ζωή μπορεί να βλάψει την υγεία της καρδιάς

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Με κλείσιμο απειλείται το μεγαλύτερο Δίγλωσσο Σχολείο της Ομογένειας στο Μόναχο

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Εορτασμός για τα δέκα χρόνια του Συλλόγου Ελλήνων Ιατρών Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Επιστήμονες καλούν τη Βρετανία να καταργήσει τις αλλαγές της ώρας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Ανοιχτή επιστολή καλλιτεχνών κατά της χρήσης έργων τους από την Τεχνητή Νοημοσύνη

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Η βρετανική κυβέρνηση θα απαγορεύσει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις προς Βηρυτό και Τεχεράνη έως τις αρχές του 2025

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Η Βενετία αυξάνει το εισιτήριο εισόδου για να αντιμετωπίσει τον υπερτουρισμό

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Η Κρήτη στα 10 καλύτερα ταξιδιωτικά μέρη της Ευρώπης για χειμερινές εμπειρίες με ήλιο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Απευθείας πτήσεις από Αθήνα προς Τίρανα ξεκίνησε η SKY express

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Εκδήλωση “Νίκος Καζαντζάκης: Ένας παγκόσμιος ταξιδευτής” στην έδρα του ΟΗΕ

Europolitis TV7 μήνες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

Europolitis TV8 μήνες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

Europolitis TV1 έτος ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV2 έτη ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV4 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch4 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch4 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch4 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV4 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV4 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis