Connect with us

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το iPhone θα μπορεί να «διαβάζει» τη σκέψη μας!

Published

on

Με δεδομένο ότι πολλές από τις καθημερινές μας ενέργειες είναι κομμάτι μιας ρουτίνας, φαίνεται πως πλησιάζει γρήγορα η εποχή όπου ηλεκτρονικοί υπολογιστές και διασυνδεδεμένες φορητές συσκευές θα είναι σε θέση να προβλέπουν την επόμενη κίνησή μας, εκτελώντας εντολές πριν τους το ζητήσουμε.

Σύμφωνα με το thenextweb.com, η επόμενη έκδοση του iOS, του λειτουργικού συστήματος των iPhone, iPad και iPod touch της Apple, θα έχει σε πρώιμο στάδιο αυτή τη δυνατότητα. Ο συντάκτης του κειμένου αφήνει να εννοηθεί ότι είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει την beta έκδοση του iOS 9, το οποίο θα διατεθεί παράλληλα με την κυκλοφορία των νέων iPhone 6s και 6s plus, προς τα τέλη Σεπτεμβρίου. Όπως διαπιστώνει το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του νέου λειτουργικού συστήματος των φορητών συσκευών της Apple είναι ακριβώς αυτό: Ότι μπορεί και διαβάζει (τρόπον τινά) τη σκέψη μας!

Για παράδειγμα, αν κάθε μέρα, όταν είμαστε καθ’ οδόν για τη δουλειά, ενεργοποιούμε μια εφαρμογή διαχείρισης μουσικού περιεχομένου, μετά από μερικές φορές που θα έχουμε επαναλάβει αυτή τη ρουτίνα, το iOS θα μάθει από τη συμπεριφορά μας και έτσι σύντομα όταν θα συνδέουμε τα ακουστικά θα μας ρωτά αν θέλουμε να ενεργοποιηθεί το συγκεκριμένο app, συντομεύοντας την όλη διαδικασία.

Επίσης, αν κάθε πρωί που ξυπνάμε η πρώτη μας κίνηση με το iPhone είναι να τσεκάρουμε το Twitter ή τα emails, το λειτουργικό σύστημα θα καταγράψει αυτή μας τη συνήθεια και έτσι σε λίγο καιρό μόλις πιάνουμε στα χέρια μας τη συσκευή, αφού μας καλημερίσει, θα μας ρωτά αν επιθυμούμε την ενεργοποίηση της αντίστοιχης εφαρμογής.

Ακόμα, η επόμενη έκδοση του iOS θα προτείνει μια σειρά εφαρμογών ανάλογα με τη γεωγραφική μας θέση. Έτσι, όταν είμαστε σπίτι θα μας συνιστά τη χρήση κάποιων apps και διαφορετικών όταν θα βρισκόμαστε στο γραφείο ή σε κάποιο εμπορικό κέντρο.

Όλα αυτά θα είναι κομμάτι της προνοητικής λειτουργίας της Siri, της ψηφιακής βοηθού του iOS, η οποία δέχεται εντολές και ανταποκρίνεται φωνητικά.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Blue Origin ανέβαλε και πάλι την εκτόξευση του πυραύλου της New Glenn

Published

on

Από

Η εταιρεία είχε αναβάλει την πρώτη προγραμματισμένη εκτόξευση του New Glenn λόγω τεχνικού ζητήματος στη διάρκεια της αντίστροφης μέτρησης. Photo credits: WikiImages / pixabay

Η εταιρεία Blue Origin του Τζεφ Μπέζος ανέβαλε την εκτόξευση του πυραύλου της με την ονομασία New Glenn για μεθαύριο, Πέμπτη 16 Ιανουαρίου, καθυστερώντας και πάλι την πρώτη απόπειρα να φθάσει ο πύραυλος αυτός σε τροχιά και η εταιρεία να ανταγωνισθεί την SpaceX.

Η εταιρεία είχε αναβάλει χθες, Δευτέρα, την πρώτη προγραμματισμένη εκτόξευση του New Glenn λόγω τεχνικού ζητήματος στη διάρκεια της αντίστροφης μέτρησης.

Το τρίωρο παράθυρο για την εκτόξευση από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ ανοίγει στις 1 π.μ. (τοπική ώρα, 08:00 ώρα Ελλάδας) της Πέμπτης, ανέφερε η Blue Origin σε ανάρτησή της στο X.



Η ανάπτυξη του New Glenn αντιμετώπισε πολλές καθυστερήσεις σε μια περίοδο που η SpaceX του Ίλον Μασκ εξελισσόταν σε μεγαθήριο της διαστημικής βιομηχανίας με τον επαναχρησιμοποιούμενο πύραυλό της, τον Falcon 9, ο οποίος είναι σήμερα ο πύραυλος που χρησιμοποιείται περισσότερο στον κόσμο.

Ο New Glenn είναι πάνω από δύο φορές ισχυρότερος από τον Falcon 9 και δεκάδες πελάτες περιμένουν να τον χρησιμοποιήσουν στο πλαίσιο συμβολαίων συνολικής αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης για τα διαστημικά σκουπίδια ζητούν επιστήμονες

Published

on

Από

Από τη δεκαετία του 1950 και μετά σχεδόν 20.000 δορυφόροι έχουν εκτοξευθεί σε τροχιά γύρω από τη Γη προσφέροντας τεράστια οφέλη στην κοινωνία, αλλά και δημιουργώντας συντρίμμια στο Διάστημα. Photo credits: pixabay

Τον ορισμό ενός νέου Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG) των Ηνωμένων Εθνών, με σκοπό τη βιώσιμη χρήση της γήινης τροχιάς και την αποτροπή της συσσώρευσης διαστημικών σκουπιδιών, ζητά μια διεθνής ομάδα επιστημόνων με άρθρο στο περιοδικό «One Earth».

Σήμερα υπάρχουν 17 SDGs, οι οποίοι υιοθετήθηκαν από τα μέλη του ΟΗΕ το 2015 με σκοπό να υπάρξει δράση για την εξάλειψη της φτώχειας, την προστασία του πλανήτη για τις μελλοντικές γενιές και τη διασφάλιση ότι όλοι οι άνθρωποι απολαμβάνουν ειρήνη και ευημερία.

Ωστόσο, με τον αυξανόμενο αριθμό δορυφόρων και άλλων αντικειμένων σε τροχιά γύρω από τη Γη υπάρχει ανησυχία ότι χωρίς κάποια μορφή παγκόσμιας συναίνεσης το διαστημικό περιβάλλον κινδυνεύει να αλλάξει ανεπανόρθωτα.



Οι επιστήμονες προτείνουν να οριστεί ο 18ος SDG για την προστασία της τροχιάς της Γης. Όπως υπογραμμίζουν στη μελέτη τους, υπάρχουν περίπου 100 έθνη που εμπλέκονται σε διαφορετικά επίπεδα διαστημικής δραστηριότητας.

Από τη δεκαετία του 1950 και μετά σχεδόν 20.000 δορυφόροι έχουν εκτοξευθεί σε τροχιά γύρω από τη Γη προσφέροντας τεράστια οφέλη στην κοινωνία, αλλά και δημιουργώντας συντρίμμια στο Διάστημα.

Ο νέος SDG θα μπορούσε να αντλήσει άμεση έμπνευση από τον 14ο SDG για τη ζωή κάτω από το νερό και συγκεκριμένα τη διαχείριση των θαλάσσιων απορριμμάτων.



Το άρθρο συνυπογράφουν ερευνητές μεταξύ άλλων από το Πανεπιστήμιο του Πλίμουθ, το Πανεπιστήμιο του Όκλαντ, το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, το Πανεπιστήμιο του Μέιν και το εργαστήριο της Nasa «Jet Propulsion Laboratory». Επικεφαλής της δημοσίευσης είναι η ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Πλίμουθ και εξερευνήτρια του «National Geographic», Ίμοτζεν Νάπερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Οι γρήγορες φορτίσεις και η γρήγορη οδήγηση επιταχύνουν τη γήρανση της μπαταρίας

Published

on

Από

Η πολύ γρήγορη φόρτιση σημαίνει υψηλότερη τάση στην κυψέλη, η οποία επιταχύνει τη γήρανση της μπαταρίας μακροπρόθεσμα. Photo credits: bixusas / pixabay

Οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων χάνουν περίπου 5% της χωρητικότητας τους στα πρώτα 30.000 χιλιόμετρα. Μετά από αυτό το όριο των χιλιομέτρων αυτή μειώνεται σχετικά αργά.

Ακόμη και μετά από τα 200.000 χιλιόμετρα, ο μέσος όρος των μπαταριών εξακολουθεί να διατηρεί χωρητικότητα περίπου 87%. Αυτό αναφέρει μια νέα μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε από την P3, μια εταιρεία συμβούλων διαχείρισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε συνεργασία με τους ειδικούς φόρτισης Aviloo.



Αναλύθηκαν δεδομένα μπαταριών 7.000 ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Το σύνολο των δεδομένων έδειξε ότι στα 160.000 χιλιόμετρα όπου ισχύουν οι εγγυήσεις των κατασκευαστών οι μπαταρίες δεν παρουσιάζουν μεγάλες απώλειες της χωρητικότητάς τους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι κατασκευάστριες εταιρείες δεν έχουν κανένα πρόβλημα αντικατάστασής του λόγω της εγγύησης των 8 ετών ή των 160.000 χιλιομέτρων, αν και το τελευταίο διάστημα οι αυτοκινητοβιομηχανίες προσφέρουν εγγύηση 10 χρόνια ή 250.000 χιλιόμετρα.

Κατά μέσο όρο, υπάρχει μια επιταχυνόμενη απώλεια χωρητικότητας στα πρώτα 30.000 χιλιόμετρα, με την χωρητικότητα να πέφτει γρήγορα στο 95% και κατόπιν στα 100.000 χιλιόμετρα να φθάνει το 90%. Αυτή αγγίζει το 87% μεταξύ των 200.000 και 300.000 χιλιομέτρων.



Κατά τη διάρκεια των πρώτων κύκλων φόρτισης, σχηματίζεται ένα στρώμα ενδιάμεσης φάσης στερεού ηλεκτρολύτη στην άνοδο της κυψέλης της μπαταρίας (δηλαδή στον αρνητικό ακροδέκτη της). Αυτή είναι μια κοινή διαδικασία, αλλά ποικίλλει λόγω των παραλλαγών στη ρύθμιση της χημείας της μπαταρίας.

Η συνετή οδήγηση και η σωστή διαχείριση της μπαταρίας αποτελεί έναν λόγο που διατηρούν σε καλή κατάσταση τις μπαταρίες.

Από την άλλη στην πράξη, οι γρήγορες φορτίσεις, αλλά και η γρήγορη οδήγηση έδειξαν ότι έριξαν γρηγορότερα τις μπαταρίες. Όσον αφορά τη γήρανση των μπαταριών, αυτές προτιμούν τις χαμηλές έως μεσαίες θερμοκρασίες, που είναι μέχρι τους 25°C.



Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες οδηγούν σε χημικές αντιδράσεις που έχουν ως αποτέλεσμα την επιταχυνόμενη υποβάθμιση της χωρητικότητας. Η πολύ γρήγορη φόρτιση σημαίνει υψηλότερη τάση στην κυψέλη, η οποία επιταχύνει τη γήρανση της μπαταρίας μακροπρόθεσμα.

Τα δεδομένα έδειξαν ότι όταν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πρέπει να σταθμεύσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα θα πρέπει η μπαταρία να έχει χαμηλή έως μεσαία φόρτιση (10-50%).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανακύκλωση μπαταριών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα μπορούσε να μειώσει τις εισαγωγές

Published

on

Από

Σύμφωνα με έρευνα, τα υλικά από τις μπαταρίες στο τέλος του κύκλου ζωής τους θα μπορούν να κατασκευάσουν έως και 2,4 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα από το 2030 και έπειτα. Photo credits: MAILAI / pixabay

Η ανακύκλωση μπαταριών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα μπορούσε να επιτρέψει στην Ευρώπη να μειώσει μέχρι και 25% την εξάρτησή της από αντίστοιχες εισαγωγές μπαταριών από τρίτες χώρες.

Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μεταφορών και Περιβάλλοντος, τα υλικά από τις μπαταρίες στο τέλος του κύκλου ζωής τους θα μπορούν να κατασκευάσουν έως και 2,4 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα από το 2030 και έπειτα.

Η ανακύκλωση χρησιμοποιημένων κυψελών θα μπορούσε να παρέχει το 14% του λιθίου, το 16% του νικελίου, το 17% του μαγγανίου και το 25% του κοβαλτίου που θα χρειαστεί η Ευρώπη για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα το 2030.



Αυτά τα ποσοστά θα μπορούσαν να αυξηθούν σημαντικά και η Ευρώπη να έχει τη δυνατότητα να είναι σχεδόν αυτάρκης σε κοβάλτιο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων από το 2040.

Αυτά τα υλικά που θα είναι αποτέλεσμα της ανακύκλωσης θα είναι αρκετά για την κατασκευή μεταξύ 1,3 και 2,4 εκατομμυρίων ηλεκτρικών οχημάτων το 2030, μπορούν να φθάσουν τα 10 εκατομμύρια το 2035 και έως 15 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα έως το 2040.

Οι αναμενόμενοι όγκοι ανακυκλωμένων δευτερογενών υλικών θα είναι υπεραρκετοί για την επίτευξη των στόχων ανακυκλωμένου περιεχομένου για λίθιο, νικέλιο και κοβάλτιο στον νέο κανονισμό της ΕΕ για τις μπαταρίες.



Τα ανακυκλωμένα υλικά μπαταριών μπορούν επίσης να αντικαταστήσουν την ανάγκη για πρωτογενή μεταλλεύματα, αποφεύγοντας την ανάγκη κατασκευής 12 νέων ορυχείων παγκοσμίως έως το 2040 (4 λιθίου, 3 νικελίου, 4 κοβαλτίου και 1 ορυχείο μαγγανίου).

Εκτός από τη μείωση τόσο της εξόρυξης όσο και των εισαγωγών πρώτων υλών, η ανακύκλωση στην Ευρώπη θα μπορούσε να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα της προμήθειας λιθίου κατά 19% σε σύγκριση με την εξόρυξη που γίνεται στα ορυχεία της Αυστραλίας και της Κίνας. Αυτό οφείλεται στο καθαρότερο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας που υπάρχει στην Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πλήρως ηλεκτρικά ήταν σχεδόν όλα τα νέα αυτοκίνητα που πουλήθηκαν στη Νορβηγία

Published

on

Από

Τα πλήρως ηλεκτρικά οχήματα αντιστοιχούσαν στο 88,9% των νέων οχημάτων που πουλήθηκαν το 2024, συγκριτικά με το 82,4% το 2023. Photo credits: andreas160578 / pixabay

9 στα 10 νέα αυτοκίνητα που πουλήθηκαν στη Νορβηγία την περασμένη χρονιά λειτουργούσαν μόνο με μπαταρία, σύμφωνα με στοιχεία ταξινόμησης, γεγονός που θέτει τη χώρα κοντά στον στόχο της να προσθέτει μόνο ηλεκτρικά οχήματα στους δρόμους έως το 2025.

Τα πλήρως ηλεκτρικά οχήματα αντιστοιχούσαν στο 88,9% των νέων οχημάτων που πουλήθηκαν το 2024, συγκριτικά με το 82,4% το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Νορβηγικής Ομοσπονδίας για την Οδική Κίνηση (OFV).



«Η Νορβηγία θα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει σχεδόν τα οχήματα με κινητήρες βενζίνης και ντίζελ από την αγορά νέων αυτοκινήτων», δήλωσε η Κριστίνα Μπου, επικεφαλής της νορβηγικής ένωσης ηλεκτρικών οχημάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η υπηρεσία ISRO εκτόξευσε την πρώτη αποστολή πρόσδεσης στο διάστημα

Published

on

Από

Η τεχνολογία πρόσδεσης στο διάστημα είναι βασικής σημασίας όταν απαιτούνται πολλαπλές εκτοξεύσεις πυραύλων για να επιτευχθούν οι στόχοι μιας αποστολής. Photo credits: SpaceX-Imagery / pixabay

Η διαστημική υπηρεσία της Ινδίας ISRO εκτόξευσε σήμερα την πρώτη αποστολή πρόσδεσης στο διάστημα με έναν πύραυλο ινδικής κατασκευής, σε μια προσπάθεια να γίνει η τέταρτη χώρα στον κόσμο που θα επιτύχει αυτό το προηγμένο τεχνολογικό επίτευγμα.

Η αποστολή, που θεωρείται κομβική για τις μελλοντικές διαστημικές φιλοδοξίες της Ινδίας – όπως τη λειτουργία δορυφόρων και ενός ινδικού διαστημικού σταθμού – εκτοξεύτηκε στις 18.30 (ώρα Ελλάδας) με έναν πύραυλο PSLV.



Έπειτα από περίπου 15 λεπτά, ο διευθυντής αποστολής χαρακτήρισε «επιτυχημένη» την εκτόξευση, αφού ο πύραυλος έφτασε σε ύψος 480 χιλιομέτρων.

Η τεχνολογία πρόσδεσης στο διάστημα είναι βασικής σημασίας όταν απαιτούνται πολλαπλές εκτοξεύσεις πυραύλων για να επιτευχθούν οι στόχοι μιας αποστολής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis