ΚΟΣΜΟΣ
Οκτώ συμβουλές για τα δικαιώματα των επιβατών που ταξιδεύουν αεροπορικώς
Είτε αγοράζεις το εισιτήριό σου ηλεκτρονικά είτε όχι, είτε το προμηθεύεσαι απευθείας από την αεροπορική εταιρεία είτε μέσω πρακτορείου, πρέπει προηγουμένως:
- Να διαβάζεις προσεκτικά τους Γενικούς Όρους Μεταφοράς της αεροπορικής εταιρείας, ώστε να αποφύγεις τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις και να γνωρίζεις τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά σου.
- Είναι σκόπιμο να γνωρίζεις: Πόση ώρα νωρίτερα οφείλεις να βρίσκεσαι στο αεροδρόμιο, πόσες αποσκευές δικαιούσαι να έχεις μαζί σου και με ποιο ανώτατο βάρος καθώς και πόσο επιβαρύνεσαι σε περίπτωση υπέρβασης του βάρους.
- Να συγκρίνεις τους γραπτούς όρους και τις πληροφορίες κατά την κράτηση του εισιτηρίου με τους όρους και τα ατομικά στοιχεία που αναγράφονται ή επισυνάπτονται στο εισιτήριο. Να βεβαιώνεσαι για την ορθή αναγραφή των προσωπικών σου στοιχείων, σύμφωνα με το διαβατήριό σου (ονοματεπώνυμο, αριθμός διαβατηρίου κλπ.), πριν από την ολοκλήρωση της κράτησης.
- Να ενημερώνεσαι εγκαίρως για τα ταξιδιωτικά έγγραφα που απαιτούνται ανάλογα με τον προορισμό σου (π.χ. visa, χρονική ισχύς του διαβατηρίου).
- Να προσέχεις τυχόν επιπλέον χρεώσεις για πρόσθετες αποσκευές, για υπηρεσίες ηλεκτρονικού check in ή για τυχόν αλλαγή ημερομηνίας ή άλλων δεδομένων. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία (Κανονισμός 1008/2008), ο καταναλωτής θα πρέπει να γνωρίζει το τελικό συνολικό αντίτιμο που πρέπει να καταβάλει, το οποίο περιλαμβάνει με αναλυτική αναφορά, τον αεροπορικό ναύλο ή το κόμιστρο, καθώς και τα κάθε είδους τέλη, φόρους και επιβαρύνσεις.
- Να γνωρίζεις ότι δεν επιτρέπεται καμία επιβάρυνση των καταναλωτών λόγω χρήσης μέσων πληρωμής, όπως είναι η πιστωτική ή η χρεωστική κάρτα.
- Να ελέγχεις την αποσκευή σου, αμέσως μόλις την παραλάβεις, ώστε, αν διαπιστώσεις πρόβλημα, να υποβάλεις εγκαίρως δήλωση φθοράς, καταστροφής ή απώλειας.
- Να κρατάς όλες τις αποδείξεις για δαπάνες που έκανες για την περίπτωση που ζητήσεις αποζημίωση, όπου προβλέπεται.
Καθυστερήσεις ή ματαιώσεις πτήσεων
Αν καθυστερήσει η πτήση σου άνω των δύο ωρών και αναλόγως τηςαπόστασης της πτήσης, έχεις δικαίωμα:
– Σε παροχή βοήθειας, όπως γεύματα και αναψυκτικά, πρόσβαση σε επικοινωνία, διαμονή (αν χρειάζεται) και μεταφορά από και προς τον τόπο καταλύματος, ανάλογα με την απόσταση της πτήσης και τη διάρκεια της καθυστέρησης.
– Σε επιστροφή του αντιτίμου του εισιτηρίου σου (όταν η καθυστέρηση είναι τουλάχιστον πέντε ώρες) εντός επτά ημερών και, αν χρειαστεί, να επιστρέψεις χωρίς καμία επιβάρυνση στον αρχικό τόπο αναχώρησης.
Αν αρνηθεί την επιβίβαση ο αερομεταφορέας, παρά τη θέλησή σου, αν και έχεις εισιτήριο (π.χ. λόγω υπεράριθμων κρατήσεων, μετάβασης σε μικρότερο αεροσκάφους με πρωτοβουλία της εταιρείας κλπ.) δικαιούσαι:
α. Αποζημίωση, ανάλογα με την απόσταση της πτήσης:
– 250 ευρώ, για πτήσεις έως 1.500 χλμ.
– 400 ευρώ, για όλες τις πτήσεις στο εσωτερικό της Ε.Ε. άνω των 1.500 χλμ. ή για όλες τις πτήσεις από 1.500 χλμ. έως 3.500 χλμ.
– 600 ευρώ για όλες τις υπόλοιπες πτήσεις.
Αν ο αερομεταφορέας προσφέρει εναλλακτική πτήση με παρεμφερή ώρα άφιξης, η αποζημίωση μπορεί να μειωθεί κατά 50%.
β. Παροχή βοήθειας ίδιας με την καθυστέρηση πτήσης (δηλαδή κάλυψη των εξόδων διατροφής και διαμονής και μεταφορά από και προς το κατάλυμα, αν απαιτηθεί διανυκτέρευση).
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας (eccgreece.gr) παρέχει βοήθεια και υποστήριξη για καταναλωτικές διαφορές σε 30 ευρωπαϊκές χώρες (στα 28 κράτη μέλη της Ε.Ε., καθώς και στη Νορβηγία και στην Ισλανδία).
Αν η αεροπορική εταιρεία εδρεύει στην Ελλάδα, σε περίπτωση προβλήματος, οι πολίτες μπορούν να απευθυνθούν στην Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Καταναλωτή» (www.synigoroskatanaloti.gr).
Ε.Π.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η Κίνα μειώνει τις εισαγωγές ταινιών από το Χόλιγουντ λόγω του εμπορικού πολέμου

Η Κίνα ανακοίνωσε επίσημα ότι θα «μειώσει αρκετά» τον αριθμό των αμερικανικών ταινιών που εισάγει εν μέσω του κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αυξάνει τους δασμούς στις εισαγωγές από την Κίνα στο 125%, αφού η ασιατική χώρα έδειξε αυτό που περιέγραψε ως «έλλειψη σεβασμού» στις παγκόσμιες αγορές.
Ωστόσο, ακόμη και πριν από την τελευταία επίθεση του Τραμπ στις κινεζικές εισαγωγές, η Εθνική Υπηρεσία Κινηματογράφου της Κίνας φέρεται να εξέταζε την πλήρη απαγόρευση όλων των ταινιών του Χόλιγουντ ως αντίποινα για τους ακραίους δασμούς που επέβαλε ο προέδρος των ΗΠΑ.
Σε επίσημη ανακοίνωση της Κίνας για το θέμα αναφέρεται ότι «η λάθος κίνηση της αμερικανικής κυβέρνησης να κάνει κατάχρηση των δασμών στην Κίνα θα μειώσει αναπόφευκτα περαιτέρω την προτίμηση του εγχώριου κοινού προς τις αμερικανικές ταινίες».
«Η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κινηματογραφική αγορά στον κόσμο. Πάντα τηρούσαμε ένα υψηλό επίπεδο ανοίγματος προς τον έξω κόσμο και θα παρουσιάσουμε περισσότερες εξαιρετικές ταινίες από τον κόσμο για να καλύψουμε τη ζήτηση της αγοράς» επισημαίνεται την ανακοίνωση.
Σε συνέντευξη Τύπου, ο Τραμπ ρωτήθηκε για την αντίδρασή του στην απόφαση της Κίνας. «Έχω ακούσει χειρότερα πράγματα» είπε γελώντας.
Οι αμερικανικές ταινίες έχουν μειωθεί σημαντικά σε δημοφιλία τα τελευταία χρόνια στην Κίνα, σύμφωνα με το The Hollywood Reporter, εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετά κινηματογραφικά έργα που είχαν επιτυχία στη χώρα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Το ελληνικό κρασί έλαμψε στο Ντύσσελντορφ (ProWein 2025)
- Η χρήση τεχνολογίας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης
- Η Κίνα μειώνει τις εισαγωγές ταινιών από το Χόλιγουντ λόγω του εμπορικού πολέμου
- Κορυφαία με δυναμική η Food Expo 2025
- Η αστυνομία στην Ισπανία κατέσχεσε 19 εξωτικά αιλουροειδή!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Οι ΗΠΑ εξαιρούν smartphones και υπολογιστές από τους νέους δασμούς

Εν μέσω εμπορικού πολέμου με την Κίνα που έχει προκαλέσει πανικό στις χρηματαγορές, οι ΗΠΑ εξαιρούν τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κάποια άλλα ηλεκτρονικά προϊόντα που εισάγονται κυρίως από την Κίνα, από τους πρόσφατους δασμούς που επέβαλε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Σε υπηρεσιακή ενημέρωσή της, η αμερικανική υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων δημοσιοποίησε κατάλογο με συγκεκριμένους κωδικούς που εξαιρούνται από τους δασμούς εισαγωγών, με αναδρομική ισχύ από τις 5 Απριλίου.
Σε αυτόν περιλαμβάνονται 20 κατηγορίες προϊόντων, όπως ο κωδικός 8471 που αφορά όλους τους υπολογιστές, laptops, σκληρούς δίσκους και την αυτόματη επεξεργασία δεδομένων. Περιλαμβάνονται επίσης συσκευές ημιαγωγών, εξοπλισμός, τσιπ μνήμης και επίπεδες οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Στην ενημέρωση αυτή δεν δόθηκε κάποια εξήγηση για την απόφαση αυτή, αλλά η εξαίρεση δίνει ανάσα στους Αμερικανούς καταναλωτές που κινδυνεύουν να δουν τις τιμές αυτών των δημοφιλών προϊόντων να εκτοξεύονται στα ύψη.
Θα ωφελήσει επίσης τους κολοσσούς της τεχνολογίας όπως η Apple, που κατασκευάζει τα iPhone και άλλα κορυφαία προϊόντα της στην Κίνα, και η Dell Technologies.
Τα προϊόντα που εξαιρούνται αντιπροσωπεύουν πάνω από το 20% των αμερικανικών εισαγωγών από την Κίνα, σύμφωνα με τα στοιχεία των τελωνείων των ΗΠΑ που επικαλέστηκε ο ειδικός ερευνητής σε θέματα Κίνας Τζεράρντ ΝτιΠίπο.
Οι εξαιρέσεις υποδηλώνουν ότι η κυβέρνηση του Τραμπ αρχίζει να αντιλαμβάνεται ολοένα και πιο πολύ τις επιπτώσεις που οι δασμοί μπορούν να έχουν στους καταναλωτές.
Ακόμα και με χαμηλότερο δασμολογικό συντελεστή 54% στις κινεζικές εισαγωγές, οι αναλυτές προβλέπουν ότι η τιμή ενός κορυφαίου μοντέλου iPhone της Apple μπορεί να αυξηθεί στα 2.300 δολάρια από τα 1.599 δολάρια. Με δασμολογικό συντελεστή στο 125%, οικονομολόγοι και αναλυτές υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε ουσιαστικά να μπει φρένο στο εμπόριο ΗΠΑ-Κίνας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP
- Το ελληνικό κρασί έλαμψε στο Ντύσσελντορφ (ProWein 2025)
- Η χρήση τεχνολογίας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης
- Η Κίνα μειώνει τις εισαγωγές ταινιών από το Χόλιγουντ λόγω του εμπορικού πολέμου
- Κορυφαία με δυναμική η Food Expo 2025
- Η αστυνομία στην Ισπανία κατέσχεσε 19 εξωτικά αιλουροειδή!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΕ και Κίνα θα εξετάσουν στον καθορισμό ελάχιστων τιμών πώλησης στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα συμφώνησαν να εξετάσουν τον καθορισμό ελάχιστων τιμών για τα ηλεκτρικά οχήματα κινεζικής κατασκευής αντί των δασμών που επέβαλε η ΕΕ πέρυσι, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις είχαν ξεκινήσει.
Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Μάρος Σέφκοβιτς, μίλησε με τον Κινέζο υπουργό Εμπορίου Wang Wentao τις τελευταίες ημέρες και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εξετάσουν τον καθορισμό ελάχιστων τιμών, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΕΕ.
Ο Μάρος Σέφκοβιτς έχει δηλώσει προηγουμένως ότι τυχόν ελάχιστες τιμές θα πρέπει να είναι εξίσου αποτελεσματικές και εφαρμόσιμες με τους δασμούς της ΕΕ.
Οι προηγούμενες συμφωνίες ελάχιστης τιμής που συμφωνήθηκαν από την ΕΕ αφορούσαν ομοιογενή εμπορεύματα και όχι σύνθετα προϊόντα όπως τα αυτοκίνητα. Η Επιτροπή είπε ότι πιστεύει ότι μια ενιαία ελάχιστη τιμή δεν θα ήταν επαρκής για την αντιμετώπιση της ζημίας που προκαλείται από τις επιδοτήσεις, αναφέρει το Reuters.
Η ΕΕ αύξησε τους δασμούς στα κινεζικής κατασκευής EV σε έως και 45,3% τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά οι Βρυξέλλες και το Πεκίνο διατύπωσαν την ιδέα άρσης των δασμών μέσω πιθανών δεσμεύσεων για ελάχιστες τιμές, γνωστές ως αναλήψεις υποχρεώσεων τιμών για εισαγόμενα αυτοκίνητα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμη να συνεχίσει να διαπραγματεύεται μια εναλλακτική λύση έναντι των δασμών με την Κίνα, η οποία περιλάμβανει δασμούς 17,0% για οχήματα που κατασκευάζει η BYD, 18,8% για την Geely και 35,3% για τη SAIC, επιπλέον του τυπικού δασμού εισαγωγής αυτοκινήτων της ΕΕ 10%.
Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες πραγματοποίησαν το ένα τρίτο των πωλήσεών τους πέρυσι στην Κίνα, αντιτάχθηκαν στους δασμούς, ανησυχώντας για μια εμπορική σύγκρουση με τον δεύτερο σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της χώρας μετά τις ΗΠΑ, αναφέρει το Reuters.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Το ελληνικό κρασί έλαμψε στο Ντύσσελντορφ (ProWein 2025)
- Η χρήση τεχνολογίας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης
- Η Κίνα μειώνει τις εισαγωγές ταινιών από το Χόλιγουντ λόγω του εμπορικού πολέμου
- Κορυφαία με δυναμική η Food Expo 2025
- Η αστυνομία στην Ισπανία κατέσχεσε 19 εξωτικά αιλουροειδή!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΗΠΑ: Αυστηρότεροι έλεγχοι ταυτοτήτων στα αεροδρόμια από τις 7 Μαΐου

Η αμερικανική υπηρεσία Ασφάλειας των Μεταφορών (TSA) ανακοίνωσε πως από την 7η Μαΐου θα ισχύσουν αυστηρότεροι έλεγχοι ταυτοτήτων στα αεροδρόμια των ΗΠΑ.
Παράλληλα η TSA προειδοποίησε πως στους ταξιδιώτες που δεν θα επιδεικνύουν τα νέα δελτία ταυτότητας ενδέχεται να μην επιτραπεί η επιβίβαση.
Ειδικότερα, από την 7η Μαΐου η TSA δεν θα δέχεται πλέον πιστοποιητικά ταυτοπροσωπίας που δεν είναι συμβατά με τα νέα πρότυπα (σ.σ. αναλυτικές πληροφορίες για την αποκαλούμενη REAL ID: https://www.dhs.gov/real-id).
Το Κογκρέσο των ΗΠΑ είχε εγκρίνει από το 2005 νέα, αυστηρότερα ομοσπονδιακά πρότυπα για την έκδοση δελτίων ταυτότητας, αλλά η επιβολή τους είχε αναβληθεί κατ’ επανάληψη.
Την Παρασκευή, η TSA ανακοίνωσε πως από τον επόμενο μήνα οι ταξιδιώτες άνω των 18 ετών χωρίς διαβατήριο ή νέο δελτίο ταυτότητας θα πρέπει να γνωρίζουν πως ενδέχεται να αντιμετωπίσουν «καθυστερήσεις, επιπρόσθετους ελέγχους και την πιθανότητα να μην τους επιτραπεί η είσοδος σε σημεία ελέγχου ασφαλείας» πριν από την επιβίβαση στο αεροσκάφος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters
- Το ελληνικό κρασί έλαμψε στο Ντύσσελντορφ (ProWein 2025)
- Η χρήση τεχνολογίας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης
- Η Κίνα μειώνει τις εισαγωγές ταινιών από το Χόλιγουντ λόγω του εμπορικού πολέμου
- Κορυφαία με δυναμική η Food Expo 2025
- Η αστυνομία στην Ισπανία κατέσχεσε 19 εξωτικά αιλουροειδή!
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ασθενής επιβίωσε επί τέσσερις μήνες με νεφρό από χοίρο

Μια Αμερικανίδα νεφροπαθής που είχε λάβει μόσχευμα από χοίρο, υποβλήθηκε σε επέμβαση για αφαίρεση του οργάνου αφού το σώμα της άρχισε να το απορρίπτει, τέσσερις μήνες μετά την αρχική μεταμόσχευση, χρονικό διάστημα που αποτελεί ρεκόρ.
Η Τοουάνα Λούνεϊ, 50 ετών, από την Αλαμπάμπα, υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση στα τέλη Νοεμβρίου. Έλαβε ένα γενετικά τροποποιημένο νεφρό χοίρου, μια τεχνική που είναι ακόμη σε πειραματικό στάδιο αλλά γεννά ελπίδες ότι θα μπορούσε να καλύψει τη χρόνια έλλειψη οργάνων.
Η αφαίρεση του οργάνου δείχνει πόσο μακρινός είναι ακόμη αυτός ο στόχος.
Υπάρχει όμως και μια ενθαρρυντική πλευρά: το νεφρό λειτούργησε επί 130 ημέρες, δηλαδή πάνω από τέσσερις μήνες. Μέχρι τώρα, κανείς ασθενής δεν επέζησε περισσότερους από δύο μήνες μετά την ξενομεταμόσχευση.
Το 1999 η Λούνεϊ δώρισε το ένα νεφρό της στη μητέρα της. Εδώ και οκτώ χρόνια υποβαλλόταν σε αιμοκάθαρση επειδή, από επιπλοκές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, καταστράφηκε το μόνο νεφρό που της απέμενε. Μην βρίσκοντας συμβατό δότη, έλαβε έγκριση για μεταμόσχευση από γενετικά τροποποιημένο χοίρο, επειδή η κατάσταση της υγείας της επιδεινωνόταν.
Παρά τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, στις αρχές Απριλίου, εμφάνισε μειωμένη νεφρική λειτουργία και διαπιστώθηκε ότι απέρριπτε το μόσχευμα, είπε ο χειρουργός της, Ρόμπερτ Μοντγκόμερι.
Η απόφαση αφαίρεσης του οργάνου ελήφθη από την ίδια την ασθενή και τους γιατρούς της, ώστε να μπορέσει στο μέλλον να υποβληθεί ξανά σε μεταμόσχευση, είπε ο Μοντγκόμερι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
- Το ελληνικό κρασί έλαμψε στο Ντύσσελντορφ (ProWein 2025)
- Η χρήση τεχνολογίας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης
- Η Κίνα μειώνει τις εισαγωγές ταινιών από το Χόλιγουντ λόγω του εμπορικού πολέμου
- Κορυφαία με δυναμική η Food Expo 2025
- Η αστυνομία στην Ισπανία κατέσχεσε 19 εξωτικά αιλουροειδή!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για τα κέντρα δεδομένων θα υπερδιπλασιαστεί παγκοσμίως

Λόγω της τεχνητής νοημοσύνης, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στα κέντρα δεδομένων αναμένεται ότι θα υπερδιπλασιαστεί μέχρι το 2030, κάτι που συνιστά πρόκληση για την ενεργειακή ασφάλεια και παράγοντα αύξησης της εκπομπής CO2, σύμφωνα με μια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (AIE).
Τα κέντρα συλλογής δεδομένων, που ήταν ήδη ενεργοβόρα, διπλασίασαν τις ανάγκες τους με την πρόσφατη ανάπτυξη της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης η οποία απαιτεί κολοσσιαίες δυνατότητες υπολογισμού για να διαχειριστεί τις πληροφορίες που συγκεντρώνονται σε αυτές τις γιγαντιαίες βάσεις δεδομένων.
Το 2024, οι ανάγκες αυτών των υποδομών σε ηλεκτρική ενέργεια αντιπροσώπευαν μόνο το 1,5% της παγκόσμιας κατανάλωσης (415 τεραβατώρες – TWh), αλλά αυξήθηκαν ήδη κατά 12% την τελευταία πενταετία. Και δεν τελειώνουν εδώ.
Στο μεσοδιάστημα, τα κέντρα δεδομένων θα καταναλώνουν κάτι λιγότερο από το 3% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας, ποσοστό σχετικά χαμηλό που όμως υποκρύπτει πολύ σοβαρότερες συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες. Καθώς δεν είναι ισομερώς κατανεμημένα στον κόσμο και συνήθως συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένες περιοχές μιας χώρας – πολύ συχνά κοντά σε πόλεις – οι προκλήσεις που φέρνουν για τις κοινότητες είναι ποικίλες: ανεφοδιασμός σε ενέργεια, κατανάλωση νερού για την ψύξη, επιβάρυνση του δικτύου ηλεκτροδότησης…
Στην έκθεσή του, την πρώτη που αφορά την ΤΝ, αυτή η υπηρεσία του ΟΟΣΑ υπογραμμίζει επίσης ότι υπάρχουν κάποιες αμφιβολίες για την κατανάλωση η οποία θα εξαρτηθεί από «την ταχύτητα υιοθέτησης της ΤΝ», την πρόοδο της ενεργειακής αποτελεσματικότητας και την δυνατότητα επίλυσης των σημείων συμφόρησης στον ενεργειακό τομέα.
Αυτή η δίψα για ηλεκτρική ενέργεια παρατηρείται σε ορισμένες χώρες όπως στις ΗΠΑ όπου «περίπου η μισή αύξηση της ζήτησης» μέχρι το 2030 θα οφείλεται στα κέντρα δεδομένων, σχολίασε ο εκτελεστικός διευθυντής του AIE Φατίχ Μπιρόλ.
Από κοινού, οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Κίνα αντιπροσωπεύουν σήμερα περίπου το 85% της κατανάλωσης των «κέντρων δεδομένων». Η μεγαλύτερη πρόκληση επομένως είναι να βρεθεί άφθονη ενέργεια σε προσιτές τιμές.
Σήμερα, το 30% αυτής της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από άνθρακα, έναν «υπερ-ρυπαντή». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε πρόσφατα να αυξήσει την εξόρυξη άνθρακα ακριβώς για να ανταποκριθεί η χώρα στις ανάγκες της ΤΝ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
- Το ελληνικό κρασί έλαμψε στο Ντύσσελντορφ (ProWein 2025)
- Η χρήση τεχνολογίας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης
- Η Κίνα μειώνει τις εισαγωγές ταινιών από το Χόλιγουντ λόγω του εμπορικού πολέμου
- Κορυφαία με δυναμική η Food Expo 2025
- Η αστυνομία στην Ισπανία κατέσχεσε 19 εξωτικά αιλουροειδή!
You must be logged in to post a comment Login