Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σαν σήμερα: 42 χρόνια από το θάνατο του Αριστοτέλη Ωνάση

Published

on

Ο Ελληνας μεγιστάνας Αριστοτέλης Ωνάσης γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου του 1906 στη Σμύρνη, σε σχετικά εύπορη για την περιοχή και την εποχή εκείνη οικογένεια. Ήταν το δεύτερο παιδί των γονιών του. Είχε προηγηθεί η Άρτεμις, δυο χρόνια πριν.

Ο πατέρας του Σωκράτης Ωνάσης ήταν ένας από τους πλουσιότερους καπνέμπορους και επιχειρηματίες της Σμύρνης. Η μητέρα του Πηνελόπη Δολόγλου παντρεύτηκε στα 17 της χρόνια, αλλά πέθανε νέα στα 33 της. Έξι μήνες μετά, ο πατέρας του ξαναπαντρεύτηκε την Ελένη, από την οποία ο Αριστοτέλης απέκτησε δύο αδελφές, τη Μερόπη και την Καλλιρρόη.

Με τη Μικρασιατική καταστροφή, ο πατέρας του βρέθηκε στη φυλακή. Η επιχείρησή τους περιήλθε στα χέρια των Τούρκων και η αποθήκη τους κάηκε. Μην έχοντας άλλη επιλογή, ο Αριστοτέλης αποφάσισε να ξενιτευτεί για να αναζητήσει μια καλύτερη τύχη για εκείνον και την οικογένειά του.

Ήταν 16 ετών όταν ο Αριστοτέλης Ωνάσης πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στην Ελλάδα. Αρχικώς έμεινε σε μία υπαίθρια κατασκήνωση και μετά σε δωμάτιο κοντά στην αποβάθρα. Λίγο αργότερα επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη και τον Αύγουστο του 1923 ξεκίνησε με 250 δολάρια για την Αργεντινή.

Στο Μπουένος Άιρες έκανε διάφορες δουλειές: Λαντζιέρης, υπάλληλος σε πλυντήριο, νυχτοφύλακας. Όταν η Βρετανική Τηλεφωνική Εταιρία προσέλαβε ανειδίκευτο προσωπικό πήγε κι αυτός ως νυκτερινός τηλεφωνητής. Κρυφακούγοντας τις συνομιλίες, αποσπούσε χρήσιμες πληροφορίες και τις αξιοποιούσε καταλλήλως. Έτσι, ίδρυσε μια μικρή επιχείρηση εισαγωγής καπνού και κατασκευής σιγαρέτων, την οποία διαφήμιζε πετώντας άδεια πακέτα στους πολυσύχναστους σταθμούς της πόλης.Το 1931 έγινε αναπληρωματικός πρόξενος και το 1932 άρχισε ν’ ασχολείται με τη ναυτιλία. Αρχικά αγόρασε ένα εμπορικό πλοίο 7.000 τόνων, που ήταν διαλυμένο και βυθίστηκε αγκυροβολημένο στο Μοντεβίδεο από φουρτούνα. Στη συνέχεια αγόρασε 6 καναδέζικα πλοία. Τα δυο πρώτα του στόλου του τα ονόμασε «Πηνελόπη Ωνάση» και «Σωκράτης Ωνάσης» προς τιμήν των γονιών του.

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης, εκτός των άλλων ικανοτήτων και χαρισμάτων που είχε, ήταν ικανός για κάτι που πολύ λίγοι στον πλανήτη μπορούν να πουν πως το έχουν: διέθετε ένα σχεδόν αλάθητο ένστικτο, το οποίο τον καθοδηγούσε κατευθείαν στο σημείο όπου υπήρχε μια καινούρια ευκαιρία για εκείνον. Έτσι, διέβλεψε τη βιομηχανική επανάσταση και το ρόλο του πετρελαίου. Παρήγγειλε το πρώτο τάνκερ στον κόσμο, 15.000 τόνων, και το ονόμασε «ΑΡΙΣΤΟΝ». Η άνοδος της ναυτιλίας ήταν αλματώδης και ο Ωνάσης αγόραζε διαρκώς νέα μεγαλύτερα τάνκερ.Στη δουλειά του συνέχεια επινοούσε νέα κόλπα. Υπέγραφε μεταφορές κάρβουνου με πλοία που δεν είχε, μεταφορές πετρελαίου με πλοία που ακόμα δεν είχαν ναυπηγηθεί. Παρ’ όλα αυτά, μεγάλες εταιρίες πετρελαίου, όπως η Μόμπιλ, η Σοκόνι και η Τεξάκο, προτιμούσαν να υπογράφουν μακροπρόθεσμα σταθερά συμβόλαια μαζί του, παρά να πονοκεφαλιάζουν με άλλους.

Το 1957 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τον ενθάρρυνε να αναλάβει τη μικρή επιζήμια αεροπορική εταιρία Τ.Α.Ε. Την απέκτησε για 2.000.000 δολάρια, τη μετέτρεψε σε «Ολυμπιακή Αεροπορία» και την ανέπτυξε σε αεροπορική εταιρεία των πέντε Ηπείρων. Ήδη είχε περί τις 70 εταιρίες σ’ όλο τον κόσμο, όλοι τον πρόσεχαν, τον θαύμαζαν και τον ζήλευαν. Όταν πίστεψε ότι κατόρθωσε όσα ήθελε, αγόρασε τον Σκορπιό, ένα νησάκι στο Ιόνιο, το οποίο μετέβαλε σε θερινή διαμονή του.

Το 1958 συνάντησε τη διάσημη ελληνίδα σοπράνο Μαρία Κάλλας. Η γνωριμία τους αυτή εξελίχθηκε τα επόμενα χρόνια σ’ ένα φλογερό ειδύλλιο, που ποτέ όμως δεν κατέληξε σε γάμο. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης παντρεύτηκε για δεύτερη φορά στις 20 Οκτωβρίου του 1968 με την Ζακλίν (Τζάκυ) Μπουβιέ, μετά τη δολοφονία του συζύγου της Τζον Κένεντι. Είχαν γνωριστεί αρκετά χρόνια πριν, όταν ο Ωνάσης είχε συστήσει τον τότε γερουσιαστή της Μασαχουσέτης στον Τσόρτσιλ ως έναν ικανό πολιτικό που είχε τα προσόντα να εξελιχθεί σε πρόεδρο των ΗΠΑ.

Από τη ζωή του έλληνα μεγιστάνα πέρασαν κατά καιρούς πολλές ακόμα διάσημες γυναίκες, όπως η Τζεραλίν Σπερκλς -βαθύπλουτη κληρονόμος περιουσίας ζάχαρης που εθεωρείτο η πιο όμορφη γυναίκα στον κόσμο, η Εύα Περόν, η Μέριλιν Μονρόε, η Γκλόρια Σουανσόν και η Γκρέτα Γκάρμπο.

Η αντίστροφη μέτρηση για τον Αριστοτέλη Ωνάση άρχισε στις 22 Ιανουαρίου του 1973, όταν ο γιος του Αλέξανδρος τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη συντριβή του αεροσκάφους του στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Τα τραύματα στον εγκέφαλο ήταν σοβαρότατα κι έπειτα από ιατρική σύσκεψη και με τη συγκατάθεση του πατέρα του οι γιατροί αφαίρεσαν τη μηχανική υποστήριξη. Ο ίδιος δεν πίστεψε ποτέ ότι ο μοναχογιός του σκοτώθηκε σε ατύχημα και πρόσφερε 1 εκατομμύριο δολάρια σε όποιον έδινε πληροφορία ότι επρόκειτο για σαμποτάζ.

Το Δεκέμβριο του 1973, με την πτώση της παγκόσμιας αγοράς τάνκερ, οι ζημίες για τον Αριστοτέλη Ωνάση ανέρχονταν σε 12,5 εκατομμύρια δολάρια. Το διυλιστήριο στο Νιου Χαμσάιρ έκλεισε και στις 15 Ιανουαρίου του 1975 επέστρεψε την «Ολυμπιακή Αεροπορία» στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος την εθνικοποίησε.

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης είχε ήδη χάσει κάθε ενδιαφέρον για τη ζωή. Προσβλήθηκε από μυασθένεια, μία νόσο που σιγά – σιγά εξασθενεί το μυϊκό σύστημα, κι αποσύρθηκε στο ιδιωτικό του νησί, τον Σκορπιό. Οι καλύτεροι γιατροί του κόσμου δυστυχώς δε μπόρεσαν να κάνουν τίποτε για τον άλλοτε παντοδύναμο Σμυρνιό, που τελικά έσβησε στις 15 Μαρτίου του 1975, στο Αμερικανικό Νοσοκομείο του Παρισιού.

Μοναδική κληρονόμος της αμύθητης περιουσίας του σήμερα είναι η εγγονή του Αθηνά, γόνος της Χριστίνας Ωνάση και του Τιερί Ρουσέλ. Η μοναχοκόρη του Αριστοτέλη Ωνάση βρέθηκε νεκρή το 1988 στο μπάνιο της, με αδιευκρίνιστα τα αίτια του θανάτου της. Η μητέρα των παιδιών του Τίνα βρέθηκε επίσης νεκρή στο κρεβάτι της, λόγω υπερβολικής χρήσης βαρβιτουρικών, ενώ η δεύτερη σύζυγός του Τζάκι πέθανε το 1994 από καρκίνο.

Πηγή: sansimera.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αστρονόμοι εντόπισαν έναν βραχώδη εξωπλανήτη με “ουρά κομήτη” που αποσυντίθεται

Published

on

Από

Ο πλανήτης είναι ο κοντινότερος από τους τέσσερις στο ηλιακό μας σύστημα και δίνει στους επιστήμονες μια μοναδική ευκαιρία να μάθουν τι συμβαίνει σε αυτούς τους καταδικασμένους κόσμους. Photo credits: Karim-Ulric / pixabay

Αστρονόμοι παρατήρησαν έναν μικρό, βραχώδη πλανήτη που περιστρέφεται σε τροχιά επικίνδυνα κοντά στο αστέρι του και διαλύεται καθώς η επιφάνειά του εξαερώνεται λόγω της υψηλής θερμοκρασίας, αφήνοντας πίσω του μια ουρά από ορυκτή σκόνη που θυμίζει κομήτη.

Από τη δεκαετία του 1990 έχουν ανακαλυφθεί περίπου 5.800 πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος, οι αποκαλούμενοι εξωπλανήτες. Από αυτούς, μόνο τέσσερις έχουν παρατηρηθεί να αποσυντίθενται σε τροχιά, όπως αυτός.

Ο πλανήτης είναι ο κοντινότερος από τους τέσσερις στο ηλιακό μας σύστημα και δίνει στους επιστήμονες μια μοναδική ευκαιρία να μάθουν τι συμβαίνει σε αυτούς τους καταδικασμένους κόσμους.



Οι ερευνητές παρατήρησαν τον πλανήτη BD+05 4868 Ab ενώ σταδιακά γίνεται σκόνη, αφήνοντας, με κάθε περιφορά του γύρω από το αστέρι του, μια ποσότητα υλικού ίση με τον όγκο του όρους Έβερεστ. Η ουρά από σκόνη που αφήνει πίσω του – μήκους 9 εκατομμυρίων χιλιομέτρων – καλύπτει σε μήκος το ημικύκλιο του αστεριού,

Ο πλανήτης υπολογίζεται ότι έχει μέγεθος περίπου μεταξύ του δικού μας Ερμή και της Σελήνης. Βρίσκεται στον αστερισμό του Πήγασου και απέχει περίπου 140 έτη φωτός από τη Γη.

Ένα έτος φωτός είναι η απόσταση που καλύπτει το φως μέσα σε έναν χρόνο, δηλαδή 9,5 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα.

Το αστέρι του BD+05 4868 Ab είναι ένας πορτοκαλί νάνος. Είναι μικρότερο, ψυχρότερο και όχι τόσο λαμπρό όσο ο Ήλιος: έχει περίπου το 70% της μάζας και της διαμέτρου του Ήλιου και περίπου το 20% της φωτεινότητάς του.



Ο πλανήτης κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω του κάθε 30,5 ώρες, σε απόσταση περίπου 20 φορές μικρότερη από αυτήν από την οποία απέχει ο Ερμής από τον Ήλιο.

Στην επιφάνεια του πλανήτη υπολογίζεται ότι η θερμοκρασία φτάνει τους 1.600 βαθμούς Κελσίου, λόγω της εγγύτητάς του στο αστέρι. Ως αποτέλεσμα, η επιφάνεια έχει ήδη μετατραπεί σε μάγμα, σε λιωμένο βράχο.

«Αναμένουμε ότι ο πλανήτης θα γίνει σκόνη μέσα στο επόμενο ένα εκατομμύριο χρόνια ή κάπου εκεί», είπε ο Μαρκ Χον, μεταδιδακτορικός ερευνητής και βασικός συγγραφέας της μελέτης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βρετανία: Η κυβέρνηση εξετάζει νέα μέτρα για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο

Published

on

Από

Η πρόταση προέκυψε εν μέσω ανησυχίας σχετικά με το πώς η "εθιστική" φύση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης διαταράσσει τον ύπνο, τις σχολικές επιδόσεις και την οικογενειακή ζωή. Photo credits: Pexels / pixabay

Η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει νέα μέτρα για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο, όπως η απαγόρευση πρόσβασης σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για κάποιες ώρες, αποκάλυψε ο υπουργός Επιστήμης, Καινοτομίας και Τεχνολογίας Πίτερ Κάιλ.

Οπως είπε ο Κάιλ στη Daily Telegraph, “εξετάζει με μεγάλη προσοχή” την επιβολή ώρας έναρξης απαγόρευσης στο TikTok στις 22:00 για χρήστες κάτω των 16 ετών και την εξεύρεση εργαλείων για τους γονείς ώστε να διακόπτουν την πρόσβαση σε προκαθορισμένη ώρα.

Η πρόταση προέκυψε εν μέσω ανησυχίας σχετικά με το πώς η “εθιστική” φύση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης διαταράσσει τον ύπνο, τις σχολικές επιδόσεις και την οικογενειακή ζωή.

Ο Κάιλ είπε ότι εξετάζει τις επιλογές για την επιβολή του μέτρου με βάση τον Νόμο για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο έπειτα από τη δημοσίευση από την ρυθμιστική αρχή των μέσων ενημέρωσης Ofcom του κώδικα για την προστασία δεδομένων των παιδιών.



Ο υπουργός επισήμανε ότι “θα ενθαρρύνει την Ofcom να χρησιμοποιήσει στον απόλυτο βαθμό τις εξουσίες της” ώστε να επιβάλλονται πρόστιμα στις εταιρείες μέσων ενημέρωσης και να φυλακίζονται οι παραβάτες.

Ο Νόμος για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο άρχισε να τίθεται σε ισχύ τον περασμένο μήνα και απαιτεί από τις πλατφόρμες να τηρούν νέους κώδικες πρακτικής, τους οποίους έχει θέσει η Ofcom, ώστε να είναι ασφαλείς οι ανήλικοι χρήστες στο διαδίκτυο.



Είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση από το Ίδρυμα Παρακολούθησης του Ιντερνετ (IWF) – το οποίο εντοπίζει και συμβάλλει στην απομάκρυνση επικίνδυνων εικόνων από το διαδίκτυο – 291.273 περιστατικών με εικόνες από σεξουαλική κακοποίηση παιδιών μέσα στο 2024.

Στην ετήσια έκθεσή του το Ίδρυμα ανέφερε ότι έχει εντοπίσει αυξανόμενο αριθμό περιπτώσεων που συνοδεύονται από απειλές, μεταξύ των οποίων και περιεχόμενο σεξουαλικής κακοποίησης με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, εκβιασμούς που περιλαμβάνουν υλικό σεξουαλικής φύσης (sextortion) και κακόβουλη διανομή γυμνών εικόνων ή εικόνων σεξουαλικού περιεχομένου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – dpa – AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το πρόγραμμα του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη

Published

on

Από

Πηγή φωτογραφίας: Νικολέττα Τσιτσανούδη Μαλλίδη

Στο Μουσείο Μπενάκη και με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων από τον χώρο της πολιτικής, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της δημοσιογραφίας, παρουσιάζεται επίσημα την Τρίτη 29 Απριλίου, στις 7 το απόγευμα, το πρόγραμμα του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ», που για δεύτερη χρονιά θα πραγματοποιηθεί στη Βοστώνη, με θέμα αυτή τη φορά τα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης.

Στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης θα παρουσιαστεί και ο συλλογικός τόμος με τα πρακτικά της περυσινής διοργάνωσης «Η διάδοση της ελληνικής γλωσσικής κληρονομιάς. Τα πρακτικά της Βοστώνης».

Δημοσιογράφοι από 50 και πλέον μέσα ενημέρωσης της Ελλάδας και της ελληνικής διασποράς, πανεπιστημιακοί ερευνητές από δεκάδες Πανεπιστήμια από όλη την υφήλιο και κορυφαίοι καλλιτέχνες και διανοούμενοι, πρόκειται να δώσουν το «παρών» στις εργασίες του 11ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» από 24-29 Μαΐου στo Maliotis Cultural Center of Holy Cross στη Βοστώνη.

Η διοργάνωση φέρει φέτος τον ειδικότερο τίτλο: «Ομογενειακά μέσα ενημέρωσης: προκλήσεις και προοπτικές για την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό». Το πρόγραμμα, το οποίο θα προσφερθεί δωρεάν, θα εστιάσει στα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης και την προσφορά τους στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, και πρόκειται να εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο ομογενειακό φόρουμ των ΜΜΕ, δεδομένου ότι θα συμμετέχουν ιδιοκτήτες, διευθυντές και εκπρόσωποι εφημερίδων, ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, ενημερωτικών ιστοσελίδων από την Ευρώπη, τη Βόρεια και Νότια Αμερική, την Ασία, την Αφρική και την Αυστραλία.

Πηγή φωτογραφίας: Νικολέττα Τσιτσανούδη Μαλλίδη

Το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο θα φιλοξενήσει επίσης έκθεση σκίτσων 3 διακεκριμένων Ελλήνων σκιτσογράφων, των Ηλία Μακρή, Ανδρέα Πετρουλάκη, Στάθη Σταυρόπουλου, μια ελληνική «νηοπομπή» που θα ξεκινήσει από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και θα διασχίσει τον Ατλαντικό για να απευθυνθεί στη διασπορά. Αναλυτικά:

Η εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη – Ομιλητές

Η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος, με την ευγενική υποστήριξη του Μουσείου Μπενάκη, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29 Απριλίου 2025 και ώρα 7 μ.μ. στο Αίθριο του Μουσείου Μπενάκη (Βασιλίσσης Σοφίας και Κουμπάρη) και την οργανώνουν το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ», το Maliotis Cultural Center of Hellenic College Holy Cross και η Κάπα Εκδοτική από την οποία κυκλοφορεί ο συλλογικός τόμος των πρακτικών της Βοστώνης.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι κ.κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, π. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ακαδημαϊκός, Επίτιμος Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γιάννης Λοβέρδος, Υφυπουργός Εξωτερικών, Άννα Μπατιστάτου, Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγήτρια Ιατρικής και ο κ. Γιάννης Μπέζος, ηθοποιός, σκηνοθέτης. Το καλωσόρισμα θα κάνει ο Δρ. Γιώργης Μαγγίνης, Επιστημονικός Διευθυντής Μουσείου Μπενάκη.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο κ. Ιωάννης Ιωσήφ Πλακιωτάκης, Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτής Λασιθίου, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος (βιντεοσκοπημένος χαιρετισμός), η κ. Μάιρα Μυρογιάννη, Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Χάρης Δούκας, Δήμαρχος Αθηναίων, η κ. Αντωνία Μοροπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια Πολυτεχνείου, Μέλος Διοίκησης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αντιπρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, η κ. Αικατερίνη Πλακίτση, Καθηγήτρια, Μέλος Συμβουλίου Διοίκησης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και η κ. Κατερίνα Ναυπλιώτη Παναγοπούλου, Πρέσβης εκ Προσωπικοτήτων, π. Πρέσβης της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Πρόεδρος «Καλλιπάτειρας». Για το συλλογικό έργο «Η διάδοση της ελληνικής γλωσσικής κληρονομιάς. Τα πρακτικά της Βοστώνης» θα μιλήσουν οι επιμελητές του τόμου κ.κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη Μαλλίδη, Καθηγήτρια, Κοσμήτωρ Σχολής Επιστημών Αγωγής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Διευθύντρια Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου και Νίκος Μαθιουδάκης, Μεταδιδάκτωρ Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, μέλος ΣΕΠ Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Πηγή φωτογραφίας: Νικολέττα Τσιτσανούδη Μαλλίδη

Βραβεύσεις

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Οργανωτική Επιτροπή του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου θα τιμήσει για την συνεισφορά και το έργο τους στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού την κ. Χρυσούλα Κουρκουντή, Εκτελεστική Διευθύντρια του Maliotis Cultural Center και τον κ. Γιώργο Μ. Καντώνη, π. Πρόεδρο του Hellenic College Holy Cross. Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα κάνει ο Δρ. Κώστας Λασκαράτος, Δημοσιογράφος – Διευθυντής Τετράδια Πολιτισμού. Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα «Ρόδο Αμάραντο», στο πλαίσιο του έτους Μίκη Θεοδωράκη από τους κ.κ. Άννα Μπιθικώτση και Σωτήρη Δογάνη. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με λιτή δεξίωση στο εστιατόριο του Μουσείου, προσφορά του εκπαιδευτικού οργανισμού «Θεμιστοκλής».

Οι διοργανωτές του προγράμματος της Βοστώνης

Το 11ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο οργανώνεται από το Εργαστήριο Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, ΜΜΕ και Εκπαίδευσης του Π.Τ.Ν. της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Maliotis Cultural Center of Hellenic College Holy Cross της Βοστώνης και με τη συμμετοχή του Τμήματος Ελληνικής Παιδείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, του Greek Applied Linguistics Association, του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, της Study in Greece, του Center for Hellenic Studies του University of Chicago, της Fondazione Vexillum και της Hellenic Association of Political Scientists. Θα πραγματοποιηθεί στο Maliotis Cultural Center στο Brookline και θα υλοποιηθεί μέσω του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, καθώς και υπό την αιγίδα και με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών. Το πρόγραμμα έχει ενταχθεί στο στρατηγικό σχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό (2024-2027).


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διάστημα: Ο πολλά υποσχόμενος πλανήτης K2-18b για πιθανή ύπαρξη ζωής

Published

on

Από

Ο Γαλαξίας μας, ένας από τους 170 δισεκατομμύρια γαλαξίες σε όλο το Σύμπαν, υπάρχει εδώ και περίπου 10 δισεκατομμύρια χρόνια και αριθμεί περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια αστέρια. Photo credits: Terranaut / pixabay

Οι επιστήμονες αναρωτιούνται εδώ και πολλά χρόνια γιατί είναι τόσο δύσκολη η αναζήτηση εξωγήινης ζωής, πιθανά ίχνη της οποίας βρέθηκαν, σύμφωνα με τους αστρονόμους, σε έναν πολύ μακρινό εξωπλανήτη.

Μια αμερικανοβρετανική ομάδα επιστημόνων εντόπισε στην ατμόσφαιρα του πλανήτη K2-18b, που απέχει 124 έτη φωτός από τη Γη, «τα πιο υποσχόμενα μέχρι σήμερα» χημικά ίχνη μιας πιθανής ύπαρξης ζωής. Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους πάντως, μένει να επιβεβαιωθούν.

Ο Γαλαξίας μας, ένας από τους 170 δισεκατομμύρια γαλαξίες σε όλο το Σύμπαν, υπάρχει εδώ και περίπου 10 δισεκατομμύρια χρόνια και αριθμεί περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια αστέρια.

Θα μπορούσε επομένως, μόνο αυτός, να φιλοξενεί ιλιγγιώδη αριθμό δυνητικά κατοικήσιμων πλανητών.

«Πού είναι λοιπόν όλοι αυτοί;» ήταν ακριβώς το ερώτημα που έθεσε το 1950 ο φυσικός Ενρίκο Φέρμι, συζητώντας με συναδέλφους του, στο διάλειμμα για φαγητό, για την «απουσία ύπαρξης στοιχείων».



Σύμφωνα με το «παράδοξο του Φέρμι», έχοντας στη διάθεσή του αρκετό χρόνο, «κάθε εξωγήινο είδος θα έπρεπε στο τέλος να αποκτήσει τον δικό του Έλον Μασκ που θα πήγαινε να αποικίσει το διπλανό αστέρι», εξήγησε ο Τζέισον Ράιτ, ο διευθυντής του κέντρου ερευνών για την εξωγήινη νοημοσύνη στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας.

Με βάση ένα βιβλίο που εκδόθηκε το 2015, έχουν προταθεί τουλάχιστον 75 υποθετικές λύσεις στο «παράδοξο» αυτό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα μέλη της Ακαδημίας Κινηματογράφου θα υποχρεώνονται να βλέπουν τις ταινίες πριν τις βραβεύσουν με Όσκαρ

Published

on

Από

Ο νέος κανονισμός θα εφαρμοστεί στην επόμενη απονομή, την 98η, που είναι προγραμματισμένη για τις 15 Μαρτίου 2026. Photo credits: analogicus / pixabay

Η Ακαδημία Κινηματογράφου που απονέμει τα βραβεία Όσκαρ ανακοίνωσε ότι τροποποιεί τους κανόνες της ώστε να υποχρεώνει τα μέλη της να παρακολουθούν όλες τις ταινίες που είναι υποψήφιες σε μια κατηγορία, εάν θέλουν να ψηφίσουν σε αυτήν.

Ο νέος κανονισμός θα εφαρμοστεί στην επόμενη απονομή, την 98η, που είναι προγραμματισμένη για τις 15 Μαρτίου 2026.

Μέχρι τώρα, οι ψηφοφόροι όφειλαν απλώς να πιστοποιήσουν «ορκιζόμενοι στην τιμή τους» ότι έχουν δει τις ταινίες. Όμως στην πραγματικότητα ορισμένοι επέλεγαν ταινίες χωρίς να τις έχουν παρακολουθήσει, απλώς επειδή ήταν στην επικαιρότητα.



Για τις ταινίες που διεκδικούν το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, τα στούντιο κάθε χρόνο κάνουν ευρείες διαφημιστικές εκστρατείες, με ιδιωτικές και δημόσιες προβολές, τις παρουσιάζουν σε φεστιβάλ, κάποιες φορές και παρουσία των συντελεστών που απαντούν σε ερωτήσεις του κοινού, ώστε να διασφαλίσουν ότι τα μέλη της Ακαδημίας θα δουν τις παραγωγές τους. Αυτό όμως δεν γίνεται για όλες τις κατηγορίες βραβείων.

Η Ακαδημία δεν διευκρίνισε πώς θα εξακριβώνει αν τα μέλη της έχουν δει όλες τις ταινίες μιας κατηγορίας.



Σύμφωνα με το Hollywood Reporter, ενδέχεται να παρακολουθεί ποιες ταινίες βλέπει ο καθένας χάρη στην πλατφόρμα streaming που προορίζεται μόνο για τα μέλη της. Όσοι είδαν την ταινία αλλού, σε κάποιο φεστιβάλ ή σε κάποιον κινηματογράφο, θα πρέπει να συμπληρώνουν ένα ερωτηματολόγιο που αναφέρει πότε και πού έγινε αυτό, λέει το περιοδικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ υστερούν στις υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Published

on

Από

Ο αριθμός των φορτιστών τριπλασιάστηκε τα τελευταία τρία χρόνια, δίνοντας τη δυνατότητα φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης. Photo credits: andreas160578 / pixabay

Η έλλειψη υποδομών φόρτισης αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτών που θέλουν να μεταβούν στην ηλεκτροκίνηση.

Αν και οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, έχουν μείνει πίσω στους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, εντούτοις έχουν γίνει άλματα στην ανάπτυξη των υποδομών.

Ο αριθμός των φορτιστών τριπλασιάστηκε τα τελευταία τρία χρόνια, δίνοντας τη δυνατότητα φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης.



Ο αριθμός των ταχυφορτιστών αυξήθηκε κατά 4,5 φορές τα τελευταία χρόνια, αλλά ακόμη οι φορτιστές είναι μικρής ισχύος, ενώ τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν τεχνολογία που μπορούν να δεχτούν φόρτιση από μεγάλους σε ισχύ ταχυφορτιστές.

Αναλύοντας τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μεταφορών και Περιβάλλοντος, ήδη οκτώ χώρες έχουν εκπληρώσει τους στόχους τους για το 2025, ενώ πολλές βρίσκονται κοντά στην εκπλήρωση του στόχου του 2026 (η Ελλάδα βρίσκεται κοντά σε αυτήν την κατηγορία).

Ωστόσο, το δίκτυο φόρτισης της ΕΕ χρειάζεται τετραπλασιασμό έως το 2030 για να μπορεί να καλύψει χωρίς πρόβλημα τις ανάγκες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Πολλές χώρες της Ανατολικής και της Νότιας Ευρώπης έχουν, σε σχέση με τον αριθμό των ηλεκτρικών οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους, περισσότερη διαθέσιμη ισχύ φόρτισης από τις κάποιες χώρες της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης.



Υπενθυμίζεται, ότι ήδη έχουν οριστεί κόμβοι γρήγορης φόρτισης για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, οι οποίοι είναι απαραίτητοι κάθε 60 χιλιόμετρα κατά μήκος των αυτοκινητόδρομων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis