Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Κρύα χέρια: Οι πιθανές σοβαρές αιτίες και πότε πρέπει να πάτε στο γιατρό

Published

on

Το να έχετε κρύα χέρια, ακόμη και όταν δεν είστε σε ένα κρύο περιβάλλον δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Τα κρύα χέρια είναι ορισμένες φορές μία μέθοδος της φυσικής αντίδραση του σώματός σας για να ρυθμίσει την εσωτερική του θερμοκρασία και δεν θα πρέπει να σας προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.

Αλλά εάν έχετε πολύ συχνά κρύα χέρια, ιδιαίτερα όταν αυτό συνοδεύεται και από αλλαγές στο χρώμα τους, τότε θα μπορούσε να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι για κάτι αρκετά πιο σοβαρό.

Για παράδειγμα, τα κρύα χέρια θα μπορούσε να σημαίνουν ότι έχετε κάποιο πρόβλημα με τα νεύρα, ή την κυκλοφορία του αίματος, ή κάποιο πρόβλημα με βλάβη των ιστών στα χέρια ή τα δάχτυλά σας.

Άλλα συμπτώματα που πρέπει να προσέχετε:

Κρύα πέλματα, ή δάχτυλα των ποδιών
Αλλαγές στο χρώμα του δέρματος στα χέρια σας, όπως το μπλε ή λευκό δέρμα
Αίσθηση μουδιάσματος, ή “μυρμήγκιασμα”
Ανοιχτές πληγές, ή φουσκάλες με υγρό
Δέρμα που είναι πιο σφιχτό και πιο σκληρό
Αίτια

Αν και η αιτία μπορεί να είναι κάτι πολύ απλό, όπως ένα κρύο περιβάλλον, ή η φυσική αντίδραση του σώματός σας για να διατηρήσει την φυσιολογική του θερμοκρασία, εντούτοις εάν έχετε διαρκώς κρύα χέρια, αυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε μια σειρά από σοβαρές αιτίες.

Δείτε ποιες σοβαρές παθήσεις συνδέονται με τα κρύα χέρια:

Αναιμία
Νόσος του Buerger
Διαβητική υπογλυκαιμία
Κρυοπάγημα
Λύκος
Νόσος του Raynaud
Σκληρόδερμα
Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό

Κάντε ένα ραντεβού για να δείτε το γιατρό σας αν το πρόβλημα είναι χρόνιο. Ο γιατρός σας μπορεί να ελέγξει αν το φαινόμενο αυτό προκαλείται από κακή κυκλοφορία του αίματος, ή από πρόβλημα στα νεύρα. Η θεραπεία στοχεύει στην υποκείμενη αιτία που προκαλεί τα κρύα χέρια. Ανάλογα με την πάθησή σας, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει αλλαγές στον τρόπο ζωής, για να βοηθήσει στην βελτίωση των συμπτωμάτων.

Πηγή: iatropedia.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

UCL: Κάθε τσιγάρο κλέβει 20 λεπτά ζωής από τους καπνιστές

Published

on

Από

Η νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι βλάβες από το κάπνισμα είναι ακόμα πιο επικίνδυνες απ' ό,τι πίστευαν οι ειδικοί. Photo credits: ernestoeslava / pixabay

Μια νέα μελέτη, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, προειδοποιεί ότι το κάπνισμα είναι πιο βλαβερό απ’ ό,τι πιστευόταν μέχρι τώρα, καθώς κάθε ένα τσιγάρο αφαιρεί περίπου 20 λεπτά από το προσδόκιμο ζωής του καπνιστή.

Για άλλη μια φορά οι αρχές κάλεσαν τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα το 2025, καθώς αυτή η νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι βλάβες από το κάπνισμα είναι ακόμα πιο επικίνδυνες απ’ ό,τι πίστευαν οι ειδικοί.



Ερευνητές του University College London (UCL, Πανεπιστημιακό Κολέγιο Λονδίνου) βρήκαν ότι κάθε τσιγάρο κλέβει κατά μέσο όρο περίπου 20 λεπτά από τη ζωή των καπνιστών, πράγμα που σημαίνει ότι ένα συνηθισμένο πακέτο 20 τσιγάρων συντομεύει κατά σχεδόν επτά ώρες τη ζωή ενός ανθρώπου.

Σύμφωνα με τη μελέτη, αν ένας άνθρωπος, ο οποίος καπνίζει 10 τσιγάρα την ημέρα, κόψει το κάπνισμα την 1η Ιανουαρίου, στις 8 Ιανουαρίου θα έχει αποτρέψει την απώλεια μιας ολόκληρης ημέρας ζωής.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μετά τη θέσπιση του νομοσχεδίου-ορόσημο περί καπνού και ατμίσματος, που πέρασε πρόσφατα σε δεύτερη ανάγνωση από τη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μέτρα για να δημιουργηθεί η πρώτη απαλλαγμένη από το κάπνισμα γενιά, καθώς απαγορεύει σταδιακά την πώληση προϊόντων καπνού σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο σε όλους όσοι έχουν γεννηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2009.



Περιλαμβάνει επίσης την επέκταση της απαγόρευσης του καπνίσματος σε μερικούς εξωτερικούς χώρους ώστε να μειωθούν οι βλάβες από το παθητικό κάπνισμα.

Το κάπνισμα είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο η υπ’ αριθμόν ένα αιτία θανάτου, αναπηρίας και κακής υγείας που μπορεί να προληφθεί, σύμφωνα με τις αρχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Anadolu


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εξάρτηση των νέων από το Διαδίκτυο – Μέχρι και 9 ώρες στις οθόνες

Published

on

Από

Στις ΗΠΑ, άνω του 90% των εφήβων έχουν χρησιμοποιήσει κοινωνικά δίκτυα, με το 75% αυτών να έχουν τουλάχιστον έναν ενεργό λογαριασμό και οι περισσότεροι από τους μισούς να τον επισκέπτονται καθημερινά. Photo credits: kropekk_pl / pixabay

Αύριο, Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου, αναμένεται να ανακοινωθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για την προστασία των ανηλίκων στα social media. Βασικός πυλώνας είναι η ενίσχυση του γονικού ελέγχου.

Με αφορμή τις ανακοινώσεις, το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνομίλησε για τη χρήση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στους εφήβους με τη Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, παθολόγο, καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ.

Τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάζει η κ. Ψαλτοπούλου είναι ανησυχητικά. Τονίζει ότι η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί τελικά να γίνει εθισμός και υπογραμμίζει τη λήψη μέτρων τόσο από την Πολιτεία όσο και από την οικογένεια.



Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Παιδικής και Εφηβικής Ψυχιατρικής (American Academy of Child and Adolescent Psychiatry), στις ΗΠΑ, άνω του 90% των εφήβων έχουν χρησιμοποιήσει κοινωνικά δίκτυα, με το 75% αυτών να έχουν τουλάχιστον έναν ενεργό λογαριασμό και οι περισσότεροι από τους μισούς να τον επισκέπτονται καθημερινά.

Επίσης, οι έφηβοι μπορεί να βρίσκονται στο διαδίκτυο και μέχρι 9 ώρες ημερησίως, χρησιμοποιώντας το πολλές φορές και για την προετοιμασία των μαθημάτων τους.

Πιο αναλυτικά, πάνω από το ήμισυ των εφήβων στις ανεπτυγμένες χώρες εκφράζουν έντονη προσήλωση για την παρακολούθηση βίντεο στο διαδίκτυο, που ξεπερνά σημαντικά άλλες δραστηριότητες. Επίσης, ένα ικανό ποσοστό των εφήβων θεωρεί ότι είναι δύσκολο να εγκαταλείψει τα κοινωνικά δίκτυα ή αισθάνεται άγχος όταν αποσυνδέεται.



Παράλληλα, τα πιο πρόσφατα δεδομένα από το Γραφείο στην Ευρώπη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) δείχνει αύξηση στην προβληματική χρήση κοινωνικών δικτύων από τους εφήβους, από το 7% το 2018 σε 11% το 2022. Το γεγονός αυτό παράλληλα με το 12% των εφήβων που διατρέχει κίνδυνο για εξάρτηση από διαδικτυακά παιχνίδια (problematic gaming), υποδεικνύει το μέγεθος του κινδύνου της τεχνολογίας για την ψυχική υγεία και την ευημερία των εφήβων.

Όπως αναφέρεται από την ίδια επιστημονική εταιρεία, είναι σημαντικό οι γονείς να βοηθήσουν τους εφήβους να χρησιμοποιήσουν αυτά τα δίκτυα με υπευθυνότητα.



Και ενώ στα θετικά του διαδικτύου για έναν έφηβο περιλαμβάνεται η διάδραση με φίλους και η δημιουργία νέων φίλων, η εκπαίδευση και η ικανοποίηση ενδιαφερόντων για κάθε τομέα, από την άλλη πλευρά καταγράφονται πιθανοί κίνδυνοι. Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται:

 – η έκθεση σε επικίνδυνο ή ακατάλληλο περιεχόμενο (για παράδειγμα βία, ναρκωτικά),

ο εκφοβισμός (cyberbullying) που αυξάνει την πιθανότητα για κατάθλιψη και αυτοκτονικό ιδεασμό,

 – η έκθεση σε πολλαπλές διαφημίσεις και υπερ-καταναλωτικά πρότυπα,

 – η ατομική υπερέκθεση,

η παρεμβολή στη διάρκεια των εκπαιδευτικών και οικογενειακών δραστηριοτήτων, στην προετοιμασία της σχολικής εργασίας στο σπίτι, στον ύπνο και τη σωματική δραστηριότητα.

«Η ελκυστικότητα της λήψης συνεχών ενημερώσεων και εικονικής επικύρωσης διαμορφώνει τις απόψεις, αλλά παράλληλα μπορεί να καταναλώσει τον χρόνο, την προσοχή, ακόμα και την ψυχική υγεία, ειδικά σε ανήλικα άτομα. Η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί τελικά να γίνει εθισμός», σημειώνει η κ. Ψαλτοπούλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΦΕΤ: Συμβουλές και οδηγίες για ασφαλή εορταστικά γεύματα

Published

on

Από

Photo credits: Placidplace / pixabay

Μπορεί η περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς να είναι συνδεδεμένη με οικογενειακά και φιλικά τραπέζια, γιορτινά γεύματα και αυξημένη κατανάλωση πολλών ειδών τροφίμων ωστόσο παρατηρείται αύξηση των περιστατικών τροφιμογενών νοσημάτων, όπως και αυξημένη απώλεια και σπατάλη τροφίμων.

Για τον λόγο αυτό, ο ΕΦΕΤ παρέχει βασικές συμβουλές κι οδηγίες στους καταναλωτές, για να απολαμβάνουν ασφαλή γεύματα για αυτούς, τις οικογένειές τους και τους φίλους τους αλλά και να μπορούν να προστατευτούν από πρακτικές παραπλάνησης και παράλληλα να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων.

Πιο συγκεκριμένα, πριν την αγορά των τροφίμων:

– Προγραμματίζουμε τη λίστα με τα προϊόντα που θα χρειαστούμε.

– Αν συνηθίζουμε να παίρνουμε μαζί μας τσάντες για τα τρόφιμα, φροντίζουμε να έχουμε πολλές, ώστε να μπορούμε να τοποθετήσουμε σε διαφορετικές, τα ωμά τρόφιμα που χρειάζονται μαγείρεμα (π.χ. κρέας), από όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και κυρίως από αυτά που είναι έτοιμα προς κατανάλωση (όπως οι σαλάτες), για να αποφύγουμε πιθανή διασταυρούμενη μικροβιακή επιμόλυνση.



– Αν σκοπεύουμε να μαγειρέψουμε κάτι για φίλους ή την οικογένειά μας ή να πραγματοποιήσουμε κάποιο τραπέζι, δεν ξεχνάμε να τους ρωτήσουμε αν υποφέρουν από κάποια τροφική αλλεργία, ώστε να προσέξουμε τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε ή να τους προειδοποιήσουμε να μην φάνε κάποια από τα φαγητά. Αν κάποιος νιώσει αδιαθεσία ή παρουσιάσει αλλεργική αντίδραση μετά από κατανάλωση κάποιου τρόφιμου, θα πρέπει να αναζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια.

Να θυμόμαστε πως, σε παγκόσμια κλίμακα, οι καταναλωτές αναφέρουν πιο συχνά αλλεργικές αντιδράσεις σε τρόφιμα όπως το γάλα, τα αυγά, τα ψάρια και οστρακοειδή, τα αράπικα φιστίκια ή άλλους ξηρούς καρπούς, την σόγια, διάφορους σπόρους και το σιτάρι.

Κατά την προμήθεια των τροφίμων αγοράζουμε τρόφιμα από ελεγχόμενα σημεία της αγοράς και αποφεύγουμε τις αγορές τροφίμων από πλανόδιους πωλητές που δεν διαθέτουν τις σχετικές άδειες.

Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στους χειρισμούς των τροφίμων από το προσωπικό των σημείων πώλησης, στις συνθήκες καθαριότητος του προσωπικού, του εξοπλισμού και του χώρου. Εξετάζουμε προσεκτικά τις ενδείξεις στην ετικέτα και ιδιαίτερα αυτές που αφορούν στην ημερομηνία. Αγοράζουμε τελευταία τα προϊόντα-τρόφιμα που χρειάζονται ψύξη ή κατάψυξη, ώστε να τα τοποθετήσουμε στο ψυγείο του σπιτιού μας το συντομότερο δυνατό.

Τα κρέατα βοοειδών, χοίρων, αιγοπροβάτων και πουλερικών διατίθενται είτε νωπά, είτε κατεψυγμένα, αλλά δεν πρέπει να διατίθενται ποτέ εκτός ψύξης.

Στα σημεία πώλησης του κρέατος πρέπει να υπάρχουν πινακίδες για την καταγωγή-προέλευση του κρέατος, πληροφορία που πρέπει να αναγράφεται και στην αυτοκόλλητη ετικέτα που εκδίδεται από την ταμειακή μηχανή.



Οι συσκευασμένες νωπές ή κατεψυγμένες γαλοπούλες πρέπει να φέρουν τη σήμανση αναγνώρισης του σφαγείου ή του εργαστηρίου τεμαχισμού (οβάλ σφραγίδα με τα αρχικά της χώρας που έχουν έδρα) και την ημερομηνία ανάλωσης (τοποθετημένη επάνω ή κάτω από τη συσκευασία ή το περιτύλιγμα, ώστε να είναι ευανάγνωστη). Τα σφάγια των ζώων πρέπει να έχουν σήμα καταλληλότητας (σφραγίδα) που τοποθετείται από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες. Οι νωπές εγχώριες μη συσκευασμένες γαλοπούλες πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένες (απεντερωμένες) και αποπτιλωμένες (δίχως πούπουλα).

Για την προμήθεια κρέατος θηραμάτων, προσέχουμε τα σφάγια άγριων ή εκτρεφόμενων θηραμάτων να είναι εκσπλαχνισμένα. Τα θηράματα που διατίθενται ολόκληρα πρέπει να φέρουν σήμα καταλληλότητας (σφραγίδα), ενώ τα τυποποιημένα (εισαγόμενα ή εγχώρια) πρέπει να έχουν σήμα αναγνώρισης (οβάλ σφραγίδα με τα αρχικά της χώρας παραγωγής π.χ. για την Ελλάδα GR ή EL) και αναγραφή ημερομηνίας ανάλωσης.

Για την προμήθεια γαλακτοκομικών προϊόντων προσέχουμε τα τυριά να συντηρούνται σε ψυγείο ή σε ψυχόμενη προθήκη. Τα συσκευασμένα τυριά πρέπει να φέρουν σήμανση αναγνώρισης (οβάλ σφραγίδα με τα αρχικά της χώρας παραγωγής, π.χ. GR ή EL για την Ελλάδα), καθώς και την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας πάνω στη συσκευασία. Τα προϊόντα που περιέχουν φυτικά λιπαρά (αντί ζωικού λίπους) είναι μη γαλακτοκομικά προϊόντα και πρέπει να διατίθενται προς πώληση σε διακριτούς χώρους από αυτούς των γαλακτοκομικών.



Αναφορικά με την προμήθεια και συντήρηση αυγών προσέχουμε όλα τα αυγά να έχουν στο κέλυφός τους ένδειξη με τον κωδικό παραγωγού με ευδιάκριτα γράμματα/αριθμούς (μέθοδος εκτροφής, χώρα προέλευσης, Περιφερειακή Ενότητα, ταυτοποίηση μονάδας). Στις συσκευασίες των τυποποιημένων αυγών (εκτός από τις ενδείξεις που υπάρχουν στο κέλυφος), πρέπει να αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του ωοσκοπικού κέντρου, η κατηγορία ποιότητας και βάρους καθώς και η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας. Για την καλύτερη συντήρηση των αυγών είναι αναγκαίο να διατηρούνται σε σκιερό και δροσερό χώρο ή στο ψυγείο. Ακόμη, είναι καλό να θυμόμαστε πως δεν πλένουμε τα αυγά, δεν καταναλώνουμε τα αυγά ωμά, δεν χρησιμοποιούμε αυγά με ακάθαρτο, ραγισμένο και γενικά μη φυσιολογικό κέλυφος, δεν καταναλώνουμε αυγά με κηλίδες αίματος, ή με θολό ή χρωματισμένο ασπράδι, ή με ασπράδι ανακατεμένο με τον κρόκο ή αυγά με δυσάρεστη οσμή.

Παράλληλα, όταν αποθηκεύουμε προϊόντα στο ψυγείο τοποθετούμε τα ωμά τρόφιμα (π.χ. κρέας, ψάρι κ.λπ.) στα κάτω ράφια και μέσα σε κατάλληλους θήκες για τρόφιμα, ενώ στα πάνω ράφια τοποθετούμε τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα (π.χ. σαλάτες). Αυτό το κάνουμε για να αποκλείσουμε την πιθανότητα να πέσουν, λόγω απόψυξης, υγρά από τα ωμά στα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα και να επιμολυνθούν. Επίσης, ελέγχουμε ότι η θερμοκρασία του ψυγείου μας δεν ξεπερνά τους 5 °C, είναι δηλαδή σε θερμοκρασία που κρατάει τα τρόφιμά μας ασφαλή μέχρι την ημερομηνία που αναγράφει η ετικέτα τους.

Πραγματοποιούμε πλήρη απόψυξη του κατεψυγμένου κρέατος πριν από το μαγείρεμα (π.χ. κατεψυγμένη γαλοπούλα, κατεψυγμένο κοτόπουλο), τοποθετώντας το στη συντήρηση του ψυγείου μας, καλυμμένο με προστατευτική μεμβράνη συσκευασίας κατάλληλη για τρόφιμα και μέσα σε δοχείο κατάλληλο για τρόφιμα, το οποίο να κρατάει τα υγρά από την απόψυξη.



Ο χρόνος πλήρους απόψυξης, πρέπει να είναι ανάλογος με το βάρος του προϊόντος.

Επίσης, τηρούμε τον χρόνο και τη θερμοκρασία ψησίματος της γαλοπούλας που προτείνεται στη συσκευασία, όταν πρόκειται για συσκευασμένες γαλοπούλες. Σε διαφορετική περίπτωση, προσαρμόζουμε τους χρόνους μας ανάλογα με το μέγεθος και το βάρος του προϊόντος.

Προετοιμάζουμε το κρέας για μαγείρεμα, ακολουθώντας τις ορθές πρακτικές για την υγιεινή τροφίμων, ώστε να αποφύγουμε επιμολύνσεις μαγειρεμένου κρέατος με ωμά τρόφιμα.

Μετά το μαγείρεμα, μπορούμε να επαναχρησιμοποιήσουμε τα περισσεύματα των τροφίμων μας που δεν καταναλώθηκαν με διαφορετικούς τρόπους.

Συγκεκριμένα, σκεπάζουμε τα περισσεύματα και τα βάζουμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη εντός δύο ωρών. Χωρίζουμε τα περισσεύματα σε μικρότερες μερίδες πριν τα καταψύξουμε, για να είναι πιο βολικό όταν τα ξεπαγώσουμε αργότερα. Μπορούμε, επίσης, να χρησιμοποιήσουμε το μαγειρεμένο κρέας που έχουμε καταψύξει για να φτιάξουμε ένα νέο γεύμα.

Στο διαδίκτυο, υπάρχουν δημιουργικές συνταγές και ιδέες για το πώς να εκμεταλλευτούμε τα χριστουγεννιάτικα περισσεύματά μας και να μην πάει τίποτα χαμένο. Ακόμη, στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες για την αποφυγή της σπατάλης τροφίμων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προστατευτική επίδραση του καφέ και του τσαγιού στον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου

Published

on

Από

Σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καφέ, οι συμμετέχοντες που έπιναν περισσότερα από τέσσερα φλιτζάνια καφέ με καφεΐνη ημερησίως είχαν 17% χαμηλότερες πιθανότητες να έχουν καρκίνο κεφαλής και τραχήλου. Photo credits: Pexels / pixabay

Η κατανάλωση καφέ και τσαγιού φαίνεται να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου κεφαλής και τραχήλου, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του στόματος και του λάρυγγα, όπως διαπιστώνει πρόσφατη ανάλυση δεδομένων.

Ο καρκίνος της κεφαλής και του τραχήλου είναι ο έβδομος πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως και τα ποσοστά αυξάνονται στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.



Στην έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας «Cancer», εξετάστηκαν δεδομένα από 14 μελέτες διαφορετικών επιστημόνων που συνδέονται με τη Διεθνή Κοινοπραξία Επιδημιολογίας του Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν πληροφορίες σχετικά με 9.548 ασθενείς με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου και 15.783 άτομα χωρίς καρκίνο. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια σχετικά με την προηγούμενη κατανάλωση καφέ με καφεΐνη ή χωρίς και τσαγιού.

Διαπιστώθηκε ότι σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καφέ, οι συμμετέχοντες που έπιναν περισσότερα από τέσσερα φλιτζάνια καφέ με καφεΐνη ημερησίως είχαν 17% χαμηλότερες πιθανότητες να έχουν καρκίνο κεφαλής και τραχήλου συνολικά, 30% χαμηλότερες πιθανότητες να έχουν καρκίνο της στοματικής κοιλότητας και 22% χαμηλότερες πιθανότητες να έχουν καρκίνο στον λαιμό. Επίσης, η κατανάλωση τριών έως τεσσάρων φλιτζανιών καφέ με καφεΐνη συνδέθηκε με 41% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του υποφάρυγγα, ενός τύπου καρκίνου στο κάτω μέρος του λαιμού.



Η κατανάλωση καφέ χωρίς καφεΐνη συσχετίστηκε με 25% χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου της στοματικής κοιλότητας.

Η κατανάλωση ενός φλιτζανιού τσαγιού ή λιγότερο καθημερινά συνδέθηκε με 9% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου κεφαλής και τραχήλου και 27% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του υποφάρυγγα. Αντίθετα, η κατανάλωση άνω του ενός φλιτζανιού συνδέθηκε με 38% υψηλότερες πιθανότητες καρκίνου του λάρυγγα.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι, καθώς οι συνήθειες του καφέ και του τσαγιού είναι αρκετά περίπλοκες, τα ευρήματα αυτά αναδεικνύουν την ανάγκη για περισσότερα δεδομένα και περαιτέρω μελέτες γύρω από τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν ο καφές και το τσάι στη μείωση του κινδύνου καρκίνου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χρόνια λοίμωξη του εντέρου επηρεάζει την ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ

Published

on

Από

Σύμφωνα με την έρευνα, σε ορισμένους ανθρώπους ο ιός μπορεί να παραμείνει σε ενεργή κατάσταση στο έντερο και να ταξιδέψει στον εγκέφαλο μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου. Photo credits: RibhavAgrawal / pixabay

Τη σχέση μεταξύ μιας χρόνιας λοίμωξης του εντέρου που προκαλείται από έναν κοινό ιό και της ανάπτυξης της νόσου Αλτσχάιμερ εντόπισαν ερευνητές του Arizona State University και του Banner Alzheimer’s Institute.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Alzheimer’s & Dementia».

Πρόκειται για τον κυτταρομεγαλοϊό, έναν από τους εννιά ιούς του έρπητα, στον οποίο πιστεύεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι εκτίθενται κατά τις πρώτες δεκαετίες της ζωής τους. Σύμφωνα με την έρευνα, σε ορισμένους ανθρώπους ο ιός μπορεί να παραμείνει σε ενεργή κατάσταση στο έντερο και να ταξιδέψει στον εγκέφαλο μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου, που συνδέει το έντερο και τον εγκέφαλο.



Μόλις φτάσει εκεί, ο ιός μπορεί να αλλάξει το ανοσοποιητικό σύστημα και να συμβάλει σε άλλες αλλαγές που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές επισημαίνουν πάντως ότι η απλή επαφή με τον ιό, η οποία συμβαίνει σχεδόν σε όλους, δεν θα πρέπει να αποτελεί λόγο ανησυχίας, καθώς ο ιός εντοπίστηκε μόνο σε ένα υποσύνολο ατόμων.

Τώρα αναπτύσσουν ένα τεστ αίματος για τον εντοπισμό των ατόμων που έχουν ενεργή λοίμωξη από κυτταρομεγαλοϊό, ενώ επόμενος στόχος τους είναι να εξετάσουν αν τα υπάρχοντα αντιικά φάρμακα θα μπορούσαν να θεραπεύσουν ή να προλάβουν αυτή τη μορφή της νόσου Αλτσχάιμερ.



Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μελέτη καταδεικνύει τον πιθανό αντίκτυπο που μπορούν να έχουν οι λοιμώξεις στην υγεία του εγκεφάλου και τον νευροεκφυλισμό. Ωστόσο, συμπληρώνουν ότι χρειάζονται ανεξάρτητες μελέτες για να δοκιμαστούν τα ευρήματά τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μικροπλαστικά μπορεί να συσχετίζονται με υπογονιμότητα και καρκίνο

Published

on

Από

Κάθε χρόνο οι εταιρείες σε όλο τον κόσμο παράγουν σχεδόν 460 εκατομμύρια τόνους πλαστικού και ο αριθμός αυτός προβλέπεται να φτάσει τα 1,1 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050. Photo credits: u_vpyqrxu27n / pixabay

Τα μικροπλαστικά από σκουπίδια και ελαστικά που αποσυντίθενται και εκλύονται στον αέρα δημιουργώντας ατμοσφαιρική ρύπανση φαίνεται ότι συσχετίζονται με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ανδρική και γυναικεία υπογονιμότητα, καρκίνο του παχέος εντέρου και κακή λειτουργία των πνευμόνων.

Τα παραπάνω διαπιστώνει ανασκόπηση 3.000 μελετών, την οποία έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο και δημοσιεύουν στο περιοδικό «Environmental Science & Technology».



Τα σωματίδια μπορεί επίσης να συμβάλλουν στη χρόνια φλεγμονή των πνευμόνων, η οποία είναι πιθανό να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα.

Οι περισσότερες μελέτες της ανασκόπησης βασίστηκαν σε ζώα, ωστόσο οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα συμπεράσματα πιθανώς ισχύουν και για τους ανθρώπους, οι οποίοι εκτίθενται στις ίδιες συνθήκες ατμοσφαιρικής ρύπανσης.



Τα μικροπλαστικά είναι μικρότερα από πέντε χιλιοστά και βρίσκονται παντού στο περιβάλλον. Κάθε χρόνο οι εταιρείες σε όλο τον κόσμο παράγουν σχεδόν 460 εκατομμύρια τόνους πλαστικού και ο αριθμός αυτός προβλέπεται να φτάσει τα 1,1 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΓΕΡΜΑΝΙΑ5 ώρες ago

Γερμανία: Το Κέμνιτς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2025

ΕΙΔΗΣΕΙΣ8 ώρες ago

Το 2024, η θερμότερη χρονιά για την Κίνα εδώ και δεκαετίες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ12 ώρες ago

Βουλγαρία και Ρουμανία γιόρτασαν την πλήρη ένταξη τους στη Σένγκεν

ΓΕΡΜΑΝΙΑ14 ώρες ago

Γερμανία: Άδεια μετ’ αποδοχών σε περίπτωση αποβολής θεσπίζει σχέδιο νόμου

Deutsch16 ώρες ago

Neujahrsbotschaft 2025 des Metropoliten von Deutschland und Exarchen von Zentraleuropa Augoustinos

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Την κατάσχεση 4,2 τόνων πυροτεχνημάτων ανακοίνωσε ο δήμος της Βιέννης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Η Ουγγαρία χάνει ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 1 δισεκ. ευρώ λόγω παραβιάσεων στο Κράτος Δικαίου

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα ago

Γερμανία: Πέντε νεκροί από εκρήξεις αυτοσχέδιων πυροτεχνημάτων

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 ημέρα ago

Γερμανία: Δημόσια συζήτηση με την επικεφαλής της AfD σχεδιάζει ο Ίλον Μασκ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ1 ημέρα ago

Μήνυμα Πρωτοχρονιάς 2025 του Μητροπολίτη Γερμανίας Αυγουστίνου

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ3 εβδομάδες ago

Ελλάδα :Εκδοση Νέου Δελτίου Ταυτότητας

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Global Traveler Awards: Η Ελλάδα «Καλύτερος Τουριστικός Προορισμός» για τέταρτη χρονιά

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Ο Ηνίοχος στον Κόσμο – 5η Συζήτηση: Εγκληματικότητα – Παραβατικότητα στους νέους

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ4 εβδομάδες ago

Εξωστρεφές άνοιγμα στη Λατινική Αμερική: Πάνω από 50 Β2Β επαφές ελληνικών εταιρειών σε Βραζιλία, Αργεντινή, Κολομβία, Μεξικό

ΑΡΘΡΑ3 εβδομάδες ago

Προς τους ανθρώπους, τις επιχειρήσεις και τους φορείς που είναι δίπλα στον Ευρωπολίτη 15 χρόνια. (του Βασίλη Βούλγαρη)

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Δημοσκόπηση: Η οικονομία το σημαντικότερο πρόβλημα για τους Γερμανούς

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Τεχνητή νοημοσύνη από την Google κάνει μετεωρολογικές προγνώσεις για περίοδο 15 ημερών

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Το “σβήσιμο του φαναριού” λέξη της χρονιάς για το 2024

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ3 εβδομάδες ago

Εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης προβλέπει τις επιπλοκές σε ένα επείγον χειρουργείο

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ3 εβδομάδες ago

Αυτοκίνητο: Οι κύριες διαφορές μεταξύ των καλοκαιρινών και των χειμερινών ελαστικών

Europolitis TV9 μήνες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

Europolitis TV9 μήνες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

Europolitis TV2 έτη ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV2 έτη ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV4 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch4 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch4 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch4 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV4 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV4 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis