ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Η Ελλάδα στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης (14-18 Οκτωβρίου)
«New voices from Greece» στο Ελληνικό περίπτερο της 67ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Φρανκφούρτης (14-18 Οκτωβρίου 15).
Τι καινούργιο συμβαίνει στην Ελλάδα σήμερα; Το ερώτημα που επανέρχεται στις δημόσιες συζητήσεις και προκαλεί το ενδιαφέρον στις διεθνείς αγορές του βιβλίου και όχι μόνο, αποτελεί την αφετηρία του σχεδιασμού της φετινής συμμετοχής της Ελλάδος υπό την διοργάνωση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην 67η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης, που πραγματοποιείται από 14 έως 18 Οκτωβρίου 2015, με τιμώμενη χώρα την Ινδονησία.
Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) επιχειρεί μέσα από αυτή τη διοργάνωση την ανάδειξη σύγχρονων δημιουργών που αποτυπώνουν την Ελλάδα του σήμερα, το βίωμα μιας δύσκολης κοινωνικής πραγματικότητας, αποτυπωμένης στην οικονομική κρίση της χώρας. Το έργο είκοσι (20) νέων ταλαντούχων συγγραφέων του 2ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών και τριάντα τριών (33) νέων δημιουργών κόμικς που συμμετείχαν στην έκθεση «Εν Αιθρία 6» της Comicdom Press παρουσιάζεται εικονογραφημένο στο Ελληνικό Περίπτερο αναζητώντας συνομιλητές στη διεθνή σκηνή της Φρανκφούρτης.
Η δυναμική εξωστρέφεια αυτής της θεματικής «Νέες Ελληνικές φωνές» συνυπάρχει στο Ελληνικό Περίπτερο με τις κλασικές ενότητες που σταθερά ανανεώνουν το ενδιαφέρον και την ενημέρωση των ξένων επαγγελματιών του βιβλίου: Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2014 (σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εφαρμογής Πολιτιστικής Πολιτικής του Υπουργείου Πολιτισμού), μεταφρασμένα ελληνικά βιβλία της τελευταίας διετίας, πρόσφατες εκδόσεις ελληνικών τίτλων (λογοτεχνία, ποίηση, δοκίμιο, παιδικό βιβλίο, εφηβικό βιβλίο, λευκώματα), ξενόγλωσσες εκδόσεις του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, λευκώματα Ελληνικών μουσείων και πολιτιστικών φορέων κ.ά. παρουσιάζονται υπό τον γενικό τίτλο “Narratives of Greece – Ελληνικές Αφηγήσεις”.
Στο πλαίσιο της προώθησης και ενημέρωσης των ξένων επαγγελματιών, Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού επιμελήθηκε τρεις αγγλόφωνους καταλόγους για την αναλυτική παρουσίαση: τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2014 και τα Μεταφρασμένα Ελληνικά Βιβλία (2013-2015) και Νέοι Έλληνες Λογοτέχνες (που αναδείχτηκαν ως επί το πλείστον μέσα από το 2ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2015). Ο κατάλογος Νέων Ελλήνων Λογοτεχνών και η αντίστοιχη έκθεση παρουσιάζουν τους εξής: Ιάκωβος Ανυφαντάκης, Χρήστος – Αρμάντος Γκέζος, Θάνος Γώγος, Αρίστη Ζαΐμη, Ελευθερία Κυρίτση, Δήμητρα Κωτούλα, Λουκάς Λιάκος, Κωνσταντίνος Μελισσάς, Δημήτρης Ξυδερός, Βασιλεία Οικονόμου, Γιώργος Παυλόπουλος, Κλεομένης Παπαϊωάννου, Μαριλένα Παπαϊωάννου, Άκης Παπαντώνης, Πέτρος Σκυθιώτης, Δημήτρης Στενός, Στέργιος Τσακίρης, Θωμάς Τσαλαπάτης, Μαρία Φίλη, Ούρσουλα Φωσκόλου.
Παράλληλα, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο εκδηλώσεων θα φιλοξενηθούν τρεις λογοτεχνικές εκδηλώσεις που οργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τους συμμετέχοντες Έλληνες εκδότες και λογοτεχνικούς πράκτορες.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ
Πέμπτη 15/10
16:30 – 17:30, ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Συνάντηση με τον συγγραφέα Αιμίλιο Σολωμού (Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας 2013) και το βιβλίο του «ημερολόγιο μιας απιστίας»
Τον συγγραφέα και το βραβευμένο βιβλίο θα συστήσει στο κοινό ο εκδότης του Νίκος Ψυχογιός και στη συνέχεια θα συνομιλήσουν μαζί του η Γερμανίδα μεταφράστριά του Michaela Prinzinger και ο Γερμανός εκδότης του Jan Hübel .
(Το βιβλίο έχει ήδη μεταφραστεί και θα εκδοθεί σε οκτώ χώρες).
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ / DIABLOG.EU / GRIECHENLAND ZEITUNG / ΕΙΠ
Με την υποστήριξη του Πολιτιστικού τμήματος της Πρεσβείας της Κύπρου στην Γερμανία.
Παρασκευή 16/10
14:30-15:30, ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Παρουσίαση έκδοσης Letters from Greece
Πώς βλέπουν την Ελλάδα οι ξένοι σήμερα; Είναι η ειδυλλιακή χώρα με τους δωρικούς κίονες και τις ηλιόλουστες παραλίες ή το κακό παιδί της Ευρώπης;
Το Letters from Greece είναι ένα ξεχωριστό εγχείρημα που καταγράφει την άλλη όψη του ελληνικού ζητήματος μακριά από τα κλισέ των δημοσιογραφικών ρεπορτάζ φωτίζοντας με συγκινητικό και άμεσο τρόπο τις αθέατες πτυχές της ζωής και της καθημερινότητας στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή εξαιρετικών δημοσιογράφων, συγγραφέων και φωτογράφων. ( thepigeonhole.com/books/letters-from-greece)
Ομιλητές:
Ευαγγελία Αυλωνίτη, Λογοτεχνική ατζέντης, ιδρύτρια του Ersilia Literary Agency / Eπιμελήτρια της έκδοσης, Letters from Greece.
Anna Jean Hughes, Ιδρύτρια και διευθύντρια εκδοτικού τμήματος, The Pigeonhole / εκδότρια του Letters from Greece.
ORGANISER: ERSILIA LITERARY AGENCY / THE PIGEONHOLE / HFC
Παρασκευή 16/10
16:00 – 17:00, ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
New voices from Greece –
Τι καινούργιο συμβαίνει στην Ελλάδα; Σας προσκαλούμε να ανακαλύψετε τις νέες λογοτεχνικές φωνές που καταγράφουν την Ελλάδα του σήμερα, να συναντηθούμε, να συνομιλήσουμε να σας κεράσουμε ούζο και μεζέ στο Ελληνικό Περίπτερο (5.1, 3 131).
→ Για τη νέα «γενιά» Ελλήνων συγγραφέων που αναδείχθηκε μέσα από το Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών της Thessaloniki Book Fair (May 2015) θα μιλήσει η λογοτεχνική ατζέντης, Ευαγγελία Αυλωνίτη παρουσιάζοντας δύο εκπροσώπους της γενιάς αυτής που ζουν στη Γερμανία: τον Άκη Παπαντώνη και τον Γιώργο Παυλόπουλο. [thessalonikibookfair.gr]
→ Για τη νέα ανερχόμενη σκηνή Ελληνικού κόμικ θα μιλήσει η λογοτεχνική πράκτορας Κατερίνα Φράγκου με αφορμή την έκθεση «Εν Αιθρία 6» που φιλοξενεί φέτος το Ελληνικό Περίπτερο (σε συνεργασία με την Comicdom Press). [comicdom.gr]
→ Την εκδήλωση του Ελληνικού Περιπτέρου θα χαιρετίσει ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Καθ. Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης.
Παρασκευή 16/10
17:00 – 18:30, ΚΟΚΤΕΪΛ
The Greek Party
Θα ακολουθήσει το καθιερωμένο Ελληνικό κοκτέιλ, που διοργανώνει το ΕΙΠ υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στη Φραγκφούρτη και με την υποστήριξη του ΕΟΤ Φραγκφούρτης, στο πλαίσιο προώθησης και ενίσχυσης των επαγγελματικών επαφών με το διεθνές δίκτυο επαγγελματιών.
Στους προσκεκλημένους θα προσφερθούν ελληνικά εδέσματα καθώς και κρασί (χορηγός: Τsantali), oύζο και ελληνικά λικέρ μαστίχας (χορηγός: Eva-Greek distillation company) ενώ τα αναμνηστικά δώρα, χάρτινες κατασκευές που απεικονίζουν τους 12 θεούς του Ολύμπου, προσφέρει η εταιρεία «Hartovasileion– Paper Kingdom».
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ – ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
Ο φιλόξενος χώρος του Ελληνικού Περιπτέρου, σε γραφιστικό σχεδιασμό της εικαστικού Χαράς Μαραντίδου, χωρίζεται σε τρεις ενότητες: χώρος παρουσίασης εκδόσεων/εκθέσεων, χώρος εκδηλώσεων/προβολών, χώρος επαγγελματικών συναντήσεων και φιλοδοξεί να προσελκύσει τόσο τους επαγγελματίες από όλο τον κόσμο, όσο και το πολυπληθές κοινό που επισκέπτεται την Έκθεση το Σαββατοκύριακο.
Το Ελληνικό Περίπτερο, 108 τ.μ., αλλάζει φέτος γειτονιά, αφού οι διοργανωτές της ΔΕΒ Φραγκφούρτης προχώρησαν σε ανασχεδιασμό της «γεωγραφικής» κατανομής των χωρών στα κτήρια. Έτσι, η Ελλάδα στεγάζεται την περιοχή των Γαλλικών και Γαλλόφωνων εκδοτικών οίκων (Hall 5.1, Stand E 131).
Ενισχύοντας τον πολιτιστικό χαρακτήρα με θεματικές παρουσιάσεις, εκθέσεις και νέες προτάσεις σύγχρονων δημιουργών, το Ελληνικό Περίπτερο διατηρεί παράλληλα το έντονο επαγγελματικό του προφίλ που έχει καθιερωθεί με την σταθερά δυναμική παρουσία των Ελλήνων εκδοτών. Συμμετέχουν φέτος στο Ελληνικό Περίπτερο σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο δεκατέσσερις (14) Έλληνες εκδότες: Άγρα, Αιώρα, ΑΛΔΕ, Εστία, Καζαντζάκης, Καστανιώτης, Κέδρος, Μέλισσα, Μεταίχμιο, Νεφέλη, Όπερα, Πατάκης, Το Θείον Φως, Ψυχογιός, δύο (2) Λογοτεχνικά Πρακτορεία: Ersilia Literary Agency και Iris Literary Agency καθώς και ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ).
Ανακοινώνεται επίσης με αφίσα και έντυπο υλικό η επόμενη 13η διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που προγραμματίζεται για το διάστημα 12-15 Μαΐου 2016.
Σε ειδικό χώρο θα προβληθούν οι εκδόσεις του ΕΟΤ καθώς και το τουριστικό βίντεο που κυκλοφόρησε φέτος «Greek Tourism. An eternal joyrney», μια οπτική πανδαισία ελληνικής ομορφιάς, με ιστορικές και λογοτεχνικές αναφορές, που έχει ήδη αποσπάσει τρία τιμητικά βραβεία σε τρία διεθνή τουριστικά φεστιβάλ που διοργανώνονται ανά το κόσμο μέσα στο 2015.
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Τηλεσυζήτηση για το Δημογραφικό από το Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης

Το Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης συνεχίζει τον κύκλο συζητήσεων “ο Ηνίοχος στον Κόσμο” με ένα ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα: «Δημογραφικό και ο Ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Η διαδικτυακή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Μαρτίου 2025, στις 17:00 ώρα Ελλάδας (CE 16:00).
Στόχος της συζήτησης είναι η ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών από αιρετούς και αιρετές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναδεικνύοντας τους παράγοντες που επηρεάζουν το δημογραφικό ζήτημα και τις πολιτικές που εφαρμόζονται σε διαφορετικές χώρες.
Στη συζήτηση συμμετέχουν:
Ηλίας Αποστολόπουλος, Δήμαρχος ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ, Μέλος Δ.Σ. ΚΕΔΕ, Πρόεδρος Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ελλάδα
Ισίδωρος Διακίδης, Δημοτικός Σύμβουλος HARINGEY-LONDON, Ηνωμένο Βασίλειο
Ιωάννα Ζαχαράκη, Πρόεδρος Σ.Ε. Δικτύου, Αντιδήμαρχος Δήμου SOLINGEN, Γερμανία
Ευτυχία Κουρλός, Αντιδήμαρχος ÖSTERSUND, Σουηδία
Αγλαΐα Ρεβελάκη, Δημοτική Σύμβουλος LAVAL, Καναδάς
Την εκδήλωση θα προλογίσει η Πρόεδρος της Σ.Ε. του Δικτύου, κα Ιωάννα Ζαχαράκη, Αντιδήμαρχος Δήμου SOLINGEN Γερμανίας, ενώ τον συντονισμό θα έχει ο κος Θεόδωρος Σιδηρόπουλος, Α’ Αντιπρόεδρος Σ.Ε. του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, Αντιδήμαρχος Υγείας, Πρόνοιας, Κοινωνικής Πολιτικής & Νέας Γενιάς Δήμου ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ, Ελλάδα.
Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στην On-Line πλατφόρμα ZOOM,
(link: https://us02web.zoom.us/j/85317161315, Meeting ID: 853 1716 1315) και θα προβληθεί απευθείας στο κανάλι του YouTube της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε., https://www.youtube.com/@anatoliki_sa
Το link της online εκδήλωσης θα ενεργοποιηθεί 15′ πριν από την έναρξη, στις 16.45 ώρα Ελλάδας (CE 15.45).
Την οργανωτική υποστήριξη της εκδήλωσης έχει αναλάβει ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης – ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. ενώ οι διοργανωτές απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση σημειώνοντας ότι “σας περιμένουμε για μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, που θα εστιάσει στις αιτίες, τις συνέπειες και τις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της δημογραφικής κρίσης και του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης!”
- Η κλιματική αλλαγή απειλεί την παραγωγή της μπανάνας
- Μείωση 6,6% σημείωσαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων φέτος τον Φεβρουάριο
- Σοβαρή απειλή για την υγεία η έλλειψη ποιοτικού και επαρκούς διάρκειας ύπνου
- GEO: Η Κάρπαθος στους εννιά «μυστικούς» προορισμούς της Ευρώπης
- Άγνωστο προσχέδιο του Ντελακρουά βρέθηκε σε σπίτι στην Τουρ
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Κάλεσμα σε συντονισμό από τον Σύλλογο Ελλήνων Επιστημόνων Βερολίνου – Βρανδεμβούργου: Το έγκλημα δε θα ξεχαστεί!

Σε σύσκεψη καλεί τους πολίτες ο Σύλλογος Ελλήνων Επιστημόνων Βερολίνου – Βρανδεμβούργου στην Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου, το Σάββατο 15 Μαρτίου, για συντονισμό και σχεδιασμό των επόμενων βημάτων, για να συνεχιστεί ο αγώνας και το έγκλημα στα Τέμπη να μην ξεχαστεί.
Στο κάλεσμά του ο Σύλλογος αναφέρει τα ακόλουθα:
“Από το Βερολίνο ως την Αθήνα δώσαμε υπόσχεση ότι το έγκλημα στα Τέμπη δε θα ξεχαστεί.
Συνεχίζουμε τον αγώνα δυναμικά, οργανωμένα και μαζικά!
Συντονιζόμαστε με άλλους φορείς!
Κάνουμε την οργή μας δύναμη!
Την Παρασκευή 28.02 μπροστά στην Ελληνική Πρεσβεία στο Βερολίνο ενώσαμε τις φωνές μας με αυτές των εκατομμυρίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στη μεγαλύτερη κινητοποίηση Ελλήνων των τελευταίων δεκαετιών.
Ούτε το τσουχτερό κρύο ούτε η βροχή εμπόδισαν τις εκατοντάδες Ελλήνων μεταναστών να βροντοφωνάξουν το σύνθημα “ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ Ή ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ”. Το κάλεσμα του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Βερολίνου Βρανδεμβούργου βρήκε συγκλονιστική αποδοχή στον ελληνισμό της πόλης όπως και σε καλλιτέχνες που συμβάλλανε στο αποτέλεσμα. Κάτω από την πίεση των πάνω από χίλιων διαδηλωτών αναγκάστηκε ο ίδιος ο πρέσβης να κατέβει να παραλάβει το ψήφισμα του Συλλόγου μας.
Δώσαμε υπόσχεση ότι δε θα επιτρέψουμε να συγκαλυφθεί το έγκλημα αυτό.
Δώσαμε υπόσχεση ότι δε θα δείξουμε ανοχή!
Δίνουμε δυναμικά συνέχεια στον αγώνα αυτό.
Σας καλούμε όλες και όλους να συμβάλλετε με τη γνώμη, την άποψη, τις ιδέες σας! Να βγάλουμε συμπεράσματα από την κινητοποίηση και να οργανώσουμε τη συνέχεια του αγώνα μας.
Μόνο η δύναμη του οργανωμένου λαού μπορεί να τους φοβίσει!
Τέρμα πια στην πολιτική που μετατρέπει τις ζωές μας σε μια απέραντη “κοιλάδα των Τεμπών”.
Να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι έχουν πολιτικές και ποινικές ευθύνες.
Καλούμε όλες και όλους σε σύσκεψη στην Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου, το Σάββατο 15.03.25, στις 18:30 για να σχεδιάσουμε μαζί τα επόμενα βήματα.”
- Η κλιματική αλλαγή απειλεί την παραγωγή της μπανάνας
- Μείωση 6,6% σημείωσαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων φέτος τον Φεβρουάριο
- Σοβαρή απειλή για την υγεία η έλλειψη ποιοτικού και επαρκούς διάρκειας ύπνου
- GEO: Η Κάρπαθος στους εννιά «μυστικούς» προορισμούς της Ευρώπης
- Άγνωστο προσχέδιο του Ντελακρουά βρέθηκε σε σπίτι στην Τουρ
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Ενημερωτική εκδήλωση για την αναγνώριση Πτυχίων Εξωτερικού από την Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου

Η Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου σε συνεργασία με τον οργανισμό La Red διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με τη διαδικασία αναγνώρισης πτυχίων εξωτερικού.
Η ενδιαφέρουσα εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 18 Μαρτίου 2025 και ώρα 18:00, στους χώρους της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου, Mittelstraße 33, 12167 Berlin και θα πραγματοποιηθεί στα Αγγλικά, με εισηγήτρια την Laura Sajeva (La Red).
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει συζήτηση για τα εξής θέματα:
– Διαδικασία ισοτιμίας και αναγνώρισης πτυχίων από το εξωτερικό
– Διαφορετικές ειδικότητες και ισχύουσες διαδικασίες
– Επαφή με αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες
– Υποστήριξη για τη σύνταξη της αίτησης και τη συλλογή δικαιολογητικών.
Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 16.03.2025 στο info@gr-gemeinde.de

- Η κλιματική αλλαγή απειλεί την παραγωγή της μπανάνας
- Μείωση 6,6% σημείωσαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων φέτος τον Φεβρουάριο
- Σοβαρή απειλή για την υγεία η έλλειψη ποιοτικού και επαρκούς διάρκειας ύπνου
- GEO: Η Κάρπαθος στους εννιά «μυστικούς» προορισμούς της Ευρώπης
- Άγνωστο προσχέδιο του Ντελακρουά βρέθηκε σε σπίτι στην Τουρ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Διαδηλώσεις για το δυστύχημα των Τεμπών σε πολλές πόλεις της Γερμανίας

Περισσότεροι από 1200 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή (28/2) κοντά στην ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου και του Συλλόγου Επιστημόνων Βερολίνου – Βρανδεμβούργου σε διαδήλωση διαμαρτυρίας με αφορμή την συμπλήρωση δύο ετών από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου Παναγιώτης Ματλής και εκπρόσωπος του Συλλόγου Επιστημόνων Βερολίνου Βρανδεμβούργου επέδωσαν σχετικό ψήφισμα στον πρέσβη Αλέξανδρο Παπαϊωάννου.
Ανάλογες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν την ίδια ημέρα μεταξύ άλλων στο Μόναχο, στην Φρανκφούρτη, στην Βόνη, στην Κολωνία, στην Νυρεμβέργη, στην Στουτγάρδη και στην Καρλσρούη, αλλά και στην Βιέννη και στην Ζυρίχη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Η κλιματική αλλαγή απειλεί την παραγωγή της μπανάνας
- Μείωση 6,6% σημείωσαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων φέτος τον Φεβρουάριο
- Σοβαρή απειλή για την υγεία η έλλειψη ποιοτικού και επαρκούς διάρκειας ύπνου
- GEO: Η Κάρπαθος στους εννιά «μυστικούς» προορισμούς της Ευρώπης
- Άγνωστο προσχέδιο του Ντελακρουά βρέθηκε σε σπίτι στην Τουρ
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Συγκέντρωση για το δυστύχημα των Τεμπών στο Ντύσσελντορφ

Συγκέντρωση για το δυστύχημα στα Τέμπη διοργανώνεται αύριο, Σάββατο 1 Μαρτίου και ώρα 11.00 στο JOHANNES-RAU-PLATZ, στο Ντύσσελντορφ, με αίτημα την απόδοση Δικαιοσύνης.

Το τραγικό δυστύχημα δεν ξεχνά και στηρίζει με δικές του ενέργειες το Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο στο Ντύσσελντορφ.




- Η κλιματική αλλαγή απειλεί την παραγωγή της μπανάνας
- Μείωση 6,6% σημείωσαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων φέτος τον Φεβρουάριο
- Σοβαρή απειλή για την υγεία η έλλειψη ποιοτικού και επαρκούς διάρκειας ύπνου
- GEO: Η Κάρπαθος στους εννιά «μυστικούς» προορισμούς της Ευρώπης
- Άγνωστο προσχέδιο του Ντελακρουά βρέθηκε σε σπίτι στην Τουρ
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Σειρά συναντήσεων της Ε.Λ.Μ.Ε. Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας στην Αθήνα για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση του εξωτερικού

Τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2025, αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας πραγματοποίησε συνάντηση στο Γραφείο του Γενικού Γραμματέα κ. Κατσαρού, παρουσία του Γενικού Διευθυντή της ΔΙ.Π.Ο.Δ.Ε.Ε.Μ.Σ κ. Παναγιώτη Πασσά, του συμβούλου του Γ.Γ. κ Παπακωνσταντίνου και της νομικής συμβούλου του Υπουργού κ. Πεντάρη.
Κατά τη συζήτηση που διεξήχθη σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, τέθηκαν αναλυτικά όλα τα θέματα που απασχολούν τα σχολεία της ομογένειας και παρουσιάστηκαν λεπτομερώς τα αιτήματα των εκπαιδευτικών.
Από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας δόθηκαν διαβεβαιώσεις σχετικά με την ουσιαστική προσπάθεια που πρόκειται να καταβληθεί προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Ε.Λ.Μ.Ε., καθώς αναγνωρίζουν πως η ελληνόγλωσση εκπαίδευση οφείλει να στηριχτεί με επιπρόσθετα μέτρα και αλλαγές.
Συγκεκριμένα, η αντιπροσωπεία έλαβε σχετικές διαβεβαιώσεις πως σε σύντομο χρονικό διάστημα (μέσα στους επόμενους 1-2 μήνες), θα υπάρξουν νομοθετικές πρωτοβουλίες από πλευράς του Υπουργείου, οι οποίες θα ικανοποιούν κάποια από τα αιτήματα των εκπαιδευτικών και θα δίνουν λύση σε διαπιστωμένα προβλήματα που απασχολούν την ελληνόγλωσση εκπαίδευση του εξωτερικού.
Την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την Ο.Λ.Μ.Ε., κατά την οποία το Δ.Σ. της Ο.Λ.Μ.Ε. ενημερώθηκε αναλυτικά για την κατάσταση που επικρατεί στο εξωτερικό και τις ιδιαίτερες δυσκολίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί. Το Δ.Σ. της Ο.Λ.Μ.Ε. δεσμεύτηκε να πιέσει προς κάθε κατεύθυνση και να προωθήσει τα αιτήματα της ΕΛΜΕ, τα οποία έχει εξάλλου από πέρσι υιοθετήσει στο σύνολό τους.
Την Τρίτη 28 και την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκαν επαφές με τις υπεύθυνες και τους υπεύθυνους των τομέων παιδείας των κομμάτων.
Έγινε συνάντηση με τον κ. Παραστατίδη και τον κ. Τσούλια από το ΠΑΣΟΚ, την κ. Τσαπανίδου από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Δελή από το ΚΚΕ. Και τα τρία κόμματα διαβεβαίωσαν την αντιπροσωπεία της Ε.Λ.Μ.Ε. πως θα αναλάβουν πρωτοβουλίες με επερωτήσεις στη Βουλή προκειμένου η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να δώσει διευκρινίσεις για τις προθέσεις της και τον σχεδιασμό που υπάρχει προκειμένου να λυθούν τα χρονίζοντα πλέον προβλήματα στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση.
- Η κλιματική αλλαγή απειλεί την παραγωγή της μπανάνας
- Μείωση 6,6% σημείωσαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων φέτος τον Φεβρουάριο
- Σοβαρή απειλή για την υγεία η έλλειψη ποιοτικού και επαρκούς διάρκειας ύπνου
- GEO: Η Κάρπαθος στους εννιά «μυστικούς» προορισμούς της Ευρώπης
- Άγνωστο προσχέδιο του Ντελακρουά βρέθηκε σε σπίτι στην Τουρ
You must be logged in to post a comment Login