ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αυξάνονται τα ρατσιστικά κρούσματα στη Γερμανία

Απαξιωτικά βλέμματα, δηκτικά και προσβλητικά σχόλια. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται συχνά άνθρωποι με μεταναστευτική προέλευση στη Γερμανία έχει αλλάξει. Τι οδήγησε σε αυτό;
Ένα παιδικό ποδήλατο βρίσκεται στο διάδρομο ενός λεωφορείου. Μια ηλικιωμένη κυρία κοιτά νευριασμένη τη νεαρή μητέρα με τα δυο μικρά παιδιά της. Η γυναίκα με έντονη ανατολικοευρωπαϊκή προφορά ζητά επανειλημμένα συγνώμη. «Κλασική περίπτωση», λέει η ηλικιωμένη στη διπλανή της και συμπληρώνει: «αυτοί κλέβουν». Οι σκηνές εκτυλίσσονται στη συνοικία Τσέλεντορφ του Βερολίνου όπου διαμένουν κυρίως άνθρωποι της μεσσαίας τάξης. Πρόκειται πάντως για ένα μόνο από τα πολλά περιστατικά καθημερινού ρατσισμού.
Τον τελευταίο καιρό έχει κανείς την αίσθηση ότι τέτοιες σκηνές γίνονται όλο και πιο συχνές, οι πρωταγωνιστές μιλούν με περισσότερη αυτοπεποίθηση και οι τραμπουκισμοί γίνονται πιο έντονοι. «Ακραίες θέσεις, οι οποίες γίνονται σχεδόν ρατσιστικές, υπήρχαν πάντα αλλά για πολύ καιρό θεωρείτο ταμπού να τις εκφράσεις. Τώρα με την βοήθεια του ξενοφοβικού κινήματος Pegida, με το δεξιό λαϊκιστικό κόμμα AfD και τις παλινωδίες της κυβέρνησης, γίνονται ανεκτές από την κοινωνία τέτοιες απόψεις», εξηγεί ο Κλάους Λέγκεβι από το Πανεπιστήμιο του Γκίσεν. Επιπλέον, ο καθηγητής επισημαίνει ότι πολλοί φιλελεύθεροι δεν προβάλλουν αντίσταση και ανέχονται τις ακροδεξιές αντιλήψεις.
Ο ακτιβιστής Άλι Τσαν ξεκίνησε μια εκστρατεία στο twitter με το hastag #MeTwo. Με αυτό το hashtag πολλοί άνθρωποι μοιράστηκαν τις προσωπικές τους ιστορίες για τον ρατσισμό που βίωσαν. Αφορμή υπήρξε η συζήτηση περί ξενοφοβίας που ξεκίνησε με την αποχώρηση του ποδοσφαιριστή Μεσούτ Οζίλ από την Εθνική Ομάδα της Γερμανίας.
Πρόκειται για καθημερινές καταστάσεις που βιώνουν ή παρατηρούν πολλοί τον τελευταίο καιρό στη Γερμανία: ο οδηγός του λεωφορείου που δεν κοιτά καλά – καλά τα εισιτήρια των επιβατών αλλά ελέγχει εξονυχιστικά εκείνο του ανθρώπου με σκουρόχρωμη επιδερμίδα. Ο ταχυδρόμος που διαμαρτύρεται για το χαμηλό μισθό του και αναφέρει παράλληλα ότι «τα παίρνουν όλα οι πρόσφυγες». Η υπάλληλος στη δημόσια υπηρεσία που διαμαρτύρεται για την κινέζα φοιτήτρια που δεν μπορεί να προφέρει σωστά τη διεύθυνσή της και φωνάζει: «αφού δεν θέλουν να μάθουν».
Σύμφωνα με την Άστριντ Μέσερσμιντ από το Πανεπιστήμιο του Βούπρεταλ, το 30% του πληθυσμού μιλά με τρόπο επιτιμητικό για ανθρώπους με μεταναστευτικό υπόβαθρο: «έχουν μεγαλώσει τα περιθώρια του τι μπορεί να ειπωθεί πλέον. Έχει ενισχυθεί το αίσθημα ότι σήμερα μπορεί κανείς να πει κάτι που δεν μπορούσε πριν από 20 χρόνια».
Ωστόσο, επισημαίνει η επιστήμονας, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν και άλλες φωνές. Υπάρχουν πολλοί που δέχονται την κοινωνία έτσι όπως είναι, μαζί με τους μετανάστες. «Αυτές οι φωνές όμως δεν είναι τόσο δυνατές γιατί δεν υιοθετούν απλοϊκά συνθήματα και ούτε μπορούν να το κάνουν» συμπληρώνει. Οι Γερμανοί άργησαν να καταλάβουν ότι ζουν σε μια χώρα υποδοχής μεταναστών.
Deutsche Welle, DPA
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συμπλοκή με ένα νεκρό έξω από κλαμπ στη βορειοδυτική Γερμανία

Ένας Γερμανός αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε έναν νεαρό άνδρα ο οποίος είχε επιτεθεί σε περίπολο με ένα ερεθιστικό σπρέι, αφού προηγουμένως απείλησε πολλούς ανθρώπους με μαχαίρι, σε συμπλοκή έξω από κλαμπ της πόλης Όλντενμπουργκ, στη βορειοδυτική Γερμανία.
Διενεργείται προκαταρκτική έρευνα σε βάρος του 27χρονου αστυνομικού ο οποίος πυροβόλησε κατ’ επανάληψη τον 21χρονο. Ο τελευταίος υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του, στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε.
«Για λόγους ουδετερότητας» η έρευνα έχει ανατεθεί στις αστυνομικές αρχές άλλης πόλης, υπό την επίβλεψη της εισαγγελίας του Όλντερμπουργκ.
Η αστυνομία επενέβη τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή, αφού ο νεαρός «τραυμάτισε και απείλησε πολλούς ανθρώπους» αφού του αρνήθηκαν την είσοδο στο κλαμπ, σύμφωνα με την αστυνομία. Ο φερόμενος ως δράστης ψέκασε με κάποιο ερεθιστικό σπρέι δύο εργαζομένους του κλαμπ, προκαλώντας τον «ελαφρύ τραυματισμό» πολλών άλλων ανθρώπων που ήταν παρόντες.
«Κάποιοι προσπάθησαν να τον καταδιώξουν, αλλά υποχώρησαν όταν τους απείλησε με μαχαίρι», πρόσθεσε η αστυνομία.
Αν και έφυγε πριν φτάσει στο σημείο το πρώτο περιπολικό, στη συνέχεια ο νεαρός έπεσε πάνω σε μια άλλη περίπολο. Τότε, «κατευθύνθηκε απειλητικά εναντίον των αστυνομικών» ψεκάζοντάς τους με το σπρέι που είχε στην κατοχή του, με αποτέλεσμα ένας από αυτούς να ανοίξει πυρ και να τον σκοτώσει.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
- Ρεμπέτικο Γλέντι στην Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου
- Το πρόγραμμα του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη
- Διάστημα: Ο πολλά υποσχόμενος πλανήτης K2-18b για πιθανή ύπαρξη ζωής
- Τα μέλη της Ακαδημίας Κινηματογράφου θα υποχρεώνονται να βλέπουν τις ταινίες πριν τις βραβεύσουν με Όσκαρ
- Φόρουμ στο Ντύσελντορφ με θέμα: Ιατρική καριέρα στην Ελλάδα και τη Γερμανία
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Γερμανία: Δεκάδες χιλιάδες πολίτες στις φετινές Πορείες του Πάσχα για την ειρήνη

Αφιερωμένες στις συγκρούσεις στην Ουκρανία και στην Λωρίδα της Γάζας, αλλά και στα σχέδια επανεξοπλισμού των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, ήταν κατά κύριο λόγο φέτος οι καθιερωμένες πασχαλινές πορείες ειρήνης, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από την Μ. Πέμπτη έως και χθες σε όλη τη χώρα.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις περισσότερες από 100 εκδηλώσεις για την ειρήνη.
«Οι φετινές πορείες του Πάσχα έστειλαν ένα σαφές μήνυμα υπέρ της ειρήνης, της διπλωματίας και του αφοπλισμού και εναντίον των σχεδίων επανεξοπλισμού του επικείμενου κυβερνητικού συνασπισμού. Η μελλοντική κυβέρνηση πρέπει να δώσει πολύ μεγαλύτερη έμφαση στις διπλωματικές λύσεις και στην αποκλιμάκωση, για τον τερματισμό των πολλών διεθνών συγκρούσεων», δήλωσε ο Κρίστιαν Γκόλα, επικεφαλής του Δικτύου Ειρήνης, οργάνωσης η οποία λειτουργεί ως γραφείο ενημέρωσης για τις πορείες του Πάσχα.
Υπέρ της προοπτικής επανεξοπλισμού της Bundeswehr τάχθηκε την ίδια ώρα ο «πράσινος» πρωθυπουργός της Βάδης-Βυρτεμβέργης Βίνφριντ Κρέτσμαν: «Η επιθυμία για ειρήνη είναι πάντα καλή, αλλά ο ειρηνισμός σημαίνει πλέον κάτι διαφορετικό: προετοιμασία για άμυνα και εξοπλισμό κατά τρόπο πραγματικά αποτρεπτικό», δήλωσε ο κ. Κρέτσμαν και τόνισε ότι δεν βλέπει λογική εναλλακτική λύση στον επανεξοπλισμό της Γερμανίας και της Ευρώπης.
Κριτική σε κάποιες από τις διαδηλώσεις άσκησε και η αρχηγός των Πρασίνων Φραντσίσκα Μπράτνερ: «Μας ενώνει απολύτως η επιθυμία για ειρήνη, αλλά αυτό που με ενοχλεί σε κάποιες εκκλήσεις για διαδηλώσεις είναι ότι για μένα, το να είναι κανείς αριστερός σημαίνει να υποστηρίζει εκείνους που δέχονται επίθεση και όχι τους επιτιθέμενους», δήλωσε, με το βλέμμα σε απόψεις που αμφισβητούν το δικαίωμα της Ουκρανίας στην άμυνα.
Οι πορείες του Πάσχα για την ειρήνη πραγματοποιούνται στην Γερμανία από την δεκαετία του ’60, ενώ η συμμετοχή των πολιτών αυξήθηκε ραγδαία την δεκαετία του ΄80 και προς το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ρεμπέτικο Γλέντι στην Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου
- Το πρόγραμμα του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη
- Διάστημα: Ο πολλά υποσχόμενος πλανήτης K2-18b για πιθανή ύπαρξη ζωής
- Τα μέλη της Ακαδημίας Κινηματογράφου θα υποχρεώνονται να βλέπουν τις ταινίες πριν τις βραβεύσουν με Όσκαρ
- Φόρουμ στο Ντύσελντορφ με θέμα: Ιατρική καριέρα στην Ελλάδα και τη Γερμανία
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
VW: Πιθανή η μετεγκατάσταση μέρους της παραγωγής της Audi στις ΗΠΑ

Ο όμιλος Volkswagen θα μπορούσε να μετεγκαταστήσει μέρος της παραγωγής της μάρκας Audi στις ΗΠΑ, προκειμένου να γλιτώσει από τους αμερικανικούς τελωνειακούς δασμούς (+25%), δήλωσε ο επικεφαλής του γερμανικού κολοσσού της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Ο όμιλος Volkswagen θέλει να κάνει «ό,τι είναι δυνατόν για να παραμείνει αξιόπιστος επενδυτής και εταίρος στις ΗΠΑ», διαβεβαίωσε ο Όλιβερ Μπλούμε σε συνέντευξή του στη Frankfurter Allgemeine Zeitung. Τόνισε πως για την Audi η παραγωγή στις ΗΠΑ εγγράφεται «στην αναπτυξιακή στρατηγική μας».
Απέκλεισε πάντως τη μεταφορά της παραγωγής των σπορ αυτοκινήτων Porsche στις ΗΠΑ, παρότι αυτή είναι η μεγαλύτερη αγορά τους, λόγω του χαμηλού όγκου πωλήσεων (70.000 οχήματα τον χρόνο).
Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή κατασκευάστρια αυτοκινήτων, ο όμιλος Volkswagen, πλήττεται ιδιαίτερα από τους αμερικανικούς τελωνειακούς δασμούς.
Τα αυτοκίνητα με τον λογότυπο VW που πωλούνται στις ΗΠΑ κατά το 65% έχουν εισαχθεί από την Ευρώπη ή από το Μεξικό, παρότι υπάρχει εργοστάσιο της μάρκας στο Τενεσί. Τα οχήματα των Audi και Porsche παράγονται όλα εκτός ΗΠΑ.
Ο κ. Μπλούμε, αποφεύγοντας να κάνει εκτιμήσεις για τις συνέπειες των δασμών, είπε πως «προετοιμαζόμαστε για διάφορα σενάρια», αλλά πρόσθεσε πως δεν θα πάρει αποφάσεις «εσπευσμένα» αλλά θα αναζητήσει «συνολική λύση» με την κυβέρνηση Τραμπ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP
- Ρεμπέτικο Γλέντι στην Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου
- Το πρόγραμμα του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη
- Διάστημα: Ο πολλά υποσχόμενος πλανήτης K2-18b για πιθανή ύπαρξη ζωής
- Τα μέλη της Ακαδημίας Κινηματογράφου θα υποχρεώνονται να βλέπουν τις ταινίες πριν τις βραβεύσουν με Όσκαρ
- Φόρουμ στο Ντύσελντορφ με θέμα: Ιατρική καριέρα στην Ελλάδα και τη Γερμανία
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Οι Γερμανοί περιορίζουν τα ταξίδια τους στις ΗΠΑ

Οι Γερμανοί περιορίζουν δραστικά τα ταξίδια τους στις ΗΠΑ μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και τη σύλληψη και κράτηση Γερμανών πολιτών από τις αμερικανικές αρχές, αναφέρουν ταξιδιωτικοί πράκτορες.
Από τότε που επέστρεψε ο Ντόναλντ Τραμπ η ζήτηση για ταξίδια προς τις ΗΠΑ έχει μειωθεί κατά 15-20% από τον περασμένο Φεβρουάριο, αναφέρει σε ρεπορτάζ του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD o εκπρόσωπος τουριστικών πρακτορείων Τίμο Κόλενμπεργκ, ενώ ο Τόμας Τέρμπεκ της συμβουλευτικής υπηρεσίας Weltweiser κάνει λόγο για συρρίκνωση της ζήτησης και στα προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ.
Αντιθέτως, επισημαίνεται, αυξημένη είναι η ζήτηση για ταξίδια στον Καναδά.
Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει πάντως μεμονωμένα περιστατικά την προσωρινή κράτηση και μετέπειτα απέλαση δύο 19χρονων Γερμανίδων από τις αρχές των ΗΠΑ με την υποψία ότι σχεδίαζαν να εργαστούν στη χώρα με τουριστική βίζα, αλλά και την υπόθεση ενός 34χρονου Γερμανού με άδεια παραμονής στις ΗΠΑ ο οποίος κρατείται εδώ και τέσσερις εβδομάδες.
Λόγω πάντως των πρόσφατων περιστατικών, ταξιδιωτικοί ιστότοποι συμβουλεύουν τους Γερμανούς που σκοπεύουν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ να διαγράψουν τυχόν επικριτικές για τον Αμερικανό πρόεδρο αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή το ιστορικό σχετικών συνομιλιών τους.
Ο εκπρόσωπος ωστόσο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Γιοχάνες Βάντεπουλ έκανε λόγο για «απαράδεκτες» ενέργειες εκ μέρους των ΗΠΑ και τόνισε ότι το ζήτημα θα αποτελέσει αντικείμενο συνομιλιών της επόμενης γερμανικής κυβέρνησης με τους Αμερικανούς ομολόγους της.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ρεμπέτικο Γλέντι στην Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου
- Το πρόγραμμα του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη
- Διάστημα: Ο πολλά υποσχόμενος πλανήτης K2-18b για πιθανή ύπαρξη ζωής
- Τα μέλη της Ακαδημίας Κινηματογράφου θα υποχρεώνονται να βλέπουν τις ταινίες πριν τις βραβεύσουν με Όσκαρ
- Φόρουμ στο Ντύσελντορφ με θέμα: Ιατρική καριέρα στην Ελλάδα και τη Γερμανία
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Γερμανία: Περιορίζεται ο αριθμός των αιτούντων άσυλο σε κάτω των 100.000 ετησίως

«Σημαντική» μείωση του αριθμού αιτούντων άσυλο στη Γερμανία σε κάτω των 100.000 ετησίως προανήγγειλε ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και κατά πάσα πιθανότητα επόμενος καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς.
«Η άποψή μας είναι ότι τώρα θα μειώσουμε πραγματικά αυτούς τους αριθμούς σημαντικά. Δεν πρέπει να είναι εξαψήφιος αριθμός. Οι πόλεις, οι κοινότητες, τα σχολεία, τα νοσοκομεία και οι υποδομές μας έχουν κατακλυστεί», δήλωσε ο κ. Μερτς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.
Προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου, η νέα κυβέρνηση σκοπεύει να απελάσει περισσότερους ανθρώπους και να αναστείλει την οικογενειακή επανένωση, όπως συμφωνήθηκε στην προγραμματική συμφωνία, δήλωσε ο κ. Μερτς και τόνισε ότι ισχύουν όσα έχει δηλώσει περί απόρριψης αιτούντων άσυλο στα σύνορα.
«Αυτό θα συμβεί», είπε και επισήμανε ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ο συντονισμός με τις γειτονικές χώρες. Αναμένει μάλιστα διάθεση συνεργασίας εκ μέρους τους. «Υποθέτω ότι η αυστριακή κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την επίλυση του προβλήματος όπως κι εμείς», συμπλήρωσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ρεμπέτικο Γλέντι στην Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου
- Το πρόγραμμα του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη
- Διάστημα: Ο πολλά υποσχόμενος πλανήτης K2-18b για πιθανή ύπαρξη ζωής
- Τα μέλη της Ακαδημίας Κινηματογράφου θα υποχρεώνονται να βλέπουν τις ταινίες πριν τις βραβεύσουν με Όσκαρ
- Φόρουμ στο Ντύσελντορφ με θέμα: Ιατρική καριέρα στην Ελλάδα και τη Γερμανία
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Γερμανία: Στις 6 Μαΐου η εκλογή του νέου καγκελάριου

Για τις 6 Μαΐου έχει προγραμματιστεί η εκλογή του Φρίντριχ Μερτς από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ως νέου καγκελάριου, μεταδίδει η Tagesspiegel, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι μελλοντικοί κυβερνητικοί εταίροι, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), έχουν ήδη συμφωνήσει στην ημερομηνία και βρίσκεται σε εξέλιξη η σχετική προετοιμασία.
Επιπλέον, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δέχθηκε τον κ. Μερτς και τους δύο προέδρους του SPD Λαρς Κλινγκμπάιλ και Ζάσκια Έσκεν, προκειμένου να τον ενημερώσουν και τυπικά για την μεταξύ τους συμφωνία.
Πριν από την εκλογή του καγκελάριου ωστόσο θα πρέπει τα μέλη του SPD να ψηφίσουν προκειμένου να εγκρίνουν την συμμετοχή του κόμματός τους στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον αρχηγό του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ρεμπέτικο Γλέντι στην Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου
- Το πρόγραμμα του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη
- Διάστημα: Ο πολλά υποσχόμενος πλανήτης K2-18b για πιθανή ύπαρξη ζωής
- Τα μέλη της Ακαδημίας Κινηματογράφου θα υποχρεώνονται να βλέπουν τις ταινίες πριν τις βραβεύσουν με Όσκαρ
- Φόρουμ στο Ντύσελντορφ με θέμα: Ιατρική καριέρα στην Ελλάδα και τη Γερμανία
You must be logged in to post a comment Login