ΥΓΕΙΑ
Επικίνδυνο το σολάριουμ

Πολλοί καταναλωτές πιστεύουν ότι το τεχνητό μαύρισμα (σολάριουμ) είναι ένας ασφαλής τρόπος μαυρίσματος. Όμως, η επιστημονική επιτροπή, για τα καταναλωτικά προϊόντα, της Ε.Ε. επισήμανε ότι επειδή η χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας, για τεχνητό μαύρισμα, άρχισε να κατακτά την αγορά, μετά το 1990, δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα, για τα πλήρη αποτελέσματά της, στην υγεία μας.
Θα χρειαστούν πολλά, ακόμη, χρόνια, για να έχουμε πλήρως τεκμηριωμένη άποψη, εάν το τεχνητό μαύρισμα προκαλεί καρκίνο του δέρματος. Όμως, η Επιστημονική Επιτροπή θεωρεί πολύ πιθανό ότι η χρήση των σολάριουμ, που χρησιμοποιούν είτε UVB ακτινοβολία, είτε UVA ακτινοβολία, συνδέεται, με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κακοήθους μελανώματος ή μελανώματος, στα μάτια.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε, από τα κράτη – μέλη, να εντείνουν τους ελέγχους ασφάλειας των σολάριουμ και των υπηρεσιών τεχνητού μαυρίσματος, που παρέχονται, από ινστιτούτα ομορφιάς και αδυνατίσματος και γυμναστήρια. Επίσης, ζήτησε, από τη βιομηχανία, μέχρι το τέλος του 2011, να προετοιμάσει εκπαιδευτικό υλικό, για τους χειριστές των σολάριουμ, κώδικα δεοντολογίας, για το πώς πρέπει να παρέχονται οι υπηρεσίες τεχνητού μαυρίσματος, από τις αντίστοιχες επιχειρήσεις και συμβουλές και προειδοποιήσεις, για τους καταναλωτές, που θέλουν να μαυρίσουν, με τεχνητά μέσα.
Το ΚΕ.Π.ΚΑ. ενημερώνει τους καταναλωτές:
– Τα σολάριουμ πρέπει να πληρούν τους κανόνες ασφαλείας, που θέτει η οδηγία, για τις συσκευές χαμηλής τάσης, (2006/95/EC), το ευρωπαϊκό πρότυπο ασφάλειας (EN 60335-2-27), ο κανονισμός, για τους ελέγχους ασφάλειας των προϊόντων, (765/2008/EC) και η οδηγία για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων (2001/95/EC). Ο κανονισμός 765/2008/EC επιτρέπει, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, να ελέγξουν και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, για μη ασφαλή σολάριουμ, ανεξάρτητα, από το γεγονός ότι αυτά χρησιμοποιούνται, από καταναλωτές ή από επιχειρήσεις, που παρέχουν υπηρεσίες τεχνητού μαυρίσματος, σε καταναλωτές.
– Η UV ακτινοβολία ενός σολάριουμ δεν πρέπει να ξεπερνά 0,3 W/ανά τετραγωνικό μέτρο. Σε κάποια κράτη – μέλη, ακόμα και το 90% των σολάριουμ υπερέβαινε το όριο αυτό.
– Η χρήση των σολάριουμ πρέπει να αποφεύγεται:
- από ανθρώπους, κάτω των 18 ετών, γιατί ο κίνδυνος εμφάνισης μελανώματος είναι ιδιαίτερα υψηλός, σε αυτές τις ηλικίες, όταν καταφεύγουν, στο τεχνητό μαύρισμα.
- από ανθρώπους, με κρεατοελιές.
- από ανθρώπους, με μελάνωμα ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος.
- από ανθρώπους, με ανοιχτό χρώμα δέρματος ή φακίδες.
– Ο χρόνος παραμονής, στο σολάριουμ, εξαρτάται, από τον τύπο του δέρματός μας.
– Η προφύλαξη των ματιών είναι απαραίτητη, εάν θέλουμε να μαυρίσουμε, με αυτόν τον τρόπο.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Σε καλύτερη υγειονομική περίθαλψη των εγκύων, των νέων μητέρων και των βρεφών τους, προτρέπει η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τιμά τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, στις 7 Απριλίου, που σηματοδοτεί την ημέρα ίδρυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 1948.
Ο ΠΙΣ προωθεί καμπάνια ευαισθητοποίησης της ελληνικής κοινωνίας, υιοθετώντας την αντίστοιχη καμπάνια του ΠΟΥ, ο οποίος προτρέπει τα κράτη να στηρίξουν τις μητέρες και τα παιδιά, βάζοντας γερά θεμέλια για υγιείς οικογένειες, ώστε να υπάρχει ένα ελπιδοφόρο μέλλον για όλους μας.
Ο ΠΙΣ στηρίζει την απόφαση κάθε γυναίκας που επιθυμεί να γίνει μητέρα, ζητώντας από την Πολιτεία να παρέχει καλύτερες συνθήκες στις εργαζόμενες νέες μητέρες, μεγαλύτερα οικονομικά βοηθήματα σε μονογονεϊκές οικογένειες και σε νέα ζευγάρια που επιλέγουν να μεγαλώσουν την οικογένειά τους, καθώς και καλύτερη ενημέρωση για τα θέματα γονιμότητας και περιγεννητικής υγείας σε γυναίκες και άνδρες.
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας προτρέπει σε καλύτερη υγειονομική περίθαλψη των εγκύων και των νέων μητέρων, αλλά και των βρεφών τους, ώστε η κοινή ζωή τους να ξεκινάει χωρίς προβλήματα υγείας και δυσκολίες που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.
Ο σωστός προγεννητικός έλεγχος, οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε όλες τις φάσεις της κύησης, η ενημέρωση για τα οφέλη από τον φυσιολογικό τοκετό και τον θηλασμό, είναι υποχρεώσεις της Πολιτείας προς όλες τις νέες γυναίκες που διατηρούν το δικαίωμα της επιλογής, αφού πρώτα ενημερωθούν.
Στην Ελλάδα οι τοκετοί είναι ασφαλείς και οι περιγεννητικοί θάνατοι βρεφών εξαιρετικά σπάνιοι, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι – σύμφωνα με τον ΠΟΥ – παγκοσμίως 300.000 γυναίκες χάνουν ετησίως τη ζωή τους ενώ κυοφορούν ή κατά τον τοκετό, και 2 εκατομμύρια έμβρυα ή βρέφη μέχρι έναν μήνα χάνουν τη ζωή τους από κακούς χειρισμούς, αμέλεια, κακή υγιεινή ή φτώχεια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Η Σίφνος ανάμεσα στους καλύτερους γαστρονομικούς προορισμούς του πλανήτη
- Αυτοκίνητο: Αυξήθηκε το κόστος επισκευής κατά 6,7% σε σχέση με πέρυσι
- Σε καλύτερη υγειονομική περίθαλψη των εγκύων, των νέων μητέρων και των βρεφών τους, προτρέπει η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας
- Νέα στοιχεία για τη δραστηριότητα στη Σαντορίνη: Τα πρώτα ευρήματα του ΑΠΘ με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων
- Η ρύπανση γερνάει και προκαλεί αθηρωμάτωση, σύμφωνα με ελληνική μελέτη
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η ρύπανση γερνάει και προκαλεί αθηρωμάτωση, σύμφωνα με ελληνική μελέτη

Η ρύπανση συσχετίζεται με γήρανση και αθηρωμάτωση σύμφωνα με τη μελέτη Κορινθία, μέρος της οποίας παρουσιάστηκε στο φετινό ετήσιο Συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, το οποίο έγινε πρόσφατα στο Σικάγο.
Η μελέτη που διεξάγεται από την Α’ Πανεπιστημιακή Κλινική του ΕΚΠΑ, παρουσιάστηκε φέτος με νέα δεδομένα, όπως αναφέρει ο κύριος ερευνητής της, καθηγητής Καρδιολογίας πρώην Αντιπρύτανης ΕΚΠΑ, Δημήτρης Τούσουλης.
Σε συνέντευξη που παραχωρεί στο Πρακτορείο Fm και στην Τάνια Μαντουβάλου, διευκρινίζει ότι η μελέτη έχει ξεκινήσει από το 2014, με περισσότερες από 100 ανακοινώσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά.
«Ωστόσο το τελευταίο σκέλος της μελέτης, αφορούσε στην επίδραση της ρύπανσης πάνω στα τελομερή, που είναι οι τελικές απολήξεις των χρωμοσωμάτων μας και ταυτοποιούν τη βιολογική μας ηλικία. Το μήκος των τελομερών σχετίζεται με την επιβίωση. Όσο πιο μεγάλο το μήκος, τόσο μεγαλύτερη η επιβίωση.
Τα τελομερή με την πάροδο του χρόνου αρχίζουν και φθείρονται. Μικραίνουν από παράγοντες κινδύνου όπως είναι πχ το κάπνισμα, η χοληστερίνη, το σάκχαρο, η υπέρταση, κλπ. Φαίνεται όμως, ότι και η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει το μήκος των τελομερών, τα οποία στη συγκεκριμένη μελέτη μετρήθηκαν σε εξειδικευμένο κέντρο του Γαλλικού Πανεπιστημίου Νανσί».
Ένα άλλο συμπέρασμα που προέκυψε από τη μελέτη, η οποία διεξήχθη σε 400 άτομα, είναι σύμφωνα με τον καθηγητή Τούσουλη ότι η ρύπανση σχετίζεται με αρχόμενη αθηροσκλήρυνση.
«Κι αυτό το βρήκαμε μετρώντας παράγοντες που σχετίζονται με την αθηρωμάτωση, δηλαδή τις πλάκες στις καρωτίδες και το πάχος τους. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι που ζουν σε ρυπογόνα περιβάλλοντα έχουν επιβαρυμένη βιολογική υγεία, καθώς η ρύπανση συνδέεται με κακή πρόγνωση όσον αφορά την επιβίωση μας».
Και το ερώτημα που εύλογα προκύπτει και ετέθη στον καθηγητή, είναι αν οι καρδιολόγοι μάς προτείνουν να εγκαταλείψουμε τις πόλεις. «Όχι, να μην εγκαταλείψουμε εμείς τις πόλεις, αλλά να φροντίσει η Πολιτεία με πράσινες “ενέργειες” να περιοριστούν οι ρύποι, όπως πχ με ηλεκτρικά λεωφορεία, αυτοκίνητα και άλλες στρατηγικές που έχουν αρχίσει ήδη να εφαρμόζονται. Το σίγουρο πάντως, είναι ότι το τρίπτυχο καθαρός αέρας, υγιεινή διατροφή και καλή ψυχολογική υγεία, συνεπάγονται θετική πρόγνωση για την καλή και μακρά επιβίωση μας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Η Σίφνος ανάμεσα στους καλύτερους γαστρονομικούς προορισμούς του πλανήτη
- Αυτοκίνητο: Αυξήθηκε το κόστος επισκευής κατά 6,7% σε σχέση με πέρυσι
- Σε καλύτερη υγειονομική περίθαλψη των εγκύων, των νέων μητέρων και των βρεφών τους, προτρέπει η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας
- Νέα στοιχεία για τη δραστηριότητα στη Σαντορίνη: Τα πρώτα ευρήματα του ΑΠΘ με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων
- Η ρύπανση γερνάει και προκαλεί αθηρωμάτωση, σύμφωνα με ελληνική μελέτη
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
6η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Φυσικής Δραστηριότητας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φυσικής Δραστηριότητας στις 6 Απριλίου, το ΕΠΙΨΥ (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών & Ιατρικής Ακριβείας «Κώστας Στεφανής») αναδεικνύει σημαντικά ευρήματα από την τελευταία πανελλαδική έρευνα του 2022 για τις Συμπεριφορές που Συνδέονται με την Υγεία των Έφηβων-Μαθητών (Έρευνα HBSC/WHO) όπως αυτά αποτυπώνονται στην ερευνητική αναφορά «Σωματικό βάρος, διατροφή και φυσική δραστηριότητα στους εφήβους στην Ελλάδα: Η Κατάσταση Σήμερα και Διαχρονικά».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, μόνο το 13,6% των εφήβων 11-15 ετών στην Ελλάδα πληροί τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) για τουλάχιστον 60 λεπτά φυσικής δραστηριότητας καθημερινά. Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά χαμηλότερο από το διεθνή μέσο όρο (20%), κατατάσσοντας τη χώρα μας στην 40ή θέση μεταξύ 43 χωρών.
Οι διαφορές μεταξύ των φύλων είναι ιδιαίτερα εμφανείς, καθώς σχεδόν υποδιπλάσιο ποσοστό κοριτσιών (9,5%) εμφανίζονται να κάνουν επαρκή φυσική δραστηριότητα σε σχέση με τα αγόρια (18,1%). Διαφορές παρατηρούνται και ως προς την ηλικία, με τους 15χρονους να καταγράφουν χαμηλότερα ποσοστά επαρκούς φυσικής δραστηριότητας (11,9%) από τους 11χρονους (16,3%).
Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι σχεδόν ένας στους τρεις εφήβους (30,4%) κατηγοριοποιείται ως σωματικά ανενεργός, κάνει, δηλαδή, λιγότερες από τρεις ημέρες την εβδομάδα επαρκή φυσική δραστηριότητα.
Το ποσοστό της Ελλάδας σε αυτόν το δείκτη είναι υψηλότερο από το διεθνή μέσο όρο (24%) καταδεικνύοντας την ανάγκη για ενίσχυση των παρεμβάσεων για την προαγωγή της φυσικής δραστηριότητας στον πληθυσμό αυτόν.
Παρά τη μείωση που είχε παρατηρηθεί το 2018, αυξημένο εμφανίστηκε το 2022 το ποσοστό των εφήβων 11-15 ετών που είναι σωματικά ανενεργοί. Παράλληλα, ένας στους τέσσερις εφήβους (24,1%) αναφέρει ότι περνά μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου του καθιστός ή ξαπλωμένος – με τη συνήθεια αυτή να εντείνεται με την ηλικία, από 14,9% στους 11χρονους σε 30,1% στους 15χρονους.
Επιπλέον, 6,4% των εφήβων αναφέρουν ότι στην περιοχή που ζουν δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε χώρους για άσκηση, με τους εφήβους από οικογένειες χαμηλότερου οικονομικού επιπέδου να πλήττονται περισσότερο.
Σύμφωνα με τις απαντήσεις των εφήβων το 2022, οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας της COVID-19 είχαν αρνητική επίδραση στη φυσική δραστηριότητα για το 41,2% εξ’ αυτών, ενώ μόνο το 24,4% ανέφεραν θετική επίδραση.
Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία έφηβοι ανέφεραν σε υψηλότερο ποσοστό ότι η φυσική τους δραστηριότητα επηρεάστηκε αρνητικά από την πανδημία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Η Σίφνος ανάμεσα στους καλύτερους γαστρονομικούς προορισμούς του πλανήτη
- Αυτοκίνητο: Αυξήθηκε το κόστος επισκευής κατά 6,7% σε σχέση με πέρυσι
- Σε καλύτερη υγειονομική περίθαλψη των εγκύων, των νέων μητέρων και των βρεφών τους, προτρέπει η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας
- Νέα στοιχεία για τη δραστηριότητα στη Σαντορίνη: Τα πρώτα ευρήματα του ΑΠΘ με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων
- Η ρύπανση γερνάει και προκαλεί αθηρωμάτωση, σύμφωνα με ελληνική μελέτη
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Μελέτη διαπιστώνει υψηλότερους καρδιακούς θανάτους κατά τους καύσωνες που διαρκούν και τη νύχτα

Οι καρδιακοί θάνατοι αυξάνονται σημαντικά κατά τη διάρκεια των καυσώνων, όπου οι θερμοκρασίες είναι αυξημένες και την ημέρα και τη νύχτα, ενώ ορισμένοι τύποι καρδιακών παθήσεων είναι πιο ευαίσθητοι στους καύσωνες.
Τα παραπάνω διαπιστώνει μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας JACC.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για σχεδόν 2,4 εκατομμύρια θανάτους από καρδιακές παθήσεις στην Κίνα σε διάστημα έξι ετών. Μελέτησαν τις επιπτώσεις των καυσώνων που συμβαίνουν μόνο ημέρα, μόνο νύχτα και όσους διαρκούν μέρα και νύχτα, αλλά και την ένταση, τη διάρκεια και την εποχή που συμβαίνουν οι καύσωνες, προκειμένου να έχουν ακριβέστερη εκτίμηση του κινδύνου.
Όπως διαπίστωσαν, ο κίνδυνος θνησιμότητας αυξάνεται σταθερά με την έκθεση σε καύσωνα που συμβαίνει και κατά την ημέρα και κατά τη νύχτα.
Αντίθετα, οι επιπτώσεις στους καύσωνες που διαρκούν μόνο την ημέρα ή μόνο τη νύχτα εμφανίστηκαν έπειτα από συγκεκριμένα όρια και σε μέτριες εντάσεις.
Επίσης, εντόπισαν ότι ο κίνδυνος δεν ήταν ίδιος στους διαφορετικούς τύπους καρδιακών παθήσεων.
Η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή, το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και η καρδιακή ανεπάρκεια ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητες στα κύματα καύσωνα που διαρκούν μέρα και νύχτα, ενώ η πνευμονική καρδιοπάθεια έχει αυξημένο κίνδυνο μόνο στην έκθεση σε καύσωνα υψηλής έντασης.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι προηγούμενες μελέτες που δεν λαμβάνουν υπόψη τους διαφορετικούς τύπους καύσωνα και το αθροιστικό θερμικό φορτίο τους ενδέχεται να έχουν υποεκτιμήσει τον κίνδυνο καρδιακής θνησιμότητας από καύσωνα έως και κατά 54%.
Όπως υπογραμμίζουν, είναι σημαντική η διαμόρφωση στρατηγικών μετριασμού της αστικής θερμότητας για την προστασία των ευάλωτων πληθυσμών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Η Σίφνος ανάμεσα στους καλύτερους γαστρονομικούς προορισμούς του πλανήτη
- Αυτοκίνητο: Αυξήθηκε το κόστος επισκευής κατά 6,7% σε σχέση με πέρυσι
- Σε καλύτερη υγειονομική περίθαλψη των εγκύων, των νέων μητέρων και των βρεφών τους, προτρέπει η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας
- Νέα στοιχεία για τη δραστηριότητα στη Σαντορίνη: Τα πρώτα ευρήματα του ΑΠΘ με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων
- Η ρύπανση γερνάει και προκαλεί αθηρωμάτωση, σύμφωνα με ελληνική μελέτη
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η κολπική μαρμαρυγή στη μέση ηλικία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας

Η κολπική μαρμαρυγή αυξάνει τον κίνδυνο μελλοντικής άνοιας κατά 21% σε ασθενείς κάτω των 70 ετών και τον κίνδυνο πρώιμης άνοιας (διάγνωση πριν από την ηλικία των 65 ετών) κατά 36%, όπως προκύπτει από έρευνα.
Η κολπική μαρμαρυγή προκαλεί ακανόνιστο καρδιακό παλμό και είναι σχετικά συχνή, επηρεάζοντας το 2%-3% του γενικού πληθυσμού, με το ποσοστό εμφάνισης να αυξάνεται με την ηλικία.
Στην έρευνα, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας EHRA 2025, οι επιστήμονες αξιολόγησαν την ανεξάρτητη συσχέτιση μεταξύ κολπικής μαρμαρυγής και περιστατικών άνοιας στην Καταλονία, στην Ισπανία.
Η μελέτη παρατήρησης συμπεριέλαβε περισσότερα από δυόμισι εκατομμύρια άτομα που, το 2007, ήταν τουλάχιστον 45 ετών και δεν είχαν προηγούμενη διάγνωση άνοιας. Τα δεδομένα προήλθαν από το Σύστημα για την Ανάπτυξη Έρευνας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, το οποίο παρέχει ανώνυμα δεδομένα για πάνω από το 80% του πληθυσμού της Καταλονίας.
Η περίοδος παρακολούθησης διήρκεσε 15 χρόνια, από το 2007 έως το 2021. Ο μέσος όρος παρακολούθησης ήταν 13 έτη.
Όπως διαπιστώθηκε, η συσχέτιση κολπικής μαρμαρυγής και άνοιας ήταν ισχυρότερη στους ενηλίκους κάτω των 70 ετών και στην εμφάνιση πρώιμης άνοιας.
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε ότι στις ηλικίες 45-50 ετών, οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή είχαν 3,3 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια από εκείνους χωρίς κολπική μαρμαρυγή.
Ευρύτερα, σε ασθενείς που διαγνώστηκαν με κολπική μαρμαρυγή πριν από την ηλικία των 70 ετών, η πάθηση αύξησε τον κίνδυνο άνοιας κατά 21%. Ακόμα ισχυρότερη ήταν η επίδραση της κολπικής μαρμαρυγής σε σχέση με την άνοια πρώιμης έναρξης, καθώς η κολπική μαρμαρυγή αυξάνει τον κίνδυνο κατά 36%. Αντίθετα, στους ασθενείς ηλικίας άνω των 70 ετών δεν διαπιστώθηκε καμία συσχέτιση μεταξύ κολπικής μαρμαρυγής και άνοιας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Η Σίφνος ανάμεσα στους καλύτερους γαστρονομικούς προορισμούς του πλανήτη
- Αυτοκίνητο: Αυξήθηκε το κόστος επισκευής κατά 6,7% σε σχέση με πέρυσι
- Σε καλύτερη υγειονομική περίθαλψη των εγκύων, των νέων μητέρων και των βρεφών τους, προτρέπει η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας
- Νέα στοιχεία για τη δραστηριότητα στη Σαντορίνη: Τα πρώτα ευρήματα του ΑΠΘ με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων
- Η ρύπανση γερνάει και προκαλεί αθηρωμάτωση, σύμφωνα με ελληνική μελέτη
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ερευνητές ανακαλύπτουν μια νέα πιθανή κατηγορία αντιβιοτικών

Ερευνητές του Πανεπιστημίου McMaster στον Καναδά εντόπισαν ένα νέο μόριο, πολλά υποσχόμενο για να αντιμετωπίσει ακόμη και μερικά από τα πιο ανθεκτικά στα φάρμακα βακτήρια του πλανήτη.
Η ανακάλυψη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.
Οι ερευνητές εντόπισαν το μόριο lariocidin, που εντάσσεται σε μια νέα κατηγορία αντιβιοτικών.
Η ανακάλυψη ανταποκρίνεται στην κρίσιμη ανάγκη για νέα φάρμακα που θα καταπολεμήσουν τη μικροβιακή αντοχή, μια από τις σημαντικότερες απειλές για τη δημόσια υγεία. Όπως επισημαίνουν, το νέο μόριο είναι ελπιδοφόρο ως ένα πρώιμο φαρμακευτικό μόριο, επειδή επιτίθεται στα βακτήρια με τρόπο διαφορετικό από τα άλλα αντιβιοτικά.
Το μόριο παράγεται από έναν τύπο βακτηρίων που ονομάζεται Paenibacillus, τον οποίο οι ερευνητές ανέκτησαν από δείγμα εδάφους που συλλέχθηκε από μια αυλή.
Εκτός από τον μοναδικό τρόπο δράσης του και τη δραστηριότητά του εναντίον βακτηρίων ανθεκτικών στα φάρμακα, οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι για το μόριο αυτό επειδή πληροί πολλά από τα σωστά κριτήρια: δεν είναι τοξικό για τα ανθρώπινα κύτταρα, δεν είναι ευαίσθητο στους υπάρχοντες μηχανισμούς αντοχής στα αντιβιοτικά και λειτουργεί επίσης καλά σε ένα ζωικό μοντέλο λοίμωξης.
Οι ερευνητές επικεντρώνονται τώρα στην εξεύρεση τρόπων τροποποίησης του μορίου και παραγωγής του σε ποσότητες αρκετά μεγάλες, ώστε να καταστεί δυνατή η κλινική ανάπτυξη.
Σημειώνεται ότι έχουν περάσει σχεδόν τρεις δεκαετίες από τότε που μια νέα κατηγορία αντιβιοτικών κυκλοφόρησε στην αγορά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Η Σίφνος ανάμεσα στους καλύτερους γαστρονομικούς προορισμούς του πλανήτη
- Αυτοκίνητο: Αυξήθηκε το κόστος επισκευής κατά 6,7% σε σχέση με πέρυσι
- Σε καλύτερη υγειονομική περίθαλψη των εγκύων, των νέων μητέρων και των βρεφών τους, προτρέπει η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας
- Νέα στοιχεία για τη δραστηριότητα στη Σαντορίνη: Τα πρώτα ευρήματα του ΑΠΘ με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων
- Η ρύπανση γερνάει και προκαλεί αθηρωμάτωση, σύμφωνα με ελληνική μελέτη
You must be logged in to post a comment Login