Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παραίτηση στελέχους του κόμματος της Μέρκελ λόγω της Ελλάδας

Published

on

Την πρόθεσή του να παραιτηθεί χωρίς βέβαια να αφήσει την έδρα του στην Bundestag, εξέφρασε ο βουλευτής του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ,  Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, διαμαρτυρόμενος για την πολιτική διάσωσης της Ελλάδας που ακολουθεί η γερμανική κυβέρνηση.

Όπως τονίζει ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε στην ιδιαίτερη πατρίδα του: «Το αργότερο με το τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, βαδίζουμε με τεράστια βήματα στον δρόμο μιας «ένωσης μεταφοράς πόρων». Δεν μπορώ να συμπορευθώ σε αυτό. Όχι από πείσμα, αλλά από πεποίθηση. Δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι».

Η παραίτηση του κ. Μπόσμπαχ, ο οποίος έχει καταψηφίσει όλα τα πακέτα βοήθειας για την Ελλάδα, θα υποβληθεί επισήμως όταν ανοίξει και πάλι η γερμανική Βουλή.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρευνα σε 68 χώρες αποκαλύπτει την εμπιστοσύνη του κοινού στην επιστήμη

Published

on

Από

Το 75% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι οι μέθοδοι επιστημονικής έρευνας είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστωθεί αν κάτι είναι αληθές ή ψευδές. Photo credits: felixioncool / pixabay

Μελέτη που διεξήχθη σε 68 χώρες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, διαπιστώνει ότι το κοινό δείχνει εμπιστοσύνη στους επιστήμονες και ζητά μεγαλύτερη συμμετοχή τους στην κοινωνία και τη χάραξη πολιτικής.

Η έρευνα του TISP, μια κοινοπραξία με έδρα το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, η οποία περιλαμβάνει 241 ερευνητές από 169 ινστιτούτα σε όλο τον κόσμο, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Human Behaviours».

Η έρευνα, στην οποία πήραν μέρος 71.922 άτομα, παρέχει τη μεγαλύτερη παγκόσμια συλλογή δεδομένων σχετικά με την εμπιστοσύνη στους επιστήμονες, μετά την πανδημία του Covid-19.



Όπως προκύπτει, η πλειοψηφία του κοινού έχει σχετικά υψηλή εμπιστοσύνη στους επιστήμονες: το μέσο επίπεδο εμπιστοσύνης σε όλες τις χώρες είναι 3,62 (στην κλίμακα ως 1 ορίζεται η πολύ χαμηλή εμπιστοσύνη και 5 η πολύ υψηλή εμπιστοσύνη).

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι καμία χώρα δεν δείχνει χαμηλή εμπιστοσύνη στους επιστήμονες. Ωστόσο, υπάρχουν αξιοσημείωτες παραλλαγές ανάμεσα σε χώρες και περιοχές.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Αίγυπτος (4,30) και ακολουθούν η Ινδία, η Νιγηρία, η Κένυα και η Αυστραλία. Τη μικρότερη εμπιστοσύνη στους επιστήμονες δείχνουν οι πολίτες στην Αιθιοπία, τη Ρωσία, τη Βολιβία, το Καζακστάν και τελευταία την Αλβανία (3,05).

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 56η θέση, με το επίπεδο εμπιστοσύνης να διαμορφώνεται χαμηλότερα από τον μέσο όρο, στο 3,39. Σε λίγο υψηλότερη θέση από την Ελλάδα (52η) βρίσκεται η Κύπρος (3,42).



Οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι οι επιστήμονες είναι ικανοί να διεξάγουν έρευνα υψηλού αντίκτυπου (78%), είναι ειλικρινείς (57%) και ενδιαφέρονται για την ευημερία των ανθρώπων (56%).

Το 52% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι οι επιστήμονες θα πρέπει να συμμετέχουν περισσότερο στη διαδικασία χάραξης πολιτικής. Επίσης, το 75% πιστεύει ότι οι μέθοδοι επιστημονικής έρευνας είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστωθεί αν κάτι είναι αληθές ή ψευδές.

Ωστόσο, λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (42%) πιστεύουν ότι οι επιστήμονες δίνουν προσοχή στις απόψεις των άλλων. Εξάλλου, το 83% ζητάει οι επιστήμονες να επικοινωνούν την επιστήμη με το κοινό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με προβλήματα η εφαρμογή του νέου συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

Published

on

Από

Σύμφωνα με τους παθολόγους, η νέα πλατφόρμα δεν απλοποίησε καμία διαδικασία, αντίθετα στην μεταφορά χάθηκαν διαδικασίες που σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν ευεργετικές για τους χρήστες - ιατρούς. Photo credits: Free-Photos / pixabay

Τεχνικά προβλήματα αντιμετώπισε το νέο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, πρώτη μέρα λειτουργίας του, σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, που ζητούσε παράταση για την εφαρμογή του ώστε να εκπαιδευτούν οι γιατροί στα νέα δεδομένα.

«Το σύστημα συνταγογράφησης δεν λειτουργεί. Οι φόβοι μας επαληθεύθηκαν. Aναμένουμε απάντηση και οδηγίες από την ΗΔΙΚΑ για την επίλυση του», αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ.

Η ΗΔΙΚΑ εξέδωσε ανακοίνωση με οδηγίες σύνδεσης στη νέα εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

«Σας ενημερώνουμε πως σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε πρόβλημα κατά την είσοδό σας στην νέα εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΣΗΣ) θα πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα στον φυλλομετρητή που χρησιμοποιείτε: Διαγραφή ιστορικού περιήγησηςΔιαγραφή Cookies.

Συνδεθείτε εκ νέου στο https://www.e-prescription.gr/portal/ και επιλέξτε από το μενού αριστερά την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση».



Ο ΙΣΑ έχει αναδείξει τα προβλήματα δυσλειτουργίας του συστήματος, ωστόσο «η ΗΔΙΚΑ επιμένει στην άμεση εφαρμογή του, θέτοντας την 9η Φεβρουαρίου ως καταληκτική ημερομηνία διασύνδεσης με το ευρωπαϊκό σύστημα. Ωστόσο εύλογα αναρωτιόμαστε γιατί καθυστέρησε η ολοκλήρωση του προγράμματος που εκκρεμεί εδώ και μια διετία και δεν εδόθη το περιθώριο για την εκπαίδευση του ιατρικού κόσμου», σημειώνει ο ΙΣΑ, τονίζοντας ότι οι γιατροί δεν φέρουν καμία ευθύνη για την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων.

Η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδας, από την πλευρά της, θεωρεί ότι είναι «ένα ανούσιο και σπάταλο εγχείρημα, το οποίο εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα και την σκοπιμότητα της. Παρά την αρχική παρουσίαση της αλλαγής ως μια κίνηση εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών υγείας, η πραγματικότητα δείχνει ότι το νέο σύστημα είναι όχι μόνο περιττό, αλλά και πηγή κατευθυνόμενης σπατάλης πόρων».



Σύμφωνα με τους παθολόγους, η νέα πλατφόρμα δεν απλοποίησε καμία διαδικασία, αντίθετα στην μεταφορά χάθηκαν διαδικασίες που σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν ευεργετικές για τους χρήστες – ιατρούς.

«Οι διαχρονικές ελλείψεις στην τεχνική υποστήριξη και η μη επαρκής εξοικείωση, δημιουργούν αχρείαστη σύγχυση και πολλαπλές καθυστερήσεις. Η αντικατάσταση ενός λειτουργικού συστήματος, με ένα όμοιο αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, φανερώνει έλλειψη στρατηγικής και ορθολογικής διαχείρισης δημόσιων πόρων. Αν μάλιστα συνδυαστεί με την υποχρεωτική χρήση του συστήματος των ηλεκτρονικών ραντεβού, πλήττει σοβαρά την καθημερινότητα ιατρών και ασθενών», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι παθολόγοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η υιοθέτηση του 5G θα εκτοξευθεί έως το 2030 στην Ευρώπη, ενισχύοντας και την οικονομία

Published

on

Από

Έως το 2030, θα υπάρχουν 545 εκατομμύρια αδειοδοτημένες κυψελοειδείς συνδέσεις IoT στην Ευρώπη, με τη Γερμανία να κατέχει το 25% αυτών. Photo credits: Tumisu / pixabay

Η υιοθέτηση του 5G στην Ευρώπη θα εκτοξευθεί στο 80% έως το 2030, ενισχύοντας την οικονομία κατά 164 δισ. ευρώ, σύμφωνα με έκθεση της GSMA.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει, το 5G αποτελούσε το 30% των κινητών συνδέσεων στην Ευρώπη στα τέλη του 2024 – ποσοστό που αντιστοιχεί σε 200 εκατομμύρια συνδέσειςέναντι παγκόσμιου μέσου όρου 24%.

Το 5G θα καταστεί η κυρίαρχη κινητή τεχνολογία στην ήπειρο μέχρι το 2026 και ήδη αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία των συνδέσεων σε Γερμανία και Ελβετία, ενώ τα ποσοστά υιοθέτησης στη Δανία, τη Φινλανδία, τη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο ξεπερνούν το 40%.



Μέχρι το 2030, το 5G θα προσθέσει 164 δισ. ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία, με το 80% των συνδέσεων να προβλέπεται να είναι 5G, έναντι 18% του 4G.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, η Ευρώπη υστερεί σε σύγκριση με άλλες προηγμένες περιοχές, όπως η Βόρεια Αμερική, η Ανατολική Ασία, όπου πολλοί πάροχοι στρέφονται ήδη στην επόμενη γενιά δικτύων.

Ο Τζον Τζιούστι, επικεφαλής κανονιστικών θεμάτων της GSMA, επισημαίνει ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι στην ανάπτυξη της ψηφιακής υποδομής που θα χρειαστούν οι επιχειρήσεις και οι πολίτες της για να επιτύχουν.

«Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι μένει όλο και πιο πίσω από άλλες μεγάλες αγορές. Η βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας συνεισφέρει περισσότερα από 1 τρισ. ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς και εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Επείγουσα δράση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις άλλες αρχές της ΕΕ είναι απαραίτητη για να υποστηρίξει την καινοτομία στα δίκτυα και να επανατοποθετήσει την Ευρώπη ως ηγέτη στην παγκόσμια τεχνολογία μέχρι το 2030», προσθέτει.



Οι ευρωπαϊκοί πάροχοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης AI και δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης (genAI), με το 36% να την έχει υιοθετήσει ευρέως σε πολλούς τομείς. Εφαρμογές όπως η βελτιστοποίηση δικτύων, η ενίσχυση της ασφάλειας και η βελτίωση της εξυπηρέτησης πελατών αποτελούν παραδείγματα από εταιρείες όπως οι Deutsche Telekom, EE, Orange και Vodafone.

Σύμφωνα με την έκθεση, η βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας συνεισέφερε 1,1 τρισ. ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία το 2023, αντιπροσωπεύοντας το 5% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και υποστηρίζει περισσότερες από 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Σημειώνεται επίσης ότι έως το 2030, θα υπάρχουν 545 εκατομμύρια αδειοδοτημένες κυψελοειδείς συνδέσεις IoT στην Ευρώπη, με τη Γερμανία να κατέχει το 25% αυτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Περιοχές στην Αλάσκα και τη Σιβηρία που έχουν υποστεί «κλιματικό στρες» εντοπίζει μελέτη

Published

on

Από

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η σημαντικότερη αύξηση της θερμοκρασίας του εδάφους μεταξύ 1997-2020 σημειώθηκε στην ανατολική τούνδρα της Σιβηρίας και σε ολόκληρη την κεντρική Σιβηρία. Photo credits: Design2business / pixabay

Τα προειδοποιητικά σημάδια για την κλιματική αλλαγή στην Αρκτική έχουν ενταθεί τα τελευταία 40 χρόνια και πολλές από τις περιοχές με τις ταχύτερες και πιο ακραίες μεταβολές βρίσκονται στη Σιβηρία, την Αλάσκα και τα Βορειοδυτικά Εδάφη του Καναδά.

Τα παραπάνω διαπιστώνει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Geophysical Research Letters».

Για τον εντοπισμό αυτών των περιοχών μια ομάδα ερευνητών χρησιμοποίησε γεωχωρικά δεδομένα περισσότερων από 30 ετών και αρχεία θερμοκρασίας.



Όρισε δείκτες τρωτότητας των οικοσυστημάτων σε τρεις κατηγορίες: θερμοκρασία, υγρασία και βλάστηση. Στόχος της ήταν να δημιουργήσει μια πιο πλήρη εικόνα των κλιματικών και οικοσυστημικών αλλαγών στην Αρκτική.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η σημαντικότερη αύξηση της θερμοκρασίας του εδάφους μεταξύ 1997-2020 σημειώθηκε στην ανατολική τούνδρα της Σιβηρίας και σε ολόκληρη την κεντρική Σιβηρία.



Ενώ ορισμένα θερμά σημεία στη Σιβηρία και στα Βορειοδυτικά Εδάφη του Καναδά έγιναν ξηρότερα, οι ερευνητές εντόπισαν επιπλέον αύξηση των επιφανειακών υδάτων και των πλημμυρών σε μέρη της Βόρειας Αμερικής, συμπεριλαμβανομένου του κεντρικού Καναδά και του Δέλτα Yukon-Kuskokwim της Αλάσκα.

Αυτές οι αυξήσεις του νερού με την πάροδο του χρόνου είναι πιθανότητα σημάδι ότι λιώνει ο μόνιμος πάγος, όπως σημειώνουν οι ερευνητές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Δυσαρεστημένοι με την κατάσταση της Δημοκρατίας εμφανίζονται πολλοί πολίτες

Published

on

Από

Σχεδόν το 40% των ερωτηθέντων σε εθνικό επίπεδο εξέφρασε δυσαρέσκεια, με το ποσοστό να αυξάνεται στο 53% στην ανατολική Γερμανία, σύμφωνα με το Deutschland-Monitor. Photo credits: wal_172619 / pixabay

Έρευνα που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή αποκαλύπτει σημαντική δυσαρέσκεια του πληθυσμού για τη λειτουργία της Δημοκρατίας στη Γερμανία, ιδίως στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Σχεδόν το 40% των ερωτηθέντων σε εθνικό επίπεδο εξέφρασε δυσαρέσκεια, με το ποσοστό να αυξάνεται στο 53% στην ανατολική Γερμανία, σύμφωνα με το Deutschland-Monitor.

Στη δυτική Γερμανία, το ποσοστό δυσαρέσκειας για τη λειτουργία της δημοκρατίας ανέρχεται σε 36%, όπως προκύπτει από την έρευνα που διεξήχθη από δύο γερμανικά πανεπιστήμια σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών GESIS που εδρεύει στο Μανχάιμ.



Ο σοδιαλδημοκράτης βουλευτής Κάρστεν Σνάιντερ απέδωσε τα αποτελέσματα της έρευνας στην απαξίωση που αισθάνονται πολλοί Ανατολικογερμανοί 34 χρόνια μετά τη Γερμανική Επανένωση, σε συνδυασμό με την έλλειψη επαρκούς εκπροσώπησης στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Η δυσαρέσκεια για την κατάσταση της δημοκρατίας είναι εξάλλου μεγαλύτερη (56%) σε υποβαθμισμένες περιοχές της ανατολικής Γερμανίας. Ο Σνάιντερ επισημαίνει πως υπάρχει σαφής συσχέτιση της χαμηλής εμπιστοσύνης στη δημοκρατία με τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι αυτών των περιοχών.



Παρά τις ανησυχίες, σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες (98%) εκφράστηκαν θετικά υπέρ της δημοκρατίας.

Το 95% υποστηρίζει την ισότητα ανδρών και γυναικών και το 89% τάσσεται υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης όλων των θρησκειών.

Διχασμένες είναι οι απόψεις σε θέματα όπως η μετανάστευση και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Στο μεταναστευτικό το 56% διακρίνει ευκαιρίες, ενώ το 57% υποστηρίζει τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας.

Η έκθεση Deutschland-Monitor δημοσιεύεται κάθε χρόνο με σκοπό να αναδείξει τις κοινωνικές και πολιτικές τάσεις στη Γερμανία, καθώς και τις εκτιμήσεις των πολιτών για διάφορα ζητήματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – dpa


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέος πρόεδρος στην ACEA: Οι προτεραιότητες που πρέπει να υπάρξουν στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας

Published

on

Από

Σύμφωνα με τον κ. Kallenius η πιο επείγουσα δράση που χρειάζεται λύση είναι να ρυθμιστούν τα όρια των εκπομπών ρύπων, αλλά και τα επικείμενα μεγάλα πρόστιμα. Photo credits: donauwood / pixabay

Επιστολή προς τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έστειλε ο νέος πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), Ola Kallenius, ο οποίος περιγράφει τις προτεραιότητες που πρέπει να υπάρξουν στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας προκειμένου να διασφαλιστεί η μελλοντική ανταγωνιστικότητα, αλλά και να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων.

Τόνισε ότι ο κλάδος αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση από τον παγκόσμιο ανταγωνισμό, τις γεωπολιτικές εντάσεις και υπάρχει ένα πιο περίπλοκο σύστημα αύξησης της ηλεκτροκίνηση.

«Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία πρέπει συνεχώς να υπόκειται σε ελέγχους και να διορθώνονται τα λάθη που παρουσιάζονται. Η αυτοκινητοβιομηχανία της ΕΕ πρέπει να παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της ΕΕ για την κλιματική ουδετερότητα, καθώς και στη στροφή προς τις μεταφορές και την κινητικότητα με μηδενικές εκπομπές», δήλωσε ο νέος πρόεδρος της ACEA.



Σύμφωνα με τον ίδιο η πιο επείγουσα δράση που χρειάζεται λύση είναι να ρυθμιστούν τα όρια των εκπομπών ρύπων, αλλά και τα επικείμενα μεγάλα πρόστιμα σε περίπτωση που οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν πιάσουν τους στόχους τους.

Όλα αυτά όταν τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μείωση σχεδόν 6% στις ταξινομήσεις των νέων ηλεκτρικών αυτοκινήτων το 2024.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis