ΕΙΔΗΣΕΙΣ
29 Μαΐου 1453 – Η Αλωση της Κωνσταντινούπολης
563 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την Αλωση της Κωνσταντινούπολης.
Η 29η Μαΐου δεν είναι μόνο μια αποφράδα μέρα για τον ελληνισμό. Είναι μια ημερομηνία σταθμός για την παγκόσμια ιστορία, καθώς με την άλωση της Κωνσταντινούπολης, πέφτει στα χέρια των Τούρκων και καταρρέει, μια αυτοκρατορία, με ιστορία χιλίων και πλέον ετών.
Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία μόνο κατ’ όνομα υπήρχε τις παραμονές της Άλωσης. Ήταν περιορισμένη, κυρίως, στην περιοχή γύρω από την Κωνσταντινούπολη και σε κάποιες σκόρπιες περιοχές, όπως το Δεσποτάτο του Μυστρά. Οι θρησκευτικές έριδες, οι εμφύλιες διαμάχες, οι σταυροφορίες, η επικράτηση του φεουδαρχισμού και η εμφάνιση πολλών και επικίνδυνων εχθρών στα σύνορά της είχαν καταστήσει την πάλαι ποτέ Αυτοκρατορία ένα «φάντασμα» του ένδοξου παρελθόντος της.
Το Βυζάντιο σ’ εκείνη την κρίσιμη στιγμή της ιστορίας του με την οθωμανική λαίλαπα προ των πυλών του, δεν μπορούσε να ελπίζει παρά μόνο στη βοήθεια της καθολικής Ευρώπης, η οποία όμως ήταν μισητή στους κατοίκους της Κωνσταντινούλης. Η ύπαρξη «Ενωτικών» και «Ανθενωτικών» δίχαζε τους Βυζαντινούς. Ωστόσο, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος έκανε μία απέλπιδα προσπάθεια, στέλνοντας πρεσβεία στον πάπα Νικόλαο Ε’ για να ζητήσει βοήθεια. Ο Πάπας έβαλε και πάλι ως όρο την Ένωση των Εκκλησιών, αλλά αποδέχθηκε το αίτημα του αυτοκράτορα να στείλει στην Κωνσταντινούπολη ιερείς, προκειμένου να πείσουν τον λαό για την αναγκαιότητα της Ένωσης.
Η τελευταία πολιορκία της Κωνσταντινούπολης (γαλλική μινιατούρα, 15ος αιώνας)
Οι απεσταλμένοι του Πάπα, καρδινάλιος Ισίδωρος και ο αρχιεπίσκοπος Μυτιλήνης Λεονάρδος, λειτούργησαν στην Αγία Σοφία, προκαλώντας την αντίδραση του κόσμου, που ξεχύθηκε στους δρόμους και γέμισε τις εκκλησίες, όπου λειτουργούσαν οι ανθενωτικοί με επικεφαλής τον μετέπειτα πατριάρχη Γεννάδιο Σχολάριο. Το σύνθημα που κυριαρχούσε ήταν «Την γαρ Λατίνων ούτε βοήθειαν ούτε την ένωσιν χρήζομεν. Απέστω αφ’ ημών η των αζύμων λατρεία».
Το μίσος για τους Λατίνους δεν απέρρεε μόνο από δογματικούς λόγους. Η λαϊκή ψυχή δεν είχε ξεχάσει τη βαρβαρότητα που επέδειξαν οι Σταυροφόροι στην Πρώτη Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204, ενώ αντιδρούσε στην οικονομική διείσδυση της Βενετίας και της Γένουας, που είχε φέρει στα πρόθυρα εξαθλίωσης τους κατοίκους της Αυτοκρατορίας, αλλά και στην καταπίεση των ορθοδόξων στις περιοχές, όπου κυριαρχούσαν οι καθολικοί.
Αντίθετα, οι Οθωμανοί φαίνεται ότι συμπεριφέρονταν καλύτερα προς τους χριστιανούς. Πολλοί χριστιανοί είχαν υψηλές θέσεις στην οθωμανική διοίκηση, ακόμη και στο στράτευμα, ενώ κυριαρχούσαν στο εμπόριο. Οι χωρικοί πλήρωναν λιγότερους φόρους και ζούσαν με ασφάλεια. Έτσι, στην Κωνσταντινούπολη είχε σχηματισθεί μία μερίδα που διέκειτο ευνοϊκά προς τους Οθωμανούς. Την παράταξη αυτή εξέφραζε ο Λουκάς Νοταράς με τη φράση «Κρειττότερον εστίν ειδέναι εν μέση τη πόλει φακιόλιον βασιλεύον Τούρκων ή καλύπτραν λατινικήν».
Από τις αρχές του 1453 ο Μωάμεθ προετοιμαζόταν για την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης. Με έδρα την Ανδριανούπολη συγκρότησε στρατό 150.000 ανδρών και ναυτικό 400 πλοίων. Ξεχώριζε το πυροβολικό του, που ήταν ό,τι πιο σύγχρονο για εκείνη την εποχή και ιδιαίτερα το τεράστιο πολιορκητικό κανόνι, που είχαν φτιάξει Σάξωνες τεχνίτες. Στις 7 Απριλίου, ο σουλτάνος έστησε τη σκηνή του μπροστά από την Πύλη του Αγίου Ρωμανού και κήρυξε επίσημα την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης.
Η είσοδος του Μωάμεθ Β΄ στην Κωνσταντινούπολη (πίνακας του Ζαν-Ζοζέφ Μπενζαμέν Κονστάντ, 19ος αιώνας)
Ο αγώνας ήταν άνισος για τους Βυζαντινούς, που είχαν να αντιπαρατάξουν μόλις 7.000 άνδρες, οι 2.000 από τους οποίους μισθοφόροι, κυρίως Ενετοί και Γενουάτες, ενώ στην Πόλη είχαν απομείνει περίπου 50.000 κάτοικοι με προβλήματα επισιτισμού.
Η Βασιλεύουσα περιβαλλόταν από ξηράς με διπλό τείχος και τάφρο. Το τείχος αυτό, που επί 1000 χρόνια είχε βοηθήσει την Κωνσταντινούπολη να αποκρούσει νικηφόρα όλες τις επιθέσεις των εχθρών της, τώρα ήταν έρμαιο του πυροβολικού του σουλτάνου, που από τις 12 Απριλίου άρχισε καθημερινούς κανονιοβολισμούς.
Οι Τούρκοι προσπάθησαν πολλές φορές να σπάσουν την αλυσίδα που έφραζε τον Κεράτιο κόλπο και προστάτευε την ανατολική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Στις 20 Απριλίου ένας στολίσκος με εφόδια υπό τον πλοίαρχο Φλαντανελλά κατορθώνει να διασπάσει τον τουρκικό κλοιό μετά από φοβερή ναυμαχία και να εισέλθει στον Κεράτιο, αναπτερώνοντας τις ελπίδες των πολιορκούμενων.
Ο Μωάμεθ κατάλαβε αμέσως ότι μόνο το πυροβολικό του δεν έφθανε για την εκπόρθηση της Πόλης, εφόσον παρέμεινε απρόσβλητος ο Κεράτιος. Με τη βοήθεια ενός ιταλού μηχανικού κατασκεύασε δίολκο και τη νύχτα της 21ης προς την 22α Απριλίου, περίπου 70 πλοία σύρθηκαν από τον Βόσπορο προς τον Κεράτιο. Η κατάσταση για τους πολιορκούμενους έγινε πλέον απελπιστική, καθώς έπρεπε να αποσπάσουν δυνάμεις από τα τείχη για να προστατεύσουν την Πόλη από την πλευρά του Κεράτιου, όπου δεν υπήρχαν τείχη.
Η τελική έφοδος των Οθωμανών έγινε το πρωί της 29ης Μαΐου 1453. Κατά χιλιάδες οι στρατιώτες του Μωάμεθ εφόρμησαν στη σχεδόν ανυπεράσπιστη πόλη και την κατέλαβαν μέσα σε λίγες ώρες. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, που νωρίτερα απέκρουσε με υπερηφάνεια τις προτάσεις συνθηκολόγησης του Μωάμεθ, έπεσε ηρωικά μαχόμενος. Αφού έσφαξαν τους υπερασπιστές της Πόλης, οι Οθωμανοί Τούρκοι προέβησαν σε εκτεταμένες λεηλασίες και εξανδραποδισμούς. Το βράδυ, ο Μωάμεθ ο Πορθητής εισήλθε πανηγυρικά στην Αγία Σοφία και προσευχήθηκε στον Αλλάχ «αναβάς επί της Αγίας Τραπέζης», όπως αναφέρουν οι χρονικογράφοι της εποχής.
Πηγή: sansimera.gr
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Γερμανία: Το Κέμνιτς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2025
Το Κέμνιτς, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του ομόσπονδου κρατιδίου της Σαξονίας, είναι από την Τετάρτη η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, μαζί με την Νόβα Γκόριτσα της Σλοβενίας.
Η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει τη 18η Ιανουαρίου.
Η πόλη προγραμματίζει περισσότερες από χίλιες εκδηλώσεις κατά την διάρκεια του 2025, για τις οποίες θα κινητοποιηθούν περισσότεροι από 600 εθελοντές.
Στόχος των διοργανωτών είναι να βγάλουν το Κέμνιτς από την σκιά της Λειψίας και της Δρέσδης και να βελτιώσουν την εικόνα του: από το 2018, όταν 35χρονος Γερμανός έπεσε θύμα επίθεσης αλλοδαπών, η πόλη έχει κατ’ επανάληψη γνωρίσει ταραχές ακροδεξιών και νεοναζιστικών κύκλων.
Στο επίκεντρο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2025 θα τεθούν τα μνημεία της κληρονομιάς της πόλης ως βιομηχανικού κέντρου του 19ου αιώνα.
Το εργοστάσιο Hartmann, όπου θα φιλοξενηθεί το κέντρο επισκεπτών της πόλης, χτίστηκε το 1863 και είναι σήμερα η τελευταία εναπομείνασα μονάδα παραγωγής του «βασιλιά της ατμομηχανής» του Κέμνιτς, του Ρίχαρντ Χάρτμαν. Την ιστορία του αφηγείται μεταξύ άλλων ένα ακόμη από τα σημεία αναφοράς της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, το Βιομηχανικό Μουσείο.
Η έκθεση που θα αποτελέσει τον κυριότερο πόλο έλξης κατά την διάρκεια του έτους τιτλοφορείται «Tales of Transformation» (Ιστορίες Μετασχηματισμού) και πραγματεύεται την άνοδο, την πτώση και την αναγέννηση του Κέμνιτς και άλλων ευρωπαϊκών μητροπόλεων, όπως το Μάντσεστερ και το Τάμπερε.
Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί σε σημαντικές μορφές και καλλιτέχνες με ρίζες στην πόλη, όπως ο Καρλ Σμιτ-Ρότλουφ και ο Φράι Ότο, οραματιστές αρχιτέκτονες του 20ού αιώνα, ή ο Έντβαρντ Μουνχ, ο οποίος έζησε στο Κέμνιτς το 1905 και φιλοτέχνησε εκεί έξι έργα του.
Μεταξύ των δράσεων που έχουν προγραμματιστεί για το έτος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας είναι το «Purple Path» (Μωβ Μονοπάτι), με έργα γνωστών καλλιτεχνών, καθώς και το «C the Unseen» (Δες το Αθέατο), με το οποίο στόχος είναι να αναδειχθεί η λιγότερο ορατή πλευρά της πόλης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Γερμανία: Το Κέμνιτς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2025
- Το 2024, η θερμότερη χρονιά για την Κίνα εδώ και δεκαετίες
- Βουλγαρία και Ρουμανία γιόρτασαν την πλήρη ένταξη τους στη Σένγκεν
- Γερμανία: Άδεια μετ’ αποδοχών σε περίπτωση αποβολής θεσπίζει σχέδιο νόμου
- Neujahrsbotschaft 2025 des Metropoliten von Deutschland und Exarchen von Zentraleuropa Augoustinos
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Το 2024, η θερμότερη χρονιά για την Κίνα εδώ και δεκαετίες
Τα μετεωρολογικά στοιχεία στην Κίνα δείχνουν ότι το 2024 ήταν η θερμότερη χρονιά για τη χώρα, από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή συγκρίσιμων δεδομένων πριν από 60 χρόνια, η δεύτερη συναπτή χρονιά κατά την οποία καταρρίπτονται ρεκόρ.
Η μέση θερμοκρασία σε εθνικό επίπεδο ανήλθε σε 10,92 βαθμούς Κελσίου πέρυσι, περισσότερο από 1 βαθμό υψηλότερη σε σύγκριση με το 2023, σύμφωνα με weather.com.cn, μια διαδικτυακή πύλη που διαχειρίζεται η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Κίνας.
Οι 10 θερμότερες χρονιές, από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή στα μητρώα το 1961, ήταν όλες τον 21ο αιώνα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Για τη Σανγκάη, το 2024 ήταν το θερμότερο έτος από τη δυναστεία των Τσινγκ, κατέδειξαν τα στοιχεία από το μετεωρολογικό γραφείο της Σανγκάης.
Η μέση θερμοκρασία στην πόλη ανήλθε σε 18,8 βαθμούς Κελσίου, η θερμότερη από τότε που ξεκίνησαν οι μετεωρολογικές καταγραφές στη Σανγκάη το 1873.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters
- Γερμανία: Το Κέμνιτς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2025
- Το 2024, η θερμότερη χρονιά για την Κίνα εδώ και δεκαετίες
- Βουλγαρία και Ρουμανία γιόρτασαν την πλήρη ένταξη τους στη Σένγκεν
- Γερμανία: Άδεια μετ’ αποδοχών σε περίπτωση αποβολής θεσπίζει σχέδιο νόμου
- Neujahrsbotschaft 2025 des Metropoliten von Deutschland und Exarchen von Zentraleuropa Augoustinos
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Βουλγαρία και Ρουμανία γιόρτασαν την πλήρη ένταξη τους στη Σένγκεν
Μετά από μακρά περίοδο αναμονής, Ρουμανία και Βουλγαρία γιόρτασαν την Πρωτοχρονιά, την είσοδό τους στον Χώρο Σένγκεν, με τις δύο χώρες να γίνονται πλήρη μέρη αυτής της ζώνης ελεύθερης κυκλοφορίας, τόσο στην ξηρά όσο και στον αέρα.
Πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό σε μια διάβαση κοντά στη βουλγαρική συνοριακή πόλη Ρούσε αμέσως μετά τα μεσάνυχτα, τα πρώτα λεπτά του 2025, καθώς οι υπουργοί Εσωτερικών της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, Ατάνας Ιλκόφ και Καταλίν Πρεντόιου ήραν συμβολικά την τελευταία κλειστή μπάρα στα σύνορα των δύο χωρών στη μεθοριακή διάβαση της Γέφυρας του Δούναβη, στο Ρούσε-Γκιουργκίου.
Αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο διέλευσης για το διεθνές εμπόριο και η κυκλοφοριακή συμφόρηση ήταν μέχρι στιγμής συχνό φαινόμενο.
Οι έλεγχοι στα αεροπορικά και θαλάσσια ταξίδια από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία ήρθησαν τον Μάρτιο του 2024, αλλά οι χερσαίοι έλεγχοι παρέμειναν έως ότου η Αυστρία τον περασμένο μήνα ήρε το βέτο που είχε κρατήσει με την αιτιολογία ότι χρειάζονταν να γίνουν περισσότερα για να σταματήσει η παράτυπη μετανάστευση.
Δεκαοκτώ χρόνια μετά την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και 13 χρόνια στον προθάλαμο του Χώρου Σένγκεν, οι δύο πρώην κομμουνιστικές χώρες, από τις φτωχότερες στην ΕΕ, βρίσκονταν ήδη «με το ένα πόδι» στο Σένγκεν, αφού τον Μάρτιο του 2024 καταργήθηκαν οι έλεγχοι στα αεροδρόμια και τα λιμάνια.
Στα μέσα Δεκεμβρίου έλαβαν επιτέλους το «πράσινο φως» από τους Ευρωπαίους εταίρους τους αποκτώντας τα ίδια προνόμια και για τα χερσαία σύνορά τους.
Εορταστικές εκδηλώσεις έγιναν σε διάφορες μεθοριακές διαβάσεις λίγο πριν από την έναρξη του νέου έτους.
Οι ταξιδιώτες με αυτοκίνητο και τρένο μεταξύ Ρουμανίας και Ουγγαρίας δεν χρειάζεται πλέον να επιδεικνύουν έγγραφα στις 17 επίσημες συνοριακές διελεύσεις. Επίσης, δεν θα διενεργούνται πλέον έλεγχοι στα προηγούμενα έξι συνοριακά περάσματα στα βουλγαροελληνικά σύνορα.
Στον χώρο Σένγκεν σήμερα είναι ενταγμένες οι 25 από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ, καθώς και οι συνδεδεμένοι γείτονές τους, η Ελβετία, η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν. Περισσότεροι από 400 εκατομμύρια άνθρωποι μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα, χωρίς να υποβάλλονται σε ελέγχους.
Οι δύο χώρες αναμένουν ότι θα ωφεληθούν οικονομικά από την ένταξη στον χώρο Σένγκεν και ότι το ΑΕΠ τους θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 1%.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – BTA – dpa – Reuters
- Γερμανία: Το Κέμνιτς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2025
- Το 2024, η θερμότερη χρονιά για την Κίνα εδώ και δεκαετίες
- Βουλγαρία και Ρουμανία γιόρτασαν την πλήρη ένταξη τους στη Σένγκεν
- Γερμανία: Άδεια μετ’ αποδοχών σε περίπτωση αποβολής θεσπίζει σχέδιο νόμου
- Neujahrsbotschaft 2025 des Metropoliten von Deutschland und Exarchen von Zentraleuropa Augoustinos
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Γερμανία: Άδεια μετ’ αποδοχών σε περίπτωση αποβολής θεσπίζει σχέδιο νόμου
Άδεια μετ’ αποδοχών για τις γυναίκες που αποβάλλουν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης προβλέπει σχέδιο νόμου το οποίο αναμένεται να κατατεθεί το προσεχές διάστημα στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, έπειτα από συμφωνία της κυβέρνησης μειοψηφίας (SPD/Πράσινοι) με βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, άδεια μετ’ αποδοχών δεν προβλέπεται σε περίπτωση αποβολής μέχρι την 24η εβδομάδα και εάν το έμβρυο ζυγίζει λιγότερο από 500 γραμμάρια· όμως το σχέδιο νόμου που ετοιμάζει το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικογένειας εισηγείται το όριο προστασίας της μητρότητας να τεθεί στις 15 εβδομάδες, με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) να προτείνει η πρόβλεψη άδειας να αφορά ήδη την αποβολή έως την 13η εβδομάδα της κύησης.
Η Επαγγελματική Ένωση Γυναικολόγων σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι μία στις τρεις γυναίκες βιώνει στη ζωή της τουλάχιστον μία αποβολή, η οποία αποτελεί ιδιαίτερα επιβαρυντική κατάσταση, σωματικά και ψυχολογικά.
«Για τις περισσότερες γυναίκες, μια αποβολή αποτελεί απόλυτο σοκ και ένα γκρεμισμένο όνειρο», δηλώνει σε ρεπορτάζ του WDR η ψυχολόγος Κάτριν Άιχορν και επισημαίνει ότι πολλές φορές η γυναίκα αισθάνεται ακόμη και ότι ευθύνεται η ίδια, ότι έκανε λάθος.
Το σχέδιο νόμου καταρτίστηκε κυρίως χάρη στον αγώνα που έδωσε η Νατάσα Ζαγκόρσκι, η οποία το 2019 βίωσε μια αποβολή, ο θεράπων ιατρός της ωστόσο δεν ενέκρινε αναρρωτική άδεια και της δήλωσε ότι μπορούσε την επόμενη μέρα να επιστρέψει κανονικά στην εργασία της.
Η κυρία Ζαγκόρσκι ερεύνησε το θέμα και ανέδειξε μεταξύ άλλων το γεγονός ότι – όπως αναφέρει το ασφαλιστικό ταμείο IKK Südwest – πάνω από το 60% των γυναικών που βίωσαν αποβολή υπέφεραν στην συνέχεια από ψυχικές ασθένειες και απουσίασαν τελικά για μεγαλύτερο διάστημα από την εργασία τους.
Το 2022 η Νατάσα Ζαγκόρσκι ξεκίνησε συλλογή υπογραφών για την «προστασία της μητρότητας έπειτα από αποβολή» και συγκέντρωσε πολύ γρήγορα 50.000 υπογραφές, οι οποίες κινητοποίησαν κατόπιν την κυβέρνηση.
«Χωρίς την Νατάσα Ζαγκόρσκι, δεν θα υπήρχε το θέμα στην ημερήσια διάταξη της Bundestag», δήλωσε ο βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Έρικ φον Μαλότκι και απηύθυνε έκκληση προς τους άρρενες συναδέλφους του «να σταματήσουν να θεωρούν ασήμαντη την πολιτική για τα γυναικεία θέματα και να ανοίξουν τον δρόμο για λύσεις».
Η ίδια η κυρία Ζαγκόρσκι, αν και θα ήθελε το όριο για την προστασία της μητρότητας να τεθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα στην κύηση, χαρακτήρισε το όριο των 13 εβδομάδων «σημαντικό ορόσημο», εφόσον τελικά εγκριθεί.
Το σχέδιο νόμου εκτιμάται ότι θα εγκριθεί εντός Ιανουαρίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Γερμανία: Το Κέμνιτς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2025
- Το 2024, η θερμότερη χρονιά για την Κίνα εδώ και δεκαετίες
- Βουλγαρία και Ρουμανία γιόρτασαν την πλήρη ένταξη τους στη Σένγκεν
- Γερμανία: Άδεια μετ’ αποδοχών σε περίπτωση αποβολής θεσπίζει σχέδιο νόμου
- Neujahrsbotschaft 2025 des Metropoliten von Deutschland und Exarchen von Zentraleuropa Augoustinos
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Την κατάσχεση 4,2 τόνων πυροτεχνημάτων ανακοίνωσε ο δήμος της Βιέννης
Οι αρχές της Βιέννης προχώρησαν στην κατάσχεση 4,2 τόνων πυροτεχνημάτων αποθηκευμένων παράνομα χθες, παραμονή Πρωτοχρονιάς, ανακοίνωσε ο δήμος της πρωτεύουσας της Αυστρίας.
Τα πυροτεχνήματα εντοπίστηκαν σε κατάστημα, οχήματα και ρυμουλκούμενο στη Μάιντλινγκ, συνοικία κυρίως της εργατικής τάξης.
Αν και η πώληση πυροτεχνημάτων επιτρέπεται στη Βιέννη, η εκτόξευσή τους απαγορεύεται εντός των ορίων της πόλης. Μολαταύτα, πολλοί αψηφούν την απαγόρευση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – dpa
- Γερμανία: Το Κέμνιτς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2025
- Το 2024, η θερμότερη χρονιά για την Κίνα εδώ και δεκαετίες
- Βουλγαρία και Ρουμανία γιόρτασαν την πλήρη ένταξη τους στη Σένγκεν
- Γερμανία: Άδεια μετ’ αποδοχών σε περίπτωση αποβολής θεσπίζει σχέδιο νόμου
- Neujahrsbotschaft 2025 des Metropoliten von Deutschland und Exarchen von Zentraleuropa Augoustinos
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η Ουγγαρία χάνει ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 1 δισεκ. ευρώ λόγω παραβιάσεων στο Κράτος Δικαίου
Η Ουγγαρία έχασε επισήμως σήμερα ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε ευρωπαϊκά κονδύλια, που «πάγωσαν» λόγω παραβιάσεων στο Κράτος Δικαίου για τις οποίες κατηγορείται η Βουδαπέστη, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάτι το πρωτοφανές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι Βρυξέλλες είχαν ενεργοποιήσει την Άνοιξη του 2022 τον μηχανισμό της συμμόρφωσης σε βάρος της χώρας της κεντρικής Ευρώπης, μια διαδικασία που οδήγησε στην αναστολή ορισμένων καταβολών.
Η Επιτροπή είχε τότε κάνει λόγο για «σοβαρές ανησυχίες» σχετικά με τη χρήση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού από την Ουγγαρία, που συνδέονταν με τους όρους σύναψης δημοσίων συμβάσεων όπως και μια έλλειψη ελέγχου και διαφάνειας.
Έκτοτε, η Βουδαπέστη προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις που επέτρεψαν την αποδέσμευση ενός μέρους των χρημάτων, όμως 19 δισεκατομμύρια έμειναν δεσμευμένα στο πλαίσιο διαφορετικών διαδικασιών.
«Βάσει του κανονισμού της συμμόρφωσης, (…) η πρώτη δόση» των χρημάτων που έχουν δεσμευτεί, η οποία ανέρχεται σε 1,04 δισεκατομμύρια ευρώ, έληξε «στα τέλη του 2024», διευκρίνισε η Κομισιόν στο AFP.
Μετά την επιστροφή στην ηγεσία της χώρας το 2010, ο εθνικιστής πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν ενίσχυσε την εξουσία του και το στενό περιβάλλον του πλούτισε με θεαματικό τρόπο.
Τον Ιούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμούσε σε μια έκθεση ότι η Ουγγαρία δεν σεβόταν τους δημοκρατικούς κανόνες της ΕΕ, ιδίως στα θέματα της διαφθοράς, της πολιτικής χρηματοδότησης, της σύγκρουσης συμφερόντων και της ανεξαρτησίας των ΜΜΕ.
Σε αυτό το δύσκολο πλαίσιο για τον Ούγγρο ηγέτη με φόντο και την οικονομική ύφεση, ο νέος του αντίπαλος Πέτερ Μαγιάρ ζήτησε σήμερα τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, την ώρα που δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στο κόμμα του.
Οι εκλογές προβλέπονται προς το παρόν για την Άνοιξη του 2026.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
- Γερμανία: Το Κέμνιτς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2025
- Το 2024, η θερμότερη χρονιά για την Κίνα εδώ και δεκαετίες
- Βουλγαρία και Ρουμανία γιόρτασαν την πλήρη ένταξη τους στη Σένγκεν
- Γερμανία: Άδεια μετ’ αποδοχών σε περίπτωση αποβολής θεσπίζει σχέδιο νόμου
- Neujahrsbotschaft 2025 des Metropoliten von Deutschland und Exarchen von Zentraleuropa Augoustinos
You must be logged in to post a comment Login