Connect with us

ΕΥΡΩΠΗ

Tέλος για την τρόικα;

Published

on

Τι θα γίνει με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM; Ποιος θα είναι ο μελλοντικός του ρόλος στην ευρωζώνη; Θα προχωρήσει σε αυτό που σχεδίαζε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όταν κατείχε τη θέση του υπουργού Οικονομικών; Η Frankfurter Allgemeine Zeitung διαπιστώνει ότι το «κατασκεύασμα με την τρόικα, που βιαστικά εφευρέθηκε στην ευρωκρίση, δεν έχει πλέον μέλλον υπό την αρχική του μορφή.


Το ΔΝΤ δεν θέλει να διαδραματίσει ρόλο τόσο διακριτό, όπως στο παρελθόν, στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα. Mάλιστα δεν πρόκειται να δώσει νέο δάνειο. Αλλά και η ΕΚΤ θέλει να αποσυρθεί από την επιτήρηση κρατών σε πρόγραμμα. Σε περίπτωση που στο εγγύς ή απώτερο μέλλον προκύψουν δημοσιονομικές δυσκολίες, τότε δύο θεσμοί θα μπορούσαν να συντρέξουν: η Κομισιόν και ο ESM μαζί για την επιτήρηση του προγράμματος, και ο ESM μόνος του».

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται πάντως και σε άρθρο του επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιντμαν, στη γαλλική εφημερίδα Les Echos με το οποίο συντάσσεται με την ιδέα Σόιμπλε, καλώντας τον ESM να αποκτήσει περισσότερο βάρος στον δημοσιονομικό έλεγχο λόγω του ότι η Κομισιόν ασκεί η ίδια πολιτική και δεν είναι κατάλληλη γι’ αυτό.

«Όμως το αίτημα μετατροπής του σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο δεν φαίνεται να ενθουσιάζει και τόσο τις Βρυξέλλες» σημειώνει. «Ίσως επειδή ο ESM ως θεσμός, εάν έπρεπε να επιτηρεί τη δημοσιονομική πολιτική θα οδηγούνταν στις ίδιες προβληματικές καταστάσεις, όπως και η Κομισιόν. Η συζήτηση για την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του βρίσκεται αντίθετα σε πλήρη εξέλιξη. Το ό,τι θα πρέπει να ενισχυθούν, κανείς δεν το αμφιβάλλει. Ανοιχτό αντίθετα παραμένει τι ακριβώς θα πρέπει να αναλάβει και τι όχι».

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απεβίωσε ο πάπας Φραγκίσκος

Published

on

Από

Ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο εξελέγη πάπας στις 13 Μαρτίου του 2013. Αποφάσισε να επιλέξει το όνομα Φραγκίσκος - δίνοντας έμφαση, κυρίως, στον τίτλο του επισκόπου Ρώμης. Photo credits: Annett_Klingner / pixabay

Ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, o πρώτος πάπας προερχόμενος από την Λατινική Αμερική, ο θάνατος του οποίου ανακοινώθηκε σήμερα από το Βατικανό, είχε γεννηθεί στις 17 Δεκεμβρίου του 1936 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής.

Η οικογένειά του καταγόταν από το Πεδεμόντιο της βόρειας Ιταλίας: λογιστής στους αργεντίνικους σιδηρόδρομους ο πατέρας του, νοικοκυρά η μητέρα του.

Αφού πρώτα πήρε απολυτήριο τεχνικού λυκείου, αποφάσισε να μπει σε καθολική ιερατική σχολή. Στην συνέχεια έγινε μέλος του τάγματος των Ιησουιτών και σπούδασε φιλοσοφία. Το 1965 άρχισε να διδάσκει λογοτεχνία και ψυχολογία στο καθολικό κολέγιο του Σάντα Φε και, μετά από ένα χρόνο, σε θρησκευτικό ίδρυμα του Μπουένος ‘Αιρες. Το 1969 χειροτονήθηκε ιερέας και έπειτα από ένα χρόνο ολοκλήρωσε και τις σπουδές του στην θεολογία.

Επί δεκαπέντε χρόνια δίδαξε σε καθολικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, ενώ το 1986 μετέβη στην Γερμανία, όπου ολοκλήρωσε το διδακτορικό του.

Το 1992 ορίσθηκε από τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β’, επίσκοπος της πόλης ‘Αουκα και αναπληρωτής επίσκοπος του Μπουένος ‘Αιρες. Στις 28 Φεβρουαρίου του 1992, επελέγη ως αρχιεπίσκοπος του Μπουένος ‘Αιρες και ολόκληρης της Αργεντινής.

Το 2001 ο Ιωάννης Παύλος ο Β’ τον όρισε καρδινάλιο και τον Απρίλιο του 2005 συμμετείχε στην εκλογή του πάπα Βενέδικτου από το Κονκλάβιο.

Ως αρχιεπίσκοπος του Μπουένος ‘Αιρες, έδωσε έμφαση στην στήριξη των φτωχότερων πολιτών, στην διάδοση του λόγου του Θεού σε κάθε γωνιά της πόλης, στο να παραμείνουν «πάντα ανοικτές» οι πύλες όλων των εκκλησιών και στην στενή συνεργασία κληρικών και λαϊκών.



Ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο εξελέγη πάπας στις 13 Μαρτίου του 2013. Αποφάσισε να επιλέξει το όνομα Φραγκίσκος – δίνοντας έμφαση, κυρίως, στον τίτλο του επισκόπου Ρώμης – και να φορέσει σιδερένιο και όχι χρυσό σταυρό. «Tα αδέλφια μου, οι καρδινάλιοι, για να διαλέξουν τον νέο πάπα, έφτασαν μέχρι την άλλη άκρη του κόσμου», είπε στον πρώτο χαιρετισμό του προς τους πιστούς.

Σύμφωνα με όλους τους αναλυτές, αλλά και με τις καρδιές εκατομμυρίων πιστών, ήταν «ο πάπας των φτωχών», ο ‘Αγιος Πατέρας των Καθολικών που έδωσε έμφαση στην βοήθεια και στην αλληλεγγύη προς τους μετανάστες, τους «τελευταίους» και τους ξεχασμένους.

Με αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και στην ανθρωπιστική κρίση στην Γάζα, ο Φραγκίσκος επανέλαβε αμέτρητες φορές ότι «ο πόλεμος αποτελεί πάντα ήττα και κανείς δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνά».

Η σχέση του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ήταν στενότατη. Τον προσκάλεσε και τον είχε στο πλευρό του σε όλες τις πρωτοβουλίες διαθρησκειακού διαλόγου, αποκαλώντας τον «αγαπητό αδελφό».

O πάπας Φραγκίσκος είχε πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο Αγκοστίνο Τζεμέλι της Ρώμη πριν από τέσσερις εβδομάδες. Η κατάσταση της υγείας του ήταν βεβαρημένη και είχε εισαχθεί σ’ αυτή την καθολική πολυκλινική (όπου παρέμεινε επί 38 ημέρες) εξαιτίας διπλής πνευμονίας και πολυμικροβιακής λοίμωξης.



Μετά την επιστροφή του στο Βατικανό, στις 23 Μαρτίου, ο Φραγκίσκος έκανε καθημερινές ασκήσεις για την αναπνοή, την ανάκτηση κινητικής ικανότητας, όπως και για την εκφορά του λόγου. Οι γιατροί ήταν αισιόδοξοι, αλλά του είχαν συστήσει δυο μήνες ανάρρωσης.

Κατά την λήξη της χθεσινής λειτουργίας στον Άγιο Πέτρο, ο Φραγκίσκος ευλόγησε τους πιστούς από τον εξώστη της εκκλησίας, ευχήθηκε καλό Πάσχα και στην συνέχεια έκανε τον γύρο της πλατείας με το ανοικτό τζιπ του, το Papamobile. Πολλοί πιστοί και σχολιαστές είχαν όμως προσέξει ότι ο «πάπας των φτωχών» ήταν πολύ αδύναμος και καταβεβλημένος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΕ: Στη Βουλγαρία το υψηλότερο ποσοστό θανάτων από τροχαία ατυχήματα

Published

on

Από

Η Ελλάδα βρίσκεται στην έβδομη θέση με 59,6 θανάτους από τροχαία ατυχήματα ανά εκατομμύριο, δηλαδή 31% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Photo credits: NettoFigueiredo / pixabay

Η Βουλγαρία έχει το υψηλότερο ποσοστό θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη, με 81,6 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους, δηλαδή 78% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 45,5 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην έβδομη θέση με 59,6 θανάτους από τροχαία ατυχήματα ανά εκατομμύριο, δηλαδή 31% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της έρευνας από τα τελευταία στοιχεία των τροχαίων ατυχημάτων που ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC) και ανέλυσε ο ελβετικός ιστότοπος Vignetteswitzerland που ειδικεύεται στην αγορά του επίσημου ελβετικού e-vignette.

Η Ρουμανία είναι δεύτερη χώρα με 81,1 θανάτους από τροχαία ατυχήματα ανά εκατομμύριο κατοίκους, δηλαδή 78% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.



Το 2023 καταγράφηκαν συνολικά 1.545 θάνατοι από τροχαία ατυχήματα.

Η Σερβία βρέθηκε στην 3η θέση με 75,7 θανάτους από τροχαία ατυχήματα ανά εκατομμύριο, ποσοστό 65% πάνω από τον μέσο όρο. Συνολικά, 503 θάνατοι σημειώθηκαν στους δρόμους της το 2023.

Η Λετονία ακολούθησε στην τέταρτη, με 75,4 θανάτους από τροχαία ατυχήματα ανά εκατομμύριο κατοίκους, ποσοστό 66% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ η Κροατία είχε το πέμπτο υψηλότερο ποσοστό θανάτων από τροχαία ατυχήματα ανά εκατομμύριο στην Ευρώπη, με 71,2, 56% υψηλότερο από τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ.



Στην πρώτη εξάδα βρέθηκε η Πορτογαλία με 60,2 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους, ποσοστό 32% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Η Νορβηγία είχε το χαμηλότερο ποσοστό θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη, με μόνο 20 θανάτους ανά εκατομμύριο, λιγότερο από το ήμισυ του μέσου όρου της ΕΕ των 27. Η Νορβηγία είχε επίσης μείωση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη μειώνοντας τους θανάτους από τροχαία ατυχήματα κατά 41% σε σχέση με το 2013.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αντιμέτωπη με ιστορικές πλημμύρες η Ευρώπη το 2024

Published

on

Από

Οι καταρρακτώδεις βροχές στην Ισπανία είχαν ως αποτέλεσμα να σημειωθούν μεγάλες καταστροφές στη Βαλένθια και να χάσουν τη ζωή τους 232 άνθρωποι. Photo credits: feuerpelz / pixabay

Η Ευρώπη αντιμετώπισε το 2024 τις πιο εκτεταμένες πλημμύρες που έχουν καταγραφεί στην περιοχή από το 2013, με το 30% των ποταμών της ηπείρου να ξεχειλίζουν, αν και την ίδια στιγμή καταγράφηκαν υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ, σύμφωνα με έκθεση του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου Κοπέρνικος σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό.

Από τις πλημμύρες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 335 άνθρωποι στην Ευρώπη το 2024, ενώ επηρεάστηκαν περισσότεροι από 410.000, επεσήμαναν οι δύο οργανισμοί σε κοινή τους ανακοίνωση.

Η δυτική Ευρώπη επλήγη περισσότερο, με το 2024 να είναι η δέκατη πιο υγρή χρονιά που έχει γνωρίσει η περιοχή από το 1950, όταν ξεκίνησαν να διατηρούνται αρχεία. Οι καταιγίδες και οι πλημμύρες προκάλεσαν εξάλλου υλικές ζημιές ύψους 18 δισεκ. δολαρίων.



Οι καταστροφές αυτές σημειώθηκαν στη διάρκεια της πιο ζεστής χρονιάς που έχει γνωρίσει ο κόσμος από τότε που διατηρούνται αρχεία, και η πιο ζεστή για την Ευρώπη, και καταδεικνύουν ότι ένας πιο ζεστός πλανήτης που απορροφά περισσότερο νερό από την ατμόσφαιρα οδηγεί σε πιο βίαιες βροχοπτώσεις και πλημμύρες.

Τον Σεπτέμβριο λόγω της καταιγίδας Μπόρις έπεσε μέσα σε πέντε ημέρες ποσότητα βροχής που συνήθως καταγράφεται σε διάστημα τριών μηνών, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές πλημμύρες και υλικές ζημιές σε οκτώ χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.



Έναν μήνα αργότερα ισχυρές καταιγίδες, που ενισχύθηκαν από τους ζεστούς και υγρούς ανέμους από τη Μεσόγειο, προκάλεσαν καταρρακτώδεις βροχές στην Ισπανία, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να σημειωθούν μεγάλες καταστροφές στη Βαλένθια και να χάσουν τη ζωή τους 232 άνθρωποι.

Σχεδόν κάθε μήνα του 2024 καταγράφονταν σοβαρές πλημμύρες στην Ευρώπη: τον Ιανουάριο στη Βρετανία, τον Φεβρουάριο στη βόρεια Ισπανία, τον Μάρτιο και τον Μάιο στη βόρεια Γαλλία, τον Ιούνιο στη Γερμανία και την Ελβετία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP – Reuters


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΕΕ εξήγαγε προϊόντα διαστημικής τεχνολογίας ύψους 1,2 δισεκ. ευρώ το 2024

Published

on

Από

Οι ΗΠΑ ήταν ο κυριότερος προορισμός για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές διαστημικού εξοπλισμού το 2014, καθώς έλαβε το 77,3% των συνολικών εξαγωγών. Photo credits: SpaceX-Imagery / pixabay

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξήγαγε προϊόντα διαστημικής τεχνολογίας, περιλαμβανομένων δορυφόρων, υποτροχιακών οχημάτων και οχημάτων εκτόξευσης διαστημικών σκαφών, αξίας 1,217 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2024, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Η ανακοίνωση της Eurostat συμπίπτει με τη Διεθνή Ημέρα της Πτήσης του Ανθρώπου στο Διάστημα, η οποία γιορτάζεται στις 12 Απριλίου.

Σε σύγκριση με το προ της πανδημίας 2019, οι εξαγωγές της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 17 εκατομμύρια ευρώ (μια αύξηση 2%), ενώ η αξία των εισαγωγών αυτών των προϊόντων μέσα στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 41%, από τα 117 εκατομμύρια ευρώ σε 166 εκατομμύρια ευρώ.



Η Γερμανία ήταν ο κορυφαίος εξαγωγέας διαστημικών εξοπλισμών εντός της ΕΕ, προμηθεύοντας αγαθά αξίας σχεδόν 825 εκατομμυρίων ευρώ στους διεθνείς εταίρους.

Οι ΗΠΑ ήταν ο κυριότερος προορισμός για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές διαστημικού εξοπλισμού το 2014, καθώς έλαβε το 77,3% των συνολικών εξαγωγών. Η Ινδονησία ήταν δεύτερη στην κατάταξη, με συνεισφορά 9,7%, ενώ η Νότια Κορέα ήταν τρίτη με 8.6%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – BTA


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο κατάλογος της ΕΕ με τις χώρες καταγωγής που θεωρούνται «ασφαλείς»

Published

on

Από

Η Κομισιόν θεωρεί ότι οι περισσότερες υποψήφιες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρες πληρούν επί της αρχής τα κριτήρια για να αποτελούν ασφαλείς χώρες καταγωγής. Photo credits: NakNakNak / pixabay

Τον κατάλογο των χωρών καταγωγής που θεωρούνται «ασφαλείς» έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιορίζοντας τις δυνατότητες χορήγησης ασύλου στους υπηκόους τους που μεταναστεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στον κατάλογο αυτόν περιλαμβάνονται το Κόσοβο, το Μπανγκλαντές, η Κολομβία, η Αίγυπτος, η Ινδία, το Μαρόκο, η Τυνησία.

Στόχος είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας διαχείρισης των αιτήσεων ασύλου των πολιτών των χωρών αυτών που μεταναστεύουν σε μεγάλους αριθμούς σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση την διαπίστωση ότι δεν έχουν a priori το προφίλ του πρόσφυγα, γεγονός που μπορεί να επιταχύνει τον επαναπατρισμό τους.



Με την κατάρτιση κοινής ευρωπαϊκής λίστας η Επιτροπή έχει ως σκοπό είναι να διορθώσει την υπάρχουσα κατάσταση που επιτρέπει στους αιτούντες άσυλο να στοχεύουν ευρωπαϊκές χώρες με βάση τα διαφορετικά και λιγότερο ή περισσότερο ελαστικά κριτήρια που κάθε μία χώρα θέτει στην χορήγηση ασύλου.

Η Κομισιόν θεωρεί ότι οι περισσότερες υποψήφιες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρες πληρούν επί της αρχής τα κριτήρια για να αποτελούν ασφαλείς χώρες καταγωγής.

Για να ισχύσει η πρόταση της Κομισιόν θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ομως το θέμα είναι υψηλής ευαισθησίας σε πολιτικό επίπεδο και είναι πιθανόν να προκαλέσει διαφωνίες μεταξύ των 27.



Το θέμα της λίστας προωθήθηκε από την Ρώμη και σήμερα η ιταλική κυβέρνηση χαιρετίζει «μία επιτυχία της ιταλικής κυβέρνησης».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε παρουσιάσει κατάλογο ασφαλών χωρών καταγωγής το 2015. Αλλά το σχέδιο εκείνο εγκαταλείφθηκε τελικά εξαιτίας των έντονων συζητήσεων που προκάλεσε η περίληψη ή μη σε αυτήν της Τουρκίας με τις αμφιλεγόμενες επιδόσεις στους τομείς της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, του σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και της ελευθερίας του Τύπου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε νέα μείωση των επιτοκίων της προχώρησε η ΕΚΤ: Στο 2,25% το βασικό επιτόκιο

Published

on

Από

Η οικονομία της ζώνης του ευρώ έχει αναπτύξει κάποια ανθεκτικότητα σε παγκόσμιες διαταραχές, αλλά οι προοπτικές για την ανάπτυξη έχουν επιδεινωθεί λόγω των αυξανόμενων εμπορικών εντάσεων. Photo credits: Hans / pixabay

Σε νέα μείωση των επιτοκίων κατά 0,25%, την τρίτη κατά σειρά από την αρχή του έτους, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μετά τη μείωση το βασικό επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ διαμορφώνεται στο 2,25%.

Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ ελήφθη στη σκιά των νέων δασμών που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ.

Η απόφασή του να μειώσει το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων – το επιτόκιο με το οποίο το Διοικητικό Συμβούλιο δίνει την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής – βασίζεται στην επικαιροποιημένη αξιολόγησή του για τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ένταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική.



Η EKT εκτιμά ότι η διαδικασία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού βρίσκεται σε καλό δρόμο. Ο πληθωρισμός συνέχισε να εξελίσσεται όπως ανέμεναν οι εμπειρογνώμονες, με τον γενικό πληθωρισμό και τον πυρήνα του πληθωρισμού να υποχωρούν τον Μάρτιο.

Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών μειώθηκε επίσης σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Οι περισσότεροι δείκτες του υποκείμενου πληθωρισμού υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί γύρω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο του Διοικητικού Συμβουλίου για ρυθμό 2% σε διατηρήσιμη βάση.



Ο ρυθμός αύξησης των μισθών επιβραδύνεται και τα κέρδη απορροφούν εν μέρει τον αντίκτυπο του ρυθμού αύξησης των μισθών, που εξακολουθεί να είναι υψηλός, στον πληθωρισμό.

Η οικονομία της ζώνης του ευρώ έχει αναπτύξει κάποια ανθεκτικότητα σε παγκόσμιες διαταραχές, αλλά οι προοπτικές για την ανάπτυξη έχουν επιδεινωθεί λόγω των αυξανόμενων εμπορικών εντάσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis