ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Υπουργείο Πολιτισμού: Σωστή η θεωρία του Ανδρόνικου για τον τάφο του Φιλίππου Β΄
Το υπουργείο Πολιτισμού με ανακοίνωσή του αναφέρει τα στοιχεία που καταρρίπτουν τη θεωρία περί λάθους του Μανώλη Ανδρόνικου, όπου οι αρχαιολόγοι Α. Μπαρτσιώκα και Juan Luis Arsuaga, ισχυρίζονται πως o τάφος του Φιλίππου βρισκόταν στον τάφο Ι και όχι στον τάφο ΙΙ.
Οι δυο αρχαιολόγοι ανέπτυξαν μια θεωρία σύμφωνα με την οποία ο τάφος του Φιλίππου είναι τελικά ο τάφος Ι και όχι ο τάφος ΙΙ στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας.
Μαζί με τον Φίλιππο Β” πιστοποιήθηκε πως μαζί του είναι θαμμένη η τελευταία γυναίκα του, Κλεοπάτρα μαζί με το νεογέννητο μωρό της, του οποίους δολοφόνησε η μητέρα του Μ.Αλέξανδρου
Επίσης οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως για πρώτη φορά υποστηρίζεται με πλήρη βεβαιότητα οτι η Ελλάδα κατέχει αντικείμενα που ανήκουν στην πανοπλία του γνωστότερου παγκοσμίως βασιλέα της αρχαιότητας, του Μ. Αλέξανδρου.
Σύμφωνα όμως με την τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, καταρρίπτει τη θεωρία των επιστημόνων εξηγώντας αναλυτικά για ποιούς λόγους δεν είναι κατι τέτοιο πιθανό.
Η ανακοίνωση αναφέρει:
«Προσφάτως δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) μελέτη των παλαιοανθρωπολόγων Α. Μπαρτσιώκα και Juan Luis Arsuaga που αφορά σε οστά που βρέθηκαν στον κιβωτιόσχημο τάφο (τάφος Ι ) της βασιλικής ταφικής συστάδας που ανασκάφηκε την δεκαετία του εβδομήντα από τον αείμνηστο καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικο στη Μεγάλη Τούμπα των Αιγών. Στην μελέτη αυτή διατυπώνεται η άποψη ότι τα κατάλοιπα ανδρικού σκελετού ανήκουν στον Φίλιππο Β΄, ενώ τα κατάλοιπα γυναικείου και βρεφικού σκελετού ανήκουν στην τελευταία σύζυγο του μακεδόνα βασιλιά Κλεοπάτρα και την θυγατέρα της Ευρώπη, άποψη που είχε προταθεί και παλιότερα από τον ιστορικό E. Borza, αλλά δεν έγινε αποδεκτή από την επιστημονική κοινότητα.
Μολονότι υπάρχει πληθώρα σχετικών επιστημονικών δημοσιεύσεων, επειδή, όπως φάνηκε και από πρόσφατα δημοσιεύματα, το θέμα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ευρύτερο κοινό, κρίνεται απαραίτητο, προς αποφυγή σύγχυσης και παρερμηνειών, να δοθούν, συνοπτικά εκ μέρους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, τα παρακάτω ανασκαφικά-ιστορικά δεδομένα που είναι απαραίτητα για την ορθή κατανόηση και συνακόλουθα την ερμηνεία των συγκεκριμένων ευρημάτων:
1. Οι κ.κ. Α. Μπαρτσιώκας και Juan Luis Arsuaga εξέτασαν τμήμα και όχι το σύνολο των οστών που βρέθηκαν στο τάφο Ι.
2. Ο τάφος Ι της Μεγάλης Τούμπας των Αιγών, ένα μνημείο που έχει τη μορφή κιβωτίου (κιβωτιόσχημος), είναι ο μικρότερος και λιγότερο μνημειακός της βασιλικής ταφικής συστάδας που περιλαμβάνει επίσης δύο μεγάλους ασύλητους μακεδονικούς (τον τάφο ΙΙ που αναγνωρίσθηκε από τον Μανόλη Ανδρόνικο ως τάφος του Φιλίππου Β΄ και τον τάφο ΙΙΙ που ομόφωνα αποδίδεται στον Αλέξανδρο Δ΄, γιο του Μεγαλέξανδρου και της Ρωξάνης) και έναν τρίτο επίσης μακεδονικό συλημένο και κατεστραμμένο σε μεγάλο βαθμό («τον τάφο με τους ελεύθερους κίονες» που χρονολογείται στις αρχές του 3ου αι. π.Χ. και είναι ο νεώτερος της ομάδας).
3. Ο κιβωτιόσχημος τάφος Ι, στο εσωτερικό του οποίου σώζεται η τοιχογραφία με την παράσταση της αρπαγής της Περσεφόνης, ήταν συλημένος, ωστόσο περιείχε αρκετά χαρακτηριστικά πήλινα αγγεία που χρονολογούν με ασφάλεια το μνημείο και την ταφή στις τελευταίες δεκαετίες του πρώτου μισού του 4ου αι. π.Χ. με ύστατο όριο το 350 π.Χ. Ωστόσο, όπως είναι πολύ καλά γνωστό από τις αρχαίες πηγές, ο Φίλιππος Β΄ δολοφονήθηκε το 336 π.Χ., ενώ η Κλεοπάτρα εκτελέστηκε κάποιους μήνες μετά τον θάνατο του συζύγου της, υπάρχει δηλαδή μια σημαντική χρονική απόσταση που είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο να γεφυρωθεί.
4. Τα οστά του νεκρού που η εν λόγω μελέτη επιχειρεί να συσχετίσει με τον Φίλιππο Β΄ και μάλιστα τα οστά των ποδιών (κνήμες, αλλά και τα οστάρια του άκρου ποδός) βρέθηκαν όχι στο δάπεδο του τάφου, όπως τα οστά της γυναίκας και του νεογνού, αλλά ψηλότερα (περίπου 20 εκατοστά)επάνω σε στρώση με πέτρες και θραύσματα πωρολίθων, μέσα στα χώματα της επίχωσης που εισχώρησαν στον τάφο μετά την τυμβωρυχία . Το γεγονός της ανεύρεσης των οσταρίων σε συνάφεια με τις κνήμες μαρτυρεί «συνάρθρωση» δηλαδή παρουσία μυϊκών ιστών και αποκλείει την πιθανότητα να προέρχονται από την διασάλευση της παλιότερης ταφής (το σώμα της γυναίκας ήταν απολύτως διαλυμένο και τα οστά της βρέθηκαν ανακατεμένα και μαζεμένα σε δυο ομάδες ακριβώς επάνω στο κονίαμα του δαπέδου). Είναι προφανές ότι το σώμα του νεκρού στον οποίο ανήκουν τα εν λόγω οστά αποτέθηκε ή «απορρίφθηκε» στον τάφο μετά την τυμβωρυχία, η οποία, όπως δείχνει η ανασκαφική στρωματογραφία, σχετίζεται με την καταστροφή και την διαρπαγή του γειτονικού υπέργειου «ηρώου».
5. Η καταστροφή της βασιλικής νεκρόπολης των Αιγών είναι ένα γεγονός που μαρτυρείται από τις αρχαίες πηγές και έχει επιβεβαιωθεί απόλυτα από την αρχαιολογική σκαπάνη. Είναι μάλιστα γνωστό ότι συνέβη το 276/5 π.Χ. , όταν οι Γαλάτες μισθοφόροι του Πύρρου κατέλαβαν την αρχαία μακεδονική μητρόπολη. “Όπως δείχνουν τα ευρήματα από τις επιχώσεις της (κεραμεική, νομίσματα κλπ.), η Μεγάλη Τούμπα που κάλυψε τη συστάδα των βασιλικών τάφων και σφράγισε τον συλημένο τάφο Ι και τα κατάλοιπα του «ηρώου», το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα του, κατασκευάστηκε πριν τα μέσα του 3ου αιώνα π.Χ. Δηλαδή, το περιστατικό με τον νεκρό άνδρα που τοποθετήθηκε ή «απορρίφθηκε» μέσα στον συλημένο πια κιβωτιόσχημο τάφο Ι πρέπει να συνέβη ανάμεσα στο 276/5 και 250 π.Χ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογα φαινόμενα «απόρριψης» νεκρών ανδρών έχουν παρατηρηθεί και σε άλλους συλημένους τάφους των βασιλικών συστάδων των Αιγών και έχει ήδη προταθεί από τους ανασκαφείς η πιθανότητα να πρόκειται για τυμβωρύχους.
6. Ο εν λόγω νεκρός δεν είναι καμένος, ωστόσο, όπως μαρτυρείται από τις αρχαίες πηγές και όπως έχει αποδειχθεί από τα πλουσιότατα ανασκαφικά ευρήματα, ήδη από τις αρχές του 6ου προχριστιανικού αιώνα, η καύση και μάλιστα σε μεγαλοπρεπείς πυρές συνοδεία προσφορών αποτελεί τον κανόνα για τους μακεδόνες βασιλείς, έθιμο που στα χρόνια του Φιλίππου Β΄ και του Μεγαλέξανδρου έχει επεκταθεί και στους Εταίρους.
7. Το επιχείρημα στο οποίο οι κ.κ. Α. Μπαρτσιώκας και Juan Luis Arsuaga στηρίζουν την ερμηνεία τους είναι η διαπίστωση τους ότι πρόκειται για άτομο ηλικίας περίπου 45 χρονών με τραύμα στο πόδι, ωστόσο ούτε η μέση ηλικία, ούτε η χωλότητα αποτελούν αποκλειστικό χαρακτηριστικό γνώρισμα του Φιλίππου Β΄. Αντίθετα τα ανασκαφικά δεδομένα καθιστούν απίθανη την προτεινόμενη ταύτιση του άνδρα, οστά του οποίου βρέθηκαν στον τάφο Ι, με τον Φίλιππο Β΄ και γενικότερα με κάποιο μέλος της βασιλικής οικογένειας. Προφανώς ο τάφος ανήκει στη γυναίκα και το βρέφος που κατά τον πρώτο μελετητή των οστών καθηγητή J. Musgrave ήταν έμβρυο ή νεογέννητο, οπότε είναι πιθανόν η γυναίκα να πέθανε στη γέννα. Τη συσχέτιση με γυναίκα ενισχύει τόσο η θεματική των τοιχογραφιών -Αρπαγή της Περσεφόνης, Δήμητρα, Μοίρες- όσο και τα κτερίσματα που βρέθηκαν στον τάφο -κατάλοιπα κοσμημάτων, μυροδοχεία, μαρμάρινα αγγεία κοχύλια- αλλά και η παντελής έλλειψη όπλων ή θραυσμάτων όπλων.
Η γυναίκα αυτή που δεν αποκλείεται να είναι μια από τις πρώτες συζύγους του Μακεδόνα βασιλιά ο οποίος βρίσκεται ενταφιασμένος στον γειτονικό τάφο ΙΙ και ταυτίστηκε από τον Μανόλη Ανδρόνικο με τον Φίλιππο Β΄, μια ταύτιση που ενισχύεται από όλα τα νεότερα ανασκαφικά δεδομένα των Αιγών και στην οποία επανέρχονται με πληθώρα κατηγορηματικών επιχειρημάτων Έλληνες και ξένοι αρχαιολόγοι, ιστορικοί και παλαιοανθρωπολόγοι, όπως ο Μ. Χατζόπουλος, η Αγγελική Κοτταρίδη, ο Robin Lane Fox, o J. Musgrave κλπ. σε σειρά μελετών και άρθρων που δημοσιεύτηκαν από το 2011 και εξής».
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Γερμανία: Το Κέμνιτς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2025
Το Κέμνιτς, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του ομόσπονδου κρατιδίου της Σαξονίας, είναι από την Τετάρτη η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, μαζί με την Νόβα Γκόριτσα της Σλοβενίας.
Η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει τη 18η Ιανουαρίου.
Η πόλη προγραμματίζει περισσότερες από χίλιες εκδηλώσεις κατά την διάρκεια του 2025, για τις οποίες θα κινητοποιηθούν περισσότεροι από 600 εθελοντές.
Στόχος των διοργανωτών είναι να βγάλουν το Κέμνιτς από την σκιά της Λειψίας και της Δρέσδης και να βελτιώσουν την εικόνα του: από το 2018, όταν 35χρονος Γερμανός έπεσε θύμα επίθεσης αλλοδαπών, η πόλη έχει κατ’ επανάληψη γνωρίσει ταραχές ακροδεξιών και νεοναζιστικών κύκλων.
Στο επίκεντρο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2025 θα τεθούν τα μνημεία της κληρονομιάς της πόλης ως βιομηχανικού κέντρου του 19ου αιώνα.
Το εργοστάσιο Hartmann, όπου θα φιλοξενηθεί το κέντρο επισκεπτών της πόλης, χτίστηκε το 1863 και είναι σήμερα η τελευταία εναπομείνασα μονάδα παραγωγής του «βασιλιά της ατμομηχανής» του Κέμνιτς, του Ρίχαρντ Χάρτμαν. Την ιστορία του αφηγείται μεταξύ άλλων ένα ακόμη από τα σημεία αναφοράς της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, το Βιομηχανικό Μουσείο.
Η έκθεση που θα αποτελέσει τον κυριότερο πόλο έλξης κατά την διάρκεια του έτους τιτλοφορείται «Tales of Transformation» (Ιστορίες Μετασχηματισμού) και πραγματεύεται την άνοδο, την πτώση και την αναγέννηση του Κέμνιτς και άλλων ευρωπαϊκών μητροπόλεων, όπως το Μάντσεστερ και το Τάμπερε.
Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί σε σημαντικές μορφές και καλλιτέχνες με ρίζες στην πόλη, όπως ο Καρλ Σμιτ-Ρότλουφ και ο Φράι Ότο, οραματιστές αρχιτέκτονες του 20ού αιώνα, ή ο Έντβαρντ Μουνχ, ο οποίος έζησε στο Κέμνιτς το 1905 και φιλοτέχνησε εκεί έξι έργα του.
Μεταξύ των δράσεων που έχουν προγραμματιστεί για το έτος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας είναι το «Purple Path» (Μωβ Μονοπάτι), με έργα γνωστών καλλιτεχνών, καθώς και το «C the Unseen» (Δες το Αθέατο), με το οποίο στόχος είναι να αναδειχθεί η λιγότερο ορατή πλευρά της πόλης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Γερμανία: Το Κέμνιτς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2025
- Το 2024, η θερμότερη χρονιά για την Κίνα εδώ και δεκαετίες
- Βουλγαρία και Ρουμανία γιόρτασαν την πλήρη ένταξη τους στη Σένγκεν
- Γερμανία: Άδεια μετ’ αποδοχών σε περίπτωση αποβολής θεσπίζει σχέδιο νόμου
- Neujahrsbotschaft 2025 des Metropoliten von Deutschland und Exarchen von Zentraleuropa Augoustinos
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Το 2024, η θερμότερη χρονιά για την Κίνα εδώ και δεκαετίες
Τα μετεωρολογικά στοιχεία στην Κίνα δείχνουν ότι το 2024 ήταν η θερμότερη χρονιά για τη χώρα, από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή συγκρίσιμων δεδομένων πριν από 60 χρόνια, η δεύτερη συναπτή χρονιά κατά την οποία καταρρίπτονται ρεκόρ.
Η μέση θερμοκρασία σε εθνικό επίπεδο ανήλθε σε 10,92 βαθμούς Κελσίου πέρυσι, περισσότερο από 1 βαθμό υψηλότερη σε σύγκριση με το 2023, σύμφωνα με weather.com.cn, μια διαδικτυακή πύλη που διαχειρίζεται η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Κίνας.
Οι 10 θερμότερες χρονιές, από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή στα μητρώα το 1961, ήταν όλες τον 21ο αιώνα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Για τη Σανγκάη, το 2024 ήταν το θερμότερο έτος από τη δυναστεία των Τσινγκ, κατέδειξαν τα στοιχεία από το μετεωρολογικό γραφείο της Σανγκάης.
Η μέση θερμοκρασία στην πόλη ανήλθε σε 18,8 βαθμούς Κελσίου, η θερμότερη από τότε που ξεκίνησαν οι μετεωρολογικές καταγραφές στη Σανγκάη το 1873.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters
- Γερμανία: Το Κέμνιτς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2025
- Το 2024, η θερμότερη χρονιά για την Κίνα εδώ και δεκαετίες
- Βουλγαρία και Ρουμανία γιόρτασαν την πλήρη ένταξη τους στη Σένγκεν
- Γερμανία: Άδεια μετ’ αποδοχών σε περίπτωση αποβολής θεσπίζει σχέδιο νόμου
- Neujahrsbotschaft 2025 des Metropoliten von Deutschland und Exarchen von Zentraleuropa Augoustinos
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Βουλγαρία και Ρουμανία γιόρτασαν την πλήρη ένταξη τους στη Σένγκεν
Μετά από μακρά περίοδο αναμονής, Ρουμανία και Βουλγαρία γιόρτασαν την Πρωτοχρονιά, την είσοδό τους στον Χώρο Σένγκεν, με τις δύο χώρες να γίνονται πλήρη μέρη αυτής της ζώνης ελεύθερης κυκλοφορίας, τόσο στην ξηρά όσο και στον αέρα.
Πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό σε μια διάβαση κοντά στη βουλγαρική συνοριακή πόλη Ρούσε αμέσως μετά τα μεσάνυχτα, τα πρώτα λεπτά του 2025, καθώς οι υπουργοί Εσωτερικών της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, Ατάνας Ιλκόφ και Καταλίν Πρεντόιου ήραν συμβολικά την τελευταία κλειστή μπάρα στα σύνορα των δύο χωρών στη μεθοριακή διάβαση της Γέφυρας του Δούναβη, στο Ρούσε-Γκιουργκίου.
Αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο διέλευσης για το διεθνές εμπόριο και η κυκλοφοριακή συμφόρηση ήταν μέχρι στιγμής συχνό φαινόμενο.
Οι έλεγχοι στα αεροπορικά και θαλάσσια ταξίδια από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία ήρθησαν τον Μάρτιο του 2024, αλλά οι χερσαίοι έλεγχοι παρέμειναν έως ότου η Αυστρία τον περασμένο μήνα ήρε το βέτο που είχε κρατήσει με την αιτιολογία ότι χρειάζονταν να γίνουν περισσότερα για να σταματήσει η παράτυπη μετανάστευση.
Δεκαοκτώ χρόνια μετά την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και 13 χρόνια στον προθάλαμο του Χώρου Σένγκεν, οι δύο πρώην κομμουνιστικές χώρες, από τις φτωχότερες στην ΕΕ, βρίσκονταν ήδη «με το ένα πόδι» στο Σένγκεν, αφού τον Μάρτιο του 2024 καταργήθηκαν οι έλεγχοι στα αεροδρόμια και τα λιμάνια.
Στα μέσα Δεκεμβρίου έλαβαν επιτέλους το «πράσινο φως» από τους Ευρωπαίους εταίρους τους αποκτώντας τα ίδια προνόμια και για τα χερσαία σύνορά τους.
Εορταστικές εκδηλώσεις έγιναν σε διάφορες μεθοριακές διαβάσεις λίγο πριν από την έναρξη του νέου έτους.
Οι ταξιδιώτες με αυτοκίνητο και τρένο μεταξύ Ρουμανίας και Ουγγαρίας δεν χρειάζεται πλέον να επιδεικνύουν έγγραφα στις 17 επίσημες συνοριακές διελεύσεις. Επίσης, δεν θα διενεργούνται πλέον έλεγχοι στα προηγούμενα έξι συνοριακά περάσματα στα βουλγαροελληνικά σύνορα.
Στον χώρο Σένγκεν σήμερα είναι ενταγμένες οι 25 από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ, καθώς και οι συνδεδεμένοι γείτονές τους, η Ελβετία, η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν. Περισσότεροι από 400 εκατομμύρια άνθρωποι μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα, χωρίς να υποβάλλονται σε ελέγχους.
Οι δύο χώρες αναμένουν ότι θα ωφεληθούν οικονομικά από την ένταξη στον χώρο Σένγκεν και ότι το ΑΕΠ τους θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 1%.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – BTA – dpa – Reuters
- Γερμανία: Το Κέμνιτς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2025
- Το 2024, η θερμότερη χρονιά για την Κίνα εδώ και δεκαετίες
- Βουλγαρία και Ρουμανία γιόρτασαν την πλήρη ένταξη τους στη Σένγκεν
- Γερμανία: Άδεια μετ’ αποδοχών σε περίπτωση αποβολής θεσπίζει σχέδιο νόμου
- Neujahrsbotschaft 2025 des Metropoliten von Deutschland und Exarchen von Zentraleuropa Augoustinos
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Γερμανία: Άδεια μετ’ αποδοχών σε περίπτωση αποβολής θεσπίζει σχέδιο νόμου
Άδεια μετ’ αποδοχών για τις γυναίκες που αποβάλλουν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης προβλέπει σχέδιο νόμου το οποίο αναμένεται να κατατεθεί το προσεχές διάστημα στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, έπειτα από συμφωνία της κυβέρνησης μειοψηφίας (SPD/Πράσινοι) με βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, άδεια μετ’ αποδοχών δεν προβλέπεται σε περίπτωση αποβολής μέχρι την 24η εβδομάδα και εάν το έμβρυο ζυγίζει λιγότερο από 500 γραμμάρια· όμως το σχέδιο νόμου που ετοιμάζει το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικογένειας εισηγείται το όριο προστασίας της μητρότητας να τεθεί στις 15 εβδομάδες, με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) να προτείνει η πρόβλεψη άδειας να αφορά ήδη την αποβολή έως την 13η εβδομάδα της κύησης.
Η Επαγγελματική Ένωση Γυναικολόγων σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι μία στις τρεις γυναίκες βιώνει στη ζωή της τουλάχιστον μία αποβολή, η οποία αποτελεί ιδιαίτερα επιβαρυντική κατάσταση, σωματικά και ψυχολογικά.
«Για τις περισσότερες γυναίκες, μια αποβολή αποτελεί απόλυτο σοκ και ένα γκρεμισμένο όνειρο», δηλώνει σε ρεπορτάζ του WDR η ψυχολόγος Κάτριν Άιχορν και επισημαίνει ότι πολλές φορές η γυναίκα αισθάνεται ακόμη και ότι ευθύνεται η ίδια, ότι έκανε λάθος.
Το σχέδιο νόμου καταρτίστηκε κυρίως χάρη στον αγώνα που έδωσε η Νατάσα Ζαγκόρσκι, η οποία το 2019 βίωσε μια αποβολή, ο θεράπων ιατρός της ωστόσο δεν ενέκρινε αναρρωτική άδεια και της δήλωσε ότι μπορούσε την επόμενη μέρα να επιστρέψει κανονικά στην εργασία της.
Η κυρία Ζαγκόρσκι ερεύνησε το θέμα και ανέδειξε μεταξύ άλλων το γεγονός ότι – όπως αναφέρει το ασφαλιστικό ταμείο IKK Südwest – πάνω από το 60% των γυναικών που βίωσαν αποβολή υπέφεραν στην συνέχεια από ψυχικές ασθένειες και απουσίασαν τελικά για μεγαλύτερο διάστημα από την εργασία τους.
Το 2022 η Νατάσα Ζαγκόρσκι ξεκίνησε συλλογή υπογραφών για την «προστασία της μητρότητας έπειτα από αποβολή» και συγκέντρωσε πολύ γρήγορα 50.000 υπογραφές, οι οποίες κινητοποίησαν κατόπιν την κυβέρνηση.
«Χωρίς την Νατάσα Ζαγκόρσκι, δεν θα υπήρχε το θέμα στην ημερήσια διάταξη της Bundestag», δήλωσε ο βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Έρικ φον Μαλότκι και απηύθυνε έκκληση προς τους άρρενες συναδέλφους του «να σταματήσουν να θεωρούν ασήμαντη την πολιτική για τα γυναικεία θέματα και να ανοίξουν τον δρόμο για λύσεις».
Η ίδια η κυρία Ζαγκόρσκι, αν και θα ήθελε το όριο για την προστασία της μητρότητας να τεθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα στην κύηση, χαρακτήρισε το όριο των 13 εβδομάδων «σημαντικό ορόσημο», εφόσον τελικά εγκριθεί.
Το σχέδιο νόμου εκτιμάται ότι θα εγκριθεί εντός Ιανουαρίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Γερμανία: Το Κέμνιτς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2025
- Το 2024, η θερμότερη χρονιά για την Κίνα εδώ και δεκαετίες
- Βουλγαρία και Ρουμανία γιόρτασαν την πλήρη ένταξη τους στη Σένγκεν
- Γερμανία: Άδεια μετ’ αποδοχών σε περίπτωση αποβολής θεσπίζει σχέδιο νόμου
- Neujahrsbotschaft 2025 des Metropoliten von Deutschland und Exarchen von Zentraleuropa Augoustinos
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Την κατάσχεση 4,2 τόνων πυροτεχνημάτων ανακοίνωσε ο δήμος της Βιέννης
Οι αρχές της Βιέννης προχώρησαν στην κατάσχεση 4,2 τόνων πυροτεχνημάτων αποθηκευμένων παράνομα χθες, παραμονή Πρωτοχρονιάς, ανακοίνωσε ο δήμος της πρωτεύουσας της Αυστρίας.
Τα πυροτεχνήματα εντοπίστηκαν σε κατάστημα, οχήματα και ρυμουλκούμενο στη Μάιντλινγκ, συνοικία κυρίως της εργατικής τάξης.
Αν και η πώληση πυροτεχνημάτων επιτρέπεται στη Βιέννη, η εκτόξευσή τους απαγορεύεται εντός των ορίων της πόλης. Μολαταύτα, πολλοί αψηφούν την απαγόρευση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – dpa
- Γερμανία: Το Κέμνιτς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2025
- Το 2024, η θερμότερη χρονιά για την Κίνα εδώ και δεκαετίες
- Βουλγαρία και Ρουμανία γιόρτασαν την πλήρη ένταξη τους στη Σένγκεν
- Γερμανία: Άδεια μετ’ αποδοχών σε περίπτωση αποβολής θεσπίζει σχέδιο νόμου
- Neujahrsbotschaft 2025 des Metropoliten von Deutschland und Exarchen von Zentraleuropa Augoustinos
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η Ουγγαρία χάνει ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 1 δισεκ. ευρώ λόγω παραβιάσεων στο Κράτος Δικαίου
Η Ουγγαρία έχασε επισήμως σήμερα ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε ευρωπαϊκά κονδύλια, που «πάγωσαν» λόγω παραβιάσεων στο Κράτος Δικαίου για τις οποίες κατηγορείται η Βουδαπέστη, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάτι το πρωτοφανές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι Βρυξέλλες είχαν ενεργοποιήσει την Άνοιξη του 2022 τον μηχανισμό της συμμόρφωσης σε βάρος της χώρας της κεντρικής Ευρώπης, μια διαδικασία που οδήγησε στην αναστολή ορισμένων καταβολών.
Η Επιτροπή είχε τότε κάνει λόγο για «σοβαρές ανησυχίες» σχετικά με τη χρήση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού από την Ουγγαρία, που συνδέονταν με τους όρους σύναψης δημοσίων συμβάσεων όπως και μια έλλειψη ελέγχου και διαφάνειας.
Έκτοτε, η Βουδαπέστη προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις που επέτρεψαν την αποδέσμευση ενός μέρους των χρημάτων, όμως 19 δισεκατομμύρια έμειναν δεσμευμένα στο πλαίσιο διαφορετικών διαδικασιών.
«Βάσει του κανονισμού της συμμόρφωσης, (…) η πρώτη δόση» των χρημάτων που έχουν δεσμευτεί, η οποία ανέρχεται σε 1,04 δισεκατομμύρια ευρώ, έληξε «στα τέλη του 2024», διευκρίνισε η Κομισιόν στο AFP.
Μετά την επιστροφή στην ηγεσία της χώρας το 2010, ο εθνικιστής πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν ενίσχυσε την εξουσία του και το στενό περιβάλλον του πλούτισε με θεαματικό τρόπο.
Τον Ιούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμούσε σε μια έκθεση ότι η Ουγγαρία δεν σεβόταν τους δημοκρατικούς κανόνες της ΕΕ, ιδίως στα θέματα της διαφθοράς, της πολιτικής χρηματοδότησης, της σύγκρουσης συμφερόντων και της ανεξαρτησίας των ΜΜΕ.
Σε αυτό το δύσκολο πλαίσιο για τον Ούγγρο ηγέτη με φόντο και την οικονομική ύφεση, ο νέος του αντίπαλος Πέτερ Μαγιάρ ζήτησε σήμερα τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, την ώρα που δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στο κόμμα του.
Οι εκλογές προβλέπονται προς το παρόν για την Άνοιξη του 2026.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
- Γερμανία: Το Κέμνιτς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2025
- Το 2024, η θερμότερη χρονιά για την Κίνα εδώ και δεκαετίες
- Βουλγαρία και Ρουμανία γιόρτασαν την πλήρη ένταξη τους στη Σένγκεν
- Γερμανία: Άδεια μετ’ αποδοχών σε περίπτωση αποβολής θεσπίζει σχέδιο νόμου
- Neujahrsbotschaft 2025 des Metropoliten von Deutschland und Exarchen von Zentraleuropa Augoustinos
You must be logged in to post a comment Login