Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Το διαμάντι-τέρας που θα βοηθήσει ένα φτωχό λαό (vid)

Published

on

Πολύ τυχερός ήταν ένας πάστορας στην Σιέρα Λεόνε αφού ανακάλυψε το μεγαλύτερο ατόφιο διαμάντι που έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια!

Ο ιερέας που βρήκε το διαμάντι το παρέδωσε στην κυβέρνηση δηλώνοντας πως ελπίζει να βοηθήσει τον λαό που ζει σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας.

Το διαμάντι που βρήκε ο Εμανουέλ Μομό στο χωριό Γιακαντού στα ανατολικά της χώρας είναι 706 καρατίων!

Το διαμάντι, που είναι λίγο μικρότερο από μια μπάλα χόκεϊ, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην ιστορία της Σιέρα Λεόνε. Το 1972 μεταλλωρύχοι είχαν βρει ένα διαμάντι 968,9 καρατίων, το οποίο είχε τότε πωληθεί για 2,5 εκατ. δολάρια.

Ο εμφύλιος πόλεμος στην χώρα τελείωσε το 2002 και παρά τον πλούτο της σε διαμάντια, παραμένει μια από τις πιο φτωχές του κόσμου.

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το θερμότερο καλοκαίρι από τότε που ξεκίνησαν να τηρούνται αρχεία βίωσε η Ιαπωνία

Published

on

Από

Photo credits: DeltaWorks / pixabay

Η Ιαπωνία βίωσε το θερμότερο καλοκαίρι της φέτος από τότε που ξεκίνησαν να τηρούνται αρχεία, παρόμοιο με εκείνο που παρατηρήθηκε το 2023, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Η μέση θερμοκρασία μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου κατέγραψε απόκλιση μεγαλύτερη από 1,76 βαθμό Κελσίου σε σύγκριση με τη μέση τιμή για την ίδια περίοδο, το υψηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησαν οι στατιστικές το 1898, ανέφερε η Υπηρεσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η όγδοη πτήση διαστημικού τουρισμού της Blue Origin

Published

on

Από

Η Blue Origin έχει πλέον μεταφέρει 43 ανθρώπους στο διάστημα, μεταξύ αυτών τον ίδιο τον Τζεφ Μπέζος. Photo credits: Placidplace / pixabay

Η Blue Origin μετέφερε έξι λάτρεις της περιπέτειας στο διάστημα, κατά τη διάρκεια μιας σύντομης μετ’ επιστροφής πτήσης σήμερα, μεταξύ αυτών τη μικρότερη σε ηλικία γυναίκα που έχει ποτέ ταξιδέψει σε ύψος άνω των 100 χιλιομέτρων.

Αυτή η αποστολή, που ονομάζεται NS-26, ήταν η όγδοη κατά σειρά επανδρωμένη διαστημική πτήση της εταιρείας που ίδρυσε ο δισεκατομμυριούχος Τζεφ Μπέζος, ο οποίος επιδιώκει να καθιερωθεί στον τομέα των σύντομων υποτροχιακών πτήσεων.

Ο μικρός πύραυλος New Shepard απογειώθηκε λίγο μετά τις 08.00 τοπική ώρα από το δυτικό Τέξας, ενώ η πτήση διήρκησε 10 λεπτά.



Η Κάρσεν Κίτσεν, μια 21χρονη φοιτήτρια έγινε η νεαρότερη γυναίκα που πέρασε τη γραμμή Κάρμαν, η οποία σηματοδοτεί σε ύψος 100 χιλιομέτρων το σύνορο του διαστήματος, σύμφωνα με μια διεθνή συνθήκη.

Μεταξύ του πληρώματος βρίσκονταν επίσης ο Ρομπ Φερλ, ο πρώτος ερευνητής που έχει λάβει χρηματοδότηση από τη Nasa, ο οποίος έζησε την εμπειρία μιας ιδιωτικής υποτροχιακής πτήσης, σύμφωνα με την Blue Origin.

Αυτή ακριβώς η εμπειρία αναμένεται να βοηθήσει στο να κατανοηθεί καλύτερα ο τρόπος με τον οποίο τα γονίδια των φυτών αντιδρούν σε ένα περιβάλλον όπου η βαρύτητα είναι περιορισμένη.

Η Blue Origin έχει πλέον μεταφέρει 43 ανθρώπους στο διάστημα, μεταξύ αυτών τον ίδιο τον Τζεφ Μπέζος, κατά τη διάρκεια της πρώτης επανδρωμένης πτήσης του New Shepard τον Ιούλιο του 2021.

Η τιμή του εισιτηρίου δεν έχει αποκαλυφθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με έντονο ελληνικό ενδιαφέρον ξεκίνησε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας

Published

on

Από

Photo credits: onkelglocke / pixabay

Με την ταινία «Beetlejuice Beetlejuice» του Τιμ Μπάρτον, άνοιξε η αυλαία του 81ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας (28/8- 7/9), με τη φετινή διοργάνωση να υπόσχεται λάμψη και μία «έκρηξη» από αστέρες στο κόκκινο χαλί της, οι οποίοι πέρυσι απουσίαζαν λόγω της απεργίας της ένωσης των Αμερικανών ηθοποιών.

Αντζελίνα Τζολί, Μόνικα Μπελούτσι, Χοακίν Φίνιξ, Ντάνιελ Κρεγκ, Lady Gaga, Μπραντ Πιτ, Τζορτζ Κλούνεϊ, Κέιτ Μπλάνσετ, Νικόλ Κίντμαν, Τίλντα Σουίντον, Τζούλιαν Μουρ, Τζουντ Λο, Σιγκούρνι Γουίβερ, είναι μόνο κάποια από τα μεγάλα ονόματα που θα βρεθούν στο Λίντο.

Η φετινή διοργάνωση αναμένεται συναρπαστική. Είκοσι μία ταινίες είναι υποψήφιες για τον Χρυσό Λέοντα, το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ, εκ των οποίων πολλές θεωρούνται ήδη arthouse διαμαντάκια.



Η φετινή διοργάνωση παρουσιάζει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη συμμετέχει στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ με τη διασκευή του αριστουργηματικού μυθιστορήματος του Τζιμ Κρέις, «Harvest», και ο Αλέξανδρος Αβρανάς διαγωνίζεται στο τμήμα Ορίζοντες με τη νέα του ταινία με τίτλο «Quiet Life».

Και οι δύο ταινίες, οι οποίες κάνουν παγκόσμια πρεμιέρα στη Μόστρα, είναι διεθνείς συμπαραγωγές με συμμετοχή και της Ελλάδας. Έχουν επίσης ενταχθεί στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα μειοψηφικής συμπαραγωγής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, το οποίο ενισχύει την εξωστρέφεια των Ελλήνων και Ελληνίδων δημιουργών και παραγωγών.

Στο τμήμα Ορίζοντες, ένας ακόμη Έλληνας – ο σκηνοθέτης Χρήστος Νίκου συμμετέχει, ως μέλος της κριτικής επιτροπής. Επίσης, η νέα ταινία του Πάμπλο Λαραΐν, «Maria», που βρίσκεται ανάμεσα στις ταινίες του επίσημου διαγωνιστικού προγράμματος, είναι μία ελληνική συμπαραγωγή της Heretic.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χειμερινές θερμοκρασίες… ρεκόρ καταγράφονται στην Αυστραλία

Published

on

Από

Ο χειμώνας στην Αυστραλία διαρκεί από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο. Photo credits: mslouwright / pixabay

Η Αυστραλία κατέγραψε χειμερινές θερμοκρασίες ρεκόρ, με τον υδράργυρο να αγγίζει τους 41,6 βαθμούς Κελσίου σε ένα τμήμα των βορειοδυτικών ακτών της χώρας, ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της Αυστραλίας.

Αυτή η θερμοκρασία υπερβαίνει κατά 0,4 βαθμούς Κελσίου το προηγούμενο ρεκόρ και καταγράφηκε τη Δευτέρα, στο στρατόπεδο του Γιάμπι Σάουντ στις 15.37 τοπική ώρα, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Πρόκειται για «τη μεγαλύτερη θερμοκρασία του μήνα Αυγούστου για το σύνολο της Αυστραλίας» και ένα «νέο ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας για έναν χειμερινό μήνα στην Αυστραλία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος Τύπου του Μετεωρολογικού Γραφείου της χώρας.

Αν και το ρεκόρ έχει «προσωρινά επιβεβαιωθεί», οι επιστήμονες πρέπει να επαληθεύσουν ότι δεν πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας τοπικής ανωμαλίας, προτού εγγραφεί επισήμως στα μητρώα των ρεκόρ.



Το προηγούμενο ρεκόρ των 41,2 βαθμών Κελσίου καταγράφηκε τον Αύγουστο του 2020 στο Γουέστ Ρόεμπακ (βορειοδυτικά).

Ο χειμώνας στην Αυστραλία διαρκεί από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο.

Περίπου το 18% της αυστραλιανής επικράτειας είναι έρημος και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες είναι συχνές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους στις εύκρατες ζώνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟΗΕ: «Παγκόσμιο SOS» για την άνοδο του επιπέδου της θάλασσας στον Ειρηνικό

Published

on

Από

Το αχανές σύνολο από ηφαιστειογενή νησιά και ατόλες κοραλλιών, με χαμηλό υψόμετρο, απειλείται από την άνοδο του επιπέδου της θάλασσας. Photo credits: Dimhou / pixabay

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, εξέπεμψε «παγκόσμιο SOS» για την άνοδο του επιπέδου της θάλασσας στον Ειρηνικό Ωκεανό, στο πλαίσιο του Φόρουμ των Νήσων του Ειρηνικού, στη Νουκουαλόφα.

«Βρίσκομαι στα (νησιά) Τόνγκα για να εκπέμψω παγκόσμιο SOS – Save our Seas (σ.σ.«σώστε τις θάλασσές μας») – εξαιτίας της ανόδου του επιπέδου της θάλασσας. Παγκόσμια καταστροφή θέτει σε κίνδυνο αυτόν τον παράδεισο του Ειρηνικού», είπε ο κ. Γκουτέρες, παρουσιάζοντας επιστημονική έκθεση που αποκαλύπτει ότι το επίπεδο της θάλασσας στην περιοχή αυτή του πλανήτη ανεβαίνει πολύ ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο.



Τα νησιά του Ειρηνικού, αραιοκατοικημένα, χωρίς βαριές βιομηχανίες, εκλύουν αθροιστικά λιγότερο από το 0,02% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Το αχανές σύνολο από ηφαιστειογενή νησιά και ατόλες κοραλλιών, με χαμηλό υψόμετρο, απειλείται από την άνοδο του επιπέδου της θάλασσας.

Σύμφωνα με νέα έκθεση, το επίπεδο των υδάτων αυξήθηκε κατά τόπους ως και 15 εκατοστά στον Ειρηνικό τα τελευταία 30 χρόνια. Ο παγκόσμιος μέσος όρος ήταν 9,4 εκατοστά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τους επιστήμονες που εκπόνησαν την έκθεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Η πτώση των πωλήσεων αλλάζει τα σχέδια των αυτοκινητοβιομηχανιών

Published

on

Από

Η επιβράδυνση της ζήτησης για ηλεκτρικά οχήματα έχει ωθήσει αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες να επανεκτιμήσουν τα σχέδια τους. Photo credits: MrsBrown / pixabay

Η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης δέχεται ένα ακόμη πλήγμα: Η μείωση της ζήτησης των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων υποχρεώνει τις αυτοκινητοβιομηχανίες να αναθεωρήσουν τα προγράμματα τους.

Η Volkswagen περιορίζει τα σχέδια για την κατασκευή εργοστασίων μπαταριών στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική εν μέσω ύφεσης στην αγορά EV, αναφέρει το Automotive News Europe.

Η απόφαση της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας έρχεται ως μετά από μια νέα αξιολόγηση της ηλεκτροκίνησης λόγω της πτώσης της ζήτησης των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η VW ανακοίνωσε το 2021 ότι θα έχει έξι εργοστάσια κυψελών μπαταριών έως το 2030 με συνδυασμένη ετήσια παραγωγική ικανότητα 240 GWh. Δύο εργοστάσια της στην Ευρώπη βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή, το ένα βρίσκεται στο Salzgitter της Γερμανίας και το άλλο στη Βαλένθια της Ισπανίας.

Τα εργοστάσια μπαταριών της VW θα έχουν μικρότερη χωρητικότητα λόγω της πτώσης των πωλήσεων EV.



Η παραγωγή στο Salzgitter της Γερμανίας θα ξεκινήσει μέσα στο 2025 και στη Βαλένθια της Ισπανίας το 2026.

Επιπλέον, οι πρώτες εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη σε μια τρίτη μονάδα στο Οντάριο του Καναδά. Το αναθεωρημένο σχέδιο της VW είναι να κατασκευαστούν μόνο αυτές οι τρεις εγκαταστάσεις, από τις έξι αρχικά που ήταν προγραμματισμένες. Θα έχουν συνολική χωρητικότητα 170 GWh.

Επίσης, η Ford ακυρώνει τα σχέδια της για την κατασκευή τριών ηλεκτρικών SUV, καθώς αντιμετωπίζει ζημιές 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω της χαμηλής ζήτησης των EV, αναφέρει το Reuters.

Η αμερικάνικη εταιρεία θα επικεντρωθεί στις υβριδικές εκδόσεις των SUV, που προσφέρουν κερδοφορία.

Η απόφαση της εταιρείας έρχεται την χρονική περίοδο που η επιβράδυνση της ζήτησης για ηλεκτρικά οχήματα έχει ωθήσει αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες να επανεκτιμήσουν και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να εγκαταλείψουν τα σχέδια τους για ηλεκτρικά οχήματα (EV).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΕΛΛΑΔΑ7 ώρες ago

Η Αλόννησος, ανέπαφο «μαργαριτάρι» της Μεσογείου για τους Ιταλούς

ΓΕΡΜΑΝΙΑ14 ώρες ago

Γερμανία: Μηδενική ανάπτυξη της οικονομίας για το 2024 προβλέπει το Ινστιτούτο Ifo

ΕΙΔΗΣΕΙΣ14 ώρες ago

Ο ρόλος της Διασποράς στην οικονομική ανάπτυξη των χωρών στην 88η ΔΕΘ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ16 ώρες ago

Παράταση των αδειών εκμετάλλευσης οργανωμένων πλαζ στην Ιταλία

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ16 ώρες ago

Η υπερβολική φωτορύπανση μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για Αλτσχάιμερ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα ago

Μια διαμάχη για δαχτυλίδι 70.000 δολαρίων δοκιμάζει τη νομοθεσία περί αρραβώνων

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Βρετανία: Τα πανεπιστήμια ανησυχούν για τη βιωσιμότητά τους

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Μ. Μυρογιάννη: Οι Έλληνες βρίσκονταν ανέκαθεν στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Με εισιτήριο η πρόσβαση στη Φοντάνα ντι Τρέβι;

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Δύο ερευνήτριες του ΙΤΕ λαμβάνουν επιχορήγηση εκκίνησης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Εξελέγη το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Διεθνής έρευνα αποκαλύπτει πως η διαλειμματική δίαιτα ρυθμίζει τη γήρανση μέσω της αυτοφαγίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Την εισαγωγή ανθρωποειδών ρομπότ στη διαδικασία παραγωγής αυτοκινήτων διερευνά η BMW

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Ολλανδία: Ο δήμος της Χάγης απειλεί με έξωση τον πρωθυπουργό!

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Στροφή των Ευρωπαίων καταναλωτών στην αγορά μεταχειρισμένων ηλεκτρικών αυτοκινήτων

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Οι 35 καλύτερες παραλίες της Ελλάδας σύμφωνα με τους βρετανικούς Times

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Χρυσό στα… ηλεκτρονικά απορρίμματα ψάχνει η Βρετανία!

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Αεροπορικές παρατείνουν την αναστολή των πτήσεων προς προορισμούς στη Μέση Ανατολή

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Copernicus: «Ολοένα πιο πιθανό» ότι το 2024 θα είναι η πιο θερμή χρονιά στα χρονικά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Κορυφώνονται σήμερα οι Περσείδες, η θεαματική βροχή από πεφταστέρια

Europolitis TV5 μήνες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

Europolitis TV5 μήνες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

Europolitis TV1 έτος ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV1 έτος ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV3 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch3 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch3 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch3 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV3 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV4 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis