ΕΛΛΑΔΑ
Τα χριστουγεννιάτικα έθιμα στην Ελλάδα
Απέχουμε μια… ανάσα από τη γιορτή των Χριστουγέννων και ολόκληρη η Ελλάδα ετοιμάζεται να γιορτάσει με τον δέοντα τρόπο.
Τα Χριστούγεννα όμως, είναι και μια εποχή με πολλά έθιμα ανά την επικράτεια που έτσι διατηρούν τον δεσμό με το παρελθόν. Πάμε να δούμε τα πιο γνωστά από αυτά:
Το χριστόψωμο
Το «ψωμί του Χριστού» ζυμώνεται την παραμονή των Χριστουγέννων με ιδιαίτερη ευλάβεια. Απαραίτητο στολίδι του είναι ο χαραγμένος σταυρός.
Ανήμερα των Χριστουγέννων ο νοικοκύρης του σπιτιού παίρνει το χριστόψωμο, το σταυρώνει, το κόβει και το μοιράζει σε όλους όσοι παρευρίσκονται στο τραπέζι, σαν συμβολισμό της Θείας Κοινωνίας, όπου ο Χριστός έδωσε τον Άρτο σε όλη την ανθρώπινη οικογένειά του.
Στην Κεφαλλονιά
Όλη η οικογένεια συγκεντρώνεται στο σπίτι του πιο ηλικιωμένου μέλους της. Στο πάτωμα τοποθετούν τρία δαυλιά χιαστί και πάνω τους την «κουλούρα».
Όλοι κάνουν έναν κύκλο γύρω ακουμπώντας ο καθένας με το δεξί του χέρι την κουλούρα. Ύστερα ο νοικοκύρης ψάλλει το «Η γέννησίς σου, Χριστέ ο Θεός ημών…», ρίχνει λάδι στα δαυλιά και τους βάζει φωτιά. Μετά κόβει την κουλούρα, τη μοιράζει και δειπνούν όλοι μαζί.
Στην Κρήτη
Το χριστόψωμο το παρασκευάζουν οι γυναίκες με ιδιαίτερη φροντίδα και υπομονή. Χρησιμοποιούν ακριβά υλικά, ψιλοκοσκινισμένο αλεύρι, ροδόνερο, μέλι, σουσάμι, κανέλα, γαρίφαλα, και καθώς ζυμώνουν λένε: «Ο Χριστός γεννιέται, το φως ανεβαίνει, το προζύμι για να γένει».
Όταν πλάσουν το ζυμάρι, παίρνουν τη μισή ζύμη και φτιάχνουν μια κουλούρα, ενώ με την υπόλοιπη φτιάχνουν ένα σταυρό με λωρίδες και τον τοποθετούν πάνω στο ψωμί. Στο κέντρο βάζουν ένα άσπαστο καρύδι και στην υπόλοιπη επιφάνεια σχεδιάζουν σχήματα με το μαχαίρι ή με το πιρούνι, όπως λουλούδια, φύλλα, καρπούς, πουλιά.
Στη Μάνη
Κάθε οικογένεια φουρνίζει τα χριστόψωμα στον φούρνο του σπιτιού. Παρασκευάζονται όπως το ψωμί, μόνο που στολίζονται με σταυρούς και ποικίλα στολίδια, ανάλογα με την καλαισθησία της νοικοκυράς.
Στους Σαρακατσάνους
Οι Σαρακατσάνοι τσοπάνηδες φτιάχνουν δύο χριστόψωμα. Το πιο περίτεχνο είναι για τον Χριστό. Πάνω του σκαλίζουν έναν μεγάλο σταυρό-φεγγάρι με πέντε λουλούδια.
Το δεύτερο, η τρανή Χριστοκουλούρα ή Ψωμί του Χριστού, είναι για τα πρόβατα. Στη Χριστοκουλούρα παριστάνεται με ζύμη όλη η ζωή της στάνης.
Στην Σπάρτη
Σε κάθε σπίτι δυο τρεις μέρες πριν ζυμώνουν καρβέλια ψωμί. Το ένα, που το τρώνε ανήμερα των Χριστουγέννων, είναι το ψωμί του Χριστού και το πλάθουν σε σχήμα σταυρού από ζύμη, ενώ τα υπόλοιπα τα κάνουν με αμύγδαλα και καρύδια.
Η κουλούρα της Ζακύνθου
Στο νησί του Ιονίου οι νοικοκυρές ζυμώνουν με τον παραδοσιακό τρόπο την κουλούρα, μέσα σε ξύλινες σκάφες και με τη χρήση αλευριού, το οποίο ανακατεύουν με πολλά αρωματικά βότανα, καρύδια, σταφίδα, κρασί και λάδι.
Αφού το στολίσουν με περίτεχνα σχέδια από το ίδιο ζυμάρι και αφού το εμπλουτίσουν με κάποιο χρυσό ή ασημένιο νόμισμα, που το αποκαλούν «ηύρεμα», το ψήνουν σε ξυλόφουρνο και το διατηρούν ζεστό μέχρι τη βραδινή οικογενειακή σύναξη.
Το απόγευμα της παραμονής των Χριστουγέννων η οικογένεια συγκεντρώνεται στο εορταστικό τραπέζι, το οποίο φιλοξενεί στο κέντρο του τη μεγάλη χριστουγεννιάτικη κουλούρα, μια νταμιτζάνα κόκκινο κρασί και τα πιάτα για το βραδινό έδεσμα. Το έδεσμα δεν είναι άλλο από μια μπροκολόσουπα, που σερβίρεται με λεμόνι, ντόπιες ελιές και κρεμμύδι.
Δίπλα στην αναμμένη εστία του σπιτιού βρίσκεται ένα ποτήρι που περιέχει λάδι με κρασί και ένα θυμιατό κάτω από την εικόνα της Παναγίας με το Θείο Βρέφος.
Ο μεγαλύτερος άνδρας της οικογένειας παίρνει τον δίσκο με την κουλούρα στα χέρια του. Πάνω στον δίσκο ακουμπάνε τα χέρια τους όλα τα μέλη της οικογένειας. Ο δίσκος με την κουλούρα μεταφέρεται πάνω από τη φωτιά στο αναμμένο τζάκι. Εκεί ο αρχηγός της οικογένειας τη σταυρώνει τρεις φορές και χύνει πάνω της λαδόκρασο, ψάλλοντας το γνωστό απολυτίκιο «Η γέννησις σου, Χριστέ…».
Η νοικοκυρά θυμιατίζει όλο το σπίτι και ένας από τους νεότερους της οικογένειας παίρνει το τουφέκι του σπιτιού και πυροβολεί από το παράθυρο στον αέρα, σηματοδοτώντας τη χαρμόσυνη είδηση της γέννησης του Χριστού. Μετά αρχίζουν οι ευχές.
Η κουλούρα επιστρέφει στο τραπέζι κι εκεί ο αρχηγός τής οικογένειας αρχίζει να κόβει τα κομμάτια. Το πρώτο ανήκει στον Χριστό, το δεύτερο στον φτωχό, το τρίτο στο σπίτι και μετά στα μέλη της οικογένειας, στα οποία διανέμεται κατά σειρά ηλικίας.
Χριστουγεννιάτικο στεφάνι
Στα χωριά συνηθίζουν να κρεμάνε στους τοίχους και τις εξώπορτες πλεξούδες από σκόρδα, πάνω στις οποίες καρφώνουν γαριφαλάκια για να διώξουν την κακογλωσσιά που «καρφώνει» την ευτυχία του σπιτιού τους.
Την εξώπορτα των σπιτιών κοσμεί, επίσης, ένα στεφάνι από έλατο, διακοσμημένο με χριστουγεννιάτικα στολίδια. Σύμφωνα με την παράδοση, το στεφάνι φέρνει τύχη στους ενοίκους του σπιτιού.
Το τάισμα της βρύσης
Τα μεσάνυχτα της παραμονής των Χριστουγέννων πραγματοποιείται το «τάισμα της βρύσης» σε χωριά της κεντρικής Ελλάδας.
Οι κοπέλες πηγαίνουν στην πιο κοντινή βρύση για να κλέψουν το άκραντο, δηλαδή το αμίλητο, νερό.
Σε όλη τη διαδρομή παραμένουν σιωπηλές. Όταν πάρουν το νερό, αλείφουν τη βρύση με βούτυρο και μέλι με την ευχή όπως τρέχει το νερό να τρέχει και η προκοπή στο σπίτι, και όπως γλυκό είναι το μέλι, έτσι γλυκιά να είναι και η ζωή τους.
Για να έχουν καλή σοδειά, την ταΐζουν με διάφορα προϊόντα, όπως βούτυρο, ψωμί, τυρί, όσπρια ή κλαδί ελιάς. Μάλιστα, όποια κοπέλα φτάνει πρώτη στη βρύση θα είναι η πιο τυχερή όλο τον χρόνο.
Έπειτα, ρίχνουν στη στάμνα ένα βατόφυλλο και τρία χαλίκια, κλέβουν το νερό από τη βρύση και γυρίζουν στο σπίτι τους πάλι αμίλητες, μέχρι να πιούνε όλοι από το άκραντο νερό.
Με το ίδιο νερό ραντίζουν τις τέσσερις γωνίες του σπιτιού και σκορπίζουν τα τρία χαλίκια στο σπίτι. Στη λαϊκή παράδοση ο βάτος φέρνει αισιοδοξία και καλά μαντάτα, και διώχνει τα ξόρκια.
Το πάντρεμα της φωτιάς
Στα χωριά της Έδεσσας την παραμονή των Χριστουγέννων «παντρεύουν τη φωτιά». Παίρνουν ένα ξύλο από δέντρο με θηλυκό όνομα, όπως η κερασιάς, και ένα με αρσενικό όνομα, συνήθως από αγκαθωτά δέντρα, όπως ο βάτος. Βάζουν τα ξύλα στο τζάκι να καούν και ανάλογα με τον κρότο ή τη φλόγα τους μπορούν να προβλέψουν τα μελλούμενα, είτε για τον καιρό είτε για τη σοδειά τους. Η παράδοση θέλει τα αγκαθωτά δέντρα να απομακρύνουν δαιμονικά όντα, σαν τους καλικάντζαρους.
Στη Θεσσαλία, όταν τα κορίτσια επιστρέφουν από την εκκλησία την ημέρα των Χριστουγέννων, βάζουν δίπλα στο τζάκι κλαδιά κέδρου, ενώ τα αγόρια βάζουν αγριοκερασιάς. Τα λυγερά αυτά κλαδιά αντιπροσωπεύουν τις επιθυμίες τους για όμορφη ζωή. Όποιο κλωνάρι καεί πρώτο αποτελεί καλό σημάδι, γιατί αυτός ο νέος ή η νέα θα παντρευτεί πρώτα.
Τα Χριστόξυλα
Σε πολλά χωριά της Μακεδονίας από τις παραμονές των Χριστουγέννων ο νοικοκύρης του σπιτιού ψάχνει στα χωράφια και βρίσκει ένα μεγάλο χοντρό και γερό ξύλο από πεύκο ή ελιά και το πάει στο σπίτι του.
Η νοικοκυρά φροντίζει να έχει καθαρίσει το σπίτι και με ιδιαίτερη προσοχή το τζάκι, ώστε να μη μείνει ούτε ίχνος από την παλιά στάχτη. Καθαρίζουν ακόμα και την καπνοδόχο, για να μη βρίσκουν πατήματα να κατέβουν οι καλικάντζαροι, τα κακά δαιμόνια όπως λένε, και μαγαρίσουν το σπίτι.
Το βράδυ της παραμονής ο νοικοκύρης βάζει το Χριστόξυλο στο τζάκι και το ανάβει, αφήνοντάς το να σιγοκαίει όλο το δωδεκαήμερο από τα Χριστούγεννα μέχρι τα Φώτα. Η στάχτη αυτή προφυλάσσει το σπίτι και τα χωράφια από κάθε κακό και καθώς καίγεται ζεσταίνει τον Χριστό στη φάτνη.
Οι καλικάντζαροι
Στη Σκιάθο οι πιο παλιοί λένε ότι από την 1η Δεκεμβρίου οι καλικάντζαροι ετοιμάζουν το καράβι τους για να πάνε στο νησί. Την παραμονή των Χριστουγέννων το ρίχνουν στο γιαλό και φθάνουν ανήμερα.
Από τότε μέχρι τα Φώτα κανείς δεν τολμάει να βγει νύχτα από το σπίτι του, γιατί θα τον βουβάνουν. Την παραμονή των Φώτων, όμως, οι καλικάντζαροι τα μαζεύουν γρήγορα και φεύγουν τρέχοντας μην τους προφτάσει ο παπάς με τον αγιασμό και τους ζεματίσει.
Η λαϊκή φαντασία οργιάζει με τις σκανταλιές των καλικάντζαρων, που βρίσκουν την ευκαιρία να αλωνίσουν στον επάνω κόσμο τότε που τα νερά είναι «αβάφτιστα». Η όψη τους είναι τρομακτική, ενώ οι σκανταλιές τους απερίγραπτες. Το μόνο που τους τρομάζει είναι η φωτιά.
Οι Μωμόγεροι της Δράμας και τα Ραγκουτσάρια
Στα χωριά Πλατανιά και Σιταγροί της Δράμας απαντάται το έθιμο των Μωμόγερων, που προέρχεται από τους Πόντιους πρόσφυγες.
Η ονομασία τους προέρχεται από το «μίμος» ή το «μώμος» και το «γέρος», και συνδέεται με τις μιμητικές τους κινήσεις. Φοράνε τομάρια λύκων ή τράγων, ή στολές ανθρώπων οπλισμένων με σπαθιά, και έχουν τη μορφή γέρων.
Οι Μωμόγεροι, προσδοκώντας τύχη για τη νέα χρονιά, γυρίζουν σε παρέες όλο το δωδεκαήμερο, ψάλλοντας τα κάλαντα ή άλλους ευχετικούς στίχους.
Όταν οι παρέες συναντηθούν, κάνουν ψευτοπόλεμο μεταξύ τους ώσπου η μία ομάδα να νικήσει και η άλλη να δηλώσει υποταγή. Το ίδιο έθιμο με παραλλαγές απαντά στην Κοζάνη και στην Καστοριά υπό την ονομασία «Ραγκουτσάρια».
Tο αναμμένο πουρνάρι
Όταν γεννήθηκε ο Χριστός και πήγαν οι βοσκοί να προσκυνήσουν ήταν νύχτα σκοτεινή. Βρήκαν κάπου ένα ξερό πουρνάρι κι έκοψαν τα κλαδιά του. Πήρε ο καθένας από ένα κλαδί στο χέρι και του έβαλε φωτιά.
Το σκοτεινό βουνό γέμισε χαρούμενες φωτιές, τριξίματα και κρότους. Από τότε λοιπόν στα χωριά της Άρτας όποιος πάει στο σπίτι του γείτονα για να ευχηθεί κρατά ένα κλαδί από πουρνάρι ή από όποιο άλλο δέντρο βρει. Στον δρόμο το ανάβει.
Το ίδιο συμβαίνει και στα Γιάννενα, με τη διαφορά ότι δεν κρατούν κλαδί, αλλά μια χούφτα δαφνόφυλλα και πουρναρόφυλλα, που τα πετούν στο τζάκι μόλις μπούνε, και καλημερίζουν.
Κι όταν τα φύλλα τα ξερά πιάσουν φωτιά κι αρχίσουν να τρίζουν και να πετάνε σπίθες, εύχονται «Αρνιά, κατσίκια, νύφες και γαμπρούς!». Αυτή είναι η καλύτερη ευχή για κάθε νοικοκύρη.
Η Γουρουνοχαρά
Το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο τραπέζι στα Γρεβενά αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας περιλαμβάνει χοιρινό κρέας. Η προετοιμασία για το σφάξιμο του γουρουνιού γίνεται με εξαιρετική φροντίδα, ενώ ακολουθεί γλέντι μέχρι τα ξημερώματα, για να επαναληφθεί η ίδια διαδικασία την επόμενη και τη μεθεπόμενη μέρα.
Τρεις τέσσερις συγγενικές οικογένειες καθορίζουν με ποια σειρά θα σφάξουν το γουρούνι τους. Για κάθε σφαγή μεγάλου γουρουνιού απαιτούνται 5 με 6 άνδρες.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Εντοπισμός και συστηματική ανασκαφή του αρχαίου θεάτρου της Λευκάδας

Η αρχαία Λευκάδα, η οποία ιδρύθηκε πριν τα τέλη του 7ου αι. π.Χ. από τους θαλασσοκράτορες Κορίνθιους στο ΒΑ άκρο του νησιού, υπήρξε μία ισχυρή πόλη-κράτος, που χάρη στην στρατηγική της θέση, πάνω στους θαλάσσιους δρόμους, τους πλόες προς τον Βορρά και τη Δύση, καθώς και το λιμάνι της, γνώρισε μεγάλη οικονομική και πολιτιστική άνθηση.
Οι σωστικές ανασκαφές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, στο πλαίσιο δημόσιων ή ιδιωτικών έργων, έχουν αποκαλύψει εκτεταμένα αρχαιολογικά κατάλοιπα, όπως τμήματα των τειχών, του οικιστικού ιστού, των νεκροταφείων και του λιμανιού.
Τα παραπάνω αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού που δίνει σημαντικότατες πληροφορίες για τον εντοπισμό και τη συστηματική ανασκαφή του αρχαίου θεάτρου της Λευκάδας.
Η συστηματική ανασκαφή ξεκίνησε το 2017 από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, στην ιδιοκτησία Μικρώνη, ο οποίος έδωσε την συγκατάθεσή του να αρχίσουν οι εργασίες πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας απαλλοτρίωσης.
Σε μόλις πέντε ανασκαφικές περιόδους και μέχρι το 2023 η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε το μεγάλο, εντυπωσιακό θέατρο. Τη διεύθυνση της συστηματικής ανασκαφής έχει η Δρ. Ολυμπία Βικάτου, γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, και τότε Προϊσταμένη της Εφορείας, ενώ στην επιστημονική ομάδα συμμετέχουν οι αρχαιολόγοι Βίβιαν Στάικου και Βαρβάρα Γκιζά, ο τοπογράφος μηχανικός Γεώργιος Λώλος, ο αρχιτέκτων Νίκος Χατζηδάκης και η συντηρήτρια έργων τέχνης Αφροδίτη Τηλιγάδα.
Η ανασκαφή ήταν ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτητική, δεδομένου ότι έπρεπε να απομακρυνθούν πολλά και μεγάλα ελαιόδενδρα, να γίνουν εκτεταμένες αποχωματώσεις, να αποδομηθούν νεότερες κατασκευές και να μετακινηθούν πολλά αρχιτεκτονικά μέλη.
Όπως προσθέτει η ίδια ανακοίνωση, η έρευνα έχει αποκαλύψει κατά το μεγαλύτερο μέρος το κοίλο, την ορχήστρα και τον εύριπο, τις παρόδους, τους αναλημματικούς τοίχους του κοίλου, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος της σκηνής.
Η κατάσταση διατήρησης του μνημείου, ειδικά στο ανώτερο τμήμα του κοίλου, δεν είναι καλή, ως απόρροια της ανθρώπινης δραστηριότητας είτε κατά την αρχαιότητα είτε κατά τους σύγχρονους χρόνους και την καλλιέργεια του ακινήτου. Το θέατρο έχει προσανατολισμό ΒΑ/ΝΔ και χωρίζεται από 13 κλίμακες (πλάτους 0,72-0,78μ.) σε 12 κερκίδες.
Στο χαμηλότερο τμήμα του κοίλου, τα εδώλια και η προεδρία διατηρούνται σε καλύτερη κατάσταση, κυρίως στην κεντρική περιοχή, καθώς σώζονται και οι ασβεστολιθικές πλάκες της κάλυψής τους, οι αναβαθμοί των κλιμάκων και οι πλάκες διαδρόμου.
Το κυρίως θέατρο έχει 21 σειρές εδωλίων, ενώ πάνω από την 21η σειρά υπήρχε πιθανότατα διάζωμα. Ψηλότερα του διαζώματος διαμορφώνονται στον βράχο τρεις σειρές και στο υπόλοιπο επιθέατρο ο βράχος είναι διαμορφωμένος με ενιαία κλίση. Πιθανότατα το επιθέατρο δεν ολοκληρώθηκε. Η χωρητικότητα του θεάτρου στις 24 σειρές ήταν περίπου 3.500 θεατές, ενώ στην πλήρη ανάπτυξή του με το επιθέατρο, εκτιμάται ότι θα χωρούσε περίπου 10.000 με 11.000 θεατές.
Ως προς τη χρονολόγησή του μνημείου, φαίνεται ότι η κατασκευή του άρχισε τον 4ο αι. π.Χ. όπως και άλλα δημόσια κτήρια, όταν η πόλη γνώρισε μεγάλη οικονομική ευημερία και άνθηση. Κατασκευαστικές λεπτομέρειες, ωστόσο, υποδηλώνουν ότι δέχθηκε επεμβάσεις και αργότερα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Η Σάμος στους ανερχόμενους προορισμούς, που θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον των Γερμανών ταξιδιωτών
- Εντοπισμός και συστηματική ανασκαφή του αρχαίου θεάτρου της Λευκάδας
- Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ κηρύσσει εμπορικό πόλεμο στον κόσμο, σφυροκοπώντας Ασία και Ευρώπη
- Στην Ν. Αφρική η Μάιρα Μυρογιάννη για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου και σειρά επαφών
- Μελέτη διαπιστώνει υψηλότερους καρδιακούς θανάτους κατά τους καύσωνες που διαρκούν και τη νύχτα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΛ.ΑΣ.: Σε εξέλιξη τηλεφωνικές απάτες με τη μέθοδο «Caller ID Spoofing»

Η ΕΛΑΣ εφιστά την προσοχή των πολιτών καθώς είναι σε εξέλιξη απάτη με τη μέθοδο «Caller ID Spoofing».
Ειδικότερα, το τελευταίο διάστημα επιτήδειοι, που προσποιούνται ότι τηλεφωνούν εκ μέρους της Διεύθυνσης Δίωξης Κυβερνοεγκλήματος ή συνεργατών της υπηρεσίας, προσπαθούν να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες ή να υποκλέψουν προσωπικά δεδομένα.
Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν γίνει στην ΕΛΑΣ, οι δράστες φαίνεται να πραγματοποιούν κλήσεις από τον τηλεφωνικό αριθμό 2144027860, ο οποίος ανήκει στο τηλεφωνικό κέντρο της Διεύθυνσης Δίωξης Κυβερνοεγκλήματος, αλλά δεν έχει τη δυνατότητα εξερχομένων κλήσεων.
Για να το πετύχουν αυτό, χρησιμοποιούν τη μέθοδο «Caller ID Spoofing», με την οποία, μέσω της χρήσης κυρίως υπηρεσιών Voice over IP (VoIP), παραποιούν τις πληροφορίες που εμφανίζονται στην αναγνώριση κλήσης του παραλήπτη, προκειμένου να πείσουν ότι οι κλήσεις προέρχονται από αξιόπιστους οργανισμούς ή εταιρείες, αποκρύπτοντας ταυτόχρονα την πραγματική τους ταυτότητα.
Στην προκειμένη περίπτωση, επικαλούνται ότι τηλεφωνούν εκ μέρους της Διεύθυνσης Δίωξης Κυβερνοεγκλήματος ή ως συνεργάτες, και προσπαθούν να εξαπατήσουν τους πολίτες, με πρόσχημα ότι υπάρχουν λογαριασμοί στο όνομά τους με κρυπτονομίσματα και ότι θα βοηθήσουν στην ανάκτησή τους.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΛΑΣ καλεί τους πολίτες:
• Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τηλεφωνικές κλήσεις που φαίνεται να προέρχονται από δημόσιους Οργανισμούς ή εταιρείες (π.χ Αστυνομία, Interpol, τράπεζες κ.α.) και ο συνομιλητής ζητά ευαίσθητα προσωπικά ή τραπεζικά δεδομένα.
• Αν δεχθούν μία παρόμοια κλήση ή κατά τη διάρκεια μίας κλήσης υποψιασθούν ότι προσπαθούν να τους εξαπατήσουν, να τερματίσουν αμέσως την κλήση και να επιβεβαιώσουν την αυθεντικότητά της, μέσω του επίσημου κατά περίπτωση φορέα.
• Να ενημερώνουν άμεσα την Αστυνομία, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος τους.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Κυβερνοεγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
• Τηλεφωνικά: 11188
• Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
• Μέσω twitter: @CyberAlertGR
• Μέσω του gov.gr στην ενότητα Πολίτης και Καθημερινότητα/ Καταγγελίες / Καταγγελίες για εγκλήματα κυβερνοχώρου
• Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Η Σάμος στους ανερχόμενους προορισμούς, που θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον των Γερμανών ταξιδιωτών
- Εντοπισμός και συστηματική ανασκαφή του αρχαίου θεάτρου της Λευκάδας
- Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ κηρύσσει εμπορικό πόλεμο στον κόσμο, σφυροκοπώντας Ασία και Ευρώπη
- Στην Ν. Αφρική η Μάιρα Μυρογιάννη για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου και σειρά επαφών
- Μελέτη διαπιστώνει υψηλότερους καρδιακούς θανάτους κατά τους καύσωνες που διαρκούν και τη νύχτα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Υπ. Παιδείας: Οι ημερομηνίες λήξης των μαθημάτων για το τρέχον διδακτικό έτος

Στις 28 και 16 Μαΐου θα λήξουν τα μαθήματα σε γυμνάσια και λύκεια, αντίστοιχα.
Αναλυτικότερα, με απόφαση της υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφίας Ζαχαράκη ορίζεται ως ημερομηνία λήξης των μαθημάτων του διδακτικού έτους 2024-2025:
α. Των ημερησίων και εσπερινών Γυμνασίων, Γυμνασίων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και Γυμνασίων των Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων-Λυκείων (δημόσιων και ιδιωτικών) της χώρας, η 28η Μαΐου 2025, ημέρα Τετάρτη.
β. Των ημερησίων και εσπερινών Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, Λυκείων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και Λυκείων των Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων-Λυκείων (δημόσιων και ιδιωτικών) της χώρας, η 16η Μαΐου 2025, ημέρα Παρασκευή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Η Σάμος στους ανερχόμενους προορισμούς, που θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον των Γερμανών ταξιδιωτών
- Εντοπισμός και συστηματική ανασκαφή του αρχαίου θεάτρου της Λευκάδας
- Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ κηρύσσει εμπορικό πόλεμο στον κόσμο, σφυροκοπώντας Ασία και Ευρώπη
- Στην Ν. Αφρική η Μάιρα Μυρογιάννη για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου και σειρά επαφών
- Μελέτη διαπιστώνει υψηλότερους καρδιακούς θανάτους κατά τους καύσωνες που διαρκούν και τη νύχτα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Συμμετοχή της Ελλάδας με το τραγούδι “Αστερομάτα” και την Klavdia στη EUROVISION 2025

Η Klavdia, με το τραγούδι «Αστερομάτα», θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον 69o Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, που θα διεξαχθεί στη Βασιλεία της Ελβετίας, από 13 έως 17 Μαΐου 2025.
Με κινηματογραφική αισθητική και με στοιχεία από την ελληνική παράδοση, η «Αστερομάτα» μεταφέρθηκε στην οθόνη με ένα βιντεοκλίπ που αποδίδει τους στίχους και τα συναισθήματα που γεννιούνται ακούγοντας το τραγούδι. Μπορείτε να το δείτε εδώ:
Μέσα από πλάνα που παραπέμπουν σε πίνακες ζωγραφικής και κινηματογραφήθηκαν στην Κοζάνη, καθώς και στον εμβληματικό Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, με κυρίαρχη την παρουσία της ελληνικής υπαίθρου και της θάλασσας, εκφράζεται το νόημα του τραγουδιού.
Πρόκειται για ένα τραγούδι με ελληνικό χρώμα, που μιλάει για τον αποχωρισμό σε κάθε του μορφή – τον αποχωρισμό απ’ ό,τι αγαπάμε, από την παιδική μας ηλικία, από έναν τόπο που αφήνουμε πίσω, από μια αγκαλιά που δεν είναι πια κοντά μας. Είναι ένα τραγούδι που ενώνει ανθρώπους και πολιτισμούς, αντλώντας δύναμη από τη βαθιά ρίζα της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.
Το τραγούδι «Αστερομάτα» συνέθεσαν οι Arcade και η Klavdia, ενώ τους στίχους υπογράφουν οι Arcade.

Η Ελλάδα εμφανίζεται στην 7η θέση, στον Β’ Ημιτελικό της Eurovision, στις 15 Μαΐου 2025, διεκδικώντας την πρόκριση στον Μεγάλο Τελικό, που γίνεται αποκλειστικά και μόνο με την ψήφο του κοινού.
Δικαίωμα ψήφου έχουν οι θεατές από τις 16 χώρες που διαγωνίζονται στον Β’ Ημιτελικό: Αυστρία, Λιθουανία, Αρμενία, Μαυροβούνιο, Ελλάδα, Ιρλανδία, Αυστραλία, Λετονία, Τσεχία, Ισραήλ, Μάλτα, Φινλανδία, Δανία, Λουξεμβούργο, Γεωργία, Σερβία.
Επιπλέον, στον Β’ Ημιτελικό μπορεί να ψηφίσει το κοινό από τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, δηλαδή τρεις από τις αποκαλούμενες «Big 5» χώρες που προκρίνονται απευθείας στον Τελικό. Τέλος, δικαίωμα ψήφου έχουν και οι θεατές από χώρες που δεν συμμετέχουν στον διαγωνισμό («Rest Of The World»).
Η Klavdia σε μια διαφορετική ερμηνεία της «Αστερομάτας»
Μια διαφορετική εκτέλεση του τραγουδιού «Αστερομάτα», με το οποίο η Klavdia θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον 69ο Διαγωνισμό της Eurovision, αναρτήθηκε στο επίσημο YouTube κανάλι της διοργάνωσης.
Πρόκειται για την acoustic version του τραγουδιού που παρουσιάζεται στο ειδικό αφιέρωμα της Eurovision υπό τον τίτλο «A Little Bit More».
Απολαύστε το…
Η Ελλάδα εμφανίζεται στην 7η θέση, στον Β’ Ημιτελικό της Eurovision, στις 15 Μαΐου 2025, διεκδικώντας την πρόκριση στον Μεγάλο Τελικό, που γίνεται αποκλειστικά και μόνο με την ψήφο του κοινού.

Δικαίωμα ψήφου έχουν οι θεατές από τις 16 χώρες που διαγωνίζονται στον Β’ Ημιτελικό: Αυστρία, Λιθουανία, Αρμενία, Μαυροβούνιο, Ελλάδα, Ιρλανδία, Αυστραλία, Λετονία, Τσεχία, Ισραήλ, Μάλτα, Φινλανδία, Δανία, Λουξεμβούργο, Γεωργία, Σερβία.
Επιπλέον, στον Β’ Ημιτελικό μπορεί να ψηφίσει το κοινό από τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, δηλαδή τρεις από τις αποκαλούμενες «Big 5» χώρες που προκρίνονται απευθείας στον Τελικό. Τέλος, δικαίωμα ψήφου έχουν και οι θεατές από χώρες που δεν συμμετέχουν στον διαγωνισμό («Rest Of The World»).
Η «Αστερομάτα» είναι ένα τραγούδι με ελληνικό χρώμα, που μιλάει για τον αποχωρισμό σε κάθε του μορφή. Είναι ένα τραγούδι που ενώνει ανθρώπους και πολιτισμούς, αντλώντας δύναμη από τη βαθιά ρίζα της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.
- Η Σάμος στους ανερχόμενους προορισμούς, που θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον των Γερμανών ταξιδιωτών
- Εντοπισμός και συστηματική ανασκαφή του αρχαίου θεάτρου της Λευκάδας
- Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ κηρύσσει εμπορικό πόλεμο στον κόσμο, σφυροκοπώντας Ασία και Ευρώπη
- Στην Ν. Αφρική η Μάιρα Μυρογιάννη για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου και σειρά επαφών
- Μελέτη διαπιστώνει υψηλότερους καρδιακούς θανάτους κατά τους καύσωνες που διαρκούν και τη νύχτα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 5,3% σημείωσαν τον Ιανουάριο τα οδικά τροχαία ατυχήματα

Μείωση 5,3% σημείωσαν τον Ιανουάριο εφέτος τα οδικά τροχαία ατυχήματα, που συνέβησαν σε ολόκληρη τη χώρα και προκάλεσαν τον θάνατο ή τον τραυματισμό ατόμων, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2024, και ανήλθαν σε 697 τον αριθμό.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στα ατυχήματα αυτά καταγράφηκαν 32 νεκροί (μείωση 34,7%), 26 βαριά τραυματίες (μείωση 33,3%) και 773 ελαφρά τραυματίες (μείωση 8,2%).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Η Σάμος στους ανερχόμενους προορισμούς, που θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον των Γερμανών ταξιδιωτών
- Εντοπισμός και συστηματική ανασκαφή του αρχαίου θεάτρου της Λευκάδας
- Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ κηρύσσει εμπορικό πόλεμο στον κόσμο, σφυροκοπώντας Ασία και Ευρώπη
- Στην Ν. Αφρική η Μάιρα Μυρογιάννη για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου και σειρά επαφών
- Μελέτη διαπιστώνει υψηλότερους καρδιακούς θανάτους κατά τους καύσωνες που διαρκούν και τη νύχτα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας συμμετέχουν στην απεργία της 9ης Απριλίου

Στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 9 Απριλίου 2025, από 00.01 ως 24.00, αποφάσισε να συμμετάσχει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ).
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΕΕΚΕ, η οποία και καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν στην απεργία, κατά τη διάρκεια της θα εξυπηρετηθούν μόνον οι κάτωθι πτήσεις για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών του κοινωνικού συνόλου:
Πτήσεις που υπερίπτανται του FIR Αθηνών.
Πτήσεις που μεταφέρουν αρχηγούς κρατών και πρωθυπουργούς.
Πτήσεις της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που μετέχουν σε επιχειρησιακές αποστολές και προγραμματισμένες ασκήσεις.
Πτήσεις αεροσκαφών που αντιμετωπίζουν ασυνήθεις καταστάσεις ή διατελούν σε κατάσταση ανάγκης.
Νοσοκομειακές πτήσεις.
Πτήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας.
Πτήσεις αεροσκαφών έρευνας και διάσωσης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Η Σάμος στους ανερχόμενους προορισμούς, που θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον των Γερμανών ταξιδιωτών
- Εντοπισμός και συστηματική ανασκαφή του αρχαίου θεάτρου της Λευκάδας
- Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ κηρύσσει εμπορικό πόλεμο στον κόσμο, σφυροκοπώντας Ασία και Ευρώπη
- Στην Ν. Αφρική η Μάιρα Μυρογιάννη για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου και σειρά επαφών
- Μελέτη διαπιστώνει υψηλότερους καρδιακούς θανάτους κατά τους καύσωνες που διαρκούν και τη νύχτα
You must be logged in to post a comment Login