Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το νεοοθωμανικό δόγμα του Ερντογάν και η επίσκεψη του Ομάμπα στη χώρα μας

Published

on

του Στέφανου Τανιμανίδη, επίτιμου Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ)

Με τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία 30 χρόνια στην  καυτή περιοχή της Μεσοποταμίας και με το ενδεχόμενο της δημιουργίας Κουρδικού κράτους, η Τουρκία φαίνεται πως βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο μιας πιθανής ομοσπονδοποίησης της και για αυτό φέρνει στην επιφάνεια τα σχέδια  της για την αναβίωση των συνόρων της πάλαι ποτέ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ο σημερινός Πρόεδρος της Τουρκίας  κ. Ταγίπ Ερντογάν, που βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας του τα τελευταία δώδεκα  χρόνια, θέλοντας να αποδημήσει τον Κεμαλισμό, που αποτέλεσε το θεμέλιο ιδεολογικό λίθο της δημιουργίας της σύγχρονής Τουρκικής Δημοκρατίας ,επαναφέρει στο προσκήνιο το αυτοκρατορικό όραμα των Τούρκων με σημείο αναφοράς του όχι πια τον  Κεμάλ, αλλά τον Μωάμεθ τον πορθητή και επιχειρεί έτσι να επαναφέρει τις εδαφικές βλέψεις και διεκδικήσεις της Τουρκίας ,όπως αυτές προβλέπονται στο Εθνικό συμβόλαιο του 1920.
Στις 28 Ιανουαρίου 1920 οι βουλευτές της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης υιοθέτησαν τον Εθνικό Όρκο η Εθνικό Συμβόλαιο ,με το οποίο τα σύνορα της Τουρκίας έπρεπε να αποκατασταθούν όπως αυτά είχαν διαμορφωθεί στις 17 Οκτωβρίου 1918 με την υπογραφή από μέρους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των δυνάμεων της Αντάτ, της συνθήκης του Μούδρου.

Με την απόφασή της  αυτή  η Εθνοσυνέλευση επιχείρησε τότε να θέσει τους όρους της προς τους νικητές του Α΄ παγκοσμίου πολέμου, προκειμένου να υπογράψουν συνθήκη ειρήνης  μαζί τους!

Αυτή την απόφαση υιοθέτησε και ο Κεμάλ Μουσταφά πασάς που στη συνέχεια μεταβίβασε ως μυστική διαθήκη στους πολιτικούς επιγόνους του.

Αφού σύμφωνα με δηλώσεις  του τότε βουλευτή του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας (ΑΝΑΡ), που ίδρυσε ο Τουργκούτ Οζάλ,  Γιαλτσίν Κοτσάκ, ο Κεμάλ είχε μυστική διαθήκη για τη Μοσούλη.

Ο Κεμάλ Μουσταφάς Πασάς, σε συνομιλία που είχε το 1937 με τον Αμερικανό στρατηγό Μακάρθουρ,του είχε πει μεταξύ άλλων και τα εξής:
 «Αν μου το επιτρέψει ο Θεός κατά τη διάρκεια της ζωής μου, θα ξαναπάρω πίσω τη Μοσούλη, το Κιρκούκ και τα νησιά. Θα προσαρτήσω και θα κάνω μέρος της τουρκικής επικράτειας τη Θεσσαλονίκη και τη δυτική Θράκη».
Ση συνέχεια ,όπως ισχυρίζεται ο Κοτσάκ ,ο μετέπειτα   πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ του εκμυστηρεύτηκε ότι και ο πρωθυπουργός Ισμέτ  Ινονού του είπε:
«Δεν ήταν κατάλληλες οι συνθήκες τότε και δεν μπορέσαμε να τα πάρουμε . Αν οι συνθήκες το επιτρέψουν κάποτε, είναι καλό για την Τουρκία να πάρει τη Μοσούλη. Δεν πρέπει να το ξεχνάς αυτό».
Ενώ με τη σειρά του ο Ετζεβίτ, μεταβίβασε αυτή τη διαθήκη στον Πρόεδρο Αχμέτ Νετζτέτ Σεζέρ, λέγοντάς του ότι.
«κ. Πρόεδρε εγώ, μόλις βρήκα κατάλληλες συνθήκες, πήρα την Κύπρο».
Ενώ το 1991  ο πρωθυπουργός Τουργκούτ Οζάλ επιχείρησε να κάνει πράξη αυτή τη διαθήκη, όταν δέχτηκε πρόταση του προέδρου των Η.Π.Α. Τζωρτζ Μπους  να συμμετέχει η Τουρκία στην επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου» ,με αντάλλαγμα  τη Μοσούλη.
Στο  πρόσφατο παρ
ελθόν ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου επιχειρώντας να αναβιώσει ένα νέο μουσουλμανικό τόξο δήλωσε πως, «η Τουρκία πρέπει να ενδιαφέρεται για τους αδερφούς της στον ευρύτερο μουσουλμανικό ,σουνιτικό  κόσμο», ενώ το τελευταίο διάστημα ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ,με συνεχείς δημόσιες δηλώσεις του όπως, «η Τουρκία δεν είναι μόνον η Τουρκία η εκτός από τα σημερινά σύνορα της χώρας μας που ορίζουν διεθνείς συμβάσεις ,υπάρχουν και τα σύνορα της καρδιάς μας που βρίσκονται από τη Μοσούλη ,το Κιρκούκ ,το Αρμπίλ, το Χαλέπι και το Βατούμ, μέχρι τα νησιά του Αιγαίου, τη Θράκη ,τη Θεσσαλονίκη  και τη Βάρνα».
«Τα 780.000 χιλ. τετραγωνικά χιλιόμετρα της σημερινής Τουρκίας είναι πού λίγα για να χωρέσουν τα εκατομμύρια των Τούρκων !».

Επιχειρεί, απευθυνόμενος προς κάθε κατεύθυνση, να καταστήσει σαφείς τις επικίνδυνες βλέψεις και επιδιώξεις του, αλλά και τη δεδηλωμένη πρόθεση του για αμφισβήτηση του εδαφικού “status guo” στη Θράκη και το Αιγαίο ,παραβιάζοντας παράλληλα καθημερινά τον εναέριο χώρο μας και αμφισβητώντας τα όρια της υφαλοκρηπίδας της χώρας μας .

Διαπιστώνοντας ο Τούρκος πρόεδρος ότι η εδαφική εξάπλωση του Ισλαμικού χαλιφάτου σε Ιράκ και Συρία και η αποτυχία της Δύσης να ανατρέψουν το καθεστώς Άσαντ ,έχουν αποσταθεροποιήσει το «status guo» της περιοχής, σε συνδυασμό με την προέλαση των Κούρδων της Συρίας δυτικά του Ευφράτη που επιχειρούν να ενώσουν τα τρία καντόνια τους (Αφρίν, Κομπάνι ,Αλ Τζατζίρα),βιώνει ένα γεωπολιτικό εφιάλτη που μπορεί να επιφέρει σειρά αλλαγών στις γύρω από την Τουρκία περιοχές, αλλά ακόμη και αλλαγή των συνόρων της Τουρκίας.

Γι αυτό εν όψει των διαπραγματεύσεων που μπορεί να καθορίσουν νέες γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή, βάζει ψηλά τον πήχη των τουρκικών διεκδικήσεων ,στέλνοντας μάλιστα με την άδεια των Η.Π.Α. και την ανοχή της Μόσχας  στρατό στη βόρεια Συρία, αλλά και στο βόρειο Ιράκ, παρά την έντονη αντίδραση της Βαγδάτης.

Την ίδια ώρα απειλεί ευθέως την Ε.Ε. με κατάργηση της συμφωνίας για τους μετανάστες και τα εκατομμύρια  πρόσφυγες που φιλοξενεί στο έδαφός της, εάν μέχρι το τέλος του χρόνου δεν καταργηθεί η υποχρέωση της έκδοσης βίζας για τους Τούρκους πολίτες για την είσοδο τους σε χώρες της Ε.Ε., απειλή που εάν εφαρμόσει η Τουρκία ασφαλώς και θα φέρει σε δύσκολη θέση πρωτίστως την Ελλάδα.

Οι Νεοθωμανοί και ο εκφραστής της πολιτικής τους κ. Ερντογάν ,έχοντας συνείδηση της στρατηγικής σημασίας της πληθυσμιακής υπεροχής τους ,θεωρούν ότι μέσω του μεταναστευτικού ρεύματος μουσουλμανικών πληθυσμών στα Ελληνικά νησιά και τη δημιουργία θυλάκων σε αυτά ,μπορούν στο μέλλον εν δυνάμει ,να δημιουργήσουν γεωπολιτικά ερείσματα προς όφελος τους.

Παράλληλα στο εσωτερικό της Τουρκίας, κλιμακώνοντας την φιλοισλαμική πολιτική του και επιδιώκοντας την επιστροφή των πραγμάτων στην περίοδο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, μετά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας σε τζαμί ,παρά τις αντιδράσεις αρχαιολόγων και προοδευτικών δυνάμεων στην Τουρκία αλλά και του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που εξέδωσε σχετική απόφαση το 2013,σε μια προσπάθεια επίδειξης δύναμης διόρισε ιμάμη στην Αγία Σοφία, στέλνοντας μήνυμα στην Ελλάδα ,ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο για ότι  ισχύει δεκαετίες τώρα στις μεταξύ μας σχέσεις.

Την ίδια ώρα με αφορμή και δικαιολογία το απαράδεκτο πραξικόπημα ,που επίδοξοι δικτάτορες αλλά και ξένα συμφέροντα επιχείρησαν στην Τουρκία, με στόχο την ανατροπή του κ. Ερντογάν και επομένως την  αλλοίωση της θέλησης του Τουρκικού λαού ,διέταξε ένα πογκρόμ διώξεων και φυλακίσεων σε βάρος χιλιάδων πολιτικών  αντιπάλων του ,Μ.Μ.Ε . ,δημοσιογράφων ,ακόμη και σε βάρος εκλεγμένων στελεχών του φιλοκουρδικού  κόμματος Δημοκρατίας των Λαώ,(H.D.P.).

Η αποδυναμωμένη πολιτικά επίσκεψη του καθόλα συμπαθούς Αμερικανού Προέδρου κ. Μπαράκ Ομπάμα στη χώρα μας, που εκτός των εύσχημων που μας αποδίδει για τη στάση μας στο προσφυγικό ζήτημα,( εμείς όμως ας έχουμε στο πίσω μέρος το μυαλού μας τη γνωστή φράση του ιερέα του Θυμβραίου Απόλλωνα Λαοκόοντα προς τους Τρώες όταν αντίκρισε το Δούρειο ίππο έξω από την πόρτα εισόδου της Τροίας, «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας»), μετά τις προφανείς πιέσεις που δέχεται ο Πρόεδρος της Κύπρου κ. Νίκος Αναστασιάδης στις συνομιλίες με τον Τουρκοκύπριο Μουσταφά Ακιντζί ,πρωτίστως έχει στόχο την άσκηση πίεσης και στην Ελληνική κυβέρνηση  για άρση από μέρους της, της άρνησης συνυπογραφής με την Τουρκία εγγυήσεων στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού ζητήματος.

Αφού έτσι μόνον η Τουρκία θα μπορέσει να διατηρήσει τον στρατό κατοχής στο νησί, αλλά και στην συνέχεια να εγείρει δικαιώματα στη Μεσόγειο (βλ. Α.Ο.Ζ. πετρέλαια ,φυσικό αέριο κ.λ.π.)και δευτερευόντως τη μεσολάβησή του προς την κ. Άγκελα Μέρκελ, που μετά την εκλογή Τράμπ στις Η.Π.Α. εμφανίζεται ενισχυμένη στο εσωτερικό της και τους εταίρους δανειστές μας, για την πολυσυζητημένη ελάφρυνση του χρέους μας.

Μετά μάλιστα ,εφόσον ερμηνεύονται σωστά οι όποιες φιλοτουρκικές δηλώσεις του νέου Προέδρου των Η.Π.Α. κ. Ντόναλντ Τράμπ  που είδαν το φώς της δημοσιότητας ,αλλά και σειράς επιτελών του που έσπευσαν να πάρουν θέση υπέρ της Τουρκίας, όπως του αντιπρόεδρου του Μάικ Πένς, που θεωρεί την Τουρκία τον πιο σημαντικό σύμμαχο στην περιοχή μας , του απόστρατου αντιστράτηγου Μάικλ Φλιν , πιθανότερου υποψήφιου για το Υπουργείο Άμυνας, που  δημοσίευσε στις 8 Νοεμβρίου φιλοτουρκικό άρθρο στην αμερικανική εφημερίδα «The Hill», αλλά  και  του πιθανού επόμενου Υπουργού Εξωτερικών των Η.Π.Α., Νιούτ Γκίνγκριτς, που δηλώνει θαυμαστής του εμπνευστή και εκτελεστή της Γενοκτονίας χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας ,Κεμάλ Μουσταφά πασά, διαβλέπω ότι η Ελληνική κυβέρνηση και ο κ. Αλέξης Τσίπρας   θα δεχτεί σειρά νέων πιέσεων όχι μόνο για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος ,αλλά και συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου, ασφαλώς  προς όφελος των Η.Π.Α. της Μεγάλης Βρετανίας , της Τουρκίας, αλλά και των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών.

Γι αυτό θεωρώ ότι ο παραληρηματικός λόγος ,αλλά  και ο αναθεωρητισμός του κ. Ταγίπ  Ερντογάν για όσο διάστημα βρίσκεται στην εξουσία , δεν είναι ένας ακόμη τακτικός ελιγμός του Τούρκου ηγέτη, αλλά η κύρια συνιστώσα της ιμπεριαλιστικής πολιτικής του και μια στρατηγική μακροχρόνιας παραμονής του ως νέος Σουλτάνος στην εξουσία της χώρας του.

Θα πρέπει οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ,η Ελληνική κυβέρνηση, αλλά και τα άλλα κόμματα, ανεξαρτήτως της  δύσκολής οικονομικής θέσης που βρισκόμαστε ως χώρα αλλά και ως πολίτες της , να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα όσα το τελευταίο διάστημα με συνεχείς δηλώσεις του στοχευμένα δρομολογεί ο κ. Ταγίπ  Ερντογάν ,αφού αφορούν πρωτίστως  την πατρίδα μας και τη γύρω περιοχή ,να επαγρυπνούν και να βρίσκονται σε ετοιμότητα ,όχι μόνον σε πολιτικό επίπεδο αλλά και σε στρατιωτικό, γιατί «οι καιροί ου μενετοί».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιταλία: Πρόστιμο 20 εκατ. ευρώ στην εταιρία που διαχειριζόταν τη διάθεση εισιτηρίων του Κολοσσαίου

Published

on

Από

Οι πολίτες, σύμφωνα με την Ιταλική Αρχή, αναγκάστηκαν να πληρώσουν υψηλότερα ποσά, για να μπορέσουν να θαυμάσουν το ρωμαϊκό αμφιθέατρο αγοράζοντας υποχρεωτικά και «εξτρά» υπηρεσίες. Photo credits: 江南上-Jiangnanshang / pixabay

Η ιταλική Δημόσια Αρχή για την προστασία του Ελεύθερου Ανταγωνισμού, επέβαλε πρόστιμο συνολικού ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρία που μέχρι πέρυσι διαχειριζόταν την διάθεση εισιτηρίων του Κολοσσαίου, καθώς και σε σειρά ταξιδιωτικών πρακτόρων.

Αιτία της απόφασης, το ότι πολλοί τουρίστες που ήθελαν να επισκεφθούν το ρωμαϊκό αμφιθέατρο Φλάβιο, δηλαδή το Κολοσσαίο, για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν μπορούσαν, μέσω διαδικτύου, να βρουν διαθέσιμα εισιτήρια.



Η σχετική έρευνα ξεκίνησε το 2023 και έφτασε στο συμπέρασμα ότι η εταιρία που διαχειρίστηκε τη διάθεση των εισιτηρίων από το 1997 μέχρι το 2024, συνέβαλε καθοριστικά στην έλλειψή τους.

Σε πολλές περιπτώσεις, τα εισιτήρια αγοράστηκαν από μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις οι οποίες, στην συνέχεια, τα μεταπούλησαν σε υψηλότερη τιμή, συνδέοντάς τα υποχρεωτικά με ξεναγήσεις, ή με «γρήγορη πρόσβαση» στο μνημείο. Κάτι που επιτρέπει, ουσιαστικά, να μην περιμένεις στην ουρά, για να εισέλθεις στο Κολοσσαίο.

Οργανώθηκαν, επίσης, επισκέψεις «διδακτικού χαρακτήρα», με παροχή πληροφοριών ιστορικού και αρχαιολογικού χαρακτήρα.



Οι πολίτες, σύμφωνα με την Ιταλική Αρχή για την προστασία του Ανταγωνισμού, αναγκάστηκαν να πληρώσουν υψηλότερα ποσά, για να μπορέσουν να θαυμάσουν το ρωμαϊκό αμφιθέατρο, αγοράζοντας υποχρεωτικά και «εξτρά» υπηρεσίες. Για τον λόγο αυτό, μέρος του συνολικού προστίμου, επιβλήθηκε σε έξι μεγάλους tour operators.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Όλο και πιο “καθαρά” τα αυτοκίνητα στους γερμανικούς δρόμους

Published

on

Από

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Αρχή Μηχανοκίνητων Μεταφορών, από τα 49 εκατομμύρια ταξινομημένων αυτοκινήτων, το 53% είτε πληρούν το πρότυπο εκπομπών Euro 6 είτε είναι αμιγώς ηλεκτροκίνητα. Photo credits: jhenning / pixabay

Όλο και πιο καθαρά” είναι τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους γερμανικούς δρόμους, αν και η τάση για μεγαλύτερα οχήματα παραμένει αμείωτη.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Αρχή Μηχανοκίνητων Μεταφορών, από τα 49 εκατομμύρια ταξινομημένων αυτοκινήτων, το 53% είτε πληρούν το πρότυπο εκπομπών Euro 6 είτε είναι αμιγώς ηλεκτροκίνητα.

Πριν από έναν χρόνο, το αντίστοιχο ποσοστό έφθανε στο 49%.



Την ίδια ώρα εξακολουθεί να μεταβάλλεται η αναλογία των αυτοκινήτων μικρής, κόμπακτ και μίνι κατηγορίας υπέρ της κατηγορίας μεγαλύτερων οχημάτων.

Στην κορυφή παραμένουν τα «κόμπακτ» αυτοκίνητα, τα οποία ανέρχονται σε 11,2 εκατομμύρια, κατά 132.000 λιγότερα από πέρυσι.

Τα μικρά μειώθηκαν κατά 101.000 σε 8,6 εκατομμύρια και τα μίνι κατά 62.000 στα 3,3 εκατομμύρια.



Σε κάμψη είναι και οι αριθμοί στην κατηγορία μεσαίου μεγέθους, ενώ αντίθετα ο αριθμός των SUV αυξήθηκε κατά 588.000 σε 6,6 εκατομμύρια και των εκτός δρόμου κατά 112.000 σε 3,3 εκατομμύρια.

Τα SUV κυριαρχούν όμως και στην κατηγορία ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, με 626.000 οχήματα, καθώς, λόγω του μεγέθους τους, διαθέτουν επαρκή χώρο για την μπαταρία. Αυξητική είναι η τάση και για τα τροχόσπιτα, τα οποία αυξήθηκαν κατά 73.000 σε 981.000.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Μείωση της παραγωγής και αύξηση των εξαγωγών για τον Φεβρουάριο

Published

on

Από

Προς την αμερικανική αγορά, οι εξαγωγές της Γερμανίας αυξήθηκαν κατά 8,5% στα 14,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Photo credits: ThomasWolter / pixabay

Μείωση της βιομηχανικής παραγωγής αλλά και αύξηση των εξαγωγών καταγράφηκε τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, η βιομηχανία, ο κατασκευαστικός κλάδος και οι πάροχοι ενέργειας σημείωσαν μείωση της παραγωγής τους κατά 1,3%, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο κατά 1,8%, κυρίως λόγω της αυξημένης ζήτησης από τις ΗΠΑ ενόψει της επιβολής νέων δασμών.

Ως αποτέλεσμα, οι ΗΠΑ αντικατέστησαν για το συγκεκριμένο διάστημα την Κίνα ως η σημαντικότερη χώρα για το γερμανικό εξωτερικό εμπόριο.

Προς την αμερικανική αγορά, οι εξαγωγές της Γερμανίας αυξήθηκαν κατά 8,5% στα 14,2 δισεκατομμύρια ευρώ.



«Οι εξαγωγές φαίνεται να έχουν ωφεληθεί από παραγγελίες που έγιναν νωρίτερα, για να προλάβουν τους υψηλότερους δασμούς των ΗΠΑ», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Hauck Aufhauser Lampe Privatbank Αλεξάντερ Κρούγκερ, ο οποίος πάντως τόνισε ότι είναι ανάγκη οι γερμανικές επιχειρήσεις να αναζητήσουν άμεσα νέους εμπορικούς εταίρους εκτός ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα η παραγωγή της γερμανικής βιομηχανίας μειώθηκε σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2024 κατά 4%, υποδεικνύοντας, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, «μια συνεχή στρεβλή κίνηση στην βιομηχανική παραγωγή».



Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank Σάιρους ντε λα Ρούμπια σχολίασε επίσης ότι «με τους δασμούς των ΗΠΑ υπάρχει πλέον μικρή προοπτική ταχείας ανάκαμψης» για την γερμανική οικονομία.

Η Γερμανική Ένωση Εξωτερικού Εμπορίου (BGA) εξέφρασε ταυτόχρονα την ανησυχία της για τον κίνδυνο κλιμάκωσης της εμπορικής σύγκρουσης μετά την επιβολή αντιδασμών από την Κίνα για τα αμερικανικά προϊόντα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Street Market by ARTistes: Η Πασχαλινή αγορά χειροτεχνών & παραγωγών επιστρέφει στο Ζάππειο

Published

on

Από

Photo credits: ΣΟΦΙΑ ΜΗΤΡΟΥ / ATLAS EXPO

Φέτος το Πάσχα, η καρδιά της Αθήνας χτυπά στον πιο όμορφο και ανοιξιάτικο ρυθμό!

Το Street Market by ARTistes επιστρέφει στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου, από τις 9 έως τις 13 Απριλίου, και σας προσκαλεί σε ένα φεστιβάλ Τέχνης και Γεύσης γεμάτο χρώματα, αρώματα και δημιουργία!

Πάνω από 100 χειροτέχνες, δημιουργοί και παραγωγοί γεμίζουν τον κήπο του Ζαππείου με μοναδικά, χειροποίητα προϊόντα που φτιάχτηκαν με αγάπη, φαντασία και… λίγη μαγεία!

Τι θα βρείτε;

  • Ρούχα και αξεσουάρ με στιλ και άποψη
  • Κοσμήματα από κάθε λογής υλικό: ξύλο, ατσάλι, ασήμι, γυαλί, φελλό, plexiglass
  • Τσάντες, scrunchies, στέκες, παιχνίδια, διακοσμητικά, κεραμικά και χρηστικά αντικείμενα
  • Χειροποίητα σαπούνια, καλλυντικά, αιθέρια έλαια, κεριά και wax melts
  • Λαμπάδες και πασχαλινά δώρα για μικρούς, μεγάλους, νονούς και νονές
  • Επιλεγμένα τρόφιμα: μέλι, παστέλια, γλυκά, μπισκοτάκια – ακόμα και λαχταριστές street food λιχουδιές.

Και φυσικά, πολύ γούστο, χιούμορ και προσωπικότητα πίσω από κάθε πάγκο!

Γιατί κάθε δημιουργία έχει και δημιουργό…

Και σε αυτό το Market, θα τους γνωρίσετε όλους! Θα σας πουν την ιστορία πίσω από κάθε κομμάτι και θα σας βοηθήσουν να βρείτε το τέλειο πασχαλινό δώρο – ή και κάτι για εσάς!

Και επειδή τέχνη σημαίνει και συμμετοχή… θα πραγματοποιηθούν και εκδηλώσεις!

Τετάρτη 9/4

11:00 – 13:00 | Μάθημα Μακραμέ – φτιάχνουμε βραχιόλι με την Ανθή Τερεζάκη

(αν χρειαστεί, θα γίνει το απόγευμα)

Πέμπτη 10/4

11:00 – 13:00 | Face Painting με τη Μαρία Βεσκούκη (δασκάλα μακιγιάζ του συλλόγου)

Photo credits: ΣΟΦΙΑ ΜΗΤΡΟΥ / ATLAS EXPO

Σάββατο 12/4

11:00 – 12:00 | Παρουσίαση ζωγραφικής με τον Δημήτρη Παρδάκη

17:00 – 19:00 | Μάθημα πλεκτικής με την Γιούλη Κορδόνη

17:00 – 20:00 | Παιδικό εργαστήρι με τις Ιωάννα Αγιοπετρίτη & Μαρία Μαργώνη

18:00 | Χορεύουμε Ζούμπα με την σχολή Centre Dance του Πειραιά.

Κυριακή 13/4

11:00 | Ζούμπα με την ομάδα της Μαρίας Μυρωνάκη

11:00 – 13:00 | Παιδικό εργαστήρι με τη Γιούλη Κορδόνη

12:00 | Το Love Radio θα εκπέμπει ζωντανά μαζί μας παρέα με τον Δημήτρη Ψεματίκα και την Ιωάννα Τσέλιγκα.

17:00 – 20:00 | Παιδικό εργαστήρι με τις Ιωάννα Αγιοπετρίτη & Μαρία Μαργώνη

Η είσοδος είναι ελεύθερη και ο προορισμός είναι ένας: ο πιο δημιουργικός και γιορτινός κήπος της πόλης!

Ζάππειο, 9-13 Απριλίου. Ώρες λειτουργίας: 10:00 – 21:00


Continue Reading

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γερμανία: Αστυνομικό μπλόκο σε φορτηγό που μετέφερε άγρια ζώα από την Ολλανδία

Published

on

Από

Photo credits: FreitagTV / pixabay

Γερμανοί αστυνομικοί που σταμάτησαν για έλεγχο ένα φορτηγό, κοντά στα ολλανδικά σύνορα, διαπίστωσαν έκπληκτοι πως μετέφερε άγρια ζώα χωρίς τα απαιτούμενα έγγραφα.

Ειδικότερα, το φορτηγό μετέφερε δύο ζέβρες, μια αντιλόπη, έξι μαϊμούδες, έναν κύκνο, ένα γεράκι και ένα σερβάλ (είδος αφρικανικής αγριόγατας).



Οι δύο Πολωνοί επιβαίνοντες στο φορτηγό, ηλικίας 23 και 31 ετών, δεν είχαν τα απαιτούμενα έγγραφα για τη μεταφορά των άγριων ζώων, αναφέρει η γερμανική αστυνομία που διενεργεί έρευνα για την υπόθεση.

Τα άγρια ζώα παραδόθηκαν στις ολλανδικές αρχές, προκειμένου να μεταφερθούν σε ειδικό καταφύγιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δασμούς 25% σε ορισμένα αμερικανικά προϊόντα, όχι όμως και στο μπέρμπον, προτείνουν οι Βρυξέλλες

Published

on

Από

Οι δασμοί σε ορισμένα προϊόντα θα τεθούν σε ισχύ στις 16 Μαΐου και σε άλλα αργότερα, μέχρι την 1η Δεκεμβρίου. Photo credits: NakNakNak / pixabay

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει την επιβολή δασμών ύψους 25% σε μια σειρά αμερικανικών προϊόντων, σε απάντηση για τους δασμούς που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον χάλυβα και το αλουμίνιο, σύμφωνα με ένα έγγραφο, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Οι δασμοί σε ορισμένα προϊόντα θα τεθούν σε ισχύ στις 16 Μαΐου και σε άλλα αργότερα, μέχρι την 1η Δεκεμβρίου. Τα αγαθά αυτά είναι ποικίλα, από διαμάντια μέχρι οδοντικό νήμα, λουκάνικα, ξηρούς καρπούς και σόγια.

Νωρίτερα, ο Επίτροπος Εμπορίου Μάρος Σέφκοβιτς είπε ότι τα αντίμετρα θα έχουν μικρότερη επίπτωση από τα 26 δισεκ. ευρώ που είχαν ανακοινωθεί προηγουμένως.



Σύμφωνα με το πρακτορείο, το μπέρμπον, το κρασί και τα γαλακτοκομικά έχουν αφαιρεθεί από την αρχική λίστα των προϊόντων για τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερευνούσε την πιθανότητα να θέσει δασμούς. Ο Τραμπ απειλούσε με δασμούς 200% στα ευρωπαϊκά αλκοολούχα ποτά εάν οι Βρυξέλλες προχωρούσαν με αυτό το σχέδιο.

Την ελπίδα της γερμανικής κυβέρνησης να αποτραπεί η κλιμάκωση της εμπορικής αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ και να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις με την αμερικανική κυβέρνηση εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ.



«Δεν επιθυμούμε να πυροδοτήσουμε εμπορικό πόλεμο. Αντιθέτως, ο στόχος θα πρέπει να είναι η περαιτέρω μείωση των εμπορικών φραγμών», δήλωσε ο κ. Χέμπεστραϊτ και διευκρίνισε ότι επόμενη προτεραιότητα πρέπει να είναι η προστασία των γερμανικών εταιριών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ακόμη ότι ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς βρίσκεται σε συνομιλίες με άλλους ευρωπαίους ηγέτες και μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις και ενημερώνει σχετικά τα κόμματα που διαπραγματεύονται για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis