Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνεχίζεται η διένεξη για τις συνθήκες εργασίας στην Amazon

Published

on

Η Amazon είναι άραγε μια εταιρεία που κακομεταχειρίζεται το προσωπικό της ή μια επιχείρηση που καινοτομεί παρακινώντας τους υπαλλήλους της ώστε να πετύχουν τους στόχους τους; Η διαμάχη πήρε νέα τροπή το Σαββατοκύριακο, μετά από ένα άρθρο που δημοσίευσε η εφημερίδα New York Times.

Ο αμερικανικός κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου πειραματίζεται “για να δει μέχρι πού μπορεί να πιέσει τους εργαζόμενους” συμπέρανε η εφημερίδα αφού πήρε συνεντεύξεις από περισσότερους από 100 νυν και πρώην υπαλλήλους. Στη μακρά έρευνά της διαπίστωσε ότι υπάρχει ένα εργασιακό περιβάλλον στον οποίο οι υπάλληλοι ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να αυξηθεί η παραγωγικότητα. “Σχεδόν όλους τους ανθρώπους με τους οποίους δουλεύω τους έχω δει να κλαίνε στο γραφείο τους” αφηγήθηκε ένας από αυτούς στην εφημερίδα.

Ο ιδιοκτήτης και ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος διέψευσε τις καταγγελίες διαβεβαιώνοντας ότι το άρθρο “δεν περιγράφει την Amazon που ξέρω εγώ”.

Πριν από δύο χρόνια ο Μπέζος αγόρασε την εφημερίδα Washington Post, την μεγαλύτερη ανταγωνίστρια της New York Times στις ΗΠΑ.

Η New York Times, ανέφερε ο Μπέζος σε υπόμνημα που απευθύνεται στους εργαζομένους του και αναρτήθηκε σε πολλούς ιστοτόπους, υποστηρίζει πως “η σκόπιμη προσέγγισή μας συνίσταται στη δημιουργία ενός χώρου εργασίας χωρίς ψυχή, δυστοπικού, όπου δεν διασκεδάζουμε και δεν ακούγονται γέλια”.

“Δεν αναγνωρίζω αυτήν την Amazon και ελπίζω πραγματικά να μην την αναγνωρίζετε κι εσείς. Γενικότερα, δεν πιστεύω ότι μια εταιρεία που υιοθετεί την περιγραφόμενη προσέγγιση θα μπορούσε να επιβιώσει —ακόμη περισσότερο, να ευημερήσει— στην έντονα ανταγωνιστική αγορά στον τομέα της τεχνολογίας” τονίζεται στο κείμενο αυτό.

Ένας εργαζόμενος, ο Νικ Τσιομπουτάριου, διέψευσε επίσης τις πληροφορίες του άρθρου μέσω του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης LinkedIn. “Δουλεύουμε σκληρά και διασκεδάζουμε” σημειώνει, λέγοντας πάντως ότι έχει ακούσει “όλες τις φρικτές ιστορίες του παρελθόντος”. Ο Τσιομπουτάριου διαβεβαιώνει: “Στους 18 μήνες που βρίσκομαι στην Amazon, ποτέ δεν δούλεψα ένα Σαββατοκύριακο χωρίς να το θέλω. Κανείς δεν μου είπε να δουλέψω τη νύχτα. Κανείς δεν με ανάγκασε να απαντώ σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τη νύχτα. Κανείς δεν μου έστειλε μήνυμα (στο κινητό) για να με ρωτήσει γιατί έμειναν αναπάντητα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου”.

Το άρθρο σχολιάστηκε περισσότερες από 3.600 φορές στον ιστότοπο της New York Times και προκάλεσε ζωηρές αντιδράσεις στο Twitter. “Έχω συζητήσει με εκατοντάδες βετεράνους της Amazon, άνδρες και γυναίκες, εδώ και είκοσι χρόνια. Ούτε ένας δεν πίστευε ότι δεν ήταν καλές οι συνθήκες εργασίας” ανέφερε ένας επενδυτής, ο Μαρκ Άντρισεν, που είναι γνωστός στη Σίλικον Βάλεϊ.

“Το άρθρο για την Amazon φαίνεται ότι επικρίνει μια κουλτούρα που, κατά πολλούς τρόπους, είναι νικηφόρα και πρωτοποριακή” σχολίασε ο Τζος Έλμαν της επενδυτικής εταιρείας Greylock Partners.

Ορισμένοι καταναλωτές βρήκαν την έρευνα της εφημερίδας τόσο συνταρακτική που αποφάσισαν να διακόψουν κάθε σχέση με την εταιρεία. “Ακύρωσα τη συνδρομή μου στο Audible, κατάργησα την εφαρμογή του Kindle και δεν θα ξαναψωνίσω από την Amazon” έγραψε μια αναγνώστρια, η “Κέιτι”. “Δεν μπορώ να στηρίζω μια εταιρεία που δημιουργεί σκοπίμως αρνητικό περιβάλλον για τους υπαλλήλους της (…) Είναι ανήθικο, ελπίζω ότι και άλλοι θα σκεφτούν όπως εγώ αφού διαβάσουν το άρθρο” συνέχισε.

Άλλοι πάντως υπερασπίστηκαν την εταιρεία. “Η δουλειά δεν είναι βρεφονηπιακός σταθμός για μεγάλους”, έγραψε ένας αναγνώστης που προσδιορίστηκε ως “Άνδρας από το Σιάτλ”. “Η χώρα αυτή δεν οικοδομήθηκε με εβδομάδες εργασίας των 40 ωρών, ούτε αντιμετωπίζοντας το γραφείο ως λέσχη κοινωνικών επαφών. Η Αμερική χρειάζεται περισσότερες εταιρείες σαν την Amazon που απαιτούν περισσότερα από τους υπαλλήλους τους και τους ανταμείβουν αναλόγως”, πρόσθεσε.

Η Amazon έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν για τις συνθήκες εργασίας που επιβάλλει κυρίως στα κέντρα υποδοχής και χειρισμού των παραγγελιών. Το άρθρο της New York Times ωστόσο δημοσιεύεται σε μια περίοδο που η μετοχή της εταιρείας έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ και ο Μπέζος έχει γίνει ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, με περιουσία που σύμφωνα με το περιοδικό Forbes φτάνει τα 47,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη σε εργοστάσιο στο Ρόιτλινγκεν

Published

on

Από

Photo credits: Jonas-Augustin / pixabay

Δύο εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας έκρηξης που προκλήθηκε το πρωί από διαρροή αερίου σε εγκαταστάσεις του ομίλου Bosch στην πόλη Ρόιτλινγκεν της νοτιοδυτικής Γερμανίας.

Έπειτα από αναφορές για διαρροή σιλανίου σε εξωτερικό χώρο, ορισμένοι υπάλληλοι πήγαν να ερευνήσουν το συμβάν. Ακολούθησε όμως ισχυρή έκρηξη, με αποτέλεσμα ένας 52χρονος να βρει ακαριαίο θάνατο και ένας 44χρονος να υποκύψει στα τραύματά του μετά τη διακομιδή του σε νοσοκομείο.



Ένας εργαζόμενος υπέστη απώλεια ακοής λόγω της έκρηξης.

Οι αρχές διεξάγουν έρευνα για να αποσαφηνιστούν οι ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέους ορίζοντες στις θεωρίες για την αστερογένεση ανοίγει έρευνα με συμμετοχή του ΑΠΘ

Published

on

Από

Τα σύννεφα του μοριακού Υδρογόνου είναι τόσο ψυχρά (-250 C) που δεν εκπέμπουν καθόλου ορατό φως, παρά μόνο αμυδρά ραδιοκύματα από τα μόρια που εμπεριέχουν. Photo credits: AVISIONfx / pixabay

Μία νέα εποχή στην έρευνα γύρω από το πώς δημιουργούνται οι Ήλιοι στο Σύμπαν άνοιξε σημαντική επιστημονική ανακάλυψη με τη συμβολή του ΑΠΘ, καταδεικνύοντας τα Μαγνητικά Πεδία του Γαλαξία σαν τους αόρατους ρυθμιστές της δημιουργίας Ήλιων με βαρυτική κατάρρευση.

Η επιστημονική ανακάλυψη που αναθεωρεί δραστικά τις καθιερωμένες απόψεις των Αστροφυσικών για τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται οι Ήλιοι στον Γαλαξία μας, δημοσιεύθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2025, στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Nature Astronomy».

Τα νέα επιστημονικά δεδομένα έφερε στο φως διεθνής ερευνητική ομάδα, στην οποία συμμετείχε ο αν. καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Παντελής Παπαδόπουλος, ο οποίος ήταν ο βασικός υπεύθυνος για τη θεωρητική ανάλυση των δεδομένων από το μεγάλο ραδιο-τηλεσκόπιο IRAM 30-meter στο Pico Veleta της Ισπανίας, αλλά και από την ALMA (Atacama Large Millimeter Array), με 64 ραδιοτηλεσκόπια που λειτουργούν συγχρονισμένα σαν ένα, στα 5100 μέτρα υψόμετρο στην έρημο Ατακάμα της Βόρειας Χιλής, και αποτελούν τη μεγαλύτερη και πιο ευαίσθητη διάταξη ραδιοτηλεσκοπίων στην Γη.



Τα τηλεσκόπια κατάφεραν και ανίχνευσαν γιγάντια νέφη μοριακού Υδρογόνου στις εσχατιές του Γαλαξία μας αλλά ακόμα και στα Μαγγελανικά Νέφη, δύο μικρότερους γαλαξίες δορυφόρους γύρω από τον δικό μας, που είναι ορατοί μόνο από το Νότιο Ημισφαίριο, και τα οποία αποδείχθηκαν κρίσιμα για αυτή την επιστημονική ανακάλυψη.

Τα σύννεφα του μοριακού Υδρογόνου είναι τόσο ψυχρά (-250 C) που δεν εκπέμπουν καθόλου ορατό φως, παρά μόνο αμυδρά ραδιοκύματα από τα μόρια που εμπεριέχουν. Όταν αυτά τα νέφη καταρρέουν, λόγω της βαρύτητάς τους, δημιουργούν τα άστρα στους γαλαξίες στο Σύμπαν, είναι οι μήτρες αστρικών κόσμων βαθιά μέσα στο Χρονικό του Γαλαξία.

Πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, ένα τέτοιο νέφος ήταν υπεύθυνο για τη δημιουργία του δικού μας άστρου, του Ήλιου, ενώ από τα υπολείμματα αυτής της βαρυτικής κατάρρευσης και αστερογένεσης έγιναν οι πλανήτες.



Σε αντίθεση όμως με αυτό που περίμεναν οι ερευνητές, τα Γιγάντια Μοριακά Νέφη στα πιο μακρινά σημεία του Γαλαξία μας και στα Μαγγελανικά Νέφη δεν βρίσκονταν σε κατάσταση επικείμενης βαρυτικής κατάρρευσης, όπως απαιτούσε η καθιερωμένη εικόνα που είχε σχηματιστεί μετά από δεκαετίες παρατηρησιακής έρευνας και θεωρητικών μελετών της φυσικής και της θερμοδυναμικής τους κατάστασης χρησιμοποιώντας υπερυπολογιστές. Αντίθετα, ήταν σε μία κατάσταση σαν κάποιος άγνωστος αλλά πανίσχυρος παράγοντας να τα συγκρατούσε.

Η ανάλυση του κ. Παπαδόπουλου, χρησιμοποιώντας ένα πασίγνωστο θεώρημα της Στατιστικής Φυσικής και Θερμοδυναμικής, το θεώρημα virial, κατέδειξε αυτόν τον παράγοντα σαν το μαγνητικό πεδίο του Γαλαξία μας, του οποίου οι δυναμικές γραμμές διαπερνούν τα γιγάντια αυτά νέφη Υδρογόνου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μικρή αύξηση των πωλήσεων των καινούργιων αυτοκινήτων το 2024 στην ΕΕ

Published

on

Από

Τον Δεκέμβριο του 2024, οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 5,1%. Photo credits: CocoR4wPhotos / pixabay

Το 2024, οι ταξινομήσεις των καινούργιων αυτοκινήτων αυξήθηκαν ελαφρώς, μόλις κατά 0,8%, σε περίπου 10,6 εκατομμύρια μονάδες.

Η Ισπανία συνέχισε να επιδεικνύει ανθεκτικότητα με σταθερό ρυθμό ανάπτυξης 7,1%. Αντίθετα, μειώσεις παρατηρήθηκαν στη Γαλλία (-3,2%), στη Γερμανία (-1%) και στην Ιταλία, με ελαφρά πτώση 0,5%.

Τα αυτοκίνητα με μπαταρία κατέλαβαν το 13,6% της συνολικής πίτας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA).

Τον Δεκέμβριο του 2024, οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 5,1%.



Η Ισπανία πρωτοστάτησε με ισχυρή διψήφια αύξηση 28,8%, ακολουθούμενη από τη Γαλλία με μέτρια άνοδο 1,5%. Ωστόσο, μεταξύ των τεσσάρων μεγαλύτερων αγορών της ΕΕ, μειώσεις παρατηρήθηκαν στη Γερμανία (-7,1%) και στην Ιταλία (-4,9%).

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μπαταρία παρέμειναν η τρίτη πιο δημοφιλής επιλογή για τους αγοραστές το 2024. Τον Δεκέμβριο, το μερίδιο αγοράς τους ήταν 15,9%, συνεισφέροντας σε μερίδιο 13,6% για ολόκληρο το έτος, ξεπερνώντας και πάλι το ντίζελ, το οποίο μειώθηκε στο 11,9%.



Οι ταξινομήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων με μπαταρία μειώθηκαν κατά 10,2% στις 144.367 μονάδες τον Δεκέμβριο του 2024. Αυτή η μείωση οφείλεται κυρίως στη σημαντική μείωση των πωλήσεων στη Γερμανία (-38,6%) και τη Γαλλία (-20,7%), με αποτέλεσμα τη μείωση του όγκου της αγοράς κατά 5,9% για το 2024, σε σύγκριση με το 2023.

Τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα διατήρησαν το προβάδισμά τους στο 33,3%, ενώ τα υβριδικά-ηλεκτρικά αυτοκίνητα ενίσχυσαν τη δεύτερη θέση τους, κατέχοντας μερίδιο αγοράς 30,9%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών καλεί την ΕΕ να υποβάλει προτάσεις για οικονομική συνεργασία στις ΗΠΑ

Published

on

Από

«Υπάρχουν ακόμη πολλές ευκαιρίες για στενότερη συνεργασία με αμοιβαίο όφελος», επισημαίνει το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του BDI Βόλφγκανγκ Νίντερμαρκ. Photo credits: Carola68 / pixabay

Η Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να υποβάλει νέες προτάσεις για οικονομική συνεργασία με τις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν ακόμη πολλές ευκαιρίες για στενότερη συνεργασία με αμοιβαίο όφελος.

Η BDI τονίζει, παράλληλα, ότι τα ευρωπαϊκά αντίμετρα δεν θα πρέπει να είναι η άμεση αντίδραση σε ενδεχόμενους νέους δασμούς.



«Πολλές από τις ανακοινώσεις του (Ντόναλντ) Τραμπ ήταν αναμενόμενες. Θέλει να υπονομεύσει τους πολυμερείς μηχανισμούς και αυτό μας θέτει προκλήσεις, ενώ επηρεάζει επίσης τις διεθνείς προσπάθειες για την επίτευξη της απαραίτητης και αποτελεσματικής προστασίας του κλίματος. Πρέπει επομένως να παραμείνουμε σε διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, να καλλιεργήσουμε τις επαφές μας και να αναπτύξουμε μια θετική διατλαντική ατζέντα», δήλωσε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του BDI Βόλφγκανγκ Νίντερμαρκ και ζήτησε από την ΕΕ να υποβάλει προτάσεις οικονομικής συνεργασίας.



«Οι Ευρωπαίοι διατηρούμε με τις ΗΠΑ την μεγαλύτερη διμερή εμπορική και επενδυτική σχέση στον κόσμο, από την οποία επωφελούνται και οι δύο πλευρές», επισήμανε ο κ. Νίντερμαρκ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει μεν επιλογές αποφασιστικής αντίδρασης σε ενδεχόμενους νέους δασμούς για ευρωπαϊκά αγαθά και είναι σε θέση να δρομολογήσει αντίμετρα, αλλά «αυτό δεν θα έπρεπε να είναι η πρώτη αντίδραση», καθώς «υπάρχουν ακόμη πολλές ευκαιρίες για στενότερη συνεργασία με αμοιβαίο όφελος, κυρίως σε ρυθμιστικά ζητήματα, τεχνικά πρότυπα ή ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρευνα σε 68 χώρες αποκαλύπτει την εμπιστοσύνη του κοινού στην επιστήμη

Published

on

Από

Το 75% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι οι μέθοδοι επιστημονικής έρευνας είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστωθεί αν κάτι είναι αληθές ή ψευδές. Photo credits: felixioncool / pixabay

Μελέτη που διεξήχθη σε 68 χώρες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, διαπιστώνει ότι το κοινό δείχνει εμπιστοσύνη στους επιστήμονες και ζητά μεγαλύτερη συμμετοχή τους στην κοινωνία και τη χάραξη πολιτικής.

Η έρευνα του TISP, μια κοινοπραξία με έδρα το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, η οποία περιλαμβάνει 241 ερευνητές από 169 ινστιτούτα σε όλο τον κόσμο, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Human Behaviours».

Η έρευνα, στην οποία πήραν μέρος 71.922 άτομα, παρέχει τη μεγαλύτερη παγκόσμια συλλογή δεδομένων σχετικά με την εμπιστοσύνη στους επιστήμονες, μετά την πανδημία του Covid-19.



Όπως προκύπτει, η πλειοψηφία του κοινού έχει σχετικά υψηλή εμπιστοσύνη στους επιστήμονες: το μέσο επίπεδο εμπιστοσύνης σε όλες τις χώρες είναι 3,62 (στην κλίμακα ως 1 ορίζεται η πολύ χαμηλή εμπιστοσύνη και 5 η πολύ υψηλή εμπιστοσύνη).

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι καμία χώρα δεν δείχνει χαμηλή εμπιστοσύνη στους επιστήμονες. Ωστόσο, υπάρχουν αξιοσημείωτες παραλλαγές ανάμεσα σε χώρες και περιοχές.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Αίγυπτος (4,30) και ακολουθούν η Ινδία, η Νιγηρία, η Κένυα και η Αυστραλία. Τη μικρότερη εμπιστοσύνη στους επιστήμονες δείχνουν οι πολίτες στην Αιθιοπία, τη Ρωσία, τη Βολιβία, το Καζακστάν και τελευταία την Αλβανία (3,05).

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 56η θέση, με το επίπεδο εμπιστοσύνης να διαμορφώνεται χαμηλότερα από τον μέσο όρο, στο 3,39. Σε λίγο υψηλότερη θέση από την Ελλάδα (52η) βρίσκεται η Κύπρος (3,42).



Οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι οι επιστήμονες είναι ικανοί να διεξάγουν έρευνα υψηλού αντίκτυπου (78%), είναι ειλικρινείς (57%) και ενδιαφέρονται για την ευημερία των ανθρώπων (56%).

Το 52% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι οι επιστήμονες θα πρέπει να συμμετέχουν περισσότερο στη διαδικασία χάραξης πολιτικής. Επίσης, το 75% πιστεύει ότι οι μέθοδοι επιστημονικής έρευνας είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστωθεί αν κάτι είναι αληθές ή ψευδές.

Ωστόσο, λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (42%) πιστεύουν ότι οι επιστήμονες δίνουν προσοχή στις απόψεις των άλλων. Εξάλλου, το 83% ζητάει οι επιστήμονες να επικοινωνούν την επιστήμη με το κοινό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με προβλήματα η εφαρμογή του νέου συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

Published

on

Από

Σύμφωνα με τους παθολόγους, η νέα πλατφόρμα δεν απλοποίησε καμία διαδικασία, αντίθετα στην μεταφορά χάθηκαν διαδικασίες που σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν ευεργετικές για τους χρήστες - ιατρούς. Photo credits: Free-Photos / pixabay

Τεχνικά προβλήματα αντιμετώπισε το νέο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, πρώτη μέρα λειτουργίας του, σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, που ζητούσε παράταση για την εφαρμογή του ώστε να εκπαιδευτούν οι γιατροί στα νέα δεδομένα.

«Το σύστημα συνταγογράφησης δεν λειτουργεί. Οι φόβοι μας επαληθεύθηκαν. Aναμένουμε απάντηση και οδηγίες από την ΗΔΙΚΑ για την επίλυση του», αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ.

Η ΗΔΙΚΑ εξέδωσε ανακοίνωση με οδηγίες σύνδεσης στη νέα εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

«Σας ενημερώνουμε πως σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε πρόβλημα κατά την είσοδό σας στην νέα εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΣΗΣ) θα πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα στον φυλλομετρητή που χρησιμοποιείτε: Διαγραφή ιστορικού περιήγησηςΔιαγραφή Cookies.

Συνδεθείτε εκ νέου στο https://www.e-prescription.gr/portal/ και επιλέξτε από το μενού αριστερά την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση».



Ο ΙΣΑ έχει αναδείξει τα προβλήματα δυσλειτουργίας του συστήματος, ωστόσο «η ΗΔΙΚΑ επιμένει στην άμεση εφαρμογή του, θέτοντας την 9η Φεβρουαρίου ως καταληκτική ημερομηνία διασύνδεσης με το ευρωπαϊκό σύστημα. Ωστόσο εύλογα αναρωτιόμαστε γιατί καθυστέρησε η ολοκλήρωση του προγράμματος που εκκρεμεί εδώ και μια διετία και δεν εδόθη το περιθώριο για την εκπαίδευση του ιατρικού κόσμου», σημειώνει ο ΙΣΑ, τονίζοντας ότι οι γιατροί δεν φέρουν καμία ευθύνη για την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων.

Η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδας, από την πλευρά της, θεωρεί ότι είναι «ένα ανούσιο και σπάταλο εγχείρημα, το οποίο εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα και την σκοπιμότητα της. Παρά την αρχική παρουσίαση της αλλαγής ως μια κίνηση εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών υγείας, η πραγματικότητα δείχνει ότι το νέο σύστημα είναι όχι μόνο περιττό, αλλά και πηγή κατευθυνόμενης σπατάλης πόρων».



Σύμφωνα με τους παθολόγους, η νέα πλατφόρμα δεν απλοποίησε καμία διαδικασία, αντίθετα στην μεταφορά χάθηκαν διαδικασίες που σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν ευεργετικές για τους χρήστες – ιατρούς.

«Οι διαχρονικές ελλείψεις στην τεχνική υποστήριξη και η μη επαρκής εξοικείωση, δημιουργούν αχρείαστη σύγχυση και πολλαπλές καθυστερήσεις. Η αντικατάσταση ενός λειτουργικού συστήματος, με ένα όμοιο αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, φανερώνει έλλειψη στρατηγικής και ορθολογικής διαχείρισης δημόσιων πόρων. Αν μάλιστα συνδυαστεί με την υποχρεωτική χρήση του συστήματος των ηλεκτρονικών ραντεβού, πλήττει σοβαρά την καθημερινότητα ιατρών και ασθενών», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι παθολόγοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis