Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Και η Ελλάδα να αναλάβει τις ευθύνες της στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., ζητεί η Μέρκελ

Published

on

«Και η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της», σε ό,τι αφορά την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αυτήν τη στιγμή δεν είναι εξασφαλισμένη, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και ζήτησε την επείγουσα εντατικοποίηση του διαλόγου με την Τουρκία.

«Όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. πρέπει να συμμετάσχουν στην υποδοχή προσφύγων. Αυτό δεν είναι ευθύνη μόνο της Γερμανίας, αλλά όλων των κρατών – μελών. Σε αυτή την αποστολή ανήκει και η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και η προστασία (της περιοχής) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτή σήμερα δεν είναι εξασφαλισμένη», δήλωσε η κ. Μέρκελ, μιλώντας σε συνάντηση του κόμματός της με θέμα την ψηφιοποίηση.

Η κ. Μέρκελ επανέλαβε ότι στη Γερμανία μπορούν να μείνουν μόνο οι μετανάστες που έχουν ανάγκη προστασίας, επειδή διαφεύγουν από πόλεμο ή πολιτικές διώξεις.

«Εκείνοι που δεν έχουν ανάγκη προστασίας, εκείνοι που έρχονται για οικονομικούς λόγους -όσο κατανοητοί και αν είναι αυτοί- δεν μπορούν να έχουν προοπτική να μείνουν σε εμάς. Και πρέπει να το πούμε καθαρά αν δεν μπορούμε να αναλάβουμε την απαραίτητη προστασία όσων το χρειάζονται», τόνισε η καγκελάριος.

Η κ. Μέρκελ υπεραμύνθηκε ακόμη της πολιτικής που ασκεί στην προσφυγική κρίση, απορρίπτοντας έμμεσα την κριτική των κυβερνητικών της εταίρων Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) που την κατηγόρησαν για αφελή και επικίνδυνη στρατηγική. «Η Γερμανία έκανε το σωστό και ανέλαβε την ευθύνη της», δήλωσε.

Πηγή: ΑΠΕ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανική Ένωση Αυτοκινήτων: Οι δασμοί του Τραμπ θα πλήξουν την παγκόσμια βιομηχανία

Published

on

Από

Στο παρελθόν, ο Τραμπ έχει χρησιμοποιήσει την απειλή δασμών για να πιέσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες να μεταφέρουν μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους στις ΗΠΑ. Photo credits: Didgeman / pixabay

Τα σχέδια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών θα σημαίνουν υψηλότερες τιμές αυτοκινήτων για τους Αμερικανούς καταναλωτές και θα πλήξουν τις παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως προειδοποίησε η γερμανική βιομηχανία αυτοκινήτου.

Η Χίλντεγκαρντ Μίλερ, πρόεδρος της γερμανικής ένωσης αυτοκινήτων VDA, δήλωσε σε ετήσια συνέντευξη Τύπου ότι οι δασμοί με τους οποίους απειλεί ο Τραμπ θα οδηγήσουν σε αύξηση τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε στην προεκλογική του εκστρατεία να μειώσει τον πληθωρισμό», δήλωσε. «Υπό αυτή την έννοια, ελπίζουμε σε περαιτέρω συζητήσεις για το θέμα αυτό».



Στο παρελθόν, ο Τραμπ έχει χρησιμοποιήσει την απειλή δασμών για να πιέσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες να μεταφέρουν μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους στις ΗΠΑ.

Μεγάλοι προμηθευτές, όπως η Bosch και η Continental, επεξεργάζονται τρόπους για να μεταφέρουν μέρος της παραγωγής και να αμβλύνουν τον αντίκτυπο, αλλά οι αμερικανικοί δασμοί στις εισαγωγές αυτοκινήτων από το Μεξικό θα μπορούσαν να πλήξουν επίσης τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τους προμηθευτές τους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες είχαν ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ομάδα του Τραμπ πριν από την ορκωμοσία του νέου προέδρου, με την ελπίδα να αποτρέψουν την επιβολή δασμών.



Η Volkswagen και οι γερμανικές ανταγωνίστριές της Mercedes-Benz και BMW έχουν εργοστάσια σε ρεπουμπλικανικές πολιτείες που ψήφισαν τον Τραμπ και έχουν όλες τονίσει τη δέσμευσή τους στην αμερικανική παραγωγή.

«Έχουμε πολλά να προσφέρουμε, πολλές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, ένα λειτουργικό δίκτυο παραγωγής που επίσης δημιουργεί ανάπτυξη και ευημερία στις ΗΠΑ», δήλωσε. «Εάν επιβληθούν δασμοί, πρέπει να εξετάσουμε πώς μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτούς με απτό τρόπο», σημείωσε η Μίλερ της VDA.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη σε εργοστάσιο στο Ρόιτλινγκεν

Published

on

Από

Photo credits: Jonas-Augustin / pixabay

Δύο εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας έκρηξης που προκλήθηκε το πρωί από διαρροή αερίου σε εγκαταστάσεις του ομίλου Bosch στην πόλη Ρόιτλινγκεν της νοτιοδυτικής Γερμανίας.

Έπειτα από αναφορές για διαρροή σιλανίου σε εξωτερικό χώρο, ορισμένοι υπάλληλοι πήγαν να ερευνήσουν το συμβάν. Ακολούθησε όμως ισχυρή έκρηξη, με αποτέλεσμα ένας 52χρονος να βρει ακαριαίο θάνατο και ένας 44χρονος να υποκύψει στα τραύματά του μετά τη διακομιδή του σε νοσοκομείο.



Ένας εργαζόμενος υπέστη απώλεια ακοής λόγω της έκρηξης.

Οι αρχές διεξάγουν έρευνα για να αποσαφηνιστούν οι ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέους ορίζοντες στις θεωρίες για την αστερογένεση ανοίγει έρευνα με συμμετοχή του ΑΠΘ

Published

on

Από

Τα σύννεφα του μοριακού Υδρογόνου είναι τόσο ψυχρά (-250 C) που δεν εκπέμπουν καθόλου ορατό φως, παρά μόνο αμυδρά ραδιοκύματα από τα μόρια που εμπεριέχουν. Photo credits: AVISIONfx / pixabay

Μία νέα εποχή στην έρευνα γύρω από το πώς δημιουργούνται οι Ήλιοι στο Σύμπαν άνοιξε σημαντική επιστημονική ανακάλυψη με τη συμβολή του ΑΠΘ, καταδεικνύοντας τα Μαγνητικά Πεδία του Γαλαξία σαν τους αόρατους ρυθμιστές της δημιουργίας Ήλιων με βαρυτική κατάρρευση.

Η επιστημονική ανακάλυψη που αναθεωρεί δραστικά τις καθιερωμένες απόψεις των Αστροφυσικών για τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται οι Ήλιοι στον Γαλαξία μας, δημοσιεύθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2025, στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Nature Astronomy».

Τα νέα επιστημονικά δεδομένα έφερε στο φως διεθνής ερευνητική ομάδα, στην οποία συμμετείχε ο αν. καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Παντελής Παπαδόπουλος, ο οποίος ήταν ο βασικός υπεύθυνος για τη θεωρητική ανάλυση των δεδομένων από το μεγάλο ραδιο-τηλεσκόπιο IRAM 30-meter στο Pico Veleta της Ισπανίας, αλλά και από την ALMA (Atacama Large Millimeter Array), με 64 ραδιοτηλεσκόπια που λειτουργούν συγχρονισμένα σαν ένα, στα 5100 μέτρα υψόμετρο στην έρημο Ατακάμα της Βόρειας Χιλής, και αποτελούν τη μεγαλύτερη και πιο ευαίσθητη διάταξη ραδιοτηλεσκοπίων στην Γη.



Τα τηλεσκόπια κατάφεραν και ανίχνευσαν γιγάντια νέφη μοριακού Υδρογόνου στις εσχατιές του Γαλαξία μας αλλά ακόμα και στα Μαγγελανικά Νέφη, δύο μικρότερους γαλαξίες δορυφόρους γύρω από τον δικό μας, που είναι ορατοί μόνο από το Νότιο Ημισφαίριο, και τα οποία αποδείχθηκαν κρίσιμα για αυτή την επιστημονική ανακάλυψη.

Τα σύννεφα του μοριακού Υδρογόνου είναι τόσο ψυχρά (-250 C) που δεν εκπέμπουν καθόλου ορατό φως, παρά μόνο αμυδρά ραδιοκύματα από τα μόρια που εμπεριέχουν. Όταν αυτά τα νέφη καταρρέουν, λόγω της βαρύτητάς τους, δημιουργούν τα άστρα στους γαλαξίες στο Σύμπαν, είναι οι μήτρες αστρικών κόσμων βαθιά μέσα στο Χρονικό του Γαλαξία.

Πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, ένα τέτοιο νέφος ήταν υπεύθυνο για τη δημιουργία του δικού μας άστρου, του Ήλιου, ενώ από τα υπολείμματα αυτής της βαρυτικής κατάρρευσης και αστερογένεσης έγιναν οι πλανήτες.



Σε αντίθεση όμως με αυτό που περίμεναν οι ερευνητές, τα Γιγάντια Μοριακά Νέφη στα πιο μακρινά σημεία του Γαλαξία μας και στα Μαγγελανικά Νέφη δεν βρίσκονταν σε κατάσταση επικείμενης βαρυτικής κατάρρευσης, όπως απαιτούσε η καθιερωμένη εικόνα που είχε σχηματιστεί μετά από δεκαετίες παρατηρησιακής έρευνας και θεωρητικών μελετών της φυσικής και της θερμοδυναμικής τους κατάστασης χρησιμοποιώντας υπερυπολογιστές. Αντίθετα, ήταν σε μία κατάσταση σαν κάποιος άγνωστος αλλά πανίσχυρος παράγοντας να τα συγκρατούσε.

Η ανάλυση του κ. Παπαδόπουλου, χρησιμοποιώντας ένα πασίγνωστο θεώρημα της Στατιστικής Φυσικής και Θερμοδυναμικής, το θεώρημα virial, κατέδειξε αυτόν τον παράγοντα σαν το μαγνητικό πεδίο του Γαλαξία μας, του οποίου οι δυναμικές γραμμές διαπερνούν τα γιγάντια αυτά νέφη Υδρογόνου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μικρή αύξηση των πωλήσεων των καινούργιων αυτοκινήτων το 2024 στην ΕΕ

Published

on

Από

Τον Δεκέμβριο του 2024, οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 5,1%. Photo credits: CocoR4wPhotos / pixabay

Το 2024, οι ταξινομήσεις των καινούργιων αυτοκινήτων αυξήθηκαν ελαφρώς, μόλις κατά 0,8%, σε περίπου 10,6 εκατομμύρια μονάδες.

Η Ισπανία συνέχισε να επιδεικνύει ανθεκτικότητα με σταθερό ρυθμό ανάπτυξης 7,1%. Αντίθετα, μειώσεις παρατηρήθηκαν στη Γαλλία (-3,2%), στη Γερμανία (-1%) και στην Ιταλία, με ελαφρά πτώση 0,5%.

Τα αυτοκίνητα με μπαταρία κατέλαβαν το 13,6% της συνολικής πίτας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA).

Τον Δεκέμβριο του 2024, οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 5,1%.



Η Ισπανία πρωτοστάτησε με ισχυρή διψήφια αύξηση 28,8%, ακολουθούμενη από τη Γαλλία με μέτρια άνοδο 1,5%. Ωστόσο, μεταξύ των τεσσάρων μεγαλύτερων αγορών της ΕΕ, μειώσεις παρατηρήθηκαν στη Γερμανία (-7,1%) και στην Ιταλία (-4,9%).

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μπαταρία παρέμειναν η τρίτη πιο δημοφιλής επιλογή για τους αγοραστές το 2024. Τον Δεκέμβριο, το μερίδιο αγοράς τους ήταν 15,9%, συνεισφέροντας σε μερίδιο 13,6% για ολόκληρο το έτος, ξεπερνώντας και πάλι το ντίζελ, το οποίο μειώθηκε στο 11,9%.



Οι ταξινομήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων με μπαταρία μειώθηκαν κατά 10,2% στις 144.367 μονάδες τον Δεκέμβριο του 2024. Αυτή η μείωση οφείλεται κυρίως στη σημαντική μείωση των πωλήσεων στη Γερμανία (-38,6%) και τη Γαλλία (-20,7%), με αποτέλεσμα τη μείωση του όγκου της αγοράς κατά 5,9% για το 2024, σε σύγκριση με το 2023.

Τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα διατήρησαν το προβάδισμά τους στο 33,3%, ενώ τα υβριδικά-ηλεκτρικά αυτοκίνητα ενίσχυσαν τη δεύτερη θέση τους, κατέχοντας μερίδιο αγοράς 30,9%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών καλεί την ΕΕ να υποβάλει προτάσεις για οικονομική συνεργασία στις ΗΠΑ

Published

on

Από

«Υπάρχουν ακόμη πολλές ευκαιρίες για στενότερη συνεργασία με αμοιβαίο όφελος», επισημαίνει το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του BDI Βόλφγκανγκ Νίντερμαρκ. Photo credits: Carola68 / pixabay

Η Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να υποβάλει νέες προτάσεις για οικονομική συνεργασία με τις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν ακόμη πολλές ευκαιρίες για στενότερη συνεργασία με αμοιβαίο όφελος.

Η BDI τονίζει, παράλληλα, ότι τα ευρωπαϊκά αντίμετρα δεν θα πρέπει να είναι η άμεση αντίδραση σε ενδεχόμενους νέους δασμούς.



«Πολλές από τις ανακοινώσεις του (Ντόναλντ) Τραμπ ήταν αναμενόμενες. Θέλει να υπονομεύσει τους πολυμερείς μηχανισμούς και αυτό μας θέτει προκλήσεις, ενώ επηρεάζει επίσης τις διεθνείς προσπάθειες για την επίτευξη της απαραίτητης και αποτελεσματικής προστασίας του κλίματος. Πρέπει επομένως να παραμείνουμε σε διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, να καλλιεργήσουμε τις επαφές μας και να αναπτύξουμε μια θετική διατλαντική ατζέντα», δήλωσε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του BDI Βόλφγκανγκ Νίντερμαρκ και ζήτησε από την ΕΕ να υποβάλει προτάσεις οικονομικής συνεργασίας.



«Οι Ευρωπαίοι διατηρούμε με τις ΗΠΑ την μεγαλύτερη διμερή εμπορική και επενδυτική σχέση στον κόσμο, από την οποία επωφελούνται και οι δύο πλευρές», επισήμανε ο κ. Νίντερμαρκ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει μεν επιλογές αποφασιστικής αντίδρασης σε ενδεχόμενους νέους δασμούς για ευρωπαϊκά αγαθά και είναι σε θέση να δρομολογήσει αντίμετρα, αλλά «αυτό δεν θα έπρεπε να είναι η πρώτη αντίδραση», καθώς «υπάρχουν ακόμη πολλές ευκαιρίες για στενότερη συνεργασία με αμοιβαίο όφελος, κυρίως σε ρυθμιστικά ζητήματα, τεχνικά πρότυπα ή ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρευνα σε 68 χώρες αποκαλύπτει την εμπιστοσύνη του κοινού στην επιστήμη

Published

on

Από

Το 75% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι οι μέθοδοι επιστημονικής έρευνας είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστωθεί αν κάτι είναι αληθές ή ψευδές. Photo credits: felixioncool / pixabay

Μελέτη που διεξήχθη σε 68 χώρες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, διαπιστώνει ότι το κοινό δείχνει εμπιστοσύνη στους επιστήμονες και ζητά μεγαλύτερη συμμετοχή τους στην κοινωνία και τη χάραξη πολιτικής.

Η έρευνα του TISP, μια κοινοπραξία με έδρα το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, η οποία περιλαμβάνει 241 ερευνητές από 169 ινστιτούτα σε όλο τον κόσμο, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Human Behaviours».

Η έρευνα, στην οποία πήραν μέρος 71.922 άτομα, παρέχει τη μεγαλύτερη παγκόσμια συλλογή δεδομένων σχετικά με την εμπιστοσύνη στους επιστήμονες, μετά την πανδημία του Covid-19.



Όπως προκύπτει, η πλειοψηφία του κοινού έχει σχετικά υψηλή εμπιστοσύνη στους επιστήμονες: το μέσο επίπεδο εμπιστοσύνης σε όλες τις χώρες είναι 3,62 (στην κλίμακα ως 1 ορίζεται η πολύ χαμηλή εμπιστοσύνη και 5 η πολύ υψηλή εμπιστοσύνη).

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι καμία χώρα δεν δείχνει χαμηλή εμπιστοσύνη στους επιστήμονες. Ωστόσο, υπάρχουν αξιοσημείωτες παραλλαγές ανάμεσα σε χώρες και περιοχές.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Αίγυπτος (4,30) και ακολουθούν η Ινδία, η Νιγηρία, η Κένυα και η Αυστραλία. Τη μικρότερη εμπιστοσύνη στους επιστήμονες δείχνουν οι πολίτες στην Αιθιοπία, τη Ρωσία, τη Βολιβία, το Καζακστάν και τελευταία την Αλβανία (3,05).

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 56η θέση, με το επίπεδο εμπιστοσύνης να διαμορφώνεται χαμηλότερα από τον μέσο όρο, στο 3,39. Σε λίγο υψηλότερη θέση από την Ελλάδα (52η) βρίσκεται η Κύπρος (3,42).



Οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι οι επιστήμονες είναι ικανοί να διεξάγουν έρευνα υψηλού αντίκτυπου (78%), είναι ειλικρινείς (57%) και ενδιαφέρονται για την ευημερία των ανθρώπων (56%).

Το 52% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι οι επιστήμονες θα πρέπει να συμμετέχουν περισσότερο στη διαδικασία χάραξης πολιτικής. Επίσης, το 75% πιστεύει ότι οι μέθοδοι επιστημονικής έρευνας είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστωθεί αν κάτι είναι αληθές ή ψευδές.

Ωστόσο, λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (42%) πιστεύουν ότι οι επιστήμονες δίνουν προσοχή στις απόψεις των άλλων. Εξάλλου, το 83% ζητάει οι επιστήμονες να επικοινωνούν την επιστήμη με το κοινό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis