Connect with us

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ηττα της Μέρκελ στις τοπικές εκλογές και πονοκέφαλος για την άνοδο της ακροδεξιάς

Published

on

Πολιτικό σεισμό σε Ευρώπη και Γερμανία προκαλούν τα ποσοστά που πήρε το λαϊκιστικό, ακροδεξιό και ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στην πρώτη συμμετοχή σε τοπικές εκλογές στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας που είναι και η εκλογική περιφέρεια της Ανγκελα Μέρκελ.

Με το 21,4% που έλαβε χθες (έναν ακριβώς χρόνο μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Μέρκελ να ανοίξει τα σύνορα για εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες), σύμφωνα με τα exit polls, το AfD εκθρονίζει από τη δεύτερη θέση το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ (CDU), αυξάνοντας έτσι την πίεση που ασκείται στην καγκελάριο σε εθνικό επίπεδο για αντιστροφή της πολιτικής της σε θέματα μετανάστευσης. Παράλληλα η εντυπωσιακή αυτή επίδοση του ακροδεξιού AfD προκαλεί περαιτέρω ανησυχία για την ολοένα και μεγαλύτερη δύναμη παρόμοιων κομμάτων σε ευρωπαϊκά κράτη, όπως, ας πούμε, του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία, ενώ αποτελεί κακό προηγούμενο για τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις στα γερμανικά κρατίδια και τις ομοσπονδιακές εκλογές που θα γίνουν σε περίπου έναν χρόνο.

Επιπλέον η εξέλιξη αυτή αναμένεται να επηρεάσει άμεσα την ισορροπία εντός της συμμαχίας μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), καθώς οι τελευταίοι με αφορμή το Προσφυγικό έχουν ξεκινήσει καμπάνια για μια πιο δεξιά στροφή της πολιτικής που ασκείται, την ώρα μάλιστα που οι δημοσκοπήσεις για πρώτη φορά δείχνουν τους Γερμανούς να μην ενθουσιάζονται με την ιδέα μιας νέας θητείας της Ανγκελα Μέρκελ. Εκμεταλλευόμενη την επιτυχία του κόμματός της, η ηγέτιδα του AfD, Φράουκε Πέτρι, δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί στην καγκελάριο λέγοντας: «Αυτό είναι ένα χαστούκι στο πρόσωπο για τη Μέρκελ, όχι μόνο στο Βερολίνο αλλά και στην ίδια την εκλογική της έδρα. Οι ψηφοφόροι έστειλαν ένα καθαρό μήνυμα ενάντια στις καταστροφικές μεταναστευτικές πολιτικές της Μέρκελ. Αυτό την έβαλε στη θέση της».

Το γεγονός ότι πρώτο κόμμα στις εκλογές στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία αναδείχθηκαν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με 30,5% και ότι το 18% που έλαβε το CDU είναι αρκετό για να σχηματίσουν κυβέρνηση δεν μετριάζει καθόλου τον αντίκτυπο που έχει η επίδοση του AfD, όπως ίσως θα ισχυριστούν οι πραγματιστές πολιτικοί της Γερμανίας. Κι αυτό γιατί σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις σε τοπικό επίπεδο που έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο, μεγάλο κομμάτι των πολιτών αποφασίζει να ψηφίσει την ακροδεξιά. Περαιτέρω ανησυχία αποτελεί δε η λεπτομέρεια πως κανένα κόμμα στην τελευταία αυτή εκλογική αναμέτρηση δεν αύξησε το ποσοστό του πλην του AfD.

Πιο συγκεκριμένα, στις εκλογές του 2011 το SPD είχε λάβει 35,6% (μείωση κατά περίπου 5 μονάδες), το CDU είχε λάβει 23% (μείωση περίπου 5 μονάδες), το κόμμα της Αριστεράς, Die Linke, είχε λάβει 18,4% (τώρα πήρε 12,5%, μείωση περίπου 6 μονάδες), οι Πράσινοι είχαν λάβει 8,7% (τώρα πήραν 5% και είναι στο όριο να μπουν στο τοπικό κοινοβούλιο) και το επίσης ακροδεξιό NPD έπεσε από το 6% στο 3,5%.

Οι αντιδράσεις του Τύπου για το αποτέλεσμα
Εμφανής είναι η ανησυχία των γερμανικών μέσων ενημέρωσης για το αποτέλεσμα στις εκλογές του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας και την εντυπωσιακή επίδοση του ξενοφοβικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Με τίτλους όπως αυτός του «Der Spiegel» «Ισως η αρχή του τέλους για την καγκελάριο» ή «Σοκ για τους Χριστιανοδημοκράτες» της ιστοσελίδας της «Deutsche Welle», τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης δίνουν μια δυσοίωνη εικόνα για το μέλλον της γερμανικής πολιτικής.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η «Die Welt», «εκείνοι που θέλουν να τελειώνουν με τη Μέρκελ κάποια στιγμή είναι πιθανό να ξεκινήσουν τώρα», ενώ σημειώνει ότι η νίκη για τους Σοσιαλδημοκράτες στις χθεσινές εκλογές έχει «πικρή γεύση καθώς η δύναμή τους υποχώρησε αισθητά». Η άλλη μεγάλη γερμανική εφημερίδα, η «Frankfurter Allgemeine Zeitung», αναφέρει πως «όλα αποδίδονται στην οργή των πολιτών» και: «Πρόκειται για έναν πολιτικό εξοστρακισμό των συστημικών κομμάτων από μεγάλα τμήματα του πληθυσμού που είναι αντίθετα με τον συμβιβαστικό χαρακτήρα της πολιτικής.

Το Προσφυγικό
Πολλοί ψηφοφόροι απέρριψαν την πολιτική για τους πρόσφυγες της καγκελαρίου και έπεσαν έτσι στην αγκαλιά του AfD». Η «Tagesschau» σημειώνει χαρακτηριστικά «Εχουμε σοβαρό πρόβλημα» και σημειώνει: «Μπορεί οι Σοσιαλδημοκράτες να παρέμειναν πρώτο κόμμα παρά τις απώλειες, αλλά η μεγάλη άνοδος του πρωτοεμφανιζόμενου στις εκλογές του κρατιδίου Μεκλεμβούργου-Πομερανίας AfD αποτελεί ένα κακό προμήνυμα για τις εκλογές στο Βερολίνο σε 14 ημέρες». Η «Deu-tsche Welle» κι αυτή εστίασε στις εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται σημειώνοντας: «Μέχρι τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017 αναμένεται μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων στη Γερμανία. Σε δύο εβδομάδες εκλέγεται στο Βερολίνο νέο τοπικό κοινοβούλιο, ενώ του χρόνου πραγματοποιούνται εκλογές σε Ζάαρ, Σλέσβιχ-Χόλσταϊν και Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Όλο και πιο “καθαρά” τα αυτοκίνητα στους γερμανικούς δρόμους

Published

on

Από

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Αρχή Μηχανοκίνητων Μεταφορών, από τα 49 εκατομμύρια ταξινομημένων αυτοκινήτων, το 53% είτε πληρούν το πρότυπο εκπομπών Euro 6 είτε είναι αμιγώς ηλεκτροκίνητα. Photo credits: jhenning / pixabay

Όλο και πιο καθαρά” είναι τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους γερμανικούς δρόμους, αν και η τάση για μεγαλύτερα οχήματα παραμένει αμείωτη.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Αρχή Μηχανοκίνητων Μεταφορών, από τα 49 εκατομμύρια ταξινομημένων αυτοκινήτων, το 53% είτε πληρούν το πρότυπο εκπομπών Euro 6 είτε είναι αμιγώς ηλεκτροκίνητα.

Πριν από έναν χρόνο, το αντίστοιχο ποσοστό έφθανε στο 49%.



Την ίδια ώρα εξακολουθεί να μεταβάλλεται η αναλογία των αυτοκινήτων μικρής, κόμπακτ και μίνι κατηγορίας υπέρ της κατηγορίας μεγαλύτερων οχημάτων.

Στην κορυφή παραμένουν τα «κόμπακτ» αυτοκίνητα, τα οποία ανέρχονται σε 11,2 εκατομμύρια, κατά 132.000 λιγότερα από πέρυσι.

Τα μικρά μειώθηκαν κατά 101.000 σε 8,6 εκατομμύρια και τα μίνι κατά 62.000 στα 3,3 εκατομμύρια.



Σε κάμψη είναι και οι αριθμοί στην κατηγορία μεσαίου μεγέθους, ενώ αντίθετα ο αριθμός των SUV αυξήθηκε κατά 588.000 σε 6,6 εκατομμύρια και των εκτός δρόμου κατά 112.000 σε 3,3 εκατομμύρια.

Τα SUV κυριαρχούν όμως και στην κατηγορία ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, με 626.000 οχήματα, καθώς, λόγω του μεγέθους τους, διαθέτουν επαρκή χώρο για την μπαταρία. Αυξητική είναι η τάση και για τα τροχόσπιτα, τα οποία αυξήθηκαν κατά 73.000 σε 981.000.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Μείωση της παραγωγής και αύξηση των εξαγωγών για τον Φεβρουάριο

Published

on

Από

Προς την αμερικανική αγορά, οι εξαγωγές της Γερμανίας αυξήθηκαν κατά 8,5% στα 14,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Photo credits: ThomasWolter / pixabay

Μείωση της βιομηχανικής παραγωγής αλλά και αύξηση των εξαγωγών καταγράφηκε τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, η βιομηχανία, ο κατασκευαστικός κλάδος και οι πάροχοι ενέργειας σημείωσαν μείωση της παραγωγής τους κατά 1,3%, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο κατά 1,8%, κυρίως λόγω της αυξημένης ζήτησης από τις ΗΠΑ ενόψει της επιβολής νέων δασμών.

Ως αποτέλεσμα, οι ΗΠΑ αντικατέστησαν για το συγκεκριμένο διάστημα την Κίνα ως η σημαντικότερη χώρα για το γερμανικό εξωτερικό εμπόριο.

Προς την αμερικανική αγορά, οι εξαγωγές της Γερμανίας αυξήθηκαν κατά 8,5% στα 14,2 δισεκατομμύρια ευρώ.



«Οι εξαγωγές φαίνεται να έχουν ωφεληθεί από παραγγελίες που έγιναν νωρίτερα, για να προλάβουν τους υψηλότερους δασμούς των ΗΠΑ», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Hauck Aufhauser Lampe Privatbank Αλεξάντερ Κρούγκερ, ο οποίος πάντως τόνισε ότι είναι ανάγκη οι γερμανικές επιχειρήσεις να αναζητήσουν άμεσα νέους εμπορικούς εταίρους εκτός ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα η παραγωγή της γερμανικής βιομηχανίας μειώθηκε σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2024 κατά 4%, υποδεικνύοντας, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, «μια συνεχή στρεβλή κίνηση στην βιομηχανική παραγωγή».



Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank Σάιρους ντε λα Ρούμπια σχολίασε επίσης ότι «με τους δασμούς των ΗΠΑ υπάρχει πλέον μικρή προοπτική ταχείας ανάκαμψης» για την γερμανική οικονομία.

Η Γερμανική Ένωση Εξωτερικού Εμπορίου (BGA) εξέφρασε ταυτόχρονα την ανησυχία της για τον κίνδυνο κλιμάκωσης της εμπορικής σύγκρουσης μετά την επιβολή αντιδασμών από την Κίνα για τα αμερικανικά προϊόντα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Αστυνομικό μπλόκο σε φορτηγό που μετέφερε άγρια ζώα από την Ολλανδία

Published

on

Από

Photo credits: FreitagTV / pixabay

Γερμανοί αστυνομικοί που σταμάτησαν για έλεγχο ένα φορτηγό, κοντά στα ολλανδικά σύνορα, διαπίστωσαν έκπληκτοι πως μετέφερε άγρια ζώα χωρίς τα απαιτούμενα έγγραφα.

Ειδικότερα, το φορτηγό μετέφερε δύο ζέβρες, μια αντιλόπη, έξι μαϊμούδες, έναν κύκνο, ένα γεράκι και ένα σερβάλ (είδος αφρικανικής αγριόγατας).



Οι δύο Πολωνοί επιβαίνοντες στο φορτηγό, ηλικίας 23 και 31 ετών, δεν είχαν τα απαιτούμενα έγγραφα για τη μεταφορά των άγριων ζώων, αναφέρει η γερμανική αστυνομία που διενεργεί έρευνα για την υπόθεση.

Τα άγρια ζώα παραδόθηκαν στις ολλανδικές αρχές, προκειμένου να μεταφερθούν σε ειδικό καταφύγιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η Βαϊμάρη τιμά την επέτειο των 80 χρόνων από την απελευθέρωση του στρατοπέδου συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ

Published

on

Από

Από το καλοκαίρι του 1937, οι ναζί οδήγησαν πάνω από 280.000 ανθρώπους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης Μπούχενβαλντ και τις 139 βοηθητικές εγκαταστάσεις του στην περιοχή της Βαϊμάρης. Photo credits: MonicaVolpin / pixabay

Τελετές μνήμης θα διεξαχθούν σήμερα για να τιμηθεί η 80ή επέτειος από την απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης και εξόντωσης Μπούχενβαλντ, κοντά στη Βαϊμάρη, στην κεντρική Γερμανία.

Το ίδρυμα για τη μνήμη των στρατοπέδων συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ και Μίτελμπαου-Ντόρα αναμένει πως στην εκδήλωση θα είναι παρόντες περίπου δέκα επιζήσαντες. Έχουν επίσης προσκληθεί συγγενείς κι απόγονοι θυμάτων.

Στους ομιλητές συγκαταλέγεται ο πρώην πρόεδρος της Γερμανίας Κρίστιαν Βουλφ. Το απόγευμα είναι προγραμματισμένη τελετή κατάθεσης στεφάνων στην πλατεία όπου γινόταν άλλοτε το προσκλητήριο των εγκλείστων.



Σύμφωνα με το ίδρυμα, ο Ναφτάλι Φιρστ, ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής των Μπούχενβαλντ-Ντόρα και Κομάντος, αναμένεται επίσης να εκφωνήσει ομιλία.

Ο 92χρονος κ. Φιρστ είναι επιζών των στρατοπέδων συγκέντρωσης και εξόντωσης Άουσβιτς και Μπούχενβαλντ, όπου είχε οδηγηθεί όταν ήταν ακόμη μικρό παιδί.

Από το καλοκαίρι του 1937, οι ναζί οδήγησαν πάνω από 280.000 ανθρώπους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης Μπούχενβαλντ και τις 139 βοηθητικές εγκαταστάσεις του στην περιοχή της Βαϊμάρης.

Τουλάχιστον 56.000 εξ αυτών δολοφονήθηκαν, ή πέθαναν από πείνα, εξαιτίας ασθενειών, λόγω εξάντλησης από τα καταναγκαστικά έργα, ή εξαιτίας ιατρικών πειραμάτων του ναζιστικού καθεστώτος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – dpa


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Φθορά για CDU/CSU και ενίσχυση της AfD δείχνει νέα δημοσκόπηση

Published

on

Από

Ως πιθανότερη εξήγηση για την φθορά που υφίσταται η Χριστιανική Ένωση πριν καν σχηματιστεί κυβέρνηση, το ARD αναφέρει την μετεκλογική αλλαγή στάσης σχετικά με το φρένο χρέους και τον κρατικό δανεισμό. Photo credits: RichardLey / pixabay

Συρρίκνωση των ποσοστών της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), πιθανότατα λόγω της αλλαγής στάσης στην πολιτική χρέους και ενίσχυση της ακροδεξιάς δείχνει νέα δημοσκόπηση.

Στη δημοσκόπηση αναδεικνύονται μεταξύ άλλων η ανησυχία των πολιτών για τις επιπτώσεις στην γερμανική οικονομία από τους νέους δασμούς των ΗΠΑ, αλλά και η σαφής τοποθέτησή τους υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού CDU/CSU και Σοσιαλδημοκρατών (SPD).

Στη νέα έρευνα Deutschlandtrend του Ινστιτούτου infratest dimap για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, CDU/CSU διατηρούν το προβάδισμά τους, χάνουν ωστόσο 3 μονάδες και περιορίζονται στο 26%, με δεύτερη την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), η οποία αυξάνει κατά επίσης 3 μονάδες τα ποσοστά της και φθάνει στο 24%.

Το SPD παραμένει στο 16% και οι Πράσινοι ακολουθούν με 11% (-1).



Η Αριστερά συνεχίζει την ανοδική της πορεία και βρίσκεται στο 10% (+1), ενώ στο 4% βρίσκονται η Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) (-1) και οι Φιλελεύθεροι (FDP) (+1).

Ως πιθανότερη εξήγηση για την φθορά που υφίσταται η Χριστιανική Ένωση πριν καν σχηματιστεί κυβέρνηση, το ARD αναφέρει την μετεκλογική αλλαγή στάσης σχετικά με το φρένο χρέους και τον κρατικό δανεισμό.

Μαζί με το SPD και τους Πράσινους, η προηγούμενη Bundestag αποφάσισε την άρση του φρένου χρέους, προκειμένου η Γερμανία να δανειστεί έως και 500 δισεκατομμύρια για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της και περίπου άλλα τόσα για τον εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεών της.



Σύμφωνα ωστόσο με το Deutschlandtrend, μόνο το 27% των ερωτηθέντων θεωρεί πειστική την αιτιολόγηση, με το 68% να έχει αντίθετη άποψη. Ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων της Ένωσης, ένας στους τρεις απορρίπτει την αιτιολόγηση της απόφασης.

Ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και κατά πάσα πιθανότητα επόμενος καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς χρεώνεται όπως φαίνεται προσωπικά την δυσαρέσκεια, με το ποσοστό δημοτικότητάς του να πέφτει από το 35% στο 25%. Κερδισμένος, αντιθέτως, εμφανίζεται ο αρχηγός του SPD Λαρς Κλινγκμπάιλ, ο οποίος βρίσκεται στο 35% (+7). Στην κορυφή της κατάταξης παραμένει ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους (SPD), με 60% (-2).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Ανησυχία για τις συνέπειες των νέων δασμών στην οικονομία από επιχειρήσεις και οικονομικά ινστιτούτα

Published

on

Από

Σύμφωνα με μελέτη του IW, η ζημιά ενδέχεται να ανέλθει σε περίπου 200 δισεκατομμύρια κατά τα τέσσερα χρόνια της θητείας Τραμπ και αυτό θα σήμαινε ότι το γερμανικό ΑΕΠ θα ήταν κατά 1,5% χαμηλότερο. Photo credits: maksimjus / pixabay

Σε ζημιά έως και 200 δισεκατομμυρίων για την Γερμανία κατά την τετραετή θητεία του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο θα μπορούσαν να οδηγήσουν τα σχέδια των ΗΠΑ για την επιβολή νέων δασμών στις εισαγωγές, εκτιμά το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών της Κολωνίας (IW), ενώ το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία κάνει λόγο για «σοκ» στο εμπόριο.

«Τα δασμολογικά σχέδια των ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποδειχθούν δαπανηρά για την Γερμανία. Η ζημιά ενδέχεται να ανέλθει σε περίπου 200 δισεκατομμύρια κατά τα τέσσερα χρόνια της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ και αυτό θα σήμαινε ότι το γερμανικό ΑΕΠ θα ήταν κατά 1,5% χαμηλότερο από ό,τι εάν δεν είχαν επιβληθεί δασμοί, ενώ η ζημιά για την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να φθάσει και τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ», αναφέρεται σε μελέτη του IW.

Οι συντάκτες της μάλιστα, Γιούργκεν Μάτες και Ζαμίνα Σουλτάν, τονίζουν ότι οι δασμοί του 20% είναι για την Γερμανία «οικονομική καταστροφή» και συμβουλεύουν την ΕΕ να αντιδράσει με σύνεση και από θέση ισχύος. «Μέχρι στιγμής, ο στόχος ήταν να δελεάσει τον (Ντόναλντ) Τραμπ με την αγορά υγροποιημένου αερίου ή στρατιωτικού εξοπλισμού. Τώρα έχει έρθει η ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δείξει τα όπλα της και επίσης να δημιουργήσει μια απειλητική ατμόσφαιρα», γράφουν χαρακτηριστικά οι οικονομολόγοι του IW.



Ως «σοβαρό σοκ για το παγκόσμιο εμπόριο» περιγράφει τις ανακοινώσεις του αμερικανού προέδρου ο επικεφαλής του Ινστιτούτου του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία Μόριτς Σούλαρικ. «Εάν αυτοί οι δασμοί παραμείνουν σε αυτή τη μορφή, θα είναι ένα σημείο καμπής για την παγκόσμια οικονομία όπως την ξέρουμε. Τότε θα βρεθούμε σε ένα διαφορετικό παγκόσμιο εμπορικό καθεστώς. Αυτό θα βλάψει πραγματικά και τους Αμερικανούς», δήλωσε ο κ. Σούλαρικ στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Την ανησυχία τους για τις συνέπειες στο παγκόσμιο εμπόριο και στην γερμανική οικονομία μετά την επιβολή νέων δασμών από τις ΗΠΑ εκφράζουν ήδη οι επιχειρήσεις.



«Θα το πω πολύ ανοιχτά: θα το νιώσουμε», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ένωσης Χονδρεμπορίου, Εξωτερικού Εμπορίου και Υπηρεσιών (BGA) Ντιρκ Γιαντούρα και εξήγησε ότι «θα πρέπει να μεταφράσουμε τους δασμούς σε αυξήσεις τιμών και σε πολλές περιπτώσεις αυτό σημαίνει και μείωση των πωλήσεων», κάτι το οποίο, όπως είπε, ειδικά για τις μικρότερες επιχειρήσεις που είναι ήδη αποδυναμωμένες, θα μπορούσε να σημαίνει και το τέλος. «Αυτό φυσικά θα επηρεάσει και τους εργαζόμενους», πρόσθεσε ο κ. Γιαντούρα.

Η πρόεδρος της Ένωσης Γερμανικής Αυτοκινητοβιομηχανίας (VDA) Χίλντεγκαρντ Μύλερ έκανε λόγο για «σημείο καμπής στην εμπορική πολιτική». Στο ίδιο πνεύμα, ο διευθύνων σύμβουλος της Γερμανικής Ένωσης Χημικής Βιομηχανίας (VCI) Βόλφγκανγκ Γκρόσε Έντρουπ ζήτησε ψυχραιμία στις αντιδράσεις, τονίζοντας ότι «ένα σπιράλ κλιμάκωσης θα αύξανε απλώς την ζημιά» και ότι η Γερμανία «δεν πρέπει να γίνει πιόνι σε έναν κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis