ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Μετανάστευση στη Γερμανία: Τεράστιο το ενδιαφέρον, πολλά τα παράπονα
Να υπογράφουν συμβόλαια απευθείας με τους νέους εργοδότες τους και όχι με εταιρείες που εμφανίζονται ως «μεσολαβήτριες» μεταξύ όσων αναζητούν εργασία και όσων την προσφέρουν, συνιστά στους Έλληνες που ψάχνουν δουλειά στη Γερμανία, η εκπρόσωπος στην Ελλάδα του Συνδέσμου για τη Διεθνή Εργασία Νεολαίας VIJ (Verein fur Internationale Jugendarbeit), Αργυρώ Χασιώτη.
Με αφορμή τη διοργάνωση στη Θεσσαλονίκη ενημερωτικής εκδήλωσης για γιατρούς και νοσηλευτές, η κ. Χασιώτη επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ : «τα τελευταία χρόνια πολλοί πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης διαφόρων γραφείων και αντί να υπογράφουν συμβόλαια απευθείας με τον εργοδότη, υπογράφουν με τα γραφεία αυτά. Θα πρέπει όλοι όσοι θέλουν να φύγουν στο εξωτερικό για να εργαστούν, να προσέχουν και να υπογράφουν συμβόλαιο πάντα με τους εργοδότες». «Όσοι ζητούν πληροφορίες από εμάς για τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας στη Γερμανία υπογράφουν απευθείας συμβόλαια αορίστου χρόνου με τους ίδιους τους εργοδότες» διευκρινίζει η κ. Χασιώτη και περιγράφει τη διαδικασία που ακολουθείται.
Σύμφωνα με την ίδια, ο Σύνδεσμος VIJ, σε συνεργασία με την εταιρεία «elvivion», έρχεται σε επαφή με εταιρείες που δηλώνουν ότι χρειάζονται προσωπικό στη Γερμανία. Επίσης, οι εκπρόσωποι του συνδέσμου στην Ελλάδα γνωρίζουν τους υποψηφίους προσωπικά και στη συνέχεια επιχειρείται ένα ταίριασμα του προφίλ των υποψηφίων με τις θέσεις που ζητείται να καλυφθούν. «Σε μια δεύτερη φάση ο εργοδότης έρχεται σε επαφή με τον ενδιαφερόμενο, μέσω skype, και αφού γίνει εκεί η πρώτη γνωριμία και εκφραστεί η επιθυμία για συνεργασία και από τις δύο πλευρές, ο ενδιαφερόμενος μεταβαίνει στη Γερμανία, όπου μένει για μία εβδομάδα, ώστε να πάρει περισσότερες πληροφορίες» σημειώνει χαρακτηριστικά. Μετά από την ενημερωτική εκδήλωση του VIJ, που είχε γίνει πέρυσι στη Θεσσαλονίκη, οκτώ γιατροί και 15 νοσηλευτές μετέβησαν εντός του 2016 στη Γερμανία, αφού ολοκλήρωσαν τα απαραίτητα μαθήματα γλώσσας. «Διατηρούμε επικοινωνία με όλους όσοι ανέβηκαν στη Γερμανία. Κανείς τους δεν έχει επιστρέψει και όλοι είναι ευχαριστημένοι τόσο με το χώρο εργασίας, όσο και με την καθημερινή ζωή εκεί. Από την άλλη πλευρά, η εμπειρία έδειξε ότι η Γερμανία είναι πολύ ευχαριστημένη με τους Έλληνες γιατρούς και νοσηλευτές, στους οποίους δείχνει μια προτίμηση» τονίζει η κ. Χασιώτη.
Σε ό,τι αφορά την ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο, αναφέρει ότι σε αυτήν συμμετέχουν 30 γιατροί και νοσηλευτές, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν παρουσιάσεις για κλινικές και κέντρα αποκατάστασης, για το σύστημα υγείας στη Γερμανία, τη μεθοδολογία της εργασίας, τις δυνατότητες και τις συνθήκες εργασίας, τη λειτουργία της ένωσης συμβεβλημένων γιατρών με τα ασφαλιστικά ταμεία, την υποστήριξη ιατρικών κέντρων και πολυατρείων από τις κατά τόπους περιφέρειες. Παράλληλα θα γίνουν ατομικές ή ομαδικές συζητήσεις με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου VIJ στη Θεσσαλονίκη αλλά και δύο εκπροσώπους ιατρικών και νοσηλευτικών φορέων που ήρθαν από τη Γερμανία στην Ελλάδα για τη συγκεκριμένη εκδήλωση.
«Ενδιαφέρον από Έλληνες που επιθυμούν να εργαστούν στη Γερμανία υπάρχει σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, εντείνεται όμως όταν διοργανώνονται τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Την περασμένη εβδομάδα δεχτήκαμε πολλά τηλεφωνήματα και το ενδιαφέρον δεν προέρχεται μόνο από τους κλάδους της ιατρικής και της νοσηλευτικής, αλλά και από άλλους επαγγελματικούς χώρους. Κάνουμε μια προσπάθεια να τους υποστηρίξουμε όλους» λέει η κ. Χασιώτη και γνωστοποιεί ότι όσοι δεν κατάφεραν να συμμετέχουν στην εκδήλωση που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο θα μπορούν να λάβουν μέρος σε μια νέα εκδήλωση που θα γίνει εντός του Δεκεμβρίου με τη συμμετοχή και πάλι εκπροσώπων διαφόρων φορέων από τη Γερμανία.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η Κίνα μειώνει τις εισαγωγές ταινιών από το Χόλιγουντ λόγω του εμπορικού πολέμου

Η Κίνα ανακοίνωσε επίσημα ότι θα «μειώσει αρκετά» τον αριθμό των αμερικανικών ταινιών που εισάγει εν μέσω του κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αυξάνει τους δασμούς στις εισαγωγές από την Κίνα στο 125%, αφού η ασιατική χώρα έδειξε αυτό που περιέγραψε ως «έλλειψη σεβασμού» στις παγκόσμιες αγορές.
Ωστόσο, ακόμη και πριν από την τελευταία επίθεση του Τραμπ στις κινεζικές εισαγωγές, η Εθνική Υπηρεσία Κινηματογράφου της Κίνας φέρεται να εξέταζε την πλήρη απαγόρευση όλων των ταινιών του Χόλιγουντ ως αντίποινα για τους ακραίους δασμούς που επέβαλε ο προέδρος των ΗΠΑ.
Σε επίσημη ανακοίνωση της Κίνας για το θέμα αναφέρεται ότι «η λάθος κίνηση της αμερικανικής κυβέρνησης να κάνει κατάχρηση των δασμών στην Κίνα θα μειώσει αναπόφευκτα περαιτέρω την προτίμηση του εγχώριου κοινού προς τις αμερικανικές ταινίες».
«Η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κινηματογραφική αγορά στον κόσμο. Πάντα τηρούσαμε ένα υψηλό επίπεδο ανοίγματος προς τον έξω κόσμο και θα παρουσιάσουμε περισσότερες εξαιρετικές ταινίες από τον κόσμο για να καλύψουμε τη ζήτηση της αγοράς» επισημαίνεται την ανακοίνωση.
Σε συνέντευξη Τύπου, ο Τραμπ ρωτήθηκε για την αντίδρασή του στην απόφαση της Κίνας. «Έχω ακούσει χειρότερα πράγματα» είπε γελώντας.
Οι αμερικανικές ταινίες έχουν μειωθεί σημαντικά σε δημοφιλία τα τελευταία χρόνια στην Κίνα, σύμφωνα με το The Hollywood Reporter, εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετά κινηματογραφικά έργα που είχαν επιτυχία στη χώρα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Το ελληνικό κρασί έλαμψε στο Ντύσσελντορφ (ProWein 2025)
- Η χρήση τεχνολογίας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης
- Η Κίνα μειώνει τις εισαγωγές ταινιών από το Χόλιγουντ λόγω του εμπορικού πολέμου
- Κορυφαία με δυναμική η Food Expo 2025
- Η αστυνομία στην Ισπανία κατέσχεσε 19 εξωτικά αιλουροειδή!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η αστυνομία στην Ισπανία κατέσχεσε 19 εξωτικά αιλουροειδή!

Αγριόγατες, λύγκες, λεοπαρδάλεις… Η ισπανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι κατασχέθηκαν 19 αιλουροειδή και συνελήφθησαν δύο άτομα στο πλαίσιο επιχείρησης για την εξάρθρωση ενός δικτύου λαθρεμπορίας εξωτικών ζώων, στα οποία περιλαμβάνονταν και προστατευόμενα είδη.
Το ζευγάρι χρησιμοποιούσε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης όπου εμφανίζονταν αγγελίες για λύγκες, ύαινες ή πούμα.
Μια νεφελώδης λεοπάρδαλη, ένα από τα σπανιότερα αιλουροειδή, με στίγματα που θυμίζουν σύννεφα, είχε κοστολογηθεί στα 60.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την αστυνομία, το ζευγάρι συνελήφθη στη Μαγιόρκα των Βαλεαρίδων. Είχαν προχωρήσει σε εκτροφή ζώων, όπως λύγκες της ερήμου ή καρακάλ, αφρικανικές αγριόγατες και υβριδικά είδη που απέκτησαν διασταυρώνοντας τα εξωτικά ζώα με οικιακές γάτες.
Οι αστυνομικοί κατέσχεσαν έναν λύγκα της ερήμου ή καρακάλ, που ξεχωρίζει από τα μυτερά αυτιά του με τις χαρακτηριστικές τούφες στην κορυφή, δύο αγριόγατες σερβάλ που μοιάζουν με μικρές λεοπαρδάλεις καθώς και 16 υβρίδια αιλουροειδών.
Οι αρχές εκτιμούν ότι αυτή είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου» ενός διεθνούς κυκλώματος εμπορίας προστατευόμενων ειδών, από λευκές τίγρεις μέχρι μαύρους πάνθηρες, στο οποίο συμμετείχαν εκτροφείς, μεταφορείς και κτηνίατροι.
«Τα περισσότερα από τα ζώα που προσφέρονταν για πώληση προέρχονταν από χώρες όπως η Ρωσία, η Λευκορωσία και η Ουκρανία και προορίζονταν για αγοραστές στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε η αστυνομία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
- Το ελληνικό κρασί έλαμψε στο Ντύσσελντορφ (ProWein 2025)
- Η χρήση τεχνολογίας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης
- Η Κίνα μειώνει τις εισαγωγές ταινιών από το Χόλιγουντ λόγω του εμπορικού πολέμου
- Κορυφαία με δυναμική η Food Expo 2025
- Η αστυνομία στην Ισπανία κατέσχεσε 19 εξωτικά αιλουροειδή!
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Γερμανία: Περιορίζεται ο αριθμός των αιτούντων άσυλο σε κάτω των 100.000 ετησίως

«Σημαντική» μείωση του αριθμού αιτούντων άσυλο στη Γερμανία σε κάτω των 100.000 ετησίως προανήγγειλε ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και κατά πάσα πιθανότητα επόμενος καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς.
«Η άποψή μας είναι ότι τώρα θα μειώσουμε πραγματικά αυτούς τους αριθμούς σημαντικά. Δεν πρέπει να είναι εξαψήφιος αριθμός. Οι πόλεις, οι κοινότητες, τα σχολεία, τα νοσοκομεία και οι υποδομές μας έχουν κατακλυστεί», δήλωσε ο κ. Μερτς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.
Προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου, η νέα κυβέρνηση σκοπεύει να απελάσει περισσότερους ανθρώπους και να αναστείλει την οικογενειακή επανένωση, όπως συμφωνήθηκε στην προγραμματική συμφωνία, δήλωσε ο κ. Μερτς και τόνισε ότι ισχύουν όσα έχει δηλώσει περί απόρριψης αιτούντων άσυλο στα σύνορα.
«Αυτό θα συμβεί», είπε και επισήμανε ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ο συντονισμός με τις γειτονικές χώρες. Αναμένει μάλιστα διάθεση συνεργασίας εκ μέρους τους. «Υποθέτω ότι η αυστριακή κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την επίλυση του προβλήματος όπως κι εμείς», συμπλήρωσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Το ελληνικό κρασί έλαμψε στο Ντύσσελντορφ (ProWein 2025)
- Η χρήση τεχνολογίας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης
- Η Κίνα μειώνει τις εισαγωγές ταινιών από το Χόλιγουντ λόγω του εμπορικού πολέμου
- Κορυφαία με δυναμική η Food Expo 2025
- Η αστυνομία στην Ισπανία κατέσχεσε 19 εξωτικά αιλουροειδή!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Μείωση των επισκεπτών αλλά αύξηση των εισπράξεων στα μουσεία της Ελλάδας τον Δεκέμβριο

Μείωση 3,8% των επισκεπτών στα μουσεία της χώρας καταγράφηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς και μείωση κατά 12,9% των επισκεπτών ελεύθερης εισόδου, αλλά αύξηση των εισπράξεων κατά 53,3%.
Στο σύνολο του 2024, υπήρξε αύξηση κατά 14,7% στους επισκέπτες των μουσείων, κατά 2,5% στους επισκέπτες ελεύθερης εισόδου και κατά 22,3% στις εισπράξεις.
Σύμφωνα επίσης με την ΕΛΣΤΑΤ, στους αρχαιολογικούς χώρους υπήρξε τον Δεκέμβριο 2024 μείωση των επισκεπτών κατά 8,2%, καθώς και των επισκεπτών ελεύθερης εισόδου κατά 29%, αλλά αύξηση των εισπράξεων κατά 8,1%.
Το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2024 παρατηρείται αύξηση κατά 4,5% στους επισκέπτες, κατά 4,1% στους επισκέπτες ελεύθερης εισόδου και κατά 4,7% στις εισπράξεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Το ελληνικό κρασί έλαμψε στο Ντύσσελντορφ (ProWein 2025)
- Η χρήση τεχνολογίας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης
- Η Κίνα μειώνει τις εισαγωγές ταινιών από το Χόλιγουντ λόγω του εμπορικού πολέμου
- Κορυφαία με δυναμική η Food Expo 2025
- Η αστυνομία στην Ισπανία κατέσχεσε 19 εξωτικά αιλουροειδή!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Οι ΗΠΑ εξαιρούν smartphones και υπολογιστές από τους νέους δασμούς

Εν μέσω εμπορικού πολέμου με την Κίνα που έχει προκαλέσει πανικό στις χρηματαγορές, οι ΗΠΑ εξαιρούν τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κάποια άλλα ηλεκτρονικά προϊόντα που εισάγονται κυρίως από την Κίνα, από τους πρόσφατους δασμούς που επέβαλε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Σε υπηρεσιακή ενημέρωσή της, η αμερικανική υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων δημοσιοποίησε κατάλογο με συγκεκριμένους κωδικούς που εξαιρούνται από τους δασμούς εισαγωγών, με αναδρομική ισχύ από τις 5 Απριλίου.
Σε αυτόν περιλαμβάνονται 20 κατηγορίες προϊόντων, όπως ο κωδικός 8471 που αφορά όλους τους υπολογιστές, laptops, σκληρούς δίσκους και την αυτόματη επεξεργασία δεδομένων. Περιλαμβάνονται επίσης συσκευές ημιαγωγών, εξοπλισμός, τσιπ μνήμης και επίπεδες οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Στην ενημέρωση αυτή δεν δόθηκε κάποια εξήγηση για την απόφαση αυτή, αλλά η εξαίρεση δίνει ανάσα στους Αμερικανούς καταναλωτές που κινδυνεύουν να δουν τις τιμές αυτών των δημοφιλών προϊόντων να εκτοξεύονται στα ύψη.
Θα ωφελήσει επίσης τους κολοσσούς της τεχνολογίας όπως η Apple, που κατασκευάζει τα iPhone και άλλα κορυφαία προϊόντα της στην Κίνα, και η Dell Technologies.
Τα προϊόντα που εξαιρούνται αντιπροσωπεύουν πάνω από το 20% των αμερικανικών εισαγωγών από την Κίνα, σύμφωνα με τα στοιχεία των τελωνείων των ΗΠΑ που επικαλέστηκε ο ειδικός ερευνητής σε θέματα Κίνας Τζεράρντ ΝτιΠίπο.
Οι εξαιρέσεις υποδηλώνουν ότι η κυβέρνηση του Τραμπ αρχίζει να αντιλαμβάνεται ολοένα και πιο πολύ τις επιπτώσεις που οι δασμοί μπορούν να έχουν στους καταναλωτές.
Ακόμα και με χαμηλότερο δασμολογικό συντελεστή 54% στις κινεζικές εισαγωγές, οι αναλυτές προβλέπουν ότι η τιμή ενός κορυφαίου μοντέλου iPhone της Apple μπορεί να αυξηθεί στα 2.300 δολάρια από τα 1.599 δολάρια. Με δασμολογικό συντελεστή στο 125%, οικονομολόγοι και αναλυτές υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε ουσιαστικά να μπει φρένο στο εμπόριο ΗΠΑ-Κίνας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP
- Το ελληνικό κρασί έλαμψε στο Ντύσσελντορφ (ProWein 2025)
- Η χρήση τεχνολογίας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης
- Η Κίνα μειώνει τις εισαγωγές ταινιών από το Χόλιγουντ λόγω του εμπορικού πολέμου
- Κορυφαία με δυναμική η Food Expo 2025
- Η αστυνομία στην Ισπανία κατέσχεσε 19 εξωτικά αιλουροειδή!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΕ και Κίνα θα εξετάσουν στον καθορισμό ελάχιστων τιμών πώλησης στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα συμφώνησαν να εξετάσουν τον καθορισμό ελάχιστων τιμών για τα ηλεκτρικά οχήματα κινεζικής κατασκευής αντί των δασμών που επέβαλε η ΕΕ πέρυσι, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις είχαν ξεκινήσει.
Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Μάρος Σέφκοβιτς, μίλησε με τον Κινέζο υπουργό Εμπορίου Wang Wentao τις τελευταίες ημέρες και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εξετάσουν τον καθορισμό ελάχιστων τιμών, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΕΕ.
Ο Μάρος Σέφκοβιτς έχει δηλώσει προηγουμένως ότι τυχόν ελάχιστες τιμές θα πρέπει να είναι εξίσου αποτελεσματικές και εφαρμόσιμες με τους δασμούς της ΕΕ.
Οι προηγούμενες συμφωνίες ελάχιστης τιμής που συμφωνήθηκαν από την ΕΕ αφορούσαν ομοιογενή εμπορεύματα και όχι σύνθετα προϊόντα όπως τα αυτοκίνητα. Η Επιτροπή είπε ότι πιστεύει ότι μια ενιαία ελάχιστη τιμή δεν θα ήταν επαρκής για την αντιμετώπιση της ζημίας που προκαλείται από τις επιδοτήσεις, αναφέρει το Reuters.
Η ΕΕ αύξησε τους δασμούς στα κινεζικής κατασκευής EV σε έως και 45,3% τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά οι Βρυξέλλες και το Πεκίνο διατύπωσαν την ιδέα άρσης των δασμών μέσω πιθανών δεσμεύσεων για ελάχιστες τιμές, γνωστές ως αναλήψεις υποχρεώσεων τιμών για εισαγόμενα αυτοκίνητα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμη να συνεχίσει να διαπραγματεύεται μια εναλλακτική λύση έναντι των δασμών με την Κίνα, η οποία περιλάμβανει δασμούς 17,0% για οχήματα που κατασκευάζει η BYD, 18,8% για την Geely και 35,3% για τη SAIC, επιπλέον του τυπικού δασμού εισαγωγής αυτοκινήτων της ΕΕ 10%.
Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες πραγματοποίησαν το ένα τρίτο των πωλήσεών τους πέρυσι στην Κίνα, αντιτάχθηκαν στους δασμούς, ανησυχώντας για μια εμπορική σύγκρουση με τον δεύτερο σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της χώρας μετά τις ΗΠΑ, αναφέρει το Reuters.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Το ελληνικό κρασί έλαμψε στο Ντύσσελντορφ (ProWein 2025)
- Η χρήση τεχνολογίας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης
- Η Κίνα μειώνει τις εισαγωγές ταινιών από το Χόλιγουντ λόγω του εμπορικού πολέμου
- Κορυφαία με δυναμική η Food Expo 2025
- Η αστυνομία στην Ισπανία κατέσχεσε 19 εξωτικά αιλουροειδή!
You must be logged in to post a comment Login