Αρθρα & Απόψεις
Συνομιλώντας με τον Ανδρέα: Η πρώτη συνάντηση (Μέρος 1ο)
Ταξίδι στο χρόνο και την κοινωνία
Η ιδέα: Ο Αντρέας Παπανδρέου πάλι στον κόσμο των ζωντανών για να μας πει πως βλέπει ο ίδιος τα πράγματα με την Ελλάδα που ο ίδιος και η γενιά του έχτισε. Θα τον συνοδεύει, ένας Έλληνας της Γερμανίας που θα του αντιπαρατίθεται συνεχώς, θα του κάνει καυστικές ερωτήσεις, ώστε στο τέλος …
Μου είχε στείλει ένα μήνυμα ότι τα κατάφερε τελικά να τους πείσει να τον αφήσουν έναν ολόκληρο χρόνο εδώ πάνω. Δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Σήμερα θα τον συναντούσα σε ένα πάρκο στη Ριζούπολη κοντά στο σταθμό των Άνω Πατησίων. Δεν ήξερα πως θα μου εμφανιστεί για αυτό όταν έφτασα κοντοστάθηκα λίγο και παρατηρούσα τους ανθρώπους που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή επί τόπου. Τον αναγνώρισα αμέσως. Κάθονταν σε ένα παγκάκι χλωμός, αλλά καλοδιάθετος και περίμενε. Η κόμη των μαλλιών, το κολλαρισμένο πουκάμισο και τα καλογυαλισμένα παπούτσια φανέρωναν φινέτσα ανθρώπου του περασμένου αιώνα. Στα χείλη του κρέμονταν ένα τσιγαρίλο, που στο κάθε του ρούφηγμα σηκώνονταν ένα σύννεφο καπνού που του κάλυπτε όλο το πρόσωπο. Οι άνθρωποι δεν του έριχναν ούτε μία ματιά, τον προσπερνούσαν βιαστικοί και φαίνονταν από το πρόσωπό του πως αυτό τον σύγχυζε λίγο. Ίσως να έφταιγε η χλωμάδα που δεν τον αναγνώριζε κανείς, έρχονταν βλέπεις από μακρινό ταξίδι. Ήταν όμως και το νεαρό της ηλικία. Κανένας δεν περίμενε ότι θα γυρίσει πάλι πίσω σαρανταπεντάχρονος.
Θα τον έπαιρνα μαζί μου στη Γερμανία για ένα χρόνο, έτσι είχαμε συμφωνήσει. Θα σχολίαζε τα επίκαιρα γεγονότα, θα μου διηγούνταν για τα παλιά, θα μου έδινε συνεντεύξεις. Ως αντάλλαγμα θα του πληρώνονταν τα έξοδα διαμονής και εγώ θα του έκανα παρέα. Ο δεύτερος ήταν για αυτόν και ο κυριότερος λόγος όπως μου εκμυστηρεύτηκε χθες γιατί δέχθηκε να κάνει ένα τόσο μακρινό και ριψοκίνδυνο ταξίδι. Η συντροφιά ζωντανών του έλειπε. Προσωπικά δεν ήμουν ενθουσιασμένος με τη συμφωνία μια και ανθρώπους της εξουσίας σαν κι αυτόν τους απεχθανόμουν. Ακόμα δεν ξέρω τους λόγους που με έκαναν να δεχθώ αυτήν την πρόταση. Ίσως να πίστευα ότι μπορούσα να τον πιέσω να απολογηθεί για όλα όσα έπραξε, μπορεί να ήταν όμως απλώς η περιέργεια να μάθω περισσότερα για αυτόν, για τον τρόπο σκέψης του, για το πως λειτουργεί η πολιτική.
Μόλις με είδε, με χαιρέτισε και μου έδωσε εγκάρδια το χέρι.
„Να σας βοηθήσω;“ τον ρώτησα.
Μου χαμογέλασε και κούνησε αποφατικά το κεφάλι.
„Ας αφήσουμε τους τύπους. Ανδρέα να με λες, όλοι έτσι με φώναζαν“, είπε και έπιασε το τηλεσκοπικό χερούλι και τα ροδάκια 360 μοιρών μπήκαν σε κίνηση.
Θα πηγαίναμε με το αυτοκίνητο στο Χαλάνδρι, σε ένα εστιατόριο με πολίτικη κουζίνα. Ήταν δική του επιλογή. Καθίσαμε στον εξώστη, απέναντι από μια φωτισμένη εκκλησία. Παραγγείλαμε φαγητά και ο Ανδρέας ψιθύρισε κάτι στο αυτί του γκαρσόν. Έπειτα από λίγο μας έφερε ο νεαρός ένα κόκκινο κρασί Chateau Carras 1996. Του το έβαλε στο ποτήρι, το μύρισε, το δοκίμασε και του έγνεψε θετικά με το κεφάλι. Το αφεντικό του μαγαζιού λίγο έκπληκτο από την παραγγελία μας παρατηρούσε για ώρα από μακριά ώσπου πήρε το θάρρος και μας πλησίασε.
– Καλησπέρα, είπε ευγενικά. Συγνώμη που είμαι αδιάκριτος, αλλά εσείς δεν είστε ο…
– Μου το λένε πολύ, είπε ο Ανδρέας ευδιάθετος. Αλλά αυτόν που εννοείται τώρα ούτε τα ραδίκια τον κλαίνε. Γελάσαμε. Παρατηρούσα με το πέρασμα της ώρας και με κάθε γουλιά που έπινε, πως το πρόσωπό του γίνονταν ολοένα και πιο ζωντανό και οι κινήσεις του αποκτούσαν την παλιά γνώριμη ένταση. Ο Ανδρέας ήταν πάλι μαζί μας.
Γράφει ο
Κύρο Πόντε
(λογ. ψευδώνυμο του Δρ. Κυριάκου Σιδηρόπουλου)
είναι γλωσσολόγος, νευροεπιστήμονας και συγγραφέας.
Περισσότερες πληροφορίες στο www. kyro -ponte.de
ΑΡΘΡΑ
Αρθρο: H σχέση της τεχνολογίας στην απώλεια της ποιότητας του πολιτικού διαλόγου (του Γιάννη Ν. Καστελιάνου)

Η τεχνολογία, έχει κυριεύσει την ζωή μας. Είναι τέτοια η κυριαρχία της που έχουν όλες οι ηλικίες βαθύτατα επηρεαστεί και όλες σχεδόν οι ανθρώπινες πτυχές. Δεν θα μπορούσε να μην επηρεαστεί από αυτό και η ποιότητα του πολιτικού διαλόγου. Αυτό είναι τόσο εμφανές όταν βλέπεις ότι είναι πλέον απαραίτητο σε πρωθυπουργούς να δημιουργούν βίντεο στο TikTok, έτσι ώστε να περάσουν τα πολιτικά τους μηνύματα στους νέους.
Παλαιότερα κυριαρχούσαν οι εφημερίδες στην πολιτική επιχειρηματολογία, αυτές επηρέαζαν τα πλήθη όπως και οι αρθρογράφοι τους,. Η επιχειρηματολογία των πολιτικών αρχηγών ως έπι το πλείστον κινούνταν σε υψηλό επίπεδο. Μνημειώδεις είναι οι διαξιφισμοί των Παπανδρέου – Μητσοτάκη την δεκαετία ’80 – ’90. Σε μια ιδιαιτέρως ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα τα ρητορικά τεχνάσματα τους έδιναν έναν ιδιαίτερο τόνο στο πολιτικό κλίμα.
Αυτό έχει άρδην αλλάξει στις μέρες μας. Με την κυριαρχία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (ΜΚΚ), ο πολιτικός διάλογος έχει βαθύτατα επηρεαστεί. Ο τρόπος επηρεασμού έχει διασπαστεί σε διάφορα μέρη. Δεν κυριαρχούν πλέον οι εφημερίδες ενώ φθίνει και η τηλεόραση. Το ίντερνετ και οι κάθε λογής σταρ του κυριαρχούν, πλέον, όπως YouTubers, influencer κτλ.
- Αρθρο: H σχέση της τεχνολογίας στην απώλεια της ποιότητας του πολιτικού διαλόγου (του Γιάννη Ν. Καστελιάνου)
- Αρθρο: Πάσχα με Χωρισμένους Γονείς: Όταν η Αγάπη Ενώνει Ακόμη και από Απόσταση (της Κατερίνας Παπαϊωάννου)
- Αρθρο: Η Παγκόσμια Οικονομική Κρίση και οι Δασμοί του Τραμπ: Από τη Φτώχεια στη Νέα Σκλαβιά ( της Μαρίας Τολίκα)
- Αρθρο: LostinTranslation: Χαμένοι στην Μετάφραση (της Έλενας Παρασκευοπούλου)
- Αρθρο: Ανάγκη η δημιουργία ενός Ελληνικού Στρατηγικού Κοινωνικοπολιτικού- Πολιτιστικού Κέντρου στην Γερμανία (του Βασίλη Βούλγαρη)
- Αρθρο: «Η Ευρώπη σε Σταυροδρόμι- Προκλήσεις μετά την επανεκλογή Τραμπ» (της Δρ. Μαρίας Τολίκα)
- Προς τους ανθρώπους, τις επιχειρήσεις και τους φορείς που είναι δίπλα στον Ευρωπολίτη 15 χρόνια. (του Βασίλη Βούλγαρη)
- Του Γιάννη Καστελιάνου: Η ΚΟΝΟΒΟΥΛΕΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ… ΤΟΥ ΤΙΚ ΤΟΚ
Οι ρυθμοί της ζωής και ο τρόπος που οι μάζες εκλαμβάνουν αλλά και επεξεργάζονται τις πληροφορίες, είναι πλέον πολύ πιο γρήγορος. Στον πολιτικό διάλογο δεν παίζουν τόσο ρόλο η ποιότητα των επιχειρημάτων αλλά οι κραυγές και τα άναρθρα σλόγκαν των influencers και λοιπών σταρ του διαδικτύου. Αυτό έχει άμεση επίπτωση στο να μην εμβαθύνει ο κόσμος στην ουσία, αλλά να επηρεάζεται από μια θορυβώδη μάζα με δηλώσεις όλο ανούσιο στόμφο, χάνοντας την ουσία.
Δυστυχώς η πολιτική επιχειρηματολογία δεν διέπει τις καλύτερες μέρες της στην εποχή μας και η τάση βαίνει μειούμενη. Είναι και ο λόγος που τα ποσοστά των διάφορων λαϊκίστικών κομμάτων / τάσεων, ακροδεξιών και ακροδεξιών κομμάτων, είναι σε μεγάλη άνθηση παγκοσμίως. Η χώρα μας πιστοποιείσαι την τάση αυτή με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ.
Η κατάσταση δεν διαφαίνεται και δεν δύναται να αλλάζει / αλλάξει άμεσα. Αυτό έχει άμεση επίπτωση στην πολιτική, καθώς είναι πλέον διάχυτη η φαιδρότητα σε κομματικούς μηχανισμούς ακόμα και στα ανώτατα κλιμάκια. Όμως είναι σίγουρο ότι αλλάζει και με την κατάλληλη στρατηγική μπορεί να αρθεί. Αυτό κυρίως προϋποθέτει από νωρίς δουλειά στα σχολεία, έτσι ώστε να μάθουν να διαφωνούν με επιχειρήματα.
Σημαντικές πρέπει να είναι και οι κοινωνικές πρωτοβουλίες, όπως πχ με χρηματοδοτούμενη διαφήμιση και άλλες υποστηριζόμενες κοινωνικές δράσεις.

Διευθυντής έργων πληροφορικής
(IT Project Manager)
Ykastelianos@gmail.com
- Altes Haus, neue Besitzer: Diese Sanierungspflichten haben Erben
- Βρετανία: Η κυβέρνηση εξετάζει νέα μέτρα για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο
- Ρεμπέτικο Γλέντι στην Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου
- Το πρόγραμμα του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη
- Διάστημα: Ο πολλά υποσχόμενος πλανήτης K2-18b για πιθανή ύπαρξη ζωής
Του Γιάννη Καστελιάνου: Η ΚΟΝΟΒΟΥΛΕΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ… ΤΟΥ ΤΙΚ ΤΟΚ
ΑΡΘΡΑ
Αρθρο: Πάσχα με Χωρισμένους Γονείς: Όταν η Αγάπη Ενώνει Ακόμη και από Απόσταση (της Κατερίνας Παπαϊωάννου)

Το Πάσχα είναι μια γιορτή γεμάτη φως, αναγέννηση και ελπίδα. Είναι μια υπενθύμιση ότι, ακόμη και μέσα από τις αλλαγές και τις προκλήσεις, μπορεί να ανθίσει κάτι νέο, όμορφο και αυθεντικό. Για τις οικογένειες με χωρισμένους γονείς, το Πάσχα μπορεί να φέρει και σκέψεις, συναισθήματα, ερωτήματα. Όμως δεν χρειάζεται να είναι δύσκολο ή «λιγότερο» όμορφο.
Γιατί όταν υπάρχει αγάπη, δεν υπάρχει διαχωρισμός — μόνο νέοι τρόποι να τη δείξουμε.
Η ουσία του Πάσχα: παρουσία, όχι τελειότητα
Το παιδί δεν περιμένει το τέλειο τραπέζι ή τις ιδανικές συνθήκες. Περιμένει να νιώσει ασφάλεια, συνέπεια και κυρίως, ότι είναι αγαπημένο χωρίς όρους και χωρίς διλήμματα. Δεν του ζητάμε να διαλέξει. Του δίνουμε χώρο να αγαπά ελεύθερα και τους δύο γονείς. Του χαρίζουμε ένα Πάσχα γεμάτο αλήθεια, απλότητα και συναισθηματική ζεστασιά.
4 θετικά βήματα για ένα συνειδητό, φωτεινό Πάσχα:
1. Συνεργασία με σεβασμό και διάθεση προσφοράς
Ο προγραμματισμός των ημερών γίνεται πιο όμορφος όταν δεν κυριαρχεί ο ανταγωνισμός αλλά η κοινή πρόθεση: να περάσει καλά το παιδί. Ένα τηλεφώνημα, μια συμφωνία για τη λαμπάδα, ένα κοινό μήνυμα υποστήριξης, είναι πράξεις που δείχνουν ότι οι γονείς μπορούν να λειτουργούν ως ομάδα – με ωριμότητα και αγάπη.
2. Ειλικρινής και ενδυναμωτική επικοινωνία
Αν το παιδί ρωτήσει γιατί δεν είστε μαζί, μιλήστε με αγάπη και απλότητα. «Η οικογένειά μας άλλαξε, αλλά η αγάπη μας για σένα είναι πάντα η ίδια – σταθερή, βαθιά και αληθινή.» Αυτή η ειλικρίνεια του δίνει δύναμη.
- Αρθρο: H σχέση της τεχνολογίας στην απώλεια της ποιότητας του πολιτικού διαλόγου (του Γιάννη Ν. Καστελιάνου)
- Αρθρο: Πάσχα με Χωρισμένους Γονείς: Όταν η Αγάπη Ενώνει Ακόμη και από Απόσταση (της Κατερίνας Παπαϊωάννου)
- Αρθρο: Η Παγκόσμια Οικονομική Κρίση και οι Δασμοί του Τραμπ: Από τη Φτώχεια στη Νέα Σκλαβιά ( της Μαρίας Τολίκα)
- Αρθρο: LostinTranslation: Χαμένοι στην Μετάφραση (της Έλενας Παρασκευοπούλου)
- Αρθρο: Ανάγκη η δημιουργία ενός Ελληνικού Στρατηγικού Κοινωνικοπολιτικού- Πολιτιστικού Κέντρου στην Γερμανία (του Βασίλη Βούλγαρη)
- Αρθρο: «Η Ευρώπη σε Σταυροδρόμι- Προκλήσεις μετά την επανεκλογή Τραμπ» (της Δρ. Μαρίας Τολίκα)
3. Δημιουργήστε νέες, τρυφερές παραδόσεις
Κάθε αλλαγή φέρνει και ευκαιρίες. Ίσως το πασχαλινό πρωινό γίνει πιο διαδραστικό, με ζωγραφιές και παιχνίδια. Ίσως η Ανάσταση συνοδευτεί από μια οικογενειακή βόλτα ή έναν ξεχωριστό τρόπο να πείτε «Χριστός Ανέστη». Το παιδί δεν χρειάζεται το «παλιό όπως ήταν»· χρειάζεται το «καινούριο με νόημα».
4. Αποδοχή όλων των συναισθημάτων με αγκαλιά
Η χαρά δεν έρχεται με το ζόρι. Το Πάσχα μπορεί να φέρει χαμόγελα αλλά και ευαισθησίες. Αφήστε χώρο σε όλα τα συναισθήματα. Το σημαντικό είναι το παιδί να νιώθει πως, ό,τι κι αν νιώθει, είναι αποδεκτό και έχει πού να στηριχτεί.
Το φως της Ανάστασης μέσα από μικρές πράξεις καθημερινής αγάπης
Η ουσία του Πάσχα δεν είναι στο πού και με ποιον, αλλά στο πώς νιώθουμε. Και αυτό το φως της Ανάστασης δεν το φέρνουν οι περιστάσεις, αλλά η πρόθεση – να είμαστε παρόντες, διαθέσιμοι, τρυφεροί.
Ο χωρισμός δεν μειώνει τη γονεϊκή μας αξία. Μας προσκαλεί να τη ζήσουμε πιο συνειδητά. Να δείξουμε ότι η αγάπη μας δεν εξαρτάται από το σχήμα της οικογένειας, αλλά από τη δύναμη της καρδιάς.
Και αν το παιδί σας πει «Δεν είναι όπως παλιά», απαντήστε του με ένα χαμόγελο και μια ζεστή φωνή: «Δεν είναι ίδιο, είναι κάτι νέο. Και μπορούμε να το κάνουμε όμορφο – μαζί.»

Απόφοιτος του ανώτατου τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος κεφαλονιάς με πτυχίο τεχνολογίας ήχου και μουσικών οργάνων, έκανα τη διπλωματική μου εργασία με θέμα το παραδοσιακό παιδικό τραγούδι
life coaching για γονείς και δασκάλους και παιδιά, LinkedIn:www.linkedin.com/in/katerina-papaioannou-90b704221, Instagram:katerina.papaioannou.kidscoach, Facebook: Katerina Papaioannou – Kids Life Coach
Website:https://katerina-papaioannou.com/ -Email:info@katerina-papaioannou.com
Τηλέφωνο:+4916092873010
- Altes Haus, neue Besitzer: Diese Sanierungspflichten haben Erben
- Βρετανία: Η κυβέρνηση εξετάζει νέα μέτρα για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο
- Ρεμπέτικο Γλέντι στην Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου
- Το πρόγραμμα του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη
- Διάστημα: Ο πολλά υποσχόμενος πλανήτης K2-18b για πιθανή ύπαρξη ζωής
Τι είναι η Ενσυνειδητότητα και ποια τα οφέλη της για παιδιά κι εφήβους: Της Κατερίνας Παπαϊωάννου
ΑΡΘΡΑ
Αρθρο: Η Παγκόσμια Οικονομική Κρίση και οι Δασμοί του Τραμπ: Από τη Φτώχεια στη Νέα Σκλαβιά ( της Μαρίας Τολίκα)

Η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε νέα φάση αβεβαιότητας, με ένα από τα βασικά σημεία καμπής να είναι η πολιτική των δασμών που υιοθέτησε ο Ντόναλντ Τραμπ. Οι επιθετικές δασμολογικές πολιτικές του, στο όνομα του «America First», στόχευσαν κυρίως την Κίνα αλλά και την Ευρώπη, υπονομεύοντας το ελεύθερο εμπόριο και διαταράσσοντας παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.
Η αύξηση του κόστους σε βασικά αγαθά και πρώτες ύλες οδήγησε σε πληθωριστικές πιέσεις διεθνώς, επηρεάζοντας την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, εργαζόμενοι χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος βιώνουν καθημερινές οικονομικές πιέσεις, ενώ η κοινωνική δυσαρέσκεια μεταφράζεται πλέον σε διαδηλώσεις και δημόσιες καταγγελίες. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στην Ευρώπη, όπου μικρομεσαίες επιχειρήσεις ασφυκτιούν, και ο κοινωνικός ιστός φθείρεται.
Η νέα φτώχεια που αναδύεται δεν είναι απλώς θέμα αριθμών. Είναι υπαρξιακή φτώχεια. Άνθρωποι που εργάζονται αδιάκοπα δυσκολεύονται να καλύψουν βασικές ανάγκες. Η ανεργία, η ανασφάλεια και η έλλειψη πρόσβασης σε κοινωνικές παροχές δημιουργούν ένα νέο καθεστώς οικονομικής εξάρτησης και σύγχρονης σκλαβιάς. Η φωνή του πολίτη ατονεί, τα δικαιώματα συρρικνώνονται, και η δημοκρατία αποδυναμώνεται επικίνδυνα.
- Αρθρο: H σχέση της τεχνολογίας στην απώλεια της ποιότητας του πολιτικού διαλόγου (του Γιάννη Ν. Καστελιάνου)
- Αρθρο: Πάσχα με Χωρισμένους Γονείς: Όταν η Αγάπη Ενώνει Ακόμη και από Απόσταση (της Κατερίνας Παπαϊωάννου)
- Αρθρο: Η Παγκόσμια Οικονομική Κρίση και οι Δασμοί του Τραμπ: Από τη Φτώχεια στη Νέα Σκλαβιά ( της Μαρίας Τολίκα)
- Αρθρο: LostinTranslation: Χαμένοι στην Μετάφραση (της Έλενας Παρασκευοπούλου)
- Αρθρο: Ανάγκη η δημιουργία ενός Ελληνικού Στρατηγικού Κοινωνικοπολιτικού- Πολιτιστικού Κέντρου στην Γερμανία (του Βασίλη Βούλγαρη)
- Αρθρο: «Η Ευρώπη σε Σταυροδρόμι- Προκλήσεις μετά την επανεκλογή Τραμπ» (της Δρ. Μαρίας Τολίκα)
Στο μεταξύ, η ακροδεξιά στην Ευρώπη κερδίζει έδαφος, υποσχόμενη «εθνική ανάκτηση» και «λαϊκή κυριαρχία». Πολιτικές δυνάμεις, φιλικά προσκείμενες στον Τραμπ, υιοθετούν τον προστατευτισμό και τη ρητορική του φόβου. Κερδίζουν ψήφους, όχι γιατί προσφέρουν λύσεις, αλλά επειδή εκμεταλλεύονται τον θυμό και την απόγνωση. Έτσι, η οικονομική κρίση μετατρέπεται σε πολιτική κρίση, όπου οι θεσμοί τίθενται υπό αμφισβήτηση και η δημοκρατική νομιμότητα υπονομεύεται.
Αν η διεθνής κοινότητα δεν αντιδράσει συλλογικά — προωθώντας δίκαιες οικονομικές πολιτικές, κοινωνική προστασία και διαφάνεια — ο κόσμος θα συνεχίσει να βυθίζεται σε έναν φαύλο κύκλο ανισότητας, λαϊκισμού και αυταρχισμού. Οι πολίτες ζητούν αξιοπρέπεια, ισότητα και φωνή. Και όσο αυτά λείπουν, τόσο περισσότερο πλησιάζουμε σε μια εποχή σκοτεινή, όπου η φτώχεια δεν θα είναι μόνο υλική, αλλά και βαθιά πολιτική.

Διδάκτορ Πολιτικών Επιστημών Α.Π.Θ.,
Επίκουρη Καθηγήτρια στο E.S.C.Extérieur, Paris, France.
- Altes Haus, neue Besitzer: Diese Sanierungspflichten haben Erben
- Βρετανία: Η κυβέρνηση εξετάζει νέα μέτρα για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο
- Ρεμπέτικο Γλέντι στην Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου
- Το πρόγραμμα του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη
- Διάστημα: Ο πολλά υποσχόμενος πλανήτης K2-18b για πιθανή ύπαρξη ζωής
ΑΡΘΡΑ
Αρθρο: LostinTranslation: Χαμένοι στην Μετάφραση (της Έλενας Παρασκευοπούλου)

«ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ»
Ολοκληρώνοντας επιτυχώς το ¼ του 21ου αιώνα, της εποχής της τεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης και των φρενηρών ρυθμών ζωής, η ταινία “Lost in Translation” της Sofia Coppola μοιάζει να είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Μία ταινία-ωδή στις ανθρώπινες σχέσεις, στην ενδόμυχη ανάγκη του ανθρώπινου είδους για σύνδεση, επικοινωνία και την αίσθηση πως κάπου ανήκεις, κάποιος σε καταλαβαίνει. Οι δύο πρωταγωνιστές πασχίζουν να «μεταφράσουν» ο ένας τα συναισθήματα του άλλου και να βρουν μία αγκαλιά-καταφύγιο από έναν κόσμο που μιλάει μία γλώσσα διαφορετική, λιγότερο ανθρώπινη, ζεστή και ζωντανή.
Στην εποχή των social media και των likes πολλοί νέοι μοιάζουν με παίκτες σε ένα αόρατο παιχνίδι επιβεβαίωσης και αναγνώρισης στο βωμό του φαίνεσθαι. Τα απρόσωπα «likes» σε μία φωτογραφία ή ένα story έχουν καταλάβει πανηγυρικά τη θέση ενός αυθόρμητου και αληθινού «μου αρέσεις». Οι «κανόνες» της σύγχρονης επικοινωνίας είναι πολύπλοκοι, γραμμένοι σε μία παράξενη γλώσσα και συχνά δεν έρχονται με εγχειρίδιο μετάφρασης. Ένα απλό μήνυμα στο Instagram αποτελεί προϊόν υπερ-ανάλυσης και προετοιμασίας, από την κρίσιμη επιλογή του σωστού emoji μέχρι τον αριθμό των σημείων στίξης (μία . προσδίδει σοβαρότητα ενώ δύο ! ξεπερνούν το όριο του ενθουσιασμού που επιτρέπεται να δείξεις.).
- Altes Haus, neue Besitzer: Diese Sanierungspflichten haben Erben
- Βρετανία: Η κυβέρνηση εξετάζει νέα μέτρα για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο
- Ρεμπέτικο Γλέντι στην Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου
- Το πρόγραμμα του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη
- Διάστημα: Ο πολλά υποσχόμενος πλανήτης K2-18b για πιθανή ύπαρξη ζωής
Στην προσπάθεια διατήρησης μίας χαλαρής και άνετης εικόνας, του image ενός ατόμου με εικονική αυτοπεποίθηση και σιγουριά για τον εαυτό του, οι νέοι της ηλικίας μας αναλώνονται σε επιφανειακές σχέσεις και γνωριμίες καθώς φοβούνται να εκτεθούν, να ανοιχτούν και να τσαλακωθούν. Να δείξουν ποιοι πραγματικά είναι και να αγαπηθούν ή να απορριφθούν για αυτό. Σε αυτόν τον φαινομενικά τέλειο κόσμο δεν υπάρχει χώρος για ένα μήνυμα που έμεινε στο διαβάστηκε ή για τρία θαυμαστικά σε μία πρόταση. Οι ευαισθησίες και τα θέλω μας θεωρούνται αδυναμίες ενώ τρέμουμε και μόνο στην ιδέα να αφήσουμε την ασφάλεια του διαδικτυακού κόσμου και να δώσουμε πραγματικές ευκαιρίες στους ανθρώπους, να γνωρίσουμε την αληθινή και αυθεντική πλευρά τους. Να μιλήσουμε για βιβλία, ταινίες και τραγούδια, να συζητήσουμε για τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες μας για τον κόσμο που αλλάζει και να επιλέξουμε να βρεθούμε, όχι να χαθούμε στην μετάφραση.
Στο τέλος της ταινίας, ο Bob και η Charlotte δίνουν μία τελευταία αγκαλιά και ψιθυρίζουν ο ένας στον άλλον κάτι που ποτέ δεν θα μάθουν οι θεατές. Ίσως σε αυτή και μόνο την στιγμή να μετέφρασαν τις δύσκολες λέξεις αυτής της ψυχρής και απόμακρης γλώσσας και να συνδέθηκαν αληθινά, χωρίς συστολές και ενδοιασμούς. Τώρα μένει να κάνουμε και εμείς το ίδιο.

Καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας
του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
- Αρθρο: H σχέση της τεχνολογίας στην απώλεια της ποιότητας του πολιτικού διαλόγου (του Γιάννη Ν. Καστελιάνου)
- Αρθρο: Πάσχα με Χωρισμένους Γονείς: Όταν η Αγάπη Ενώνει Ακόμη και από Απόσταση (της Κατερίνας Παπαϊωάννου)
- Αρθρο: Η Παγκόσμια Οικονομική Κρίση και οι Δασμοί του Τραμπ: Από τη Φτώχεια στη Νέα Σκλαβιά ( της Μαρίας Τολίκα)
- Αρθρο: LostinTranslation: Χαμένοι στην Μετάφραση (της Έλενας Παρασκευοπούλου)
- Αρθρο: «Η Ευρώπη σε Σταυροδρόμι- Προκλήσεις μετά την επανεκλογή Τραμπ» (της Δρ. Μαρίας Τολίκα)
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΟΠΩΣ ΤΥΠΩΝΕΤΑΙ
- Προς τους ανθρώπους, τις επιχειρήσεις και τους φορείς που είναι δίπλα στον Ευρωπολίτη 15 χρόνια. (του Βασίλη Βούλγαρη)
- Του Γιάννη Καστελιάνου: Η ΚΟΝΟΒΟΥΛΕΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ… ΤΟΥ ΤΙΚ ΤΟΚ
Αρθρα & Απόψεις
Αρθρο: Ανάγκη η δημιουργία ενός Ελληνικού Στρατηγικού Κοινωνικοπολιτικού- Πολιτιστικού Κέντρου στην Γερμανία (του Βασίλη Βούλγαρη)

Παρακολουθώντας από κοντά εδώ και 26 χρόνια τα πεπραγμένα της ελληνικής παροικίας έμαθα και έζησα στιγμές δόξας της (δες συγκεντρώσεις εναντίον της χούντας, πορείες για το Μακεδονικό, αγώνες για την αναγνώριση των γενοκτονιών των Χριστιανικών πληθυσμών, αγώνες και διεκδικήσεις για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση κ.λ.π). Συμμετοχή σε ελληνικές κοινότητες (συλλόγους) εκατοντάδων έως και χιλιάδων μελών, συνέδρια φορέων όπως της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ο.Ε.Κ, Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού Σ.Α.Ε με εκατοντάδες και δεκάδες σύνεδρους και εκπρόσωπους.
Το ίδιο και στον επιχειρηματικό τομέα με την δημιουργία , παρουσία και προσφορά συλλόγων σε όλη τη Γερμανία με συνέδρια, παρουσία, συμμετοχή και κλαδική στήριξη με ενημέρωση και συμβουλευτικό χαρακτήρα προς τους ανάλογους συνεργαζόμενους φορείς και την πολιτεία. Σήμερα;
Δεν φτάνουν όλα αυτά έχουμε και την σοβαρή ασθένεια της Ο.Ε.Κ του μοναδικού αντιπρόσωπου μας στην καγκελαρία μιας και στα χρόνια της οικονομικής στενότητας της χώρας και την μη εξεύρεση λύσης για την υγιή συντήρηση, πρόσωπα και καταστάσεις πλήγωσαν την αξιοπιστία της και έχει οδηγηθεί σε συρρίκνωση. Το εθνικό σπορ του αλληλοσπαραγμού θα πρέπει να σταματήσει (υπάρχουν φωνές και πρόσωπα που μέσα από τα κανάλια των Social Media και των δικαστηρίων αντί να βοηθούν , διχάζουν) .
Σήμερα Τι;
Μικρές οάσεις, μικρές για το μέγεθος του ελληνικού στοιχείου στη Γερμανία, να δούμε κάποιες δράσεις στην Βάδη Βυρτεμβέργη, την επανασύσταση ελληνικής κοινότητας μετά από πολλά χρόνια στο Μόναχο (με γκρίζο σημείο τη δημιουργία 2 Ελληνικών Κοινοτήτων), τη δράση ελάχιστων κοινοτήτων με την συμμετοχή ακόμα πιο λίγων μελών, με την καλύτερη κάποιες εκατοντάδες σε πόλεις, με δεκάδες χιλιάδες Έλληνες.
- Altes Haus, neue Besitzer: Diese Sanierungspflichten haben Erben
- Βρετανία: Η κυβέρνηση εξετάζει νέα μέτρα για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο
- Ρεμπέτικο Γλέντι στην Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου
- Το πρόγραμμα του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη
- Διάστημα: Ο πολλά υποσχόμενος πλανήτης K2-18b για πιθανή ύπαρξη ζωής
Εξαίρεση η ουσιαστική κλαδική αλλά και κοινωνική προσφορά των συλλόγων Ελλήνων και Κυπρίων Ιατρών που δημιουργήθηκαν και μεγάλωσαν την τελευταία 10ετία φτάνοντας να δημιουργήσουν το 2024 την Ομοσπονδία τους.
Όμως διαχρονικά με άλλοτε μεγαλύτερο και άλλοτε μικρότερο όγκο έργου ( έχει να κάνει με τα πρόσωπα) η αγωνιστική παρουσία των γονέων και εκπαιδευτικών στον κλάδο της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης.
Βλέπω και παρακολουθώ με έκπληξή μου, ότι όλοι σκέφτονται και εργάζονται για εμάς ( δες κυβέρνηση, κόμματα, κάποιοι ολιγομελείς σύλλογοι), χωρίς εμάς με προσχηματικού χαρακτήρα ενέργειες και καλά συμμετοχή μέσα από το διαδίκτυο με προτάσεις και δράσεις που ούτε έχουν επικοινωνήσει ουσιαστικά, ούτε είναι πολλές φορές οι όποιες προτάσεις, προτάσεις συνδιαμορφωμένες μέσα από έναν κοινωνικό διάλογο.
Η ελληνική Κυβέρνηση παρουσίασε 6 Νοεμβρίου με μεγαλοπρεπή τρόπο και δια στόματος του Πρωθυπουργού το Στρατηγικό Σχέδιο Για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027, ένα σχέδιο που εκ των πραγμάτων το 25% είναι εκτός πλάνου μιας και τελειώνει το 2024. Τη δημιουργία Μητρώου ομογενειακών οργανώσεων , Ιστοσελίδα με τίτλο Diaspora.gr (πόσες τέτοιες προσπάθειες πραγματικά έχουνε γίνει, δες ιστοσελίδες ΣΑΕ και περιφερειών τους όταν λειτουργούσαν) , προγράμματα φιλοξενίας, μνημόνιο συνεργασίας με την Δ.ΥΠ.Α, ενίσχυση της εκμάθησης ελληνικής γλώσσας μέσα από εργαλεία του διαδικτύου, στήριξη εδρών ελληνικής γλώσσας και συνεργασίες σε επιστημονικό επίπεδο κ.λ.π.
- Ρεμπέτικο Γλέντι στην Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου
- Το πρόγραμμα του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη
- Φόρουμ στο Ντύσελντορφ με θέμα: Ιατρική καριέρα στην Ελλάδα και τη Γερμανία
- Με την ημερίδα «Το Νέο Ανατολικό Ζήτημα» ξεκινά το «ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΟΝ ΠΑΝΟΫΡ 2025 τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα»
- Ελληνική Κοινότητα Κρέφελντ: Θεατρική Παράσταση (ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ)
Στρατηγικός στόχος η υποστήριξη και ανάπτυξη δικτύων και δομών της Ομογένειας με έμφαση (λέει) σε νέους τρόπους οργάνωσής τους.
Ωραία όλα αυτά, αλλά πώς; Με ποια χρηματοδότηση, εδώ με νόμο του 2021 το μοναδικό Συνταγματικά Κατοχυρωμένο συμβουλευτικό όργανο της ομογένειας το ΣΑΕ το αφήσατε χωρίς πόρους με στόχο την εξαφάνισή του. Εδώ μιλάτε για το κατεξοχήν συνταγματικό μας δικαίωμα της συμμετοχής στις εκλογές και δεν μας δίνεται το δικαίωμα του εκλέγεστε με την άρνηση επιστολικής ψήφου με τη δημιουργία περιφερειών της ομογένειας.
Θα μπορούσα να γράφω και να αναφέρω πολλά παραδείγματα και προβληματισμούς, δε θα το κάνω . Θέλω να κλείσω με μια πρόταση δημιουργίας σε κάθε μεγάλη πόλη τραπεζιών διαλόγου, προβληματισμού και προτάσεων, ώστε να δημιουργηθεί κίνημα ιδεών και μέσα από την αναζωπύρωση του φορέα ομπρέλα (Griechische Gemeinde), να πραγματοποιηθεί η δημιουργία ενός Ελληνικού Στρατηγικού Κοινωνικοπολιτικού- Πολιτιστικού Κέντρου στην Γερμανία.

- Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας στο Ντύσσελντορφ της Γερμανίας (13-15/12/2024)
- Νίκη Κεραμέως Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ Düsseldorf 14 Δεκεμβρίου 2024)
- 5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V
- Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα
- Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.
ΑΡΘΡΑ
Αρθρο: «Η Ευρώπη σε Σταυροδρόμι- Προκλήσεις μετά την επανεκλογή Τραμπ» (της Δρ. Μαρίας Τολίκα)

Η επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών έχει ήδη επηρρεάσει όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναζωπυρώνοντας συζητήσεις για τις διατλαντικές σχέσεις, τη γεωπολιτική στρατηγική και το μέλλον της ευρωπαϊκής ενότητας.
Καθώς η ΕΕ αναζητά τη θέση της σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από εσωστρέφεια, μεταβαλλόμενες συμμαχίες και ανανεωμένο αμερικανικό εθνικισμό, οι ηγέτες παλεύουν με τις συνέπειες για την άμυνα, το εμπόριο και τη διπλωματία.
Μία από τις πιο άμεσες ανησυχίες είναι το μέλλον του ΝΑΤΟ. Η κριτική στάση του Τραμπ στη συμμαχία, συμπεριλαμβανομένων των προηγούμενων απαιτήσεων για αύξηση των ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών, εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία των ΗΠΑ ως εταίρου ασφαλείας.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επανεξετάζουν τώρα τις εκκλήσεις για μεγαλύτερη στρατιωτική ανεξαρτησία, με το όραμα του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για «στρατηγική αυτονομία» να αποκτά νέα δυναμική. Ωστόσο, τέτοιες προσπάθειες κινδυνεύουν να βαθύνουν τις διαφορές μεταξύ των κρατών μελών, ιδιαίτερα εκείνων της Ανατολικής Ευρώπης, που παραμένουν επιφυλακτικά στη ρωσική επιθετικότητα και βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ.
- Altes Haus, neue Besitzer: Diese Sanierungspflichten haben Erben
- Βρετανία: Η κυβέρνηση εξετάζει νέα μέτρα για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο
- Ρεμπέτικο Γλέντι στην Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου
Από οικονομική άποψη, η πολιτική Τραμπ «πρώτα η Αμερική», πιέζει τις εμπορικές σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ. Με τις συνεχιζόμενες διαφωνίες για τους δασμούς στα ευρωπαϊκά αγαθά, η προοπτική περισσότερων προστατευτικών μέτρων διαφαίνεται ισχυρή. Για οικονομίες που εξαρτώνται από τις εξαγωγές, όπως η Γερμανία, αυτό θα μπορούσε να επιδεινώσει τις οικονομικές προκλήσεις που έχουν ήδη ενισχυθεί από τον πληθωρισμό και τις ενεργειακές κρίσεις που προέρχονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Διπλωματικά, η επανεκλογή του Τραμπ περιπλέκει τις προσπάθειες της ΕΕ να αντιμετωπίσει παγκόσμιες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή. Καθώς οι ΗΠΑ, όπως δήλωσε ο νέος Πρόεδρος, θα αποσύρουν την υποστήριξη σε διεθνείς συμφωνίες για το κλίμα, η ΕΕ θα πιεστεί ώστε να ηγηθεί μόνη της παγκόσμιες προσπάθειες – ένα σενάριο που απαιτεί ενότητα, η οποία αυτή την εποχή μοιάζει απίθανη.
Καθώς η Ευρώπη προσαρμόζεται στη δεύτερη θητεία του Τραμπ, αντιμετωπίζει μια κρίσιμη συγκυρία: να ενισχύσει την εσωτερική της συνοχή και να επαναπροσδιορίσει τον παγκόσμιο ρόλο της, διαφορετικά κινδυνεύει να παραγκωνιστεί σε έναν όλο και πιο πολυπολικό κόσμο. Οι Ευρωπαίοι –ηγέτες και πολίτες- οφείλουν να προσαρμοστούν γρήγορα στις μεταβαλλόμενες γεωπολιτικές συνθήκες.

Διδάκτορ Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ
Επ. Καθηγήτρια ESCE, Paris, France
- Ο Πόλεμος και ο φόβος: Σκιές στην ΕΕ ( Γράφει η Μαρία Τολίκα)
- Η Ευρώπη στα πρόθυρα του σκοταδιού: Μπλακ άουτ σε ρεύμα και δημοκρατία : της Μαρίας Τολίκα
- Αρθρο: «Η υπέρβαση του φόβου στην εποχή της διακινδύνευσης» της Δρ.Μαρίας Τολίκα

You must be logged in to post a comment Login