ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αρθρο του Αλ.Τσίπρα στη γερμανική εφημερίδα «Der Tagesspiegel»
Να αποκαταστήσει έναν διαδεδομένο -όπως τον χαρακτηρίζει- μύθο αναφορικά με το ασφαλιστικό σύστημα και ιδιαίτερα για τις συντάξεις στην Ελλάδα επιχειρεί μέσα από άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα «Der Tagesspiegel» ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Στο άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας ο κ. Τσίπρας αναφέρει πως είναι λάθος να πιστεύουν οι Γερμανοί ότι πληρώνουν μισθούς και συντάξεις Ελλήνων, ενώ παράλληλα σημειώνει ότι είναι αθέμιτο να χρησιμοποιούνται επιλεκτικά στατιστικοί δείκτες, περιβεβλημένοι μάλιστα με το κύρος διακεκριμένων οικονομολόγων όπως ο Ολιβιέρ Μπλανσάρ για να παραχθούν αστήρικτες γενικεύσεις, που συσκοτίζουν την πραγματικότητα.
Ο πρωθυπουργός εξηγεί πως δεν παρεμβαίνει για να αρνηθεί ότι το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα έχει πρόβλημα, αλλά για να επισημάνει που ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα και πως μπορεί να επιλυθεί καθώς, όπως σημειώνει, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κύματα περικοπών, χωρίς όμως να αποδώσουν κάτι, παρά μόνο μεγαλύτερη ύφεση που έκανε το πρόβλημα ακόμα μεγαλύτερο.
Ο κ. Τσίπρας τονίζει πως γενικά, το ασφαλιστικό σύστημα αποτελεί τον θεσμοθετημένο μηχανισμό αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών και η βιωσιμότητα του είναι κεντρικό ζήτημα για το σύνολο της κοινωνίας.
«Παραδοσιακά, αυτή η αλληλεγγύη σημαίνει ότι οι νέοι χρηματοδοτούν με τις εισφορές τους τις συντάξεις των γονιών τους», αναφέρει, ωστόσο, όπως γράφει, στην Ελλάδα της κρίσης, συχνά βλέπουμε αυτή την αλληλεγγύη αντεστραμμένη αφού οι συντάξεις των γονιών χρηματοδοτούν την επιβίωση των παιδιών τους.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι συντάξεις της τρίτης ηλικίας είναι το τελευταίο καταφύγιο για ολόκληρες οικογένειες που έχουν ένα ή κανένα πλέον μέλος να εργάζεται σε μια χώρα με ανεργία 25% στο γενικό πληθυσμό και 50% στους νέους.
«Μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση», τονίζει, «δεν μπορούμε να υιοθετούμε μια λογική τυφλών και οριζόντιων περικοπών, όπως μας ζητάνε κάποιοι, που θα προκαλέσουν δραματικές κοινωνικές συνέπειες».
Όμως, όπως υπογραμμίζει, από την άλλη δεν στεκόμαστε καθόλου αδιάφορα μπροστά στην αδύναμη προοπτική του ασφαλιστικού μας συστήματος και είμαστε αποφασισμένοι να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του.
Μάλιστα, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός τονίζει ότι στην εξέλιξη μιας διαπραγμάτευσης είναι θεμιτή η επίμονη αντιπαράθεση επιχειρημάτων, αρκεί να υπάρχει ειλικρίνεια και καλή πίστη μεταξύ των μερών. Διαφορετικά, προσθέτει, όταν ο διάλογος δεν αποσκοπεί στην αλήθεια, πρέπει να καταφύγει κανείς στις μεθόδους που περιγράφει ο σπουδαίος Γερμανός φιλόσοφος Σοπενάουερ στο «Η Τέχνη του να έχεις πάντα δίκιο»!
Ολόκληρο το άρθρο γνώμης του Αλέξη Τσίπρα στο Tagesspiegel:
Στην εξέλιξη μιας διαπραγμάτευσης είναι θεμιτή η επίμονη αντιπαράθεση επιχειρημάτων, αρκεί να υπάρχει ειλικρίνεια και καλή πίστη μεταξύ των μερών.
Διαφορετικά, όταν ο διάλογος δεν αποσκοπεί στην αλήθεια, πρέπει να καταφύγει κανείς στις μεθόδους που περιγράφει ο σπουδαίος Γερμανός φιλόσοφος Σοπενάουερ στο «Η Τέχνη του να έχεις πάντα δίκιο»!
Γιατί είναι αθέμιτο να χρησιμοποιούνται επιλεκτικά στατιστικοί δείκτες, περιβεβλημένοι μάλιστα με το κύρος διακεκριμένων οικονομολόγων όπως ο Olivier Blanchard, για να παραχθούν αστήρικτες γενικεύσεις που συσκοτίζουν την πραγματικότητα.
Με δυό λόγια η σημερινή μου παρέμβαση στη φιλόξενη εφημερίδα σας αποσκοπεί στο να αποκαταστήσει έναν διαδεδομένο μύθο προς τον μέσο Γερμανό φορολογούμενο. Όσοι του λένε ότι πληρώνει μισθούς και συντάξεις Ελλήνων δεν του λένε την αλήθεια.
Δεν παρεμβαίνω για να αρνηθώ ότι το ασφαλιστικό μας σύστημα έχει πρόβλημα. Αλλά για να επισημάνω που ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα και πως μπορεί να επιλυθεί. Γιατί τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κύματα περικοπών, χωρίς όμως να αποδώσουν κάτι, παρά μόνο μεγαλύτερη ύφεση που έκανε το πρόβλημα ακόμα μεγαλύτερο.
Πιο συγκεκριμένα, ίσως να ακούγεται εντυπωσιακά μεγάλο ως μέγεθος ότι ποσοστό 75% των πρωτογενών δαπανών πηγαίνει στην πληρωμή μισθών και συντάξεων. Στην πραγματικότητα, όμως, μόλις το 30% αφορά τις συντάξεις και εν πάση περιπτώσει οι μισθοί είναι διαφορετικό πράγμα από τις συντάξεις και η άθροισή τους είναι σοβαρό μεθοδολογικό σφάλμα.
Ειδικά η σύγκριση με την Γερμανία είναι μάλλον παραπειστική καθώς σύμφωνα με τα διαχρονικά στοιχεία των Αgeing Reports (2009, 2015) η συνταξιοδοτική δαπάνη στην Ελλάδα από 11,7% του ΑΕΠ το 2007 (ελάχιστα υψηλότερη από το 10,4% της Γερμανίας) έφτασε στο 16,2% το 2013 (ενώ στη Γερμανία παρέμεινε περίπου σταθερό).
Που οφείλεται αυτή η αύξηση; Μήπως στην αύξηση των συνταξιούχων ή στην αύξηση των συντάξεων; Τίποτα από τα δύο, αφού ο αριθμός των συνταξιούχων δεν έχει μεταβληθεί ιδιαίτερα ενώ το ύψος των συντάξεων έχει συρρικνωθεί δραματικά από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν.
Αρκεί η απλή αριθμητική για να συμπεράνει κανείς ότι η αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης σαν ποσοστό του ΑΕΠ οφείλεται αποκλειστικά στη μείωση του ΑΕΠ (του παρονομαστή) και όχι στην αύξηση της δαπάνης (του αριθμητή). Με άλλα λόγια, το ΑΕΠ μειώθηκε πιο γρήγορα από τις συντάξεις.
Σε ότι αφορά τις ηλικίες συνταξιοδότησης, μήπως στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται πολύ νωρίτερα;
Η αλήθεια είναι το όριο συνταξιοδότησης στην Ελλάδα είναι στα 67 έτη για άντρες και γυναίκες, δηλαδή δύο χρόνια πάνω από τη Γερμανία.
Η μέση ηλικία αποχώρησης από την αγορά εργασίας των αντρών στην Ελλάδα είναι στα 64,4 χρόνια, δηλαδή 8 μήνες νωρίτερα από τα 65,1 χρόνια της Γερμανίας ενώ οι ελληνίδες γυναίκες αποχωρούν από την εργασία τους στα 64,5 χρόνια, 3,5 περίπου μήνες αργότερα από τις γερμανίδες που αποχωρούν στα 64,2 χρόνια.
Τα παραπάνω δεν τα αναφέρω για να αποφύγω το πρόβλημα ούτε για να αρνηθώ τις στρεβλώσεις και παθογένειες του ασφαλιστικού μας συστήματος αλλά για να αποδείξω ότι το πρόβλημα δεν είναι η υποτιθέμενη γενναιοδωρία του.
Η πιο σημαντική διαταραχή στο σύστημα οφείλεται στα μειωμένα έσοδα που κατέγραψε τα τελευταία χρόνια. Αυτά προέκυψαν τόσο από τις απώλειες περιουσιακών στοιχείων που προκάλεσε το PSI ( κούρεμα των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που κατείχαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία με συνολικό κόστος περίπου 25 δις) όσο όμως -και κυρίως- από την μεγάλη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που προκάλεσε η εκτίναξη της ανεργίας και η μείωση των μισθών.
Ειδικότερα δε, κατά τη περίοδο 2010- 2014 με σειρά μέτρων αφαιρέθηκαν από το ασφαλιστικό μας σύστημα περί τα 13 δις ευρώ, με αντίστοιχη μείωση συντάξεων και παροχών σε ποσοστό περίπου 50%, γεγονός που έχει εξαντλήσει τα περιθώρια περεταίρω μειώσεων χωρίς να θιγεί ο πυρήνας λειτουργίας του συστήματος.
Εξάλλου, πρέπει να καταλάβουμε ότι το σύστημα πιέζεται κυρίως από την πλευρά των εσόδων κι όχι τόσο των δαπανών, όπως συχνά υπονοείται.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να επισημάνω και ένα επιπλέον στοιχείο που αποτελεί ιδιαιτερότητα της Ελλάδας της κρίσης. Το ασφαλιστικό σύστημα αποτελεί τον θεσμοθετημένο μηχανισμό αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών και η βιωσιμότητα του είναι κεντρικό ζήτημα για το σύνολο της κοινωνίας. Παραδοσιακά, αυτή η αλληλεγγύη σημαίνει ότι οι νέοι χρηματοδοτούν με τις εισφορές τους τις συντάξεις των γονιών τους. Όμως, στην Ελλάδα της κρίσης, συχνά βλέπουμε αυτή την αλληλεγγύη αντεστραμμένη αφού οι συντάξεις των γονιών χρηματοδοτούν την επιβίωση των παιδιών τους. Οι συντάξεις της τρίτης ηλικίας είναι το τελευταίο καταφύγιο για ολόκληρες οικογένειες που έχουν ένα ή κανένα πλέον μέλος να εργάζεται σε μια χώρα με ανεργία 25% στο γενικό πληθυσμό και 50% στους νέους.
Μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση δεν μπορούμε να υιοθετούμε μια λογική τυφλών και οριζόντιων περικοπών, όπως μας ζητάνε κάποιοι, που θα προκαλέσουν δραματικές κοινωνικές συνέπειες.
Από την άλλη δεν στεκόμαστε καθόλου αδιάφορα μπροστά στην αδύναμη προοπτική του ασφαλιστικού μας συστήματος και είμαστε αποφασισμένοι να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του.
Η Ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για εξορθολογισμό του συστήματος. Συμφωνήσαμε στην άμεση κατάργηση του καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που αυξάνουν τη μέση ηλικία συνταξιοδότησης και δεσμευτήκαμε να προχωρήσουμε άμεσα στην ενοποίηση των ταμείων, μειώνοντας τα λειτουργικά τους έσοδα και περιορίζοντας τα ειδικά καθεστώτα.
Όπως αναλύσαμε διεξοδικά στις συζητήσεις με τους θεσμούς, αυτές οι μεταρρυθμίσεις λειτουργούν αποφασιστικά υπέρ της βιωσιμότητας του συστήματος. Κι όπως όλες οι μεταρρυθμίσεις, τα αποτελέσματά τους δεν φαίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Όμως η βιωσιμότητα απαιτεί μακροπρόθεσμη οπτική και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με στενά βραχυπρόθεσμα δημοσιονομικά κριτήρια (πχ μείωση δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ το 2016).
Ο Ντισραέλι έλεγε ότι υπάρχουν τριών ειδών ψεύδη: τα συνήθη, τα καταστρεπτικά και η στατιστική. Ας μην επιτρέψουμε μια ιδεοληπτική χρήση των δεικτών να καταστρέψει την ώριμη συμφωνία που προετοιμάσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα των εντατικών διαβουλεύσεων. Είναι καθήκον όλων μας.
Πηγή: protothema.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Σε Ελλάδα και Ιταλία τα πρωτεία στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών για το 2023
Ελλάδα και Ιταλία κατέχουν τα πρωτεία στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών για το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία διακίνησης επιβατών που δημοσιοποίησε η Eurostat.
Συγκρίνοντας το 2023 με το 2022 ο αριθμός των επιβατών στις θαλάσσιες μεταφορές αυξήθηκε σε 16 από τις 21 χώρες της Ε.Ε.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις επιβατών καταγράφηκαν σε Ιταλία (6,5 εκατομμύρια), Ελλάδα (4,8 εκατομμύρια) και Γαλλία (3,2 εκατομμύρια).
Η Μεσίνα στην Ιταλία ήταν το πιο πολυσύχναστο επιβατικό λιμάνι της Ε.Ε., με 11,3 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ ακολουθούν το Ρέτζιο ντι Καλάμπρια στην Ιταλία με 11,1 εκατομμύρια επιβάτες και ο Πειραιάς με 9,6 εκατομμύρια.
Συνολικά το 2023 στους λιμένες της Ε.Ε. διακινήθηκαν 395,3 εκατομμύρια επιβάτες, σημειώνοντας αύξηση 5,8% σε σύγκριση με το 2022 (374 εκατομμύρια).
Ωστόσο, ο αριθμός των επιβατών ήταν κατά 5,5% χαμηλότερος από τα προ-COVID επίπεδα του 2019.
Στο σύνολο τα ιταλικά λιμάνια κατέγραψαν τον υψηλότερο αριθμό επιβατών: 85,4 εκατομμύρια (22% του συνόλου της Ε.Ε.). Ακολούθησαν τα ελληνικά λιμάνια, με 75 εκατομμύρια επιβάτες (19% του συνόλου της Ε.Ε.) και η Δανία με 41,2 εκατομμύρια επιβάτες (10%).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Σε Ελλάδα και Ιταλία τα πρωτεία στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών για το 2023
- Μειώθηκαν οι πωλήσεις των καινούργιων αυτοκινήτων στην ΕΕ τον Νοέμβριο
- Γερμανία: Στους τέσσερις οι νεκροί από την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου
- Ισπανία: Προς απαγόρευση τα ζαχαρούχα ποτά στις σχολικές καντίνες
- Χρόνια λοίμωξη του εντέρου επηρεάζει την ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Μειώθηκαν οι πωλήσεις των καινούργιων αυτοκινήτων στην ΕΕ τον Νοέμβριο
Τον Νοέμβριο του 2024, οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 1,9%. Η Γαλλία πρωτοστάτησε με απότομη πτώση 12,7%, ακολουθούμενη από την Ιταλία (-10,8%), ενώ η γερμανική αγορά παρέμεινε ελαφρά στάσιμη (0,5%).
Μεταξύ των τεσσάρων σημαντικότερων αγορών της ΕΕ, μόνο η Ισπανία κατέγραψε θετική ανάπτυξη (6,4%), ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA).
Το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2024, οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων παρέμειναν σταθερές (+0,4%), φτάνοντας τα 9,7 εκατομμύρια μονάδες. Ενώ η αγορά στην Ισπανία είχε θετικές επιδόσεις (+5,1%), πτώση σημειώθηκε στη Γαλλία (-3,7%), τη Γερμανία (-0,4%) και την Ιταλία (-0,2%).
Το μερίδιο αγοράς των ηλεκτρικών αυτοκινήτων με μπαταρία για τον Νοέμβριο του 2024 μειώθηκε στο 15% από 16,3% πέρυσι, ενώ ο όγκος μειώθηκε κατά 9,5%. Οι ταξινομήσεις Plug-in υβριδικών αυτοκινήτων για τον Νοέμβριο του 2024 μειώθηκαν επίσης κατά 8,8%.
Οι ταξινομήσεις υβριδικών ηλεκτρικών οχημάτων αυξήθηκαν κατά 18,5% τον Νοέμβριο, με το μερίδιο αγοράς να αυξάνεται στο 33,2%, από 27,5% τον περασμένο Νοέμβριο, ξεπερνώντας τις ταξινομήσεις βενζινοκίνητων αυτοκινήτων για τρίτο συνεχόμενο μήνα.
Τον Νοέμβριο του 2024, οι πωλήσεις βενζινοκίνητων αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 7,8%. Και οι τέσσερις μεγάλες αγορές κατέγραψαν μειώσεις: η Γαλλία σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση, με τις εγγραφές να πέφτουν κατακόρυφα κατά 31,5%, ακολουθούμενη από την Ιταλία με πτώση 12,3%.
Αν και πιο μέτριες, η Γερμανία και η Ισπανία κατέγραψαν επίσης πτώση (-5,4% και -2,3%, αντίστοιχα). Με 266.115 νέα αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν τον περασμένο μήνα, το μερίδιο αγοράς για τη βενζίνη μειώθηκε στο 30,6%, από 32,5% τον ίδιο μήνα πέρυσι.
Η αγορά αυτοκινήτων ντίζελ υποχώρησε κατά 15,3%, καταλαμβάνοντας μερίδιο αγοράς 10,6% τον περασμένο Νοέμβριο. Συνολικά, μειώσεις παρατηρήθηκαν στις περισσότερες αγορές της ΕΕ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Σε Ελλάδα και Ιταλία τα πρωτεία στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών για το 2023
- Μειώθηκαν οι πωλήσεις των καινούργιων αυτοκινήτων στην ΕΕ τον Νοέμβριο
- Γερμανία: Στους τέσσερις οι νεκροί από την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου
- Ισπανία: Προς απαγόρευση τα ζαχαρούχα ποτά στις σχολικές καντίνες
- Χρόνια λοίμωξη του εντέρου επηρεάζει την ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Γερμανία: Στους τέσσερις οι νεκροί από την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου
Ο απολογισμός της επίθεσης που σημειώθηκε χθες, Παρασκευή, σε υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά στο Μαγδεμβούργο ανέρχεται σε τέσσερις νεκρούς, ανέφερε σήμερα η εφημερίδα Bild, επικαλούμενη την αστυνομία.
Εξάλλου, σύμφωνα με την ίδια πηγή 41 από τους τραυματίες της επίθεσης βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, 86 άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία με σοβαρά τραύματα και 78 ακόμη ελαφρά.
Λίγο μετά τις 20:00 (ώρα Ελλάδος) της Παρασκευής, ένα μαύρο αυτοκίνητο τύπου SUV και μάρκας BMW έπεσε με μεγάλη ταχύτητα πάνω στο πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο σε υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου.
Ο οδηγός του ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, ένας 50χρονος Σαουδάραβας γιατρός από τη γειτονική πόλη του Μπέρνμπουργκ, συνελήφθη άμεσα και βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για τα κίνητρά του, τα οποία, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel «σχεδόν αποκλείεται» να είναι ισλαμιστικά.
O Ταλέμπ Α. έφθασε στην Γερμανία το 2006 από τη Σαουδική Αραβία και από το 2016 έχει λάβει καθεστώς ασύλου ως πολιτικός πρόσφυγας. Ήταν μάλιστα εξέχον μέλος της κοινότητας αυτοεξόριστων Σαουδαράβων στη Γερμανία και λειτουργούσε ως σημείο επαφής των συμπατριωτών του αιτούντων άσυλο, κυρίως των γυναικών, ενώ ήταν ιδιαίτερα ενεργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με αναρτήσεις του τοποθετείτο συχνά εναντίον του Ισλάμ, πολύ πιο εντατικά μάλιστα από τις 11 Νοεμβρίου, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να αισθανόταν καταδιωκόμενος στη Γερμανία, η οποία φοβόταν ότι «εξισλαμίζεται».
Σύμφωνα με το RTL, το τελευταίο διάστημα εξέφραζε τη δυσαρέσκειά του για την πολιτική των κρατών του Κόλπου και υποστήριζε την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), ήταν θαυμαστής του Ίλον Μασκ, ενστερνιζόταν πολλές θεωρίες συνωμοσίας και δεν ήταν γνωστός στις γερμανικές αρχές ως ριζοσπαστικοποιημένος. Ο 50χρονος Σαουδάραβας εργαζόταν ως γιατρός στο ψυχιατρικό τμήμα κλινικής στο Μπέρνμπουργκ, περίπου 50 χιλιόμετρα νοτίως του Μαγδεμβούργου.
Τις επόμενες ώρες αναμένονται στο Μαγδεμβούργο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ.
Σχετικά με το κίνητρο του δράστη, ο πρωθυπουργός της Σαξονίας-Άνχαλτ Ράινερ Χάζελοφ δήλωσε ότι οι έρευνες συνεχίζονται, σημείωσε ωστόσο ότι «λόγω της σφοδρότητας της επίθεσης», πιθανόν την υπόθεση να αναλάβει ο ομοσπονδιακός γενικός εισαγγελέας, κάτι που θα σήμαινε ότι το κίνητρο θεωρείται τρομοκρατικό.
Η Σαουδική Αραβία πάντως εξέφρασε την αλληλεγγύη της στον γερμανικό λαό και στις οικογένειες των θυμάτων και επιβεβαίωσε την πολιτική της για «αποκήρυξη της βίας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters
- Σε Ελλάδα και Ιταλία τα πρωτεία στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών για το 2023
- Μειώθηκαν οι πωλήσεις των καινούργιων αυτοκινήτων στην ΕΕ τον Νοέμβριο
- Γερμανία: Στους τέσσερις οι νεκροί από την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου
- Ισπανία: Προς απαγόρευση τα ζαχαρούχα ποτά στις σχολικές καντίνες
- Χρόνια λοίμωξη του εντέρου επηρεάζει την ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ισπανία: Προς απαγόρευση τα ζαχαρούχα ποτά στις σχολικές καντίνες
Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων που προορίζονται για τη βελτίωση της ποιότητας της διατροφής στις σχολικές καντίνες, προβλέποντας την απαγόρευση των ζαχαρούχων ποτών και την υποχρέωση να διατίθενται καθημερινά φρούτα και λαχανικά στα παιδιά.
«Όλα τα παιδιά, όποιος κι αν είναι ο τόπος γέννησής τους, έχουν το δικαίωμα μιας υγιούς διατροφής», επισήμανε ο υπουργός Κατανάλωσης Πάμπλο Μπουστιντούι, ανακοινώνοντας αυτά τα μέτρα, τα οποία θα περιλαμβάνονται σε ένα «διάταγμα για την προώθηση μιας υγιούς και βιώσιμης διατροφής στις σχολικές μονάδες».
Αυτό το κείμενο, που επί του παρόντος συντάσσεται, θα εγγυηθεί μεταξύ άλλων «την καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και θα αποκλείσει τα ζαχαρούχα ποτά από τα γεύματα» στα σχολεία, διευκρίνισε ο υπουργός, μέλος του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς Sumar.
Αυτά τα μέτρα ανακοινώθηκαν με την ευκαιρία της δημοσίευσης μιας έρευνας του υπουργείου, που καταδεικνύει ότι τα παιδιά, τα οποία προέρχονται από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, «καταναλώνουν περισσότερα ζαχαρούχα ποτά και λιγότερα φρούτα και λαχανικά» και είναι πιο επιρρεπή σε σύγκριση με τα άλλα στο να γίνουν «υπέρβαρα».
Βάσει αυτής της έρευνας, η οποία δημοσιεύεται κάθε χρόνο, το ποσοστό των υπέρβαρων μεταξύ των παιδιών στην Ισπανία, ηλικίας 6 έως 9 ετών, μειώθηκε το 2023 «κατά 4,5% γενικά», κάτι που συνιστά «τη μεγαλύτερη μείωση, η οποία έχει ποτέ καταγραφεί στην ιστορική σειρά», όμως το πρόβλημα συνεχίζει να επηρεάζει περισσότερο από το 30% των μαθητών (36,1%).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
- Σε Ελλάδα και Ιταλία τα πρωτεία στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών για το 2023
- Μειώθηκαν οι πωλήσεις των καινούργιων αυτοκινήτων στην ΕΕ τον Νοέμβριο
- Γερμανία: Στους τέσσερις οι νεκροί από την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου
- Ισπανία: Προς απαγόρευση τα ζαχαρούχα ποτά στις σχολικές καντίνες
- Χρόνια λοίμωξη του εντέρου επηρεάζει την ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες αυξάνουν τις τιμές των βενζινοκίνητων αυτοκινήτων
Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες αυξάνουν τις τιμές των βενζινοκίνητων οχημάτων και ετοιμάζουν εκπτώσεις στα ηλεκτρικά οχήματα στην προσπάθειά τους να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις των νέων ορίων για τις εκπομπές ρύπων.
Αυτή η τάση σαφώς και θα μειώσει την κερδοφορία των αυτοκινητοβιομηχανιών, αλλά ουσιαστικά θα τους απαλλάξει από τα βαριά πρόστιμα. Ωστόσο, είναι προτιμότερο να μειώσουν τις τιμές στα μοντέλα τους, ώστε να γίνουν ελκυστικότερες, παρά να δώσουν χρήματα που θα βγουν από τα ταμεία τους και θα τις αναγκάσουν σε οικονομική ασφυξία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μειώσει σημαντικά το ανώτατο όριο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στα αυτοκίνητα από την 1η Ιανουαρίου, πράγμα που σημαίνει ότι τουλάχιστον ένα από τα πέντε αυτοκίνητα που θα πωλούνται θα πρέπει να είναι ηλεκτρικά για να πιαστούν οι στόχοι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) το 20% όλων των πωλήσεων θα πρέπει να είναι EV για να αποφευχθούν βαριά πρόστιμα. Μέχρι στιγμής φέτος μόνο το 13% από το σύνολο των πωλήσεων είναι ηλεκτρικά.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, τα γκρουπ VW, Stellantis και Renault αύξησαν τις τιμές των βενζινοκίνητων μοντέλων κατά αρκετές εκατοντάδες ευρώ τους τελευταίους δύο μήνες, σε μια προσπάθεια να στρέψουν προς τα ηλεκτρικά τους πελάτες προκειμένου να περιοριστούν οι εκπομπές ρύπων. Αυτή την τακτική ίσως να ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες, στην προσπάθειά τους να πετύχουν τις εκπομπές ρύπων.
Παράλληλα θα δούμε και εταιρείες να συγχωνεύονται όχι αποκλειστικά για να πετύχουν τις εκπομπές ρύπων, αλλά για να μειώσουν και το κόστος παραγωγής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επικείμενη συγχώνευση της Nissan με την Honda, αλλά και η συνεργασία της Suzuki με την Volvo που ανήκει στην Geely.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Σε Ελλάδα και Ιταλία τα πρωτεία στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών για το 2023
- Μειώθηκαν οι πωλήσεις των καινούργιων αυτοκινήτων στην ΕΕ τον Νοέμβριο
- Γερμανία: Στους τέσσερις οι νεκροί από την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου
- Ισπανία: Προς απαγόρευση τα ζαχαρούχα ποτά στις σχολικές καντίνες
- Χρόνια λοίμωξη του εντέρου επηρεάζει την ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Απλούστερη και φιλικότερη η Υπεύθυνη Δήλωση και η Εξουσιοδότηση μέσω gov.gr
Δύο από τις δημοφιλέστερες υπηρεσίες του gov.gr, η Υπεύθυνη Δήλωση και η Εξουσιοδότηση, γίνονται ακόμα πιο φιλικές.
Πλέον, οι πολίτες θα έχουν προσυμπληρωμένα τα προσωπικά τους στοιχεία, εξοικονομώντας χρόνο και απολαμβάνοντας μια ποιοτικότερη εμπειρία χρήστη, ενώ συγχρόνως ελαχιστοποιούνται τυχόν λάθη, σύμφωνα με το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί περισσότερες από 27 εκατομμύρια Υπεύθυνες Δηλώσεις και 6,6 εκατομμύρια Εξουσιοδοτήσεις.
Στη νέα έκδοση της Υπεύθυνης Δήλωσης, όπως και της Εξουσιοδότησης, προστίθενται αυτόματα το όνομα και επώνυμο πατέρα, το όνομα και επώνυμο μητέρας, ο τόπος γέννησης, ο αριθμός ταυτοποιητικού εγγράφου, στοιχεία που αντλούνται από το Φορολογικό Μητρώο, καθώς και ο τόπος κατοικίας και η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), στοιχεία που αντλούνται από το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας, emep.gov.gr.
Μέχρι σήμερα τα προσυμπληρωμένα στοιχεία ήταν το ονοματεπώνυμο, η ημερομηνία γέννησης, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και ο αριθμός κινητού τηλεφώνου. Για τη διευκόλυνση των πολιτών, παρέχεται η δυνατότητα επεξεργασίας των προαναφερόμενων στοιχείων στην ψηφιακή φόρμα, ώστε να διορθώσουν τυχόν ανακρίβειες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Σε Ελλάδα και Ιταλία τα πρωτεία στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών για το 2023
- Μειώθηκαν οι πωλήσεις των καινούργιων αυτοκινήτων στην ΕΕ τον Νοέμβριο
- Γερμανία: Στους τέσσερις οι νεκροί από την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου
- Ισπανία: Προς απαγόρευση τα ζαχαρούχα ποτά στις σχολικές καντίνες
- Χρόνια λοίμωξη του εντέρου επηρεάζει την ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ
You must be logged in to post a comment Login