ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η νέα BMW X4

H ΒMW περνάει στο επόμενο κεφάλαιο της επιτυχημένης ιστορίας του πρώτου Sports Activity Coupe της μεσαίας κατηγορίας, που ξεπέρασε σε πωλήσεις τις 200.000 μονάδες. Η δεύτερη γενιά της BMW X4 δίνει μεγαλύτερη έμφαση στον σπορ χαρακτήρα και στην εκφραστική σχεδίαση.
Η παγκόσμια πρεμιέρα θα γίνει στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης, τον ερχόμενο Μάρτιο.
Με αυξημένο ύψος (+81 mm), πλάτος (+37 mm) και μεταξόνιο (+54 mm), αλλά με μειωμένο ύψος κατά 3 mm σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο διατηρεί τον ντιζάιν του, τη στιβαρότητα και την κομψότητά του και γίνεται σημείο αναφοράς για την κατηγορία του.
Διαθέτει πλούσια γκάμα κινητήρων με τρεις βενζινοκινητήρες και τέσσερις κινητήρες diesel και ισχύ από τους 284 ίππους έως τους 360 ίππους. Η ισχύς μεταφέρεται στο δρόμο μέσω ενός οκτατάχυτου κιβωτίου Steptronic και του ευφυούς συστήματος τετρακίνησης BMW xDrive.
Αισθητά βελτιωμένη είναι η δυναμική συμπεριφορά χάρη στην εκτενώς αναβαθμισμένη τεχνολογία πλαισίου, προσαρμοσμένη για την X4 και τη μείωση βάρους. Κορυφαία συστήματα πλαισίου μείωσαν το βάρος του οχήματος κατά 50 κιλά συγκριτικά με το προηγούμενο μοντέλο. Οι τεχνικοί της γερμανικής εταιρείας, τέλος, έδωσαν πολύ μεγάλη βαρύτητα και στην αεροδυναμική έχοντας συντελεστής οπισθέλκουσας 0,30 cd.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Σε καλύτερη υγειονομική περίθαλψη των εγκύων, των νέων μητέρων και των βρεφών τους, προτρέπει η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τιμά τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, στις 7 Απριλίου, που σηματοδοτεί την ημέρα ίδρυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 1948.
Ο ΠΙΣ προωθεί καμπάνια ευαισθητοποίησης της ελληνικής κοινωνίας, υιοθετώντας την αντίστοιχη καμπάνια του ΠΟΥ, ο οποίος προτρέπει τα κράτη να στηρίξουν τις μητέρες και τα παιδιά, βάζοντας γερά θεμέλια για υγιείς οικογένειες, ώστε να υπάρχει ένα ελπιδοφόρο μέλλον για όλους μας.
Ο ΠΙΣ στηρίζει την απόφαση κάθε γυναίκας που επιθυμεί να γίνει μητέρα, ζητώντας από την Πολιτεία να παρέχει καλύτερες συνθήκες στις εργαζόμενες νέες μητέρες, μεγαλύτερα οικονομικά βοηθήματα σε μονογονεϊκές οικογένειες και σε νέα ζευγάρια που επιλέγουν να μεγαλώσουν την οικογένειά τους, καθώς και καλύτερη ενημέρωση για τα θέματα γονιμότητας και περιγεννητικής υγείας σε γυναίκες και άνδρες.
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας προτρέπει σε καλύτερη υγειονομική περίθαλψη των εγκύων και των νέων μητέρων, αλλά και των βρεφών τους, ώστε η κοινή ζωή τους να ξεκινάει χωρίς προβλήματα υγείας και δυσκολίες που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.
Ο σωστός προγεννητικός έλεγχος, οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε όλες τις φάσεις της κύησης, η ενημέρωση για τα οφέλη από τον φυσιολογικό τοκετό και τον θηλασμό, είναι υποχρεώσεις της Πολιτείας προς όλες τις νέες γυναίκες που διατηρούν το δικαίωμα της επιλογής, αφού πρώτα ενημερωθούν.
Στην Ελλάδα οι τοκετοί είναι ασφαλείς και οι περιγεννητικοί θάνατοι βρεφών εξαιρετικά σπάνιοι, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι – σύμφωνα με τον ΠΟΥ – παγκοσμίως 300.000 γυναίκες χάνουν ετησίως τη ζωή τους ενώ κυοφορούν ή κατά τον τοκετό, και 2 εκατομμύρια έμβρυα ή βρέφη μέχρι έναν μήνα χάνουν τη ζωή τους από κακούς χειρισμούς, αμέλεια, κακή υγιεινή ή φτώχεια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Σε καλύτερη υγειονομική περίθαλψη των εγκύων, των νέων μητέρων και των βρεφών τους, προτρέπει η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας
- Νέα στοιχεία για τη δραστηριότητα στη Σαντορίνη: Τα πρώτα ευρήματα του ΑΠΘ με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων
- Η ρύπανση γερνάει και προκαλεί αθηρωμάτωση, σύμφωνα με ελληνική μελέτη
- Το Φεστιβάλ Γλυπτικής στην Άμμο επιστρέφει στο Σεβενίνγκεν μετά από 15 χρόνια
- 6η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Φυσικής Δραστηριότητας
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η ρύπανση γερνάει και προκαλεί αθηρωμάτωση, σύμφωνα με ελληνική μελέτη

Η ρύπανση συσχετίζεται με γήρανση και αθηρωμάτωση σύμφωνα με τη μελέτη Κορινθία, μέρος της οποίας παρουσιάστηκε στο φετινό ετήσιο Συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, το οποίο έγινε πρόσφατα στο Σικάγο.
Η μελέτη που διεξάγεται από την Α’ Πανεπιστημιακή Κλινική του ΕΚΠΑ, παρουσιάστηκε φέτος με νέα δεδομένα, όπως αναφέρει ο κύριος ερευνητής της, καθηγητής Καρδιολογίας πρώην Αντιπρύτανης ΕΚΠΑ, Δημήτρης Τούσουλης.
Σε συνέντευξη που παραχωρεί στο Πρακτορείο Fm και στην Τάνια Μαντουβάλου, διευκρινίζει ότι η μελέτη έχει ξεκινήσει από το 2014, με περισσότερες από 100 ανακοινώσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά.
«Ωστόσο το τελευταίο σκέλος της μελέτης, αφορούσε στην επίδραση της ρύπανσης πάνω στα τελομερή, που είναι οι τελικές απολήξεις των χρωμοσωμάτων μας και ταυτοποιούν τη βιολογική μας ηλικία. Το μήκος των τελομερών σχετίζεται με την επιβίωση. Όσο πιο μεγάλο το μήκος, τόσο μεγαλύτερη η επιβίωση.
Τα τελομερή με την πάροδο του χρόνου αρχίζουν και φθείρονται. Μικραίνουν από παράγοντες κινδύνου όπως είναι πχ το κάπνισμα, η χοληστερίνη, το σάκχαρο, η υπέρταση, κλπ. Φαίνεται όμως, ότι και η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει το μήκος των τελομερών, τα οποία στη συγκεκριμένη μελέτη μετρήθηκαν σε εξειδικευμένο κέντρο του Γαλλικού Πανεπιστημίου Νανσί».
Ένα άλλο συμπέρασμα που προέκυψε από τη μελέτη, η οποία διεξήχθη σε 400 άτομα, είναι σύμφωνα με τον καθηγητή Τούσουλη ότι η ρύπανση σχετίζεται με αρχόμενη αθηροσκλήρυνση.
«Κι αυτό το βρήκαμε μετρώντας παράγοντες που σχετίζονται με την αθηρωμάτωση, δηλαδή τις πλάκες στις καρωτίδες και το πάχος τους. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι που ζουν σε ρυπογόνα περιβάλλοντα έχουν επιβαρυμένη βιολογική υγεία, καθώς η ρύπανση συνδέεται με κακή πρόγνωση όσον αφορά την επιβίωση μας».
Και το ερώτημα που εύλογα προκύπτει και ετέθη στον καθηγητή, είναι αν οι καρδιολόγοι μάς προτείνουν να εγκαταλείψουμε τις πόλεις. «Όχι, να μην εγκαταλείψουμε εμείς τις πόλεις, αλλά να φροντίσει η Πολιτεία με πράσινες “ενέργειες” να περιοριστούν οι ρύποι, όπως πχ με ηλεκτρικά λεωφορεία, αυτοκίνητα και άλλες στρατηγικές που έχουν αρχίσει ήδη να εφαρμόζονται. Το σίγουρο πάντως, είναι ότι το τρίπτυχο καθαρός αέρας, υγιεινή διατροφή και καλή ψυχολογική υγεία, συνεπάγονται θετική πρόγνωση για την καλή και μακρά επιβίωση μας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Σε καλύτερη υγειονομική περίθαλψη των εγκύων, των νέων μητέρων και των βρεφών τους, προτρέπει η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας
- Νέα στοιχεία για τη δραστηριότητα στη Σαντορίνη: Τα πρώτα ευρήματα του ΑΠΘ με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων
- Η ρύπανση γερνάει και προκαλεί αθηρωμάτωση, σύμφωνα με ελληνική μελέτη
- Το Φεστιβάλ Γλυπτικής στην Άμμο επιστρέφει στο Σεβενίνγκεν μετά από 15 χρόνια
- 6η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Φυσικής Δραστηριότητας
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
6η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Φυσικής Δραστηριότητας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φυσικής Δραστηριότητας στις 6 Απριλίου, το ΕΠΙΨΥ (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών & Ιατρικής Ακριβείας «Κώστας Στεφανής») αναδεικνύει σημαντικά ευρήματα από την τελευταία πανελλαδική έρευνα του 2022 για τις Συμπεριφορές που Συνδέονται με την Υγεία των Έφηβων-Μαθητών (Έρευνα HBSC/WHO) όπως αυτά αποτυπώνονται στην ερευνητική αναφορά «Σωματικό βάρος, διατροφή και φυσική δραστηριότητα στους εφήβους στην Ελλάδα: Η Κατάσταση Σήμερα και Διαχρονικά».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, μόνο το 13,6% των εφήβων 11-15 ετών στην Ελλάδα πληροί τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) για τουλάχιστον 60 λεπτά φυσικής δραστηριότητας καθημερινά. Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά χαμηλότερο από το διεθνή μέσο όρο (20%), κατατάσσοντας τη χώρα μας στην 40ή θέση μεταξύ 43 χωρών.
Οι διαφορές μεταξύ των φύλων είναι ιδιαίτερα εμφανείς, καθώς σχεδόν υποδιπλάσιο ποσοστό κοριτσιών (9,5%) εμφανίζονται να κάνουν επαρκή φυσική δραστηριότητα σε σχέση με τα αγόρια (18,1%). Διαφορές παρατηρούνται και ως προς την ηλικία, με τους 15χρονους να καταγράφουν χαμηλότερα ποσοστά επαρκούς φυσικής δραστηριότητας (11,9%) από τους 11χρονους (16,3%).
Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι σχεδόν ένας στους τρεις εφήβους (30,4%) κατηγοριοποιείται ως σωματικά ανενεργός, κάνει, δηλαδή, λιγότερες από τρεις ημέρες την εβδομάδα επαρκή φυσική δραστηριότητα.
Το ποσοστό της Ελλάδας σε αυτόν το δείκτη είναι υψηλότερο από το διεθνή μέσο όρο (24%) καταδεικνύοντας την ανάγκη για ενίσχυση των παρεμβάσεων για την προαγωγή της φυσικής δραστηριότητας στον πληθυσμό αυτόν.
Παρά τη μείωση που είχε παρατηρηθεί το 2018, αυξημένο εμφανίστηκε το 2022 το ποσοστό των εφήβων 11-15 ετών που είναι σωματικά ανενεργοί. Παράλληλα, ένας στους τέσσερις εφήβους (24,1%) αναφέρει ότι περνά μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου του καθιστός ή ξαπλωμένος – με τη συνήθεια αυτή να εντείνεται με την ηλικία, από 14,9% στους 11χρονους σε 30,1% στους 15χρονους.
Επιπλέον, 6,4% των εφήβων αναφέρουν ότι στην περιοχή που ζουν δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε χώρους για άσκηση, με τους εφήβους από οικογένειες χαμηλότερου οικονομικού επιπέδου να πλήττονται περισσότερο.
Σύμφωνα με τις απαντήσεις των εφήβων το 2022, οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας της COVID-19 είχαν αρνητική επίδραση στη φυσική δραστηριότητα για το 41,2% εξ’ αυτών, ενώ μόνο το 24,4% ανέφεραν θετική επίδραση.
Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία έφηβοι ανέφεραν σε υψηλότερο ποσοστό ότι η φυσική τους δραστηριότητα επηρεάστηκε αρνητικά από την πανδημία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Σε καλύτερη υγειονομική περίθαλψη των εγκύων, των νέων μητέρων και των βρεφών τους, προτρέπει η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας
- Νέα στοιχεία για τη δραστηριότητα στη Σαντορίνη: Τα πρώτα ευρήματα του ΑΠΘ με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων
- Η ρύπανση γερνάει και προκαλεί αθηρωμάτωση, σύμφωνα με ελληνική μελέτη
- Το Φεστιβάλ Γλυπτικής στην Άμμο επιστρέφει στο Σεβενίνγκεν μετά από 15 χρόνια
- 6η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Φυσικής Δραστηριότητας
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Αυτοκίνητο: Το σύστημα διατήρησης λωρίδας μειώνει το ποσοστό ατυχημάτων κατά 19,1%

Τα προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού (ΑDAS) που υπάρχουν στα σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν την οδήγηση ασφαλέστερη.
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία από τη βάση δεδομένων εταιρείας Science Direct σε 28 συστήματα διαφορετικού βαθμού σημαντικότητας, διαπίστωσε ότι το σύστημα διατήρησης λωρίδας μειώνει το ποσοστό ατυχημάτων κατά 19,1%.
Είναι γνωστό ότι οι λειτουργίες ADAS δίνουν ποικίλες πληροφορίες στον οδηγό. Από την πληροφορία της διαδρομής και την κατάσταση των ελαστικών του αυτοκινήτου μέχρι και την προειδοποίηση για κρίσιμες για την ασφάλεια καταστάσεις.
Η υιοθέτηση των συστημάτων ADAS θεωρείται ευρέως ένα βασικό βήμα για την πορεία προς την αυτόνομη οδήγηση. Φυσικά σήμερα τα περισσότερα αυτοκίνητα βρίσκονται στο δεύτερο επίπεδο της αυτόνομης οδήγησης (υπάρχουν ορισμένα μοντέλα που βρίσκονται και στο τρίτο επίπεδο), ενώ το τελικό επίπεδο αυτόνομης οδήγησης βρίσκεται στο πέμπτο.
Θετικά αξιολογήθηκε και το σύστημα παρακολούθησης του οδηγού το οποίο μειώνει το ποσοστό ατυχημάτων κατά 14%, ενώ θετικά αποτελέσματα είχε και το αυτόματο φρενάρισμα που μείωσε τα ατυχήματα κατά 10,7%.
Από την άλλη το Cruise Control αυξάνει, σύμφωνα με την έρευνα, τα τροχαία ατυχήματα κατά 12%, όπως και το Adaptive Cruise Control κατά 8%.
Το συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι παρά την ύπαρξη πολλών συστημάτων οδήγησης, ο οδηγός οφείλει να προσέχει το δρόμο. Και αυτό γιατί δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν εξαρτηθεί από τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού.
Μάλιστα η μακροχρόνια εξάρτηση μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια οδηγικών δεξιοτήτων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Σε καλύτερη υγειονομική περίθαλψη των εγκύων, των νέων μητέρων και των βρεφών τους, προτρέπει η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας
- Νέα στοιχεία για τη δραστηριότητα στη Σαντορίνη: Τα πρώτα ευρήματα του ΑΠΘ με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων
- Η ρύπανση γερνάει και προκαλεί αθηρωμάτωση, σύμφωνα με ελληνική μελέτη
- Το Φεστιβάλ Γλυπτικής στην Άμμο επιστρέφει στο Σεβενίνγκεν μετά από 15 χρόνια
- 6η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Φυσικής Δραστηριότητας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η γερμανική κυβέρνηση χρηματοδοτεί εναλλακτικό σύστημα επικοινωνίας μέσω δορυφόρων στην Ουκρανία

Η γερμανική κυβέρνηση χρηματοδοτεί την παροχή δορυφορικών υπηρεσιών της γαλλικής Eutelsat στην Ουκρανία, ώστε να απεξαρτηθεί από το Starlink του Ίλον Μασκ
Η γερμανική κυβέρνηση πληρώνει ώστε η Ουκρανία να έχει πρόσβαση στη δορυφορική υπηρεσία της γαλλικής εταιρείας Eutelsat, καθώς η Ευρώπη αναζητά εναλλακτικές λύσεις για το αντίστοιχο σύστημα επικοινωνίας μέσω δορυφόρων Starlink του Ίλον Μασκ.
Η διευθύνουσα σύμβουλος της Eutelsat, Έβα Μπερνέκε, δήλωσε στο Reuters ότι η εταιρεία παρείχε τη δορυφορική υπηρεσία διαδικτύου υψηλής ταχύτητας στην Ουκρανία για περίπου ένα χρόνο μέσω ενός Γερμανού διανομέα.
Η διευθύνουσα σύμβουλος της γαλλικής αυτής εταιρείας δήλωσε ότι υπάρχουν λιγότερα από χίλια τερματικά που συνδέουν χρήστες στην Ουκρανία με το δίκτυο της Eutelsat, αριθμός πολύ μικρότερος από τα περίπου 50.000 τερματικά της Starlink που το Κίεβο λέει ότι έχει στην ουκρανική επικράτεια. Ωστόσο, η Μπερνέκε τόνισε ότι αναμένει ότι ο αριθμός των τερματικών της Eutelsat στην Ουκρανία θα αυξηθεί.
Ερωτηθείσα αν η Γερμανία θα χρηματοδοτήσει επίσης την ανάπτυξη αυτή των επιπλέον τερματικών, η εκπρόσωπος της Eutelsat, Τζοάνα Ντάρλινκγτον είπε ότι το θέμα αυτό βρίσκεται υπό συζήτηση.
Το OneWeb της Eutelsat είναι ο βασικός αντίπαλος της Starlink στην παροχή δορυφορικού ίντερνετ υψηλής ταχύτητας.
Οι δορυφόροι αυτοί είναι χαμηλής τροχιάς σε σχέση άλλους δορυφόρους, και έχουν τη δυνατότητα να μεταδίδουν δεδομένα εξαιρετικά αποτελεσματικά, παρέχοντας ιντερνετικές υπηρεσίες υψηλής ταχύτητας για απομακρυσμένες κοινότητες, πλοία και στρατούς.
Ο δορυφορικός αστερισμός IRIS² της ΕΕ (Υποδομή για την ανθεκτικότητα, τη διασυνδεσιμότητα και την ασφάλεια μέσω δορυφόρου) θα προσφέρει ενισχυμένες επικοινωνιακές ικανότητες σε κυβερνητικούς χρήστες και επιχειρήσεις, εξασφαλίζοντας παράλληλα διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας για την αντιμετώπιση των νεκρών ζωνών συνδεσιμότητας. Αυτός ο πολυ-τροχιακός αστερισμός θα συνδυάσει τα οφέλη που προσφέρουν οι δορυφόροι Low Earth (LEO), Geostationary (GEO) και Medium Earth Orbit (MEO).
Τον περασμένο μήνα, στην παρουσίαση της Λευκής Βίβλου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να χρηματοδοτήσει την πρόσβαση της Ουκρανίας σε διαστημικές υπηρεσίες που μπορούν να παρέχονται από εμπορικούς παρόχους με έδρα την ΕΕ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters
- Σε καλύτερη υγειονομική περίθαλψη των εγκύων, των νέων μητέρων και των βρεφών τους, προτρέπει η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας
- Νέα στοιχεία για τη δραστηριότητα στη Σαντορίνη: Τα πρώτα ευρήματα του ΑΠΘ με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων
- Η ρύπανση γερνάει και προκαλεί αθηρωμάτωση, σύμφωνα με ελληνική μελέτη
- Το Φεστιβάλ Γλυπτικής στην Άμμο επιστρέφει στο Σεβενίνγκεν μετά από 15 χρόνια
- 6η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Φυσικής Δραστηριότητας
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Μελέτη διαπιστώνει υψηλότερους καρδιακούς θανάτους κατά τους καύσωνες που διαρκούν και τη νύχτα

Οι καρδιακοί θάνατοι αυξάνονται σημαντικά κατά τη διάρκεια των καυσώνων, όπου οι θερμοκρασίες είναι αυξημένες και την ημέρα και τη νύχτα, ενώ ορισμένοι τύποι καρδιακών παθήσεων είναι πιο ευαίσθητοι στους καύσωνες.
Τα παραπάνω διαπιστώνει μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας JACC.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για σχεδόν 2,4 εκατομμύρια θανάτους από καρδιακές παθήσεις στην Κίνα σε διάστημα έξι ετών. Μελέτησαν τις επιπτώσεις των καυσώνων που συμβαίνουν μόνο ημέρα, μόνο νύχτα και όσους διαρκούν μέρα και νύχτα, αλλά και την ένταση, τη διάρκεια και την εποχή που συμβαίνουν οι καύσωνες, προκειμένου να έχουν ακριβέστερη εκτίμηση του κινδύνου.
Όπως διαπίστωσαν, ο κίνδυνος θνησιμότητας αυξάνεται σταθερά με την έκθεση σε καύσωνα που συμβαίνει και κατά την ημέρα και κατά τη νύχτα.
Αντίθετα, οι επιπτώσεις στους καύσωνες που διαρκούν μόνο την ημέρα ή μόνο τη νύχτα εμφανίστηκαν έπειτα από συγκεκριμένα όρια και σε μέτριες εντάσεις.
Επίσης, εντόπισαν ότι ο κίνδυνος δεν ήταν ίδιος στους διαφορετικούς τύπους καρδιακών παθήσεων.
Η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή, το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και η καρδιακή ανεπάρκεια ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητες στα κύματα καύσωνα που διαρκούν μέρα και νύχτα, ενώ η πνευμονική καρδιοπάθεια έχει αυξημένο κίνδυνο μόνο στην έκθεση σε καύσωνα υψηλής έντασης.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι προηγούμενες μελέτες που δεν λαμβάνουν υπόψη τους διαφορετικούς τύπους καύσωνα και το αθροιστικό θερμικό φορτίο τους ενδέχεται να έχουν υποεκτιμήσει τον κίνδυνο καρδιακής θνησιμότητας από καύσωνα έως και κατά 54%.
Όπως υπογραμμίζουν, είναι σημαντική η διαμόρφωση στρατηγικών μετριασμού της αστικής θερμότητας για την προστασία των ευάλωτων πληθυσμών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Σε καλύτερη υγειονομική περίθαλψη των εγκύων, των νέων μητέρων και των βρεφών τους, προτρέπει η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας
- Νέα στοιχεία για τη δραστηριότητα στη Σαντορίνη: Τα πρώτα ευρήματα του ΑΠΘ με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων
- Η ρύπανση γερνάει και προκαλεί αθηρωμάτωση, σύμφωνα με ελληνική μελέτη
- Το Φεστιβάλ Γλυπτικής στην Άμμο επιστρέφει στο Σεβενίνγκεν μετά από 15 χρόνια
- 6η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Φυσικής Δραστηριότητας
You must be logged in to post a comment Login