Ο Κωνσταντίνος Βουδούρης είναι ομότιμος καθηγητής της φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Ελληνικής Φιλοσοφίας και επανειλημμένως διατελέσας Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας. Είναι μέλος της CD της FISP και Διευθυντής του Φιλοσοφικού Περιοδικού “Ελληνική Φιλοσοφική Επιθεώρηση”, Επιστημονικού Όργάνου της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας. Είναι συγγραφεύς μεγάλου αριθμού επιστημονικών άρθρων και βιβλίων, που διερευνούν θέματα όχι μόνο της ελληνικής φιλοσοφίας αλλά και των άλλων κλάδων της φιλοσοφίας και έχει οργανώσει περισσότερα από πενήντα Πανελλήνια και Διεθνή Φιλοσοφικά Σεμινάρια και Συνέδρια οικουμενικής εμβέλειας. Έχει επισκεφθή και ομιλήσει σε πολλά Πανεπιστήμια της Ευρώπης, της Αμερικής, του Καναδά, της Αφρικής και της Ασίας και εν γένει προβάλλει σε διεθνές και παγκόσμιο πλαίσιο την ελληνική φιλοσοφική διανόηση και τον ελληνικό πολιτισμό. Είναι επίτιμος δημότης των Δήμων Λινδίων, Ροδίων και Σαμίων.
Η συνέντευξη :
ΕΡ. Οργανώνετε φέτος κ. Καθηγητά , σε συνεργασία με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Φιλοσοφικών Εταιρειών, την Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία και την Κυπριακή Φιλοσοφική Εταιρεία, το Παγκόσμιο Συνέδριο για τα 2.400 χρόνια από την γέννηση του Αριστοτέλη, με θέμα “Η φιλοσοφία του Αριστοτέλη”. Ποια νομίζετε ότι είναι σήμερα η θέση του Αριστοτέλη στη σύγχρονη παγκόσμια φιλοσοφία και στον σύγχρονο κόσμο;
Οργανώνουμε το Παγκόσμιο Συνέδριο προς τιμήν του φιλοσόφου Αριστοτέλη για τα 2.400 χρόνια από τη γέννησή του. Είναι ο μοναδικός φιλόσοφος που υπήρξε επί 20 χρόνια μαθητής του Πλάτωνα. Ποτέ ξανά στην ιστορία ένας μαθητής δεν διδασκόταν τόσα χρόνια από τον ίδιο δάσκαλο. Η φιλοσοφία ως κατ΄εξοχήν ηθική επιστήμη λαμβάνει υπόσταση με τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη. Εξετάζουμε τις σημαντικές επιδράσεις στην επιστήμη στη μετά Αριστοτέλη εποχή. Για παράδειγμα, ακόμα και στο Βυζάντιο ο Αριστοτέλης έχει επίδραση στη φιλοσοφία αλλά και στις μεταγενέστερες εποχές. Τον αποκαλούσαν δε με το όνομα “οφιλόσοφος” γιατί θεωρούσαν ότι δεν υπήρχε άλλος σαν κι αυτόν. Σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου διδάσκουν τον Αριστοτέλη. Είναι σήμερα κατ’ εξοχήν παρών. Όπου εφαρμόζεται η φιλοσοφική εκπαίδευση, διδάσκεται ο Αριστοτέλης και ο Πλάτωνας. Σοβαρές εκδόσεις υπάρχουν στη Λιψία και στην Οξφόρδη. Ο Αριστοτέλης είναι μια διάνοια , είναι μια πολυδιάστατη προσωπικότητα και λέει μόνο την αλήθεια. Δεν είναι δηλαδή ένας δημαγωγός. Είναι ένα κριτικό πνεύμα και έχει αντικειμενικότητα. Είναι παρών σε κάθε εποχή.
ΕΡ. Η Ελλάδα πελαγοδρομεί σήμερα σε μία κρίση άνευ προηγουμένου. Σε τι θα μπορούσε να τη διδάξει ο Αριστοτέλης, με την πολιτική, τη φιλοσοφία και την ηθική του σκέψη;
Ο Αριστοτέλης, με την ηθική στο βιβλίο του “Ηθικά Νικομάχεια ” καιμε την πολιτική του φιλοσοφία στο βιβλίο του “Πολιτικά”, έχει τέτοιες ιδέες που όποιος της ακολουθήσει, μαθαίνει τον σωστό δρόμο. Εκεί υπάρχουν όλα τα σημαντικά θεωρήματα για τις αξίες του ανθρώπου. Αν ξεκόψεις από τον Αριστοτέλη και τον Πλάτωνα, πέφτεις στη βαρβαρότητα και την άγνοια. Η Ελλάδα πάντα περνάει κρίση. Είναι η γεωστρατηγική της θέση στον παγκόσμιο χάρτη. Στα χρόνια που έχω ζήσει, δε θυμάμαι μια εποχή κατά την οποία να επικρατούσε μία τέτοια αμεριμνησία. Δεν διαρκούσε ποτέ αυτό. Η Ελλάδα δεν ακολούθησε την πολιτική και ηθική φιλοσοφία του Αριστοτέλη. Αν οι πολιτικοί μας είχαν την αρετή του Αριστοτέλη, δεν θα φτάναμε ως εδώ. Μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρχαν πολιτικοί, όπως π.χ. ο Πλαστήρας, που πέθαναν χρεωμένοι. Ο Αμερικανισμός άρχισε να μπαίνει στην πολιτική ζωή των Ελλήνων μετά τη Μεταπολίτευση. Ηττηθήκαμε από την κακή πολιτική που ακολούθησαν οι πολιτικοί της εποχής μας. Πρέπει οι νεότεροι να ακολουθήσουν την πολιτική του Αριστοτέλη και να δουν τις ανάγκες του ανθρώπου στην τελική του ιδιότητα. Πάντα έχουμε να επωφεληθούμε από αυτόν τον φιλόσοφο.
ΕΡ. Το γεγονός ότι εορτάζονται φέτος σε όλο τον κόσμο τα 2.400 χρόνια από τη γέννηση του Αριστοτέλη , είναι ζωντανή απόδειξη ότι η σκέψη και το έργο του δεν πέθαναν μαζί του. Πως αξιολογείτε σήμερα με την απόσταση που μας δίδει ο χρόνος την επίδραση της σκέψης και του έργου του Αριστοτέλη από την κλασική Ελλάδα και τον Μέγα Αλέξανδρο μέχρι τη Ρώμη, τον Μεσαίωνα , την Αναγέννηση και τον σύγχρονο κόσμο;
Οι εποχές δεν αντικρίζονται με τον ίδιο τρόπο. Για μια περίοδο στο Βυζάντιο, ο Πλάτωνας είχε πολύ μεγάλη σπουδαιότητα. Κατόπιν ήρθε ο Αριστοτέλης και ούτω καθεξής. Στη Μεσαιωνική Ευρώπη, επικρατεί η Θωμιστική φιλοσοφία. Ο Θωμάς Ακινάτος, ήταν μαθητής του Αριστοτέλη και επηρέασε τις αξίες του Καθολικισμού. Μεταγενέστερα, στην Αναγέννηση, ήρθαν άλλες επιρροές άλλων φιλοσόφων αλλά δεν ήταν πάντοτε της ίδιας εντάσεως. Σήμερα, που οι άνθρωποι τείνουν προς τα δημοκρατικά πολιτεύματα και που εκτιμάται η αξία τους και τα δικαιώματα τους, ο Αριστοτέλης είναι παρών. Όχι με την Αμερικανική έννοια του ατομικού δικαιώματος . Για τον Αριστοτέλη αυτό δεν έχει νόημα. Δε ζεις μόνος σου αλλά πάντα με άλλους. Ο ίδιος λέει πρώτα η “πόλις” και ύστερα να αναφαίρετα δικαιώματα των ατόμοων. Να υπάρχει παιδεία και αξιοπρέπεια. να αλληλούποστηρίζονται και να προοδεύουν στην αρετή, που δεν είναι δυνατόν να υπάρχει αν λείπει η συγκροτημένη παιδεία. Σήμερα υπάρχουν αρκετά κινήματα που φέρνουν τον Αριστοτέλη στην επιφάνεια, όπως αυτό των Νεο- Αριστοτελικών.
ΕΡ. Ποια είναι , κατά τη γνώμη σας, η επίδραση του ειδικότερα πάνω στη σύγχρονη παγκόσμια φιλοσοφική σκέψη;
Εξαρτάται από το περιεχόμενο. Η φιλοσοφική διανόηση έχει πολλές περιοχές, όπως η πολιτική,η ηθική, η μεταφυσική, η οντολογία, η γνωσιολογία κ.α. Από την άποψη της επιστήμης, ο Αριστοτέλης είχε να κάνει με πολύ σημαντικά έργα, αναλόγως βέβαια και με τα εργαλεία της εποχής του. Ο συγκεκριμένος φιλόσοφος έκανε πραγματική έρευνα στην πολιτική και την ηθική. Η επίδρασή του στη σημερινή εποχή διαφέρει ως προς τοαντικείμενο για το οποίο αναφέρεστε. Υπάρχουν σημαντικές απόψεις για την πολιτική , για τη μεταφυσική, για την κοσμοθεωρία κ.α.
Στην ιατρική ή και την πυρηνική έρευνα, ο ίδιος έχει κάνει πολύ σπουδαίες ανακαλύψεις. Από τότε όμως μέχρι σήμερα τα πράγματα έχουν εξελιχθεί. Επομένως, δεν θα γυρίσουμε στην αρχική ανακάλυψη του Αριστοτέλη. Χωρίς όμως αυτόν, δεν παίρνεις την ανάλογη παιδεία για να προχωρήσεις. Κάπως έτσι η φιλοσοφία του επιδρά ακόμα και σήμερα στην παγκόσμια φιλοσοφική σκέψη.
ΕΡ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και πολλοί είναι απαισιόδοξοι για τις προοπτικές της. Το Brexitείναι ένα δείγμα αυτής της κρίσης. Ορισμένοι υποδεικνύουν και την Ελλάδα ως ένα άλλο δείγμα ανεπάρκειας και προβληματικότητας των Ευρωπαϊκών πολιτικών. Μήπως τελικά το καίριο λάθος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να επιδιώκει την ενοποίηση πάνω στη βάση της κοινής οικονομικής αγοράς; Η αγορά παράγει από τη φύση της ανισότητα και δε μπορεί να είναι βάση ισοτιμίας. Μήπως αυτό δικαιώνει τον Αριστοτέλη που έλεγε ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανισότητα από την ισότητα μεταξύ άνισων;
Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα. Η Ε.Ε. ξεκίνησε με την αλληλεγγύη και την ισότητα των κρατών. Δεν έλαβαν όμως υπόψιν τους ότι υπάρχουν οι “ανώτερες” χώρες και οι “κατώτερες” χώρες.Υπάρχουν ελεύθεροι πολίτες και οι μη; Έτσι δημιουργούνται θέματα που ανατρέπουν εξ’ ολοκλήρου το αρχικό σχέδιο της Ε.Ε . Αρχικά η Ένωση ξεκίνησε ως κοινή αγορά, ως οικονομική κοινότητα. Τα κράτη που μετείχαν είχαν μία μεγαλύτερη προσωπικότητα και ένταση. Τα πάντα όμως ανετράπησαν όταν επικράτησε η παγκοσμιοποίηση. Η ελεύθερη αγορά έχει ανατρέψει την κατάσταση των πραγμάτων που ίσχυε προηγουμένως. Βλέπουμε τώρα τα αποτελέσματα και τα τεράστια προβλήματα όλων αυτών των αλλαγών. Το σίγουρο ,πάντως, είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δε μπορεί να λειτουργήσει σωστά εάν αγνοηθεί η οικονομία. Η Αριστοτελική σοφία λέει ότι πρέπει να υπάρχει ένα μέσο που να προστατεύει τα δικαιώματα των ανθρώπων. Των ενεργών όμως οικονομικά πολιτών και όχι των οκνηρών. Για τον Αριστοτέλη, δεν υπάρχουν τάξεις που να στρέφεται η μία εναντίων της άλλης. Αυτό είναι το σφάλμα της νεότερης πολιτικής ιστορίας. Στον Αριστοτέλη έχουμε τους πολίτες, όπου ο εκλεγόμενος άρχων της Πολιτείας πρέπει να φροντίζει τα δικαιώματα όλων ώστε να μην αδικείται κανένας. Και αν υπάρχει αδικία, να επανορθώνεται το κακό αμέσως. Πιστεύω ότι στο θέμα της χώρας μας, έπαιξε σημαντικό ρόλο ο αυτοκαταστροφικός μας χαρακτήρας. Δε μας έφταιξε κανένας. Φταίνε οι κακοδιαχειριστές της άρχουσας τάξης, που δε φρόντισαν τη χώρα μας. Έπρεπε να είχαμε προβλέψει και να ήμασταν ως χώρα αυτάρκης. Δεν παράγουμε και δεν εξάγουμε έτσι ώστε να καλύψουμε τις οικονομικές υποχρεώσεις και να ισοσταθμίσουμε τα κόστη. Τώρα βλέπουμε τις τεράστιες δυνάμεις να έρχονται και να μας αφανίζουν. Όπως και να’ χει, η Ευρώπη καλείται να ακολουθήσει το μέσο δρόμο για να μην οδηγήσει τους πολίτες της στην ένδεια. Αυτή είναι και η Αριστοτελική άποψη. Όχι μόνο να υπάρχουν οι πλούσιοι με, βίλλες και ελικόπτερα και να αναρωτιέται ο κόσμος όταν τους βλέπει για το πως απέκτησαν αυτά τα χρήματα, χωρίς την πραγματική τους εργασία. Στην Αριστοτελική φιλοσοφία δεν υπάρχουν οικονομικά trust, κεφάλαια και εκχρηματισμός.
Τις ευχές της για καλό Πάσχα στέλνει η εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Eurovision, Klavdia, στους φίλους της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο, μέσα από ένα ξεχωριστό βίντεο.
Η έλλειψη των υποδομών φόρτισης εξακολουθεί να θεωρείται σημαντικό εμπόδιο στην αύξηση του μεριδίου της αγοράς για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, παρά το γεγονός ότι οι υποδομές αναπτύσσονται. Photo credits: MrsBrown / pixabay
Περισσότερα από δύο εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα αναμένεται να πουληθούν εφέτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Έτσι, ο προβλεπόμενος στόλος ηλεκτρικών αυτοκινήτων αναμένεται να αγγίξει τα 8,8 εκατομμύρια, την ίδια στιγμή που ο αριθμός των δημόσιων σημείων φόρτισης στην ΕΕ φθάνει τους 880.000 ταχυφορτιστές.
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι τρεις φορές πιο «καθαρά» από τα αντίστοιχα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μεταφορών και Περιβάλλοντος.
Οι κατασκευαστές έχουν κάνει μεγάλες επενδύσεις για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα, ενώ οι μπαταρίες γίνονται φθηνότερες, κάνοντας σταδιακά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πιο προσιτά.
Η έλλειψη των υποδομών φόρτισης εξακολουθεί να θεωρείται σημαντικό εμπόδιο στην αύξηση του μεριδίου της αγοράς για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, παρά το γεγονός ότι οι υποδομές αναπτύσσονται με γοργούς ρυθμούς. Κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων, 11 χώρες έχουν επιτύχει τους στόχους της ΕΕ που προβλέπουν φόρτιση κάθε 60 χιλιόμετρα.
Σε ολόκληρη την Ευρώπη, το 70% του κύριου δικτύου αυτοκινητοδρόμων έχει συμμορφωθεί με την οδηγία.
Καθώς οι εκπομπές καυσαερίων μειώνονται, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την παραγωγή των αυτοκινήτων βρίσκονται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο.
Η κατασκευή αυτοκινήτων απαιτεί σημαντικές ποσότητες χάλυβα και αλουμινίου υψηλής ποιότητας. Ο πράσινος χάλυβας είναι ένας από τους τρεις κύριους τομείς όπου μπορούν να γίνουν σημαντικές βελτιώσεις.
Στο πλαίσιο των εργασιών θα αντικατασταθούν τα μολύβδινα καλύμματα στις εξωτερικές επιφάνειες των θόλων, θα αναβαθμιστεί ο χαλύβδινος σκελετός και θα γίνει χρήση ελαφρύτερων σύγχρονων υλικών. Photo credits: niekverlaan / pixabay
Το υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας ξεκινάει μία νέα φάση στα έργα συντήρησης και δομικής ενίσχυσης της Αγίας Σοφίας, με στόχο την αντισεισμική θωράκιση του ιστορικού τρούλου και των ημισφαιρικών θόλων του ναού.
Τα έργα θα ολοκληρωθούν χωρίς να διακοπεί η λατρευτική λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τεμένους.
Στο πλαίσιο των εργασιών θα αντικατασταθούν τα μολύβδινα καλύμματα στις εξωτερικές επιφάνειες των θόλων, θα αναβαθμιστεί ο χαλύβδινος σκελετός και θα γίνει χρήση ελαφρύτερων σύγχρονων υλικών.
Ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Mimar Sinan, Μεχμέτ Σελίμ Οκτέν, πολιτικός μηχανικός και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου που επιβλέπει το έργο, είπε ότι οι προσπάθειες αυτές συνιστούν την πιο ολοκληρωμένη δομική παρέμβαση εδώ και 150 χρόνια.
Στην ανατολική πρόσοψη του ναού θα τοποθετηθεί ένας γερανός για τη μεταφορά υλικών σε υψηλότερα τμήματα της δομής. Ένα προστατευτικό πλαίσιο θα τοποθετηθεί πάνω από το μνημείο, επιτρέποντας στους ειδικούς να εργάζονται με ασφάλεια, ενώ θα αναλύουν τις ζημιές που προκλήθηκαν στη διάρκεια της Ιστορίας από πυρκαγιές και προηγούμενους σεισμούς τον 10ο και 14ο αιώνα.
Ήδη από πέρυσι βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες συντήρησης σε έναν από τους τέσσερις μιναρέδες που περιβάλλουν την Αγία Σοφία, του Βαγιαζίτ Β’, καθώς διαπιστώθηκαν σε αυτόν ρωγμές.
Τον Ιούλιο του 2023, ο υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Νουρί Έρσοϊ, είχε ανακοινώσει τη διεξαγωγή έργων ενίσχυσης της στατικότητας της Αγίας Σοφίας.
Η 9η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί και γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας συνδεδεμένη με την ημερομηνία θανάτου του Εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού. Photo credits: lemaildeclaire / pixabay
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO, μετά από πρωτοβουλία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον Οργανισμό, πρότεινε τη Δευτέρα 14 Απριλίου, με ομόφωνη απόφασή του, να ανακηρυχθεί η 9η Φεβρουαρίου τού κάθε έτους ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.
Η 9η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί και γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας συνδεδεμένη με την ημερομηνία θανάτου (9 Φεβρουαρίου 1857) του Εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού. Θεσμοθετήθηκε το 2017, με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας της Ελλάδας.
Η πρωτοβουλία για την καθιέρωση μιας ημέρας αφιερωμένης στην Ελληνική γλώσσα άρχισε το 2014 από έμπνευση του καθηγητή Γιάννη Κορινθίου, τότε Προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων της Ιταλίας. Πρωτοστάτησαν στην κινητοποίηση για την καθιέρωση της ημέρας τα κλασικά λύκεια και η Ελληνική Κοινότητα της Νάπολης και Καμπανίας.
Αρχικά υπήρξε ένα σχέδιο νόμου με τίτλο «Καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού» με προτεινόμενη μέρα την 20η Μαΐου, ημέρα γέννησης του Σωκράτη. Τελικά επελέγη η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του (1798-1857) με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ της 24ης Απριλίου 2017, αρ. 1384) και με τίτλο «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας».
Η Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας αγκαλιάστηκε από τον Απόδημο Ελληνισμό, και κάθε χρόνο γιορτάζεται με πλήθος εκδηλώσεων και στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας αλλά κυρίως από τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, τις έδρες νεοελληνικών σπουδών και τους ομογενειακούς φορείς σε όλο τον κόσμο.
Ο Δρ. Ιωάννης Κορίνθιος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλαβρίας, Ιστορικός, Λεξικογράφος, πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας, φιλοξενήθηκε στο παγκόσμιο Ραδιόφωνο της ΕΡΤ “Η Φωνή της Ελλάδας” / “The Voice of Greece”, στην εκπομπή “Έλληνες παντού”, με τον Θανάση Χούπη και μίλησε για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας τονίζοντας ότι στόχος είναι να αναγνωριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα και από την Unesco.
«Θα πρέπει να καθιερωθούν εκδηλώσεις, σε όλα τα Σχολεία της Ελλάδας, για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού, όπως αυτές που πραγματοποιούνται σε αναρίθμητα, ξένα Σχολεία και Πανεπιστήμια, σε όλο τον κόσμο, αλλά και σε Σχολεία της Ομογένειας. Ταυτοχρόνως, η Πολιτεία πρέπει να ολοκληρώσει τη διαδικασία, σε επίπεδο ΟΗΕ/UNESCO, ώστε η 9η Φεβρουαρίου να είναι πραγματικά Παγκόσμια Ημέρα!»ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Από το 2017 η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας είναι μια γέφυρα που ενώνει σχολεία, λαούς, γλώσσες, πολιτισμούς, ηπείρους. Είναι ταυτόχρονα και πρώτιστο εργαλείο πολιτιστικής διπλωματίας, δυναμικό και θαυματουργό. Κάθε χρόνο στις 9 Φεβρουαρίου προβάλλεται επίσης ο ελληνικός πολιτισμός, όπως αυτός επέδρασε μέσα στον χρόνο και συνέβαλε στην διαμόρφωση ενός οικουμενικού κώδικα αξιών.
Είναι πάντα σημαντικός και καθοριστικός ο τόπος και ο χρόνος όπου συλλαμβάνεται μια καλή ιδέα» λέει.
Στις 12 Απριλίου 2014, ως πρόεδρος τότε της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας ο κ. Κορίνθιος έκανε έκκληση από τη Νάπολη για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας. Η έκκληση αυτή έθεσε σε λειτουργία τη διαδικασία της υλοποίησης με την κινητοποίηση των Λυκείων, των Ελλήνων και των Φιλελλήνων της Ιταλίας.
«Χάρη σε αυτή την ενθουσιώδη ανταπόκριση στις 17 Ιουνίου του 2014 απέστειλα συγκεκριμένη έκκληση στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και μετά από λίγες ημέρες, στις 5 Ιουλίου, προώθησα την ίδια έκκληση στον Πρόεδρο της Κύπρου και στην UNESCO. Τους επόμενους μήνες επισκέφθηκα στην Ελλάδα τρεις φορές και παρουσίασα σε δυο κοινοβουλευτικές επιτροπές τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο του 2014 την πρόταση αυτή».
Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού,καθιερώθηκε ως Ημέρα Τιμής για την Ελληνική Γλώσσα, σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 17889 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ Β΄ 1384/24/04/2017). Το 2017 και το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου υιοθέτησε την αντίστοιχη απόφαση της ελληνικής πολιτείας, καθιερώνοντας την 9η Φεβρουαρίου, ως «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας».
Ακολούθως η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας θεσμοθετήθηκε και στη Ρουμανία με τον Ν.204/20.07.2018, με πρωτοβουλία της Ένωσης Ελλήνων της Ρουμανίας (ΕΕΡ, ρουμανικά: Uniunea Elena din Romania, UER).
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι Ημέρες Γλώσσας, στα Ηνωμένα Έθνη, καθιερώθηκαν το 2010 για να γιορτάσουν την πολυγλωσσία και την πολιτιστική πολυμορφία.
Οι αμερικανικές ταινίες έχουν μειωθεί σημαντικά σε δημοφιλία τα τελευταία χρόνια στην Κίνα, σύμφωνα με το The Hollywood Reporter, εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετά κινηματογραφικά έργα που είχαν επιτυχία στη χώρα. Photo credits: Derks24 / pixabay
Η Κίνα ανακοίνωσε επίσημα ότι θα «μειώσει αρκετά» τον αριθμό των αμερικανικών ταινιών που εισάγει εν μέσω του κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αυξάνει τους δασμούς στις εισαγωγές από την Κίνα στο 125%, αφού η ασιατική χώρα έδειξε αυτό που περιέγραψε ως «έλλειψη σεβασμού» στις παγκόσμιες αγορές.
Ωστόσο, ακόμη και πριν από την τελευταία επίθεση του Τραμπ στις κινεζικές εισαγωγές, η Εθνική Υπηρεσία Κινηματογράφου της Κίνας φέρεται να εξέταζε την πλήρη απαγόρευση όλων των ταινιών του Χόλιγουντ ως αντίποινα για τους ακραίους δασμούς που επέβαλε ο προέδρος των ΗΠΑ.
Σε επίσημη ανακοίνωση της Κίνας για το θέμα αναφέρεται ότι «η λάθος κίνηση της αμερικανικής κυβέρνησης να κάνει κατάχρηση των δασμών στην Κίνα θα μειώσει αναπόφευκτα περαιτέρω την προτίμηση του εγχώριου κοινού προς τις αμερικανικές ταινίες».
«Η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κινηματογραφική αγορά στον κόσμο. Πάντα τηρούσαμε ένα υψηλό επίπεδο ανοίγματος προς τον έξω κόσμο και θα παρουσιάσουμε περισσότερες εξαιρετικές ταινίες από τον κόσμο για να καλύψουμε τη ζήτηση της αγοράς» επισημαίνεται την ανακοίνωση.
Σε συνέντευξη Τύπου, ο Τραμπ ρωτήθηκε για την αντίδρασή του στην απόφαση της Κίνας. «Έχω ακούσει χειρότερα πράγματα» είπε γελώντας.
Οι αμερικανικές ταινίες έχουν μειωθεί σημαντικά σε δημοφιλία τα τελευταία χρόνια στην Κίνα, σύμφωνα με το The Hollywood Reporter, εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετά κινηματογραφικά έργα που είχαν επιτυχία στη χώρα.
Οι αστυνομικοί κατέσχεσαν έναν λύγκα της ερήμου, δύο αγριόγατες σερβάλ καθώς και 16 υβρίδια αιλουροειδών. Photo credits: Cet-Toutunart / pixabay
Αγριόγατες, λύγκες, λεοπαρδάλεις… Η ισπανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι κατασχέθηκαν 19 αιλουροειδή και συνελήφθησαν δύο άτομα στο πλαίσιο επιχείρησης για την εξάρθρωση ενός δικτύου λαθρεμπορίας εξωτικών ζώων, στα οποία περιλαμβάνονταν και προστατευόμενα είδη.
Το ζευγάρι χρησιμοποιούσε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης όπου εμφανίζονταν αγγελίες για λύγκες, ύαινες ή πούμα.
Μια νεφελώδης λεοπάρδαλη, ένα από τα σπανιότερα αιλουροειδή, με στίγματα που θυμίζουν σύννεφα, είχε κοστολογηθεί στα 60.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την αστυνομία, το ζευγάρι συνελήφθη στη Μαγιόρκα των Βαλεαρίδων. Είχαν προχωρήσει σε εκτροφή ζώων, όπως λύγκες της ερήμου ή καρακάλ, αφρικανικές αγριόγατες και υβριδικά είδη που απέκτησαν διασταυρώνοντας τα εξωτικά ζώα με οικιακές γάτες.
Οι αστυνομικοί κατέσχεσαν έναν λύγκα της ερήμου ή καρακάλ, που ξεχωρίζει από τα μυτερά αυτιά του με τις χαρακτηριστικές τούφες στην κορυφή, δύο αγριόγατες σερβάλ που μοιάζουν με μικρές λεοπαρδάλεις καθώς και 16 υβρίδια αιλουροειδών.
Οι αρχές εκτιμούν ότι αυτή είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου» ενός διεθνούς κυκλώματος εμπορίας προστατευόμενων ειδών, από λευκές τίγρεις μέχρι μαύρους πάνθηρες, στο οποίο συμμετείχαν εκτροφείς, μεταφορείς και κτηνίατροι.
«Τα περισσότερα από τα ζώα που προσφέρονταν για πώληση προέρχονταν από χώρες όπως η Ρωσία, η Λευκορωσία και η Ουκρανία και προορίζονταν για αγοραστές στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε η αστυνομία.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας- Wir verwenden Cookies, um Ihnen die bestmögliche Erfahrung auf unserer Website zu bieten.OkDATENSCHUTZERKLÄRUNG
You must be logged in to post a comment Login