Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Τα χαλαρά ανδρικά εσώρουχα κάνουν καλό στην παραγωγή σπέρματος

Published

on

Οι άνδρες που φοράνε συνήθως εσώρουχα τύπου «μπόξερ», έχουν σημαντικά μεγαλύτερη ποσότητα και ποιότητα σπερματοζωαρίων, σε σχέση με όσους φοράνε στενά «σλιπ», σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, την μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα, η οποία αξιολόγησε την επίπτωση των εσωρούχων στην ποιότητα του σπέρματος.

Η ποιότητα του σπέρματος συσχετίσθηκε σε κάθε άνδρα με το είδος εσωρούχου που συνήθιζε να φοράει. Διαπιστώθηκε ότι όσοι (οι μισοί περίπου) φορούσαν συστηματικά «μπόξερ», τα οποία δροσίζουν καλύτερα τους όρχεις, είχαν κατά μέσο όρο 25% μεγαλύτερη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων (αριθμό σπερματοζωαρίων ανά χιλιοστόλιτρο σπέρματος) και 17% μεγαλύτερο αριθμό σπερματοζωαρίων (ανά εκσπερμάτωση).

Επίσης τα σπερματοζωάριά τους είχαν σε ποσοστό 33% μεγαλύτερη κινητικότητα (κάτι σημαντικό για τη δυνατότητα γονιμοποίησης του ωαρίου).

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι καλύτερες συνθήκες για την παραγωγή σπέρματος στους όρχεις είναι οι τελευταίοι να έχουν θερμοκρασία τρεις έως τέσσερις βαθμούς μικρότερη από τη μέση θερμοκρασία των 37 βαθμών Κελσίου του σώματος.

Όμως όσο πιο στενό είναι το ανδρικό εσώρουχο, πράγμα που αναγκαστικά σφίγγει τα ανδρικά γεννητικά όργανα κοντά στο σώμα, τόσο ανεβαίνει πιο εύκολα η θερμοκρασία τους, ιδίως όταν το καλοκαίρι ένας άνδρας ασκείται ή κάνει κάποια σωματική εργασία.

Από την άλλη, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι, παρά τις διαφορές στην ποσότητα των σπερματοζωαρίων, αυτή παραμένει εντός των φυσιολογικών ορίων και στους άνδρες που φοράνε «σλιπ», συνεπώς είναι απίθανο ένας άνδρας να μην μπορεί να πιάσει παιδί γι’ αυτό και μόνο το λόγο, αν δεν συντρέχουν άλλες αιτίες υπογονιμότητας. Απλώς θα δυσκολευθεί λίγο παραπάνω.

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ασθενής επιβίωσε επί τέσσερις μήνες με νεφρό από χοίρο

Published

on

Από

Η απόφαση αφαίρεσης του οργάνου ελήφθη από την ίδια την ασθενή και τους γιατρούς της, ώστε να μπορέσει στο μέλλον να υποβληθεί ξανά σε μεταμόσχευση. Photo credits: sasint / pixabay

Μια Αμερικανίδα νεφροπαθής που είχε λάβει μόσχευμα από χοίρο, υποβλήθηκε σε επέμβαση για αφαίρεση του οργάνου αφού το σώμα της άρχισε να το απορρίπτει, τέσσερις μήνες μετά την αρχική μεταμόσχευση, χρονικό διάστημα που αποτελεί ρεκόρ.

Η Τοουάνα Λούνεϊ, 50 ετών, από την Αλαμπάμπα, υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση στα τέλη Νοεμβρίου. Έλαβε ένα γενετικά τροποποιημένο νεφρό χοίρου, μια τεχνική που είναι ακόμη σε πειραματικό στάδιο αλλά γεννά ελπίδες ότι θα μπορούσε να καλύψει τη χρόνια έλλειψη οργάνων.

Η αφαίρεση του οργάνου δείχνει πόσο μακρινός είναι ακόμη αυτός ο στόχος.

Υπάρχει όμως και μια ενθαρρυντική πλευρά: το νεφρό λειτούργησε επί 130 ημέρες, δηλαδή πάνω από τέσσερις μήνες. Μέχρι τώρα, κανείς ασθενής δεν επέζησε περισσότερους από δύο μήνες μετά την ξενομεταμόσχευση.



Το 1999 η Λούνεϊ δώρισε το ένα νεφρό της στη μητέρα της. Εδώ και οκτώ χρόνια υποβαλλόταν σε αιμοκάθαρση επειδή, από επιπλοκές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, καταστράφηκε το μόνο νεφρό που της απέμενε. Μην βρίσκοντας συμβατό δότη, έλαβε έγκριση για μεταμόσχευση από γενετικά τροποποιημένο χοίρο, επειδή η κατάσταση της υγείας της επιδεινωνόταν.

Παρά τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, στις αρχές Απριλίου, εμφάνισε μειωμένη νεφρική λειτουργία και διαπιστώθηκε ότι απέρριπτε το μόσχευμα, είπε ο χειρουργός της, Ρόμπερτ Μοντγκόμερι.

Η απόφαση αφαίρεσης του οργάνου ελήφθη από την ίδια την ασθενή και τους γιατρούς της, ώστε να μπορέσει στο μέλλον να υποβληθεί ξανά σε μεταμόσχευση, είπε ο Μοντγκόμερι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η έντονη κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών βλαβών

Published

on

Από

Η έντονη κατανάλωση αλκοόλ κατά το παρελθόν συσχετίστηκε με χαμηλότερο λόγο εγκεφαλικής μάζας, δηλαδή μικρότερο ποσοστό εγκεφαλικής μάζας σε σύγκριση με τη σωματική μάζα, και χειρότερες γνωστικές ικανότητες. Photo credits: Mrdidg / pixabay

Όσοι καταναλώνουν οκτώ ή περισσότερα αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών βλαβών που ονομάζονται υαλώδης αρτηριοσκλήρυνση.

Αυτό διαπιστώνει μελέτη που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στο ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας «Neurology».

Η υαλώδης αρτηριοσκλήρυνση είναι μια πάθηση που προκαλεί στένωση των μικρών αιμοφόρων αγγείων, τα οποία γίνονται παχιά και άκαμπτα. Αυτό δυσχεραίνει τη ροή του αίματος, γεγονός που μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο με την πάροδο του χρόνου. Εμφανίζεται ως περιοχές κατεστραμμένου ιστού στον εγκέφαλο.



Οι ερευνητές εξέτασαν πώς το αλκοόλ επηρεάζει τον εγκέφαλο καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν και διαπίστωσαν ότι η βαριά κατανάλωση αλκοόλ είναι επιζήμια για τον εγκέφαλο και μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα μνήμης και σκέψης.

Η έντονη κατανάλωση αλκοόλ κατά το παρελθόν συσχετίστηκε με χαμηλότερο λόγο εγκεφαλικής μάζας, δηλαδή μικρότερο ποσοστό εγκεφαλικής μάζας σε σύγκριση με τη σωματική μάζα, και χειρότερες γνωστικές ικανότητες.

Δεν βρέθηκε καμία σχέση μεταξύ της μέτριας ή έντονης κατανάλωσης αλκοόλ και του λόγου εγκεφαλικής μάζας ή των γνωστικών ικανοτήτων.



Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η έντονη κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί εγκεφαλική βλάβη, αλλά δείχνει μια συσχέτιση. Ένας περιορισμός της μελέτης ήταν ότι δεν εξέτασε τους συμμετέχοντες πριν από τον θάνατο και δεν είχε πληροφορίες σχετικά με τη διάρκεια της κατανάλωσης αλκοόλ και τις γνωστικές ικανότητές τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η απώλεια ακοής συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Published

on

Από

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τόσο οι συμμετέχοντες που χρησιμοποιούσαν ακουστικά βαρηκοΐας όσο και εκείνοι με κακή ακοή είχαν παρόμοια σημαντική αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας. Photo credits: geralt / pixabay

Η απώλεια ακοής συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας, με την ψυχολογική δυσφορία που προκαλείται από την αναπηρία να διαδραματίζει καίριο ρόλο στη συσχέτιση αυτή.

Η απώλεια ακοής είναι όλο και πιο συχνή, ιδίως καθώς οι άνθρωποι γερνούν, ενώ και η εμφάνιση της καρδιακής ανεπάρκειας αυξάνεται, επηρεάζοντας περίπου 64 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Ενώ η μειωμένη ακοή συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, κυρίως, όπως πιστεύεται, ως αποτέλεσμα της επακόλουθης κοινωνικής απομόνωσης, δεν έχει εξεταστεί μέχρι σήμερα η συσχέτιση αυτή.

Σε μια προσπάθεια να καλύψουν αυτό το κενό γνώσης, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα 164.431 συμμετεχόντων από την βρετανική βάση δεδομένων «UK Biobank». Από αυτούς οι 4.369 φορούσαν ακουστικά βαρηκοΐας, ενώ οι συμμετέχοντες που δεν φορούσαν ακουστικά κατηγοριοποιήθηκαν σε τρεις ομάδες ανάλογα με τις επιδόσεις τους σε επικυρωμένη δοκιμασία: φυσιολογική ακοή, ανεπαρκής ακοή και κακή ακοή.



Κανείς δεν είχε καρδιακή ανεπάρκεια στην αρχή της μελέτης. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 56 έτη και περίπου το 55% ήταν γυναίκες. Επίσης, συλλέχθηκαν αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την τρέχουσα υγεία, τον τρόπο ζωής και ψυχοκοινωνικούς παράγοντες μέσω ερωτηματολογίων.

Όπως διαπιστώθηκε, οι προσαρμοσμένοι αυξημένοι κίνδυνοι εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας ήταν 15% και 28% για ανεπαρκή και κακή ακοή, αντίστοιχα, και 26% για όσους χρησιμοποιούσαν ακουστικά βαρηκοΐας, σε σύγκριση με όσους είχαν φυσιολογική ακοή. Οι συσχετίσεις ήταν ισχυρότερες σε όσους δεν είχαν στεφανιαία νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο στην αρχή της μελέτης.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τόσο οι συμμετέχοντες που χρησιμοποιούσαν ακουστικά βαρηκοΐας όσο και εκείνοι με κακή ακοή είχαν παρόμοια σημαντική αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας, υποδηλώνοντας ότι ενώ τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να βελτιώσουν την ακουστική λειτουργία, ενδέχεται να μην αντιμετωπίζουν υποκείμενα αγγειακά προβλήματα που συμβάλλουν στον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.



Σε όσους δεν φορούσαν ακουστικά βαρηκοΐας το επίπεδο ακοής συσχετίστηκε σημαντικά με την κοινωνική απομόνωση, την ψυχολογική δυσφορία και τον νευρωτισμό.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης, οπότε δεν μπορεί να καθορίσει αιτία και αποτέλεσμα. Ωστόσο, τονίζουν ότι υπάρχουν εύλογες βιολογικές εξηγήσεις για τα ευρήματά τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να βλάψει την υγεία του εγκεφάλου των ηλικιωμένων

Published

on

Από

Εντοπίστηκε ότι όσοι ζούσαν σε περιοχές με υψηλά επίπεδα διοξειδίου του αζώτου και μικροσκοπικών σωματιδίων PM 2,5 είχαν χειρότερες επιδόσεις στα γνωστικά τεστ σε σύγκριση με όσους ζούσαν σε περιοχές με μέτρια επίπεδα ρύπανσης. Photo credits: Vnukko / pixabay

Η μακροχρόνια έκθεση σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορεί να βλάψει την υγεία του εγκεφάλου των ηλικιωμένων, όπως διαπίστωσε μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του University College London, που δημοσιεύθηκε στο «The Journals of Gerontology Series A».

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 1.127 ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω στην Αγγλία και εξέτασαν την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση κατά την περίοδο 2008-2017.

Στη συνέχεια αξιολόγησαν τη μνήμη των συμμετεχόντων, την εκτελεστική λειτουργία (δημιουργία σχεδίων, επίλυση προβλημάτων, προσαρμογή σε νέες καταστάσεις), τη γλώσσα και τη συνολική γνωστική λειτουργία.



Εντοπίστηκε ότι όσοι ζούσαν σε περιοχές με υψηλά επίπεδα διοξειδίου του αζώτου και μικροσκοπικών σωματιδίων PM 2,5 είχαν χειρότερες επιδόσεις στα γνωστικά τεστ σε σύγκριση με όσους ζούσαν σε περιοχές με μέτρια επίπεδα ρύπανσης.

Η μεγαλύτερη συσχέτιση παρατηρήθηκε στις γλωσσικές δεξιότητες. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι οι διαφορετικές πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχουν διαφορετικές επιπτώσεις στη γνωστική υγεία.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτό το εύρημα μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η αυξημένη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται πιο έντονα με βλάβες στον κροταφικό λοβό, το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη γλώσσα και την κατανόηση των λέξεων.



Ωστόσο, επισημαίνουν ότι τα δεδομένα για την ατμοσφαιρική ρύπανση καλύπτουν μόνο δέκα έτη, τα οποία ενδέχεται να μην αντιπροσωπεύουν με ακρίβεια την έκθεση στη ρύπανση κατά τη διάρκεια της ζωής των συμμετεχόντων. Επίσης, χρησιμοποιήθηκαν ετήσιοι μέσοι όροι των επιπέδων ρύπανσης, με αποτέλεσμα να λείπουν οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις υψηλής έκθεσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε καλύτερη υγειονομική περίθαλψη των εγκύων, των νέων μητέρων και των βρεφών τους, προτρέπει η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Published

on

Από

Ο σωστός προγεννητικός έλεγχος, οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε όλες τις φάσεις της κύησης, η ενημέρωση για τα οφέλη από τον φυσιολογικό τοκετό και τον θηλασμό, είναι υποχρεώσεις της Πολιτείας προς όλες τις νέες γυναίκες. Photo credits: OsloMetX / pixabay

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τιμά τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, στις 7 Απριλίου, που σηματοδοτεί την ημέρα ίδρυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 1948.

Ο ΠΙΣ προωθεί καμπάνια ευαισθητοποίησης της ελληνικής κοινωνίας, υιοθετώντας την αντίστοιχη καμπάνια του ΠΟΥ, ο οποίος προτρέπει τα κράτη να στηρίξουν τις μητέρες και τα παιδιά, βάζοντας γερά θεμέλια για υγιείς οικογένειες, ώστε να υπάρχει ένα ελπιδοφόρο μέλλον για όλους μας.

Ο ΠΙΣ στηρίζει την απόφαση κάθε γυναίκας που επιθυμεί να γίνει μητέρα, ζητώντας από την Πολιτεία να παρέχει καλύτερες συνθήκες στις εργαζόμενες νέες μητέρες, μεγαλύτερα οικονομικά βοηθήματα σε μονογονεϊκές οικογένειες και σε νέα ζευγάρια που επιλέγουν να μεγαλώσουν την οικογένειά τους, καθώς και καλύτερη ενημέρωση για τα θέματα γονιμότητας και περιγεννητικής υγείας σε γυναίκες και άνδρες.



Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας προτρέπει σε καλύτερη υγειονομική περίθαλψη των εγκύων και των νέων μητέρων, αλλά και των βρεφών τους, ώστε η κοινή ζωή τους να ξεκινάει χωρίς προβλήματα υγείας και δυσκολίες που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.

Ο σωστός προγεννητικός έλεγχος, οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε όλες τις φάσεις της κύησης, η ενημέρωση για τα οφέλη από τον φυσιολογικό τοκετό και τον θηλασμό, είναι υποχρεώσεις της Πολιτείας προς όλες τις νέες γυναίκες που διατηρούν το δικαίωμα της επιλογής, αφού πρώτα ενημερωθούν.



Στην Ελλάδα οι τοκετοί είναι ασφαλείς και οι περιγεννητικοί θάνατοι βρεφών εξαιρετικά σπάνιοι, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι – σύμφωνα με τον ΠΟΥ – παγκοσμίως 300.000 γυναίκες χάνουν ετησίως τη ζωή τους ενώ κυοφορούν ή κατά τον τοκετό, και 2 εκατομμύρια έμβρυα ή βρέφη μέχρι έναν μήνα χάνουν τη ζωή τους από κακούς χειρισμούς, αμέλεια, κακή υγιεινή ή φτώχεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ρύπανση γερνάει και προκαλεί αθηρωμάτωση, σύμφωνα με ελληνική μελέτη

Published

on

Από

Ένα άλλο συμπέρασμα που προέκυψε από τη μελέτη, η οποία διεξήχθη σε 400 άτομα, είναι σύμφωνα με τον καθηγητή Τούσουλη ότι η ρύπανση σχετίζεται με αρχόμενη αθηροσκλήρυνση. Photo credits: ii7017 / pixabay

Η ρύπανση συσχετίζεται με γήρανση και αθηρωμάτωση σύμφωνα με τη μελέτη Κορινθία, μέρος της οποίας παρουσιάστηκε στο φετινό ετήσιο Συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, το οποίο έγινε πρόσφατα στο Σικάγο.

Η μελέτη που διεξάγεται από την Α’ Πανεπιστημιακή Κλινική του ΕΚΠΑ, παρουσιάστηκε φέτος με νέα δεδομένα, όπως αναφέρει ο κύριος ερευνητής της, καθηγητής Καρδιολογίας πρώην Αντιπρύτανης ΕΚΠΑ, Δημήτρης Τούσουλης.

Σε συνέντευξη που παραχωρεί στο Πρακτορείο Fm και στην Τάνια Μαντουβάλου, διευκρινίζει ότι η μελέτη έχει ξεκινήσει από το 2014, με περισσότερες από 100 ανακοινώσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά.



«Ωστόσο το τελευταίο σκέλος της μελέτης, αφορούσε στην επίδραση της ρύπανσης πάνω στα τελομερή, που είναι οι τελικές απολήξεις των χρωμοσωμάτων μας και ταυτοποιούν τη βιολογική μας ηλικία. Το μήκος των τελομερών σχετίζεται με την επιβίωση. Όσο πιο μεγάλο το μήκος, τόσο μεγαλύτερη η επιβίωση.

Τα τελομερή με την πάροδο του χρόνου αρχίζουν και φθείρονται. Μικραίνουν από παράγοντες κινδύνου όπως είναι πχ το κάπνισμα, η χοληστερίνη, το σάκχαρο, η υπέρταση, κλπ. Φαίνεται όμως, ότι και η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει το μήκος των τελομερών, τα οποία στη συγκεκριμένη μελέτη μετρήθηκαν σε εξειδικευμένο κέντρο του Γαλλικού Πανεπιστημίου Νανσί».

Ένα άλλο συμπέρασμα που προέκυψε από τη μελέτη, η οποία διεξήχθη σε 400 άτομα, είναι σύμφωνα με τον καθηγητή Τούσουλη ότι η ρύπανση σχετίζεται με αρχόμενη αθηροσκλήρυνση.

«Κι αυτό το βρήκαμε μετρώντας παράγοντες που σχετίζονται με την αθηρωμάτωση, δηλαδή τις πλάκες στις καρωτίδες και το πάχος τους. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι που ζουν σε ρυπογόνα περιβάλλοντα έχουν επιβαρυμένη βιολογική υγεία, καθώς η ρύπανση συνδέεται με κακή πρόγνωση όσον αφορά την επιβίωση μας».



Και το ερώτημα που εύλογα προκύπτει και ετέθη στον καθηγητή, είναι αν οι καρδιολόγοι μάς προτείνουν να εγκαταλείψουμε τις πόλεις. «Όχι, να μην εγκαταλείψουμε εμείς τις πόλεις, αλλά να φροντίσει η Πολιτεία με πράσινες “ενέργειες” να περιοριστούν οι ρύποι, όπως πχ με ηλεκτρικά λεωφορεία, αυτοκίνητα και άλλες στρατηγικές που έχουν αρχίσει ήδη να εφαρμόζονται. Το σίγουρο πάντως, είναι ότι το τρίπτυχο καθαρός αέρας, υγιεινή διατροφή και καλή ψυχολογική υγεία, συνεπάγονται θετική πρόγνωση για την καλή και μακρά επιβίωση μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Continue Reading

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Advertisement Europolitis

Like us on Facebook

Advertisement
Advertisement Europolitis