ΠΑΙΔΕΙΑ
Απάντηση του υφ.Παιδείας για το δίγλωσσο σχολείο στη Βουλή
Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμου Χαρακόπουλου, υπεύθυνου του Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων, αναφορικά με το νομοσχέδιο που αφορά το δίγλωσσο σχολείο, ο υφυπουργός Παιδείας προέβη σε επεξηγηματική απάντηση.
Αυτή αναφέρει:
Ύστερα από την ανταπάντηση του πολυγραφότατου τελευταία κ. Μ. Χαρακόπουλου, χρειάζεται να τονίσω γι’ άλλη μια φορά ότι το δίγλωσσο σχολείο για το οποίο γίνεται λόγος στον ν. 4415/2016 (ΦΕΚ Α΄ 159/6-9-16) θα λειτουργήσει βάσει νέων αναλυτικών προγραμμάτων, καταρτισμένων ειδικά για την περίσταση από ελληνόφωνους και γερμανόφωνους εκπαιδευτικούς, τα οποία θα υποβάλλονται για έγκριση στις γερμανικές εκπαιδευτικές αρχές, ώστε οι απολυτήριοι τίτλοι των σχολείων μας να χαίρουν εκτίμησης και αναγνώρισης χωρίς περαιτέρω προϋποθέσεις. Στόχος είναι ακριβώς αυτή η άμεση αναγνώριση της ισοτιμίας του απολυτηρίου των σχολείων μας στο εξωτερικό με τον αντίστοιχο τίτλο που λαμβάνουν οι γηγενείς μαθητές, ώστε η ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών να θεωρείται άνευ ετέρου υψηλή και να δίνεται άμεσα η δυνατότητα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μάλλον σε παρανόηση βασίζεται ο αδίκως επαναλαμβανόμενος ισχυρισμός για την «απαξία» του δίγλωσσου σχολείου, μιας και επιδίωξη του Υπουργείου Παιδείας αποτελεί ακριβώς η αναβάθμιση του επιπέδου των σχολείων μας και η πρόοδος των νεαρών Ελλήνων της διασποράς.
Αναφορικά προς τους ισχυρισμούς του κ. Χαρακόπουλου για το νόμο, που επεξεργάστηκε επιστημονική επιτροπή του Υπουργείου επί μήνες, αναφέρω ότι ασκείται εκ των προτέρων κριτική που βασίζεται σε υποθέσεις για το τι θα συμβεί στο μέλλον, όταν λ.χ. εκφράζονται αμφιβολίες για το αν θα επιτευχθούν διακρατικές συμφωνίες ή για το αν θα επαρκέσει ο χρόνος που ορίζει ο νόμος για την ολοκλήρωση της μετατροπής των αμιγών σχολείων.
Εξάλλου ο ισχυρισμός ότι ο νέος νόμος δεν προβλέπει τι θα συμβεί σε περίπτωση διαφωνίας των ελληνικών κοινοτήτων με τον νέο τύπο σχολείου φαίνεται να συγχέει την ανάγκη να λαμβάνονται υπόψη κατά τη διαμόρφωση καινοτόμων δράσεων οι απόψεις όλων των εμπλεκομένων φορέων και πλευρών (συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής κοινότητας της περιοχής) με την ανάγκη ισχύος και εφαρμογής των νόμων, οι οποίοι σε ένα δημοκρατικό και ευνομούμενο κράτος ισχύουν για όλους και έναντι των οποίων όλοι είναι ίσοι.
Σχετικά με τα λεγόμενα του κ. Χαρακόπουλου περί «μεθοδεύσεως των αποσπάσεων με επιμίσθιο», ο Ειδικός Λογαριασμός με τίτλο «Οικονομική ενίσχυση σχολικού φορέα ελληνικών σχολείων κρατιδίου Βαυαρίας», ο οποίος συστάθηκε με την υπ’ αριθ. Φ.400/260/111318/ΙΒ/24-10-2006 (ΦΕΚ 1596/τ.Β’/31-10-2006) Κ.Υ.Α. και ο Ειδικός Λογαριασμός με τίτλο «Οικονομική ενίσχυση σχολικού φορέα Ελληνικών Ιδιωτικών Σχολείων Νυρεμβέργης», ο οποίος συστάθηκε με την υπ’ αριθ. Φ.2/71807/Α0024/28-9-2009 (ΦΕΚ 2158/τ.Β’/2-10-2009) έχουν ως σκοπό την αντιμετώπιση των εξόδων λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων αυτών στα οποία αφορά η επιχορήγηση, καθώς και την καταβολή του ειδικού επιμισθίου στους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε αυτά, προς αποκατάσταση της δαπάνης που θα είχε το Ελληνικό Δημόσιο για την καταβολή του ειδικού επιμισθίου των αποσπασμένων από την Ελλάδα εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε ενταγμένα σχολεία. Η βαυαρική πλευρά επιχορηγεί τις ώρες διδασκαλίας κάθε εκπαιδευτικού που τοποθετείται σε Δημοτικό και Γυμνάσιο και δίνει ένα ποσό επιχορήγησης αντί του ειδικού επιμισθίου, το οποίο για τον ίδιο εκπαιδευτικό θα κατέβαλλε ο τακτικός προϋπολογισμός της Ελλάδας. Εάν η απόσπαση γίνεται χωρίς επιμίσθιο, δεν καταβάλλεται ούτε η αντίστοιχη αποζημίωση από τον ειδικό λογαριασμό. Τέλος, όσον αφορά στις προϋποθέσεις γλωσσομάθειας, οι γερμανικές αρχές απαιτούν συγκεκριμένο επίπεδο γνώσης της γερμανικής για ορισμένες και όχι για όλες τις κενές θέσεις εκπαιδευτικών (έτσι, για κάποιες θέσεις απαιτείται επίπεδο Γ2, ενώ για κάποιες άλλες κατώτερο επίπεδο). Επομένως δεν μπορεί να γίνει λόγος για «κούρεμα τυπικών προσόντων», καθώς η τήρηση των όρων της γερμανικής πλευράς αποτελεί προϋπόθεση για την ομαλή χρηματοδότηση των σχολείων.
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Ε.Λ.Μ.Ε. Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας: Θέμα «Αποσπάσεις Ελλήνων εκπαιδευτικών σε Τμήματα Ελληνικών Σπουδών ξένων Πανεπιστημίων»
Το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας απευθύνεται σε εσάς προκειμένου να θέσει το ζήτημα της ανάγκης απόσπασης εκπαιδευτικών στα Τμήματα Ελληνικών Σπουδών των ξένων Πανεπιστημίων.
Τα τελευταία πολλά χρόνια το Υπουργείο Παιδείας έχει πάψει να αποσπά εκπαιδευτικούς στα Τμήματα Ελληνικών Σπουδών που βρίσκονται στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα η προσπάθεια προώθησης της ελληνομάθειας -που δεν μπορεί παρά να έχει σαν αιχμή του δόρατος τις έδρες νεοελληνικών σπουδών των μεγάλων ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων- να απειλείται με πραγματικό αφανισμό.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Πανεπιστημίου του Βερολίνου, όπου εδώ και χρόνια δεν αποσπάται Έλληνας εκπαιδευτικός, με την προσπάθεια που καταβάλλεται για τη δημιουργία μιας κοιτίδας προώθησης και διάδοσης της ελληνικής γλώσσας στην Γερμανική πρωτεύουσα, να παραμένει χωρίς ουσιαστική στήριξη από το ελληνικό κράτος.
Συμμεριζόμενοι την αγωνία για το μέλλον της διάδοσης της ελληνικής γλώσσας και θεωρώντας πως είναι ανάγκη αδήριτη να στηριχθεί κάθε πρωτοβουλία που στοχεύει στην εξωστρέφεια και το άνοιγμα του ελληνικού πολιτισμού στον κόσμο, σας καλούμε να αφουγκραστείτε την αγωνία των πανεπιστημιακών δασκάλων και να προβείτε σε αποσπάσεις Ελλήνων εκπαιδευτικών ή διαθέσεις αποσπασμένων εκπαιδευτικών από τα κατά τόπους Συντονιστικά Γραφεία.
Αναλογιζόμενοι τη δραματική μείωση των εδρών ελληνικών σπουδών που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια σε πολλά Πανεπιστήμια της Ευρώπης, είναι ανάγκη το Υπουργείο να παρέμβει άμεσα, ώστε να ενισχυθεί έμπρακτα κάθε πρωτοβουλία που στοχεύει να ακουστεί δυνατά η φωνή του ελληνισμού στον κόσμο.
- Γερμανία: Το Κέμνιτς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2025
- Το 2024, η θερμότερη χρονιά για την Κίνα εδώ και δεκαετίες
- Βουλγαρία και Ρουμανία γιόρτασαν την πλήρη ένταξη τους στη Σένγκεν
- Γερμανία: Άδεια μετ’ αποδοχών σε περίπτωση αποβολής θεσπίζει σχέδιο νόμου
- Neujahrsbotschaft 2025 des Metropoliten von Deutschland und Exarchen von Zentraleuropa Augoustinos
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ
1ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη, μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη – Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης»
Του Γιώργου Μπαμπασίδη εκπαιδευτικού
Το Συνέδριο διοργανώθηκε σε συνεργασία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π.Ε. και Δ.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας, το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών, τη Δ.Δ.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης, τη Δ.Δ.Ε. Πέλλας και το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης υπό την Αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχου, κ.κ. Βαρθολομαίου.
Σκοπός του Μαθητικού Συνεδρίου ήταν να λειτουργήσει ως πεδίο συνεργασίας, εκπαίδευσης και δημιουργικού διαλόγου μεταξύ μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών από σχολεία της Ελλάδας και της ομογένειας σε θέματα περιβάλλοντος και αειφορίας στη βάση της ατζέντας για τη βιώσιμη ανάπτυξη, χτίζοντας γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στα σχολεία της Ελλάδας και της ομογένειας.
Ως στόχος του συνεδρίου τέθηκε η ενεργοποίηση των μαθητών σε θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος, τόσο με την έννοια του φυσικού περιβάλλοντος όσο και με την ευρύτερη έννοια αυτού, όπως προσδιορίζεται από την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη. Επίσης, να δώσει την ευκαιρία σε μαθητές/τριες ελληνικών και ομογενειακών σχολείων να «συναντηθούν», να εκφραστούν δημιουργικά και να επικοινωνήσουν θέματα περιβαλλοντικού και κοινωνικού γραμματισμού, εκπαίδευσης, τοπικής ιστορίας, πολιτιστικής κληρονομιάς συμβάλλοντας στη διάχυση του έργου που παράγεται στα σχολεία στο πλαίσιο υλοποίησης καινοτόμων Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.
Οι θεματικοί άξονες του Συνεδρίου και οι θεματικές ενότητες με τις οποίες ασχολήθηκαν οι μαθητές ήταν τέσσερις (4): περιβαλλοντικό, ιστορικό, κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου υλοποιήθηκαν επίσης σειρά παράπλευρων εκπαιδευτικών δράσεων – επισκέψεων σε χώρους περιβαλλοντικού, θρησκευτικού (όπως Αγιά Σοφιά, Παναγία Βλαχερνών κ.α.), ιστορικού ενδιαφέροντος (π.χ. Τα Τείχη της Πόλης), γραμμάτων (Θεολογική Σχολή Χάλκης) και πολιτισμικής αναφοράς (Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Βυζαντινής Ιστορίας, Οικουμενικό Πατριαρχείο (Φανάρι), Εκπαιδευτήρια της Πόλης κ.ά.).
Από την Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε και το δικό μας σχολείο το 2ο Δημοτικό Σχολείο Σητείας με έξι (6) μαθητές της έκτης (Στ΄) τάξης παρουσιάζοντας την περιβαλλοντική δράση του σχολείου μας με θέμα «Ο σχολικός μας κήπος».
Να αναφέρουμε όμως εδώ ιδιαίτερα και το γεγονός ότι την Παρασκευή 5 Απριλίου οι μαθητές μας – όπως και όλοι σχεδόν οι μαθητές του συνεδρίου (περίπου 2000 άτομα!) – με τη συνοδεία των υπεύθυνων δασκάλων και των γονέων τους (για μαθητές Δημοτικού) παρακολούθησαν την Ακολουθία των Χαιρετισμών στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι λαμβάνοντας στο τέλος και την ευλογία του Παναγιωτάτου Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Μπίλεφελντ: Κοπή Βασιλόπιτας Δημοτικού σχολείου
Το Σάββατο 27 Ιανουαρίου το Δ.Σ. Του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Ελληνικών σχολείων Μπίλεφελντ έκοψε την καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη πίτα. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Ντύσσελντορφ, οι Διευθυντές του Γυμνασίου Λυκείου και του Δημοτικού, οι εκπαιδευτικοί και πλήθος γονέων και μαθητών.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου γονέων κ. Μπάκας ευχαρίστησε τον κ. Συντονιστή και τους εκπαιδευτικούς για την συνεργασία και ευχήθηκε καλή πρόοδο στα παιδιά και καλή επιτυχία στους μαθητές της Γ λυκείου .
Ευχαριστούμε θερμά τους γονείς για τα εδέσματα που προσέφεραν.
Και του χρόνου!!!!
Πηγή φωτογραφίας Σ.Γ.Κ.ΜΠ
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Ντύσσελντορφ: Κοπή Βασιλόπιτας Δημοτικού σχολείου
Στις 25.02.2024 πραγματοποιήθηκε στο Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο του Ντύσσελντορφ η κοπή της Βασιλόπιτας. Με ένα βιβλίο πετάω….. Με αυτή την φράση στόλισε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Ντύσσελντορφ τα βιβλία που προσέφερε ως δώρο στους τυχερούς που κέρδισαν το φλουρί στη σημερινή κοπή της βασιλόπιτας.
Η δοξολογία τελέστηκε από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Θεοφάνη Λάππα, παρουσία του Γενικού Προξένου Ντύσσελντορφ κ. Κοΐνη Βασιλείου, του Συντονιστή Εκπαίδευσης κ. Παππά Σωκράτη, του Διευθυντή Κατάκη Ευάγγελου και των δασκάλων του σχολείου μας και φυσικά παρουσία των παιδιών, τα οποία με τη φρεσκάδα, τον ενθουσιασμό και τον αυθορμητισμό τους, προκάλεσαν ένα επίμονο χαμόγελο στους παριστάμενους.
Ακολούθησε η κοπή της βασιλόπιτας σε κάθε τάξη, και η αγωνία των παιδιών να βρεθεί ο τυχερός. Και ο τυχερός μεταξύ των δασκάλων ανταμείφθηκε, επίσης, με ένα δώρο, ως ένδειξη αναγνώρισης του έργου που συντελείται.
Η ημέρα έκλεισε με ευχές για την νέα χρόνια και τη δέσμευση για μεγαλύτερη προσπάθεια. Ο Συλλόγος ευχαριστεί ιδιαιτέρως το ζαχαροπλαστείο “Βυζάντιο”, που και φέτος ετοίμασε τις πεντανόστιμες βασιλόπιτες!
Πηγή φωτογραφίας Σ.Γ.Κ.Δ.Ν
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Η Ελληνόγλωσσή εκπαίδευση στην Γερμανία εκπέμπει SOS
Στο Mannheim της Βάδης Βυρτεμβέργης στην Γερμανίας και με πρωτοβουλία των ελληνικών φορέων της περιοχής πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα την ελληνόγλωσση παιδεία στο εξωτερικό.
«Η ημερίδα ήτανε ότι πιο σημαντικό μπορεί να παρουσιαστεί για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία 20 χρόνια στην Γερμανία από την ομογένεια.»
Με δυναμισμό, όραμα, αγώνες και αγωνίες των ελληνικών φορέων της περιοχής απέδειξαν στην ελληνική πολιτεία ότι όπου αδυνατεί αυτή οι Έλληνες πολίτες του εξωτερικού με αγάπη στην χώρα και τον πολιτισμό της μπορούν και το καλύψουν οι ίδιοι.
Στόχος της σύμφωνα με τους διοργανωτές, ήτανε να αποτυπώσει τις διάφορες πτυχές της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στην Γερμανία, να δημιουργήσει προβληματισμούς και να προτείνει λύσεις στα προβλήματα ώστε να αναδείξει τις προοπτικές για το μέλλον την ελληνόγλωσση εκπαίδευσης στο εξωτερικό.
Την ημερίδα άνοιξε με χαιρετισμό ο Συντονιστής της Δρ. Δημητρίου Μπακόλα, ο Γενικός Πρόξενος της Στουτγκάρδης κος Συμεών Λιναρδάκης ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης Γερμανίας και ο Πρόεδρος της Ημερίδας κος Αθανασίος Κήπας. Χαιρέτησαν επίσης ο Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Βάδης – Βυρτεμβέργης κος Νεόφυτος Ξενόπουλος
Οι ομιλίες άρχισαν με την Prof. Havva Engin, PH Heidelberg, Institut für Erziehungswissenschaften, με θέμα (Από το προξενικό μοντέλο μητρικής γλώσσας, στη διδασκαλία γλωσσών προέλευσης υπό (γερμ.)-κρατική ευθύνη. Γιατί η αναπροσαρμογή πρέπει να εφαρμοστεί και στην Βάδη-Βυρτεμβέργη)
Η Hanna Klages Uni Heidelberg, Institut für Fremdsprachphilologie μίλησε για την σημαντικότητα της προώθησης της μητρικής-πρώτης γλώσσας.
Στη συνέχεια η Δόμνα Κανέλη, στέλεχος στο Kultusministerium Hessen / Schulamt Frankfurt στο πρώτο μέρος της ομιλίας της αναφέρθηκε για την διδασκαλία γλωσσών προέλευσης στο κρατίδιο της Εσσης και την πρακτική εφαρμογή τους . Ενώ στο δεύτερο θέμα που ανέπτυξε με θέμα την Ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο Κρατίδιο της Έσσης, αναφέρθηκε στις δυνατότητες αλλά και στις αδυναμίες με σημαντικότερη την μη αντικατάσταση δασκάλων ελληνικής γλώσσας.
Ο κος Νίκος Θεοδωρακόπουλος, Sem. für Klassische Philologie, Univ. Heidelberg μίλησε για την διδασκαλία της νέας ελληνικής γλώσσας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κάνοντας αναφορά στο πανεπιστήμια της Χαϊδελβέργης.
Στον 2ο Κύκλο ομιλιών είχαμε μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλία από την εκπαιδευτικό κα Αλεξία Μυριούνη. Κάνοντας αναφορά στον αριθμό των εκπαιδευτικών μονάδων και μαθητών, στην συνέχεια παρουσίασε την εκπαιδευτική μονάδα και τις δράσεις της οπου υπηρετεί στην πόλη του Ντύσσελντορφ, μία μονάδα πρότυπο που έχει την ελληνική γλώσσα στα κύρια μαθήματά της.
Η αναπλ. συντονίστρια, Συντονιστικού γραφείου Μονάχου κα Σπυριδούλα Μπέσυ φορτισμένη και συγκινημένη έκανε αναφορά για την εκπαίδευση στην Βαυαρία, αλλά και την δυνατότητα που δίνει το υπουργείο παιδείας για υλική υποστήριξη συλλόγων και εκπαιδευτικών μονάδων.
Ο πρώην πρόεδρος την Συνομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Γερμανίας κος Αθανάσιος Κήπας μίλησε για την Ελληνόγλωσση εκπαίδευση του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης. Για το κρατίδιο της Ρηνανίας – Παλατινάτου μίλησε η κα Αθανασία Μπαλαλίδου.
Το ελληνικό Υπουργείο παιδείας εκπροσώπησε μέσω τηλεδιάσκεψης ο Γενικός Γραμματέας κος Αλεξανδρος Κόπτσης κάνοντας αναφορά για την ελληνική εκπαίδευση στην Γερμανία, τα προβλήματα αλλά και τις λύσεις που έχουν δοθεί από την κυβέρνηση. Στην συζήτηση κάλεσε τους φορείς των γονέων να επικοινωνούν πιο συχνά μαζί του και ότι θα ανταποκρίνεται σε κάθε κάλεσμα.
Με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα χαιρέτησε την ημερίδα και η πρώην Υπουργός Εξωτερικών και νυν Βουλευτής της ΝΔ κα Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ εκπρόσωποι του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης απεύθυναν τους χαιρετισμούς τους.
Ο Αναπληρωτής Προέδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Καθηγητής Γλωσσολογίας του Α.Π.Θ. κος Δημήτριος Κουτσογιάννης, μίλησε και ενημέρωσε για το ερευνητικό έργο με στόχο την Ελληνόγλωσση εκπαίδευση στη διασπορά: από τη θεωρία και έρευνα στην πράξη .
Τα συμπεράσματα που κατέληξαν ήτανε:
- Πραγματοποίηση ετήσιας ημερίδας κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη, κρατίδιο της Γερμανίας ή κράτος της Ευρώπης.
– Πανευρωπαϊκή συνεργασία σε εκπαιδευτικά θέματα και δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού φορέα για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση.
- Διατήρηση και αναβάθμιση των εκάστοτε εκπαιδευτικών μοντέλων που λειτουργούν στα κρατίδια της Γερμανίας και της Ευρώπης.
- Νέο Θεσμικό πλαίσιο για τα θέματα των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα σχολεία της ομογένειας, με αναθεώρηση:
- Αύξηση των κονδυλίων για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό.
- Σύσταση μόνιμης επιτροπής, αποτελούμενη από τας θεσμικά όργανα των γονέων , για συναντήσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα με το Υπουργείο Παιδείας.
- Στενή συνεργασία με γερμανικά και άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και φορείς για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας με στόχο μακροπρόθεσμα την αναγνώριση της, ως γλώσσα διδασκαλίας στα δημόσια σχολεία.
Περισσότερα και ποιο αναλυτικά μπορείτε να παρακολουθήσετε από της 15 Φεβρουαρίου στην κατηγορία Video στην ηλεκτρονική διεύθυνση της εφημερίδας www.europolitis.eu.
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Ανοικτή επιστολή της Ελληνικής Κοινότητας Δρέσδης με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας
Με την ευκαιρία της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας λάβαμε μήνυμα του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Βλάση, στο οποίο εξαίρεται η „διαχρονική συνεισφορά της στο παγκόσμιο γίγνεσθαι“ και τονίζονται τα χαρακτηριστικά της ως „συναίσθημα“ και ως „στάση ζωής“. Θα προσυπογράφαμε αρκετές από τις διατυπώσεις του μηνύματος, αν δεν διαψεύδονταν από την πραγματικότητα που ζούμε ως Έλληνες μετανάστες και μετανάστριες στη Γερμανία.
Η διαχρονικότητα, για την οποία γίνεται λόγος στο μήνυμα αναφορικά με την ελληνική γλώσσα, αφορά δυστυχώς και την αδιαφορία, με την οποία αντιμετωπίζεται από όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις το ζήτημα της εκμάθησης των Ελληνικών στα παιδιά μας.
Οι ελληνικές αρχές γνωρίζουν το πρόβλημα, αλλά όχι μόνο δεν έχουν πάρει κανένα πρακτικό μέτρο επίλυσής του, όπως στη Δρέσδη, αλλά δυσχεραίνουν ή και διακόπτουν τη λειτουργία υφιστάμενων δομών σε μια σειρά άλλων γερμανικών πόλεων (Βερολίνο, Λούντβιχσμπουργκ, Νταχάου κ.α.)
Πάνω από δέκα χρόνια πλέον στερείται η δυνατότητα από τα ελληνόφωνα παιδιά της Δρέσδης να διδάσκονται την ελληνική γλώσσα από επαγγελματίες παιδαγωγούς και εκπαιδευτικούς, παράλληλα με την παρακολούθηση των μαθημάτων των γερμανικών σχολείων στα οποία φοιτούν.
Ως Ελληνική Κοινότητα Δρέσδης προσπαθούμε με τις πολιτιστικές, επιμορφωτικές και παιδαγωγικές δραστηριότητες που αναπτύσσουμε, χάρις στην ανιδιοτελή προσφορά των μελών μας, να κρατήσουμε ζωντανή την ελληνική γλώσσα, ιδιαίτερα για τα παιδιά των νέων οικογενειών. Δεν μπορούμε όμως να αναπληρώσουμε το κενό που δημιουργείται από την έλλειψη ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης σε επιστημονική βάση, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει μια ολόκληρη γενιά χωρίς ουσιαστικά γλωσσικά εφόδια.
Έτσι η κατακλείδα του μηνύματος του κ. Υφυπουργού, ότι „Η διδασκαλία της (ελληνικής γλώσσας) αποτελεί καθήκον όλων μας για τη διατήρηση και τη διάδοση του ελληνικού Πολιτισμού“ παραμένει ένα ευχολόγιο. Σε ό,τι αφορά την Κοινότητά μας, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε συλλογικά τη διασφάλιση του δικαιώματος για δημόσια και δωρεάν ελληνόγλωσση εκπαίδευση, με το απαραίτητο προσωπικό και την υλικοτεχνική υποδομή, μέχρι που η „Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας“ να γίνει καθημερινό και όχι αποσπασματικό βίωμα για τα παιδιά μας και τα παιδιά των άλλων πόλεων, όπου ζουν Έλληνες μετανάστες και μετανάστριες.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητας Δρέσδης
You must be logged in to post a comment Login