Connect with us

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Εξι μυστικά για τη μπαταρία του κινητού σας που πρέπει να ξέρετε

Published

on

Αντιμετωπίζετε πρόβλημα με την μπαταρία του κινητού σας στο iPhone ή το Android σας;

Δεν είστε οι μόνοι καθώς η διάρκεια ζωής της μπαταρίας είναι ένα από τα βασικά προβλήματα όσων έχουν smartphones. Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την μπαταρία του κινητού σας.

1. Χρειάζεται να φορτίσω το κινητό μου όταν το πρωτοπάρω;
Όχι. Οι παλιότεροι τύποι μπαταριών νικελίου καδμίου, είχαν ένα «φαινόμενο μνήμης» που σήμαινε ότι οι μπαταρίες διατηρούσαν μια ικανότητα λειτουργίας με βάση το πόσο είχαν φορτιστεί και αποφορτιστεί. Γι’ αυτό το λόγο τα κινητά είχαν στις οδηγίες την φόρτιση για πολλές ώρες πριν την πρώτη χρήση. Ωστόσο, με τις σύγχρονες μπαταρίες ιόντων λιθίου οι περισσότεροι συμφωνούν ότι δεν υπάρχει τέτοιος λόγος και οι μπαταρίες έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Ένα smartphone μπορεί να δουλέψει κανονικά μόλις το βγάζεις από το κουτί χωρίς να χρειαστεί εκ των προτέρων φόρτιση.

2. Η ζωή της μπαταρίας θα επιδεινωθεί με τον καιρό;
Ναι, η μπαταρία χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου. Οι σύγχρονες μπαταρίες ιόντων λιθίου είναι σχεδιασμένες να αντέχουν έναν ορισμένο αριθμό «κύκλων» – μια πλήρη χρήση της μπαταρίας. Όπως αναφέρει η Apple: «Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το 75% της μπαταρίας τη μέρα και μετά να την φορτίσετε πλήρως τη διάρκεια της νύχτας. Εάν χρησιμοποιείτε το 25% την επόμενη μέρα, θα έχει εκπληρωθεί συνολικά το 100% στις δύο μέρες, καταλήγοντας σε έναν κύκλο φόρτισης. Η διάρκεια ζωής των μπαταριών διαφέρει μεταξύ διαφορετικών συσκευών, αλλά έχουν συνήθως μεταξύ 300 και 500 πλήρεις κύκλους πριν φθάσουν το 70% της αρχικής τους ικανότητας – που ισοδυναμεί με ένα-δύο χρόνια της χρήσης».

3. Μήπως το να αφήνω το κινητό μου να φορτίζει καταστρέφει τη μπαταρία του smartphone μου;
Συνήθως όχι. Υπήρχαν αντιλήψεις ότι η φόρτιση του κινητού καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να κάνει την μπαταρία να επιδεινωθεί λόγω του ότι λαμβάνει περισσότερη δύναμη από ό, τι χρειάζεται. Τα σύγχρονα συστήματα μπαταριών, όμως, ξέρουν να «μειώνουν» τη δύναμη έτσι ώστε να λαμβάνει όση χρειάζεται και να μην την βλάπτει. Εξαίρεση αποτελούν οι πολύ ζεστές συνθήκες. Η θερμότητα βλάπτει τις μπαταρίες λιθίου ιόντων μειώνοντας την απόδοση τους.

4. Θα πρέπει να περιμένω ώστε η μπαταρία μου να αποφορτιστεί εντελώς μέχρι να το φορτίσω ή μπορώ και νωρίτερα;
Όχι, στην πραγματικότητα μπορείτε να κάνετε το αντίθετο. Οι σύγχρονες μπαταρίες ιόντων λιθίου δεν κερδίζουν τίποτε από το να αδειάζουν εντελώς και οι μεγάλοι κύκλοι φόρτισης είναι στην πραγματικότητα χειρότεροι από ό, τι οι σύντομες φορτίσεις. Το να φορτίζετε την μπαταρία σας στο 50% σύμφωνα με την μπαταρία σας είναι καλύτερα από το να το φορτίζετε όταν αδειάζει εντελώς.

5. Η απενεργοποίηση του Wi-Fi και του Bluetooth βελτιώνει την διάρκειας ζωής της μπαταρίας; Τι γίνεται με τη λειτουργία σε πτήση;
Το Wi-Fi και το Bluetooth δεν ξοδεύουν τόση μπαταρία όπως συνήθιζαν να κάνουν παλιότερα. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε επίσης τη λειτουργία πτήσης, αν δεν χρειάζεστε σήμα στο κινητό εξοικονομώντας έτσι μπαταρία. Και αν μπορείτε να συνδεθείτε με Wi-Fi να το προτιμάτε καθώς χρησιμοποιώντας 4G ή 3G τελειώνει η μπαταρία πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι χρησιμοποιώντας Wi-Fi.

6. Πώς αλλιώς μπορώ να «σώσω» τη μπαταρία μου;
Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν για να μειωθεί η μπαταρία την οποία το τηλέφωνο χρησιμοποιεί έτσι ώστε αυτή να διατηρηθεί για μεγαλύτερο διάστημα και να επιδεινώνεται με πιο αργούς ρυθμούς.

Μεταξύ αυτών γίνεται με τα εξής:

-Χαμηλώνοντας τη φωτεινότητα της οθόνης
-Απενεργοποιώντας την τοποθεσία και τις εφαρμογές στο φόντο εφαρμογών που δεν χρειάζεστε. Το να μην κλείνεις τις εφαρμογές που δεν χρησιμοποιείς και να τις αφήνεις σε αδράνεια στην πραγματικότητα καταναλώνεις περισσότερη μπαταρία.
-Απενεργοποίηση των ειδοποιήσεων για email, Twitter και Facebook

Πηγή: tilestwra.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Blue Origin ανέβαλε και πάλι την εκτόξευση του πυραύλου της New Glenn

Published

on

Από

Η εταιρεία είχε αναβάλει την πρώτη προγραμματισμένη εκτόξευση του New Glenn λόγω τεχνικού ζητήματος στη διάρκεια της αντίστροφης μέτρησης. Photo credits: WikiImages / pixabay

Η εταιρεία Blue Origin του Τζεφ Μπέζος ανέβαλε την εκτόξευση του πυραύλου της με την ονομασία New Glenn για μεθαύριο, Πέμπτη 16 Ιανουαρίου, καθυστερώντας και πάλι την πρώτη απόπειρα να φθάσει ο πύραυλος αυτός σε τροχιά και η εταιρεία να ανταγωνισθεί την SpaceX.

Η εταιρεία είχε αναβάλει χθες, Δευτέρα, την πρώτη προγραμματισμένη εκτόξευση του New Glenn λόγω τεχνικού ζητήματος στη διάρκεια της αντίστροφης μέτρησης.

Το τρίωρο παράθυρο για την εκτόξευση από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ ανοίγει στις 1 π.μ. (τοπική ώρα, 08:00 ώρα Ελλάδας) της Πέμπτης, ανέφερε η Blue Origin σε ανάρτησή της στο X.



Η ανάπτυξη του New Glenn αντιμετώπισε πολλές καθυστερήσεις σε μια περίοδο που η SpaceX του Ίλον Μασκ εξελισσόταν σε μεγαθήριο της διαστημικής βιομηχανίας με τον επαναχρησιμοποιούμενο πύραυλό της, τον Falcon 9, ο οποίος είναι σήμερα ο πύραυλος που χρησιμοποιείται περισσότερο στον κόσμο.

Ο New Glenn είναι πάνω από δύο φορές ισχυρότερος από τον Falcon 9 και δεκάδες πελάτες περιμένουν να τον χρησιμοποιήσουν στο πλαίσιο συμβολαίων συνολικής αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης για τα διαστημικά σκουπίδια ζητούν επιστήμονες

Published

on

Από

Από τη δεκαετία του 1950 και μετά σχεδόν 20.000 δορυφόροι έχουν εκτοξευθεί σε τροχιά γύρω από τη Γη προσφέροντας τεράστια οφέλη στην κοινωνία, αλλά και δημιουργώντας συντρίμμια στο Διάστημα. Photo credits: pixabay

Τον ορισμό ενός νέου Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG) των Ηνωμένων Εθνών, με σκοπό τη βιώσιμη χρήση της γήινης τροχιάς και την αποτροπή της συσσώρευσης διαστημικών σκουπιδιών, ζητά μια διεθνής ομάδα επιστημόνων με άρθρο στο περιοδικό «One Earth».

Σήμερα υπάρχουν 17 SDGs, οι οποίοι υιοθετήθηκαν από τα μέλη του ΟΗΕ το 2015 με σκοπό να υπάρξει δράση για την εξάλειψη της φτώχειας, την προστασία του πλανήτη για τις μελλοντικές γενιές και τη διασφάλιση ότι όλοι οι άνθρωποι απολαμβάνουν ειρήνη και ευημερία.

Ωστόσο, με τον αυξανόμενο αριθμό δορυφόρων και άλλων αντικειμένων σε τροχιά γύρω από τη Γη υπάρχει ανησυχία ότι χωρίς κάποια μορφή παγκόσμιας συναίνεσης το διαστημικό περιβάλλον κινδυνεύει να αλλάξει ανεπανόρθωτα.



Οι επιστήμονες προτείνουν να οριστεί ο 18ος SDG για την προστασία της τροχιάς της Γης. Όπως υπογραμμίζουν στη μελέτη τους, υπάρχουν περίπου 100 έθνη που εμπλέκονται σε διαφορετικά επίπεδα διαστημικής δραστηριότητας.

Από τη δεκαετία του 1950 και μετά σχεδόν 20.000 δορυφόροι έχουν εκτοξευθεί σε τροχιά γύρω από τη Γη προσφέροντας τεράστια οφέλη στην κοινωνία, αλλά και δημιουργώντας συντρίμμια στο Διάστημα.

Ο νέος SDG θα μπορούσε να αντλήσει άμεση έμπνευση από τον 14ο SDG για τη ζωή κάτω από το νερό και συγκεκριμένα τη διαχείριση των θαλάσσιων απορριμμάτων.



Το άρθρο συνυπογράφουν ερευνητές μεταξύ άλλων από το Πανεπιστήμιο του Πλίμουθ, το Πανεπιστήμιο του Όκλαντ, το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, το Πανεπιστήμιο του Μέιν και το εργαστήριο της Nasa «Jet Propulsion Laboratory». Επικεφαλής της δημοσίευσης είναι η ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Πλίμουθ και εξερευνήτρια του «National Geographic», Ίμοτζεν Νάπερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Οι γρήγορες φορτίσεις και η γρήγορη οδήγηση επιταχύνουν τη γήρανση της μπαταρίας

Published

on

Από

Η πολύ γρήγορη φόρτιση σημαίνει υψηλότερη τάση στην κυψέλη, η οποία επιταχύνει τη γήρανση της μπαταρίας μακροπρόθεσμα. Photo credits: bixusas / pixabay

Οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων χάνουν περίπου 5% της χωρητικότητας τους στα πρώτα 30.000 χιλιόμετρα. Μετά από αυτό το όριο των χιλιομέτρων αυτή μειώνεται σχετικά αργά.

Ακόμη και μετά από τα 200.000 χιλιόμετρα, ο μέσος όρος των μπαταριών εξακολουθεί να διατηρεί χωρητικότητα περίπου 87%. Αυτό αναφέρει μια νέα μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε από την P3, μια εταιρεία συμβούλων διαχείρισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε συνεργασία με τους ειδικούς φόρτισης Aviloo.



Αναλύθηκαν δεδομένα μπαταριών 7.000 ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Το σύνολο των δεδομένων έδειξε ότι στα 160.000 χιλιόμετρα όπου ισχύουν οι εγγυήσεις των κατασκευαστών οι μπαταρίες δεν παρουσιάζουν μεγάλες απώλειες της χωρητικότητάς τους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι κατασκευάστριες εταιρείες δεν έχουν κανένα πρόβλημα αντικατάστασής του λόγω της εγγύησης των 8 ετών ή των 160.000 χιλιομέτρων, αν και το τελευταίο διάστημα οι αυτοκινητοβιομηχανίες προσφέρουν εγγύηση 10 χρόνια ή 250.000 χιλιόμετρα.

Κατά μέσο όρο, υπάρχει μια επιταχυνόμενη απώλεια χωρητικότητας στα πρώτα 30.000 χιλιόμετρα, με την χωρητικότητα να πέφτει γρήγορα στο 95% και κατόπιν στα 100.000 χιλιόμετρα να φθάνει το 90%. Αυτή αγγίζει το 87% μεταξύ των 200.000 και 300.000 χιλιομέτρων.



Κατά τη διάρκεια των πρώτων κύκλων φόρτισης, σχηματίζεται ένα στρώμα ενδιάμεσης φάσης στερεού ηλεκτρολύτη στην άνοδο της κυψέλης της μπαταρίας (δηλαδή στον αρνητικό ακροδέκτη της). Αυτή είναι μια κοινή διαδικασία, αλλά ποικίλλει λόγω των παραλλαγών στη ρύθμιση της χημείας της μπαταρίας.

Η συνετή οδήγηση και η σωστή διαχείριση της μπαταρίας αποτελεί έναν λόγο που διατηρούν σε καλή κατάσταση τις μπαταρίες.

Από την άλλη στην πράξη, οι γρήγορες φορτίσεις, αλλά και η γρήγορη οδήγηση έδειξαν ότι έριξαν γρηγορότερα τις μπαταρίες. Όσον αφορά τη γήρανση των μπαταριών, αυτές προτιμούν τις χαμηλές έως μεσαίες θερμοκρασίες, που είναι μέχρι τους 25°C.



Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες οδηγούν σε χημικές αντιδράσεις που έχουν ως αποτέλεσμα την επιταχυνόμενη υποβάθμιση της χωρητικότητας. Η πολύ γρήγορη φόρτιση σημαίνει υψηλότερη τάση στην κυψέλη, η οποία επιταχύνει τη γήρανση της μπαταρίας μακροπρόθεσμα.

Τα δεδομένα έδειξαν ότι όταν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πρέπει να σταθμεύσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα θα πρέπει η μπαταρία να έχει χαμηλή έως μεσαία φόρτιση (10-50%).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανακύκλωση μπαταριών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα μπορούσε να μειώσει τις εισαγωγές

Published

on

Από

Σύμφωνα με έρευνα, τα υλικά από τις μπαταρίες στο τέλος του κύκλου ζωής τους θα μπορούν να κατασκευάσουν έως και 2,4 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα από το 2030 και έπειτα. Photo credits: MAILAI / pixabay

Η ανακύκλωση μπαταριών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα μπορούσε να επιτρέψει στην Ευρώπη να μειώσει μέχρι και 25% την εξάρτησή της από αντίστοιχες εισαγωγές μπαταριών από τρίτες χώρες.

Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μεταφορών και Περιβάλλοντος, τα υλικά από τις μπαταρίες στο τέλος του κύκλου ζωής τους θα μπορούν να κατασκευάσουν έως και 2,4 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα από το 2030 και έπειτα.

Η ανακύκλωση χρησιμοποιημένων κυψελών θα μπορούσε να παρέχει το 14% του λιθίου, το 16% του νικελίου, το 17% του μαγγανίου και το 25% του κοβαλτίου που θα χρειαστεί η Ευρώπη για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα το 2030.



Αυτά τα ποσοστά θα μπορούσαν να αυξηθούν σημαντικά και η Ευρώπη να έχει τη δυνατότητα να είναι σχεδόν αυτάρκης σε κοβάλτιο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων από το 2040.

Αυτά τα υλικά που θα είναι αποτέλεσμα της ανακύκλωσης θα είναι αρκετά για την κατασκευή μεταξύ 1,3 και 2,4 εκατομμυρίων ηλεκτρικών οχημάτων το 2030, μπορούν να φθάσουν τα 10 εκατομμύρια το 2035 και έως 15 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα έως το 2040.

Οι αναμενόμενοι όγκοι ανακυκλωμένων δευτερογενών υλικών θα είναι υπεραρκετοί για την επίτευξη των στόχων ανακυκλωμένου περιεχομένου για λίθιο, νικέλιο και κοβάλτιο στον νέο κανονισμό της ΕΕ για τις μπαταρίες.



Τα ανακυκλωμένα υλικά μπαταριών μπορούν επίσης να αντικαταστήσουν την ανάγκη για πρωτογενή μεταλλεύματα, αποφεύγοντας την ανάγκη κατασκευής 12 νέων ορυχείων παγκοσμίως έως το 2040 (4 λιθίου, 3 νικελίου, 4 κοβαλτίου και 1 ορυχείο μαγγανίου).

Εκτός από τη μείωση τόσο της εξόρυξης όσο και των εισαγωγών πρώτων υλών, η ανακύκλωση στην Ευρώπη θα μπορούσε να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα της προμήθειας λιθίου κατά 19% σε σύγκριση με την εξόρυξη που γίνεται στα ορυχεία της Αυστραλίας και της Κίνας. Αυτό οφείλεται στο καθαρότερο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας που υπάρχει στην Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πλήρως ηλεκτρικά ήταν σχεδόν όλα τα νέα αυτοκίνητα που πουλήθηκαν στη Νορβηγία

Published

on

Από

Τα πλήρως ηλεκτρικά οχήματα αντιστοιχούσαν στο 88,9% των νέων οχημάτων που πουλήθηκαν το 2024, συγκριτικά με το 82,4% το 2023. Photo credits: andreas160578 / pixabay

9 στα 10 νέα αυτοκίνητα που πουλήθηκαν στη Νορβηγία την περασμένη χρονιά λειτουργούσαν μόνο με μπαταρία, σύμφωνα με στοιχεία ταξινόμησης, γεγονός που θέτει τη χώρα κοντά στον στόχο της να προσθέτει μόνο ηλεκτρικά οχήματα στους δρόμους έως το 2025.

Τα πλήρως ηλεκτρικά οχήματα αντιστοιχούσαν στο 88,9% των νέων οχημάτων που πουλήθηκαν το 2024, συγκριτικά με το 82,4% το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Νορβηγικής Ομοσπονδίας για την Οδική Κίνηση (OFV).



«Η Νορβηγία θα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει σχεδόν τα οχήματα με κινητήρες βενζίνης και ντίζελ από την αγορά νέων αυτοκινήτων», δήλωσε η Κριστίνα Μπου, επικεφαλής της νορβηγικής ένωσης ηλεκτρικών οχημάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η υπηρεσία ISRO εκτόξευσε την πρώτη αποστολή πρόσδεσης στο διάστημα

Published

on

Από

Η τεχνολογία πρόσδεσης στο διάστημα είναι βασικής σημασίας όταν απαιτούνται πολλαπλές εκτοξεύσεις πυραύλων για να επιτευχθούν οι στόχοι μιας αποστολής. Photo credits: SpaceX-Imagery / pixabay

Η διαστημική υπηρεσία της Ινδίας ISRO εκτόξευσε σήμερα την πρώτη αποστολή πρόσδεσης στο διάστημα με έναν πύραυλο ινδικής κατασκευής, σε μια προσπάθεια να γίνει η τέταρτη χώρα στον κόσμο που θα επιτύχει αυτό το προηγμένο τεχνολογικό επίτευγμα.

Η αποστολή, που θεωρείται κομβική για τις μελλοντικές διαστημικές φιλοδοξίες της Ινδίας – όπως τη λειτουργία δορυφόρων και ενός ινδικού διαστημικού σταθμού – εκτοξεύτηκε στις 18.30 (ώρα Ελλάδας) με έναν πύραυλο PSLV.



Έπειτα από περίπου 15 λεπτά, ο διευθυντής αποστολής χαρακτήρισε «επιτυχημένη» την εκτόξευση, αφού ο πύραυλος έφτασε σε ύψος 480 χιλιομέτρων.

Η τεχνολογία πρόσδεσης στο διάστημα είναι βασικής σημασίας όταν απαιτούνται πολλαπλές εκτοξεύσεις πυραύλων για να επιτευχθούν οι στόχοι μιας αποστολής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ10 ώρες ago

Επίσκεψη της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού Μάιρας Μυρογιάννη στις ΗΠΑ και επαφές με φορείς της Ομογένειας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ15 ώρες ago

Η Blue Origin ανέβαλε και πάλι την εκτόξευση του πυραύλου της New Glenn

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ19 ώρες ago

Ο αμφιβληστροειδής μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

ΓΕΡΜΑΝΙΑ20 ώρες ago

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες αυτοκινήτων περικόπτουν θέσεις εργασίας λόγω των οικονομικών συνθηκών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ22 ώρες ago

Τη φορολογία των βραχυχρόνιων μισθώσεων θα αυξήσει η Ισπανία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Προβλήματα στο Βέλγιο από την απεργία στις εναέριες και τις σιδηροδρομικές μεταφορές

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Τέσσερις μειώσεις επιτοκίων σχεδιάζει η ΕΚΤ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 ημέρες ago

Η ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας για τη βελτίωση της λειτουργίας των δομών της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ3 ημέρες ago

Νέο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης για τα διαστημικά σκουπίδια ζητούν επιστήμονες

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ3 ημέρες ago

Σε αποθήκη αλυσίδας επίπλων βρέθηκαν… αντιαρματικές νάρκες!

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Παρίσι και Βερολίνο συνδέονται για πρώτη φορά με αμαξοστοιχία υψηλής ταχύτητας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Η Bundestag απέρριψε την πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης – Άνοιξε ο δρόμος για εκλογές

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

«Τρέχει» η προθεσμία για αίτηση ανάκλησης διαγραφής από τους εκλογικούς καταλόγους

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Το αδιέξοδο της Volkswagen με τους εργαζόμενους θα συνεχισθεί και το νέο έτος

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

ΕΕ: Ξεκινά το IRIS² για την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα των δορυφορικών υπηρεσιών

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Πιθανώς προστατευτική η ελαφριά κατανάλωση κρασιού σε άτομα με κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Τα επαγγέλματα που εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά θανάτου από Αλτσχάιμερ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Το 2024 ήταν η θερμότερη χρονιά από την έναρξη των μετρήσεων θερμοκρασίας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Η Mercedes έλαβε έγκριση για αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 3 στη Γερμανία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Αυξημένος ο αριθμός των πυρκαγιών κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο

Europolitis TV1 μήνα ago

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας στο Ντύσσελντορφ της Γερμανίας (13-15/12/2024)

Europolitis TV1 μήνα ago

Νίκη Κεραμέως Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ Düsseldorf 14 Δεκεμβρίου 2024)

Europolitis TV9 μήνες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

Europolitis TV10 μήνες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

Europolitis TV2 έτη ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV2 έτη ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV4 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch4 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch4 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch4 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis