Connect with us

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τα 44 σημεία στο εξωτερικό που θα στηθούν οι κάλπες για το νέο πρόεδρο της ΝΔ

Published

on

Στη δημοσιότητα έδωσε η ΝΔ τους καταλόγους με τις περιοχές της Ελλάδας και της πόλεις του εξωτερικού, στις οποίες θα στηθούν εκλογικά κέντρα και τμήματα (κάλπες) για τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος, στις 22 Νοεμβρίου.

Στην ελληνική επικράτεια τα εκλογικά κέντρα θα είναι συνολικά 883 και οι κάλπες 1.290. Στο εξωτερικό θα υπάρξουν συνολικά 44 κάλπες.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα οριστικοποιηθούν και οι ακριβείς διευθύνσεις των εκλογικών κέντρων και τμημάτων.

Δείτε εδώ που θα στηθούν κάλπες στο εξωτερικό.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Επίσκεψη Μάιρας Μυρογιάννη στη Σόφια και συναντήσεις με ομογενειακούς φορείς

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

Η Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, κα Μάιρα Μυρογιάννη, επισκέφτηκε τη Σόφια, όπου πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους ομογενειακών και εκπαιδευτικών φορέων της Βουλγαρίας, από τη Σόφια και άλλες περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα, η κα Γενική Γραμματέας πραγματοποίησε συναντήσεις με τα προεδρεία και εκπροσώπους του Βουλγαρο-Ελληνικού Συλλόγου «Η Αγχίαλος», από την πόλη Πομόριε, της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών & Εκπαιδευτικών Συλλόγων Σαρακατσάνων Βουλγαρίας, τους Σαρακατσάνους της πόλης Κάρλοβο, της Δημοκρατικής Οργάνωσης Μόρφωσης και Εκπολιτισμού (ΔΟΜΕ), του Συνδέσμου «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ-Γέφυρα Πολιτισμού», του Συλλόγου «Οδυσσέας Ελύτης» και του «Ευρωπαϊκού Κέντρου Βάρνας».

Η κα Μυρογιάννη ενημερώθηκε για την ιστορία και τη δραστηριότητα των οργανώσεων, οι οποίες διατηρούν την ελληνική γλώσσα και τις ελληνικές παραδόσεις στη Βουλγαρία.

Πηγή φωτογραφίας: Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

Η ίδια αναφέρθηκε στο στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου Εξωτερικών για την Ομογένεια, όπως αποτυπώνεται στο Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην υλοποίηση προγραμμάτων φιλοξενίας, στη στήριξη και διασύνδεση των ομογενειακών οργανώσεων, και των πολύπλευρων δράσεων τους, στη ανάληψη πρωτοβουλιών με επίκεντρο τη νέα γενιά, όπως το Διεθνές Συνέδριο Greek Youth Diaspora Symposium, καθώς και στις ενέργειες για την υποστήριξη της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κα Γενική Γραμματέας συναντήθηκε επίσης με τις διδάσκουσες στο Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας Σόφιας, με τις οποίες συζήτησε θέματα που αφορούν την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό, και ενημερώθηκε για τα ειδικότερα ζητήματα της περιοχής.

Πηγή φωτογραφίας: Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

Επιπλέον, η κα Μυρογιάννη πραγματοποίησε συνάντηση με το προεδρείο και μέλη του Hellenic Business Council in Bulgaria (HBCB), το οποίο αποτελείται από Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία.

Πηγή φωτογραφίας: Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

Με την ευκαιρία της επίσκεψης της, η κα Μυρογιάννη παραβρέθηκε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας για τους ομογενειακούς συλλόγους της Βουλγαρίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στην πρεσβευτική κατοικία.

Επιπλέον, η κα Μυρογιάννη επισκέφθηκε το παρεκκλήσιο του Αγίου Γεωργίου στην ελληνική Πρεσβεία στη Σόφια.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Βουλγαρία, η κα Γενική Γραμματέας επισκέφθηκε επίσης το Πανεπιστήμιο «Άγιος Κλήμης της Αχρίδας» στη Σόφια, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους διδάσκοντες και τους φοιτητές του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών.

Πηγή φωτογραφίας: Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

Η κα Μυρογιάννη αναφέρθηκε στη στρατηγική επιλογή της ενίσχυσης των εδρών Ελληνικών Σπουδών και επισήμανε, μεταξύ άλλων, την προτεραιότητα που δίνει το Υπουργείο Εξωτερικών στην προώθηση των συνεργειών στον τομέα των Ελληνικών Σπουδών, στην ενθάρρυνση των πρωτοβουλιών συνεργασίας στον τομέα του πολιτισμού και της εκπαίδευσης και στην άμεση συνεργασία μεταξύ των Πανεπιστημίων της Ελλάδας και του εξωτερικού, με στόχο την ενίσχυση της διασύνδεσης και των ανταλλαγών ακαδημαϊκών και φοιτητών.

Η κα Γενική Γραμματέας παραβρέθηκε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών, όπου συμμετείχαν όλοι οι φοιτητές και οι καθηγητές του Τμήματος.


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Γενική Συνέλευση και απολογισμός πεπραγμένων στην Ελληνική Κοινότητα Κρέφελντ

Published

on

Από

Photo credits: vlad_ropotica / pixabay

Ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Κοινότητας Κρέφελντ πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025, στην έδρα της Κοινότητας, Quarteln Str. 13, 47798, παρουσία των 23 μελών της Κοινότητας.

Τα θέματα της ημερησίας διάταξης ήταν τα ακόλουθα:

  • Χαιρετισμός
  • Εκλογή Προέδρου και των δύο Πρακτικογράφων της Συνέλευσης
  • Απολογισμός του Διοικητικού Συμβουλίου
  • Έκθεση Ταμείου και Ελεγκτικής Επιτροπής
  • Απαλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου
  • Καθορισμός ετήσιας συνδρομής για το 2026
  • Προγραμματισμός δράσης για το έτος 2025
  • Διάφορα

Αφού έγινε ο κεκανονισμένος χαιρετισμός εκ μέρους του Δ.Σ, τακτοποιήθηκαν οικονομικά όλοι οι παρόντες και διαπιστώθηκε απαρτία.

Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης εκλέχτηκε ομόφωνα ο Αλέξανδρος Συμεωνίδης, ο οποίος όρισε ως πρακτικογράφους τη Βασιλική Μακινούδη και τον Μιχάλη Ψαλτάκη.



Τρία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου (η Πρόεδρος, η Αντιπρόεδρος και ο Γραμματέας) ανέγνωσαν τον Απολογισμό του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ακολούθησαν διερευνητικές ερωτήσεις σχετικά με τα οικονομικά και με τη συνεργασία με τους άλλους φορείς.

Πάρα πολλοί χορηγοί συνδράμουν την Κοινότητα στο δύσκολο, αλλά όμορφο έργο της. Μια συνεργασία, όμως, για παράδειγμα με την ελληνορθόδοξη ενορία, ήταν, βέβαια, κάποιες φορές δύσκολη, αλλά άξιζε τον κόπο και αξίζει να γίνεται. Μια τέτοια, όμως, συνεργασία πρέπει να βασίζεται, χωρίς άλλο, στις αρχές της αυτοδυναμίας, της αμοιβεότητας και του σεβασμού εκατέροθεν.

Η Κοινότητα με αυτούς τους όρους πορεύεται και είναι ανοιχτή σε κάθε είδους συνεργασία, όπως περιγράφεται και στο σχετικό καλαίσθητο ενημερωτικό φυλλάδιο που μοιράστηκε και μπορεί να το προμηθευτεί ο καθένας δωρεάν. Όλες οι ενέργειες των ελληνικών φορέων πρέπει να στοχεύουν στην ενότητα του ελληνισμού και σε καμιά περίπτωση στη διάσπασή του“, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο.



Στη συνέχεια έγινε αναλυτικά η έκθεση του Ταμείου και της Ελεγκτικής Επιτροπής. Τόσο ο Απολογισμός όσο και η Έκθεση της Ελεγκτικής Επιτροπής ενσωματώθηκαν στα πρακτικά.

Κατόπιν τούτων έγινε ομόφωνα και πανηγυρικά η απαλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου και κατατέθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο γραπτά ενδεικτικά θέματα, για τον προγραμματισμό της δράσης του για το έτος 2025.

Ένα από τα πολλά θέματα, με τα οποία θα ασχοληθεί η Ελληνική Κοινότητα ήταν κι εκείνο που παρουσίασε ο συμπατριώτης Αναστάσιος Αηδονόπουλος, ο οποίος ανέλυσε το θέμα «Πολεμικός Τύπος 1940 -1941» και πρότεινε να οργανωθεί από την Κοινότητα μια έκθεση ελληνικών εφημερίδων και περιοδικών τής εν λόγω εποχής σε γερμανικούς δημόσιους χώρους σε συνεργασία με τον Δήμο Κρέφελντ και όλους τους άλλους ομογενειακούς φορείς της παροικίας καθώς και το Γενικό Ελληνικό Προξενείο.



Η πρότασή του έγινε ομόφωνα δεκτή και το Διοικητικό Συμβούλιο καλείται να την υλοποιήσει σε μια ή δύο εβδομάδες κατά τον Οκτώβριο 2025 και συγκεκριμένα στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Για το έτος 2026 καθορίστηκε επίσης ομόφωνα η συνδρομή στα 10 ευρώ ετησίως.


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ΟΕΚ στηρίζει τον αγώνα της Ομογένειας στο Μόναχο για το ζήτημα της στέγασης σχολείων

Published

on

Από

Ενημερωτικό δελτίο τύπου αναφορικά με τις κινητοποιήσεις των Συλλόγων Γονέων και των φορέων στο Μόναχο για το ζήτημα της στέγασης του 4ου Δημοτικού Σχολείου “Αριστοτέλης” και του 1ου Γυμνασίου, εξέδωσε η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας.

Η ΟΕΚ απευθύνει κάλεσμα σε όλες τις Ελληνικές Κοινότητες, την εκπαιδευτική κοινότητα και τις συλλογικότητες της ομογένειας σε όλη τη Γερμανία για έναν ενιαίο και συντονισμένο αγώνα ενάντια στην πολιτική απαξίωσης της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης.

Αναλυτικά η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας αναφέρει:

Η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων στη Γερμανία (ΟΕΚ) και οι Ελληνικές Κοινότητες, μέλη της, παρακολουθούμε με έντονη ανησυχία, βαθιά απογοήτευση και συσσωρευμένη αγανάκτηση τις εξελίξεις στον χώρο των ελληνικών σχολείων στη Γερμανία.



Οι αρμόδιοι φορείς, που έχουν την ευθύνη για τη διατήρηση και την ενίσχυση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στη Γερμανία, και ιδιαίτερα οι κοινότητες-μέλη της ΟΕΚ, έχουν καταβάλει αδιάκοπες και επίμονες προσπάθειες εδώ και δεκαετίες για να πείσουν το Υπουργείο Παιδείας, ότι η διαρκής υποβάθμιση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης θα οδηγούσε αναπόφευκτα στη συρρίκνωση και, τελικά, στο κλείσιμο πολλών ελληνικών σχολείων στη Γερμανία.

Η ΟΕΚ εκφράζει την συμπαράσταση της στον αγώνα της ομογένειας στο Μόναχο, για την εύρεση οριστικής λύσης στο ζήτημα της στέγασης του 4ου Δημοτικού Σχολείου “Αριστοτέλης” και του 1ου Γυμνασίου Μονάχου, με βάση τις υπάρχουσες ανάγκες και τις διατυπωμένες απαιτήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας.



Η ΟΕΚ απευθύνει κάλεσμα σε όλες τις Ελληνικές Κοινότητες, την εκπαιδευτική κοινότητα και τις συλλογικότητες της ομογένειας σε όλη τη Γερμανία για έναν ενιαίο και συντονισμένο αγώνα ενάντια στην πολιτική απαξίωσης της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης. Μια πολιτική που έχει οδηγήσει στο κλείσιμο δεκάδων ελληνικών σχολείων, αφήνοντας μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς αβοήθητους.

Μόνο με συλλογική δράση και προσπάθεια, με συντονισμένο αγώνα, ενότητα και αλληλεγγύη μπορεί να αναχαιτιστεί αυτή η πολιτική!

Η ΟΕΚ συνυπογράφει την επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών Μονάχου και περιχώρων, με ημερομηνία 12 Ιανουαρίου 2025, προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και μέλη της κυβέρνησης. Παράλληλα, στηρίζει ενεργά όλους τους αγώνες της ελληνικής ομογένειας στο Μόναχο.



Ενώνουμε την φωνή μας μαζί τους την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, διεκδικώντας άμεση και μακροχρόνια λύση στο στεγαστικό ζήτημα των σχολείων μας στο Μόναχο, την εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας τους και την δέσμευση της κυβέρνησης, πως δεν θα κλείσουν άλλα ελληνικά σχολεία σε όλη την Γερμανία!

Παραπέμπουμε στο ψήφισμα του τελευταίου μας συνεδρίου, για τα θέματα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στην Γερμανία και ζητούμε να ανταποκριθεί η κυβέρνηση σε όλα τα αιτήματα των ελληνικών κοινοτήτων της Γερμανίας, που αναφέρονται σε αυτό.


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ ΥΠΕΞ και ΕΚΠΑ για την εκπαίδευση και τη διασύνδεση με την ελληνική Διασπορά

Published

on

Από

Σύμφωνα με τον κ. Κώτσηρα, πρόκειται για μια πρωτοβουλία που εντάσσεται στο Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό και αποτελεί συνέχεια σειράς δράσεων για ενίσχυση των ελληνικών σπουδών, προσέγγιση της νέας γενιάς και της ελληνικής διασποράς. Πηγή φωτογραφίας: Διπλωματικό Γραφείο Υφυπουργού Εξωτερικών Γ. Κώτσηρα

Πρωτόκολλο συνεργασίας, με στόχο την ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού και την από κοινού προσέγγιση της ελληνικής Διασποράς, με έμφαση στη νέα γενιά, υπέγραψαν ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, και ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεράσιμος Σιάσος.

«Μέσω της συνεργασίας μας με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έναν κορυφαίο εκπαιδευτικό φορέα, και αξιοποιώντας το δίκτυο των διπλωματικών και προξενικών μας αρχών ανά τον κόσμο, επεκτείνουμε τις δράσεις μας για την προώθηση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού στο εξωτερικό και για την προσέλκυση των νέων της Διασποράς και των Ελλήνων επιστημόνων που εργάζονται εκτός συνόρων», δήλωσε ο κ. Κώτσηρας.



Όπως εξήγησε, πρόκειται για μια πρωτοβουλία που εντάσσεται στο Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό και αποτελεί συνέχεια σειράς δράσεων για την ενίσχυση των ελληνικών σπουδών, την προσέγγιση της νέας γενιάς και της ελληνικής διασποράς.

«Ενώνοντας τις δυνάμεις μας με ακαδημαϊκούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό και αξιοποιώντας σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, στηρίζουμε ενεργά την ελληνομάθεια και φέρνουμε πιο κοντά στην Ελλάδα τους νέους και τους επιστήμονες της Διασποράς. Κάνουμε ένα σημαντικό θεσμικό βήμα, προκειμένου να αναπτύξουμε μια συνεργασία η οποία θα είναι επ’ ωφελείας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος της χώρας μας, της ελληνικής Διασποράς και της πατρίδας μας συνολικά», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών.



Από την πλευρά του, ο κ. Σιάσος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «πρόκειται για μία πολύ σημαντική συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, η οποία θα προωθήσει από κοινού δράσεις της Πολιτείας με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού τόσο στους Έλληνες της διασποράς όσο και σε φιλέλληνες. Επιπλέον θα συμβάλει στη διασύνδεση των Εδρών και των Κέντρων Ελληνικών Σπουδών του εξωτερικού με το Πανεπιστήμιο για την προώθηση συνεργιών στον τομέα των Ελληνικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών».

Όπως προβλέπει το Πρωτόκολλο Συνεργασίας, επιδιώκεται η ενδυνάμωση της σχέσης της επιστημονικής Διασποράς με την Ελλάδα μέσω της δημιουργίας ψηφιακής πλατφόρμας για τη διασύνδεση των αποφοίτων του ΕΚΠΑ που εργάζονται και δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, τη δικτύωση Ελλήνων επιστημόνων εκτός Ελλάδας με την επιστημονική κοινότητα του ΕΚΠΑ και την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας, των εμπειριών και των δεξιοτήτων τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στη Βουλή το θέμα της κάλυψης των κενών στις σχολικές μονάδες του εξωτερικού

Published

on

Από

Οι εκπαιδευτικοί, πρώην και νυν αποσπασμένοι στο εξωτερικό, με οικογένεια, απέστειλαν επιστολή στην αρμόδια Διεύθυνση με σημαντικές παρατηρήσεις σχετικά με την προκήρυξη για τη συμπληρωματική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για απόσπαση στο Εξωτερικό από το σχολικό έτος 2024-2025. Photo credits: Pexels / pixabay

Ερώτηση σχετικά με την κάλυψη των κενών στις σχολικές μονάδες του εξωτερικού κατέθεσε η Βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Σοφία – Χάιδω Ασημακοπούλου, στον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Η Βουλευτής αναφέρει ότι “οι εκπαιδευτικοί, πρώην και νυν αποσπασμένοι στο εξωτερικό, με οικογένεια, απέστειλαν επιστολή στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας (Ομογενών Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ευρωπαϊκών και Μειονοτικών Σχολείων – ΔΙ.Π.Ο.Δ.Ε.Ξ.Μ.Σ.) με σημαντικές παρατηρήσεις σχετικά με την προκήρυξη, με αρ. πρωτ. 134483/Η2, για τη συμπληρωματική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος Εκπαιδευτικών για απόσπαση στο Εξωτερικό από το σχολικό έτος 2024-2025 και από το Ημερολογιακό έτος 2025 Ν. Ημισφαιρίου.

Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζονται στην επιστολή, ανακοινώσατε δεκαοχτώ (18) χώρες με κενά εκπαιδευτικών, χωρίς να έχετε δημοσιοποιήσει ανοιχτά τον αριθμό των κενών ανά χώρα και ανά περιοχή (παρ. 6, άρθρου 4, ν. 4415/2016).



Σύμφωνα με την, με αρ. πρωτ. 153934/Η2/23-12-2024 Υ.Α. «Κύρωση των τελικών πινάκων αξιολόγησης υποψήφιων εκπαιδευτικών προς απόσπαση στις σχολικές μονάδες του εξωτερικού σχολικού έτους 2024-2025 Συμπληρωματική πρόσκληση», για δέκα (10) χώρες, (Καζακστάν, Αρμενία, Ν. Αφρική, Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία, Αλβανία, Βουλγαρία, Ουρουγουάη, Βραζιλία, Καναδά), δεν υπήρξε καμία απολύτως αίτηση ενώ για τις υπόλοιπες οχτώ (8), έκαναν αίτηση μόλις και μετά βίας είκοσι ένας (21) εκπαιδευτικοί, δηλαδή προφανώς λιγότεροι από τα υπάρχοντα κενά.

Επισημαίνουν επίσης ότι, τα κενά αυξήθηκαν σε μια σειρά από χώρες και προστέθηκαν και επιπλέον χώρες με κενά πέρα από όσες περιείχε η Συμπληρωματική πρόσκληση, όπως προκύπτει από την, με Αρ. πρωτ 120483/Η2 – 14/10/2024, απόφαση, με τίτλο: «Διαπίστωση λήξης απόσπασης εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες των περιοχών ευθύνης των γραφείων συντονιστών εκπαίδευσης στο εξωτερικό», σύμφωνα με την οποία έληξε η απόσπαση πενήντα επτά (57) εκπαιδευτικών, καθώς και τις δεκάδες ανακλήσεις που δημοσιεύονται καθημερινά στη «Διαύγεια», από το Νοέμβριο μέχρι σήμερα.



Επιπλέον, θεωρούν άκρως προκλητικό και παράλογο, να υπάρχουν εκπαιδευτικοί με άδειες άνευ αποδοχών στη χώρα που ήταν αποσπασμένοι, για να μείνουν με τις οικογένειές τους ή να βρίσκονται στην Ελλάδα μακριά από την οικογένεια περιμένοντας μια Ειδική πρόσκληση για να υποβάλουν αίτηση και την ίδια στιγμή, το Ελληνικό δημόσιο, να επιβαρύνεται με το ποσό των 576.178,07€, σύμφωνα με την, με αριθ. πρωτ. 133794/Β2 – 8/11/2024 Υ.Α., για την πρόσληψη ωρομίσθιων εκπαιδευτικών στα Ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, ενώ τα κενά θα μπορούσαν να καλυφθούν, με πολύ μικρότερο κόστος, με την κατ’ εξαίρεση απόσπαση εκπαιδευτικών, όπως προβλέπεται, με την Υ. Α. 83046/Η2/2020 – 30/06/2020 (παρ. 9, άρ. 6)”.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, η κ. Σοφία – Χάιδω Ασημακοπούλου ρώτα τον αρμόδιο Υπουργό:

– Σκοπεύετε να παρέμβετε, ώστε να εκδοθεί άμεσα η ειδική πρόσκληση για την κατ’ εξαίρεση απόσπαση εκπαιδευτικών, όπως προβλέπεται από την παρ. 9, του άρθρου 6, της Υ. Α. 83046/Η2/2020, ώστε να καλυφθούν τα κενά που δεν καλύφθηκαν ως τώρα;

– Πώς σκοπεύετε να παρέμβετε, ώστε οι εκπαιδευτικοί να βρίσκονται στις θέσεις τους κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς του Νότιου Ημισφαιρίου και να καλυφθούν άμεσα οι κενές θέσεις σε σχολεία του Βορείου Ημισφαιρίου;

– Σκοπεύετε να παρέμβετε, ώστε να δημοσιοποιούνται ανοιχτά και να είναι διαθέσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο, ο αριθμός των κενών, ανά χώρα και ανά περιοχή εντός αυτής;


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Επίσκεψη της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού Μάιρας Μυρογιάννη στις ΗΠΑ και επαφές με φορείς της Ομογένειας

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Γενικής Γραμματέως Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

Η Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Μάιρα Μυρογιάννη, επισκέφθηκε τις Πολιτείες Florida και Georgia των ΗΠΑ (Τάμπα, Μαϊάμι, Ατλάντα), όπου συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις των Θεοφανείων που διοργανώνει η ελληνική κοινότητα στο Tarpon Springs, ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους ελληνικών κοινοτήτων, συλλόγων και σωματείων, καθώς και εκπροσώπους εκπαιδευτικών και ακαδημαϊκών φορέων.

Στις συναντήσεις της, η κυρία Μυρογιάννη υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία της συνεργασίας με την Ομογένεια για την προώθηση του ελληνισμού, αναφέρθηκε στις δυνατότητες ανάληψης δράσεων και πρωτοβουλιών για την ενίσχυση των ελληνικών κοινοτήτων και τη διασύνδεσή τους με το μητροπολιτικό κέντρο και μεταξύ τους, παρουσίασε τις προτεραιότητες του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027 και τόνισε τη σημασία ενίσχυσης της ελληνικής παράδοσης, γλώσσας και παιδείας, ενώ παράλληλα συζήτησε θέματα που απασχολούν τους ομογενείς.

Πηγή φωτογραφίας: Γενικής Γραμματέως Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

Ειδικότερα, στην περιοχή της Τάμπα, η Γενική Γραμματέας συναντήθηκε με τους Προέδρους του Πανελλήνιου Πολιτιστικού Κέντρου Προμηθέας, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φλόριντας, της Καλύμνιας, Μακεδονικής, Ηπειρωτικής, Κρητικής, Κυπριακής-Ποντιακής και Μεσσηνιακής κοινότητας, και μέλη τους, καθώς και με τον Ύπατο Πρόεδρο της ΑΧΕΠΑ και την Πρόεδρο και μέλη του προεδρείου της γυναικείας οργάνωσης «Daughters of Penelope”, που προωθούν τον ελληνισμό ανά τον κόσμο.

Πηγή φωτογραφίας: Γενικής Γραμματέως Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

Επίσης, η κυρία Μυρογιάννη είχε την δυνατότητα να συζητήσει με τους επικεφαλής και στελέχη του διδακτικού προσωπικού των καταστατικών σχολείων (Charter Schools), του «Πλάτωνα» και της “Αθηναϊκής Ακαδημίας”, θέματα που αφορούν τη διατήρησης της ελληνικής γλώσσας, η οποία αποτελεί στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης.

Κατά την παραμονή της στο Tarpon Springs, ο Δήμαρχος, Παναγιώτης Κούλιας, απένειμε στην κα Γενική Γραμματέα το κλειδί της πόλης, τιμώντας την, με αυτόν τον τρόπο, για την παρουσία της και την υποστήριξη της Πολιτείας στην ελληνική κοινότητα της περιοχής.

Πηγή φωτογραφίας: Γενικής Γραμματέως Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

Στο Μαϊάμι, πέραν των συναντήσεων με Έλληνες της Διασποράς, η κα Γενική Γραμματέας επισκέφτηκε το Charter School «Αρχιμήδειος Ακαδημία», όπου η ελληνική γλώσσα διδάσκεται με πρωτοποριακές μεθόδους μέσα από διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα, όπως τα μαθηματικά. Επιπλέον, η κα Μυρογιάννη είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το ελληνικό σχολείο «Socrates» και τον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας.

Πηγή φωτογραφίας: Γενικής Γραμματέως Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

Κατά την επίσκεψή της στην Ατλάντα, η Γενική Γραμματέας συναντήθηκε με τον ελληνικής καταγωγής πολιτειακό βουλευτή κ. Chuck Efstration (Georgia State Representative and Majority Leader) στο Καπιτώλιο της Georgia, όπου συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και επιβεβαιώθηκε η κοινή δέσμευση για συνεχή συνεργασία και ενίσχυση των δεσμών που συνδέουν τις δύο χώρες.

Πηγή φωτογραφίας: Γενικής Γραμματέως Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

Επίσης, η κυρία Μυρογιάννη επισκέφθηκε το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Georgia Tech, ένα από τα κορυφαία ερευνητικά πανεπιστήμια στις Ηνωμένες Πολιτείες, γνωστό για την αριστεία του στην τεχνολογία και την καινοτομία, στο ακαδημαϊκό δυναμικό του οποίου εντάσσονται περίπου 30 Έλληνες καθηγητές.

Πηγή φωτογραφίας: Γενικής Γραμματέως Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

Είχε δε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στα εργαστήρια του καθηγητή κ. Μάνου Τεντζέρη, Ed and Pat Joy Chair Professor in Antennas at Georgia Institute of Technology – Georgia Tech και να ενημερωθεί για το πρωτοποριακό έργο τους. Τέλος, επισκέφθηκε το ολοήμερο σχολείο που διατηρεί η Μητρόπολη της Ατλάντας, και συζήτησε δυνατότητες αξιοποίησης προγραμμάτων φιλοξενίας.


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis