Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Τροφές και ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν άγχος και αϋπνία

Published

on

Υποφέρετε από κρίσεις πανικού ή έχετε πρόβλημα με τον ύπνο; Εάν ναι, μπορεί να έχετε δοκιμάσει μεθόδους μείωσης του στρες ή ίσως και φάρμακα, αλλά σας ρώτησε ποτέ κανείς τι τρώτε;

Μπορεί να σας προκαλέσει έκπληξη αν μάθετε ότι συγκεκριμένα φαγητά, συμπεριλαμβανομένων κάποιων που θεωρούνται υγιεινά, είναι σε θέση να υπερδιεγείρουν το νευρικό σας σύστημα τόσο δυνατά όσο ένα στρεσογόνο γεγονός.

Τα φάρμακα μπορεί να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε τον έλεγχο πάνω στα συμπτώματα σας βραχυπρόθεσμα αλλά τι θα λέγατε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα στη ρίζα του μια για πάντα;

Εάν εντοπίσετε ποια γεύματα στο μενού σας λειτουργούν εναντίον σας θα αποφύγετε παρενέργειες και θα προστατέψετε την υγεία σας από τις επιβλαβείς συνέπειες του εσωτερικού βιολογικού στρες.

Σε ό,τι αφορά το άγχος και την αυπνία, οι τροφές που παρατίθενται παρακάτω μπορούν να αποτελέσουν χημικό έναυσμα για τον καθένα. Υψηλότερο ρίσκο διατρέχουν οι γυναίκες, οι άνθρωποι πάνω από 40, όσοι έχουν πολλαπλές ευαισθησίες στα φάρμακα ή αλλεργίες και όσοι έχουν παθήσεις που επηρεάζουν το πεπτικό ή ανοσοποιητικό σύστημα.

Καφεϊνη

Σε μια πρόσφατη έρευνα σε ανθρώπους με διαταραχή πανικού, η καφεϊνη αύξανε τα επίπεδα των ορμονών του στρες σε όλους τους συμμετέχοντες και προκαλούσε κρίσεις πανικού στους μισούς. Η καφεϊνη μας κρατά ξύπνιους μπλοκάροντας τους υποδοχείς αδενοσίνης (adenosine receptors) στον εγκέφαλο. Ακόμα και πέντε ώρες μετά από τη στιγμή που θα πιείτε καφεϊνη, το 50% της παραμένει στο αίμα και βλάπτει τον ύπνο. Στην πραγματικότητα, χρειάζονται 16 με 24 ώρες για να φύγει τελείως η καφεϊνη από το κυκλοφορικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και ένα ποτήρι καφέ το πρωί μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου σας το βράδυ. Για να διαπιστώσετε αν η καφεϊνη ευθύνεται στην περίπτωση σας, μειώστε τη σταδιακά, από λίγο κάθε μέρα αντί να την κόψετε με το μαχαίρι για να ελαχιστοποιήσετε τους πονοκεφάλους που προκαλεί η στέρηση, την κούραση και τα προβλήματα συγκέντρωσης.

Σολανίδες (nightshades) – πατάτες, ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές και goji berries

Τα φυτά στην οικογένεια των σολανιδών παράγουν φυσικά εντομοκτόνα που ονομάζονται γλυκοαλκαλοειδή (glycoalkaloids) και είναι σχεδιασμένα να σκοτώνουν έντομα και σκουλήκια αλλά είναι επίσης τοξικά για τα ανθρώπινα κύτταρα. Αυτά τα χημικά όπλα μπλοκάρουν το ένζυμο ακετυλχολινεστεράση (acetylcholinesterase) έχοντας ως αποτέλεσμα την υπερδιέγερση του νευρικού συστήματος σε ευαίσθητους ανθρώπους. Το άγχος είναι μόνο μία από τις νευροψυχιατρικές παρανέργειες που αναφέρονται στους ανθρώπους. Συχνά συστατικά σολανιδών σε έτοιμα γεύματα είναι το άμυλο πατάτας, η πιπεριά, η καυτερή πιπεριά, οι νιφάδες κόκκινης πιπεριάς (red pepper flakes), η πάστα ντομάτας, η πάπρικα, το πιπέρι καγιέν. Οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν σολανίδες κάποιας μορφής κάθε μέρα οπότε τα γλυκοαλκαλοειδή μπορούν να συσσωρευτούν. Χρειάζονται πέντε μέρες τουλάχιστον στα γλυκοαλκαλοειδή για να φύγουν από το κυκλοφορικό σύστημα, οπότε προτείνεται να τα κόψετε για μια εβδομάδα ή περισσότερο για να διαπιστώσετε αν σας ενοχλούν. Τα γλυκοαλκαλοειδή δεν καταστρέφονται με το μαγείρεμα.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό στο να χαλαρώνει και να βοηθάει στο να πέσουμε για ύπνο. Παρόλα αυτά, όσο η επίδραση του αρχίζει να μειώνεται στο μέσο της νύχτας, η ποιότητα ύπνου επιδεινώνεται σημαντικά. Ο μεταβολισμός ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, τη γενετική προδιάθεση και άλλους παράγοντες αλλά ο βασικός δείκτης για το πόσο το αλκοόλ θα παραμείνει στο κυκλοφορικό σύστημα είναι η ποσότητα. Κατά μέσο όρο κάθε ποτήρι χρειάζεται δύο ώρες για να αποβληθεί, δύο ποτά τέσσερις ώρες, τρία ποτά έξι ώρες. Οσο η επίδραση του εξασθενεί, μικρά συμπτώματα στέρησης μπορεί να επιφέρουν ανήσυχο ύπνο, εφιάλτες ή κρίσεις πανικού. Εάν συνηθίζετε να πίνετε κάθε βράδυ, μειώστε το σταδιακά για να περιορίσετε τη δυναμική της στέρησης που μπορεί προσωρινά να χειροτερέψει τον ύπνο και τα προβλήματα άγχους.

Προϊόντα με ηλικία ωρίμανσης, στα οποία έχει γίνει ζύμωση, καπνιστά και τεχνητά καλλιεργημένα (cultured foods) – όπως σαλάμι, τυρί, λάχανο τουρσί, κόκκινο κρασί

Ο τρόπος για να μετατρέψετε ένα φρέσκο προϊόν υγιεινής διατροφής όπως το μοσχαρίσιο κρέας, το γάλα, τα σταφύλια ή το λάχανο σε μπριζόλα, μπρι, μερλό ή κιμτσί είναι να προσθέσετε βακτήρια και να το αφήσετε να ζυμωθεί. Κατά τη διάρκεια της ζύμωσης τα βακτήρια διασπούν τις πρωτεϊνες σε μικροσκοπικά μόρια που ονομάζονται βιογενείς αμίνες (biogenic amines) που συσσωρεύονται όσο το φαγητό ωριμάζει. Η πιο σημαντική βιογενής αμίνη που παραμονεύει σε τροφές που ωριμάζουν είναι η ισταμίνη (histamine), ένας δυναμικός νευροδιαβιβαστής που μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στο πεπτικό, ορμονικό, καρδιαγγειακό και νευρικό σύστημα. Η ισταμίνη προκαλεί άγχος και αυπνία σε όσους είναι επιρρεπείς, εν μέρει εξαιτίας της ικανότητας της να αυξάνει τα επίπεδα αδρεναλίνης – της ορμόνης που ευθύνεται για την αντίδραση «το παλεύω ή φεύγω» (fight or flight). H ισταμίνη δεν καταστρέφεται, οπότε το μαγείρεμα και η κατάψυξη δεν βοηθούν.

Ζάχαρη, αλεύρι και άλλοι κατεργασμένοι υδατάνθρακες (refined carbohydrates)

Τα σάκχαρα, το άμυλο – εκτός από αυτά που περιέχονται σε φυσικής προέλευσης προϊόντα υγιεινής διατροφής, όπως τα φρούτα και η γλυκοπατάτα – θεωρούνται κατεργασμένοι υδατάνθρακες. Ο χυμός πορτοκάλι, το γλυκό γιαούρτι, και τα περισσότερα δημητριακά είναι πλούσια σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες και συμβάλλουν στο να ξεκινήσετε τη μέρα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη που θέτει σε κίνηση μια ορμονική αλυσιδωτή αντίδραση που μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση, την ενέργεια, το βαθμό συγκέντρωσης και την όρεξη σας για ώρες. Αφού η ινσουλίνη ανεβαίνει για να κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, οι ορμόνες του στρες – κορτιζόλη και αδρεναλίνη – επεμβαίνουν για να εμποδίσουν τα επίπεδα σακχάρου από το να ξεφύγουν. Επιπλέον, με δεδομένο ότι οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν κατεργασμένους υδατάνθρακες όπως ψωμί, τσιπς, νούντλς κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού ή του βραδυνού στην ουσία επιβαίνουν σε ένα αθέατο τρενάκι του τρόμου 24 ώρες την ημέρα.

Σε πρόσφατη έρευνα, μία μερίδα αναψυκτικού με γλυκόζη είχε ως συνέπεια να διπλασιαστούν τα επίπεδα αδρεναλίνης σε ενήλικες και να τετραπλασιαστούν σε παιδιά, χωρίς να φτάσουν το υψηλότερο επίπεδο παρά μόνο τέσσερις ώρες μετά την κατανάλωση.

Η αδρεναλίνη προκαλεί συμπτώματα πανικού όπως εφίδρωση, ζαλάδα και καρδιοπαλμίες σε ευαίσθητους ανθρώπους. Αυτές οι ευαισθησίες συχνά λανθασμένα μεταφράζονται ως υπογλυκαιμία (χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα) παρόλο που στις περισσότερες περιπτώσεις η γλυκόζη δεν πέφτει κάτω από το φυσιολογικό επίπεδο.

Η συνήθης συμβουλή στους ανθρώπους που βρίσκονται σε πανικό ανάμεσα στα γεύματα είναι να καταναλώνουν υδατάνθρακες κάθε τρεις ώρες για να μην πέφτει το επίπεδο σακχάρων στο αίμα. Παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη προσέγγιση μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα μακροπρόθεσμα αυξάνοντας την εξάρτηση από τη ζάχαρη όπως και τον κίνδυνο αντίστασης της ινσουλίνης.

Είναι σοφότερο να απομακρύνετε τους κατεργασμένους υδατάνθρακες από τη δίαιτα σας για να αποφύγετε την αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Συνιστάται να τους περιορίσετε για δύο εβδομάδες τουλάχιστον για να δείτε πώς θα αισθανθείτε. Θα ήταν καλό για όλους μας να αποφεύγουμε μόνιμα αυτές τις πηγές κατεργασμένης ζάχαρης.

Ο πιο δυναμικός τρόπος για να αλλάξετε τη χημεία του εγκεφάλου σας είναι να αλλάξετε τον τρόπο που τρώτε. Κρατήστε σημειώσεις με τις τροφές και τα συμπτώματα που προκαλούν, έχοντας κατά νου ότι κάποιες δεν επιφέρουν αντίδραση παρά μόνο μετά από κάποιες ώρες. Αυτό που θα ανακαλύψετε μπορεί να είναι η λύση για ένα καλό ύπνο και γαλήνη στο νου.

Πηγή: boro.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η απώλεια ακοής συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Published

on

Από

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τόσο οι συμμετέχοντες που χρησιμοποιούσαν ακουστικά βαρηκοΐας όσο και εκείνοι με κακή ακοή είχαν παρόμοια σημαντική αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας. Photo credits: geralt / pixabay

Η απώλεια ακοής συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας, με την ψυχολογική δυσφορία που προκαλείται από την αναπηρία να διαδραματίζει καίριο ρόλο στη συσχέτιση αυτή.

Η απώλεια ακοής είναι όλο και πιο συχνή, ιδίως καθώς οι άνθρωποι γερνούν, ενώ και η εμφάνιση της καρδιακής ανεπάρκειας αυξάνεται, επηρεάζοντας περίπου 64 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Ενώ η μειωμένη ακοή συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, κυρίως, όπως πιστεύεται, ως αποτέλεσμα της επακόλουθης κοινωνικής απομόνωσης, δεν έχει εξεταστεί μέχρι σήμερα η συσχέτιση αυτή.

Σε μια προσπάθεια να καλύψουν αυτό το κενό γνώσης, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα 164.431 συμμετεχόντων από την βρετανική βάση δεδομένων «UK Biobank». Από αυτούς οι 4.369 φορούσαν ακουστικά βαρηκοΐας, ενώ οι συμμετέχοντες που δεν φορούσαν ακουστικά κατηγοριοποιήθηκαν σε τρεις ομάδες ανάλογα με τις επιδόσεις τους σε επικυρωμένη δοκιμασία: φυσιολογική ακοή, ανεπαρκής ακοή και κακή ακοή.



Κανείς δεν είχε καρδιακή ανεπάρκεια στην αρχή της μελέτης. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 56 έτη και περίπου το 55% ήταν γυναίκες. Επίσης, συλλέχθηκαν αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την τρέχουσα υγεία, τον τρόπο ζωής και ψυχοκοινωνικούς παράγοντες μέσω ερωτηματολογίων.

Όπως διαπιστώθηκε, οι προσαρμοσμένοι αυξημένοι κίνδυνοι εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας ήταν 15% και 28% για ανεπαρκή και κακή ακοή, αντίστοιχα, και 26% για όσους χρησιμοποιούσαν ακουστικά βαρηκοΐας, σε σύγκριση με όσους είχαν φυσιολογική ακοή. Οι συσχετίσεις ήταν ισχυρότερες σε όσους δεν είχαν στεφανιαία νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο στην αρχή της μελέτης.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τόσο οι συμμετέχοντες που χρησιμοποιούσαν ακουστικά βαρηκοΐας όσο και εκείνοι με κακή ακοή είχαν παρόμοια σημαντική αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας, υποδηλώνοντας ότι ενώ τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να βελτιώσουν την ακουστική λειτουργία, ενδέχεται να μην αντιμετωπίζουν υποκείμενα αγγειακά προβλήματα που συμβάλλουν στον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.



Σε όσους δεν φορούσαν ακουστικά βαρηκοΐας το επίπεδο ακοής συσχετίστηκε σημαντικά με την κοινωνική απομόνωση, την ψυχολογική δυσφορία και τον νευρωτισμό.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης, οπότε δεν μπορεί να καθορίσει αιτία και αποτέλεσμα. Ωστόσο, τονίζουν ότι υπάρχουν εύλογες βιολογικές εξηγήσεις για τα ευρήματά τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να βλάψει την υγεία του εγκεφάλου των ηλικιωμένων

Published

on

Από

Εντοπίστηκε ότι όσοι ζούσαν σε περιοχές με υψηλά επίπεδα διοξειδίου του αζώτου και μικροσκοπικών σωματιδίων PM 2,5 είχαν χειρότερες επιδόσεις στα γνωστικά τεστ σε σύγκριση με όσους ζούσαν σε περιοχές με μέτρια επίπεδα ρύπανσης. Photo credits: Vnukko / pixabay

Η μακροχρόνια έκθεση σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορεί να βλάψει την υγεία του εγκεφάλου των ηλικιωμένων, όπως διαπίστωσε μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του University College London, που δημοσιεύθηκε στο «The Journals of Gerontology Series A».

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 1.127 ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω στην Αγγλία και εξέτασαν την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση κατά την περίοδο 2008-2017.

Στη συνέχεια αξιολόγησαν τη μνήμη των συμμετεχόντων, την εκτελεστική λειτουργία (δημιουργία σχεδίων, επίλυση προβλημάτων, προσαρμογή σε νέες καταστάσεις), τη γλώσσα και τη συνολική γνωστική λειτουργία.



Εντοπίστηκε ότι όσοι ζούσαν σε περιοχές με υψηλά επίπεδα διοξειδίου του αζώτου και μικροσκοπικών σωματιδίων PM 2,5 είχαν χειρότερες επιδόσεις στα γνωστικά τεστ σε σύγκριση με όσους ζούσαν σε περιοχές με μέτρια επίπεδα ρύπανσης.

Η μεγαλύτερη συσχέτιση παρατηρήθηκε στις γλωσσικές δεξιότητες. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι οι διαφορετικές πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχουν διαφορετικές επιπτώσεις στη γνωστική υγεία.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτό το εύρημα μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η αυξημένη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται πιο έντονα με βλάβες στον κροταφικό λοβό, το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη γλώσσα και την κατανόηση των λέξεων.



Ωστόσο, επισημαίνουν ότι τα δεδομένα για την ατμοσφαιρική ρύπανση καλύπτουν μόνο δέκα έτη, τα οποία ενδέχεται να μην αντιπροσωπεύουν με ακρίβεια την έκθεση στη ρύπανση κατά τη διάρκεια της ζωής των συμμετεχόντων. Επίσης, χρησιμοποιήθηκαν ετήσιοι μέσοι όροι των επιπέδων ρύπανσης, με αποτέλεσμα να λείπουν οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις υψηλής έκθεσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε καλύτερη υγειονομική περίθαλψη των εγκύων, των νέων μητέρων και των βρεφών τους, προτρέπει η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Published

on

Από

Ο σωστός προγεννητικός έλεγχος, οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε όλες τις φάσεις της κύησης, η ενημέρωση για τα οφέλη από τον φυσιολογικό τοκετό και τον θηλασμό, είναι υποχρεώσεις της Πολιτείας προς όλες τις νέες γυναίκες. Photo credits: OsloMetX / pixabay

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τιμά τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, στις 7 Απριλίου, που σηματοδοτεί την ημέρα ίδρυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 1948.

Ο ΠΙΣ προωθεί καμπάνια ευαισθητοποίησης της ελληνικής κοινωνίας, υιοθετώντας την αντίστοιχη καμπάνια του ΠΟΥ, ο οποίος προτρέπει τα κράτη να στηρίξουν τις μητέρες και τα παιδιά, βάζοντας γερά θεμέλια για υγιείς οικογένειες, ώστε να υπάρχει ένα ελπιδοφόρο μέλλον για όλους μας.

Ο ΠΙΣ στηρίζει την απόφαση κάθε γυναίκας που επιθυμεί να γίνει μητέρα, ζητώντας από την Πολιτεία να παρέχει καλύτερες συνθήκες στις εργαζόμενες νέες μητέρες, μεγαλύτερα οικονομικά βοηθήματα σε μονογονεϊκές οικογένειες και σε νέα ζευγάρια που επιλέγουν να μεγαλώσουν την οικογένειά τους, καθώς και καλύτερη ενημέρωση για τα θέματα γονιμότητας και περιγεννητικής υγείας σε γυναίκες και άνδρες.



Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας προτρέπει σε καλύτερη υγειονομική περίθαλψη των εγκύων και των νέων μητέρων, αλλά και των βρεφών τους, ώστε η κοινή ζωή τους να ξεκινάει χωρίς προβλήματα υγείας και δυσκολίες που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.

Ο σωστός προγεννητικός έλεγχος, οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε όλες τις φάσεις της κύησης, η ενημέρωση για τα οφέλη από τον φυσιολογικό τοκετό και τον θηλασμό, είναι υποχρεώσεις της Πολιτείας προς όλες τις νέες γυναίκες που διατηρούν το δικαίωμα της επιλογής, αφού πρώτα ενημερωθούν.



Στην Ελλάδα οι τοκετοί είναι ασφαλείς και οι περιγεννητικοί θάνατοι βρεφών εξαιρετικά σπάνιοι, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι – σύμφωνα με τον ΠΟΥ – παγκοσμίως 300.000 γυναίκες χάνουν ετησίως τη ζωή τους ενώ κυοφορούν ή κατά τον τοκετό, και 2 εκατομμύρια έμβρυα ή βρέφη μέχρι έναν μήνα χάνουν τη ζωή τους από κακούς χειρισμούς, αμέλεια, κακή υγιεινή ή φτώχεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ρύπανση γερνάει και προκαλεί αθηρωμάτωση, σύμφωνα με ελληνική μελέτη

Published

on

Από

Ένα άλλο συμπέρασμα που προέκυψε από τη μελέτη, η οποία διεξήχθη σε 400 άτομα, είναι σύμφωνα με τον καθηγητή Τούσουλη ότι η ρύπανση σχετίζεται με αρχόμενη αθηροσκλήρυνση. Photo credits: ii7017 / pixabay

Η ρύπανση συσχετίζεται με γήρανση και αθηρωμάτωση σύμφωνα με τη μελέτη Κορινθία, μέρος της οποίας παρουσιάστηκε στο φετινό ετήσιο Συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, το οποίο έγινε πρόσφατα στο Σικάγο.

Η μελέτη που διεξάγεται από την Α’ Πανεπιστημιακή Κλινική του ΕΚΠΑ, παρουσιάστηκε φέτος με νέα δεδομένα, όπως αναφέρει ο κύριος ερευνητής της, καθηγητής Καρδιολογίας πρώην Αντιπρύτανης ΕΚΠΑ, Δημήτρης Τούσουλης.

Σε συνέντευξη που παραχωρεί στο Πρακτορείο Fm και στην Τάνια Μαντουβάλου, διευκρινίζει ότι η μελέτη έχει ξεκινήσει από το 2014, με περισσότερες από 100 ανακοινώσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά.



«Ωστόσο το τελευταίο σκέλος της μελέτης, αφορούσε στην επίδραση της ρύπανσης πάνω στα τελομερή, που είναι οι τελικές απολήξεις των χρωμοσωμάτων μας και ταυτοποιούν τη βιολογική μας ηλικία. Το μήκος των τελομερών σχετίζεται με την επιβίωση. Όσο πιο μεγάλο το μήκος, τόσο μεγαλύτερη η επιβίωση.

Τα τελομερή με την πάροδο του χρόνου αρχίζουν και φθείρονται. Μικραίνουν από παράγοντες κινδύνου όπως είναι πχ το κάπνισμα, η χοληστερίνη, το σάκχαρο, η υπέρταση, κλπ. Φαίνεται όμως, ότι και η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει το μήκος των τελομερών, τα οποία στη συγκεκριμένη μελέτη μετρήθηκαν σε εξειδικευμένο κέντρο του Γαλλικού Πανεπιστημίου Νανσί».

Ένα άλλο συμπέρασμα που προέκυψε από τη μελέτη, η οποία διεξήχθη σε 400 άτομα, είναι σύμφωνα με τον καθηγητή Τούσουλη ότι η ρύπανση σχετίζεται με αρχόμενη αθηροσκλήρυνση.

«Κι αυτό το βρήκαμε μετρώντας παράγοντες που σχετίζονται με την αθηρωμάτωση, δηλαδή τις πλάκες στις καρωτίδες και το πάχος τους. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι που ζουν σε ρυπογόνα περιβάλλοντα έχουν επιβαρυμένη βιολογική υγεία, καθώς η ρύπανση συνδέεται με κακή πρόγνωση όσον αφορά την επιβίωση μας».



Και το ερώτημα που εύλογα προκύπτει και ετέθη στον καθηγητή, είναι αν οι καρδιολόγοι μάς προτείνουν να εγκαταλείψουμε τις πόλεις. «Όχι, να μην εγκαταλείψουμε εμείς τις πόλεις, αλλά να φροντίσει η Πολιτεία με πράσινες “ενέργειες” να περιοριστούν οι ρύποι, όπως πχ με ηλεκτρικά λεωφορεία, αυτοκίνητα και άλλες στρατηγικές που έχουν αρχίσει ήδη να εφαρμόζονται. Το σίγουρο πάντως, είναι ότι το τρίπτυχο καθαρός αέρας, υγιεινή διατροφή και καλή ψυχολογική υγεία, συνεπάγονται θετική πρόγνωση για την καλή και μακρά επιβίωση μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

6η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Φυσικής Δραστηριότητας

Published

on

Από

Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο το 13,6% των εφήβων 11-15 ετών στην Ελλάδα πληροί τις συστάσεις του Π.Ο.Υ. για τουλάχιστον 60 λεπτά φυσικής δραστηριότητας καθημερινά. Photo credits: wal_172619 / pixabay

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φυσικής Δραστηριότητας στις 6 Απριλίου, το ΕΠΙΨΥ (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών & Ιατρικής Ακριβείας «Κώστας Στεφανής») αναδεικνύει σημαντικά ευρήματα από την τελευταία πανελλαδική έρευνα του 2022 για τις Συμπεριφορές που Συνδέονται με την Υγεία των Έφηβων-Μαθητών (Έρευνα HBSC/WHO) όπως αυτά αποτυπώνονται στην ερευνητική αναφορά «Σωματικό βάρος, διατροφή και φυσική δραστηριότητα στους εφήβους στην Ελλάδα: Η Κατάσταση Σήμερα και Διαχρονικά». 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, μόνο το 13,6% των εφήβων 11-15 ετών στην Ελλάδα πληροί τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) για τουλάχιστον 60 λεπτά φυσικής δραστηριότητας καθημερινά. Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά χαμηλότερο από το διεθνή μέσο όρο (20%), κατατάσσοντας τη χώρα μας στην 40ή θέση μεταξύ 43 χωρών.

 Οι διαφορές μεταξύ των φύλων είναι ιδιαίτερα εμφανείς, καθώς σχεδόν υποδιπλάσιο ποσοστό κοριτσιών (9,5%) εμφανίζονται να κάνουν επαρκή φυσική δραστηριότητα σε σχέση με τα αγόρια (18,1%). Διαφορές παρατηρούνται και ως προς την ηλικία, με τους 15χρονους να καταγράφουν χαμηλότερα ποσοστά επαρκούς φυσικής δραστηριότητας (11,9%) από τους 11χρονους (16,3%).



Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι σχεδόν ένας στους τρεις εφήβους (30,4%) κατηγοριοποιείται ως σωματικά ανενεργός, κάνει, δηλαδή, λιγότερες από τρεις ημέρες την εβδομάδα επαρκή φυσική δραστηριότητα.

Το ποσοστό της Ελλάδας σε αυτόν το δείκτη είναι υψηλότερο από το διεθνή μέσο όρο (24%) καταδεικνύοντας την ανάγκη για ενίσχυση των παρεμβάσεων για την προαγωγή της φυσικής δραστηριότητας στον πληθυσμό αυτόν.

Παρά τη μείωση που είχε παρατηρηθεί το 2018, αυξημένο εμφανίστηκε το 2022 το ποσοστό των εφήβων 11-15 ετών που είναι σωματικά ανενεργοί. Παράλληλα, ένας στους τέσσερις εφήβους (24,1%) αναφέρει ότι περνά μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου του καθιστός ή ξαπλωμένος – με τη συνήθεια αυτή να εντείνεται με την ηλικία, από 14,9% στους 11χρονους σε 30,1% στους 15χρονους.



Επιπλέον, 6,4% των εφήβων αναφέρουν ότι στην περιοχή που ζουν δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε χώρους για άσκηση, με τους εφήβους από οικογένειες χαμηλότερου οικονομικού επιπέδου να πλήττονται περισσότερο.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις των εφήβων το 2022, οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας της COVID-19 είχαν αρνητική επίδραση στη φυσική δραστηριότητα για το 41,2% εξ’ αυτών, ενώ μόνο το 24,4% ανέφεραν θετική επίδραση.

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία έφηβοι ανέφεραν σε υψηλότερο ποσοστό ότι η φυσική τους δραστηριότητα επηρεάστηκε αρνητικά από την πανδημία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μελέτη διαπιστώνει υψηλότερους καρδιακούς θανάτους κατά τους καύσωνες που διαρκούν και τη νύχτα

Published

on

Από

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι προηγούμενες μελέτες που δεν λαμβάνουν υπόψη τους διαφορετικούς τύπους καύσωνα και το αθροιστικό θερμικό φορτίο τους ενδέχεται να έχουν υποεκτιμήσει τον κίνδυνο καρδιακής θνησιμότητας από καύσωνα. Photo credits: Kimulechka / pixabay

Οι καρδιακοί θάνατοι αυξάνονται σημαντικά κατά τη διάρκεια των καυσώνων, όπου οι θερμοκρασίες είναι αυξημένες και την ημέρα και τη νύχτα, ενώ ορισμένοι τύποι καρδιακών παθήσεων είναι πιο ευαίσθητοι στους καύσωνες.

Τα παραπάνω διαπιστώνει μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας JACC.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για σχεδόν 2,4 εκατομμύρια θανάτους από καρδιακές παθήσεις στην Κίνα σε διάστημα έξι ετών. Μελέτησαν τις επιπτώσεις των καυσώνων που συμβαίνουν μόνο ημέρα, μόνο νύχτα και όσους διαρκούν μέρα και νύχτα, αλλά και την ένταση, τη διάρκεια και την εποχή που συμβαίνουν οι καύσωνες, προκειμένου να έχουν ακριβέστερη εκτίμηση του κινδύνου.



Όπως διαπίστωσαν, ο κίνδυνος θνησιμότητας αυξάνεται σταθερά με την έκθεση σε καύσωνα που συμβαίνει και κατά την ημέρα και κατά τη νύχτα.

Αντίθετα, οι επιπτώσεις στους καύσωνες που διαρκούν μόνο την ημέρα ή μόνο τη νύχτα εμφανίστηκαν έπειτα από συγκεκριμένα όρια και σε μέτριες εντάσεις.

Επίσης, εντόπισαν ότι ο κίνδυνος δεν ήταν ίδιος στους διαφορετικούς τύπους καρδιακών παθήσεων.

Η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή, το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και η καρδιακή ανεπάρκεια ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητες στα κύματα καύσωνα που διαρκούν μέρα και νύχτα, ενώ η πνευμονική καρδιοπάθεια έχει αυξημένο κίνδυνο μόνο στην έκθεση σε καύσωνα υψηλής έντασης.



Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι προηγούμενες μελέτες που δεν λαμβάνουν υπόψη τους διαφορετικούς τύπους καύσωνα και το αθροιστικό θερμικό φορτίο τους ενδέχεται να έχουν υποεκτιμήσει τον κίνδυνο καρδιακής θνησιμότητας από καύσωνα έως και κατά 54%.

Όπως υπογραμμίζουν, είναι σημαντική η διαμόρφωση στρατηγικών μετριασμού της αστικής θερμότητας για την προστασία των ευάλωτων πληθυσμών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis