Connect with us

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Απ. Μαλαμούσης: Πολεμάμε με τον ιμάμη ξενοφοβία και ρατσισμό

Published

on

O ιερέας Απόστολος Μαλαμούσης και ο ιμάμης Βενιαμίν Ιντριτς είναι δύο καλοί φίλοι και όχι μόνο: σε δύσκολες εποχές έχουν συστρατευθεί εναντίον του θρησκευτικού φανατισμού και υπέρ της αρμονικής συμβίωσης χριστιανών και μουσουλμάνων στον τόπο όπου ζουν, τη Βαυαρία.

Ο πατήρ Απόστολος, αρχιερατικός επίτροπος στη Βαυαρία, ανταποκρίνεται δίχως αναστολές στις προσκλήσεις του ιμάμη να παραστεί σε θρησκευτικές εκδηλώσεις των μουσουλμάνων και ο Ιντριτς, με καταγωγή από τα Σκόπια, δεν διστάζει να περάσει το κατώφλι της ορθόδοξης Εκκλησίας του Μονάχου. Οι δυο τους, δε, παίρνουν ενεργά μέρος και μάλιστα στην πρώτη γραμμή, σε συγκεντρώσεις και πορείες εναντίον του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της τρομοκρατίας.

«Ερχονται αυτοί, πάμε εμείς, έτσι γίνεται» λέει στην «Κ» ο δραστήριος ιερωμένος. Τούτη την εποχή ο πατήρ Απόστολος βοηθάει τον θρησκευτικό ηγέτη των μουσουλμάνων να χτίσει ένα μεγάλο τζαμί και μουσουλμανικό κέντρο στο Μόναχο, συμμετέχοντας μάλιστα, με έγκριση του μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου, μαζί με άλλες εξέχουσες προσωπικότητες της Βαυαρίας στο ανώτατο ιδρυτικό συμβούλιο του τεμένους!

– Τι δουλειά έχετε εσείς ένας χριστιανός παπάς στα τζαμιά και να τρέχετε να βοηθάτε για να χτίζονται τεμένη; Μια τέτοια πρωτοβουλία στην Ελλάδα θα ήταν μάλλον αδιανόητη για έναν ιερωμένο.

Εμείς εδώ καλλιεργούμε τις διαθρησκειακές και διεκκλησιαστικές σχέσεις. Εχω πολύ καλές επαφές με τους καθολικούς, τους ευαγγελικούς, όπως και με ανθρώπους που ανήκουν σε διάφορα θρησκεύματα, όπως ο ιουδαϊσμός, ο βουδισμός κ.λπ. Μέχρι σήμερα τα αυτοσχέδια τζαμιά που έχουν οι μουσουλμάνοι εδώ στο Μόναχο είναι στις «πίσω αυλές» σπιτιών, όπου κανείς δεν ξέρει τι γίνεται εκεί πέρα. Υπάρχει ένα μικρό τζαμί στην άκρη του Μονάχου αλλά δεν καλύπτει ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες των μουσουλμάνων. Γι’ αυτό είπαμε σε συνεργασία και με τις πολιτικές και δημοτικές αρχές να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να ασκούν με αξιοπρέπεια τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Μπορούμε έτσι να ξέρουμε τι ακριβώς γίνεται και να καλλιεργούμε τον διαθρησκευτικό διάλογο επί ίσοις όροις. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους μουσουλμάνους να έχουν τη δυνατότητα όχι στα κρυφά αλλά δημόσια να εκφράσουν τα πιστεύω τους, τις απόψεις τους και εμείς θα έχουμε έναν ανοιχτό διάλογο μαζί τους. Το βρίσκω λοιπόν πάρα πολύ σοβαρό και σωστό να συμμετέχω σε μια τέτοια διαδικασία.

– Οπως γνωρίζετε στην Ελλάδα η ιεραρχία δεν πετάει το «καλημαύχι» της στην ιδέα ανέγερσης τζαμιού στην Αθήνα. Τι λέτε γι’ αυτό;

Το να γίνει ένα τζαμί είναι απαραίτητο, τώρα μπορεί να συζητήσει κανείς για τον χώρο όπου θα  κτιστεί. Εκεί θα πρέπει να βρεις κάποια λύση. Σίγουρα όμως χρειαζόμαστε και στην Ελλάδα έναν χώρο συνάθροισης και διαλόγου, επίσημο χώρο. Και νομίζω ότι ένα τζαμί με σωστές προδιαγραφές και με μια καλή παρουσίαση θα βοηθήσει στην καλή συμβίωση Ελλήνων χριστιανών και μουσουλμάνων.

– Και ο Αγιος Θεσσαλονίκης αντιτίθεται στην ίδρυση Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Πώς το σχολιάζετε;

Εμένα με προβλημάτισε αυτό που είπε ότι αν ανοίξουν οι Τούρκοι τη Θεολογική σχολή της Χάλκης τότε συζητάμε. Δεν μου άρεσε αυτή η αντιδιαστολή. Διότι άλλο είναι η Χάλκη που πρέπει να ανοίξει και όλοι μας προσευχόμαστε γι’ αυτό και άλλο η ίδρυση ενός μουσουλμανικού κέντρου στο οποίο θα μπορεί να αναπτυχθεί διάλογος και σε επιστημονικό επίπεδο. Δεν με βρίσκει λοιπόν σύμφωνο η επιχειρηματολογία του.

– Κατά τη γνώμη σας μπορεί να «ταιριάξει» η ορθόδοξη χριστιανική θεολογία με το ισλάμ;

Οχι. Για μας όμως δεν είναι μόνο η θεολογία, είναι η καθημερινή πράξη. Ζουν στο Μόναχο εξήντα χιλιάδες Τούρκοι και αν βάλεις και τους μουσουλμάνους άλλων εθνοτήτων ξεπερνούν τους ογδόντα χιλιάδες. Με αυτούς πρέπει να συμβιώσουμε γι’ αυτό και οι κοινωνικές και πολιτικές σχέσεις έχουν για μας μεγάλη σημασία. Γιατί δεν θέλουμε ακρότητες, δεν θέλουμε αντιπερισπασμούς, δεν θέλουμε αντιπαλότητες, θέλουμε και εμείς και τα παιδιά μας να ζήσουμε ήρεμα και ειρηνικά στα επόμενα χρόνια γι’ αυτό και καλλιεργούμε τον διάλογο. Ο θεολογικός διάλογος είναι κάτι άλλο. Μπορεί να συνεχιστεί και τα επόμενα εκατό και διακόσια χρόνια, αλλά η ζωή μας κυλάει εδώ και τώρα.

Οι άνθρωποι κυκλοφορούν, αισθανόμαστε ασφαλείς…

– Αισθάνεστε να άλλαξε κάτι στη Γερμανία με τα όσα έγιναν την Πρωτοχρονιά στην Κολωνία;

Υπάρχει γενικά κάποιος φόβος τρομοκρατικού χτυπήματος γι’ αυτό και η ψυχολογία έχει λιγάκι αλλάξει. Βεβαίως, οι αρχές προσπαθούν να καταπολεμήσουν αυτό το κλίμα, λέγοντας ότι η Γερμανία είναι ασφαλής χώρα και οι άνθρωποι δεν πρέπει να φοβούνται. Προσοχή μεν αλλά όχι φόβος. Γι’ αυτό και στις επίσημες εκδηλώσεις που γίνονται, η παρουσία της αστυνομίας είναι μεν ισχυρή αλλά διακριτική έως αφανής θα έλεγα. Να μην προκληθεί πανικός δηλαδή.

– Οι Γερμανοί άρχισαν να κοιτάζουν με «μισό μάτι» τους μουσουλμάνους, τους Αραβες γενικότερα;

Η πλειονότητα των Γερμανών όχι, διότι οι ίδιοι έχουν ιστορική ευθύνη να βοηθήσουν και βοηθούν. Βεβαίως, υπάρχουν κάποιες νεοναζιστικές οργανώσεις και κινήσεις, οι οποίες ανοιχτά και με φωνή δυνατή μιλούν ενάντια στους ξένους. Απέναντί τους όμως στέκονται οι δημοκράτες Γερμανοί, οι οποίοι προσπαθούν με διάφορες εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις να πουν όχι στον ρατσισμό, στην ξενοφοβία και στη μισαλλοδοξία. Και είναι αυτό ένα πολύ ευχάριστο γεγονός ότι ξεσηκώνονται πολλοί άνθρωποι και βγαίνουν στους δρόμους για να προβούν σε εκδηλώσεις δημοκρατικής ευθύνης. Εδώ στο Μόναχο έγιναν και γίνονται πολλές εκδηλώσεις κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, στις οποίες είμαι στην πρώτη γραμμή και είναι κάτι που το χαιρόμαστε όλοι γιατί θέλουμε έτσι να πούμε ένα δυνατό όχι σε φωνές μίσους.

– Πώς αντιμετώπισε η κοινωνία του Μονάχου την απειλή για τρομοκρατικό χτύπημα στον σιδηροδρομικό σταθμό; Υπέστη σοκ;

Βγήκαν ο αρχηγός της αστυνομίας του Μονάχου και ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας και έκαναν επίσημες δηλώσεις, ότι δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη πληροφορία για χτύπημα στη Βαυαρία. Αυτό καθησύχασε τον κόσμο γι’ αυτό και όπως βλέπετε οι άνθρωποι κυκλοφορούν άνετα έξω. Ακόμα και όταν κάνουμε δημόσιες συναθροίσεις και εκδηλώσεις αισθανόμαστε ασφαλείς. Οπωσδήποτε υπάρχει φρούρηση αλλά σε διακριτικά επίπεδα. Υπάρχουν παντού μυστικοί της αστυνομίας που παρακολουθούν αλλά βέβαια είναι με πολιτικά για να μην προκαλούν πανικό.

– Δεν επηρεάστηκε δηλαδή η καθημερινότητα των ανθρώπων μετά τα γεγονότα στον σταθμό.

Οσον αφορά το Μόναχο, όχι. Κάναμε και εμείς δημόσιες εκδηλώσεις όπως ο αγιασμός των υδάτων στον Ιζαρ χωρίς φόβο και με πολύ κόσμο. Εγιναν μαζικές συγκεντρώσεις ως απάντηση στην τρομοκρατία, στείλαμε μήνυμα ότι αισθανόμαστε ασφαλείς σ’ αυτή τη χώρα, ότι δεν θα μας αναγκάσουν να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας.

Στη Βαυαρία λένε ότι πρέπει η Ελλάδα να ενισχυθεί για τους πρόσφυγες

Με το που άρχισαν να καταφθάνουν στον σιδηροδρομικό σταθμό του Μονάχου τα πρώτα τρένα με πρόσφυγες από την Αυστρία, ο πατήρ Απόστολος φόρεσε το ράσο και έσπευσε στην αποβάθρα της γραμμής 23, όπου γινόταν η αποβίβαση. «Θέλαμε να τους δείξουμε ως ορθόδοξοι χριστιανοί, ότι είμαστε στο πλευρό τους. Πολλοί με το που κατέβαιναν έρχονταν να μου φιλήσουν το χέρι, προφανώς ήταν χριστιανοί, και αρκετοί ήταν αυτοί που ήρθαν στη ρίψη του Τιμίου Σταυρού τα Θεοφάνια στον ποταμό Ιζαρ στο κέντρο του Μονάχου» μας λέει.

– Τα άλλα δόγματα, οι καθολικοί, οι ευαγγελιστές πώς αντιμετωπίζουν τους πρόσφυγες, οι ορθόδοξοι πώς βοηθάμε;

H καθολική εκκλησία και η ευαγγελική έχoυν φτιάξει δομές και διαθέτουν πολλά χρήματα για τη φιλοξενία προσφύγων. Εμείς ως ορθόδοξη εκκλησία ζούμε με πολύ πενιχρά μέσα, όπου όμως χρειαστούν τη δικιά μας συμπαράσταση την έχουν και μάλιστα σε διάφορα συμβούλια καλούν και εμάς σαν εκκλησία που έχει εμπειρία από διωγμούς, για να πούμε τη γνώμη μας και να βοηθήσουμε όπου μπορούμε. Διαθέτουν κτίρια για στέγαση, αίθουσες, φαγητό, ρουχισμό, υπάρχει μια υποδομή που βοηθάει πάρα πολύ τους πρόσφυγες και μάλιστα το βαυαρικό κράτος έχει εκφράσει δημόσια την ευγνωμοσύνη του προς την καθολική και την ευαγγελική εκκλησία, τα προγράμματα που τρέχουν για τους πρόσφυγες.

– Ωστόσο, η Βαυαρία εμφανίζεται κάπως σκληρή στο θέμα των προσφύγων.

Επειδή η Βαυαρία είναι η πύλη εισόδου προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στη Γερμανία, ξεκαθάρισε από την αρχή τη θέση της, ότι από μόνο του το βαυαρικό κρατίδιο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει όλο αυτό το κύμα. Θα πρέπει και τα άλλα κρατίδια να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο, όπως και τα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Η Βαυαρία λέει πως αν όλοι βοηθήσουν, τότε τα πράγματα θα πάνε καλά, αν όμως πέσει όλο το βάρος σ’ εμάς θα είναι δύσκολο να το επωμιστούμε. Η Βαυαρία δεν θέλει να την αφήσουν μόνη της και το λέει ανοιχτά αυτό. Δεν υπάρχει διαφορετική πολιτική από το Βερολίνο, απλώς υπάρχει μια διαφωνία ως προς τον αριθμό που μπορεί να φιλοξενήσει η Βαυαρία.

– Πώς είδατε την ενέργεια του Βαυαρού πολιτικού να γεμίσει ένα λεωφορείο με πρόσφυγες και να τους πάει στην καγκελαρία;

Για μένα ήταν μια ανόητη κίνηση, μια αψυχολόγητη ενέργεια που μας ξάφνιασε. Τι ήθελε να πει δηλαδή σ’ αυτούς τους ανθρώπους; Θα σας πάω εκεί για να σας λύσουν το πρόβλημά σας; Τους καλλιέργησε φρούδες ελπίδες. Ηταν κωμωδία όλο αυτό που έκανε.

– Παρακολουθείτε φαντάζομαι ότι η Ελλάδα πιέζεται πολύ στο θέμα των προσφύγων και υπάρχει και μια μάλλον υπερβολική ρητορική εναντίον της από ευρωπαϊκές χώρες. Τι κλίμα υπάρχει εδώ, μέμφονται τους Ελληνες ότι αφήνουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να περνάνε ελεύθερα;

Στη Βαυαρία λένε ότι πρέπει η Ελλάδα να ενισχυθεί στην προσπάθειά της, αυτούς τους πρόσφυγες που φτάνουν όπως φτάνουν στο έδαφός της να μπορεί να τους υποδεχθεί και σιγά σιγά να τους προωθεί στις άλλες χώρες. Εχουμε αλληλεγγύη σε αυτό το θέμα από τους Γερμανούς. Και όχι μόνο εμείς οι Ελληνες αλλά και οι Ιταλοί.

Με τον πατέρα Απόστολο περπατήσαμε μαζί στον σταθμό του Μονάχου όπου αποβιβάζονται από τα τρένα οι πρόσφυγες. Με οδήγησε πρώτα στη γραμμή 11, εκεί όπου τη δεκαετία του ’60 το «Ακρόπολις» ξεφόρτωνε κατά εκατοντάδες τους Ελληνες μετανάστες. Μου έδειξε και το υπόγειο «μπούνκερ», κλειστό πλέον, όπου οδηγούνταν για ιατρικές εξετάσεις, λίγη ξεκούραση, πρόχειρο φαγητό και διαχωρισμό για τις περιοχές όπου σύμφωνα με τη σύμβαση που είχαν υπογράψει θα εργάζονταν.

Μιλήσαμε για πολλά άλλα θέματα. Από την πολιτική, την Αγκελα Μέρκελ, της οποίας τυγχάνει συνομιλητής καθώς συμμετέχει στο Ανώτατο Συμβούλιο Ενσωμάτωσης της Γερμανίας για λογαριασμό της ορθόδοξης Μητρόπολης που έχει ιδρύσει η καγκελαρία, την αύρα του ελληνικού πολιτισμού που διαχέεται έντονη στο Μόναχο από την εποχή του Λουδοβίκου ακόμα, μέχρι τους Ελληνες νεομετανάστες για τους οποίους κάνει ό,τι μπορεί, κινητοποιώντας αρχές και φορείς, για να βοηθήσει. Ολα αυτά υπό την πνευματική καθοδήγηση του μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου. Ο ιερέας Απόστολος Μαλαμούσης είναι μια προσωπικότητα στη Βαυαρία, τιμημένος από τους πάντες για τις πλούσιες ανθρωπιστικές, πολιτιστικές και βεβαίως θρησκευτικές δραστηριότητές του. Μέχρι και ο σύλλογος Τούρκων της Γερμανίας του έδωσε παράσημο. Είναι πάνω απ’ όλα (και) ένας χρήσιμος Ελληνας.

Η συνάντηση
Η συνέντευξη έγινε στο φημισμένο εστιατόριο RathausKeller (κελάρι του δημαρχείου) στη Μάριεν Πλατς. Ο ιμάμης Ιντριτς δεν μπόρεσε να είναι μαζί μας όπως είχαμε συμφωνήσει, καθώς παρέτεινε ξαφνικά την παραμονή του στη Σαουδική Αραβία. Φάγαμε κότσι και λουκάνικα, ήπια μία μπίρα, ήπιε νερό. Πλήρωσε εκείνος (επέμενε…) με κάρτα. Μας σέρβιρε Ελληνας από την Αριδαία, ΠΑΟΚτζής και καζαντζιδικός κατά δήλωσή του.

Oι σταθμοί του

1947
Γεννιέται στο Μούρεσι του Πηλίου.

1972
Μεταναστεύει στη Γερμανία στις 30 Οκτωβρίου.
Χειροτονείται διάκονος στις 26 Δεκεμβρίου, στην πόλη Ρόιτλινγκεν και πρεσβύτερος στις 31 Δεκεμβρίου, στο Τρόισντορφ κοντά στη Βόννη.

1999
Επειτα από πολύχρονη δικαστική διαμάχη πετυχαίνει την κατοχύρωση στην Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, του ιστορικού ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, γνωστής ως «Σαλβατορκίρχε» στο κέντρο του Μονάχου.

2000
Κάνει την πρώτη περιφορά του Αγίου Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή στη φημισμένη Μάριεν Πλατς στο κέντρο του Μονάχου και αγιάζει τα Θεοφάνια τα νερά του ποταμού Ιζαρ που διασχίζει την πόλη.

2005
Καθιερώνει την ελληνοβαυαρική Ημέρα Πολιτισμού.

Εικονογράφηση: TITINA XAΛMATZH
Από την εφημερίδα “Καθημερινή”

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Ανοιχτές πόρτες» για την ελληνική αντιπροσωπεία στην 2η Κληρικολαϊκή Συνέλευση Ελληνικών Φορέων Ν. Αμερικής

Published

on

Από

Χαιρετισμό στη 2η Κληρικολαϊκή Συνέλευση Ελληνικών Φορέων Νότιας Αμερικής θα απευθύνει και η ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, Μάϊρα Μυρογιάννη. Πηγή φωτογραφίας: Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

Τους παραδοσιακά ισχυρούς δεσμούς Ελλάδας και Αργεντινής διαπίστωσαν τα μέλη της αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων και της ελληνικής κυβέρνησης, που επισκέπτονται το Μπουένος Άιρες, στο πλαίσιο της 2ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης Ελληνικών Φορέων Νότιας Αμερικής.

Η Συνέλευση διεξάγεται από τη 16η έως σήμερα, 18η Νοεμβρίου 2024, στο Ελληνικό Ινστιτούτο «Αθηναγόρας».

Στο πλαίσιο επαφών με μέλη του εθνικού κοινοβουλίου της Αργεντινής αλλά και της Βουλής της Πόλης του Μπουένος Άιρες, και εκπροσωπώντας την ελληνική αντιπροσωπεία, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Αργεντινής Ιωάννης Τσίμαρης τόνισε ότι «η παρουσία μας στην καρδιά της Αργεντινής, μιας χώρας που έχει αναπτύξει ιδιαίτερο δεσμό με την Ελλάδα μέσω της κοινής μας ιστορίας και του πολιτισμού, μας κάνει χαρούμενους, τόσο για τη συμμετοχή μας στη Συνέλευση, που γίνεται υπό τη σκέπη της Ορθόδοξης Εκκλησίας – σημείο αναφοράς για το σύνολο των συμπατριωτών μας που βρίσκονται στη Λατινική Αμερική – όσο και λόγω του εορτασμού της συμπλήρωσης 150 ετών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και Αργεντινής».



Το γεγονός αυτό, υπογραμμίζει τον «ισχυρό δεσμό, με ιστορικές ρίζες και κορμό τις ακμαίες ελληνικές κοινότητες και τη σπουδαία δράση ομογενών μας, που πέτυχαν να αναδειχθούν στη πολιτική και οικονομική ζωή της Αργεντινής», συνέχισε ο κ. Τσίμαρης. Εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίησή του για τη θερμή υποδοχή και τη φιλία που έχει δείξει η Αργεντινή προς την Ελλάδα και τους Έλληνες της διασποράς. «Είμαι βέβαιος ότι η σχέση μας θα συνεχίσει να ανθίζει και να εξελίσσεται με όφελος για τις χώρες μας και τους λαούς μας», κατέληξε.

Την τεράστια πνευματική εμβέλεια της κλασικής αλλά και της σύγχρονης Ελλάδας επισήμανε ο καθηγητής Δρ. Αλεχάνδρο Φινοκιάρο, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Αργεντινής Δημοκρατίας, υποδεχόμενος την ελληνική αντιπροσωπεία.

Δεν είναι μόνο η αρχαία Ελλάδα, αλλά και η σύγχρονη Ελλάδα, η οποία μπορεί να είναι μικρή σε έκταση, αλλά συνεχίζει να προσφέρει στον κόσμο σπουδαίους ανθρώπους του πολιτισμού όπως οι συγγραφείς Ν. Καζαντζάκης, Π. Μάρκαρης και Θ. Καλλιφατίδης, εξήγησε ο κ. Φινοκιάρο, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού και Επιστημών της Αργεντινής έως το 2019.

Στις «ανοιχτές πόρτες» που βρήκε η ελληνική αντιπροσωπεία στο Μπουένος Άιρες αναφέρθηκε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αργεντινή Ευστάθιος Παΐζης-Παραδέλλης, κάτι που επιβεβαιώθηκε στην υποδοχή που επιφύλαξε στους Έλληνες κοινοβουλευτικούς ο τοπικός βουλευτής Σέρχιο Σισιλιάνο στην εμβληματική αίθουσα «Εβίτα Περόν» της Βουλής της Πόλης του Μπουένος Άιρες.

Κατά την έναρξη της 2ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης Ελληνικών Φορέων Νότιας Αμερικής, θα απευθύνουν χαιρετισμούς και ομιλίες:

ο βουλευτής Θεόδωρος Καράογλου (ΝΔ, Β’ Θεσσαλονίκης), ο οποίος είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Βραζιλίας και μέλος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς,

ο βουλευτής Ιωάννης Τσίμαρης (ΠΑΣΟΚ, Ιωαννίνων), και

η ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, Μάϊρα Μυρογιάννη.



Στους 600 ομογενείς από την Αργεντινή, την Ουρουγουάη, τη Βραζιλία, τη Χιλή, τη Βολιβία, την Παραγουάη, και άλλες χώρες της περιοχής που συμμετέχουν στη Συνέλευση θα απευθυνθούν επίσης:

ο βουλευτής Χρήστος Μπουκώρος (ΝΔ, Μαγνησίας), ο οποίος είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Χιλής και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου, καθώς και

ο βουλευτής Ιωάννης Σαρακιώτης (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Φθιώτιδας), που είναι αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας.

Κατά την τελετή λήξης της Συνέλευσης, θα απευθύνει ομιλία:

η βουλευτής Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα (ΝΔ, Ιωαννίνων), η οποία είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ουρουγουάης και γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Κοινή εκδήλωση των ελληνικών σχολείων του Μονάχου στις 13 και 14 Δεκεμβρίου

Published

on

Από

Photo credits: Schule Sokrates

Το Ελληνικό τμήμα του Ευρωπαϊκού Σχολείου και τα Ελληνικά Σχολεία του Μονάχου είναι έτοιμα να απλώσουν ΕΥΤΥΧΙΑ… με τον Μάριο Μάζαρη και τη Γεωργία Σολωμού… στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2024.

Photo credits: Schule Sokrates

Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Στο Μπουένος Άιρες η 2η Κληρικολαϊκή Συνέλευση ελληνικών φορέων Νότιας Αμερικής

Published

on

Από

Η Κληρικολαϊκή Συνέλευση Νοτίου Αμερικής, αναβίωσε μετά από 25 χρόνια το 2022, και, πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια. Photo credits: audrey_an / pixabay

Με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων, διεξάγεται από τις 16 έως τις 18 Νοεμβρίου 2024, στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, η 2η Κληρικολαϊκή Συνέλευση Ελληνικών Φορέων Νότιας Αμερικής.

Δύο χρόνια μετά την πρώτη συνάντησή τους στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, οι ελληνικές κοινότητες συνεχίζουν «την επιδίωξή τους, να διατηρήσουν και να διαδώσουν την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό στη Νότια Αμερική», όπως τονίζει σχετικά, ο Μητροπολίτης Μπουένος Άιρες και Νοτίου Αμερικής, Ιωσήφ.

Κατά τη 2η Κληρικολαϊκή Συνέλευση, αναμένεται να καταγραφούν οι προσδοκίες και οι στόχοι των ομογενών, να συμμετάσχουν σε στρογγυλά τραπέζια με θέματα όπως η εκπόνηση προγραμμάτων διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και διατήρησης της πίστης, οι προοπτικές για την ηγεσία των ελληνικών ιδρυμάτων στη Νότια Αμερική, κά, ενώ θα δοθεί η ευκαιρία στους νέους Έλληνες της περιοχής να γνωριστούν μεταξύ τους μέσα από γεύματα, χορούς και άλλες εκδηλώσεις.



Στη συνέλευση εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν περί τους 600 ομογενείς από την Αργεντινή, την Ουρουγουάη, τη Βραζιλία, τη Χιλή, τη Βολιβία, την Παραγουάη, και άλλες χώρες της περιοχής, οι οποίοι θα έχουν – μεταξύ άλλων – την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συναυλία της σοπράνο Άντας Αθανασοπούλου με τους μουσικούς Melina Kyrkiris (τσέλο) και Santiago Torricelli (πιάνο), την Κυριακή 17 Νοεμβρίου.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας του Μπουένος Άιρες, Κωνσταντίνος Βουκελάτος αναφέρθηκε στην ανάγκη αναβίωσης του προγράμματος επισκέψεων νέων ομογενών της Νότιας Αμερικής στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της αναθέρμανσης και της ενίσχυσης των δεσμών του Ελληνικού Κοινοβουλίου με την ελληνική ομογένεια της Νότιας Αμερικής, και μετά από πρόσκληση των διοργανωτών, θα συμμετάσχει αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, απαρτιζόμενη από τους βουλευτές (αλφαβητικά):

– Θεόδωρο Καράογλου (ΝΔ, Β’ Θεσσαλονίκης), πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Βραζιλίας και μέλος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς,

– Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα (ΝΔ, Ιωαννίνων), πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ουρουγουάης και γραμματέα της Βουλής των Ελλήνων,

– Χρήστο Μπουκώρο (ΝΔ, Μαγνησίας), πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Χιλής και πρόεδρο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου,

– Ιωάννη Σαρακιώτη (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Φθιώτιδας), αναπληρωτή γενικό γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, και

– Ιωάννη Τσίμαρη (ΠΑΣΟΚ, Ιωαννίνων), γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Αργεντινής.



Στη Συνέλευση θα εκπροσωπηθούν επίσης η ελληνική κυβέρνηση και οι διπλωματικές αρχές της Ελλάδας και της Νότιας Αμερικής, με τη ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, Μάϊρα Μυρογιάννη, και τους πρέσβεις της Ελλάδας σε χώρες της Ν. Αμερικής. Η Κληρικολαϊκή Συνέλευση Νοτίου Αμερικής, αναβίωσε μετά από 25 χρόνια το 2022, και, πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια.

Σημειώνεται ότι η ελληνική αντιπροσωπεία θα έχει επίσης συσκέψεις με τους εκπροσώπους των κοινοτήτων, φορέων και ιδρυμάτων της ελληνικής ομογένειας, αλλά και συναντήσεις με εθνικές και τοπικές αρχές, καθώς και επίσκεψη στο ιστορικό κτίριο της Βουλής της Αργεντινής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σειρά επαφών της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού Μ. Μυρογιάννη στο Τορόντο και συμμετοχή στο Economic Forum

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

Η Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Μάιρα Μυρογιάννη, επισκέφτηκε το Τορόντο όπου, συμμετέχοντας στο Οικονομικό Φόρουμ, είχε την ευκαιρία να αναδείξει ζητήματα που απασχολούν την Ελληνική Διασπορά και τη διασύνδεσή της με την Ελλάδα καθώς και να αναφερθεί στον ρόλο της Διασποράς για την εξωστρέφεια των ελληνικών Πανεπιστημίων.

Κατά την ομιλία της στο πάνελ: “Connecting the Greek Diaspora with the Homeland: Keys to unlocking potential” η Γενική Γραμματέας αναφέρθηκε στο Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024 – 2027 του Υπουργείου Εξωτερικών και σημείωσε ότι πρόκειται για το πρώτο ολοκληρωμένο και συνεκτικό στρατηγικό σχέδιο, το οποίο έχει αφουγκραστεί τα αιτήματα των Ομογενών και στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των Ελλήνων του εξωτερικού με την πατρίδα.

Η Γενική Γραμματέας εστίασε στην βελτίωση των προξενικών υπηρεσιών των Ελληνικών Αρχών στο εξωτερικό προς όφελος των Ελλήνων πολιτών.

«Το βασικό ζητούμενο του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό είναι η διευκόλυνση της επανασύνδεσης των Ελλήνων του εξωτερικού με την πατρίδα τους, παράλληλα με τη βελτίωση των υπηρεσιών μας στα προξενεία», τόνισε χαρακτηριστικά. Περαιτέρω, παρουσίασε συγκεκριμένες δράσεις του Σχεδίου, όπως για παράδειγμα δράσεις για τους νέους, τις γυναίκες και για ειδικές κατηγορίες επαγγελματιών.

Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τίτλο “Extroversion of Greek Higher Education & the Role of the Greek Diaspora: Opportunities & Challenges”, η Γενική Γραμματέας είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στο στρατηγικό στόχο της ενίσχυσης της Ελληνόφωνης εκπαίδευσης στο εξωτερικό.

Πηγή φωτογραφίας: Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

Σε αυτό το πλαίσιο, αποτέλεσε στρατηγική επιλογή η ενίσχυση των Εδρών και Τμημάτων Ελληνικών Σπουδών σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Ταυτόχρονα, λαμβάνουν χώρα συνεργασίες, όπως αυτή με τον επίσημο φορέα διεθνοποίησης των Ελληνικών Πανεπιστημίων Study in Greece, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού, μέσα από εργαλεία όπως η διαδικτυακή πλατφόρμα Sta Ellinika.

Τέλος, αναφορικά με τις πολιτικές για το “brain gain”, η Γενική Γραμματέας εξέφρασε τη στήριξη της Πολιτείας σε συνέργειες μεταξύ των Πανεπιστημίων, οι οποίες μπορεί να ενισχύσουν τους δεσμούς με τους Έλληνες ακαδημαϊκούς της διασποράς ή και να συμβάλλουν στην επιστροφή των επιστημόνων στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στον Καναδά, η Γενική Γραμματέας πραγματοποίησε σημαντικές συναντήσεις με την ελληνική ομογένεια του Τορόντο, επιβεβαιώνοντας την υποστήριξη και το ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας για τη διατήρηση και προώθηση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού στην ομογένεια.

Αρχικά επισκέφτηκε την Ελληνική Κοινότητα του Τορόντο, όπου είχε εποικοδομητική συζήτηση με την Πρόεδρο της Κοινότητας, κυρία Σκουτάκη, καθώς και με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η συνάντηση αυτή ανέδειξε τον σημαντικό ρόλο της Κοινότητας στη διατήρηση των ελληνικών παραδόσεων και αξιών, καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς στην καθημερινότητά τους.

Πηγή φωτογραφίας: Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας

Είχε, επίσης, την ευκαιρία να επισκεφτεί το Ελληνικό σχολείο της Κοινότητας, επιβεβαιώνοντας ότι η εκπαίδευση και η ενίσχυση της γλωσσικής και πολιτιστικής ταυτότητας της νέας γενιάς αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας.

Στη συνέχεια, η Γενική Γραμματέας συναντήθηκε με μέλη της ΑΧΕΠΑ, ενώ παραβρέθηκε σε εκδήλωση που διοργανώθηκε για το Ελληνικό Γηροκομείο.

Τέλος, η Γενική Γραμματέας συναντήθηκε με εκπροσώπους των Ελληνικών Ομογενειακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, όπου συζήτησαν για το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027 που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Η επίσκεψη αυτή της Γενικής Γραμματέως στο Τορόντο αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής για την ενίσχυση των σχέσεων με την ελληνική ομογένεια και την προώθηση του ελληνισμού και των αξιών του παγκοσμίως.


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Κατάθεση στεφάνου εις μνήμην των Αγνοουμένων της Κύπρου από την Ελληνική Ένωση Μπόχουμ α.Σ.

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Ελληνική Ένωση Μπόχουμ α.Σ.

Με αφορμή την επίσημη «Ημέρα Μνήμης των Αγνοουμένων της Κύπρου» στις 29 Οκτωβρίου, η Ελληνική Ένωση Μπόχουμ α.Σ. προχώρησε αρχές Νοεμβρίου σε κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των αγνοουμένων και θυμάτων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πηγή φωτογραφίας: Ελληνική Ένωση Μπόχουμ α.Σ.

Το μνημείο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Μπόχουμ, πλησίον της ιστορικής εκκλησίας Pauluskirche και φέρει τον τίτλο «Die trauernde Mutter» ή «Die trauernde Alte», δηλαδή «Η Θλιμμένη Μητέρα» ή «Η Θλιμμένη Γριά».

Η κατάθεση έγινε εις μνήμην των αγνοουμένων και θυμάτων – ανδρών, γυναικών, παιδιών, νέων και ηλικιωμένων, πολιτών και στρατιωτών – της βάρβαρης τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974.

Πηγή φωτογραφίας: Ελληνική Ένωση Μπόχουμ α.Σ.


Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

“Ημέρα Υγείας 2.0” στην Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου

Published

on

Από

Photo credits: Hellenische Gemeinde zu Berlin e.V.

Τη δεύτερη εκδήλωση της σειράς “Ημέρα Υγείας 2.0”, διοργανώνει ο Σύλλογος Ελλήνων Ιατρών Βερολίνου και Βρανδεμβούργου, την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2024 στις 14:00, στην Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου (Mittelstraße 33, 12167 Βερολίνο).

Μετά την επιτυχημένη πρώτη συνάντηση οι εκδηλώσεις συνεχίζονται, με στόχο “να προσφέρουμε ενημέρωση και στήριξη στους Έλληνες και Κύπριους του Βερολίνου με νέες, πρακτικές θεματολογίες για την υγεία”, σύμφωνα με τους διοργανωτές.



Στην εκδήλωση αυτή θα γίνει ενημέρωση για σημαντικά θέματα όπως καρδιολογικές και πεπτικές παθήσεις, γηριατρική φροντίδα, δερματολογική πρόληψη και διαχείριση χρόνιων πόνων.

Διακεκριμένοι Έλληνες γιατροί και επαγγελματίες υγείας θα είναι εκεί για να μοιραστούν την εξειδίκευσή τους και να απαντήσουν στις απορίες των παρευρισκομένων.

Η εκδήλωση είναι δωρεάν και σας περιμένουμε σε ένα ζεστό, φιλικό περιβάλλον με καφέ και φαγητό από την καντίνα μας.

Ελάτε να μάθετε, να ενημερωθείτε και να ενδυναμώσετε την υγεία σας! Σας περιμένουμε!” σημειώνεται στην πρόσκληση.


Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ6 ώρες ago

COP29: Ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο θερμαίνεται η Μεσόγειος

ΕΙΔΗΣΕΙΣ7 ώρες ago

Το Minecraft εισέρχεται στον πραγματικό κόσμο με θεματικά πάρκα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ12 ώρες ago

Η Ford περικόπτει άλλες 4.000 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ14 ώρες ago

Αυστηρά μέτρα εις βάρος των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων θα λάβει η Κροατία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ15 ώρες ago

Η Ελλάδα στο top10 των προορισμών των φοιτητών από τις ΗΠΑ για σπουδές στο εξωτερικό

ΕΛΛΑΔΑ1 ημέρα ago

Νάξος: Στα καλύτερα «μυστικά» μέρη της Ευρώπης για τους Αμερικανούς

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα ago

Με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας συνδέεται η υψηλή καρδιοαναπνευστική ικανότητα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Το 2025 τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Ξεκίνησε η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων

ΥΓΕΙΑ2 ημέρες ago

Η πολύωρη καθιστική ζωή μπορεί να βλάψει την υγεία της καρδιάς

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Με κλείσιμο απειλείται το μεγαλύτερο Δίγλωσσο Σχολείο της Ομογένειας στο Μόναχο

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Εορτασμός για τα δέκα χρόνια του Συλλόγου Ελλήνων Ιατρών Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Επιστήμονες καλούν τη Βρετανία να καταργήσει τις αλλαγές της ώρας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Ανοιχτή επιστολή καλλιτεχνών κατά της χρήσης έργων τους από την Τεχνητή Νοημοσύνη

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Η βρετανική κυβέρνηση θα απαγορεύσει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις προς Βηρυτό και Τεχεράνη έως τις αρχές του 2025

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Η Βενετία αυξάνει το εισιτήριο εισόδου για να αντιμετωπίσει τον υπερτουρισμό

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Η Κρήτη στα 10 καλύτερα ταξιδιωτικά μέρη της Ευρώπης για χειμερινές εμπειρίες με ήλιο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Απευθείας πτήσεις από Αθήνα προς Τίρανα ξεκίνησε η SKY express

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Εκδήλωση “Νίκος Καζαντζάκης: Ένας παγκόσμιος ταξιδευτής” στην έδρα του ΟΗΕ

Europolitis TV7 μήνες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

Europolitis TV8 μήνες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

Europolitis TV1 έτος ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV2 έτη ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV4 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch4 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch4 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch4 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV4 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV4 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis