ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Τα δικαιώματα των επιβατών με τρένο

Όταν αγοράζετε εισιτήριο για να ταξιδέψετε με τρένο, απαγορεύεται να χρεώνεστε με επιπλέον ποσό λόγω της εθνικότητάς σας ή του τόπου έκδοσης του εισιτηρίου.
Τα δικαιώματά σας όταν ταξιδεύετε με τρένο ισχύουν γενικά για όλα τα σιδηροδρομικά ταξίδια και τις σιδηροδρομικές υπηρεσίες εντός της ΕΕ.
Εναπόκειται στις ευρωπαϊκές χώρες να αποφασίσουν κατά πόσον τα δικαιώματα αυτά ισχύουν και για τις σιδηροδρομικές γραμμές εσωτερικού (αστικές, προαστιακές, περιφερειακές, κ.λπ.), καθώς και για τις διεθνείς σιδηροδρομικές γραμμές όταν ο σταθμός αναχώρησης ή τελικού προορισμού δεν βρίσκεται εντός της ΕΕ.
Ακύρωση ή καθυστέρηση
Αν το δρομολόγιό σας ακυρωθεί ή καθυστερήσει, έχετε πάντα το δικαίωμα να ενημερώνεστε πλήρως για το τι συμβαίνει όση ώρα περιμένετε.
Αν σας πουν ότι θα φθάσετε στον τελικό προορισμό σας με καθυστέρηση τουλάχιστον μίας ώρας, έχετε δικαίωμα:
- να ακυρώσετε το ταξίδι σας και να ζητήσετε αμέσως επιστροφή του αντιτίμου του εισιτηρίου σας (ολοκλήρου ή για τη διαδρομή που δεν έγινε). Ενδεχομένως να δικαιούστε επίσης δωρεάν ταξίδι επιστροφής στο σημείο αναχώρησής σας, αν εξαιτίας της καθυστέρησης δεν μπορείτε να εκπληρώσετε πλέον τον σκοπό του ταξιδιού σας ή
- να προωθηθείτε στον τελικό προορισμό σας το ταχύτερο δυνατό (ή σε μεταγενέστερη ημερομηνία που εσείς θα επιλέξετε). Αυτό μπορεί να γίνει με εναλλακτικό μέσο μεταφοράς αν το τρένο είναι ακινητοποιημένο και δεν λειτουργεί η γραμμή.
- να σας προσφερθούν γεύματα και αναψυκτικά (ανάλογα με τον χρόνο αναμονής)
- να σας προσφερθεί κατάλυμα – σε περίπτωση που πρέπει να διανυκτερεύσετε.
Αν αποφασίσετε να συνεχίσετε το ταξίδι σας με το προγραμματισμένο δρομολόγιο ή να δεχθείτε να προωθηθείτε στον προορισμό σας με εναλλακτικό μέσο, ενδεχομένως να δικαιούστε αποζημίωση ίση με:
το 25% του αντιτίμου του εισιτηρίου, αν το τρένο καθυστερήσει από 1 έως 2 ώρες.
το 50% του αντιτίμου του εισιτηρίου, αν το τρένο καθυστερήσει πάνω από 2 ώρες.
Δεν θα λάβετε αποζημίωση αν:
είχατε ενημερωθεί για την καθυστέρηση πριν από την αγορά του εισιτηρίου σας
Αν θεωρείτε ότι τα δικαιώματά σας δεν έγιναν σεβαστά, μπορείτε να υποβάλετε καταγγελία στη σιδηροδρομική εταιρεία, η οποία πρέπει να σας απαντήσει εντός ενός μηνός.
Αν η απάντησή τους δεν σας ικανοποιήσει, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον αρμόδιο εθνικό φορέα ελέγχου εφαρμογής (ΕΦΕΕ) στη χώρα σας.
Απώλεια ή φθορά αποσκευών
Αν οι παραδιδόμενες αποσκευές σας χαθούν ή φθαρούν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας, δικαιούστε αποζημίωση, εκτός αν οι αποσκευές δεν ήταν καλά κλεισμένες, ήταν ακατάλληλες για ταξίδι ή είχαν κάποια ιδιαιτερότητα.
Ύψος αποζημίωσης
Έως 1.300 ευρώ ανά παραδιδόμενη αποσκευή αν μπορείτε να αποδείξετε την αξία του περιεχομένου της.
330 ανά αποσκευή αν δεν μπορείτε να αποδείξετε την αξία του περιεχομένου της.
Σε περίπτωση θανάτου ή τραυματισμού επιβάτη σε σιδηροδρομικό ατύχημα, ο επιβάτης (ή τα εξαρτώμενα μέλη της οικογενείας του) δικαιούνται αποζημίωση για την απώλεια ή φθορά της χειραποσκευής (παραδιδόμενης ή μη) έως και 1.500 ευρώ.
Τραυματισμός ή θάνατος
Αν ένας επιβάτης τραυματιστεί ή σκοτωθεί σε σιδηροδρομικό ατύχημα, αυτός (ή τα εξαρτώμενα μέλη της οικογενείας του) δικαιούνται αποζημίωση, καθώς και προκαταβολή του ποσού της αποζημίωσης εντός 15 ημερών από το ατύχημα για την κάλυψη των άμεσων αναγκών (του ιδίου ή των εξαρτώμενων μελών της οικογενείας του).
Σε περίπτωση θανάτου, το ελάχιστο ποσό της προκαταβολής ανέρχεται σε 21.000 ευρώ ανά άτομο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Απευθείας πτήσεις προς Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιεί η LOT

Απευθείας πτήσεις από τη Βαρσοβία προς τη Θεσσαλονίκη εκκινεί από τις 17 Ιουνίου ο εθνικός αερομεταφορέας της Πολωνίας LOT.
Οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται καθημερινά έως τις 31 Οκτωβρίου και τέσσερις φορές την εβδομάδα για το διάστημα Νοεμβρίου – Μαρτίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), με αφορμή ειδική εκδήλωση που διοργάνωσαν στη Βαρσοβία η Υπηρεσία ΕΟΤ Πολωνίας και η LOT.
Η εκδήλωση, που είχε ως στόχο την ανάδειξη και προβολή της Κεντρικής Μακεδονίας στην πολωνική αγορά, ενόψει της έναρξης των πτήσεων, προσήλκυσε το ζωηρό ενδιαφέρον των εκπροσώπων των Πολωνών tour operators.
Με την εναρκτήρια πτήση (17/6) θα ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη και δημοσιογράφοι πολωνικών μέσων μαζικής επικοινωνίας, στο πλαίσιο δημοσιογραφικού ταξιδίου (press trip) του ΕΟΤ Πολωνίας σε συνεργασία με την LOT και με την υποστήριξη του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης (ΟΤΘ).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ υστερούν στις υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων
- Με την ημερίδα «Το Νέο Ανατολικό Ζήτημα» ξεκινά το «ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΟΝ ΠΑΝΟΫΡ 2025 τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα»
- Sextortion: Erpressung mit intimen Aufnahmen nimmt auch unter Kindern und Jugendlichen zu
- Αρθρο: H σχέση της τεχνολογίας στην απώλεια της ποιότητας του πολιτικού διαλόγου (του Γιάννη Ν. Καστελιάνου)
- Συμπλοκή με ένα νεκρό έξω από κλαμπ στη βορειοδυτική Γερμανία
ΕΛΛΑΔΑ
Η Σίφνος ιδανική επιλογή για φυσιολατρικές δραστηριότητες εκτός υψηλής σεζόν

Ως ιδανική επιλογή για φυσιολατρικές δραστηριότητες εκτός υψηλής σεζόν προτείνεται η Σίφνος που συγκαταλέγεται στα 10 κορυφαία μέρη του πλανήτη για πεζοπορία, γαστρονομία και αυθεντικές εμπειρίες σύμφωνα με το γερμανόφωνο περιοδικό Bergwelten του ομίλου της Red Bull.
Στον κατάλογο του Bergwelten η Ελλάδα καταλαμβάνει την 4η θέση με τη Σίφνο να «πρωταγωνιστεί» για τα μονοπάτια την αγγειοπλαστική, την τοπική κουζίνα και την αυθόρμητη φιλοξενία, όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος που επισκέφτηκε το νησί του Τσελεμεντέ μετά από πρόσκληση του Γραφείου ΕΟΤ Αυστρίας και του Δήμου Σίφνου.
Η λίστα περιλαμβάνει προορισμούς από Ομάν, Ταϋλάνδη, Ινδία, Κροατία, Δανία, Πολωνία, Γουατεμάλα, Μποτσουάνα και Αριζόνα.
Ειδικά για το 2025, το διεθνές μέσο παροτρύνει τους εκατοντάδες χιλιάδες φίλους των activities να επισκεφτούν τη Σίφνο την άνοιξη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ υστερούν στις υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων
- Με την ημερίδα «Το Νέο Ανατολικό Ζήτημα» ξεκινά το «ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΟΝ ΠΑΝΟΫΡ 2025 τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα»
- Sextortion: Erpressung mit intimen Aufnahmen nimmt auch unter Kindern und Jugendlichen zu
- Αρθρο: H σχέση της τεχνολογίας στην απώλεια της ποιότητας του πολιτικού διαλόγου (του Γιάννη Ν. Καστελιάνου)
- Συμπλοκή με ένα νεκρό έξω από κλαμπ στη βορειοδυτική Γερμανία
ΕΛΛΑΔΑ
Το Πάσχα στη Νάξο «πρωταγωνιστεί» στη γερμανική τηλεόραση

«Πάσχα στην παραλία, ονειρεμένο Πάσχά στην όμορφη Νάξο» προτείνει σε εκατοντάδες χιλιάδες Γερμανούς τηλεθεατές ο δημοφιλής παρουσιαστής André Gatzke στο πρόσφατο επεισόδιο της καθιερωμένης ταξιδιωτικής εκπομπής Wunderschön, διάρκειας ενενήντα λεπτών, αποκλειστικά για τη Νάξο.
Φύση και άνθρωποι αποτελούν το επίκεντρο της εκπομπής που εστιάζει στην παρουσίαση ιδιαίτερων προορισμών με πολιτιστική ταυτότητα και παράδοση και η οποία διανύει την 20η χρονιά της με συνεχώς αυξανόμενες τηλεθεάσεις.
Ο Γερμανός παρουσιαστής της εκπομπής που προβάλλεται κάθε Κυριακή σε ζώνη υψηλής τηλεθέασης από τον τηλεοπτικό σταθμό WDR μέλος του εθνικού δικτύου ARD, «ταξίδεψε» το αφοσιωμένο κοινό του στα γραφικά σοκάκια των παραδοσιακών χωριών της Νάξου, έκανε θαλάσσια σπορ, εξερεύνησε τις πανέμορφες παραλίες και τις περιπατητικές διαδρομές του προορισμού και συνομίλησε με τους ντόπιους προκειμένου να μυηθεί στις παραδόσεις του Πάσχα και τις τοπικές γεύσεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ υστερούν στις υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων
- Με την ημερίδα «Το Νέο Ανατολικό Ζήτημα» ξεκινά το «ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΟΝ ΠΑΝΟΫΡ 2025 τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα»
- Sextortion: Erpressung mit intimen Aufnahmen nimmt auch unter Kindern und Jugendlichen zu
- Αρθρο: H σχέση της τεχνολογίας στην απώλεια της ποιότητας του πολιτικού διαλόγου (του Γιάννη Ν. Καστελιάνου)
- Συμπλοκή με ένα νεκρό έξω από κλαμπ στη βορειοδυτική Γερμανία
ΕΛΛΑΔΑ
Αεροπορική σύνδεση της Κωνσταντινούπολης με τέσσερα ελληνικά νησιά

Τέσσερις νέες αεροπορικές συνδέσεις μεταξύ Κωνσταντινούπολης και ελληνικών νησιών, καθώς και τη νέα σύνδεση μεταξύ Σμύρνης και Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε η Aegean Airlines.
Τα τέσσερα ελληνικά νησιά που θα συνδεθούν με τις νέες απευθείας εποχικές πτήσεις της Aegean Airlines με την Κωνσταντινούπολη είναι η Ρόδος, η Κρήτη, η Μύκονος και η Σαντορίνη.
Σε μια εκδήλωση, που έλαβε χώρα στο Σισμανόγλειο Μέγαρο στην Κωνσταντινούπολη, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας, πρέσβης Κωνσταντίνος Κούτρας, καθώς και η νέο-διορισθείσα επικεφαλής του γραφείου του ΕΟΤ, Μαρία Ραχμανίδου, παρουσίασαν στο τουρκικό κοινό και τους επαγγελματίες του τουρισμού τις νέες αεροπορικές συνδέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σε μία εκδήλωση που αποτέλεσε τουριστικό γεγονός.
Η παρουσίαση περιελάμβανε και το δρομολόγιο Κωνσταντινούπολη – Ηράκλειο της Aegean Airlines, το οποίο εκτελέστηκε για πρώτη φορά την προηγούμενη ημέρα της εκδήλωσης, στις 8 Απριλίου 2025.
Οι πτήσεις στη γραμμή μεταξύ Σμύρνης και Θεσσαλονίκης θα ξεκινήσουν στις 22 Ιουνίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ υστερούν στις υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων
- Με την ημερίδα «Το Νέο Ανατολικό Ζήτημα» ξεκινά το «ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΟΝ ΠΑΝΟΫΡ 2025 τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα»
- Sextortion: Erpressung mit intimen Aufnahmen nimmt auch unter Kindern und Jugendlichen zu
- Αρθρο: H σχέση της τεχνολογίας στην απώλεια της ποιότητας του πολιτικού διαλόγου (του Γιάννη Ν. Καστελιάνου)
- Συμπλοκή με ένα νεκρό έξω από κλαμπ στη βορειοδυτική Γερμανία
ΕΛΛΑΔΑ
Η Σίφνος ανάμεσα στους καλύτερους γαστρονομικούς προορισμούς του πλανήτη

Τη δεύτερη θέση ανάμεσα στα 100 μέρη του πλανήτη με τις πιο γευστικές γλυκές προτάσεις κατέχει η Σίφνος στον πρόσφατο κατάλογο που ανακοίνωσε η ιστοσελίδα Taste Atlas.
«Η μελόπιτα είναι ένα ελαφρύ νόστιμο γλυκό που συνδέεται με την Σίφνο και τις παραδόσεις της» αναφέρει ο διεθνής γαστρονομικός οδηγός που τοποθετεί την παραδοσιακή μελόπιτα της Σίφνου στις πρώτες θέσεις της μεγάλης λίστας με πολύ υψηλή βαθμολογία 4,6/5 ανάμεσα σε δεκάδες άλλα τοπικά εδέσματα από την Ευρώπη, την Αφρική την Ασία, την Αυστραλία και την Αμερική.
Στη λίστα του Conde Nast Traveler με τα καλύτερα ελληνικά νησιά συγκαταλέγεται η Σίφνος ως ο καλύτερος προορισμός για χορταστικές εμπειρίες που συνδυάζουν γαστρονομία, δημιουργικότητα και διαχρονικότητα.
Το εγκώμιο της γαστρονομικής Σίφνου «πλέκει» και το National Geographic στον ετήσιο κατάλογο με τα 31 υπέροχα νησιά της Ελλάδας για το 2025.
Σύμφωνα με το διεθνές ταξιδιωτικό μέσο «η Σίφνος είναι ο τόπος που γεννήθηκε ο “πατέρας” της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας, Νικόλαος Τσελεμεντές το 1878. Αξίζει να γευτείτε τις σπεσιαλιτέ του νησιού με μαγειρευτά ρεβίθια και αρνίσιο κοκκινιστό μαστέλο, αργά ψημένο με τον παραδοσιακό τρόπο σε πέτρινες κατσαρόλες».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ υστερούν στις υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων
- Με την ημερίδα «Το Νέο Ανατολικό Ζήτημα» ξεκινά το «ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΟΝ ΠΑΝΟΫΡ 2025 τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα»
- Sextortion: Erpressung mit intimen Aufnahmen nimmt auch unter Kindern und Jugendlichen zu
- Αρθρο: H σχέση της τεχνολογίας στην απώλεια της ποιότητας του πολιτικού διαλόγου (του Γιάννη Ν. Καστελιάνου)
- Συμπλοκή με ένα νεκρό έξω από κλαμπ στη βορειοδυτική Γερμανία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Δημοσιεύτηκε ο νέος Κανονισμός Σχέσεων Παρόχων Τουριστικών Καταλυμάτων και Πελατών

Ριζική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις σχέσεις μεταξύ παρόχων τουριστικών καταλυμάτων και πελατών υλοποιείται μετά από σχεδόν πέντε δεκαετίες.
Συγκεκριμένα, ο νέος Κανονισμός Σχέσεων Παρόχων Τουριστικών Καταλυμάτων και Πελατών, σε αντικατάσταση του υφιστάμενου από το έτος 1976 (απόφαση του ΓΓ ΕΟΤ 503007/1976) που υπέγραψε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως και εφαρμόζεται από την Παρασκευή (4/4).
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού, με τον νέο Κανονισμό θεσπίζονται διατάξεις που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες του τουρισμού και στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για την φιλοξενία ενσωματώνοντας και την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα οργανωμένα ταξίδια.
Με τον νέο Κανονισμό εκσυγχρονίζονται διατάξεις και καθορίζονται με σαφήνεια οι υποχρεώσεις των παρόχων τουριστικών καταλυμάτων, προκειμένου να διασφαλίζεται η προστασία του καταναλωτή και η διαφάνεια στις συναλλαγές μεταξύ πελατών και ξενοδόχων.
Καθορίζεται δε και ευκρινές πλαίσιο για τις σύγχρονες μεθόδους κράτησης και πληρωμής των καταλυμάτων μέσω ηλεκτρονικών παρόχων και εφαρμογών και επιβάλλεται η υποχρέωση του παρόχου για ακριβή πληροφόρηση του πελάτη για το κατάλυμα προ της κράτησης.
Οι βασικότερες διατάξεις του νέου κανονισμού προβλέπουν:
- Οι πάροχοι υποχρεούνται να παρέχουν στους πελάτες σαφείς πληροφορίες για το κατάλυμα, τις υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στην τιμή, τις πολιτικές ακύρωσης και τους τρόπους πληρωμής προ της κράτησης.
- Οι πάροχοι υποχρεούται στην διαθεσιμότητα του τουριστικού καταλύματος με πρόβλεψη ότι θα παρέχουν στον πελάτη το συμφωνημένο δωμάτιο διαφορετικά, οφείλουν να διασφαλίσουν διαμονή του σε άλλο κατάλυμα ίσης ή ανώτερης κατηγορίας, καλύπτοντας όλα τα σχετικά έξοδα μετακίνησης.
- Καθορίζεται ρητά το καθεστώς ακύρωσης των κρατήσεων και τα δικαιώματα παρόχου και πελάτη.
- Οι πελάτες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν την πλήρη χρήση των μισθωμένων χώρων και των κοινόχρηστων εγκαταστάσεων.
- Ο κανονισμός προβλέπει αυστηρές κυρώσεις για τους παρόχους που δεν τηρούν τις διατάξεις, με πρόστιμα που κυμαίνονται από 300 έως 5.000 ευρώ, διασφαλίζοντας την ορθή λειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων και την προστασία των πελατών.
- Ιδιαίτερη πρόβλεψη υπάρχει για τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς, και μάλιστα ενθαρρύνονται οι επιχειρήσεις να προμηθευθούν ειδικό Σήμα Τουριστικού Καταλύματος Φιλικού προς Ζώα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ υστερούν στις υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων
- Με την ημερίδα «Το Νέο Ανατολικό Ζήτημα» ξεκινά το «ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΟΝ ΠΑΝΟΫΡ 2025 τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα»
- Sextortion: Erpressung mit intimen Aufnahmen nimmt auch unter Kindern und Jugendlichen zu
- Αρθρο: H σχέση της τεχνολογίας στην απώλεια της ποιότητας του πολιτικού διαλόγου (του Γιάννη Ν. Καστελιάνου)
- Συμπλοκή με ένα νεκρό έξω από κλαμπ στη βορειοδυτική Γερμανία
You must be logged in to post a comment Login