Connect with us

ΕΥΡΩΠΗ

Καταλονία: Η αστυνομία απέκλεισε εκλογικά κέντρα

Published

on

Η ισπανική κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να μην πραγματοποιηθεί αύριο το δημοψήφισμα ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας.

Από σήμερα, η ισπανική αστυνομία απέκλεισε περίπου 1.300 από τα 2.315 εκλογικά κέντρα, ενώ 163 σχολεία που θα ήταν εκλογικά τμήματα έχουν καταληφθεί από οικογένειες.

Η αστυνομία θα απομακρύνει τους ανθρώπους που έχουν συγκεντρωθεί σε σχολεία που έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσουν ως εκλογικά τμήμα για το αυριανό δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας στην Καταλονία.

Παράλληλα, με υψηλό πρόστιμο έως και 300.000 ευρώ θα πληρώσουν όσοι είναι εθελοντές στη διεξαγωγή των εκλογών.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ κηρύσσει εμπορικό πόλεμο στον κόσμο, σφυροκοπώντας Ασία και Ευρώπη

Published

on

Από

Ο γενικός δασμός 10% τίθεται σε εφαρμογή το Σάββατο 5η Απριλίου στις 07:01 (ώρα Ελλάδας) και οι υψηλότεροι την Τετάρτη 9η Απριλίου. Photo credits: ThomasWolter / pixabay

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε χθες Τετάρτη επίθεση κολοσσιαίων διαστάσεων στο πεδίο του εμπορίου, ανακοινώνοντας βαρύτατους δασμούς, ιδίως σε βάρος της Ασίας και της ΕΕ, με κίνδυνο να προκληθεί ασφυξία στην παγκόσμια οικονομία, μη εξαιρουμένης όμως ούτε της αμερικανικής.

Ο αμερικανός πρόεδρος μίλησε περί «ανακήρυξης οικονομικής ανεξαρτησίας». «Η χώρα μας καταληστεύτηκε, λεηλατήθηκε, βιάστηκε και καταστράφηκε από έθνη κοντινά και μακρινά, από συμμάχους και εχθρούς», για «δεκαετίες», είπε προτού επιδείξει κατάλογο με τους εμπορικούς εταίρους που αφορούν οι «ανταποδοτικοί» δασμοί.

Η επίθεση προστατευτισμού του Λευκού Οίκου, που για να βρει κάποιος όμοια θα χρειαστεί να ανατρέξει στα χρόνια του 1930, προβλέπει κατ’ ελάχιστον την επιβολή τελωνειακών δασμών 10% σε όλες τις εισαγωγές, που ανεβαίνουν πολύ, ως πάρα πολύ, για χώρες που η Ουάσιγκτον κρίνει ότι είναι ιδιαίτερα «εχθρικές» σε ό,τι αφορά το εμπόριο.



Η επιβάρυνση θα είναι αστρονομική ειδικά για την Κίνα. Τα προϊόντα της είναι αντιμέτωπα με νέους δασμούς 34%, που προστίθενται στους δασμούς 20% που είχαν ήδη ανακοινωθεί από την κυβέρνηση Τραμπ.

Το Πεκίνο «αντιτίθεται σθεναρά» στους δασμούς αυτούς, εννοεί να τους ανταποδώσει και παροτρύνει την Ουάσιγκτον να τους «ακυρώσει» για να μην τεθεί «σε κίνδυνο» η «παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη», ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εμπορίου στο Πεκίνο.

Τα εξαγόμενα αγαθά της ΕΕ θα επιβαρυνθούν με τελωνειακούς δασμούς 24%. Αυτά της Ιαπωνίας θα υποστούν δασμούς 24%, της Ινδίας 26%, του Βιετνάμ 46%.

Οι επιπρόσθετοι δασμοί αυτοί υποτίθεται πως αποτελούν ανταπόδοση για «μη δασμολογικούς» φραγμούς για τα αμερικανικά προϊόντα, για παράδειγμα υγειονομικούς και περιβαλλοντικούς κανονισμούς.

Ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε πως ορισμένες κατηγορίες δεν θα επηρεαστούν, για παράδειγμα οι ράβδοι χρυσού, τα φαρμακευτικά είδη, οι ημιαγωγοί, ο χαλκός, η ξυλεία για κατασκευές, τα ενεργειακά προϊόντα, κάποια μέταλλα που δεν υπάρχουν στην επικράτεια των ΗΠΑ…



Οι δασμοί δεν αφορούν χώρες όπως η Ρωσία ή η Βόρεια Κορέα. Αμερικανός αξιωματούχος εξήγησε πως δεν είναι σημαντικοί εμπορικοί εταίροι.

Η Ουάσιγκτον διεμήνυσε στα κράτη που πλήττονται πως καλά θα κάνουν να μην ανταποδώσουν. «Συγκρατηθείτε, απορροφήστε το χτύπημα, περιμένετε να δείτε πώς θα εξελιχτεί η κατάσταση. Διότι αν ανταποδώσετε, θα υπάρξει κλιμάκωση», απείλησε ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ.

Ο γενικός δασμός 10% τίθεται σε εφαρμογή το Σάββατο 5η Απριλίου στις 07:01 (ώρα Ελλάδας) και οι υψηλότεροι την Τετάρτη 9η Απριλίου.

«Θα υπάρχουν μόνο χαμένοι», προειδοποίησε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στην ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ, την οποία χαρακτήρισε «θεμελιωδώς λανθασμένη» και προανήγγειλε «ισχυρή» αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αμερικανική κυβέρνηση ακολουθεί έναν δρόμο «στο τέλος του οποίου θα υπάρχουν μόνο χαμένοι», πρόσθεσε ο καγκελάριος και υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί την ισχυρότερη εσωτερική αγορά στον κόσμο, με 450 εκατομμύρια καταναλωτές.



Για «δασμολογική μανία των ΗΠΑ», η οποία μπορεί να προκαλέσει «τεράστια ζημιά» παγκοσμίως, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, αναφερόμενος στις ανακοινώσεις για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές. Προειδοποίησε επίσης για «ισορροπημένη, σαφή και αποφασιστική απάντηση» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ζήτησε και πάλι λύση μέσω διαπραγματεύσεων.

Οι νέοι τελωνειακοί δασμοί δεν θα έχουν παρά «χαμένους» και μόνο, προεξόφλησε ο συλλογικός φορέας VDA της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, παροτρύνοντας την ΕΕ να αντιδράσει με «δύναμη» αλλά να επιδείξει «βούληση για διαπραγμάτευση». Συλλογικός φορέας της χημικής βιομηχανίας από την πλευρά του κάλεσε τις Βρυξέλλες να παραμείνουν «ψύχραιμες» και να αποφύγουν «κλιμάκωση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters – dpa


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Eurostat: Στο 2,2% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάρτιο

Published

on

Από

Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ελαφρώς στο 3,1% το Μάρτιο από 3,0% τον Φεβρουάριο. Photo credits: Raten-Kauf / pixabay

Ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ αναμένεται να μειωθεί ελαφρώς στο 2,2% τον Μάρτιο του 2025, από 2,3% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάρτιο (3,4%, έναντι 3,7% τον Φεβρουάριο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,9%, έναντι 2,7% τον Φεβρουάριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,6%, σταθερό σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο) και την ενέργεια (-0,7%, έναντι 0.2%).

Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ελαφρώς στο 3,1% το Μάρτιο από 3,0% τον Φεβρουάριο.



Το Μάρτιο, τα υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν η Εσθονία, η Σλοβακία και η Κροατία (4,3%) και το Βέλγιο η Λετονία και η Λιθουανία (3,6%).

Τα χαμηλότερα επίπεδα πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν τον Μάρτιο η Γαλλία (0,9%), η Ιρλανδία (1,8%), το Λουξεμβούργο (1,5%) καιη Φινλανδία και η Πορτογαλία (1,9%).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βρετανία: Υποχρεωτική από σήμερα η έκδοση ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής άδειας για τους Ευρωπαίους

Published

on

Από

Το μέτρο εντάσσεται στις προσπάθειες που καταβάλλει η βρετανική κυβέρνηση να ψηφιοποιήσει το σύστημά της για τη διαχείριση των συνόρων της χώρας. Photo credits: JoshuaWoroniecki / pixabay

Για πρώτη φορά από σήμερα οι Ευρωπαίοι που εισέρχονται στη Βρετανία θα πρέπει να έχουν εκδώσει ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια (ETA), ένα μέτρο που έχει στόχο να ενισχύσει την ασφάλεια των βρετανικών συνόρων.

Αφού το Λονδίνο επέβαλε τον Ιανουάριο το σύστημα αυτό για τους πολίτες περίπου 50 χωρών – ανάμεσα τους οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία – τώρα ήρθε η σειρά των πολιτών από περίπου 30 ευρωπαϊκές χώρες να υποχρεούνται να αποκτήσουν το έγγραφο αυτό προτού εισέλθουν στη Βρετανία, η οποία αποχώρησε από την ΕΕ μετά το Brexit.

Πριν μεταβούν στη Βρετανία οι ταξιδιώτες πρέπει να συμπληρώσουν διαδικτυακά μέσω του ιστότοπου της βρετανικής κυβέρνησης ή κατεβάζοντας την εφαρμογή UK ETA μια δήλωση, στην οποία θα αναφέρουν στοιχεία της ταυτότητάς τους και θα απαντούν σε σειρά ερωτήσεων, που θα αφορούν μεταξύ άλλων ζητήματα ασφαλείας.

Η βρετανική κυβέρνηση συνιστά στους ταξιδιώτες να εκδίδουν την ΕΤΑ τουλάχιστον τρεις εργάσιμες ημέρες πριν ταξιδέψουν, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να τους ζητηθούν επιπλέον στοιχεία.

Κανονικά για τη συμπλήρωση της αίτησης χρειάζονται λιγότερα από δέκα λεπτά και η ταξιδιωτική άδεια, που συνδέεται ψηφιακά με το διαβατήριο, εκδίδεται μέσα σε λίγα λεπτά, διευκρίνισε το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών.



Το κόστος για την έκδοση του εγγράφου αυτού – το οποίο οι ταξιδιώτες θα πρέπει να επιδεικνύουν στα αεροδρόμια ή τους σιδηροδρομικούς σταθμούς κατά την αναχώρησή τους – ανέρχεται στις 10 λίρες (12 ευρώ), όμως από τις 9 Απριλίου θα αυξηθεί στις 16 λίρες (περίπου 19 ευρώ).

Η ETA έχει διετή ισχύ και επιτρέπει στον κάτοχό της να διαμένει στη Βρετανία για μέγιστο διάστημα έξι μηνών. Στη διάρκεια των δύο ετών που ισχύει ο κάτοχός της μπορεί να κάνει απεριόριστο αριθμό ταξιδίων στη Βρετανία, αλλά αν αλλάξει διαβατήριο θα πρέπει να εκδώσει νέα ΕΤΑ.

Εξάλλου ακόμη και οι ταξιδιώτες που κάνουν transit μέσω της Βρετανίας θα είναι υποχρεωμένοι να εκδίδουν την άδεια αυτή, με εξαίρεση όσους περνούν από κάποια αεροδρόμια, όπως το Χίθροου και αυτό του Μάντσεστερ, όπου δεν χρειάζεται να περάσουν από έλεγχο κατά την προσγείωση.

Με εξαίρεση την Ιρλανδία όλοι οι πολίτες των χωρών της ΕΕ, ενήλικες και ανήλικοι, θα πρέπει να εκδίδουν την ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια, με εξαίρεση όσους διαθέτουν βίζα (φοιτητική, εργασίας…).



Αυτή η ταξιδιωτική άδεια για τη Βρετανία είναι αντίστοιχη με το ESTA (Electronic System for Travel Authorization) που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ.

Το μέτρο εντάσσεται στις προσπάθειες που καταβάλλει η βρετανική κυβέρνηση να ψηφιοποιήσει το σύστημά της για τη διαχείριση των συνόρων της χώρας.

Η ΕΕ προβλέπει να υιοθετήσει ένα αντίστοιχο σύστημα το 2026, με το ETIAS (European Travel Information and Authorization System).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία, απομακρύνθηκαν τουρίστες και κάτοικοι

Published

on

Από

Οι λεγόμενες γραμμικές εκρήξεις, χαρακτηριστικό των οποίων είναι η έκλυση λάβας από μεγάλες ρωγμές στον φλοιό της Γης, μπορεί να επαναλαμβάνονται επί δεκαετίες, ακόμη και αιώνες, σύμφωνα με τους ειδικούς. Photo credits: Gylfi / pixabay

Ένα ηφαίστειο εισήλθε σε φάση έκρηξης, νότια της πρωτεύουσας της Ισλανδίας, εκτοξεύοντας λάβα και καπνό με αποτέλεσμα να απομακρυνθούν τουρίστες και κάτοικοι, παρ΄ όλο που η αεροπορική κυκλοφορία συνεχίζεται κανονικά.

Το νησιωτικό κράτος του Βόρειου Ατλαντικού, που αποκαλείται γη του πάγου και της φωτιάς λόγω των πολλών παγετώνων και ηφαιστείων του, έχει δει 10 εκρήξεις νότια του Ρέικιαβικ από το 2021, όταν ανενεργά γεωλογικά συστήματα επανεργοποιήθηκαν έπειτα από περίπου 800 χρόνια.

«Προειδοποίηση: μια έκρηξη έχει ξεκινήσει», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η ισλανδική μετεωρολογική υπηρεσία. Η λάβα εισέδυσε σε προστατευτικά φράγματα κοντά στην αλιευτική πόλη Γκρίνταβικ, προκαλώντας την απομάκρυνση κατοίκων που είχαν επιστρέψει έπειτα από προηγούμενες εκρήξεις, αν και τα περισσότερα σπίτια ήταν άδεια για περισσότερο από ένα χρόνο.



Οι υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης εκκένωσαν το πολυτελές σπα Blue Lagoon πριν από έκρηξη, καθώς οι γεωλόγοι είχαν προειδοποιήσει ότι ήταν επικείμενη.

Οι ηφαιστειακές εκρήξεις στη χερσόνησο Ρεϊκιάνες δεν έχουν επηρεάσει μέχρι τώρα άμεσα την πρωτεύουσα και δεν έχουν προκαλέσει σημαντική διασπορά ηφαιστειακής τέφρας στη στρατόσφαιρα που θα είχε ως αποτέλεσμα να παρεμποδιστεί η αεροπορική κυκλοφορία.



Ισλανδοί ειδικοί προβλέπουν πως οι λεγόμενες γραμμικές εκρήξεις, χαρακτηριστικό των οποίων είναι η έκλυση λάβας από μεγάλες ρωγμές στον φλοιό της Γης, μπορεί να επαναλαμβάνονται επί δεκαετίες, ακόμη και αιώνες.

Αυτό το νησί του Βόρειου Ατλαντικού, όπου ζουν σχεδόν 400.000 άνθρωποι, προσελκύει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο που έρχονται να εξερευνήσουν την τραχιά φύση του, που περιλαμβάνει θερμοπίδακες, θερμές πηγές και ηφαίστεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ξεκίνησε έκλυση ηφαιστειακού μάγματος στην Ισλανδία

Published

on

Από

Οι ηφαιστειακές εκρήξεις στη χερσόνησο Ρεϊκιάνες δεν έχουν επηρεάσει μέχρι τώρα απευθείας την πρωτεύουσα και δεν έχουν προκαλέσει σημαντική διασπορά ηφαιστειακής τέφρας. Photo credits: Gylfi / pixabay

Μια υπόγεια έκλυση μάγματος ξεκίνησε κοντά στην πρωτεύουσα της Ισλανδίας, η οποία όμως αργεί ακόμη να φθάσει στην επιφάνεια ώστε να προκαλέσει πλήρη ηφαιστειακή έκρηξη, ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία καθώς σημειώθηκαν εκατοντάδες μικροί σεισμοί.

«Προειδοποίηση: έχει ξεκινήσει έκρηξη μάγματος», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η μετεωρολογική υπηρεσία. «Μέχρι τώρα καμία ποσότητα μάγματος δεν έχει φθάσει στην επιφάνεια, όμως μια έκρηξη είναι πιθανό να συμβεί», ανέφερε.

Το παρακείμενο πολυτελές σπα Blue Lagoon εκκενώνεται, όπως και η αλιευτική πόλη Γκρίνταβικ όπου περίπου 40 σπίτια κατοικούνται, μετέδωσε το δημόσιο δίκτυο RUV, επικαλούμενο την τοπική αστυνομία.



Γη του πάγου και της φωτιάς, όπως αποκαλείται το νησιωτικό κράτος του Βόρειου Ατλαντικού λόγω των πολλών παγετώνων και ηφαιστείων του, έχει δει 10 εκρήξεις νότια του Ρέικιαβικ από το 2021, και η σημερινή αύξηση του μάγματος θα μπορούσε να γίνει η 11η έκρηξη στην περιοχή.

Οι ηφαιστειακές εκρήξεις στη χερσόνησο Ρεϊκιάνες δεν έχουν επηρεάσει μέχρι τώρα απευθείας την πρωτεύουσα και δεν έχουν προκαλέσει σημαντική διασπορά ηφαιστειακής τέφρας στη στρατόσφαιρα που θα είχε ως αποτέλεσμα να παρεμποδιστεί η αεροπορική κυκλοφορία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Περισσότεροι από 1,2 εκατ. τραυματίζονται ετησίως σε οδικές συγκρούσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Published

on

Από

Τα περισσότερα επίσημα στατιστικά στοιχεία συγκεντρώνονται από τις αναφορές της αστυνομίας, ενώ σπάνια καταγράφονται τραυματισμοί που αφορούν σε πεζούς και ποδηλάτες, σύμφωνα με την έκθεση. Photo credits: GlauchauCity / pixabay

Περίπου 1.291.000 άνθρωποι τραυματίζονται ετησίως από οδικές συγκρούσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους 141.000 από αυτούς τους τραυματισμούς να είναι σοβαροί.

Αυτά αναφέρει έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών, η οποία υπογραμμίζει ότι η πρόοδος στη μείωση των σοβαρών και ελαφρών τραυματισμών υστερεί σε σχέση με τη μείωση των θανάτων από τροχαίες συγκρούσεις.

Οι σοβαροί τραυματισμοί στα 24 κράτη μέλη της ΕΕ μειώθηκαν κατά 13% μεταξύ 2013 και 2023, ποσοστό που είναι μικρότερο σε σχέση με τη μείωση κατά 16% των θανάτων στους δρόμους.



Παράλληλα η έκθεση επισημαίνει ότι το μέγεθος της μείωσης κατά την περίοδο 2013-2023 απέχει πολύ από το στόχο να επιτευχθεί μείωση 50% στη δεκαετία 2020-2030.

Στην πραγματικότητα αυτός ο αριθμός είναι μεγαλύτερος, λόγω της μη αξιοποίησης στοιχείων στη συλλογή δεδομένων. Σύμφωνα με νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αποτυγχάνουν να βελτιώσουν σημαντικά την οδική ασφάλεια, εν μέρει λόγω της ελλιπούς εικόνας του αριθμού των τραυματιών στους δρόμους και της έλλειψης στοιχείων για το πού και πότε συνέβησαν τα οδικά συμβάντα.



Τα περισσότερα επίσημα στατιστικά στοιχεία συγκεντρώνονται από τις αναφορές της αστυνομίας, ενώ σπάνια καταγράφονται τραυματισμοί που αφορούν σε πεζούς και ποδηλάτες. Αν και τα νοσοκομεία συλλέγουν τα δικά τους δεδομένα, σήμερα δεν υπάρχει μια ολοκληρωμένη εικόνα των τραυματισμών.

Η έκθεση, τέλος, αναφέρει ότι θα πρέπει οι ηγέτες να αναλαμβάνουν την ευθύνη, να διασφαλίζουν τη διαφάνεια, να εγγυώνται την χρηματοδότηση και να βελτιώνουν τη συλλογή δεδομένων, καθώς και να αναπτύσσουν συνεργασίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis