Connect with us

ΠΑΙΔΕΙΑ

Τα παιδιά που ξεκινάνε σε μεγαλύτερη ηλικία το σχολείο, συνήθως τα πάνε καλύτερα

Published

on

Καθώς αρχίζουν τα σχολεία ξανά, μια νέα αμερικανο-καναδική μελέτη συμπέρανε ότι τα μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά στην τάξη έχουν συχνά καλύτερες σχολικές επιδόσεις, σε σχέση με τους συμμαθητές τους μικρότερης ηλικίας.


 

Μάλιστα, η ηλικία που ένα «πρωτάκι» ξεκινά το σχολείο, φαίνεται να έχει αντίκτυπο σε βάθος χρόνου. Το συγκριτικό ηλικιακό πλεονέκτημα που αρχίζει στο Δημοτικό, μπορεί να συνοδεύσει το παιδί έως την τριτοβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με τη μελέτη, αφού τα μεγαλύτερα παιδιά, όταν μεγαλώσουν, φαίνεται να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες όχι απλώς να μπουν στο πανεπιστήμιο, αλλά να εισαχθούν σε κάποια καλή πανεπιστημιακή σχολή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Ελίζαμπεθ Ντιούι του Πανεπιστημίου του Τορόντο, ανέλυσαν στοιχεία για τις σχολικές επιδόσεις των μαθητών της Φλόριντα, συσχετίζοντάς τις με τις ηλικιακές διαφορές των μαθητών μέσα στην κάθε τάξη.

Διαπιστώθηκε ότι τα πιο μεγάλα παιδιά της πρώτης τάξης του δημοτικού, που ανήκουν στη μεσαία εισοδηματική κατηγορία και έχουν γεννηθεί σχεδόν ένα έτος νωρίτερα από τα πιο μικρά παιδιά της τάξης τους, έχουν κατά μέσο όρο 2,6% μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν στο μέλλον φοιτητές σε κάποιο «ελίτ» πανεπιστήμιο, σε σχέση με τους πιο μικρούς στην ηλικία συμμαθητές τους.

«Αν και δεν είναι τεράστια μια τέτοια διαφορά, είναι αρκετά μεγάλη για να θεωρηθεί σημαντική» δήλωσε η Ντιούι και πρόσθεσε ότι το πλεονέκτημα αυτό, που συνοδεύει το παιδί στη ζωή του, φαίνεται να υπάρχει λίγο-πολύ σε όλες τις κατηγορίες κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου των παιδιών.

Όπως είπε, δεν είναι σαφές με ποιον τρόπο θα μπορούσαν να εξομαλυνθούν αυτές οι διαφορές στις σχολικές επιδόσεις, που οφείλονται πιθανώς στην καλύτερη νοητική ανάπτυξη του εγκεφάλου σε ένα μεγαλύτερο παιδί. Τόνισε, επίσης, ότι η μελέτη βασίζεται σε μέσους όρους και ότι υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά μικρότερης ηλικίας μέσα στην τάξη, που τα πάνε θαυμάσια στο σχολείο.

Παύλος Δρακόπουλος

ΑΠΕ ΜΠΕ

ΑΡΘΡΑ

Αρθρο: Πάσχα με Χωρισμένους Γονείς: Όταν η Αγάπη Ενώνει Ακόμη και από Απόσταση (της Κατερίνας Παπαϊωάννου)

Published

on

Από

Bild von ciaorioris auf Pixabay

Το Πάσχα είναι μια γιορτή γεμάτη φως, αναγέννηση και ελπίδα. Είναι μια υπενθύμιση ότι, ακόμη και μέσα από τις αλλαγές και τις προκλήσεις, μπορεί να ανθίσει κάτι νέο, όμορφο και αυθεντικό. Για τις οικογένειες με χωρισμένους γονείς, το Πάσχα μπορεί να φέρει και σκέψεις, συναισθήματα, ερωτήματα. Όμως δεν χρειάζεται να είναι δύσκολο ή «λιγότερο» όμορφο.

Γιατί όταν υπάρχει αγάπη, δεν υπάρχει διαχωρισμός — μόνο νέοι τρόποι να τη δείξουμε.

Η ουσία του Πάσχα: παρουσία, όχι τελειότητα

Το παιδί δεν περιμένει το τέλειο τραπέζι ή τις ιδανικές συνθήκες. Περιμένει να νιώσει ασφάλεια, συνέπεια και κυρίως, ότι είναι αγαπημένο χωρίς όρους και χωρίς διλήμματα. Δεν του ζητάμε να διαλέξει. Του δίνουμε χώρο να αγαπά ελεύθερα και τους δύο γονείς. Του χαρίζουμε ένα Πάσχα γεμάτο αλήθεια, απλότητα και συναισθηματική ζεστασιά.

4 θετικά βήματα για ένα συνειδητό, φωτεινό Πάσχα:

1. Συνεργασία με σεβασμό και διάθεση προσφοράς

Ο προγραμματισμός των ημερών γίνεται πιο όμορφος όταν δεν κυριαρχεί ο ανταγωνισμός αλλά η κοινή πρόθεση: να περάσει καλά το παιδί. Ένα τηλεφώνημα, μια συμφωνία για τη λαμπάδα, ένα κοινό μήνυμα υποστήριξης, είναι πράξεις που δείχνουν ότι οι γονείς μπορούν να λειτουργούν ως ομάδα – με ωριμότητα και αγάπη.

2. Ειλικρινής και ενδυναμωτική επικοινωνία

Αν το παιδί ρωτήσει γιατί δεν είστε μαζί, μιλήστε με αγάπη και απλότητα. «Η οικογένειά μας άλλαξε, αλλά η αγάπη μας για σένα είναι πάντα η ίδια – σταθερή, βαθιά και αληθινή.» Αυτή η ειλικρίνεια του δίνει δύναμη.



3. Δημιουργήστε νέες, τρυφερές παραδόσεις

Κάθε αλλαγή φέρνει και ευκαιρίες. Ίσως το πασχαλινό πρωινό γίνει πιο διαδραστικό, με ζωγραφιές και παιχνίδια. Ίσως η Ανάσταση συνοδευτεί από μια οικογενειακή βόλτα ή έναν ξεχωριστό τρόπο να πείτε «Χριστός Ανέστη». Το παιδί δεν χρειάζεται το «παλιό όπως ήταν»· χρειάζεται το «καινούριο με νόημα».

4. Αποδοχή όλων των συναισθημάτων με αγκαλιά

Η χαρά δεν έρχεται με το ζόρι. Το Πάσχα μπορεί να φέρει χαμόγελα αλλά και ευαισθησίες. Αφήστε χώρο σε όλα τα συναισθήματα. Το σημαντικό είναι το παιδί να νιώθει πως, ό,τι κι αν νιώθει, είναι αποδεκτό και έχει πού να στηριχτεί.

Το φως της Ανάστασης μέσα από μικρές πράξεις καθημερινής αγάπης

Η ουσία του Πάσχα δεν είναι στο πού και με ποιον, αλλά στο πώς νιώθουμε. Και αυτό το φως της Ανάστασης δεν το φέρνουν οι περιστάσεις, αλλά η πρόθεση – να είμαστε παρόντες, διαθέσιμοι, τρυφεροί.

Ο χωρισμός δεν μειώνει τη γονεϊκή μας αξία. Μας προσκαλεί να τη ζήσουμε πιο συνειδητά. Να δείξουμε ότι η αγάπη μας δεν εξαρτάται από το σχήμα της οικογένειας, αλλά από τη δύναμη της καρδιάς.

Και αν το παιδί σας πει «Δεν είναι όπως παλιά», απαντήστε του με ένα χαμόγελο και μια ζεστή φωνή: «Δεν είναι ίδιο, είναι κάτι νέο. Και μπορούμε να το κάνουμε όμορφο – μαζί.»

Της Κατερίνας Παπαϊωάννου
Απόφοιτος του ανώτατου τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος κεφαλονιάς με πτυχίο τεχνολογίας ήχου και μουσικών οργάνων, έκανα τη διπλωματική μου εργασία με θέμα το παραδοσιακό παιδικό τραγούδι
life coaching για γονείς και δασκάλους και παιδιά, LinkedIn:www.linkedin.com/in/katerina-papaioannou-90b704221, Instagram:katerina.papaioannou.kidscoach, Facebook: Katerina Papaioannou – Kids Life Coach
Website:https://katerina-papaioannou.com/ -Email:info@katerina-papaioannou.com
Τηλέφωνο:+4916092873010


Τι είναι η Ενσυνειδητότητα και ποια τα οφέλη της για παιδιά κι εφήβους: Της Κατερίνας Παπαϊωάννου

Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Δυναμικά με σαφήνεια και προτάσεις ολοκλήρωσε τις  επαφές της η Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας την 23 Ιανουαρίου στην Αθήνα

Published

on

Από

Πηγή Φωτογραφιών Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας

Σε πολύ καλό και εποικοδομητικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν  οι  συναντήσεις της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της Β.Ρ.Β. στην Αθήνα με πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες για την ενημέρωση και κατάθεση προτάσεων βελτίωσης της αμιγούς  ελληνικής εκπαίδευσης
στο κρατίδιο.
Στις συναντήσεις από πλευράς Ομοσπονδίας παρευρέθησαν ,
ο πρόεδρος κ. Μπάκας,
ο αντιπρόεδρος κ. Δήμος
και ο Γραμματέας κ. Μυριούνης.

Η πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου έλαβε χώρα στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κώτσηρα. Σε μια ειλικρινή και εφ’ όλης της ύλης συζήτηση η Ομοσπονδία είχε τη δυνατότητα να παρουσιάσει την σημασία της Αμιγούς Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης στο Εξωτερικό, να καταθέσει ιδέες και προτάσεις όχι μόνο για εκπαιδευτικά θέματα, αλλά και προτάσεις που θα κάνουν πιο εύκολες τις διαδικασίες και τις ενημερώσεις των Ομογενών σε θέματα που αφορούν υπηρεσίες στην Ελλάδα. Από την πλευρά του ο κ. Κώτσηρας παρουσίασε ιδέες, προτάσεις καθώς και δράσεις που πραγματοποιούνται ήδη και στόχο έχουν να φέρουν πιο κοντά τον Ελληνισμό στην μητέρα Πατρίδα.



Στη συνέχεια η αποστολή της Ομοσπονδίας βρέθηκε στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με την Υπουργό κ. Ζαχαράκη. Η Υπουργός ενδιαφέρθηκε να ενημερωθεί για την τωρινή κατάσταση των Αμιγών Ελληνικών Σχολικών Μονάδων της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Στη συνέχεια συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την Ελληνόγλωσση εκπαίδευση του κρατιδίου της Β.Ρ.Β. , καθώς και για ενδεχόμενες δράσεις οι οποίες θα σχετίζονται με τον Απόδημο Ελληνισμό.

Στο τέλος της ημέρας η Ομοσπονδία βρέθηκε στην Βουλή των Ελλήνων με την Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς. Η συζήτηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής και βουλευτή Κυκλάδων κ.Φόρτωμα και την Αντιπρόεδρο της επιτροπής και βουλευτή Β’ Πειραιά κ. Κασιμάτη ήταν άκρως εποικοδομητική.

Δόθηκε η δυνατότητα στην Ομοσπονδία να ενημερώσει την επιτροπή για την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση του Κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και να παρουσιάσει θέματα που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις Εκπαίδευτικές διαδικασίες. Τόσο ο κ. Φόρτωμας , όσο και η κ. Κασιμάτη διαβεβαίωσαν για τη διάθεσή τους για στήριξη των μαθητών ελληνικής καταγωγής στη Γερμανία και την ενίσχυση της επαφής τους με τη μητέρα πατρίδα. Στο τέλος της συζήτησης τόσο ο κ. Φόρτωμας όσο και η κ. Κασιμάτη εξέφρασαν την βούληση να μεταφέρουν τις θέσεις της Ομοσπονδίας στα αρμόδια Υπουργεία και δήλωσαν συμπαραστάτες στις προσπάθειες και στο έργο της Ομοσπονδίας.



Συζητήθηκαν κατά κύριο λόγο τα εξής θέματα:

– Νομοθετική ρύθμιση για εξασφάλιση της έγκαιρης στελέχωσης των σχολικών μονάδων

– Κίνητρα/παροχές που θα καθιστούν ελκυστικότερη την απόσπαση των εκπαιδευτικών.

– Επαναπροσδιορισμός των χρόνων φοίτησης σε σχολικη μονάδα του εξωτερικού για την απόκτηση δικαιώματος χρήσης ομογενούς ή δημιουργία ειδικής κατηγορίας για όσους έχουν θα έχουν λιγότερο από 3 έτη φοίτησης στο εξωτερικό.

– Διαχωρισμός των πανελλαδικών εξετάσεων του εξωτερικού από τις επαναληπτικές εξετάσεις των γενικών λυκείων της ημεδαπής.

– Δημιουργία ενός σύγχρονου αναλυτικού προγράμματος για την γλώσσα των γερμανικών.

– Ευνοϊκότερη πρόσβαση στα ΚΕΔΑΣΥ στους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες.

Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Συνάντηση Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας με τον κ. Στέφανο Παραστρατίδη, Βουλευτή και τομεάρχη παιδείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Published

on

Από

Πηγή Φωτογραφίας Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας

Σε πολύ καλό κλίμα, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση αντιπροσωπείας  της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας το απόγευμα της Τετάρτης 22 Ιανουαρίου με τον κ. Παραστρατίδη, Βουλευτή και τομεάρχη παιδείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Στη ζήτηση από πλευράς Ομοσπονδίας παρευρέθηκαν , ο πρόεδρος κ. Μπάκας, ο αντιπρόεδρος κ. Δήμος και ο Γραμματέας κ. Μυριούνης.

Η Ομοσπονδία υπενθύμισε διαχρονικά αιτήματά της, αλλά στάθηκε περισσότερα σε σημεία που χρήζουν άμεσης επίλυσης. 

Από την πλευρά του ο κύριος Παραστρατίδης στάθηκε πολύ σε θέματα, όπως ο διαχωρισμός των θεμάτων των πανελλήνιων εξετάσεων του Σεπτεμβρίου με στόχο την κάλυψη των κενών θέσεων επιτρέποντας έτσι τον επαναπατρισμό περισσοτέρων παιδιών της ομογένειας (κάτι που συνέβαινε και παλαιότερα) ή το θέμα του ΚΕΔΑΣΥ που ταλαιπωρεί οικογένειες του εξωτερικού, όταν τα παιδιά τους χρειάζονται κάποια διάγνωση. Η συζήτηση διήρκησε μια ώρα και τελείωσε με την υπόσχεση να εξεταστεί ο φάκελος της Ομοσπονδίας και να υπάρξει στη συνέχεια ένας δίαυλος επικοινωνίας με σκοπό την επίλυση προβλημάτων, προς όφελος των Ομογενών του κρατίδιού.

Στις σκέψεις του κ. Παραστρατίδη είναι να προτείνει διευρυμένη συζήτηση στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων όσων αφορά την ελληνόγλωσση της Γερμανίας με συμμετοχή των άμεσα εμπλεκόμενων αναγνωρισμένων φορέων. 

Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Κοπή Βασιλόπιτας του Ελληνικού Δημοτικού στο Ντύσσελντορφ

Published

on

Από

Πηγή Φωτογραφιών Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Ντύσσελντορφ

Στις 13 Ιανουαρίου στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου του Ντύσσελντορφ, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας για το καλό της νέας χρονιάς.

Την βασιλόπιτα ευλόγησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Θεοφάνης Λάππας, ενώ με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση ο Γενικός Πρόξενος κ. Βασίλης Κοΐνης, καθώς και ο Συντονιστής Εκπαίδευσης κ. Σωκράτης Παππάς. Πρωταγωνιστές ήταν φυσικά οι μαθητές του Σχολείου, αλλά και ο Σύλλογος Διδασκόντων . Ακολούθησε η κοπή της βασιλόπιτας σε κάθε τάξη ξεχωριστά και η ανάδειξη των τυχερών μαθητών που κέρδισαν από ένα επιτραπέζιο παιχνίδι. Και οι δάσκαλοι όμως είχαν την ευκαιρία να κερδίσουν ένα γούρι για το 2025 και μία δωροκάρτα αξίας 40€, προσφορά του εστιατορίου Platia! 

Continue Reading

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ε.Λ.Μ.Ε. Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας: Θέμα «Αποσπάσεις Ελλήνων εκπαιδευτικών σε Τμήματα Ελληνικών Σπουδών ξένων Πανεπιστημίων»

Published

on

Από

Τα τελευταία πολλά χρόνια το Υπουργείο Παιδείας έχει πάψει να αποσπά εκπαιδευτικούς στα Τμήματα Ελληνικών Σπουδών που βρίσκονται στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα η προσπάθεια προώθησης της ελληνομάθειας -που δεν μπορεί παρά να έχει σαν αιχμή του δόρατος τις έδρες νεοελληνικών σπουδών των μεγάλων ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων- να απειλείται με πραγματικό αφανισμό.



Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Πανεπιστημίου του Βερολίνου, όπου εδώ και χρόνια δεν αποσπάται Έλληνας εκπαιδευτικός, με την προσπάθεια που καταβάλλεται για τη δημιουργία μιας κοιτίδας προώθησης και διάδοσης της ελληνικής γλώσσας στην Γερμανική πρωτεύουσα, να παραμένει χωρίς ουσιαστική στήριξη από το ελληνικό κράτος.

Συμμεριζόμενοι την αγωνία για το μέλλον της διάδοσης της ελληνικής γλώσσας και θεωρώντας πως είναι ανάγκη αδήριτη να στηριχθεί κάθε πρωτοβουλία που στοχεύει στην εξωστρέφεια και το άνοιγμα του ελληνικού πολιτισμού στον κόσμο, σας καλούμε να αφουγκραστείτε την αγωνία των πανεπιστημιακών δασκάλων και να προβείτε σε αποσπάσεις Ελλήνων εκπαιδευτικών ή διαθέσεις αποσπασμένων εκπαιδευτικών από τα κατά τόπους Συντονιστικά Γραφεία.

Αναλογιζόμενοι τη δραματική μείωση των εδρών ελληνικών σπουδών που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια σε πολλά Πανεπιστήμια της Ευρώπης, είναι ανάγκη το Υπουργείο να παρέμβει άμεσα, ώστε να ενισχυθεί έμπρακτα κάθε πρωτοβουλία που στοχεύει να ακουστεί δυνατά η φωνή του ελληνισμού στον κόσμο.


Continue Reading

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

1ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη, μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη – Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης»

Published

on

Από

Φωτο: Οι μαθητές της έκτης τάξης από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Σητείας παρουσιάζουν την εργασία τους Πηγή: Δ.Σ Σητείας

Στις 6 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε το 1ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο “Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη, μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη – Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης” στο Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης με συμμετοχή πολυάριθμων ελληνικών σχολείων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στις εργασίες του Συνεδρίου συμμετείχαν δια ζώσης 2119 μαθητές/τριες από 117 σχολικές μονάδες της χώρας (27 Πρωτοβάθμιας και 90 Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης).

Του Γιώργου Μπαμπασίδη εκπαιδευτικού

Το Συνέδριο διοργανώθηκε σε συνεργασία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π.Ε. και Δ.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας, το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών, τη Δ.Δ.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης, τη Δ.Δ.Ε. Πέλλας και το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης υπό την Αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχου, κ.κ. Βαρθολομαίου.

Σκοπός του Μαθητικού Συνεδρίου ήταν να λειτουργήσει ως πεδίο συνεργασίας, εκπαίδευσης και δημιουργικού διαλόγου μεταξύ μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών από σχολεία της Ελλάδας και της ομογένειας σε θέματα περιβάλλοντος και αειφορίας στη βάση της ατζέντας για τη βιώσιμη ανάπτυξη, χτίζοντας γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στα σχολεία της Ελλάδας και της ομογένειας.



Ως στόχος του συνεδρίου τέθηκε η ενεργοποίηση των μαθητών σε θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος, τόσο με την έννοια του φυσικού περιβάλλοντος όσο και με την ευρύτερη έννοια αυτού, όπως προσδιορίζεται από την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη. Επίσης, να δώσει την ευκαιρία σε μαθητές/τριες ελληνικών και ομογενειακών σχολείων να «συναντηθούν», να εκφραστούν δημιουργικά και να επικοινωνήσουν θέματα περιβαλλοντικού και κοινωνικού γραμματισμού, εκπαίδευσης, τοπικής ιστορίας, πολιτιστικής κληρονομιάς συμβάλλοντας στη διάχυση του έργου που παράγεται στα σχολεία στο πλαίσιο υλοποίησης καινοτόμων Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Οι θεματικοί άξονες του Συνεδρίου και οι θεματικές ενότητες με τις οποίες ασχολήθηκαν οι μαθητές ήταν τέσσερις (4): περιβαλλοντικό, ιστορικό, κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι.



Στο πλαίσιο του Συνεδρίου υλοποιήθηκαν επίσης σειρά παράπλευρων εκπαιδευτικών δράσεων – επισκέψεων σε χώρους περιβαλλοντικού, θρησκευτικού (όπως Αγιά Σοφιά, Παναγία Βλαχερνών κ.α.), ιστορικού ενδιαφέροντος (π.χ. Τα Τείχη της Πόλης), γραμμάτων (Θεολογική Σχολή Χάλκης) και πολιτισμικής αναφοράς (Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Βυζαντινής Ιστορίας, Οικουμενικό Πατριαρχείο (Φανάρι), Εκπαιδευτήρια της Πόλης κ.ά.).

Από την Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε και το δικό μας σχολείο το 2ο Δημοτικό Σχολείο Σητείας με έξι (6) μαθητές της έκτης (Στ΄) τάξης παρουσιάζοντας την περιβαλλοντική δράση του σχολείου μας με θέμα «Ο σχολικός μας κήπος».

Να αναφέρουμε όμως εδώ ιδιαίτερα και το γεγονός ότι την Παρασκευή 5 Απριλίου οι μαθητές μας – όπως και όλοι σχεδόν οι μαθητές του συνεδρίου (περίπου 2000 άτομα!) – με τη συνοδεία των υπεύθυνων δασκάλων και των γονέων τους (για μαθητές Δημοτικού) παρακολούθησαν την Ακολουθία των Χαιρετισμών στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι λαμβάνοντας στο τέλος και την ευλογία του Παναγιωτάτου Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis