Connect with us

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Κι όμως τα πουλιά μπορούν να πετάνε κοιμισμένα!

Published

on

Για πρώτη φορά οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν αυτό που υποπτεύονταν: ότι τα πουλιά καταφέρνουν να κοιμούνται την ώρα που πετάνε.

Είναι γνωστό ότι διάφορα είδη πουλιών ταξιδεύουν χωρίς στάση για μέρες, εβδομάδες ή και μήνες. Οι επιστήμονες υπέθεταν ότι θα πρέπει να κοιμούνται εν πτήσει, αλλά δεν είχαν τις αποδείξεις περί αυτού.

Οι Γερμανοί και Ελβετοί ερευνητές, με επικεφαλής τον Νιλς Ράτενμποργκ του Γερμανικού Ινστιτούτου Ορνιθολογίας Μαξ Πλανκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature Communications”, μελέτησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα στα θαλάσσια πελαγικά πτηνά «φρεγάτες». Διαπίστωσαν ότι τα εν λόγω μεγάλα ταξιδιάρικα πουλιά, που πετούν για καιρό πάνω από τους ωκεανούς σε αναζήτηση τροφής, κοιμούνται εν πτήσει με διάφορους τρόπους, είτε μόνο με το ένα εγκεφαλικό ημισφαίριο τη φορά (εναλλάξ), είτε πιο σπάνια και με τα δύο ταυτόχρονα, οπότε κάνουν πιο βαθύ ύπνο.

Ο ύπνος των πουλιών εν πτήσει διαρκεί λιγότερο από μια ώρα τη μέρα, πολύ λιγότερο από ό,τι όταν βρίσκονται στην ξηρά. Παραμένει μυστήριο πώς οι φρεγάτες τα βγάζουν πέρα στα μακρινά ταξίδια τους με τόσο λίγο ύπνο. Κατά μέσο όρο ένα πουλί φρεγάτα κοιμάται 42 λεπτά τη μέρα εν πτήσει, ενώ στην ξηρά πάνω από 12 ώρες.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα μικρή συσκευή ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος που καταργάφει τις διαδοχικές αλλαγές στον εγκέφαλο και την προσάρτησαν σε πουλιά φρεγάτες που ζούσαν στα νησιά Γκαλαπάγκος. Τα πουλιά ταξίδεψαν για δέκα μέρες σε αποστάσεις περίπου 3.000 χιλιομέτρων και το GPS της συσκευής κατέγραφε τις πτήσεις τους, παράλληλα με την κατάσταση του εγκεφάλου τους και το κατά πόσο κοιμούνταν.

Μεταξύ άλλων, αποδείχθηκε ότι τα πουλιά, ακόμη κι όταν κοιμούνται και με τα δύο ημισφαίριά τους, δεν χάνουν τον αεροδυναμικό έλεγχό τους και έτσι δεν πέφτουν από τον ουρανό. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι τα πουλιά εν πτήσει όχι μόνο κοιμούνται, αλλά δεν αποκλείεται να βλέπουν και…όνειρα, αφού καταγράφηκαν στον εγκέφαλό τους φάσεις REM (γρήγορης κίνησης των κλειστών ματιών), που διαρκούσαν λίγα δευτερόλεπτα κάθε φορά.

Εκτός από τα πουλιά, έχει βρεθεί ότι και τα δελφίνια κολυμπούν μισοκοιμισμένα, με το ένα μόνο εγκεφαλικό ημισφαίριό τους ξύπνιο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ΕΤ ο Εξωγήινος πωλείται σε δημοπρασία!

Published

on

Από

Το μοντέλο, ύψους περίπου ενός μέτρου, είναι ένα από τα τρία που χρησιμοποίησε ο Σπίλμπεργκ στην ταινία που προβλήθηκε στους κινηματογράφους το 1982. Photo credits: Couleur / pixabay

Ένα αυθεντικό μοντέλο του «ΕΤ του Εξωγήινου», που χρησιμοποιήθηκε στην ομώνυμη ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ πριν από 43 χρόνια, θα πωληθεί σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby’s.

Η κούκλα προέρχεται από την προσωπική συλλογή του Ιταλού καλλιτέχνη, εξειδικευμένου στα ειδικά εφέ, Κάρλο Ραμπάλντι, ο οποίος έχει κερδίσει τρία Όσκαρ για τη δουλειά του: για το «Dune» του Ντέιβιντ Λιντς, τις «Στενές επαφές τρίτου τύπου» του Σπίλμπεργκ και τον «Κινγκ Κονγκ» του 1976, του Τζον Γκουίλερμιν.



Το μοντέλο, ύψους περίπου ενός μέτρου, είναι ένα από τα τρία που χρησιμοποίησε ο Σπίλμπεργκ στην ταινία που προβλήθηκε στους κινηματογράφους το 1982. Εκτιμάται ότι θα πωληθεί έναντι 600.000 – 900.000 δολαρίων.

Η κούκλα «ενσαρκώνει την τέχνη μιας περασμένης εποχής, πριν επιβληθούν τα ειδικά εφέ μέσω υπολογιστή. Είναι ένα νοσταλγικό κομμάτι, σύμβολο της ιστορίας του Χόλιγουντ», εξήγησε η εκπρόσωπος του Sotheby’s, Κασάντρα Χάτον.



Μια αρθρωτή κούκλα που χρησιμοποιήθηκε στην ταινία πωλήθηκε σε δημοπρασία τον Δεκέμβριο του 2022 έναντι 2,6 εκατομμυρίων δολαρίων. Μια μακέτα του «ΕΤ» πουλήθηκε επίσης έναντι 125.000 δολαρίων.

Ο Κάρλο Ραμπάλντι είχε σχεδιάσει πολλούς κορμούς και κεφάλια του μικρόσωμου εξωγήινου. Ο «πρωταγωνιστής» της ταινίας μπορούσε να κάνει 150 διαφορετικές κινήσεις, όπως να τεντώνει τον λαιμό του ή να συνοφρυώνεται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πουλιά των Γκαλαπάγκος εμφανίζουν επιθετικότητα λόγω του… θορύβου!

Published

on

Από

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι κίτρινοι τσιροβάκοι των Γκαλαπάγκος που ζούσαν σε περιοχές δίπλα στον δρόμο παρουσίασαν αυξημένη επιθετικότητα. Photo credits: FranciscoJavierCoradoR / pixabay

Τα πουλιά στα νησιά Γκαλαπάγκος αλλάζουν τη συμπεριφορά τους, λόγω του κυκλοφοριακού θορύβου και όσα εκτίθενται συχνά σε αυτόν εμφανίζουν αυξημένα επίπεδα επιθετικότητας.

Τα παραπάνω διαπιστώνει έρευνα, με επικεφαλής το πανεπιστήμιο Anglia Ruskin και το ερευνητικό κέντρο Konrad Lorenz του Πανεπιστημίου της Βιέννης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Animal Behaviour».

Τα νησιά Γκαλαπάγκος, που βρίσκονται πάνω από 500 μίλια από τις ακτές του Ισημερινού, θεωρούνται ένα φυσικό εργαστήριο, λόγω του μεγάλου αριθμού μοναδικών, ενδημικών ειδών.

Μια επίσκεψη στα νησιά Γκαλαπάγκος το 1835 βοήθησε τον Κάρολο Δαρβίνο να αναπτύξει τη θεωρία της εξέλιξης μέσω της φυσικής επιλογής. Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού.



Παράλληλα με την αύξηση του τουρισμού, ο μόνιμος πληθυσμός αυξάνεται κατά περισσότερο από 6% ετησίως, με αποτέλεσμα να αυξάνονται και τα οχήματα στους δρόμους των νησιών.

Οι ερευνητές εξέτασαν τον αντίκτυπο της ηχορύπανσης από οχήματα στους κίτρινους τσιροβάκους των Γκαλαπάγκος (Setophaga petechia aureola), ένα ωδικό πτηνό που είναι ευρέως διαδεδομένο στο αρχιπέλαγος.

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι κίτρινοι τσιροβάκοι των Γκαλαπάγκος που ζούσαν σε περιοχές δίπλα στον δρόμο παρουσίασαν αυξημένη επιθετικότητα.



Επιπλέον, εντοπίστηκε ότι τα πουλιά αύξησαν τις ελάχιστες συχνότητες των τραγουδιών τους κατά τη διάρκεια των πειραμάτων θορύβου, ανεξάρτητα από την εγγύτητα της περιοχής τους προς τον δρόμο, συμβάλλοντας στη μείωση τυχόν επικαλύψεων των τραγουδιών τους με τον κυκλοφοριακό θόρυβο χαμηλής συχνότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νορβηγία: Τουρίστας παρασύρθηκε από χιονοστιβάδα και επέζησε επτά ώρες κάτω από το χιόνι!

Published

on

Από

Αφού παρασύρθηκε από μία χιονοστιβάδα, πέρασε κατόπιν σχεδόν 7 ώρες μέσα σε κενό αέρα απ’ όπου κατάφερε να τηλεφωνήσει στην αστυνομία. Photo credits: nitli / pixabay

Ένας τουρίστας που παρασύρθηκε από μία χιονοστιβάδα στη βόρεια Νορβηγία διασώθηκε, αφού πέρασε επτά ώρες παγιδευμένος κάτω από το χιόνι, ένα σπάνιο χρονικό διάστημα επιβίωσης, μετέδωσαν νορβηγικά ΜΜΕ.

Ηλικίας περίπου 40 με 50 ετών, ο άνδρας εντοπίστηκε έχοντας τις αισθήσεις του, σε βάθος περίπου 1,5 μέτρου μέσα στο χιόνι, από τη δημοτική αρχή του Λίνγκεν λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Αφού παρασύρθηκε από μία χιονοστιβάδα, πέρασε κατόπιν σχεδόν 7 ώρες μέσα σε κενό αέρα απ’ όπου κατάφερε να τηλεφωνήσει στην αστυνομία.

«Προκαλεί μεγάλη έκπληξη που είναι ακόμη ζωντανός», δήλωσε στο TV2 ο Κρίστιαν Μίντγκαρντ, ο διασώστης ο οποίος, μαζί με τον σκύλο του, Ουίσκι, τον βρήκε.

Ο δήμαρχος του Λίνγκεν, Έρικ Λάρσεν, τον οποίο επικαλέστηκε το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NRK, έκανε λόγο για «ένα θαύμα».



«Οι άνθρωποι που επιβιώνουν από μία χιονοστιβάδα μπορούν να πάθουν ασφυξία σε διάστημα 10 λεπτών», σχολίασε ένας ερευνητής του πανεπιστημίου του Τρούμσε, ο Αουντούν Χέτλαντ, στην εφημερίδα iTromso. «Κάποιοι επιβιώνουν για περισσότερο. Όμως, επτά ώρες, είναι σχεδόν μοναδικό στην ιστορία», συμπλήρωσε.

Ο άνδρας ήταν μέλος μιας ομάδας τριών ξένων τουριστών που έκαναν πεζοπορία με σκι σε μια περιοχή όπου, όπως προειδοποιούν οι αρχές, ο κίνδυνος μιας χιονοστιβάδας είναι υψηλός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι παπαγάλοι και οι άνθρωποι χρησιμοποιούν παρόμοιους μηχανισμούς για την παραγωγή σύνθετων ήχων

Published

on

Από

Μια εξειδικευμένη εγκεφαλική περιοχή στα μπατζεριγκάρ λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με τις περιοχές που σχετίζονται με την ομιλία στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Photo credits: Anilsharma26 / pixabay

Οι παπαγάλοι και οι άνθρωποι μπορεί να χρησιμοποιούν παρόμοιους εγκεφαλικούς μηχανισμούς για την παραγωγή σύνθετων ήχων, όπως διαπιστώνει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature».

Η ανθρώπινη ομιλία είναι μια σύνθετη μορφή επικοινωνίας, που απαιτεί ακριβή έλεγχο των φωνητικών οργάνων για την παραγωγή λέξεων.

Οι άνθρωποι δεν είναι τα μόνα πλάσματα ικανά για φωνητικές εκφράσεις. Τα πουλιά χρησιμοποιούν επίσης αυτή τη μορφή επικοινωνίας, αλλά με διαφορετικούς τρόπους.



Οι ερευνητές μελέτησαν μπατζεριγκάρ, ένα είδος μικρών παπαγάλων γνωστό για τη μίμηση της ανθρώπινης ομιλίας, καθώς και σπίνους ζέβρες, ένα είδος ωδικών πτηνών, προκειμένου να εντοπίσουν πώς η παραγωγή φωνής κωδικοποιείται στον εγκέφαλο.

Η μελέτη αποκαλύπτει ότι τα δύο είδη πουλιών χρησιμοποιούν διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου για τον έλεγχο των φωνητικών εκφράσεων.



Μια εξειδικευμένη εγκεφαλική περιοχή στα μπατζεριγκάρ λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με τις περιοχές που σχετίζονται με την ομιλία στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Ως εκ τούτου, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι παπαγάλοι μπορεί να αποτελέσουν ένα καλό μοντέλο για τη μελέτη της ομιλίας και των διαταραχών επικοινωνίας στους ανθρώπους και την ανάπτυξη θεραπειών ομιλίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψαράς βρέθηκε ζωντανός 94 ημέρες αφότου το σκάφος του χάθηκε στην ανοικτή θάλασσα!

Published

on

Από

Σκάφος από τον Ισημερινό εντόπισε την περασμένη Τρίτη το μικρό αλιευτικό του Μάξιμο Νάπα να παρασύρεται από τα ρεύματα στα ανοικτά του λιμανιού Τσιμπότε, στο βόρειο Περού. Photo credits: Kanenori / pixabay

Ένας 61χρονος περουβιανός ψαράς βρέθηκε ζωντανός σε διεθνή ύδατα, 94 ημέρες αφότου το αλιευτικό σκάφος του χάθηκε στην ανοικτή θάλασσα.

Σκάφος από τον Ισημερινό εντόπισε την περασμένη Τρίτη το μικρό αλιευτικό του Μάξιμο Νάπα να παρασύρεται από τα ρεύματα στα ανοικτά του λιμανιού Τσιμπότε, στο βόρειο Περού, σύμφωνα με τον λιμενάρχη Χόρχε Γκονζάλες.

«Ο κ. Νάπα έφθασε σε καλή φυσική κατάσταση. Ήταν σε θέση να περπατήσει και να πλυθεί. Σοκαρισμένος, αλλά σε καλή φυσική κατάσταση», είπε ο λιμενάρχης στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). Αφού δέχθηκε ιατρική φροντίδα, ο 61χρονος πήρε εξιτήριο χθες Σάββατο από το νοσοκομείο στο οποίο διακομίστηκε.



Ο ψαράς απέπλευσε την 7η Δεκεμβρίου από το λιμάνι Σαν Χουάν ντε Μαρκόνα. Όμως οι κακές καιρικές συνθήκες και τα ισχυρά ρεύματα τον έκαναν να χάσει τον προσανατολισμό του.

Περίπου 10 ημέρες αργότερα, το μικρό αλιευτικό σκάφος υπέστη μηχανική βλάβη και έμεινε ακυβέρνητο στην ανοικτή θάλασσα, ενώ δεν διέθετε ραδιοφάρο έκτακτης ανάγκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο μηχανισμός… αντιγήρανσης των λεμούριων ανοίγει νέους δρόμους για την υγιέστερη γήρανση των ανθρώπων

Published

on

Από

Οι νάνοι λεμούριοι έχουν έναν τρόπο για να εμποδίζουν τα τελομερή τους να μικρύνουν και μάλιστα να τα κάνουν μακρύτερα, αναζωογονώντας αποτελεσματικά τα κύτταρά τους, τουλάχιστον για λίγο. Photo credits: PuaBar / pixabay

Οι νάνοι λεμούριοι, που όπως όλα τα είδη λεμούριων βρίσκονται στη Μαδαγασκάρη, έχουν βρει έναν τρόπο να αντιστρέψουν τη διαδικασία της κυτταρικής γήρανσης, έστω και προσωρινά, κατά τη διάρκεια της χειμερίας νάρκης.

Αυτό διαπιστώνει έρευνα που διεξήχθη από ομάδα του Πανεπιστημίου Duke και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο. Αυτή η διαδικασία οφείλεται στα τελομερή, που βρίσκονται στα άκρα των χρωμοσωμάτων προστατεύοντάς τα.

Κάθε φορά που ένα κύτταρο διαιρείται, μικρά κομμάτια των τελομερών του χάνονται στη διαδικασία, με αποτέλεσμα τα τελομερή να μικραίνουν με την ηλικία, ενώ συνθήκες, όπως το χρόνιο στρες, ο καθιστικός τρόπος ζωής και η έλλειψη ύπνου μπορούν να τα κάνουν να μειωθούν ακόμη πιο γρήγορα.

Τελικά, τα τελομερή γίνονται τόσο κοντά που δεν παρέχουν πλέον προστασία και τα κύτταρα χάνουν την ικανότητα να λειτουργούν.



Ωστόσο, οι νάνοι λεμούριοι έχουν έναν τρόπο για να εμποδίζουν τα τελομερή τους να μικρύνουν και μάλιστα να τα κάνουν μακρύτερα, αναζωογονώντας αποτελεσματικά τα κύτταρά τους, τουλάχιστον για λίγο, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Biology Letters».

Όλα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της χειμερίας νάρκης. Όταν ο χειμώνας ξεκινά, οι νάνοι λεμούριοι εξαφανίζονται σε τρύπες δέντρων ή υπόγειες φωλιές, όπου περνούν έως και επτά μήνες κάθε χρόνο. Είναι μια τακτική επιβίωσης κατά τις περιόδους που η τροφή είναι σε έλλειψη.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μεταβολικής επιβράδυνσης, ο καρδιακός τους ρυθμός επιβραδύνεται από περίπου 200 παλμούς ανά λεπτό σε λιγότερους από οκτώ, γίνονται ψυχροί στην αφή, ενώ αναπνέουν μόνο μία φορά κάθε δέκα λεπτά περίπου.

Οι νάνοι λεμούριοι σε χειμερία νάρκη μπορούν να παραμείνουν σε αυτή την ψυχρή κατάσταση αναμονής για περίπου μία εβδομάδα πριν χρειαστεί να ζεσταθούν για λίγο. Στη συνέχεια, επιστρέφουν σε λήθαργο.



Η μελέτη αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια της χειμερίας νάρκης, τα τελομερή των λεμούριων δεν μικραίνουν, στην πραγματικότητα μεγάλωσαν. Είναι σαν να γύρισαν τα κύτταρά τους σε μια πιο νεανική κατάσταση, παρά τους μήνες που περνούσαν.

Ο ακριβής τρόπος με τον οποίοι οι λεμούριοι επιμηκύνουν τα τελομερή τους παραμένει μυστήριο.

Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η ανακάλυψη αυτού του μηχανισμού μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να αναπτύξουν νέους τρόπους για την πρόληψη ή τη θεραπεία στους ανθρώπους ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, χωρίς να αυξάνονται οι κίνδυνοι της ανεξέλεγκτης κυτταρικής διαίρεσης που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis